Sajnos nem csak az emberek hajlamosak az allergiára. A kutyáknál ugyanúgy megfigyelhetőek allergiás betegségek. Ráadásul a nehézséget az okozza, hogy a különböző allergia típusok tünetei nagyon hasonlóak is lehetnek, így nehéz megállapítani mi is okozza a kutyák allergiás tüneteit.

De kezdjük az elején lássuk milyen kutya allergia típusok léteznek!

Kutya allergia típusok

Az allergia gyakorlatilag egy allergénre adott reakció, ami jellemzően valamilyen fajta túlérzékenység eredménye. Nagyon tág azon allergének köre, amik allergiás reakciót válthatnak ki a kutya szervezetéből. Az allergének lehetnek természetes anyagok, mint például, a fű, a pollen, de lehetnek mesterséges anyagok is, mint mondjuk valamilyen szövet darab. A kutya az allergénekkel kapcsolatba kerülhet lenyelés, érintkezés, belégzés, csípés stb. útján.

Négy fő allergia típust lehet megemlíteni a kutyáknál:

 • Atópia vagy más néven légúti allergia (belégzés útján)
 • Bolhanyál okozta bőrgyulladás (csípés útján)
 • Kontakt dermatitis (érintkezés útján)
 • Ételallergia (lenyelés útján)
 • Atópia

Az atópia vagy más néven légúti allergia a leggyakrabban előforduló kutya allergia. Általában valamilyen pollen váltja ki az allergiás tüneteket. Mivel a levegő pollenszennyezettsége meglehetősen szezonális, ezért a pollenallergiás kutyánál is az allergiás tünetek általában csak szezonálisan és nem egész évben jelennek meg.

De az is előfordulhat, hogy egy idő után a kutyád nem csak a pollenekre lesz allergiás, hanem a levegőben állandóan jelenlévő más allergénekre is, mint a por vagy például a penész. Ez pedig azt jelenti, hogy sajnos az egész évben szenved ezektől a kutyád.

Pollenallergiára tartós megoldást leginkább csak hosszas, akár a kutya élete végéig tartó állatorvosi kezelés, ún. érzéktelenítő vagy idegen szóval deszenzibilizáló injekció kúra hozhat.

Bolhanyál okozta bőrgyulladás

Ahogy a nevében is szerepel, ezt a fajta allergiát közvetlenül a bolha csípése váltja ki. De nem csak a csípés az egyedüli, ami a gondot okozza. A bolha csípés során keletkező seben keresztül a bolhanyál allergiás reakciót vált ki a kutyából.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Háztáji bárány menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma. Sajnos majdnem minden betegség visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced elé.

  Kutyusodnál szőrhullást, vakarózást, folyamatos mancsrágást és nyalogatást vagy bűzmirigy problémákat tapasztalsz? Akkor válaszd Háztáji bárány eledelünket!

  A gondosan összeállított raguban, a bárányhús mellett, helyet kapott egy kis hajdina, quinoa, sütőtök, brokkoli és édesburgonya is. Tudtad, hogy a bárányhús kiváló fehérjeforrás, könnyen emészthető és hipoallergén hatással is rendelkezik? Ideális választás azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. A benne található omega-3 és omega-6 pedig hozzájárul az allergiás tünetek csökkentéséhez.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

Kontakt dermatitis

A kontakt dermatitis akkor lép fel, amikor valamilyen allergén a kutya bőrével kerül közvetlenül kapcsolatba. Az érintkezés pedig allergiás reakciót vált ki a kutyából. Leggyakrabban valamilyen szövet, vagy műanyag okoz ilyen típusú allergiát. De az is előfordulhat, hogy éppen valamilyen helyileg használt gyógyszer, antibiotikum okoz problémát.

Petchef Kutya Allergia Tipusai 2

Ételallergia

A statisztikák szerint minden tizedik allergiás kutya esetében ételallergia van a háttérben. Az élelmiszerallergia felismerését nehezíti, hogy sokszor a gazdi nem is gondolja, hogy az elfogyasztott étel okoz gondot a kutyának, mondván: a kutya régóta ugyanazt fogyasztja és ha eddig nem volt gond, akkor most se ez lehet a felelős.

Igen ám, de az ételallergia nem így működik. Nem feltétlen az első fogyasztás után jelennek meg a tünetek. Sokkal valószínűbb, hogy egy ideig a kutyád semmilyen tünetet nem produkál egy olyan ételre, ami viszont később komoly allergiás reakciókat válthat ki. A kutyák szervezete egy ideig kezelni tudja a fehérjék terhelését, de egy idő után túlérzékennyé válnak és ekkor mutatkoznak meg a jelei az ételallergiának.

Mondhatnánk, hogy ahány féle kutya allergia, annyi féle allergiás tünet, de ez NEM igaz. Az allergiára adott reakciók, azaz az allergia tünetei sok esetben azonosak. Folyamatos viszketés, vakarózás ugyanúgy jelenthet ételallergiát, mint ahogy pollenallergiát. Maga az allergiás tünet nem determinálja milyen allergiában szenved a kutyád.

Ennek ellenére nagyon fontos, hogy tudatában legyél, hogy a kutya allergiának milyen tünetei lehetnek. A következő bekezdésben ezeket a tünettípusokat mutatjuk be.

Allergiás kutyusok etetésére állítottuk össze a Háztáji bárány monoproteines hipoallergén házikészítésű kutyaeledelünket. Összetevői úgy lettek válogatva, hogy az allergiás tüneteket csökkenti, vagy akár 100%-ban meg is szüntetheti. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést és csökkenti a kockázatát bármilyen gyulladás kialakulásának a szervezetben.

Gyakran nehéz kideríteni, hogy az allergiás tünetek hátterében milyen okok állnak. Ha csak minimálisan is felmerül az ételallergia gyanúja, akkor fontos, hogy kedvencedet kizárólag hipoallergén táplálékkal etesd.
Igen gyakori hiba azonban, hogy bár az eledel hipoallergén, de a jutalomfalatokról vagy rágókákról megfeledkezik a gazdi. Sajnos a legtöbb jutalomfalat tartalmaz valamilyen allergént, legyen az gabona, vagy mesterséges ízfokozó.
A PetChef kínálatában már elérhetőek az izlandi tőkehalból és farkashalból készült teljesen természetes és adalékmentes hipoallergén rágókák és jutifalik, amelyek allergia esetén is bátran adhatók kedvencednek.

[/col] [/row]

Kutya allergia tünetei

Mindig figyeld, hogy a kutyád viselkedésében van-e valami szokatlan, amit rendszeresen csinál! Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy ilyen nem megszokott tevékenység valamilyen allergiára utal.

A kutyáknál felmerülő allergiák kezelésének egyik kulcspontja, hogy kiderítsük milyen allergiája van a kis kedvencünknek. Ez viszont nem is olyan egyszerű, mivel a kutya allergia tünetei nagyon hasonlóak tudnak lenni. Legyél figyelemmel a kutyád iránt, árgus szemekkel nézd, hogy a lenti listából van-e olyan tünet, amit a mi kutyádnál is észlelhető. Ha igen, nagy eséllyel valamilyen allergiában szenved a kutyád, amit kezelni kell, hogy ne szenvedjen tovább tőle.

Lássuk részletesen milyen tünetekre érdemes odafigyelni és házilag milyen kezelési lehetőségek vannak!

Viszketés, vakarózás

A vakarózás azért csalóka tünet, mert erről először nem az allergia ugrik be a gazdiknak, sokkal inkább bolhára gyanakodnak. Ebben van valami, hiszen valóban a vakarózás mögötti leggyakoribb ok, hogy bolhás a kutya. De ha a kutya megkapja erre a megfelelő kezelést, akkor ennek a vakarózásnak rövidesen el kell múlnia.

Ha a bolha elleni kezelés után is vakarózik a kedvenced, akkor már gyanakodhatsz, hogy valamilyen allergia áll a háttérben. A vakarózás azért nagyon veszélyes, mert a kutyád akár véres sebeket is ejthet magán, ami további fertőzés táptalaja lehet.

A viszketés ellen gyakori fürdetést szoktak javasolni. Vannak samponok, amik eltávolíthatják a bőr felületéről az irritáló allergéneket, így könnyíthetsz a kedvenced mindennapjain. Ha a vakarózás oly mértéket öltött, hogy sebek is kialakultak, mindenképpen figyelj oda, hogy a kutya ne tudja tovább rontani a helyzetet. Ilyenkor legtöbbször csak a védőgallér tud segíteni. Sokan esküsznek az aloe verára, aminek jótékony hatásai a gyulladáscsökkentésben a kutyák allergiás panaszainál is jól jönnek. Az aloe verában megtalálható szteroidok ráadásul fertőtlenítő és érzéstelenítő hatással is bírnak.

Szőrhullás

A szőrhullás nagyban összefügg a viszketéssel, vakarózással. A kutya a mancsaival addig dörzsöli, a nyelvével meg addig nyalogatja a viszkető területet, amíg gyakorlatilag a szőr is eltűnik. Azt veszed észre, hogy a kutya szőre itt-ott foltokban hiányzik vagy elszíneződik. Legyél figyelmes, mielőbb vedd észre az ilyen jeleket, mert ha nem állítod meg időben, a szőrtelen bőrfelszín a dörzsölés, vakarózás hatására ki is sebesedhet, ami további veszélyeket jelent a kutya számára.

Kiütések

A kutya bőrén sok esetben kiütések jelennek meg, viszont erre gyakran nem is lesz figyelmes a gazdi, mert a kutya szőre szinte teljesen elfedi ezeket. Egy avatatlan szemnek szinte esélye sincs észre venni. Az is előfordulhat, hogy a kiütéseket valamilyen más betegség tüneteként azonosítja az állatorvos és a felírt gyógyszer időszakosan elmulasztja a bőrproblémákat, de kis idő után újra előjönnek. Ekkor szintén érdemes allergiára gyanakodni.

kutyakendő rózsaszín

PetChef kutyakendő

  Sétához, játékhoz, kiránduláshoz, kutyasuliba vagy akár ünnepi alkalmakra is tökéletes választás a PetChef 100% pamutvászon kendője, mely igazán stílusossá teszi kedvencedet. Válaszd a kutyusod személyiségéhez legjobban illő modellt! A PetChef kínálatában már megtalálod a karakteres lila mellett a romantikus rózsaszín változatot is. A kendők két méretben érhetők el kicsiknek és nagyoknak, hogy a tekintélyesebb nyakméret se jelentsen problémát. A cuki kendőkkel ráadásul a világ tudtára adhatod, hogy kedvenced a szuperegészséges, minőségi PetChef menük imádója. A divatos kendők bőrbarátok és mosógépben moshatók.
  megnézem

Tüsszentés

Az emberi szervezet gyakran tüsszentéssel reagál, ha valamilyen allergént belélegez, így próbál tőle megszabadulni. A kutyáknál viszont nem ez az elsődleges tünet még atópia, tehát légúti eredetű allergia esetén sem. Sokkal inkább viszketéssel, vakarózással reagálnak, de ettől független előfordulhat, hogy a kutya tüsszög az allergia miatt.

Kellemetlen szag

A háziállatoknak megvan a maga “szaguk”, ezt jól be tudja az ember azonosítani. Ha ettől eltérően azt veszed észre, hogy valamilyen nem megszokott, kellemetlen szag társul a házi kedvencünkhöz, akkor allergiát sejhetsz a háttérben. A kellemetlen szag ugyanis gyulladás jele is lehet.

Fülfolyás

A kutya allergia akár a fülénél is jelentkezhet tünettel. Ilyenkor általában a fülből viasszerű folyást tapasztalhatunk, amit általában kellemetlen szag is kísér.

Ételallergia felismerése, azonosítása és kezelése

Először is fontos tisztázni, hogy a kutya ételallergia nem ugyanaz, mint az ételintolerancia. Utóbbi egy sokkal enyhébb betegség, inkább csak valamilyen gyomorpanasz lép fel, mert enzim hiányában a kutya nem tudja az adott ételt megemészteni. Ételallergia esetén viszont a kutya szervezete sokkal komolyabban reagál és ellenanyagot termel az étel valamilyen összetevője ellen. Éppen ezért a kutya ételallergia tünetei nem is feltétlen hasmenés vagy lágy széklet, hanem inkább viszketés, vakarózás.

A kutya ételallergia gyakorlatilag valamilyen típusú fehérjére való allergia. Leggyakrabban a baromfihús vált ki ételallergiát. A száraztápok többségében van baromfihús, még akkor is, ha az adott táp alapvetően nem baromfihúsos, hanem mondjuk marhahúsos, vadhúsos, vagy éppen halas. Ez persze nem azt jelenti, hogy kizárólag a baromfihús allergizál, más típusú fehérjék, összetevők ugyanúgy okozhatnak ételallergiát a kutyáknál.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Hogyan derítsd ki, hogy milyen ételre allergiás a kutya?

Erre kétféle megoldás létezik: vérvétel és eliminációs diéta.

Vérvizsgálattal viszonylag gyorsan kideríthető, hogy mire allergiás a kutya, de ez a fajta diagnosztizálás bizony meglehetősen sokba kerül. Egy ilyen vérvizsgálat során általában 60-80 féle allergénre nézik meg a vért. A tapasztalatok azt mutatják, hogy megbízható eredményt adnak ezek a tesztek.

Petchef Kutya Allergia Tipusai

Ha egy olcsóbb megoldást keresünk, akkor az eliminációs diéta mellett érdemes dönteni. Az eliminációs diéta azzal kezdődik, hogy keresni kell egy olyan típusú táplálékot, amit addig a kutya még sohasem kapott. Ez lehet valamilyen állatorvosi táp is, de magunk is készíthetünk ilyet. Három héten keresztül a kutya csak és kizárólag ezt eheti. Ha ez idő alatt nincsenek allergiás tünetek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a kutyánk ételallergiás.

Innen jön az a fázis, amikor azt kell kideríteni, hogy mire allergiás. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy fokozatosan időről időre vezetünk be új típusú tápanyagokat, és folyamatosan figyeljük a kutya reakcióit. Ha nincs reakció, akkor lehet továbblépni, a következő táplálékra. Ebből már sejthető, hogy ez bizony nem egy rövid folyamat, akár hosszú hónapokba is telhet, míg kiderül az igazság és megtudod mire allergiás a kutya.

Az ételallergia abból a szempontból “jó”, már ha lehet ilyet mondani, hogy a megfelelő étrend kiválasztásával nagyon jól kezelhető. Az iparilag előállított tápok sokszor rengeteg adalékanyagot, ízfokozót és mindenféle színezéket tartalmaznak, amik nem tesznek jót a kutya szervezetének, mert allergiás reakciókat válthat ki belőle. Ráadásul, ahogy írtuk is, sok esetben tartalmaznak baromfihúst, ami az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó fehérjeforrás.

Egy ételallergiás kutya esetén mindenképpen mellőzd ezeket az ipari kutyaeledeleket és helyette válassz olyan alternatívákat, mint a hypoallergén tápok vagy a frissen, kimondottan kutyáknak készített kutyaeledelek. A PetChef az utóbbiak mellett tette le a voksát, mert hiszünk abban, hogy kutyáink megérdemlik, hogy csakis kiváló minőségű, természetes alapanyagokból készülő ételt tegyünk a kutyák elé. Ezek a kutyaeledelek elősegíthetik az allergiás tünetek csökkenését vagy akár teljesen meg is szüntethetik az allergiát.

Fordulj állatorvoshoz!

Bár a kutya kezelésére vannak házilag végezhető praktikák, mint az aloe vera, a gyakori fürdetés stb., de azt javasoljuk, ha felmerül a gyanú, hogy a kutya allergiás, mindenképpen keress fel egy állatorvost és együtt konzultáljatok arról, hogy milyen lehetőségeid vannak. Alapvetően sokféle kezelési lehetőség van, amik közül a szakember mérlegelés útján ki tudja választani a kedvencednek legmegfelelőbbet.

Az állatorvosnak mi magunk is segíthetünk, ha felkészülve megyünk hozzá és tudunk válaszolni ezekre a kérdésekre:

 • Milyen allergiás tüneteket tapasztaltunk a kutyánál?
 • Ezek az allergiás tünetek folyamatosak vagy alkalomszerűen jelentkeznek?
 • Volt-e valami változás a kutya étrendjében?
 • Jártunk-e új környezetben a kutyával?
 • Volt-e bármilyen komoly változás a kutya életében?
Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük