Sajnos nem csak az emberek hajlamosak az allergiára. A kutyáknál ugyanúgy megfigyelhetőek allergiás betegségek. Ráadásul a nehézséget az okozza, hogy a különböző allergia típusok tünetei nagyon hasonlóak is lehetnek, így nehéz megállapítani mi is okozza a kutyák allergiás tüneteit.

De kezdjük az elején lássuk milyen kutya allergia típusok léteznek!

Kutya allergia típusok

Az allergia gyakorlatilag egy allergénre adott reakció, ami jellemzően valamilyen fajta túlérzékenység eredménye. Nagyon tág azon allergének köre, amik allergiás reakciót válthatnak ki a kutya szervezetéből. Az allergének lehetnek természetes anyagok, mint például, a fű, a pollen, de lehetnek mesterséges anyagok is, mint mondjuk valamilyen szövet darab. A kutya az allergénekkel kapcsolatba kerülhet lenyelés, érintkezés, belégzés, csípés stb. útján.

Négy fő allergia típust lehet megemlíteni a kutyáknál:

 • Atópia vagy más néven légúti allergia (belégzés útján)
 • Bolhanyál okozta bőrgyulladás (csípés útján)
 • Kontakt dermatitis (érintkezés útján)
 • Ételallergia (lenyelés útján)
 • Atópia

Az atópia vagy más néven légúti allergia a leggyakrabban előforduló kutya allergia. Általában valamilyen pollen váltja ki az allergiás tüneteket. Mivel a levegő pollenszennyezettsége meglehetősen szezonális, ezért a pollenallergiás kutyánál is az allergiás tünetek általában csak szezonálisan és nem egész évben jelennek meg.

De az is előfordulhat, hogy egy idő után a kutyád nem csak a pollenekre lesz allergiás, hanem a levegőben állandóan jelenlévő más allergénekre is, mint a por vagy például a penész. Ez pedig azt jelenti, hogy sajnos az egész évben szenved ezektől a kutyád.

Pollenallergiára tartós megoldást leginkább csak hosszas, akár a kutya élete végéig tartó állatorvosi kezelés, ún. érzéktelenítő vagy idegen szóval deszenzibilizáló injekció kúra hozhat.

Bolhanyál okozta bőrgyulladás

Ahogy a nevében is szerepel, ezt a fajta allergiát közvetlenül a bolha csípése váltja ki. De nem csak a csípés az egyedüli, ami a gondot okozza. A bolha csípés során keletkező seben keresztül a bolhanyál allergiás reakciót vált ki a kutyából.

Kontakt dermatitis

A kontakt dermatitis akkor lép fel, amikor valamilyen allergén a kutya bőrével kerül közvetlenül kapcsolatba. Az érintkezés pedig allergiás reakciót vált ki a kutyából. Leggyakrabban valamilyen szövet, vagy műanyag okoz ilyen típusú allergiát. De az is előfordulhat, hogy éppen valamilyen helyileg használt gyógyszer, antibiotikum okoz problémát.

Petchef Kutya Allergia Tipusai 2

Ételallergia

A statisztikák szerint minden tizedik allergiás kutya esetében ételallergia van a háttérben. Az élelmiszerallergia felismerését nehezíti, hogy sokszor a gazdi nem is gondolja, hogy az elfogyasztott étel okoz gondot a kutyának, mondván: a kutya régóta ugyanazt fogyasztja és ha eddig nem volt gond, akkor most se ez lehet a felelős.

Igen ám, de az ételallergia nem így működik. Nem feltétlen az első fogyasztás után jelennek meg a tünetek. Sokkal valószínűbb, hogy egy ideig a kutyád semmilyen tünetet nem produkál egy olyan ételre, ami viszont később komoly allergiás reakciókat válthat ki. A kutyák szervezete egy ideig kezelni tudja a fehérjék terhelését, de egy idő után túlérzékennyé válnak és ekkor mutatkoznak meg a jelei az ételallergiának.

Mondhatnánk, hogy ahány féle kutya allergia, annyi féle allergiás tünet, de ez NEM igaz. Az allergiára adott reakciók, azaz az allergia tünetei sok esetben azonosak. Folyamatos viszketés, vakarózás ugyanúgy jelenthet ételallergiát, mint ahogy pollenallergiát. Maga az allergiás tünet nem determinálja milyen allergiában szenved a kutyád.

Ennek ellenére nagyon fontos, hogy tudatában legyél, hogy a kutya allergiának milyen tünetei lehetnek. A következő bekezdésben ezeket a tünettípusokat mutatjuk be.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel 10

Háztáji bárány

megnézem

Allergiás kutyusok etetésére állítottuk össze a Háztáji bárány monoproteines hipoallergén házikészítésű kutyaeledelünket. Összetevői úgy lettek válogatva, hogy az allergiás tüneteket csökkenti, vagy akár 100%-ban meg is szüntetheti. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést és csökkenti a kockázatát bármilyen gyulladás kialakulásának a szervezetben.

A PetChef Háztáji bárány monoproteines eledele többek között brokkoli, sütőtök, édesburgonya és hajdina hozzáadásával készül.

Petchef Mennyei Kenguru Kutyaeledel 3

Mennyi kenguru

megnézem

Ha pedig a bárányos ételünk helyett inkább egy másik 100%-ban hipoallergén eledelt szeretnél választani, próbáljátok ki a Mennyei kengurut, mely különleges ízvilágával és szuperegészséges összetevőivel az egyik legjobb választás, ha kutyusod allergiás tüneteit szeretnéd megszüntetni.

Ezenkívül izületvédő hatással is rendelkezik, a hozzáadott kurkuma és gyömbérnek köszönhetően!

A PetChef Mennyei kenguru monoproteines eledele többek között sütőtök, édesburgonya, erdei áfonya és köles hozzáadásával készül.

Kutya allergia tünetei

Mindig figyeld, hogy a kutyád viselkedésében van-e valami szokatlan, amit rendszeresen csinál. Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy ilyen nem megszokott tevékenység valamilyen allergiára utal.

A kutyáknál felmerülő allergiák kezelésének egyik kulcspontja, hogy kiderítsük milyen allergiája van a kis kedvencünknek. Ez viszont nem is olyan egyszerű, mivel a kutya allergia tünetei nagyon hasonlóak tudnak lenni. Legyél figyelemmel a kutyád iránt, árgus szemekkel nézd, hogy a lenti listából van-e olyan tünet, amit a mi kutyádnál is észlelhető. Ha igen, nagy eséllyel valamilyen allergiában szenved a kutyád, amit kezelni kell, hogy ne szenvedjen tovább tőle.

Lássuk részletesen milyen tünetekre érdemes odafigyelni és házilag milyen kezelési lehetőségek vannak:

Viszketés, vakarózás

A vakarózás azért csalóka tünet, mert erről először nem az allergia ugrik be a gazdiknak, sokkal inkább bolhára gyanakodnak. Ebben van valami, hiszen valóban a vakarózás mögötti leggyakoribb ok, hogy bolhás a kutya. De ha a kutya megkapja erre a megfelelő kezelést, akkor ennek a vakarózásnak rövidesen el kell múlnia.

Ha a bolha elleni kezelés után is vakarózik a kedvenced, akkor már gyanakodhatsz, hogy valamilyen allergia áll a háttérben. A vakarózás azért nagyon veszélyes, mert a kutyád akár véres sebeket is ejthet magán, ami további fertőzés táptalaja lehet.

A viszketés ellen gyakori fürdetést szoktak javasolni. Vannak samponok, amik eltávolíthatják a bőr felületéről az irritáló allergéneket, így könnyíthetsz a kedvenced mindennapjain. Ha a vakarózás oly mértéket öltött, hogy sebek is kialakultak, mindenképpen figyelj oda, hogy a kutya ne tudja tovább rontani a helyzetet. Ilyenkor legtöbbször csak a védőgallér tud segíteni. Sokan esküsznek az aloe verára, aminek jótékony hatásai a gyulladáscsökkentésben a kutyák allergiás panaszainál is jól jönnek. Az aloe verában megtalálható szteroidok ráadásul fertőtlenítő és érzéstelenítő hatással is bírnak.

Szőrhullás

A szőrhullás nagyban összefügg a viszketéssel, vakarózással. A kutya a mancsaival addig dörzsöli, a nyelvével meg addig nyalogatja a viszkető területet, amíg gyakorlatilag a szőr is eltűnik. Azt veszed észre, hogy a kutya szőre itt-ott foltokban hiányzik vagy elszíneződik. Legyél figyelmes, mielőbb vedd észre az ilyen jeleket, mert ha nem állítod meg időben, a szőrtelen bőrfelszín a dörzsölés, vakarózás hatására ki is sebesedhet, ami további veszélyeket jelent a kutya számára.

Kiütések

A kutya bőrén sok esetben kiütések jelennek meg, viszont erre gyakran nem is lesz figyelmes a gazdi, mert a kutya szőre szinte teljesen elfedi ezeket. Egy avatatlan szemnek szinte esélye sincs észre venni. Az is előfordulhat, hogy a kiütéseket valamilyen más betegség tüneteként azonosítja az állatorvos és a felírt gyógyszer időszakosan elmulasztja a bőrproblémákat, de kis idő után újra előjönnek. Ekkor szintén érdemes allergiára gyanakodni.

Tüsszentés

Az emberi szervezet gyakran tüsszentéssel reagál, ha valamilyen allergént belélegez, így próbál tőle megszabadulni. A kutyáknál viszont nem ez az elsődleges tünet még atópia, tehát légúti eredetű allergia esetén sem. Sokkal inkább viszketéssel, vakarózással reagálnak, de ettől független előfordulhat, hogy a kutya tüsszög az allergia miatt.

Kellemetlen szag

A háziállatoknak megvan a maga “szaguk”, ezt jól be tudja az ember azonosítani. Ha ettől eltérően azt veszed észre, hogy valamilyen nem megszokott, kellemetlen szag társul a házi kedvencünkhöz, akkor allergiát sejhetsz a háttérben. A kellemetlen szag ugyanis gyulladás jele is lehet.

Fülfolyás

A kutya allergia akár a fülénél is jelentkezhet tünettel. Ilyenkor általában a fülből viasszerű folyást tapasztalhatunk, amit általában kellemetlen szag is kísér.

Ételallergia felismerése, azonosítása és kezelése

Először is fontos tisztázni, hogy a kutya ételallergia nem ugyanaz, mint az ételintolerancia. Utóbbi egy sokkal enyhébb betegség, inkább csak valamilyen gyomorpanasz lép fel, mert enzim hiányában a kutya nem tudja az adott ételt megemészteni. Ételallergia esetén viszont a kutya szervezete sokkal komolyabban reagál és ellenanyagot termel az étel valamilyen összetevője ellen. Éppen ezért a kutya ételallergia tünetei nem is feltétlen hasmenés vagy lágy széklet, hanem inkább viszketés, vakarózás.

A kutya ételallergia gyakorlatilag valamilyen típusú fehérjére való allergia. Leggyakrabban a baromfihús vált ki ételallergiát. A száraztápok többségében van baromfihús, még akkor is, ha az adott táp alapvetően nem baromfihúsos, hanem mondjuk marhahúsos, vadhúsos, vagy éppen halas. Ez persze nem azt jelenti, hogy kizárólag a baromfihús allergizál, más típusú fehérjék, összetevők ugyanúgy okozhatnak ételallergiát a kutyáknál.

Hogyan derítsd ki, hogy milyen ételre allergiás a kutya?

Erre kétféle megoldás létezik: vérvétel és eliminációs diéta.

Vérvizsgálattal viszonylag gyorsan kideríthető, hogy mire allergiás a kutya, de ez a fajta diagnosztizálás bizony meglehetősen sokba kerül. Egy ilyen vérvizsgálat során általában 60-80 féle allergénre nézik meg a vért. A tapasztalatok azt mutatják, hogy megbízható eredményt adnak ezek a tesztek.

Petchef Kutya Allergia Tipusai

Ha egy olcsóbb megoldást keresünk, akkor az eliminációs diéta mellett érdemes dönteni. Az eliminációs diéta azzal kezdődik, hogy keresni kell egy olyan típusú táplálékot, amit addig a kutya még sohasem kapott. Ez lehet valamilyen állatorvosi táp is, de magunk is készíthetünk ilyet. Három héten keresztül a kutya csak és kizárólag ezt eheti. Ha ez idő alatt nincsenek allergiás tünetek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a kutyánk ételallergiás.

Innen jön az a fázis, amikor azt kell kideríteni, hogy mire allergiás. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy fokozatosan időről időre vezetünk be új típusú tápanyagokat, és folyamatosan figyeljük a kutya reakcióit. Ha nincs reakció, akkor lehet továbblépni, a következő táplálékra. Ebből már sejthető, hogy ez bizony nem egy rövid folyamat, akár hosszú hónapokba is telhet, míg kiderül az igazság és megtudod mire allergiás a kutya.

Az ételallergia abból a szempontból “jó”, már ha lehet ilyet mondani, hogy a megfelelő étrend kiválasztásával nagyon jól kezelhető. Az iparilag előállított tápok sokszor rengeteg adalékanyagot, ízfokozót és mindenféle színezéket tartalmaznak, amik nem tesznek jót a kutya szervezetének, mert allergiás reakciókat válthat ki belőle. Ráadásul, ahogy írtuk is, sok esetben tartalmaznak baromfihúst, ami az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó fehérjeforrás.

Egy ételallergiás kutya esetén mindenképpen mellőzd ezeket az ipari kutyaeledeleket és helyette válassz olyan alternatívákat, mint a hypoallergén tápok vagy a frissen, kimondottan kutyáknak készített kutyaeledelek. A PetChef az utóbbiak mellett tette le a voksát, mert hiszünk abban, hogy kutyáink megérdemlik, hogy csakis kiváló minőségű, természetes alapanyagokból készülő ételt tegyünk a kutyák elé. Ezek a kutyaeledelek elősegíthetik az allergiás tünetek csökkenését vagy akár teljesen meg is szüntethetik az allergiát.

Fordulj állatorvoshoz

Bár a kutya kezelésére vannak házilag végezhető praktikák, mint az aloe vera, a gyakori fürdetés stb., de azt javasoljuk, ha felmerül a gyanú, hogy a kutya allergiás, mindenképpen keress fel egy állatorvost és együtt konzultáljatok arról, hogy milyen lehetőségeid vannak. Alapvetően sokféle kezelési lehetőség van, amik közül a szakember mérlegelés útján ki tudja választani a kedvencednek legmegfelelőbbet.

Az állatorvosnak mi magunk is segíthetünk, ha felkészülve megyünk hozzá és tudunk válaszolni ezekre a kérdésekre:

 • Milyen allergiás tüneteket tapasztaltunk a kutyánál?
 • Ezek az allergiás tünetek folyamatosak vagy alkalomszerűen jelentkeznek?
 • Volt-e valami változás a kutya étrendjében?
 • Jártunk-e új környezetben a kutyával?
 • Volt-e bármilyen komoly változás a kutya életében?
Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.