Frissen főtt kutyaeledelek az uszkárodnak

 

Az uszkár, vagy másik közismert nevén pudli egy gyakran félreismert és félreértett kutyafajta. Természetes eleganciája, pompás frizurája és könnyed járása alapján sokan gondolják, hogy egy elkényeztetett úri kutyáról, tipikus ölebről van van szó. A valóság azonban más. Az uszkár – legyen az toy, törpe, közép vagy óriás – egy kiemelkedően intelligens, tehetséges, kedves, vidám fajta, és egyben ragaszkodó, hűséges társ.

Méret

Toy, törpe, közép és óriás

Mozgásigény

Magas

Élettartam

Közepes és óriás: 12-15 év | Toy és törpe: 14-17 év

Vérmérséklet

Éber, életrevaló, kedves, extrovertált

Etetés

Napi 2x

Ajánlott PetChef menü

Tanyasi marha, Háztáji bárány

Színek

A uszkár külseje

Az uszkár védjegye puha, göndör szőrzete, de létezik belőle zsinóros változat is. Állkapcsa a vadász ősökhöz méltóan erős, hosszú, ollós harapású, fülei hosszúak, végük kerekedő. Tartása szinte fenséges, járása könnyed és légies, fejét büszkén, magasan tartva hordja.

Bár az uszkárra gondolva a legtöbben azonnal a klasszikus pamacsos frizurára gondolnak, a dús és puha bundából teljesen mást is ki lehet hozni. Szőrét ugyanis vágathatod rövidre, de rengeteg modern frizura közül is választhatsz: a lehetőségeknek csak a képzelet és persze a célszerűség szab határt.

Uszkár mérete Marmagasság Testsúly
Toy uszkár 24-28 cm 2-4 kg
Törpe uszkár 28-35 cm 7-9 kg
Közép uszkár 35-45 cm 14-17 kg
Óriás uszkár 45-65 cm 20-31 kg

Petchef Uszkar Tulajdonsagai

A uszkár vérmérséklete és jelleme

Az uszkár egy vidám, okos, magas energiaszinttel rendelkező kutyus, aki imád a középpontban lenni. Szívesen sportol veled, nagy túrákra is viheted magaddal, a nagyobb uszkárok pedig akár futni, lovagolni is elkísérnek. Sőt mi több, akár bonyolult, nagy mentális teljesítményt igénylő trükkökre is megtaníthatod – olyannyira, hogy az uszkár a cirkuszokban is igen gyakori szereplő.

Intelligenciája mérettől függetlenül kimagasló a fajtársai között: úgy tartják, hogy benne van a három legintelligensebb kutyafajtában. A méret inkább a temperamentumot befolyásolja, ugyanis a nagyobb méretű pudlik nyugodtabbak, viszont a vadászösztön erősebben jelentkezik náluk.

De honnan a vadászösztön?

Hajdanán a nagyobb méretű uszkárokat vadászatokon vetették be, méghozzá igen sikeresen. Eredetileg ekkor mutatkozott meg a göndör szőrzet haszna is, sőt a klasszikus uszkár fazon is ebből a korszakból származik. A mellkason, fejen, ízületeknél meghagyták a vastag szőrt, hogy védje a kutyust a vízben – a lábakról viszont lenyírták, hogy ne akadályozza az úszásban.

A pudliból aztán elegáns szalonok főszereplője, majd családi kutya lett. Ebben a szerepben szintén tökéletesen szerepel, ugyanis igazi ragaszkodó, kedves, hűséges társ, aki bárhova követné a gazdit és a család többi tagját. Mindemellett jól kijön más kutyákkal, boldogul a cicákkal, az idegenekkel pedig nem sokat törődik.

Petchef Uszkar Nevelese

A uszkár nevelése

A pudli legfontosabb vonása extra intelligenciája és energikussága. Ezek miatt nagyon fontos, hogy a megfelelő fizikai és főleg mentális terhelést kapja: még a toy méret is igényli a feladatokat. Bár a nagyobb méretű uszkárokat könnyebb nevelni, mindegyik méretre igaz, hogy könnyen tanul és együttműködő. A következetesség viszont nagyon fontos az uszkár nevelésénél: mivel rendkívül okos, gyorsan ráérez, hogy hogyan lehet a gazdit befolyásolni.

Íme néhány tipp a uszkár neveléséhez:

 • Naponta többször, rövidebb időre foglalkozz az uszkárral, hogy egyszerre ne kapjon túl nagy terhelést – és persze, hogy ne kelljen sokáig unatkoznia!
 • Vedd figyelembe, hogy érzékeny fajta: rosszul viseli a büntetést és a hangos szót!
 • Házőrzőt nem fogsz belőle nevelni, de terápiás kutyának fantasztikus
 • Ha ezt a fajtát választod, készülj fel, hogy egész életen át igényli az oktatást, és bármikor kész új trükköket tanulni
 • A szőrzet ápolásához egész kiskutya kortól szoktasd hozzá

A uszkár etetése

Az uszkárt fél éves koráig célszerű naponta 3 alkalommal, ezután pedig 2 alkalommal etetni. Az egy adagban történő etetés ennél a fajtánál nem célszerű a gyomorcsavarodásra való hajlam miatt. Nagyon fontos, hogy kedvenced táljában mindig rendelkezésre álljon tiszta, friss ivóvíz.

A hosszú, egészséges élet és a kirobbanó uszkár energia csak akkor lehetséges, ha kedvencedet kiegyensúlyozottan, táplálkozási igényeinek megfelelően eteted. Éppen ezért válassz csúcsminőségű, válogatott összetevőkből készült kutyaeledelt! A legtöbb száraztáp sajnos nem lesz megfelelő választás. Ezek ugyanis olyan silány minőségű összetevőkből készülhetnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, és akár allergiát is okozhatnak. Ezen kívül lényeges tudnivaló, hogy bár sok helyen az extra magas hústartalmat hirdetik, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok szerint vese- és májproblémákat okozhat.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket uszkárodnak is.

Petchef Tanyasi Marha Kutyaeledel 9

Tanyasi marha kutyaeledel

megnézem

A mi ajánlatunk:

 • Tanyasi marha kutyaeledel: kifejezetten magas energiaigényű kutyusoknak való eledel színhúsból és májból, amely extra energiát és vitalitást nyújt uszkárodnak. B12-vitamin tartalma biztosítja, hogy kedvenced a lehető legtöbb energiához jusson az ételből. Olyan szuperösszetevők találhatók benne, mint az erdei áfonya, sütőtök és édesburgonya
 • Háztáji bárány: a bárányhúsos ragu szintén színhúsból és májból készül, tökéletes allergiás kutyáknak, valamint összetevői biztosítják az egészséges bőr és szőrzet fenntartását. Többek között hajdina, quinoa, brokkoli és sütőtök található benne.

A uszkár betegségei, életmódbeli tanácsok

Az uszkár alapvetően egészséges kutyafajta, amit jól mutat, hogy a toy és törpe uszkár akár 14-17 évig, míg a közép és óriás méretű pudli 12-15 évig is élhet. Fontos tudni, hogy kinti tartásra még nagyobb méretben sem alkalmas, a gazdi közelsége létfontosságú számára.

Természetesen mint minden kutyafajtánál, az uszkárnál is vannak olyan betegségek, amelyek gyakrabban előfordulnak. Lássuk, mire kell figyelni!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a uszkár népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Egy felelős tenyésztő elvégzi a szükséges szűrővizsgálatokat és arra is figyel, hogy a szülők megfelelő jellemvonásokkal rendelkezzenek. Az agresszivitás és a félénkség kizáró ok: az ideális pudli szülő okos, éber, ragaszkodó és vidám.

Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések között hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra
 • Tanácsokkal lát el az uszkár nevelésére vonatkozóan
 • Szerződést köt az életkörülményekre és a továbbtenyésztésre vonatkozóan
 • Szívesen bemutatja a szülőket és azok életkörülményeit

A uszkár betegségei

PRA – progresszív retina atrófia

Örökletes szembetegség, amely során a retina károsodik: a benne található sejtek, csapok és pálcikák degenerálódnak. A látás folyamatos romlásával, végül vaksággal jár. Nem gyógyítható, de genetikai szűrővizsgálattal szűrhető, így olyan tenyésztőt válassz aki tud mutatni erre vonatkozó eredményt.

Szürkehályog

A szemlencse homályosságával járó betegség főleg idős korban, sokszor a PRA kíséretében fejlődik. A szürkehályog külső szemlélőnek jól látható. Szintén örökletes betegség.

Patella ficam

A magyarul térdkalácsficamnak nevezett mozgásszervi betegség a térdkalács elmozdulásával jár, aminek következtében fájdalmas a sérült láb terhelése. A probléma enyhébb esetben a patella eredeti pozíciójába történő visszahelyezésével is orvosolható, de súlyos esetben krónikussá válhat és műtét is szükséges lehet.

Addison-kór

Ez a nehezen diagnosztizálható betegség a mellékvesekéreg elégtelenségével jár, emiatt csökkent kortikoszteroid hormontermelés és így bágyadtság, letargia, soványság, folyamatos hasmenés jelentkezik. Leginkább fiatal és középkorú szuka kutyák veszélyeztetettek, és az óriás uszkárnál gyakoribb. Több típusa létezik, a típusnak megfelelő hormonpótlással kezelhető.

Gyomorcsavarodás

Az uszkár úgynevezett mély mellkasú fajta, ezért még a törpe uszkárnál is van kockázata a gyomorcsavarodásnak. Ezt napi 2 alkalommal történő etetéssel, a habzsolás megakadályozásával lehet megelőzni, illetve oda kell figyelni a következő tényezőkre:

 • A tál mindig legyen a földön!
 • Evés után ne adj a kutyusodnak nagy mennyiségű vizet!
 • Közvetlenül evés után ne menjetek sétálni, ne engedd aktívan játszani a kutyust!
 • Játék és séta közben kedvenced ne egyen és ne igyon!

Extra tipp: bár a legtöbb uszkár hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

Petchef Torpe Uszkar

A uszkár mozgásigénye, játék

Ahogy már említettük, az uszkár mozgásigénye igen magas. A kisebb fajtatársak még a nagyobbaknál is mozgékonyabbak, ugyanakkor kisebb méretüknek köszönhetően könnyebb kielégíteni a mozgásigényüket. A következő mozgásformák tökéletesek az uszkár számára:

 • Agility
 • Kutyatánc és cirkuszi produkciók
 • Nyomkeresés

A uszkár ápolása

A pudli egy ápolásigényes fajta, bár az ápolást megkönnyíti, ha rövidre nyírod a szőrzetét. Azonban ezt is érdemes kutyakozmetikusra bízni, vagy legalábbis szakembertől elsajátítani: a túl rövid szőrzet ugyanis bőrkiütést okozhat vagy bőrgyulladáshoz is vezethet. A fajta nagy előnye aljszőr nélküli szőrzete, amely alig hullik, így a lakásban csak ritkán fogsz pudli szőrrel találkozni. A kihullott szőrszálakat ráadásul felfogja az uszkár göndör bundája, emiatt viszont fontos a szőrzet rendszeres átkefélése.

Mire figyelj az uszkár gondozásánál?

 • Heti legalább kétszeri keféld ki a bundáját sűrű sörtekefével!
 • 6-8 hetente szükséges nyírni – az uszkár szőre hasonlít az emberi hajhoz, nem áll meg a növekedésben
 • Ellenőrizd a füleket és távolítsd el a hallójáratokba nőtt szőrt (ezt a kutyakozmetikus szívesen megmutatja) !
 • Mosd meg heti legalább 2 alkalommal a fogakat speciális kutyáknak való fogkrémmel és válassz természetes anyagból készült fogtisztító rágófalatot a számára!
 • Időről időre ellenőrizd, és ha szükséges vágd le az uszkár karmait!

Petchef Uszkar Frizura

Kinek való és kinek nem való a uszkár?

Mikor válaszd az uszkárt?

 • Ha szeretnél egy hűséges, ragaszkodó társat, aki aktívan részt vesz az életedben
 • Egyedülállóknak, családnak, időseknek is jó választás, ha tudnak vele eleget foglalkozni
 • Ha nem jelent problémát, hogy ápolás igényes fajta
 • Ha szeretnél egy kis bohócot, aki mindig felvidít

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha sok időt kellene egyedül töltenie
 • Ha nincs időd vele foglalkozni, tanítani
 • Ha nagy anyagi megterhelést jelent a kutyakozmetikus

És végül egy kis történelem: így alakult ki a uszkár fajta

Az uszkár története messze visszanyúlik a történelemben. Hozzá hasonló, göndör szőrű kutyákról már az ókori egyiptomi, görög, római civilizációkból is találni feljegyzést. A XIV. századi Németországból pedig már írásos emlékek vannak göndör bundájú, okos halászkutyákról, ahonnan feltehetően a Poodle elnevezés is származik a német pudeln (pancsolni) szó nyomán. Más tudósok úgy tartják, hogy az uszkárok Franciaországból származnak, ahol a fajta a “Caniche” azaz “kacsa kutya” elnevezést kapta. Eszerint a feltételezés szerint a pudli a Barbet nevű fajta leszármazottja.

Bárhogyan is, mindkét országban ugyanarra tartották az uszkár ekkor még jellemzően közép és óriás méretű -őseit: hogy begyűjtsék az elejtett vízimadarakat és visszahozzák a célt tévesztett nyilakat.

Pompás külsejük miatt az uszkárokat hamarosan az úrihölgyek is megkedvelték, így egyre több példányuk fordult meg a szalonokban. Intelligenciájukra, atletikus termetükre pedig a cirkuszigazgatók, mutatványosok is felfigyeltek, így a mai napig gyakran találkozhatsz a lelke kis bohócokkal a porondon.

A kisebb méretű uszkárok tenyésztése egyébként csak a 20. században kezdődött: a törpe uszkár standardját hivatalosan csak 1936-ban írták le.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

4 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

3 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

4 390 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

3 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.