Amikor kutyus érkezik a családba, több tényezőt is fontos mérlegelni az új kedvenc kiválasztásakor. Például, hogy milyen termetű legyen a blöki, hogy nézzen ki, milyen vérmérsékletű állat illik hozzánk, mekkora a mozgásigénye. Továbbá az is nagyon fontos, hogy mennyire intelligens és képezhető leendő szőrös pajtásunk. Cikkünkből most megismerheted a legokosabb kutyafajtákat, és azt is megtudhatod, hogy engedelmesebb lesz-e a háziállatod, ha sok ész szorult a buksijába.

Okos kutyafajták: hogyan nyilvánul meg az ebek intelligenciája?

A kutyák intelligenciája, akárcsak az embereké, különböző formákban mutatkozhat meg. Míg a munkára termett fajták ösztönük és természetes képességeik miatt tanulják meg gyorsan elvégezni a feladatokat, addig vannak olyan blökik, akiket megfelelési vágy motivál, hogy lenyűgözzék kétlábú barátaikat.
Hogy a lehető legokosabb kutyust neveld, mindig tudnod kell, hogy mire termett a kutyád, és hogyan tudod megfelelően motiválni.

Amennyiben hajlandó vagy a lehető legtöbb időt és energiát kedvencedre áldozni, a legkedvezőbb módon csalogathatod elő fajtája jellegzetességeit, beleértve briliáns elméjét is.

Legokosabb Kutyafajtak

A kutya intelligencia 3 fajtája

Dr. Stanley Coren neves kutyakutató és pszichológus szerint a kutyák intelligenciájának 3 fajtája létezik, amit az emberekkel való interakciójuk alapján határoz meg. Ezek a következők:

 • Ösztönös, vagyis mire tenyésztették ki az adott kutyafajtát.
 • Adaptív, azaz a kutyus mennyit tanul a környezetétől a problémák megoldásához.
 • Munkavégzés és engedelmesség, tehát a négylábú mennyire hajlandó dolgozni azért, hogy az emberek kedvében járjon és elvégezze a feladatát.

Ami mindhárom alapját képezi, az a vágy és képesség, hogy hatékonyan kommunikáljon kétlábú társával. Mind azáltal, hogy megérti az ember jeleit, cselekedeteit és parancsait, mind pedig úgy, hogy ugatással, testmozdulatokkal és cselekvésekkel fejezi ki magát.

A legokosabb kutyafajták toplistája

Dr. Coren A kutyák intelligenciája című bestsellerében be is mutatja a legokosabb kutyfajtákat, melyek meghatározásakor a kiképezhetőségre, mint az intelligencia jelzőjére összpontosít.

A University of British Columbia professzora 110 kutyafajta értékelésére támaszkodott, amelyet több mint 200 hivatásos kutya engedelmességi bíró készített, akik a fajtákat munka- és engedelmességi tesztek alapján pontozták.

A legjobb kutyák kevesebb, mint öt ismétlés alatt elsajátították a parancsokat, és az esetek 95%-ában, vagy annál többször hajtották végre, amit kértek tőlük.
Most pedig lássuk a legokosabb kutyafajtákat!

#1 – Border collie

A border collie egy igazi munkamániás fajta, a világ első számú juhászkutyája, amelyet intelligenciájáért, fegyelmezettségéért és rendkívüli ösztöneiért díjaznak.

Az AKC, amely 1995-ben ismerte el a fajtát, a border collie-t ragaszkodó és energikus, valamint figyelemre méltóan okos, munkamániás kutyaként jellemzi. Azok a gazdik, akik border collie-t választanak, fontos tehát, hogy biztosítani tudják kedvencüknek a megfelelő szellemi és fizikai aktivitást. És arra is fel kell készülniük, hogy a kutyusok annyira intelligensek és olyan jól kommunikálnak, hogy gyakorlatilag képesek bármit elérni náluk, ezért nem árt résen lenniük és következetesen, határozottan nevelni őket.

És még egy plusz! A border collie-k körében akadnak igazi nyelvi zsenik is. Bizonyíték erre a Dél-karolinában élő Chaser, aki több mint 1000 szót tudott felismerni.

#2 – Uszkár

Az uszkár – legyen az toy, törpe, közép vagy óriás – nagyon elegáns négylábú, emiatt sokan nem is gondolnák, hogy mennyire okos, tehetséges és aktív kutyafajta. Arra tenyésztették ki, hogy a vízből visszahozzon dolgokat és remek társ a vadászatok során. A törpe fajtát kifejezetten szarvasgomba keresésre használták.

A pudliknak magas mind az érzelmi, mind a kognitív intelligenciájuk. A kutyusok kiváló szolgálatot tettek a háborús időkben, ellátmányt szállítottak a katonáknak a harctéren. A munka engedelmességet, rendíthetetlen összpontosítást és tiszta fejű döntéshozatalt igényelt, amire a gyorsan tanuló uszkárok tökéletes alanyok voltak.

A kutyusok könnyen képezhetőek, és élvezik az olyan tevékenységeket, amelyek kihívást jelentenek számukra, mint például a vadászat, a nyomkövetés, az agility és az engedelmességi munka. Ráadásul a fajta elképesztő humorérzékkel rendelkezik, imád trükköket bemutatni és viselkedése is elbűvölő.

#3 – Német juhászkutya

A német juhászkutya Coren rangsora szerint a második legintelligensebb terelőeb és összességében a harmadik legintelligensebb kutya. Jellemző rá a nagyfokú koncentrálóképesség, az engedelmesség, valamint a falkatársakkal szembeni védőösztön.

A németjuhászok elsőre képesek új parancsot megtanulni.
A kutyusok erősségének tartják továbbá azt is, hogy azonnal fel tudják mérni a helyzeteket és megtalálják a legjobb megoldást. Ezért a fajtával gyakran találkozni bűnüldözések során, és kiváló tagja a kereső- és mentőcsapatoknak, valamint jó szolgálatot tesz fogyatékkal élők segítése során.

#4 – Golden retriever

A kutyák intelligenciája nem csak az agyi képességekről szól, hanem arról is, hogy mennyire hajlandóak teljesíteni a gazdi parancsait és feladatait. Ebben pedig a golden retrieverek verhetetlenek.

A goldie-k mindegy vágya, hogy megfeleljenek kétlábú barátaiknak, így minden helyzetben bátran számíthatsz erre a fajtára. Intelligenciájuk kiváló munkakutyává teszi őket, remek nyomkövetők, kiszimatolják a csempészárut és hűséges társak a vadászatok során. Kereső- és mentőakciókban is jeleskednek.

Amilyen szorgalmas munkás a golden retriever, olyan megbízható, engedelmes társként tartják számon világszerte. Elbűvölő, vidám természete és az utasítások elsajátításának remek képessége a golden retrievert a fogyatékkal élők kedvelt háziállatává teszi. A kutyusok képesek akár 200 parancsot is megtanulni és a legtöbbet elsőre.

#5 – Dobermann

A félelmet nem ismerő, hűséges és éber dobermann rendkívül intelligens és könnyen idomítható. Nevét tenyésztőjéről, a német Karl Friedrich Louis Dobermann adószedőről kapta, aki gyepmesteri és sintéri teendőket is ellátott. Célja egy tökéletes testőr kutya kifejlesztése volt. A ma ismert dobermann jellegzetes fajtajegyeit többnyire a rottweiler, a német juhászkutya, a német pincser és a weimari vizsla fajtáktól kapta a tenyésztés során.

A dobermannok félelmet nem ismerő természetükről, gyorsaságukról és nagy állóképességükről ismertek. Kemény, de elegáns megjelenésűek, robusztusak és atletikus, így ideális házőrzők. Bár a kutyafajta elég vadnak tűnik, valójában meglehetősen szelíd és rendkívül jól képezhető.

#6 – Shetlandi juhászkutya (Sheltie)

A shetlandi juhászkutyát a Shetland-szigeteken élő gazdák nem csak juhok, hanem pónik és baromfik terelésére is használták.

A sheltie-k nagyon lelkesek és motiváltak, addig próbálkoznak, amíg el nem érik a céljukat, így a parancsszavak elsajátításában is remekelnek. Intelligensek, engedelmesek és talpraesettek. A golden retrieverekhez hasonlóan a shetlandi juhászkutyákat is éppúgy szeretik eszükért, mint személyiségükért és a gyermekes családok számára is ideális kutyák. Nagyszerűen képesek felmérni a veszélyhelyzeteket, elsőosztályú házőrzők.

#7 – Labrador

A labrador a kanadai Új-Fundland szigetének 16. századi telepesei által kifejlesztett, ma már nem létező, Szent János kutya leszármazottja és az újfundlandi rokona. A fajta a 19. században kapta a nevét, miután angol nemesek egy kanadai látogatásukról egy általuk „labrador kutyának” nevezett négylábúval tértek haza.

Miután angol földre került, a labrador retriever fajta tulajdonságait – például a víztaszító szőrzetét – még tovább fejlesztették, hogy a vadászatokon jól teljesítsen.

Szaglása kiemelkedő és ez alapján remek az ítélőképessége. A labradorra jellemző az önképzés, vagyis tud és akar is tanulni az emberektől autodidakta módon, mindössze megfigyeléssel és utánzással. Kiváló munkakutya, a fogyatékkal élők kedvence, és az egyik legjobb érzelmi segítő kutya.

#8 – Papillon

Az okos kutyafajták listáján a legkisebb, a papillon. Az imádnivalóan nagyfülű kutyusok gyökerei közel 700 évre nyúlnak vissza és ez jelentős szerepet játszik intelligenciájukban. Mivel a papillon az egyik legrégebbi kutyafajta, sokaknál több ideje volt arra, hogy a világ egyik legokosabb kutyájává fejlődjön, és tenyésztői bölcsen használták ki ezt az időt.

A papillon, amelynek neve a francia „pillangó” szóból ered és a szárnyszerű fülére utal, eredetileg a nemesség kísérő ebe volt. Az AKC szerint az európai spániel vonalból származik, de toy kutyákkal tenyésztették őket, hogy miniatürizálódjanak. Vidám, extrovertált természete, buzgalma és a parancsok megtanulásának képessége nagyon népszerűvé tette ezt a fajtát.

#9 – Rottweiler

A rottweilerek erőteljesek, robusztusak, emellett rendkívül ragaszkodók és hűségesek. Kiváló felfogóképességgel rendelkeznek. Nemcsak fantasztikus rendőrkutyák, hanem elsőrangú engedelmességi versenyzők, szolgálati és terápiás ebek. Családok számára is ideálisak és nagyszerű házőrzők.
Eredetük egészen a Római Birodalom idejéig nyúlik vissza, amikor a jószágok terelésére használták a fajtát.

#10 – Ausztrál juhászkutya

Az ausztrál juhászkutyát Ausztráliában a szarvasmarhák terelésére tenyésztették ki. Rendkívül motivált, hogy elvégezze a munkáját, ezért kihívást jelenthet a városlakóknak, vagy bárkinek, akinek nincs meg a kellő anyagi háttere ahhoz, hogy a kis pásztorát ösztönözze és lefoglalja.

A kutyusok annyira intelligensek és szervezettek, hogy visszateszik a dolgaikat, miután használták őket. Ugyanakkor gondoskodni kell a produktív lefoglalásukról, mert ha sok a szabadidejük, akkor okos buksi ide, okos buksi oda, képesek rombolni. Aktívak, imádnak tanulni, így minden fizikai és szellemi tevékenységért rajonganak.

az intelligensebb kutya jobb haziallat

A legintelligensebb kutyák jobb háziállatok?

Azt gondolhatnánk, hogy minél okosabb egy kutya, annál engedelmesebb és hűségesebb társ. Ez azonban nem mindig van így!

Dr. Coren szerint az, hogy egy kutya intelligens, még nem jelenti, hogy könnyű eset. Például ha egy dobermann unatkozik, akkor nem kíméli a kanapédat és a polcon lévő tárgyakat. Kész felfordulást csinál a lakásban. Ugyanakkor egy kevésbé okos angol bulldognak 8 órába is telhet, mire rájön, hogy egyedül hagytad és egyben hagyja a berendezést.

Egy border collie-t arra tenyésztettek ki, hogy egész nap dolgozzon, így ha nincs lehetősége erre, vagy nem mozoghat, akkor nyomorultul érzi magát. Ennek teret is enged: rombol, elszökik, vagy harapdálni kezd.
Ahhoz, hogy kihozd kedvencedből természetes intelligenciáját, tanulmányoznod kell a fajtát, időt kell szánnod a kiképzésre, és meg kell értened a kutya tulajdonságait, például azt, hogy mik az igényei, mennyire gyorsan tanul, mire, hogyan reagál. Érdemes azt is átgondolni, hogy naponta hány óra mozgást tudsz biztosítani a kutyusnak, valamint hogy mennyi időt és energiát vagy képes a képzésére fordítani. Így tudod a legjobb háziállatot faragni belőle.

A legokosabb kutyafajtáknak természetesen a legjobb kutyaeledel jár! Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest, a lassú főzési eljárásnak köszönhetően, sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok.
A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges bőr és testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkozási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyag mentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát vállalunk: amennyiben bármilyen oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre vagy akár a teljes árát visszatérítjük! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük