Frissen főtt kutyaeledelek a boston terrierednek

A boston terrier valódi karakter a társasági kutyák között. Nem csak “elegáns” megjelenése, kiemelkedő intelligenciája, de barátságos természete is oka töretlen népszerűségének. Cikkünkben összefoglaltuk a tulajdonságaival és táplálásával kapcsolatos tudnivalókat, amelyekből te is megtudhatod, mennyire illenétek össze.

Méret

Kistestű | marmagasság: 35-43 cm, súly: 5-12 kg

Mozgásigény

Közepes

Élettartam

11-16 év

Vérmérséklet

Intelligens, alkalmazkodó, család- és gyermekbarát, jól kezelhető, vidám

Etetés

Napi 2x

Ajánlott PetChef menü

Erdei nyúl, Tanyasi marha

Színek

A boston terrier fajtaleírása, külseje

A boston terrier tipikus kistestű kutyafajta, hiszen marmagassága ritkán haladja meg a 40 centit. Őshazájában, az USA-ban három kategóriát különböztetnek meg a súlyuk alapján:

 • a 6,8 kg alattiakat,
 • a 6,8-9 kg,
 • valamint a 9-11,3 kg közötti egyedeket.

Felépítése zömök, tömzsi, “kompakt”, feje testével arányos, szögletes, vaskos. Fülei aránylag nagyok, felfelé állók, hamisítatlan “denevérfülek”. Koponyája lapos, orra, állkapcsa rövid, tömpe, pofája sima, redő és ránc nélküli. Farka is rövid, szemei viszonylag távol vannak egymástól, alakjuk kereded, színük sötét, feketés.

Szőrzete fényes, rövid és selymes. Jellegzetes, fekete-fehér mintázata kissé olyan, mintha elegáns felöltőt vagy szmokingot viselne. Ezért az USA-ban gyakran “American gentleman” névvel illetik. Egyes boston terriereknél a fekete szín enyhe vöröses fényű csillogást is kap, főleg napfényben – ezt “seal” árnyalatnak nevezik.

A boston terrier vérmérséklete és jelleme

Petchef Boston Terrier Vs Francia Bulldog

A boston terrier kifejezetten intelligens, emberközpontú eb, igazi családtag. Ebből adódóan ideális társasági kutya, a gyerekekkel, a kisebbekkel is nagyon jól kijön. A bulldog- és a terriervér is dolgozik benne, a területére tévedő idegeneket megugatja.

Ennél messzebbre azonban nem megy, sőt, ha eltelik egy kis idő, kimondottan barátkozóvá válik. Ez egyébként az idegen kutyákra éppúgy igaz a boston terrier esetében, mint a többi háziállatra, velük is megtalálja a közös hangot, nem csak az emberekkel.

Éber, figyelmes, a gazdájának minden rezdülését követi, de nem ugat sokat, főleg nem feleslegesen. Így aztán társaságban is könnyen kezelhető, nyilvános helyre is magaddal viheted, nem fog problémát okozni. Temperamentumos, mégis józan, nyugodt, kiegyensúlyozott kutyus. Emellett szórakoztató, vidám természetű, mindig kész egy kis mókára – egyszóval kimondottan családbarát kutya.

A boston terrier nevelése

A boston terrier fejlett intelligenciájának köszönhetően könnyen tanítható. Ezt a tulajdonságát tovább erősíti nagy fokú emberszeretete: általában jobban kedveli az embereket, mint a többi kutyát. A gazdájára pedig ez fokozottan érvényes. A fenti jellemvonásoknak köszönhetően kezdő kutyásoknak is ideális társ.

Íme néhány tipp a boston terrier neveléséhez:

 • Kifejezetten alkalmazkodó és intelligens kutya, aki éberen lesi a gazdája minden rezdülését. Ezért amennyire csak lehetséges, ne szigorral és zord parancsokkal próbáld tanítani!
 • Sokkal eredményesebb a kooperációra helyezni a hangsúlyt.
 • Érdemes arra is figyelni, milyen stílusban kommunikálsz vele, milyen hangnemet használsz, amikor feladatokat adsz a kutyádnak. A vidám, kedves utasításokra sokkal készségesebben fog reagálni.
 • Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy akár egyetlen pillanatra is kétségessé váljon, hogy ki a főnök. Mindig legyél következetes.
 • A sikeresen teljesített feladatok végeztével pedig ne maradjon el a jól megérdemelt jutalom.

A boston terrier etetése

A boston terrier etetésénél négy fő szempontot érdemes szem előtt tartani:

 • Mivel fokozottan hajlamos a gluténallergiára, a legjobb, ha teljes mértékben gluténmentes étrenddel táplálod.
 • Az élelmiszer-adalékokra is könnyen kialakulhat nála allergia, ezért színezékektől, tartósítószerektől, mesterséges aromáktól és ízfokozóktól mentes kutyaeledelt válassz neki.
 • A fajta szívbetegségekre is hajlamos, ezért ideális, ha a keringés és a szív működése szempontjából fontos tápanyagokban gazdag, illetve nátriumszegény étrendet követ a kutyusod.
 • Kistestű, közepes mozgásigényű kutyaként a túlzott táplálékbevitel elhízáshoz vezethet nála.

A fentiekből következik, hogy azok a bolti kutyaeledelek, amelyekben búza vagy liszt van, bármilyen csekély mértékben is, a legjobb, ha lekerülnek a boston terrier tányérjáról. Ugyanez vonatkozik a különféle adalékanyagokkal feljavított kutyatápokra – ez pedig a száraz kutyatápok legnagyobb részét szintén kizárja az állat étrendjéből. Sőt, még a nedves kutyaeledelek jelentős részét is.

A legjobb egy gluténmentes, tartósítószerektől, színezékektől, ízfokozóktól ugyancsak mentes, friss, természetes alapanyagokból készült, lehetőleg hipoallergén, de mindenképpen egyféle húsból készülő, vagyis monoproteines kutyaeledel.

A jó hír az, hogy PetChef frissen főtt kutyaeledelei megfelelnek a felsorolt követelményeknek. Ezeket a különleges fogásokat a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőik frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket boston terrierednek.

A PetChef választékában szerencsére akad több olyan fogás is, amely a fentiek mellett alacsonyabb kalóriatartalmával is ideális a boston terrierek számára.

A boston terriert is sújtja számos olyan betegség, ami más kisméretű kutyákra is jellemző – talán ezek jelentik egyedül a boston terrier tartás esetleges hátrányait. Specifikus, fajtájára jellemző sajátosságai miatt ugyanakkor van néhány olyan további tényező, amire érdemes jobban figyelni.

Néhány hasznos tudnivaló és jó tanács a boston terrier egészségének megóvásával kapcsolatban:

 • Hangsúlyosan alacsony növésű kutyaként a rendszeres lépcsőzést jó elkerülni, ezért földszinti lakásban vagy liftes házban érdemes tartani.
 • Rövid szőre miatt hajlamos lehet a megfázásra, ezért télen adj rá kutyakabátot, ha sétálni viszed!
 • Nagy szemei érzékenyek a különféle betegségekre, (pl. szemgyulladás, cseresznyeszem), ezért óvd a huzattól!
 • Rövid, lapos orra és beszűkült orrlyukai miatt a boston terriernek gondjai lehetnek a megfelelő légzéssel. Felléphet légszomj, gyakori a horkolás is. A légzési problémák idősebb korban gyakoribbak.
 • Rövid szőre és elégtelen légzése következtében nyáron könnyen és gyorsan túlhevülhet a kánikulában. Ezért óvni kell a melegtől és gondoskodni róla, hogy mindig legyen elég vize.

Mire kell még figyelned?

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Erdei nyúl menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod máj- és vesebetegséggel küzd, hasnyálmirigy problémáktól szenved, esetleg idős, allergiás vagy cukorbeteg? Akkor válaszd az Erdei nyúl eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a nyúlhús mellett, helyet kapott még egy kis kukoricadara, chia mag, édesburgonya, sütőtök és friss erdei áfonya is. Erdei nyúl eledelünk hipoallergén hatással is rendelkezik, ezért ideális azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. Csökkentett fehérjetartalma pedig támogatja a vesék szűrő funkcióját, így kifejezetten ajánljuk máj- vagy vese problémák fennállása esetén.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  Rendelek

Nulladik lépés: kizárólag hiteles boston terrier tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Nagyon fontos a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a boston terrier népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. Ez annak ellenére is igaz, hogy a tenyésztését megnehezíti, hogy a kiskutyák jelentős része császármetszéssel jön világra, viszonylagosan nagy fejméretük miatt.

Ennek ellenére mégis sokan szaporítják. A szaporítókat pedig sajnos általában nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően a boston terrier tenyésztők közül!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek és be is tartja annak szabályait
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Fontos számára, hogy milyen körülmények között fogod tartani a boston terrier kiskutyát, és szerződést is írat veled
 • Az ellések között hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

A boston terrier betegségei

Petchef Boston Terrier Kolyok

Az állkapocs kóros elmeszesedése, megvastagodása (CMO)

Az állkapocs és a koponya csontozatának rendellenes megnagyobbodása szintén a fajta jellegzetes fejformájára vezethető vissza. Jellemző tünete a duzzadt állkapocs, súlyosabb esetben láz is felléphet, ami megszűnhet, majd néhány hét múlva újra visszatérhet.
Bizonyos esetekben a rágóizmok is elsorvadhatnak.

Progresszív retina atrófia (PRA)

Örökletes szembetegség, amelynek során a szemben található ideghártya károsodik, a benne található fényérzékelő sejtek, csapok és pálcikák degenerálódnak, sorvadnak. A látás folyamatosan romlik, majd teljes vakság is bekövetkezhet. A betegség sajnos mai ismereteink szerint nem gyógyítható. Erre a betegségre elérhető genetikai szűrővizsgálat.

Szürkehályog

A szürkehályog gyakran a progresszív retina atrófiával együtt fejlődik, és a szemlencse homályosságát okozza. Az érintett szemen külső szemlélőként is észlelhető a hártyára hasonlító hályog. A probléma örökletes és bár általában idős korban jelentkezik, bármely életkorban előfordulhat.

Térdkalácsficam (patella luxatio)

A térdkalácsficam azt jelenti, hogy a térdkalács (patella) elmozdul a normál helyzetéből. Ilyenkor a kutyus számára fájdalmas a láb terhelése. Súlyos esetben krónikussá válhat a probléma, és műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

Szívbetegségek

A boston terrier azok közé a kutyafajták közé tartozik, amelyek hajlamosak lehetnek a különböző veleszületett vagy szerzett szívbetegségekre. Gyakori náluk a szívelégtelenség, például a mitrális billentyű elégtelenség (MBE). Egészséges szív esetén a tüdőből érkező oxigéndús vér először a szív bal pitvarába, majd innen a bal kamrába kerül. A kettőt elválasztó szívbillentyűt mitrális billentyűnek nevezzük. Amikor MBE alakul ki, a mitrális billentyű visszaengedi a vért a bal pitvarba. A betegség leggyakoribb tünete a szívzörej.

Allergiák

A boston terrierek kifejezetten hajlamosak az allergia több típusára is:

 • kontaktallergia: az állat bőrével kerül érintkezésbe az érzékenységet kiváltó anyag (kutyasamponok, háztartási tisztítószerek, bolhák, egyes növények stb.);
 • antibiotikum-allergia: azok a boston terrier kölykök, amelyek intenzív antibiotikum-kezelésen estek át, később hajlamosak lesznek az antibiotikumokkal szembeni érzékenységre;
 • ételallergiák: a fajta egyedei kifejezetten hajlamosak az alábbi élelmiszerekkel és összetevőkkel szembeni allergiákra:
  • búzaglutén
  • szója
  • mesterséges élelmiszer-adalékok

Extra tipp: bár a legtöbb a boston terrier hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

A boston terrier mozgásigénye, játék

A boston terrier egyáltalán nem a világ lustája, szívesen játszik, mókázik, alapvetően eleven kutya. Ez azonban nem jelenti azt, hogy folyton pörögne: szívesen heverészik a kanapén vagy a kedvenc helyén. Így aztán ideális benti kutyus, aki udvar vagy kert hiányában is jól érzi magát a lakásban. A napi sétát azért igényli, lehetőleg ez soha ne maradjon el. Arra viszont érdemes figyelni, hogy ne hajszolja túl magát, mert viszonylag rövid orrának köszönhetően könnyen kialakulhat nála légszomj.

Ezek a mozgásformák illenek leginkább a boston terrierhez:

 • mutatványok, trükkök (pl. pitizés)
 • agility
 • terápiás kutya, kísérőkutya

kutya teniszlabda

Kutya teniszlabda

  A teniszlabda színes, pattog, tökéletesen illeszkedik a szájba és a legszórakoztatóbb és legsokoldalúbb kutyajáték, ami jó pár generáció óta népszerű a kutyusok körében. A PetChef kínálatában már megtalálod a vidám, egészségbarát teniszlabdákat, melyek télen-nyáron kiváló mókát biztosítanak az örökmozgó ebeknek.
  megnézem

A boston terrier ápolása

Petchef Boston Terrier Hatranyai

Bunda

A boston terrier bundájával nincs sok gond, mivel szőre rövid, és nincs aljszőre. Így elég néhány naponta átfésülni vagy egy puha kefével, esetleg kopókesztyűvel gyengéden átkefélni.

Fülek

A szemeire és a füleire azonban nagyon figyelj oda! A füleket hetente érdemes ellenőrizni, például, hogy nem pirosak-e, illetve érezni lehet-e körülöttük valami kellemetlen szagot. A fülek külső részét állatpatikában kapható, PH-semleges fültisztítóval törölheted át, de a hallójáratot inkább hagyd ki a műveletből!

Szemek

A boston terrier szemei viszonylag nagyok és érzékenyek, ezért rendszeresen ellenőrizd, nem váladékoznak-e vagy nem pirosak-e! Javasolt a szemkörnyék rendszeres tisztítása is – így a könnyfoltokat is megelőzheted.

Fogápolás

Az egészséges fogsor rendkívül fontos, ha szeretnéd, hogy kedvenced egészséges és hosszú kutyaéletet éljen. A fogak egészségének megőrzéséhez pedig arra van szükség, hogy a kutyus fogairól rendszeresen eltávolításra kerüljenek a lerakódások, amelyekből fogápolás hiányában fogkő alakulna ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet.

A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában már szuper ízletes izlandi farkashal bőr vagy tőkehal bőr kutya rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Körmök

A boston terrier körmei városi környezetben ritkán kopnak el maguktól. A túl hosszú körmök pedig nem csak fájdalmassá tehetik a járást, de be is szakadhatnak. Ezért a körmöket havonta 1-2 alkalommal érdemes levágni. Fontos, hogy ne vágd őket túl rövidre, mert ez akár erős vérzést is okozhat! Ha bizonytalan vagy, inkább bízd ezt egy kutyakozmetikusra!

Kinek való és kinek nem való a boston terrier?

Mikor válaszd a boston terriert?

 • Ha kimondottan bejönnek az átlagnál intelligensebb kutyák.
 • Ha egy igazi családbarát kedvencre vágysz, aki tökéletesen kijön a gyerekekkel.
 • Ha nem szeretnéd a fél életed kutyasétáltatással tölteni, de naponta egyszer azért szívesen kimozdulsz a kedvenceddel.
 • Ha olyan kutyára vágysz, amit bárhová magaddal vihetsz, biztos lehetsz benne, hogy jól fog viselkedni.
 • Ha lakásban tartanád a kutyusodat.

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha nagytestű, tekintélyt sugárzó kutyát szeretnél.
 • Ha zavar, hogy egy kutya túlságosan okos.
 • Mivel a lépcsőzés túlságosan igénybe veszi teszi a kistestű kutyákat, ha emeleten laksz és nincs a házban lift, nem ajánljuk a boston terriert.

És végül egy kis történelem: így alakult ki a boston terrier kutyafajta

A boston terrier eredetéről többféle legenda is kering, de az biztos hogy a fajta először Massachusetts állam Boston városában tűnt fel az 1800-as évek végén. A feljegyzések szerint a fajta a Judge nevű kantól származik, ami egy angol terrier – angol bulldog keverék volt, utódait pedig francia bulldoggal keresztezték. Először egy 1878-as bostoni kiállításon mutatták be, 1891-ben kapta a boston terrier nevet, 1893-ban pedig hivatalosan is elismerte az American Kennel Club.

Az USA-ban 1915-re ez vált a legnépszerűbb fajtává, és az 1960-as évekig mindig ott volt a 10 legnépszerűbb kutyafajta között. 1976-ban ünnepelték az USA megalapításának 200. évfordulóját, a boston terriert pedig megválasztották a “bicentenárium kutyájának”. Két évvel később pedig ez lett Massachusetts állam hivatalos kutyafajtája is. Mára az egész világon, így nálunk is elterjedt, és kimondottan “gazdikompatibilis” természetének hála, sokan kedvelik.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük