A kutya cukorbetegsége pontosan olyan komoly probléma, mint az emberek esetében. Cikkünkben áttekintjük a kutya cukorbetegség tüneteit, okait, a táplálkozás szerepét, valamint a megelőzés és a kezelés lehetőségeit.

Sajnos az úgynevezett civilizációs betegségek a kutyákat sem kímélik, a cukorbetegség is egyre gyakoribb náluk. A következőkben kitérünk rá:

 • pontosan mit jelent a kutya-cukorbetegség,
 • melyek lehetnek a hajlamosító tényezők,
 • milyen tünetekre figyeljünk,
 • milyen a cukorbeteg kutya ideális étrendje,
 • és hogyan kezelhető ez a betegség.

Mit értünk a kutya cukorbetegsége alatt?

A kérdés megválaszolását a szőlőcukornál, vagyis a glükóznál kell kezdeni, ami a sejtek legfontosabb energiaforrása. Ennek felvételét egy összetett hormonális folyamat teszi lehetővé, amelynek legfontosabb eleme a hasnyálmirigyben termelődő inzulin nevű hormon.

A cukorbetegség vagy az inzulintermelés teljes leállását jelenti, vagy pedig azt, hogy nem keletkezik elegendő inzulin, illetve nem jut el a sejtekbe. A végeredmény mindkét esetben az, hogy a sejtek nem tudják felvenni a glükózt, amely pedig létfontosságú a számukra.

Ennek következtében a kutya vércukor-szintje megemelkedik, a vérben felhalmozódó glükóz pedig a vizelettel kiürül. Az állat szervezete egy idő után az azt felépítő fehérjék és zsírok lebontásával próbálja ellátni a sejteket energiával. Végül mindez az idegek, az agy és a belső szervek károsodásához vezethet.

Petchef Mennyei Kenguru Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Mennyei kenguru menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod nagytestű, idős, ízületi gyulladással, hasnyálmirigy problémákkal, vagy diszpláziával küzd, esetleg cukorbeteg? Akkor válaszd a Mennyi kenguru eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a kenguruhús mellett, helyet kapott egy kis köles, quinoa, sütőtök, édesburgonya, friss erdei áfonya, valamint kurkuma és gyömbér is. A kenguruhús rendkívül magas omega-3 tartalommal, valamint hipoallergén hatással is rendelkezik, így ideális azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. A gyömbérnek és a kurkumának köszönhetően extra támogatás nyújt kutyusod ízületei számára. Biztosítja a porcok, ízületek, inak, csontok rugalmasságát és csökkenti az öregedéssel járó ízületi merevséget.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

A kutya cukorbetegségének tünetei

Petchef Cukorbeteg Kutya 2

A kutya-cukorbetegség jelei közül az egyik legszembetűnőbb, hogy sokat iszik a kutya. Ha pedig a kutya sokat iszik, egy másik jellemző tünet is megjelenik: mégpedig, hogy a szokásosnál többször és többet vizel.

További jellemző tünetek:

 • fokozott étvágy, mégis stagnáló vagy csökkenő testsúly,
 • gyengeség, inaktivitás, levertség,
 • homályos szemek,
 • fénytelen, matt szőrzet.

A kutya cukorbetegségének okai

A cukorbetegség esetében inkább hajlamosító tényezőkről beszélhetünk, amelyek növelik a betegség kockázatát.

Genetikai adottságok

A kutyák cukorbetegségének oka alapvetően ismeretlen, de az biztos, hogy az örökletes tényezők az egyik fő kockázati tényezőt jelentik. Bizonyos fajtáknál lényegesen nagyobb a cukorbetegség kialakulásának esélye.

Néhány példa:

 • német juhász,
 • tacskó,
 • golden retriever,
 • bizonyos terrier fajták,
 • uszkár,
 • szamojéd,
 • border collie, stb.

Elhízás

Az elhízás az egyik legjelentősebb rizikófaktor a kutya cukorbetegségének kialakulásában. Sajnos, ahogyan az emberek között, a modern társadalmakban a kutyák között is gyakori az elhízás, kóros mértékben is.
Ennek több oka van, többek között a túletetés, a sok jutalomfalat, a mozgásszegény életmód, és a nem megfelelő táplálék. Például az, ha túl sok kalóriában túlságosan bőséges maradékot kap a kutya, vagy olcsó, gyenge minőségű tápot, szintén tele üres kalóriával.

Az elhízás a cukorbetegség mellett számos, köztük súlyos betegséget okozhat, például ízületi gyulladást, légzési problémákat, szÍvbetegségeket, stb. Ezért érdemes komolyan venni, rendszeresen mozogni a kutyával, és jó minőségű, számára optimális eledellel táplálni.

További hajlamosító tényezők:

 • Életkor: középkorú és idősebb kutyáknál (kb. 5 éves kor felett)gyakrabban diagnosztizálják a cukorbetegséget.
 • Nem: a szukáknál, ezen belül is a nem ivartalanított szukák esetében kétszer nagyobb a cukorbeteség előfordulásának esélye, mint a kanoknál.

A felsorolt tényezők ugyanakkor nem jelentik azt, hogy csak ezeket a kutyákat sújtja a cukorbetegség. A tapasztalatok szerint sajnos bármilyen korú, nemű és fajtájú kutyánál kialakulhat.

A cukorbeteg kutya táplálása

A diabéteszes kutya étrendje

A kutya cukorbetegségének kezelése nem képzelhető el megfelelő étrend nélkül. Fontos a mennyiség, vagyis hogy ne etessük túl az állatot, illetve semmilyen tápanyagból ne kapjon túl sokat. Emellett az is lényeges, hogy minden nap ugyanabban az időben legyen(ek) az etetés(ek), és mindig pontosan ugyanazt a kutyaeledelt adjuk neki.

Sok rost, kevés zsír, zéró cukor

A legfontosabb, hogy a cukorbeteg kutya diétája nem tartalmazhat hozzáadott cukrokat, még jobb, ha természetes cukrokból is kevés van benne. A diabéteszes kutyák étrendjének további elengedhetetlen jellemzője, hogy zsírban szegény, összetett szénhidrátokban, főleg rostokban minél gazdagabb legyen. Ugyanis az egyszerű szénhidrátok gyorsan és nagymértékben megemelik a vércukorszintet, ezzel szemben az összetett szénhidrátok, keményítők, de főleg a rostok lassan, fokozatosan szívódnak fel. Így a vércukorszintet is jóval lassabban, elnyújtva emelik.

A szakemberek közül többen is előnyben részesítik a természetes, friss alapanyagokból készülő nedves vagy frissen főzött eledeleket a kutyák cukorbetegsége esetén. További előny, ha az eledelben magas a húsok és zöldségek aránya. Mégsem ajánlott, hogy otthon főzzünk cukorbeteg kedvencünknek. Egyrészt azért, mert így nagyon nehéz olyan étrendet kialakítani, ami az összes, számára fontos tápanyagot megfelelő arányban tartalmazza. Másrészt a cukorbeteg kutya táplálásánál elengedhetetlen, hogy a tápanyag-összetétel állandó legyen – ellenkező esetben ugyanis nagyon nehéz a megfelelő vércukorszint fenntartása.

Miért jó választás a PetChef prémium kutyaeledel cukorbeteg kutyusok számára?

Eledeleink bármelyike adható cukorbeteg kutyusnak, hiszen jó minőségű, alacsony glikémiás indexü és lassan lebomló szénhidrátokat tartalmaznak, melyet a kutyus szervezete egyenletesen és hosszan bont le. Emiatt nem emeli meg hirtelen a vércukor szintjét sem, ami a legfontosabb kritérium egy cukorbeteg kutyus etetése kapcsán. Az édesburgonya kifejezetten cukorbetegeknek ajánlott, és ezt minden eledelünk tartalmazza.

Dr. Varga József állatorvos a PetChef Ünnepi Malac vagy Mennyei kenguru kutyaeledelét javasolja. Mindkét eledel tökéletesen fedezi a kutya tápanyag és vitaminszükségletét, ugyanakkor tökéletes és biztonságos táplálást biztosít cukorbeteg kutyusok számára is.

Természetesen nem biztos, hogy minden egyes kutyusnak ez az ideális diétás étrend. Ezért a cukorbeteg kutya diétájának összeállításakor mindig kérjük ki az állatorvos tanácsát. Ha pedig sikerült kialakítani a kutya számára megfelelő diétás étrendet, azon ne változtassunk az állatorvos tudta nélkül.

kutyanyakorv kutyaporaz szett

Kutyanyakörv és kutyapóráz szett

  PetChef x Collarful kapszula kollekció: egyedi stílus & cuki megjelenés. Rendeld együtt a PetChef kutyanyakörv és kutyapóráz szettünket, amit a PetChef cuki mintái díszítenek! Ezek a gyönyörű, kézzel készült darabok igazi remekművek, a minőségre pedig a Collarful márka a garancia. Ahogy kutyusod etetésében, úgy a megjelenésében se köss kompromisszumokat: kedvenced a legjobbat érdemli!
  megnézem

A cukorbetegség megelőzése a kutyáknál

A rendszeres, lehetőleg napi séták, közös futások, gyakorlatok, vagyis az intenzív mozgás szerepét a cukorbetegség megelőzésében a kutyák esetében sem lehet eléggé hangsúlyozni. Ahogyan azt sem, hogy ne etessük túl a kutyát. Emellett az egészséges, friss alapanyagokból készülő, hozzáadott cukroktól mentes, a kutyák számára ideális összetételű étrend is fontos a cukorbetegség megelőzésében. A PetChef eledelei ebből a szempontból is jó választást jelentenek a kutyák számára.

Petchef Allergias Westie Kutyusok Etetese

Az elhízás a cukorbetegség egyik legjelentősebb rizikófaktora, azonban sosem egyik napról a másikra alakul ki. Ezért érdemes rendszeresen mérni a kutya súlyát, hiszen a gazdinak, aki mindennap találkozik vele, nem biztos, hogy feltűnik a súlyfelesleg. Az állatorvos segítségét a fogyókúrás étrend összeállításához is érdemes kikérni.

A cukorbeteg kutya kezelése

A cukorbeteg gyanús kutyánál az állatorvos éhgyomorra mért vércukorérték- és vizeletvizsgálatot végez. A pontos diagnózis érdekében ez kiegészülhet szintén éhgyomri vérvétellel, vérvizsgálattal.

A kutya cukorbetegségének kezelése során csak az egyik, bár nagyon fontos elem a táplálkozás. Ugyanilyen fontos a rendszeres mozgás is. Lakásban tartott ebeknél magától értetődő, hogy le kell vinni sétálni a kutyát. Kertes házban a gazdik néha hajlamosak azt hinni, hogy a kutya úgyis mozog eleget. Ez azonban egyáltalán nem biztos, a kutyák többsége is szívesen tölti idejének túlnyomó részét pihenéssel. Ezért ilyenkor is szükség van a gazdi aktív jelenlétére a megfelelő mozgáshoz.

Ha a kutya 2-es típusú cukorbetegségben szenved, a mozgást és a diétát elegendő rendszeres vércukorszint-méréssel kiegészíteni. Ehhez is az állatorvostól kaphatunk útmutatást. Ha 1-es típusú cukorbetegségről van szó, a fentiek mellett inzulininjekciókra is szükség lesz. Ezek gyakoriságát is az állatorvos állapítja meg. Az injekciók beadását meg kell tanulni, az állatnak pedig meg kell szokni.

A megfelelően kezelt cukorbetegséggel, akár 1-es, akár 2-es típusúról van szó, a kutya teljes értékű életet élhet, életkora pedig az egészséges kutyákét is elérheti. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy szigorúan tartsuk be a diétát, figyeljünk oda a megfelelő mozgásra, és a kutyát rendszeresen vigyük kontrollvizsgálatokra a rendelőbe.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük