A mopsz egy igen régi múltra visszatekintő kutyafajta, amely feltehetően az egykori kínai császárok palotájából származik. Ennek megfelelően igazi udvari bohócról van szó, aki kedves, ragaszkodó, játékos és intelligens. Nem veti meg a pamlagon való heverészést, de ha kell, akkor lelkesen sportol a gazdájával. Mókás, maszkos arcával, nyomott orrával és kedves külsejével sokak szívét meghódította már, sőt, filmes karriert is magának tudhat: gondolj csak a Men in Black híres Frank-jére.

Méret

Kistestű | max. 35 cm

Mozgásigény

Átlagos

Élettartam

12-15 év

Vérmérséklet

Vidám, kedves, humoros, ragaszkodó, makacs

Etetés

Napi 2x, hízásra hajlamos

Ajánlott PetChef menü

Szüreti Pulyka, Erdei Nyúl

Színek

A mopsz külseje

A mopsz arca lapos és ráncos, fekete orra turcsi, nagy, sötétbarna szemei pedig értelmesek, kifejezőek. Állkapcsa is jellegzetes, mivel az alsó állkapocs kissé túlnyúlik a felső metszőfogakon.

Fontos tudnivaló azonban, hogy a nagyon rövid orr és a túl mély ráncok akadályozhatják a mopszokat a megfelelő légzésben és látásban, ami negatívan befolyásolja a kutyus életminőségét. Éppen ezért 2010 óta az FCI fajtastandard előírja, hogy az orrot és szemet sosem takarhatja el a túl mély ránc, és a légzést pedig nem befolyásolhatja a túl rövid orr.

A mopsz teste tömzsi és rendkívül izmos, háta egyenes, lábai pedig arányosak a testéhez képest. Mellkasa széles, farka vidáman visszakunkorodik a hátára. Szőrzete finom, azonban két rétegű, így a mopsz egész évben sokat vedlik. Ha a mopsz mellett döntesz, a legjobb ha mindjárt egy megbízható robotporszívót is beszerzel.

Mopsz színek

Az FCI fajtastandard szerint a mopsz a következő 4 színben megengedett:

 • Fekete mopsz
 • Ezüstszürke mopsz
 • Barack színű mopsz
 • Őzbarna mopsz

Ezen kívül még léteznek más színváltozatok is, amelyeket azonban az FCI már nem ismer el. Ilyen például a fehér mopsz, vagy a foltos, márványos színváltozat.

Petchef Fekete Mopsz

Létezik-e mini vagy törpe mopsz?

Hivatalosan nem létezik törpe vagy mini mopsz. Ha valahol ilyen hirdetéssel találkozol, akkor kezdhetsz gyanakodni: biztosan nem felelős tenyésztő hirdeti a kiskutyát. Az öncélú (például a kisebb méretet előnybe helyező) szaporítás jelentősen megnöveli az esélyét annak, hogy a megvásárolt kölyöknél később valamilyen betegség jelentkezik majd.

A mopsz vérmérséklete és jelleme

Ahogy a legtöbb társasági kutya, a mopsz is azt imádja a legjobban, ha emberek között lehet és produkálhatja magát. Rendkívül ragaszkodó és mivel igen intelligens, ezért gyorsan ráérez, hogy mi az, amivel mosolyt csalhat gazdája arcára. Igazi bohóc: szívesen felveszi a mókamester szerepét.

Szinte bármilyen helyzetben megtalálja a megfelelő viselkedést: ha kell nyugodt (ilyenkor ráncai miatt szomorúnak vagy éppen flegmának tűnhet), de pillanatokon belül fel lehet kelteni az érdeklődését valamilyen játékkal, izgalmas tevékenységgel. Bár szeret lustálkodni, könnyen rá lehet venni nagyobb sétákra, sőt akár közös sportra is – utóbbi esetben természetesen a fajta határainak figyelembevételével. És hát, valljuk be, szüksége is van a rendszeres mozgásra, ugyanis igen falánk és hízásra hajlamos fajtáról van szó.

A mopsz éppúgy kitűnő választás nyüzsgő családoknak, mint nyugodt egyedülállóknak, ráadásul pici helyen is boldogan elvan. Kedves, barátságos természetével jól kijön más kutyákkal, bár előfordul, hogy nem veszi komolyan a többiek agresszióját és veszélyes helyzetbe sodorja magát. Cicákkal jól kijön, gyerekek mellé ideális játszótárs – természetesen, mint minden más fajta esetében, kizárólag emberi felügyelettel. Az egyedüllétet azonban rosszul viseli és hajlamos a szeparációs szorongásra.

Petchef Mopsz Nevelese

habzsolásgátló tál

Habzsolásgátló kutyatál

  A kutyusok sokszor hajlamosak a habzsolásra, ami felfúvódáshoz, emésztési problémákhoz vezethet. A PetChef kínálatában már elérhető a habzsolásgátló szilikon tál, mely megakadályozza, hogy kedvenced túl nagy lendülettel lásson neki a falatozásnak és felesleges levegőt nyeljen. A barázdákkal ellátott tál emellett fizikai és szellemi stimulációt biztosít kedvencednek, hiszen a kutyusnak minden egyes falatért alaposan meg kell dolgoznia, ami remek unaloműző számára. Sőt, akkor is jól jön, ha szeretnéd lekötni szőrös barátod figyelmét például körömvágás vagy fazonírozás közben.
  megnézem

A mopsz nevelése

A mopszok igen értelmesek, de néha elég makacs természetűek. Éppen ezért határozott és következetes gazdira lesz szükség a nevelésükhöz. Ne engedj imádnivaló mopszodnak akkor sem tehát, ha éppen szomorúnak vagy sértődöttnek látszik, mivel gyorsan megtanul manipulálni! Ezen kívül a neveléskor vedd figyelembe, hogy a mopszok 2 éves korukig sokszor meglehetősen hiperaktívak!

Íme néhány tipp a mopsz neveléséhez:

 • Ha teheted, vidd kutyaiskolába a mopsz kiskutyát! A mopszok imádnak szocializálódni és közben szépen elsajátítják a fontos parancsokat.
 • A mopszok lelke érzékeny, és rosszul viselik a kiabálást, szidalmazást
 • Elsősorban jutalmazáson alapuló nevelést folytass, de bánj óvatosan a jutifalikkal, mert a mopszra könnyen felszaladnak a kilók!
 • Bár akár egész nap elvannak otthon, ragaszkodj a napi minimum 1 óra mozgáshoz, ami lehet játék vagy közös séta is.

A mopsz etetése

Amint már említettük, a mopsz imád enni és nagyon is hajlamos a hízásra. De nem feltétlenül kell kedvencednek elhíznia, ha kiegyensúlyozottan és a táplálkozási igényeinek megfelelően eteted.

Mit tehetsz az elhízás ellen?

 • Etesd napi 2-3 alkalommal a kutyust kisebb adagokban – így biztosíthatod, hogy sose legyen igazán éhes!
 • Válassz csúcsminőségű, rostban gazdag eledelt a számára! Az ilyen eledel könnyebben eltelíti kutyusodat és az éhségérzet is később jelentkezik.
 • Ne feledkezz meg a rendszeres mozgásról sem!

Bár sok helyen olvashatod, hogy a mopsz számára ideális a száraztáp, sajnos a valóságban ez egyáltalán nem biztos, hogy így van. A száraztápok ugyanis a látszólag kedvező beltartalom ellenére sokszor olyan silány összetevőkből készülnek, mint a gabona vagy a húsliszt, amelyek akár allergiát is okozhatnak. Ráadásul a magas hőmérsékleten való gyártás során a maradék tápanyag is elvész a száraztápból, amelyeket mesterséges hozzáadott vitaminokkal pótolnak.
Azt is fontos tudnod, hogy a túl magas hús- és fehérjetartalom szintén nem a legmegfelelőbb az évezredek során az emberhez alkalmazkodó kutyák számára. A túl magas fehérjetartalom a legtöbb állatorvos egybehangzó véleménye alapján máj- és vesebetegségek kialakulásához vezethet.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Eledeleink mindegyike monoproteines, tehát egyféle állati fehérjét tartalmaz. Az alapanyag mindig színhús és máj, valamint értékes zöldségek és teljes értékű gabonafélék. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket mopszodnak is.

Petchef Mopsz Etetese

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Erdei nyúl menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod máj- és vesebetegséggel küzd, hasnyálmirigy problémáktól szenved, esetleg idős, allergiás vagy cukorbeteg? Akkor válaszd az Erdei nyúl eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a nyúlhús mellett, helyet kapott még egy kis kukoricadara, chia mag, édesburgonya, sütőtök és friss erdei áfonya is. Erdei nyúl eledelünk hipoallergén hatással is rendelkezik, ezért ideális azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. Csökkentett fehérjetartalma pedig támogatja a vesék szűrő funkcióját, így kifejezetten ajánljuk máj- vagy vese problémák fennállása esetén.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  Rendelek

A mopsz betegségei, életmódbeli tanácsok

Bár a fajtastandard változásának köszönhetően már elindult egy pozitív változás, a mopszok leggyengébb pontja rövid orra. Erre legyél mindig tekintettel: a nyári hónapokban csak kora reggel és késő este sétáltasd a mopszodat, mivel igen nehezen viseli a hőséget. Ezen kívül készülj fel, hogy kedvenced lágy szájpadlásának köszönhetően igen hangosan horkolhat is!

Mint minden fajtának, a mopsznak is megvannak a saját, csak rá jellemző fajtabetegségei, amelyek egy jelentős része kiküszöbölhető, ha a mopsz kölyök megfelelő tenyésztőtől származik.

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a mopsz népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Bár egy megfelelő alomból származó, fajtiszta mopsz ára meglepően magas lehet, érdemes mégis kiadni érte a magas összeget. Ha ugyanis a szülők megfelelő egészségügyi tanusítványokkal rendelkeznek, akkor jóval kevesebbet hordhatod majd kedvencedet állatorvoshoz, és jóval kevesebbet is kell majd erre költened. Ha úgy érzed, hogy számodra túl magas ez az összeg, nézz szét a fajtamető egyesületeknél!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Szívesen bemutatja a szülőket és azok életkörülményeit
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Szerződést köt veled és tudni akarja, hogy milyen körülmények között fogod tartani a kiskutyát
 • Az ellések között hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

A mopsz betegségei

Szembetegségek

A mopszok egyik sajátossága mókás, kidülledt szeme, amit a tenyésztők ma már próbálnak inkább visszaszorítani. A kidülledt szem ugyanis számos egészségügyi probléma kialakulását okozhatja. Ilyen lehet például a szaruhártya gyulladás, vagy az úgynevezett entrópia (befordult szemhéj).

Gyakori még ezen kívül a szaruhártya fekély is, aminek leggyakoribb oka valamilyen külső behatás, például ha a mopsz megdörzsölte a viszkető szemet. Ha váladékozást tapasztalsz, vagy a kedvenced nehezen tudja nyitva tartani a szemét, akkor feltétlenül keresd fel az állatorvosodat!

PDE (Pug Dog Encephalitis)

Ez a kizárólag mopszokra jellemző, de szerencsére viszonylag ritka betegség sajnos egyelőre nem kezelhető vagy tesztelhető, jelenleg kutatások folynak a témában. Egy gyulladásos kimenetelű agyi betegségről van szó, amely rohamokkal, vaksággal és végül a beteg állat elpusztulásával jár. Általában fiatal kutyákat érint.

Epilepszia és időskori idegrendszeri károsodás

Sajnos a mopsz hajlamos az úgynevezett idiopatikus epilepsziára, amely bár ijesztő, de megfelelő gyógyszerekkel kezelhető. Időskorban ezen kívül felléphet idegrendszeri károsodás, amely a hátsó lábak gyengeségével, súlyosabb esetben inkontinenciával és bénulással jár. Sok gazdi ilyenkor gyakran járást segítő kocsit vásárol kedvencének, így a kutyus idősebb napjaiban is teljes életet élhet.

Csigolya deformációk

A rövid orrú fajtákra jellemző, hogy néha deformált csigolyákkal fejlődnek. Bizonyos egyedeknél ez egyáltalán nem okoz semmilyen problémát, míg másoknál már fiatal korban, akár 4 és 6 hónapos kor között jelentkezik a koordinálatlan, bizonytalan mozgás. Súlyos esetben az érintett állat meg is bénulhat. A kezelés történhet műtéti úton, de sajnos nem minden esetben sikeres.

Csípő diszplázia

A csípő diszplázia sok kutyafajtánál kialakulhat, köztük a mopszoknál is. Eleinte gyakran tünetmentes, idősebb korban azonban gyulladás fájdalom miatti sántítás alakulhat ki. A probléma örökletes és szűrhető: mindenképpen kérj a tenyésztőtől negatív teszteredményt!

Legg-Perthes kór

Kistestű kutyákra jellemző szintén örökletes betegség, amikor a combcsont fejének vérellátása nem megfelelő. A csontállomány felszívódhat, erős sántítással, az érintett láb kímélésével jár. A gyógymód a beteg terület eltávolítása, ezzel a műtét után egy speciális kötőszövet, úgynevezett állizület alakul ki, a láb visszanyeri mozgásképességét. Ha felelős tenyésztőtől vásárolsz kiskutyát, akkor ez a betegség is jó eséllyel kiszűrhető.

Extra tipp: bár a legtöbb a mopsz hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

Petchef Mopsz Tulajdonsagai

A mopsz mozgásigénye, játék

A mopsz átlagos mozgásigénnyel rendelkezik, napi 1 órányi séta és játék elegendő a számára. Izmos teste ugyanakkor többet rejt, mint elsőre gondolnád, jól teljesít akadályfutásban, ügyességi játékokban, imád labdázni, de megfelelő szoktatás után rövidebb biciklis utakon is társad lehet. Arra viszont figyelj, hogy hosszú orrú társainál előbb kifulladhat: ilyenkor iktass be egy kis szünetet és itasd meg kedvencedet!

A mopsz ápolása

A mopszok rövid szőrzetük ellenére egész évben aktívan vedlenek, a lakásban található szőrszálak mennyiségét csak a napi szintű keféléssel csökkentheted. Erre a célra tökéletesen alkalmas egy kézre húzható gumikefe, amivel kedvenced jó eséllyel még élvezni is fogja a napi ápolást. Sajnos a napi ápolás sem tesz csodát, még így is fogsz találkozni elhullajtott szőrszálakkal.

Mire kell még odafigyelni a mopsz gondozásakor?

 • A mopszot viszonylag ritkán, havonta maximum egy alkalommal szükséges fürdetni kímélő kutyasamponnal. Ilyenkor messze kerüld el kutyusod érzékeny szemecskéit!
 • Mindig ellenőrizd kutyusod karmait és szükség esetén vágd vissza őket: mivel a mopsz beltéren tartott kutyafajta, aki nem koptatja eléggé a körmeit, erre mindenképpen szükség van!
 • A füleket pár hetente töröld át!
 • Az arcokon található ráncokat mindig tisztítsd ki és töröld szárazra, különben könnyen fertőzés melegágyává válhatnak!
 • Használj rendszeresen (heti legalább 2 alkalommal) kutyafogkrémet és mosd meg kedvenced fogát!

Az egészséges fogsor rendkívül fontos, ha szeretnéd, hogy kedvenced egészséges és hosszú kutyaéletet éljen. A fogak egészségének megőrzéséhez pedig arra van szükség, hogy a kutyus fogairól rendszeresen eltávolításra kerüljenek a lerakódások, amelyekből fogápolás hiányában fogkő alakulna ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet.

A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában már szuper ízletes izlandi farkashal bőr vagy tőkehal bőr rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Kinek való és kinek nem való a mopsz?

Mikor válaszd a mopszot?

 • Ha szeretnél egy vidám, ragaszkodó mókamestert, aki néha látványosan megsértődik, de még olyankor is édes
 • Egyedülállóknak, családosoknak, időseknek is kiváló
 • Ha nem zavar a vedlés és a horkolás
 • Ha sok időt tudsz együtt tölteni a kedvenceddel

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha egy igazi házőrzőt szeretnél
 • Ha érzékeny vagy a zajokra
 • Ha zavar a lakásban a kutyaszőr

És végül egy kis történelem: így alakult ki a mopsz fajta

Bár az FCI a mopsz eredetének Angliát határozza meg, valójában Kínából már 2000 évvel ezelőttről vannak feljegyzések kunkori farkú, rövid orrú kutyákról. A mopszok feltételezett ősei akkoriban a kínai császár kiváltságának számítottak, csakis a császár tarthatta őket. Ezeknek a kutyusoknak luxus életük volt, így nem csoda ha a mai utódok is gyorsan fennhatóságuk alá veszik majd a foteledet.

Az első mopszok valamikor az 1500-as évek környékén kerülhettek Európába a Holland-Kelet-Indiai Társaság jóvoltából. Népszerűségük hamar az egekbe szökkent, így itt is bejárták az úri szalonokat és gazdag hölgyek társaságában villoghattak. Népszerűségük az iparosodás időszakában a nemesi házak bukásával csappant meg.

Az 1900-as évek elején brit tenyésztők végül felkarolták a fajtát és manapság már újra igen közkedveltek.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük