Mennyire jó ötlet a kutya etetése házilag? És egyáltalán: mit főzzek a kutyának? Gyakran találkozunk ezekkel a kérdésekkel, most pedig választ is adunk rájuk. Nem csak arra térünk ki, mit ehet a kutya, de az otthoni tápláláshoz is adunk néhány hasznos tippet.

Jó ötlet a kutya etetése házilag?

Az attól függ, mit értünk azon, hogy házilag. Ha a házilagos etetés az ebédről megmaradt zsíros, fűszeres maradékot jelenti, akkor biztos, hogy nem jó ötlet. Az ilyen táplálék ugyanis nem való a kutyának, már rövid távon is gyomorrontást, hányást, hasmenést okozhat, hosszabb távon pedig kikészítheti az állat emésztőrendszerét, illetve el is hízhat tőle.

Ha azonban a kutya etetése házilag kifejezetten a számára készült eledelt jelenti, és megfelelő arányban és formában tartalmazza a szükséges tápanyagokat, akkor a válasz egyértelműen igen.
Ugyanakkor számba kell venni, hogy a kutyára főzni bizony tetemes időbe kerül. A friss zöldségek meghámozása, felaprítása, a húsok felvágása, és az összetevők megfőzése nem kevés időt vesz igénybe. Nem is szólva az alapanyagok beszerzéséről, és a főzés további költségeiről, mint például a hozzá felhasznált energia költsége.
Emiatt sokan döntenek a nyers etetés mellett, azonban ez nem biztos, hogy a legjobb választás.

A BARF etetés avagy a nyers étrend hátulütői

Manapság nagy kultusza van a kutyák nyers hússal etetésének: ez az úgynevezett BARF étrend. (Bones And Raw Food – csontok és nyers étel). Ennek alapja, hogy a kutyák ragadozók, vagyis olyan állatok, amelyek alapvetően mindig is nyers húst fogyasztottak.

Csakhogy ez nem teljesen igaz, hiszen a növényevő állatok gyomrának tartalmát is elfogyasztották. Másrészt pedig már evolúciós szempontból is számottevő ideje megtörtént a háziasításuk. És mivel az elmúlt 100-200 évet megelőzően a gazdáik is viszonylag ritkán ettek húst, jellemzően inkább gabonát és zöldségeket, a kutyákra is igaz ez.

A kutya etetése házi készítésű, főtt kutyaeledellel

Ennek alapján kimondható, hogy a kutya táplálása szempontjából az ideális kutyaeledel a friss alapanyagokból, frissen főzött, ideális mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, rostot és zsírt, valamint mikrotápanyagokat tartalmazó étel.

Lássuk, mit is jelent mindez, vagyis hogyan néz ki a kutya etetése házilag a gyakorlatban.

Mit főzzek a kutyának?

Ha megfelelő a kutya táplálása, az eredmény egy jól táplált kutya, aki szívesen táplálkozik, és nem táplál hiú reményeket.

Gyakran felmerül a kérdés: mit ehet a kutya? Ebben a részben ehhez adunk néhány praktikus tippet.

A kutya etetése házilag: ezekre figyelj

A recept a kutya igényeit tükrözze

A kutya táplálása és szükségletei minden állatnál mások, fajtától, testmérettől, kortól stb. függően. Fontos, hogy a kedvenced számára készített eledelt ennek megfelelően állítsd össze. Ennek érdekében a legjobb, ha állatorvossal konzultálsz, hogy az eledel pontosan lefedje a kutyus fehérje-, zsír-, szénhidrát-, valamint egyéb tápanyagszükségleteit.

A kutyádnak készítsd, ne magadnak

Ne feledd: nem magadnak, hanem a kutyádnak főzöl, ezért csak visszafogottan hasznáj fűszereket. Ezek is kizárólag zöldfűszerek legyenek, a pikáns keleti fűszereket, az erőspaprikát, a borsot pedig felejtsd el.

Azt add neki, amit te is megennél

Ez látszólag ellentmond az előző pontnak – de csak látszólag. Sajnos még mindig dívik bizonyos gazdiknál az a felfogás, hogy “a kutyának jó lesz a maradék is”. Illetve jó lesz neki a nem annyira friss hús, a fonnyadt zöldség, a kissé dohos rizs.

Ez azonban egyáltalán nem igaz, ezek a jobb esetben tápanyagszegény, rosszabb esetben romlott alapanyagok sem tartalmukban, sem pedig ízükben nem felelnek meg táplálékként egy kutya számára. Ha fontos neked a kutyád egészsége, olyan sztenderdeket vegyél alapul az alapanyagok minőségénél, mintha magadnak vagy a családtagjaidnak készítenéd az ételt.

A kutya etetése házilag milyen hússal ideális?

Valójában bámilyen jó minőségű, friss hús megteszi: csirke, pulyka, sertés, marha, bárány, nyúl, hal stb. A kutya étrendjének nagyobb részét fehérjéknek kell alkotniuk, de ez – a közhiedelemmel szemben – a hús mellett származhat növényi forrásokból is. Ezzel együtt ideális esetben a fehérjeszükséglet döntő részét a húsfélék jelentik.
Amire érdemes figyelni, az a hőkezelés: ezzel előzhető meg, hogy különféle kórokozók, betegségek jussanak be az állat szervezetébe (pl. szalmonella). Mivel az allergia, azon belül is az ételallergia egyre gyakoribb a kutyáknál, érdemes lehet a csirkehúst kihagyni az étrendből. Ugyanis a legtöbb esetben erre válnak allergiássá a kutyusok. A főzés mellett egy további érv, hogy a hőkezelés révén a hús könnyebben emészthető a kutya számára.

Milyen zöldséget ehet a kutya?

Mit főzzek a kutyának? Adj neki inkább PetChef kutyaeledelt!

A válasz itt is az, hogy a legtöbb félét megeheti. Bár egyes zöldségeket (például sárgarépa) nyersen is fogyaszthatják a kutyusok, jobb, ha ezeket is inkább főzve adod neki. A kutya persze akár a krumplit is szívesen megeszi, azonban érdemes olyan zöldségféléket használni, amelyekben a szénhidrátok mellett viszonylag magas arányban tartalmaznak más, értékesebb tápanyagokat is.

Ezek az úgynevezett superfoodok vagy szuperélelmiszerek, például:

 • cékla,
 • fodros kel,
 • brokkoli, karfiol,
 • édesburgonya,
 • sütőtök,

A kutyák persze nem csak zöldségeket, gyümölcsöket is fogyaszthatnak. Ezek között is találunk szuperélelmiszereket, amelyeket érdemes előnyben részesíteni (pl. alma, áfonya).

Milyen csontot ehet a kutya?

Négylábú, patás kérődzők nagyméretű, csöves vagy lapos csontjait. Hetente egyszer, legfeljebb kétszer érdemes csontot adni a kutyának. Ezek az említett csontok (pl. marha, sertés, birka) nyersek és főttek egyaránt lehetnek. Ha azonban kisebb csontokról van szó, érdemes nyersen adni, mert a főzés során megpuhulhatnak. A csontok rágcsálása tisztán tartja a kutya fogait és elfoglaltságnak sem utolsó a számára.

Fontos azonban, hogy soha ne adjunk a kutyának nyúl- vagy baromfi csontot, semmi olyat, amit el tud rágni és szilánkosra törik. Ezek felsérthetik a szájüregét, beszorulhatnak a fogai közé, még a beleiben is problémát okozhatnak.

Érdemes a kutyának rizst adni?

Érdemes, mivel keményítő- és fehérjetartalma révén hozzájárul az állat fehérje- és szénhidrátigényének fedezéséhez. A búzával ellentében azonban nincs benne glutén, így erre érzékeny kutyusok is nyugodtan fogyaszthatják. Emellett könnyen emészthető, és – különösen a barna rizs – értékes tápanyagokban kifejezetten gazdag. Nem véletlen, hogy a minőségi kutyaeledelekben is inkább barna rizst találunk búza(liszt) helyett.

Hasznos a tojás a kutyának?

Hasznos bizony, mivel egy teljes értékű fehérjeforrásról beszélünk, ami a szükséges aminosavak mindegyikét tartalmazza. Ráadásul a főtt tojás esetében igen könnyen emészthető formában. De itt még nincs vége az előnyöknek, ugyanis számos hasznos vitamint és ásványi anyagot is megtalálunk a tojásban, amelyek szintén kimondottan előnyösek a kutya táplálása során.

A nyers tojást ugyanakkor – bár a kutyák megehetik – érdemes inkább kerülni. Ennek egyik oka, hogy az avidin nevű fehérje nyersen gátolja bizonyos tápanyagok felszívódását. A másik pedig a szalmonellózis veszélye, aminek nem érdemes kitenni a kedvencünket.

Jó tudni, hogy a tojásra ugyanakkor sok kutya allergiás, ezért a hipollaergén eledelekből is kihagyják.

A kutya etetése házilag PetChef kutyaeledellel

Mit ehet a kutya? Csak olyat, ami hasznos a számára.

Mint láttuk, a kutya etetése házilag lehetséges – más kérdés, hogy a kutya helyes etetése mennyire kivitelezhető otthoni körülmények között. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy a kutya számára elkészített házi koszt milyen arányban tartalmaz fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat. Ez ugyanis számos tényezőtől függ, mint például:

 • a kutya fajtája,
 • mérete,
 • súlya,
 • életkora,
 • életmódja,
 • esetleges betegségei stb.

Nem is szólva különböző életfontosságú mikrotápanyagok – vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek – mennyiségéről. Nem véletlen, hogy a multinacionális kutyatápgyáraktól a PetChefig minden gyártónál komoly szakértői munka áll egy-egy kutyaeledel összetétele mögött.

Ugyanakkor a PetChef termékeit nem említhetjük egy lapon a különféle bolti szárazeledelekkel. Hiszen az általunk elkészített kutyaeledelek mindegyikére jellemző a kutyák számára otthon főzött házi koszt összes előnye:

 • kiváló minőségű, friss,
 • hazai, GMO-mentes alapanyagokból,
 • frissen, kíméletes eljárással főzve készülnek,
 • egyáltalán nem tartalmaznak mesterséges színezékeket, aromákat, ízfokozókat, tartósítókat,
 • kizárólag színhúst
 • és jó minőségű zöldségeket, gabonákat,
 • köztük számos szuperélelmiszert.

Mindezek mellett a PetChef receptjeit hosszas kísérletezés után dr. Varga József állatorvos segítségével állítottuk össze. Varga doktor úr a kutyatáplálás egyik hazai szakértője, aki több évtizede foglalkozik ezzel a területtel. Ennek köszönhetően a nálunk elérhető eledelek pontosan megfelelnek a kutyák szükségleteinek. Azaz számukra megfelelő arányban és mennyiségben tartalmazzák a szükséges makro- és mikrotápanyagokat.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel 10

Háztáji bárány

megnézem

A PetChef eledelek továbbá kivétel nélkül monoproteines ételek, vagyis mindegyik csak egyféle húst tartalmaz. Ez az ételallergiás kutyusok táplálásában jelent nagy segítséget a gazdiknak. (Ugyanakkor számukra van egy kifejezetten hipoallergén tulajdonságú eledelünk is.)

A PetChef eledelei tehát teljes értékű táplálékot jelentenek a kutyusoknak és leveszik a gazdik válláról a főzés terhét. Ez persze nem megy az ízek rovására, amit számtalan elégedett kutyus és gazdi visszajelzése is alátámaszt. Az étvágytalanság eltűnése, a fényesebb és dúsabb bunda, az élénk tekintetek és a visszatérő életkedv éppúgy ennek bizonyítéka, mint az a számtalan kutya, akinek allergiás panaszai a PetChef bevezetésével szűntek meg.

Mit nem ehet a kutya?

A kutyák etetése kapcsán nem csak az a kérdés, mit ehet, hanem az is, mit nem ehet a kutya. Van ugyanis jó néhány olyan élelmiszer, amely káros a kutyák egészségére – akár súlyos panaszokat okozva.

Néhány példa:

 • baromfi- és nyúlcsont,
 • csokoládé,
 • avokádó,
 • édesítőszerek,
 • tej,
 • csonthéjas termések, pl. mogyoró,
 • koffein- és alkoholtartalmú italok,
 • szőlő, mazsola
 • avokádó,
 • hagymafélék,
 • mustár,
 • bors,
 • chili.

Ha azt is szeretnéd tudni, mennyit egyen a kutya, GYIK-oldalunkon, a “Hogyan etessem kedvencemet?” kérdésnél található kutya etetési táblázatunkban megnézheted.

A kutya etetése kapcsán további részletes információkat az ideális tápanyag-összetételről, a különféle kutyaeledelekről és a főtt kutyaeledelek előnyeiről korábbi posztunkban olvashatsz.

A PetChef eledelekkel gyerekjáték a kutya etetése házilag

A PetChef frissen főzött, prémium kategóriás, házi készítésű kutyaeledelei kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokból készülnek. A lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

Petchef Kutya Etetese Hazilag

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Mi a PetChef?

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas friss alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss, lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Mi a PetChef?

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas friss alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss, lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

kutyaeledel

Mennyei kenguru

4 290 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Erdei nyúl

4 290 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Háztáji bárány

4 090 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Ünnepi malac

3 390 Ft3 050 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Tanyasi marha

3 790 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Szüreti pulyka

3 390 Ft-tól /heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük