Mennyire jó ötlet a kutya etetése házilag? És egyáltalán: mit főzzek a kutyának? Gyakran találkozunk ezekkel a kérdésekkel, most pedig választ is adunk rájuk. Nem csak arra térünk ki, mit ehet a kutya, de az otthoni tápláláshoz is adunk néhány hasznos tippet.

Jó ötlet a kutya etetése házilag?

Az attól függ, mit értünk azon, hogy házilag. Ha a házilagos etetés az ebédről megmaradt zsíros, fűszeres maradékot jelenti, akkor biztos, hogy nem jó ötlet. Az ilyen táplálék ugyanis nem való a kutyának, már rövid távon is gyomorrontást, hányást, hasmenést okozhat, hosszabb távon pedig kikészítheti az állat emésztőrendszerét, illetve el is hízhat tőle.

Ha azonban a kutya etetése házilag kifejezetten a számára készült eledelt jelenti, és megfelelő arányban és formában tartalmazza a szükséges tápanyagokat, akkor a válasz egyértelműen igen.
Ugyanakkor számba kell venni, hogy a kutyára főzni bizony tetemes időbe kerül. A friss zöldségek meghámozása, felaprítása, a húsok felvágása, és az összetevők megfőzése nem kevés időt vesz igénybe. Nem is szólva az alapanyagok beszerzéséről, és a főzés további költségeiről, mint például a hozzá felhasznált energia költsége.
Emiatt sokan döntenek a nyers etetés mellett, azonban ez nem biztos, hogy a legjobb választás.

A BARF etetés avagy a nyers étrend hátulütői

Manapság nagy kultusza van a kutyák nyers hússal etetésének: ez az úgynevezett BARF étrend. (Bones And Raw Food – csontok és nyers étel). Ennek alapja, hogy a kutyák ragadozók, vagyis olyan állatok, amelyek alapvetően mindig is nyers húst fogyasztottak.

Csakhogy ez nem teljesen igaz, hiszen a növényevő állatok gyomrának tartalmát is elfogyasztották. Másrészt pedig már evolúciós szempontból is számottevő ideje megtörtént a háziasításuk. És mivel az elmúlt 100-200 évet megelőzően a gazdáik is viszonylag ritkán ettek húst, jellemzően inkább gabonát és zöldségeket, a kutyákra is igaz ez.

A kutya etetése házi készítésű, főtt kutyaeledellel

Ennek alapján kimondható, hogy a kutya táplálása szempontjából az ideális kutyaeledel a friss alapanyagokból, frissen főzött, ideális mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, rostot és zsírt, valamint mikrotápanyagokat tartalmazó étel.

Lássuk, mit is jelent mindez, vagyis hogyan néz ki a kutya etetése házilag a gyakorlatban.

Mit főzzek a kutyának?

Ha megfelelő a kutya táplálása, az eredmény egy jól táplált kutya, aki szívesen táplálkozik, és nem táplál hiú reményeket.

Gyakran felmerül a kérdés: mit ehet a kutya? Ebben a részben ehhez adunk néhány praktikus tippet.

A kutya etetése házilag: ezekre figyelj

A recept a kutya igényeit tükrözze

A kutya táplálása és szükségletei minden állatnál mások, fajtától, testmérettől, kortól stb. függően. Fontos, hogy a kedvenced számára készített eledelt ennek megfelelően állítsd össze. Ennek érdekében a legjobb, ha állatorvossal konzultálsz, hogy az eledel pontosan lefedje a kutyus fehérje-, zsír-, szénhidrát-, valamint egyéb tápanyagszükségleteit.

A kutyádnak készítsd, ne magadnak

Ne feledd: nem magadnak, hanem a kutyádnak főzöl, ezért csak visszafogottan hasznáj fűszereket. Ezek is kizárólag zöldfűszerek legyenek, a pikáns keleti fűszereket, az erőspaprikát, a borsot pedig felejtsd el.

Azt add neki, amit te is megennél

Ez látszólag ellentmond az előző pontnak – de csak látszólag. Sajnos még mindig dívik bizonyos gazdiknál az a felfogás, hogy “a kutyának jó lesz a maradék is”. Illetve jó lesz neki a nem annyira friss hús, a fonnyadt zöldség, a kissé dohos rizs.

Ez azonban egyáltalán nem igaz, ezek a jobb esetben tápanyagszegény, rosszabb esetben romlott alapanyagok sem tartalmukban, sem pedig ízükben nem felelnek meg táplálékként egy kutya számára. Ha fontos neked a kutyád egészsége, olyan sztenderdeket vegyél alapul az alapanyagok minőségénél, mintha magadnak vagy a családtagjaidnak készítenéd az ételt.

A kutya etetése házilag milyen hússal ideális?

Valójában bámilyen jó minőségű, friss hús megteszi: csirke, pulyka, sertés, marha, bárány, nyúl, hal stb. A kutya étrendjének nagyobb részét fehérjéknek kell alkotniuk, de ez – a közhiedelemmel szemben – a hús mellett származhat növényi forrásokból is. Ezzel együtt ideális esetben a fehérjeszükséglet döntő részét a húsfélék jelentik.
Amire érdemes figyelni, az a hőkezelés: ezzel előzhető meg, hogy különféle kórokozók, betegségek jussanak be az állat szervezetébe (pl. szalmonella). Mivel az allergia, azon belül is az ételallergia egyre gyakoribb a kutyáknál, érdemes lehet a csirkehúst kihagyni az étrendből. Ugyanis a legtöbb esetben erre válnak allergiássá a kutyusok. A főzés mellett egy további érv, hogy a hőkezelés révén a hús könnyebben emészthető a kutya számára.

Milyen zöldséget ehet a kutya?

Mit főzzek a kutyának? Adj neki inkább PetChef kutyaeledelt!

A válasz itt is az, hogy a legtöbb félét megeheti. Bár egyes zöldségeket (például sárgarépa) nyersen is fogyaszthatják a kutyusok, jobb, ha ezeket is inkább főzve adod neki. A kutya persze akár a krumplit is szívesen megeszi, azonban érdemes olyan zöldségféléket használni, amelyekben a szénhidrátok mellett viszonylag magas arányban tartalmaznak más, értékesebb tápanyagokat is.

Ezek az úgynevezett superfoodok vagy szuperélelmiszerek, például:

 • cékla,
 • fodros kel,
 • brokkoli, karfiol,
 • édesburgonya,
 • sütőtök,

A kutyák persze nem csak zöldségeket, gyümölcsöket is fogyaszthatnak. Ezek között is találunk szuperélelmiszereket, amelyeket érdemes előnyben részesíteni (pl. alma, áfonya).

Milyen csontot ehet a kutya?

Négylábú, patás kérődzők nagyméretű, csöves vagy lapos csontjait. Hetente egyszer, legfeljebb kétszer érdemes csontot adni a kutyának. Ezek az említett csontok (pl. marha, sertés, birka) nyersek és főttek egyaránt lehetnek. Ha azonban kisebb csontokról van szó, érdemes nyersen adni, mert a főzés során megpuhulhatnak. A csontok rágcsálása tisztán tartja a kutya fogait és elfoglaltságnak sem utolsó a számára.

Fontos azonban, hogy soha ne adjunk a kutyának nyúl- vagy baromfi csontot, semmi olyat, amit el tud rágni és szilánkosra törik. Ezek felsérthetik a szájüregét, beszorulhatnak a fogai közé, még a beleiben is problémát okozhatnak.

Érdemes a kutyának rizst adni?

Érdemes, mivel keményítő- és fehérjetartalma révén hozzájárul az állat fehérje- és szénhidrátigényének fedezéséhez. A búzával ellentében azonban nincs benne glutén, így erre érzékeny kutyusok is nyugodtan fogyaszthatják. Emellett könnyen emészthető, és – különösen a barna rizs – értékes tápanyagokban kifejezetten gazdag. Nem véletlen, hogy a minőségi kutyaeledelekben is inkább barna rizst találunk búza(liszt) helyett.

Hasznos a tojás a kutyának?

Hasznos bizony, mivel egy teljes értékű fehérjeforrásról beszélünk, ami a szükséges aminosavak mindegyikét tartalmazza. Ráadásul a főtt tojás esetében igen könnyen emészthető formában. De itt még nincs vége az előnyöknek, ugyanis számos hasznos vitamint és ásványi anyagot is megtalálunk a tojásban, amelyek szintén kimondottan előnyösek a kutya táplálása során.

A nyers tojást ugyanakkor – bár a kutyák megehetik – érdemes inkább kerülni. Ennek egyik oka, hogy az avidin nevű fehérje nyersen gátolja bizonyos tápanyagok felszívódását. A másik pedig a szalmonellózis veszélye, aminek nem érdemes kitenni a kedvencünket.

Jó tudni, hogy a tojásra ugyanakkor sok kutya allergiás, ezért a hipollaergén eledelekből is kihagyják.

A kutya etetése házilag PetChef kutyaeledellel

Mit ehet a kutya? Csak olyat, ami hasznos a számára.

Mint láttuk, a kutya etetése házilag lehetséges – más kérdés, hogy a kutya helyes etetése mennyire kivitelezhető otthoni körülmények között. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy a kutya számára elkészített házi koszt milyen arányban tartalmaz fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat. Ez ugyanis számos tényezőtől függ, mint például:

 • a kutya fajtája,
 • mérete,
 • súlya,
 • életkora,
 • életmódja,
 • esetleges betegségei stb.

Nem is szólva különböző életfontosságú mikrotápanyagok – vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek – mennyiségéről. Nem véletlen, hogy a multinacionális kutyatápgyáraktól a PetChefig minden gyártónál komoly szakértői munka áll egy-egy kutyaeledel összetétele mögött.

Ugyanakkor a PetChef termékeit nem említhetjük egy lapon a különféle bolti szárazeledelekkel. Hiszen az általunk elkészített kutyaeledelek mindegyikére jellemző a kutyák számára otthon főzött házi koszt összes előnye:

 • kiváló minőségű, friss,
 • hazai, GMO-mentes alapanyagokból,
 • frissen, kíméletes eljárással főzve készülnek,
 • egyáltalán nem tartalmaznak mesterséges színezékeket, aromákat, ízfokozókat, tartósítókat,
 • kizárólag színhúst
 • és jó minőségű zöldségeket, gabonákat,
 • köztük számos szuperélelmiszert.

Mindezek mellett a PetChef receptjeit hosszas kísérletezés után dr. Varga József állatorvos segítségével állítottuk össze. Varga doktor úr a kutyatáplálás egyik hazai szakértője, aki több évtizede foglalkozik ezzel a területtel. Ennek köszönhetően a nálunk elérhető eledelek pontosan megfelelnek a kutyák szükségleteinek. Azaz számukra megfelelő arányban és mennyiségben tartalmazzák a szükséges makro- és mikrotápanyagokat.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel 10

Háztáji bárány

megnézem

A PetChef eledelek továbbá kivétel nélkül monoproteines ételek, vagyis mindegyik csak egyféle húst tartalmaz. Ez az ételallergiás kutyusok táplálásában jelent nagy segítséget a gazdiknak. (Ugyanakkor számukra van egy kifejezetten hipoallergén tulajdonságú eledelünk is.)

A PetChef eledelei tehát teljes értékű táplálékot jelentenek a kutyusoknak és leveszik a gazdik válláról a főzés terhét. Ez persze nem megy az ízek rovására, amit számtalan elégedett kutyus és gazdi visszajelzése is alátámaszt. Az étvágytalanság eltűnése, a fényesebb és dúsabb bunda, az élénk tekintetek és a visszatérő életkedv éppúgy ennek bizonyítéka, mint az a számtalan kutya, akinek allergiás panaszai a PetChef bevezetésével szűntek meg.

Mit nem ehet a kutya?

A kutyák etetése kapcsán nem csak az a kérdés, mit ehet, hanem az is, mit nem ehet a kutya. Van ugyanis jó néhány olyan élelmiszer, amely káros a kutyák egészségére – akár súlyos panaszokat okozva.

Néhány példa:

 • baromfi- és nyúlcsont,
 • csokoládé,
 • avokádó,
 • édesítőszerek,
 • tej,
 • csonthéjas termések, pl. mogyoró,
 • koffein- és alkoholtartalmú italok,
 • szőlő, mazsola
 • avokádó,
 • hagymafélék,
 • mustár,
 • bors,
 • chili.

Ha azt is szeretnéd tudni, mennyit egyen a kutya, GYIK-oldalunkon, a “Hogyan etessem kedvencemet?” kérdésnél található kutya etetési táblázatunkban megnézheted.

A kutya etetése kapcsán további részletes információkat az ideális tápanyag-összetételről, a különféle kutyaeledelekről és a főtt kutyaeledelek előnyeiről korábbi posztunkban olvashatsz.

A PetChef eledelekkel gyerekjáték a kutya etetése házilag

A PetChef frissen főzött, prémium kategóriás, házi készítésű kutyaeledelei kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokból készülnek. A lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

Petchef Kutya Etetese Hazilag

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.