A daganatos megbetegedések sajnos a kutyusokat sem kímélik. Bár elsősorban az idősebb négylábúaknál gyakoribbak a kóros elváltozások, a probléma nem válogat, fiatal ebeknél is megjelenhetnek különféle tumorfajták. Hátterükben a nem megfelelő táplálkozás, helytelen tartás is meghúzódhat, de szerepet játszhat a genetika, a környezetszennyezés vagy a stressz. Cikkünkben most összegyűjtöttük az összes hasznos információt a kutya daganat fajtáiról, tüneteiről és kezeléséről.

Mit érdemes tudni a kutya daganatokról?

A daganatok alapvetően burjánzó sejteket jelentenek, melyek akkor alakulnak ki, amikor felborul a sejtképződés és elhalás egyensúlya.

A tumoroknak két nagy kategóriája van: jóindulatúak és rosszindulatúak.

Jóindulatú daganatok

A jóindulatú daganatok nem képesek terjedni vagy más egészséges szövetekbe behatolni. Bár orvosi ellátást igényelhetnek, ezek nem rákos elváltozások.

Rosszindulatú daganatok

A rosszindulatú daganatok vagy rákos megbetegedések más szervekre és szövetekre is átterjednek, áttétet képezhetnek. A daganat típusától és agresszivitásától függően ezek a tumorok komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek a kutyus számára.

Hogy a daganat kutyáknál mennyire veszélyes, az függ a daganat típusától, valamint hogy milyen stádiumú a tumor, amelyet a vizsgálatokat követően az állatorvos határoz meg egy 0-tól IV-ig terjedő skálán.

Daganat kutyáknál: okok és kockázati tényezők

A daganatok kialakulásának oka sajnos ismeretlen. Bizonyos típusok néhány kutyafajtánál gyakoribbak, ami genetikai összefüggésre utalhat. Valamint idősebb kutyusok esetében is nagyobb az esetszám.

A kutya daganat kialakulásában ezen kívül az alábbiak játszhatnak szerepet:

 • Rossz minőségű kutyaeledelek és jutalomfalatok
 • Környezetszennyezés (pl. kipufogógáz, cigarettafüst, szennyezett víz)
 • Vegyszerek (pl. növényvédő szerek, háztartási tisztítószerek, bolhairtó termékek stb.)
 • UV-sugárzás
 • Stressz (pl. nem kap megfelelő figyelmet a kutyus, depressziós, szorong, ami kihat az immunrendszerére)

Gazdiként mit tehetsz a tumor megelőzése érdekében?

Sajnos sok kutyus tányérjára kerülnek mesterséges színezéket, aromákat, adalékanyagokat és/vagy tartósítószereket tartalmazó ételek, amelyek idővel daganatok kialakulásához vezetnek. Emellett a glutént tartalmazó élelmiszerek (pl. búza) gyulladásos folyamatokat indíthatnak el, melyek későbbi krónikus betegségek és daganatok kiindulópontjai lehetnek.

Ezért gazdiként törekedj rá, hogy kedvencednek mindig tápanyagokban gazdag, mesterséges adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes kutyaeledelt adj.
TIPP: A PetChef frissen főtt kutyaeledel receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Csakis friss, emberi fogyasztásra is alkalmas összetevőkkel készülnek, mentesek mindenféle mesterséges adalékanyagtól.

Nem elegendő azonban csak a kutyaeledelre figyelni! Fontos, hogy a jutifali is alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, és ne tartalmazzon semmilyen mesterséges összetevőt, lehetőleg glutént sem, megelőzve az ételintoleranciát és az allergiás reakciókat.

A PetChef kínálatában már elérhetőek az izlandi tőkehalból és farkashalból készült teljesen természetes és adalékmentes rágókák és jutifalik, amelyek bátran adhatók kedvencednek.

A kutya daganatok típusai és jellemző tünetei

daganat-kutyaknal

Sokféle daganat kialakulhat a kutyusoknál, melyek tünetei típustól, elhelyezkedéstől és attól függően változnak, hogy az elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e.

A leggyakoribb daganatok kutyáknál

Lássuk most a legjellemzőbb daganattípusokat!

Hízósejtes daganat

Ez a rosszindulatú daganat a kutya bőrében lévő hízósejtekben fordul elő. A normál hízósejtek az immunrendszer egyik sejt típusába tartoznak. Szerepet játszanak az allergiás reakciókban, például a csalánkiütésekben és a rovarcsípésekben.

A hízósejtes daganatok sokféleképpen nézhetnek ki, hasonlíthatnak egyszerű pattanásra vagy cisztára, valamint olyan jóindulatú daganatokat is utánozhatnak, mint például a lipómák.

A legtöbb esetben ez a daganat a beagle-öket, a boston terriereket, a boxeret, a bulldogokat, a bullmasztiffokat, a golden retrievereket, a labradorokat és a mopszokat érinti.

Kutya emlődaganat

Az emlőmirigy karcinóma olyan daganat, amely a kutyák emlő- vagy mellszövetéből ered. Az emlődaganat kutyáknál leggyakrabban olyankor fordul elő, ha az állat nem lett ivartalanítva, vagy csak a második ivarciklus után került sor az ivartalanításra.

A daganatok fele jóindulatú amikor felfedezik, de ezt csak eltávolítást követően tudja megállapítani a patológus. A daganattípus az uszkároknál, az angol spánieleknél, az angol szettereknél és a terriereknél gyakoribb.

Limfóma

A limfóma a limfocitáknak nevezett fehérvérsejtekből ered. A normális limfociták a kutya immunrendszerének fontos részét képezik. Klasszikus jelei lehetnek a nagy, kemény nyirokcsomók, amelyek általában az állkapocs körül, a váll előtt vagy a térd hátsó részén mutatkoznak.

A betegségre utalhat továbbá a letargia és az étvágytalanság. A limfómával érintett fajták közé tartoznak a golden retrieverek, a boxerek, a bullmasztiffek, a basset houndok, a bernáthegyi kutyák és skót terrierek.

Pajzsmirigyrák

Ez a daganattípus a pajzsmirigy sejtjeiből ered. A bőr alatt található duzzanat felfedezésével diagnosztizálható, de sok esetben csak akkor fedezik fel, ha már más szervekben is észlelik a terjedés jeleit. Gyakori a golden retrievereknél, a beagle-öknél és a boxereknél.

Osteosarcoma

A csontszarkóma a rosszindulatú daganatos megbetegedések egy típusa, amely a csontsejtekből ered. Gyakran nagyon fájdalmas és csonttörésekhez, végtagduzzanathoz, sántasághoz vezethet.

Leggyakrabban nagyobb testű kutyáknál alakul ki, így boxereknél, golden retrievereknél, német juhászkutyáknál, dán dogokoknál, pireneusi hegyikutyáknál, agaraknál, labradoroknál és rottweilereknél.

Histiocytoma

Ezek a jóindulatú daganatok a bőrben lévő histiocitákból erednek. A histiociták az immunrendszer egy olyan sejttípusába tartoznak, amelyek a fertőzések elleni küzdelemben játszanak szerepet. Gyakran visszafejlődnek és néhány héten belül maguktól elmúlnak. Néha lapossá, fekélyessé vagy felül vörössé válhatnak.

Jellemzően 2 évesnél fiatalabb ebeknél alakul ki. Bármelyik kutyafajtánál előfordulhat, de gyakori a labradoroknál, boxereknél, shar peieknél, bulldogoknál, amerikai pitbull terriereknél, a staffordshire és skót terriereknél.

Melanóma

A melanóma a bőrben lévő pigmenthordozó sejtekből, úgynevezett melanocitákból eredő rosszindulatú daganat. Gyakran rózsaszínű vagy nem pigmentált. Lehet lapos, nem szükségszerűen emelkedik ki a bőrből.

A kutyusoknál a melanóma többnyire a szájüregben fordul elő, de találkozni vele a szemben, körömágyban, bőrön. Nagyon gyakori schnauzereknél és skót terriereknél.

Lipóma

A lipómák zsírsejtekből eredő jóindulatú daganatok. Ezek jellemzően a kutya bőre alatti zsíros rétegben találhatók.

A lipómák rendkívül gyakoriak és néha azért tűnhetnek ijesztőnek, mert nagyon nagyra tudnak nőni. Elsősorban kozmetikai problémát jelentenek, illetve akkor okozhatnak gondot, ha rossz helyen éktelenkednek, például a kutya lábán, gondot okozva a mozgásban.

A lipómának van egy rosszindulatú formája is, a liposzarkóma, amely nem olyan gyakori, mint a jóindulatú zsírdaganat.

A lipómákra különösen hajlamosak a weimari vizslák, a dobermannok, a rövidszőrű német vizslák, az angol springer spánielek és a labradorok.

Papilloma

A papillomák, más néven szemölcsök, a papillomavírus által okozott jóindulatú daganatok. A vírus az egyik kutyáról a másikra történő érintkezés útján terjed. Gyakoriak a kutyás játszócsoportokban, kutyaparkokban vagy napközikben játszó négylábúaknál, és gyakran az ajkakon, a nyelven, a torokban vagy az ínyen fordulnak elő, de más helyeken is megjelenhetnek.

Ez a vírus fajspecifikus, így emberre, illetve más típusú háziállatokra nem veszélyes. Néhány héten belül magától megszűnik.

Milyen tünetek esetén fordulj állatorvoshoz?

A látható és tapintható duzzanatok mindig intő jelek, hogy valami nincs rendben a kutyussal. Ilyenkor haladéktalanul fel kell keresni az állatorvost.

Milyen elváltozásokra kell figyelni?

 • kutya hasán dudor;
 • kutya száján dudor;
 • dudor a kutya oldalán;
 • kutya fogíny daganat;
 • kitüremkedés az emlőben;
 • kutya bőre alatt dudor;

Továbbá az alábbi tünetek is felhívhatják a figyelmet a különböző típusú daganatokra:

 • levertség;
 • étvágytalanság;
 • kedvetlenség;
 • hasmenés, székrekedés, hányás;
 • száraz köhögés;
 • sántítás;
 • fájdalmas vagy véres vizelés;

daganatos-kutya

Hogyan történik a daganat diagnosztizálása az állatorvosnál?

Az állatorvos a kórelőzmény részletes kikérdezését követően fizikális vizsgálattal térképezi fel a problémát és a kutyus állapotát. Hogy kedvenced szenved-e daganatos megbetegedésben, ezt laboratóriumi kiegészítő vizsgálatokkal (biopsziás mintavétel, vérvizsgálatok), valamint ultrahang, röntgen, CT, vagy szcintigráfiás vizsgálattal tudja megerősíteni vagy kizárni.

A kutya daganat kezelése

Különböző daganattípusok esetén a szakember eltérő kezeléseket alkalmazhat. Ez az alábbiaktól függhet:

 • Mennyire agresszív kezelésre van szükség?
 • A tumor képzett-e áttéteket vagy sem?
 • Mennyire előrehaladott vagy nagy a daganat?
 • Mennyire súlyosak a daganattal kapcsolatos tünetek?

Tumorok esetében az alábbi kezelésekre lehet szükség:

 • daganat műtéti eltávolítása
 • sugárkezelés
 • immunterápia
 • kemoterápia

Számos gyógynövényt is sikeresen alkalmaztak már, hogy segítsenek akár a daganat tüneteinek enyhítésében, akár a daganat növekedésének mérséklésében. Ezen kívül az étrend megváltoztatása is támogathatja a daganatok kezelését.

kerámia kutyatál

Kerámia kutyatál

  Az egészséges kutyaeledelhez minőségi kerámia tál dukál. Lepd meg szőrös barátodat a PetChef újdonságával, a szupercuki kerámia etetőtálkával, amely kedvenc falataihoz és vízhez egyaránt tökéletes választás! Sok kutyus szenved a fémtálak okozta allergiától, számukra pl. a kerámiából készült tál a megfelelő választás.
  megnézem

Mennyire gyógyíthatók a kutya daganatok?

A tumorok bizonyos típusai gyógyíthatók, elsősorban akkor, ha csak helyileg jelentkeznek, és sebészeti úton teljesen eltávolíthatók.

Az olyan daganattípusok, amelyek a kutya testében áttétet képeznek, kezelhetők, de sajnos általában nem gyógyíthatók. Ezekben az esetekben mindig fontos a daganatos kutya fájdalomcsillapítása.

A jó hír az, hogy a kutyák rákkezelése minimális mellékhatásokkal jár, nem olyan kellemetlen, mint az emberek esetében. A kutyáknál alkalmazott kemoterápia például jellemzően nem okoz szőrhullást, és csak enyhe gyomor- és bélrendszeri mellékhatásokkal jár. Néhány kemoterápiás gyógyszer akár otthon is beadható, ami csökkenti a stresszt a kutyusok számára.

Amennyiben kedvencednél daganatot diagnosztizálnak, érdemes a lehető legtöbb információt beszerezni és ezek ismeretében meghozni a blöki számára legjobb döntéseket.

Az állatorvosi onkológussal történő konzultáció segíthet választ kapni a betegség lefolyására, végkimenetelére vonatkozóan. A szakember részletes felvilágosítást tud adni a kezelési lehetőségekről és hogy ezek mit jelentenek a hosszú élettartam és az állat életminősége szempontjából.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük