Frissen főtt kutyaeledelek az uszkárodnak

 

Az uszkár, vagy másik közismert nevén pudli egy gyakran félreismert és félreértett kutyafajta. Természetes eleganciája, pompás frizurája és könnyed járása alapján sokan gondolják, hogy egy elkényeztetett úri kutyáról, tipikus ölebről van van szó. A valóság azonban más. Az uszkár – legyen az toy, törpe, közép vagy óriás – egy kiemelkedően intelligens, tehetséges, kedves, vidám fajta, és egyben ragaszkodó, hűséges társ.

Méret

Toy, törpe, közép és óriás

Mozgásigény

Magas

Élettartam

Közepes és óriás: 12-15 év | Toy és törpe: 14-17 év

Vérmérséklet

Éber, életrevaló, kedves, extrovertált

Etetés

Napi 2x

Ajánlott PetChef menü

Tanyasi marha, Háztáji bárány

Színek

A uszkár külseje

Az uszkár védjegye puha, göndör szőrzete, de létezik belőle zsinóros változat is. Állkapcsa a vadász ősökhöz méltóan erős, hosszú, ollós harapású, fülei hosszúak, végük kerekedő. Tartása szinte fenséges, járása könnyed és légies, fejét büszkén, magasan tartva hordja.

Bár az uszkárra gondolva a legtöbben azonnal a klasszikus pamacsos frizurára gondolnak, a dús és puha bundából teljesen mást is ki lehet hozni. Szőrét ugyanis vágathatod rövidre, de rengeteg modern frizura közül is választhatsz: a lehetőségeknek csak a képzelet és persze a célszerűség szab határt.

Uszkár mérete Marmagasság Testsúly
Toy uszkár 24-28 cm 2-4 kg
Törpe uszkár 28-35 cm 5-9 kg
Közép uszkár 35-45 cm 9-12 kg
Óriás uszkár 45-65 cm 20-26 kg

Petchef Uszkar Tulajdonsagai

A uszkár vérmérséklete és jelleme

Az uszkár egy vidám, okos, magas energiaszinttel rendelkező kutyus, aki imád a középpontban lenni. Szívesen sportol veled, nagy túrákra is viheted magaddal, a nagyobb uszkárok pedig akár futni, lovagolni is elkísérnek. Sőt mi több, akár bonyolult, nagy mentális teljesítményt igénylő trükkökre is megtaníthatod – olyannyira, hogy az uszkár a cirkuszokban is igen gyakori szereplő.

Intelligenciája mérettől függetlenül kimagasló a fajtársai között: úgy tartják, hogy benne van a három legintelligensebb kutyafajtában. A méret inkább a temperamentumot befolyásolja, ugyanis a nagyobb méretű pudlik nyugodtabbak, viszont a vadászösztön erősebben jelentkezik náluk.

De honnan a vadászösztön?

Hajdanán a nagyobb méretű uszkárokat vadászatokon vetették be, méghozzá igen sikeresen. Eredetileg ekkor mutatkozott meg a göndör szőrzet haszna is, sőt a klasszikus uszkár fazon is ebből a korszakból származik. A mellkason, fejen, ízületeknél meghagyták a vastag szőrt, hogy védje a kutyust a vízben – a lábakról viszont lenyírták, hogy ne akadályozza az úszásban.

A pudliból aztán elegáns szalonok főszereplője, majd családi kutya lett. Ebben a szerepben szintén tökéletesen szerepel, ugyanis igazi ragaszkodó, kedves, hűséges társ, aki bárhova követné a gazdit és a család többi tagját. Mindemellett jól kijön más kutyákkal, boldogul a cicákkal, az idegenekkel pedig nem sokat törődik.

Petchef Uszkar Nevelese

kutyakendő rózsaszín

PetChef kutyakendő

  Sétához, játékhoz, kiránduláshoz, kutyasuliba vagy akár ünnepi alkalmakra is tökéletes választás a PetChef 100% pamutvászon kendője, mely igazán stílusossá teszi kedvencedet. Válaszd a kutyusod személyiségéhez legjobban illő modellt! A PetChef kínálatában már megtalálod a karakteres lila mellett a romantikus rózsaszín változatot is. A kendők két méretben érhetők el kicsiknek és nagyoknak, hogy a tekintélyesebb nyakméret se jelentsen problémát. A cuki kendőkkel ráadásul a világ tudtára adhatod, hogy kedvenced a szuperegészséges, minőségi PetChef menük imádója. A divatos kendők bőrbarátok és mosógépben moshatók.
  megnézem

A uszkár nevelése

A pudli legfontosabb vonása extra intelligenciája és energikussága. Ezek miatt nagyon fontos, hogy a megfelelő fizikai és főleg mentális terhelést kapja: még a toy méret is igényli a feladatokat. Bár a nagyobb méretű uszkárokat könnyebb nevelni, mindegyik méretre igaz, hogy könnyen tanul és együttműködő. A következetesség viszont nagyon fontos az uszkár nevelésénél: mivel rendkívül okos, gyorsan ráérez, hogy hogyan lehet a gazdit befolyásolni.

Íme néhány tipp a uszkár neveléséhez:

 • Naponta többször, rövidebb időre foglalkozz az uszkárral, hogy egyszerre ne kapjon túl nagy terhelést – és persze, hogy ne kelljen sokáig unatkoznia!
 • Vedd figyelembe, hogy érzékeny fajta: rosszul viseli a büntetést és a hangos szót!
 • Házőrzőt nem fogsz belőle nevelni, de terápiás kutyának fantasztikus
 • Ha ezt a fajtát választod, készülj fel, hogy egész életen át igényli az oktatást, és bármikor kész új trükköket tanulni
 • A szőrzet ápolásához egész kiskutya kortól szoktasd hozzá

A uszkár etetése

Az uszkárt fél éves koráig célszerű naponta 3 alkalommal, ezután pedig 2 alkalommal etetni. Az egy adagban történő etetés ennél a fajtánál nem célszerű a gyomorcsavarodásra való hajlam miatt. Nagyon fontos, hogy kedvenced táljában mindig rendelkezésre álljon tiszta, friss ivóvíz!

A hosszú, egészséges élet és a kirobbanó uszkár energia csak akkor lehetséges, ha kedvencedet kiegyensúlyozottan, táplálkozási igényeinek megfelelően eteted. Éppen ezért válassz csúcsminőségű, válogatott összetevőkből készült kutyaeledelt! A legtöbb száraztáp sajnos nem lesz megfelelő választás. Ezek ugyanis olyan silány minőségű összetevőkből készülhetnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, és akár allergiát is okozhatnak. Ezen kívül lényeges tudnivaló, hogy bár sok helyen az extra magas hústartalmat hirdetik, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok szerint vese- és májproblémákat okozhat.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket uszkárodnak is.

Petchef Tanyasi Marha Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a Tanyasi marha menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod fáradékony, nagy mozgásigényű, válogatós, cukorbeteg, esetleg magas tápanyagszükségletű vagy még kölyök? Akkor válaszd a Tanyasi marha eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a marhahús mellett, helyet kapott még egy kis barnarizs, sütőtök, édesburgonya és friss erdei áfonya is. Remek választás válogatós kutyák számára, de még számos más előnye is van. A marhahús extra magas fehérjetartalommal rendelkezik, ezért különösen támogatja az izomzat, a csontok és a fogak megfelelő fejlődését, és rengeteg energiával látja el a kutyusokat.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

A uszkár betegségei, életmódbeli tanácsok

Az uszkár alapvetően egészséges kutyafajta, amit jól mutat, hogy a toy és törpe uszkár akár 14-17 évig, míg a közép és óriás méretű pudli 12-15 évig is élhet. Fontos tudni, hogy kinti tartásra még nagyobb méretben sem alkalmas, a gazdi közelsége létfontosságú számára.

Természetesen mint minden kutyafajtánál, az uszkárnál is vannak olyan betegségek, amelyek gyakrabban előfordulnak. Lássuk, mire kell figyelni!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a uszkár népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Egy felelős tenyésztő elvégzi a szükséges szűrővizsgálatokat és arra is figyel, hogy a szülők megfelelő jellemvonásokkal rendelkezzenek. Az agresszivitás és a félénkség kizáró ok: az ideális pudli szülő okos, éber, ragaszkodó és vidám.

Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések között hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra
 • Tanácsokkal lát el az uszkár nevelésére vonatkozóan
 • Szerződést köt az életkörülményekre és a továbbtenyésztésre vonatkozóan
 • Szívesen bemutatja a szülőket és azok életkörülményeit

A uszkár betegségei

PRA – progresszív retina atrófia

Örökletes szembetegség, amely során a retina károsodik: a benne található sejtek, csapok és pálcikák degenerálódnak. A látás folyamatos romlásával, végül vaksággal jár. Nem gyógyítható, de genetikai szűrővizsgálattal szűrhető, így olyan tenyésztőt válassz aki tud mutatni erre vonatkozó eredményt.

Szürkehályog

A szemlencse homályosságával járó betegség főleg idős korban, sokszor a PRA kíséretében fejlődik. A szürkehályog külső szemlélőnek jól látható. Szintén örökletes betegség.

Patella ficam

A magyarul térdkalácsficamnak nevezett mozgásszervi betegség a térdkalács elmozdulásával jár, aminek következtében fájdalmas a sérült láb terhelése. A probléma enyhébb esetben a patella eredeti pozíciójába történő visszahelyezésével is orvosolható, de súlyos esetben krónikussá válhat és műtét is szükséges lehet.

Addison-kór

Ez a nehezen diagnosztizálható betegség a mellékvesekéreg elégtelenségével jár, emiatt csökkent kortikoszteroid hormontermelés és így bágyadtság, letargia, soványság, folyamatos hasmenés jelentkezik. Leginkább fiatal és középkorú szuka kutyák veszélyeztetettek, és az óriás uszkárnál gyakoribb. Több típusa létezik, a típusnak megfelelő hormonpótlással kezelhető.

Gyomorcsavarodás

Az uszkár úgynevezett mély mellkasú fajta, ezért még a törpe uszkárnál is van kockázata a gyomorcsavarodásnak. Ezt napi 2 alkalommal történő etetéssel, a habzsolás megakadályozásával lehet megelőzni, illetve oda kell figyelni a következő tényezőkre:

 • A tál mindig legyen a földön!
 • Evés után ne adj a kutyusodnak nagy mennyiségű vizet!
 • Közvetlenül evés után ne menjetek sétálni, ne engedd aktívan játszani a kutyust!
 • Játék és séta közben kedvenced ne egyen és ne igyon!

Extra tipp: bár a legtöbb uszkár hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

Petchef Torpe Uszkar

A uszkár mozgásigénye, játék

Ahogy már említettük, az uszkár mozgásigénye igen magas. A kisebb fajtatársak még a nagyobbaknál is mozgékonyabbak, ugyanakkor kisebb méretüknek köszönhetően könnyebb kielégíteni a mozgásigényüket. A következő mozgásformák tökéletesek az uszkár számára:

 • Agility
 • Kutyatánc és cirkuszi produkciók
 • Nyomkeresés

A uszkár ápolása

A pudli egy ápolásigényes fajta, bár az ápolást megkönnyíti, ha rövidre nyírod a szőrzetét. Azonban ezt is érdemes kutyakozmetikusra bízni, vagy legalábbis szakembertől elsajátítani: a túl rövid szőrzet ugyanis bőrkiütést okozhat vagy bőrgyulladáshoz is vezethet. A fajta nagy előnye aljszőr nélküli szőrzete, amely alig hullik, így a lakásban csak ritkán fogsz pudli szőrrel találkozni. A kihullott szőrszálakat ráadásul felfogja az uszkár göndör bundája, emiatt viszont fontos a szőrzet rendszeres átkefélése.

Az egészséges fogsor rendkívül fontos, ha szeretnéd, hogy kedvenced egészséges és hosszú kutyaéletet éljen. A fogak egészségének megőrzéséhez pedig arra van szükség, hogy a kutyus fogairól rendszeresen eltávolításra kerüljenek a lerakódások, amelyekből fogápolás hiányában fogkő alakulna ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet.

A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában már szuper ízletes izlandi farkashal bőr vagy tőkehal bőr rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Mire figyelj az uszkár gondozásánál?

 • Heti legalább kétszer keféld ki a bundáját sűrű sörtekefével!
 • 6-8 hetente szükséges nyírni – az uszkár szőre hasonlít az emberi hajhoz, nem áll meg a növekedésben
 • Ellenőrizd a füleket és távolítsd el a hallójáratokba nőtt szőrt (ezt a kutyakozmetikus szívesen megmutatja)!
 • Mosd meg heti legalább 2 alkalommal a fogakat speciális kutyáknak való fogkrémmel és válassz természetes anyagból készült fogtisztító rágófalatot a számára!
 • Időről időre ellenőrizd, és ha szükséges vágd le az uszkár karmait!

Petchef Uszkar Frizura

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Kinek való és kinek nem való a uszkár?

Mikor válaszd az uszkárt?

 • Ha szeretnél egy hűséges, ragaszkodó társat, aki aktívan részt vesz az életedben
 • Egyedülállóknak, családnak, időseknek is jó választás, ha tudnak vele eleget foglalkozni
 • Ha nem jelent problémát, hogy ápolás igényes fajta
 • Ha szeretnél egy kis bohócot, aki mindig felvidít

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha sok időt kellene egyedül töltenie
 • Ha nincs időd vele foglalkozni, tanítani
 • Ha nagy anyagi megterhelést jelent a kutyakozmetikus

És végül egy kis történelem: így alakult ki a uszkár fajta

Az uszkár története messze visszanyúlik a történelemben. Hozzá hasonló, göndör szőrű kutyákról már az ókori egyiptomi, görög, római civilizációkból is találni feljegyzést. A XIV. századi Németországból pedig már írásos emlékek vannak göndör bundájú, okos halászkutyákról, ahonnan feltehetően a Poodle elnevezés is származik a német pudeln (pancsolni) szó nyomán. Más tudósok úgy tartják, hogy az uszkárok Franciaországból származnak, ahol a fajta a “Caniche” azaz “kacsa kutya” elnevezést kapta. Eszerint a feltételezés szerint a pudli a Barbet nevű fajta leszármazottja.

Bárhogyan is, mindkét országban ugyanarra tartották az uszkár ekkor még jellemzően közép és óriás méretű -őseit: hogy begyűjtsék az elejtett vízimadarakat és visszahozzák a célt tévesztett nyilakat.

Pompás külsejük miatt az uszkárokat hamarosan az úrihölgyek is megkedvelték, így egyre több példányuk fordult meg a szalonokban. Intelligenciájukra, atletikus termetükre pedig a cirkuszigazgatók, mutatványosok is felfigyeltek, így a mai napig gyakran találkozhatsz a lelke kis bohócokkal a porondon.

A kisebb méretű uszkárok tenyésztése egyébként csak a 20. században kezdődött: a törpe uszkár standardját hivatalosan csak 1936-ban írták le.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

1 thoughts on “Az uszkár gondozása, tulajdonságai és etetése

 1. Imréné Valkai says:

  3 éves uszkárom nagyon válogatós, de 2 éve egy ajánlásra kaptam a petchef eledelről biztatást.Hálás vagyok annak aki ajánlotta mert imádja,kinyalja a tányérját . Mindenkinek jó szívvel csak ajánlani tudom, minőségi eledel és változatos, és gusztusos is. Remélem így hosszú életű lesz a mi kis családtagunk. Pontos a szállítás,tényleg hálás vagyok h.rátaláltam a petchef eledelre tudom h.kutyusom egészségesen érkezik így.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük