Kutyatulajdonosként komoly felelősséggel tartozol a kutya iránt. A kutyád remélhetőleg hosszú éveken keresztül a társad lesz. A mindennapjaid vele együtt éled majd és hű társként követ majd téged. Nem kérdőjelez meg, vakon fog követni és szeretni téged. A felelősség pedig a tiéd, hogy jó élete legyen.

Egészséges életmód a kutyáknál

Egy kutya tartása nem egyszerűen arról szól, hogy néha dobsz neki egy labdát, leveszel egy konzervet a polcról és megsimogatod. Oda kell figyelni, hogy rendszeresen, a fajtája igényeinek megfelelően mozogjon, foglalkozni kell vele és ügyelni kell az egészségére.

Egészség? Igen! Mint ahogy egy embernél, úgy egy kutyánál is nagyon oda kell figyelni az egészséges életmódra. És ez nem csak rendszeres mozgás biztosítását jelenti, hanem a helyes, egészséges táplálkozást is. A kutya etetése fontos része a felelősségteljes kutyatartásnak.

A továbbiakban többek között választ kapsz olyan fontos kérdésekre, mint:

 • Milyen tápanyagra van szüksége a kutyának?
 • Mennyi kutyakaját adjak neki?
 • Milyen fajta kutyaeledelek vannak?
 • Mikor, hányszor érdemes a kutyát etetni

Milyen tápanyagra van szüksége a kutyának?

A kutya etetése nem egy triviális kérdés, sok részletet fontos tisztázni. Az egyik legfontosabb, hogy mire is van szüksége a kutyának. Hiszen ez alapján kell összeállítani a kutyánk táplálását. Helyesen összeállított tápanyagokkal megőrizhető a kutyánk egészsége. Lássuk mit adjunk enni a kutyának? Milyen tápanyagokra van szüksége a kis kedvencünknek?

Nagyon fontos, hogy a kutya etetése során betartsuk az optimális fehérje és szénhidrát mennyiségeket, arányokat. Gyakori hiba, hogy túl magas fehérjetartalmú kutyakaját kapnak a kutyák. Ez azért gond, mert a nagy mennyiségű fehérjétől a kutyusok túl gyorsan nőhetnek és rengeteg növekedéssel kapcsolatos betegséget is elszenvedhetnek (pl.: izületi betegségek), nem beszélve a tartós máj- és vesekárosodásról. Másrészt így eltolódnak a helyes arányok és más, szintén fontos tápanyagokból, mint amilyenek a szénhidrátok, ásványi anyagok, vitaminok nem jut elegendő a szervezetükbe.

A fehérjék az izomzat fejlődésében játszanak fontos szerepet, segítik a szintentartást, a regenerálódást. Emellett a szem, a bőr és a szőr egészségéhez is hozzájárulnak. A fehérjetartalmú táplálék javasolt aránya 20-30%. Ezt a mennyiséget többféle fehérjéből is biztosíthatjuk. Nyilvánvalóan a húsok jelentik az egyik legfőbb fehérjeforrást.

A változatos táplálkozáshoz természetesen a húsokon felül a kutyáknak is szüksége van más jellegű tápanyagokra. Az alábbi tápanyagtáblázatban felsoroltuk azokat a nem hús tartalmú táplálékokat, amiket nyugodtan adhatsz a kutyának:

Zöldség- gyümölcsfélék Glutén tartalmű gabonák Gluténmentes termékek
burgonya kuszkusz – búza tápióka
édesburgonya bulgur – búza rizs
édes alma* rozs köles
tökfélék (csillagtök, cukkini, vajtók, padlizsán, sütőtök*) zab puffasztott amaránt
répa*, fehérrépa, paszternák tojásmentes tészták hajdina
cékla* árpa quinoa
zeller korpák chia mag
gyümölcsök* (kivéve citrusfélék) kukoricadara
paprika* útifűmaghéjpor
paradicsom*
uborka*

A táblázatban csillaggal (*) jelölt zöldségek és gyümölcsök akár nyersen, reszelve is adhatóak.

Egy jó kutyaeledel rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag:

 • a rostok segítik az emésztést és a megfelelő bélműködést,
 • az ásványi anyagok (vas, kalcium, magnézium stb.) hozzájárulnak a fogak és a csontok egészségéhez,
 • A vitaminok erősítik az immunrendszert.

Házi koszt

Bizony ha visszatekintünk néhány évtizedre akkor a házi kedvencek nem száraztápokat vagy konzerveket kaptak a gazdájuktól. Az emberek házi koszttal etették a kutyáikat. A háztartásokban megmaradt ételeket kapták meg, hogy semmi ne végezze a szemétben. De ne feledkezzünk meg arról, hogy az embernek és a kutyának más a tápanyagszükséglete.

Két házi koszt között is óriási különbség lehet. Hiába adsz nagy adagot valamilyen étkezés maradékából, annak tápanyagtartalma korántsem biztos, hogy fedezni fogja a kutya igényeit.

A házi koszt azonban nem csak maradék lehet. Sokan kimondottan a kutyának külön főzőcskéznek. És itt jön be a házi kosztnak, mint a kutya táplálásának XXI. századi új egészséges formája: a frissen készített, állatorvos által tervezett, csak természetes alapanyagokból készülő kutyaeledel.

Frissen készített kutyaeledelek

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek maximálisan, minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. Miről is van szó?

Ahogy te, úgy a kutyád is megérdemli, hogy jó minőségű, egészséges étellel táplálkozzon. Az iparilag előállított kutyaeledelek azonban nem mindig tudják ezt biztosítani. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A receptek állatorvos által gondosan kerültek összeállításra, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel 25

Háztáji bárány

megnézem

Egyik legnépszerűbb házi készítésű eledelünk a Háztáji bárány, mely egy teljesen hipoallergén monoproteines kutyaeledel. Összetevői úgy lettek válogatva, hogy az allergiás tüneteket csökkenti, vagy akár 100%-ban meg is szüntetheti. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést és csökkenti a kockázatát bármilyen gyulladás kialakulásának a szervezetben.

A PetChef Háztáji bárány monoproteines eledele többek között brokkoli, sütőtök, édesburgonya és hajdina hozzáadásával készül.

A frissen készített kutyaeledelek jó hatással vannak a kutya egészségére, közérzetére:

 • Nő a kutya vitalitása.
 • Szebb, fényesebb lesz a szőre.
 • A korábban előforduló allergiás tünetei csökkennek vagy akár teljesen meg is szűnhetnek.
 • Megőrzi a kutya optimális testsúlyát, véd az elhízás ellen.
 • Megnöveli a kutya várható élettartamát.

Kutya életkora, kutya mérete a kutyaeledel választásnál

A tápanyagszükségletet a kutya életkora és a kutya mérete is nagymértékben befolyásolja. A kutya mérete és a kutya életkora döntő tényező a megfelelő kutyaeledel megtalálásában. Gondolj bele: egy fiatal tacskónak egészen más igényei vannak, mint egy idős németjuhásznak.

Alapigazság, hogy egy kölyökkutya tápanyagigénye egészen más, mint egy felnőtt kutyáé. A kölyökkutya növekedéséhez sok ásványi anyagot kell biztosítani. Érdemes arra is odafigyelni, hogy egy felnőttként nagytestű kutya kölyökkorban hirtelen indul meg a növekedésben. Ahhoz, hogy a későbbiekben ez az egészségében ne okozzon problémát – például a csontozatnál – megfelelő mennyiségű és összetételű táplálékot kell kapjon.

Petchef Kutya etetése

A kutya mérete is legalább olyan fontos szempont a kutyaeledel választásakor, mint a kutya életkora. Értelemszerűen egy kistestű kutya tápanyagszükséglete nem vetekszik egy nagytestű kutyáéval.

Kutyaeledelek fajtái

Az üzletekben kapható különböző kutyaeledelek dobozain érdemes minden esetben alaposan átolvasni a tápanyagtáblázatot. Ebből kiderül, hogy mit is tartalmaz valójában az adott kutyaeledel. Sajnos sok esetben olyan dolgok szerepelnek rajtuk, amik egyáltalán nem tesznek jót a kutyák egészségének.

Alapvetően négyféle kutyaeledelt lehet megkülönböztetni:

 • a száraztápok,
 • a konzervek, nedves tápok,
 • a hagyományos házi koszt,
 • frissen készített kutyaeledelek

Száraztápok

A száraztápok vitathatatlan előnye, hogy kényelmes etetést biztosít, hiszen könnyű tárolni, nem maszatol és sokáig eláll. De vajon ezek az előnyök tényleg a kutyust, vagy éppen a gazdikat szolgálják jobban?

Ha bemész egy üzletbe vagy éppen az interneten nézelődsz, rengeteg féle száraztáppal találkozol. Jogosan merül fel a kérdés: milyen száraztápot vegyek?

A száraztápok összetétele, tápanyagtartalma nagyon különböző és ennek megfelelően az árakban is hatalmas szórást lehet tapasztalni. Nem mindegy tehát milyen száraztápot választasz. Mi ezt az etetési módszert javasoljuk a legkevésbé.

Száraztáp összetétele

Az ár nagyjából determinálja a száraztáp összetételének minőségét. Az olcsó, általában az élelmiszerüzletek polcain megtalálható kutyatápok jelentik az egyik végletet és a drágább jellemzően erre szakosodott üzletekben, webáruházakban kapható prémium tápok adják a másik oldalt.

Az olcsó száraztápok általában tele vannak mindenféle mesterséges ízfokozóval, színezékkel és adalékanyagokkal. Ezek az anyagok egyáltalán nem tesznek jót a kutyánknak, akár allergiás reakciót is kiválthatnak a kis kedvencünknél. És ez csak az érem egyik oldala. Az ilyen tartalmú száraztápok tápértéke is alacsony.

A prémium tápok ezzel szemmel valamivel jobb tápértékkel rendelkeznek. A kutya fejlődéséhez szükséges tápanyagokat részben tartalmazzák, azonban sajnos sok olyan adalék van ezekben a tápokban is, melyek a kutyus szervezetére károsító hatással lehetnek hosszútávon. A minőség természetesen az árban tükröződik, ezek jellemzően jóval drágábbak, mint a korábban taglalt silány kutyatápok.

Konzervek, nedves tápok

A kutyák az állaga miatt szívesen fogyasztanak nedves tápokat. Alapvetően a magas víztartalom adja a nedves állagot, így természetesen ezek tápanyagtartalma is alacsonyabb, mint egy prémium száraztápé. Ez alapvetően még nem probléma, csak ennek tudatában kell lenni és szükség esetén ki kell egészíteni más táplálékkal, hogy a napi tápanyag szükségletet biztosítsd a kutyádnak.

Ahogy a száraztápok esetében, úgy a konzervek esetén is igaz, hogy vannak köztük gyenge és prémium minőségűek is. Ezért fontos, hogy itt is körültekintően válasszunk a különböző márkák között. A rossz minőségű nedves tápok összetevői között cukrot és különböző adalékanyagokat is találhatsz, ami egyáltalán nem tesz jót a kutyád szervezetének.

+1 Speciális tápok

Nem egy ötödik, inkább egy ráadás kategóriát jelentenek a speciális tápok. Ezek ugyanis alapvetően az összetételben különböznek a hagyományos kutyaeledelektől. A kutyák különböző élethelyzeteihez, fajtájához, tulajdonságaihoz igazodnak, vagyis valamilyen speciális igényt elégítenek ki. Így beszélhetünk például:

 • idős kutyáknak,
 • különböző betegségben szenvedő kutyáknak (májbetegség, szívbetegség stb.)
 • allergiában szenvedő kutyáknak,
 • vemhes, szoptató kutyáknak,
 • műtét után lábadozó kutyáknak készült tápokról.

Az iménti egy teljesség igénye nélkül összeállított lista volt. Valójában nagyon széles a speciális tápok kínálata.

Bármilyen típusú kutyaeledel mellett is teszed le a voksodat, azt vedd figyelembe, hogy a tápanyag összetétel megfeleljen a kutya igényeinek.

Kutya etetésének gyakorisága

Miután sikerült arról dönteni mivel eteted a kutyádat, rögtön adódik a kérdés, hogy de milyen gyakran kell egy kutyát etetni?

Kölyökkorban, egészen körülbelül a féléves kor eléréséig még a napi háromszori étkezés javasolt. Felnőttkorra viszont nincs szükség ilyen gyakori étkezésre, nyugodtan le lehet csökkenteni ezt a számot. És naponta egyszer vagy kétszer érdemes etetni a kutyákat. Az állatorvosok inkább az utóbbi, a napi kétszeri étkezést javasolják.

A kutya etetésekor az adagot annak megfelelően határozd meg, hogy naponta egyszer vagy kétszer adsz-e neki enni. Érdemes ilyenkor követni a kutyaeledel készítőjének az ajánlását és elolvasni a kutyaeledelen szereplő tápérték táblázatot. Hiszem az sem jó ha éhes marad a kutya, de az sem, ha túl eteted.

És ne feledkezz meg egy fontos aranyszabályról: etetés után mindig hagyd pihentetni a kutyát és semmiképpen se közvetlenül étkezés után vidd el sétálni vagy ne akkor akarj vele játszani.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

2 thoughts on “Kutya etetése – minden, amit tudnod kell

 1. Turi Éva says:

  Üdvözlöm Önöket!Kérdésem az lenne,hogy a heti adag ételek az egy zacskó és nekem kell szétporciózni?Vagy 7tasakot tartalmaz a heti adag?Üdvözlettel:Turi Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük