Minden, amit a kutya szürkehályogról tudni érdemes

A kutyusok egyik leggyakoribb szembetegsége, a szürkehályog. Ez a kóros elváltozás a szemlencse elhomályosulását jelenti, ami látáscsökkenést vagy akár teljes vakságot is eredményezhet. Cikkünkben most megnézzük, hogy miért alakul ki a katarakta, és mik a tünetei. Azt is megtudhatod, hogy lehetséges-e a szürkehályog gyógyítása műtét nélkül, illetve mire vigyázzunk szürkehályog műtét után.

Szurkehalyog Mutet

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog – más néven lencsehomály, cataracta vagy katarakta – a szemlencse homályosságát okozó szembetegség, amely sokszor a progresszív retina atrófiával együtt fejlődik. A legtöbbször ugyan idős kutyusoknál jelentkezik, de bármely életkorban előfordulhat.

A legtöbb szürkehályog kicsi, és csak részben akadályozza a kutyák látását, egyeseknél azonban vakságot okozhat. A katarakta hajlamosabbá teheti a szemet gyulladások és olyan betegségek kialakulására, mint a zöldhályog.

A kutya szürkehályog oka

A szürkehályog a kutyusoknál többnyire örökletes betegség. A tudósok több kutyafajtánál azonosítottak olyan génmutációkat, amelyek növelik a szürkehályog kockázatát.

ÉRDEKESSÉG: Több, mint 100 kutyafajtánál ismert az örökletes szürkehályog bizonyos mértékű előfordulása. Hajlamosabbak például az amerikai cocker spánielek, a labradorok, a francia uszkárok, a boston terrierek és a welsh springer spánielek.

A szürkehályog másik gyakori oka, a cukorbetegség. Sok diabéteszes kutyánál alakul ki szürkehályog a diagnózist követő egy éven belül. A magas vércukorszint ugyanis megváltoztatja a lencsében lévő víz egyensúlyát, és ennek következtében fejlődik ki a katarakta. Ez a típus sokszor nagyon gyorsan jelentkezik, és előfordul, hogy a kutya pár napon belül elveszíti a látását.

Petchef Unnepi Malac Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg az Ünnepi malac menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod érzékeny gyomrú, válogatós, cukorbeteg esetleg refluxszal vagy gyomorsav problémákkal küzd? Akkor válaszd az Ünnepi malac eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a sertéshús mellett, helyet kapott még egy kis hajdina, sütőtök, édesburgonya, és sárgarépa is.

  Érzékeny gyomrú kutyusoknál olyan kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, mint a puffadás, a hasmenés, az alkalmankénti hányás, vagy a pocak fájdalma. Ünnepi malac eledelünkben található gyulladáscsökkentő, valamint antioxidánst tartalmazó zöldségek magas aránya miatt kiváló választás az érzékeny gyomrú kutyusok számára. Ez az eledel rendkívül ízletes is, így az étvágytalan kutyusod az utolsó cseppet is eltünteti majd a tálkájából.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

Mik a kutya szürkehályog tünetei?

A korai szakaszban gyakorlatilag semmilyen változás nem észlelhető a kutyán.
A szürkehályog előrehaladásával azonban a szemen kívülről is észrevehető a hártyára hasonlító hályog. Emellett azt tapasztalhatod, hogy a kutya nekimegy a falnak vagy a bútoroknak, bizonytalan a lépcsőkön, és nehezen találja meg a tányérját, itatótálját. A kutyák azonban nagyon alkalmazkodók, így hamar megtanulnak látás nélkül is jól működni megszokott környezetükben. Sőt, ha a szürkehályog lassan alakul ki, lehet, hogy észre sem veszed, ha a kutya megvakul.

Szurkehalyog Mutet Utan

A szürkehályog stádiumai: mikor vezet a kutya szürkehályog vaksághoz?

Ha a szürkehályog a lencse kevesebb mint 30%-át foglalja el, vagy ha csak az egyik lencse érintett, ritkán okoz komoly látásproblémát. Nyilvánvaló romlás akkor tapasztalható, ha a homály a lencse teljes területének körülbelül 60%-át fedi le. Ha az elhomályosodás a lencse 100%-ára terjed ki, a kutya az érintett szemre megvakul.

A szürkehályogot stádiumai:

 • Kezdődő – A lencsehomály ilyenkor olyan kicsi, hogy gyakran nagyításra van szükség a diagnózishoz. A lencse kevesebb mint 15%-át érinti, és nem okoz komolyabb látáskárosodást.
 • Éretlen – A lencse több mint 15%-ára terjed ki, és gyakran a lencse több rétegét vagy különböző területeit fedi. A retina még látható a vizsgálat során, és a látáskárosodás jellemzően enyhe.
 • Érett – A teljes lencsére kiterjed, és a retina nem látható a vizsgálat során. A látási zavarok gyakran jelentősek, sok esetben vakság vagy vakság közeli állapot figyelhető meg.
 • Túlérett – A lencse zsugorodni kezd. Ebben a stádiumban gyakran fordul elő lencse okozta uveitis (gyulladás a szemen belül).

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Szürkehályog kutyáknál: hogyan történik a diagnózis?

Ha aggódsz, hogy kedvencednek szürkehályogja lehet, mindenképpen kérj időpontot állatorvosodtól! A szakember a vizsgálat során már korai szakaszban fel tudja ismerni a problémát, még mielőtt az befolyásolná a kutya látását.

Emellett más szemproblémákat is ki tud szűrni, mint például az elülső uveitis (gyulladás) vagy a zöldhályog (megnövekedett szemnyomás), amelyek a szürkehályoggal együtt jelentkezhetnek.

Ezen kívül az állatorvos a vérvizsgálat és a vérnyomás ellenőrzés révén olyan szisztémás betegségeket is keresni fog, amelyek hatással lehetnek a látásra, mint például a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A klinikai tünetek és vizsgálati eredmények összességében átfogó képet adnak a kutyus egészségéről és látásáról.

A szürkehályog műtéti kezelése

Szerencsére a kutyák szürkehályogjának rendkívül hatékony sebészeti kezelése létezik. Ahogy az emberek esetében, úgy más állatoknál – beleértve a kutyákat, macskákat, lovakat, sőt még az aranyhalakat – is elvégezhető a szürkehályog műtét a homályos lencse eltávolítása és a látás helyreállítása érdekében.

Mikor műthető a szürkehályog?

A műtét nem minden kutya számára jó megoldás. Előfordulhat, hogy a blökinek gyulladás van a szemében, glaukómával küzd vagy sérült a retinája. Ilyen esetekben az operáció sem valószínű, hogy sikeres lesz.
Ezen kívül lehetnek egyéb egészségügyi problémái (pl. vese- vagy szívbetegség), amelyek elég súlyosak ahhoz, hogy az altatás túl kockázatos legyen.

A szürkehályog műtét menete

A szürkehályog műtét során a szakember egy kb. 2-3 mm nagyságú nyíláson keresztül juttatja be a műszerfejet a szem belsejébe. Először az elülső lencsetokot távolítja el, majd magas frekvenciájú ultrahang hullámokat kibocsátó műszerrel szétzúzza a szemlencse állományát, majd eltávolítja ennek maradványait. A megmaradó hátsó lencsetok funkciója az, hogy a kutyák számára alkalmas műlencsét könnyedén be lehessen ültetni a szemlencse eredeti helyére, biztosítva az optimális fénytörést. Bizonyos esetekben a műtét során mindössze a hályoggal érintett szemlencsét távolítják el, és nem ültetnek be műlencsét, ilyenkor azonban szürkehályog műtét után homályos látásra kell számítani.

Szürkehályog műtét utáni problémák

A szürkehályog műtét egy minimál invazív beavatkozás, többnyire nem jár komolyabb szövődményekkel. Ritkán azonban előfordulhatnak komplikációk. Lássuk most ezeket!

 • belső szemgyulladás (uveitis)
 • a szemnyomás emelkedése (másodlagos zöldhályog)
 • a hátsó lencsetok elváltozása, elszürkülése (cataracta polaris posterior)

Mire vigyázzunk szürkehályog műtét után?

 • A műtét előtt és után is pontosan adagold az előírt szájon át adandó gyógyszereket, illetve alkalmazd a helyi kezeléseket, főként a különböző szemcseppeket!
 • A műtét után 48 órán át biztosíts folyamatos felügyeletet a kutyusnak, de ne hagyd egyedül a beavatkozást követő egy hétben sem!
 • A kutyának minimum 14 napig védőgallért kell viselnie, hogy ne tudja dörzsölni a szemét!
 • Rendszeresen jelenjetek meg az előírt kontrollvizsgálatokon!
 • Óvd kedvencedet az első hétben az erős napfénytől!
 • Lelógó fülű fajták esetén a gallér hajlamosíthat fülgyulladásra, ezért mindig ellenőrizd kedvenced füleit!
 • Nyakörv helyett érdemes hámot használni a séták során!

A kutya szürkehályog műtét ára

A szürkehályog műtétek ára eltérő lehet az egyes rendelőkben, ezért mindenképp érdeklődj ezzel kapcsolatban állatorvosodnál! A beavatkozás nagy szaktudást és felszereltséget igényel, ezért költségesebb is.

Általában az alábbiakat foglalja magában:

 • anesztézia költségek
 • a szürkehályoggal érintett szemlencse eltávolítása
 • a műlencse beültetése
 • a felhasznált anyagok
 • gyógyszerek
 • a műtét utáni megfigyelés

De fontos az előzetes vizsgálatokkal, valamint a műtétet követően előírt gyógyszerek és szemcseppek költségeivel is számolni.

habzsolásgátló tál

Habzsolásgátló kutyatál

  A kutyusok sokszor hajlamosak a habzsolásra, ami felfúvódáshoz, emésztési problémákhoz vezethet. A PetChef kínálatában már elérhető a habzsolásgátló szilikon tál, mely megakadályozza, hogy kedvenced túl nagy lendülettel lásson neki a falatozásnak és felesleges levegőt nyeljen. A barázdákkal ellátott tál emellett fizikai és szellemi stimulációt biztosít kedvencednek, hiszen a kutyusnak minden egyes falatért alaposan meg kell dolgoznia, ami remek unaloműző számára. Sőt, akkor is jól jön, ha szeretnéd lekötni szőrös barátod figyelmét például körömvágás vagy fazonírozás közben.
  megnézem

Szürkehályog gyógyítása műtét nélkül: a kezdődő szürkehályog kezelése

Sajnos jelenleg nem létezik olyan gyógyszer vagy szürkehályog szemcsepp, amely visszafordítaná a szürkehályogot. Fontos azonban tudni, hogy a katarakta kialakulásában a lencsében zajló oxidációs folyamatok vesznek részt, és egyes tanulmányok szerint az antioxidánsoknak szerepük lehet a szürkehályog érésének lassításában.

Készültek olyan vizsgálatok is, melyek szerint a megfelelő táplálkozás, a szemet érő UV sugárzás kerülése, és az antioxidáns tartalmú étrendkiegészítők lassíthatják vagy megállíthatják a folyamatot. Ezek szerepet játszhatnak a szürkehályog megelőzésében is.

Az interneten találkozhatunk különböző szemcseppekkel, szájon át adható készítményekkel, ezek hatása azonban nem bizonyított, és a mellékhatásaikat sem vizsgálták megfelelően. Fontos, hogy bármilyen készítménnyel kapcsolatban kérd ki állatorvosod véleményét!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük