Frissen főtt kutyaeledelek a border collie-dnak

A border collie-kat annak idején terelőkutyának tenyésztették. Egyik fő ismertetőjegyük jellegzetes átható, tekintélyt parancsoló tekintetük, mellyel a juhokat irányították. Nagyon intelligens, határtalan energiával, kitartással és munkakedvvel rendelkező négylábúak, akik a család minden tagjával remekül kijönnek. Cikkünkből most mindent megtudhatsz a border collie tulajdonságairól, tartásáról és etetéséről, így könnyen eldöntheted, hogy mennyire ideális számodra ez a kutyafajta.

Méret

Közepes | marmagassága: 48-55 cm, súlya: 13-22 kg

Mozgásigény

Nagy

Élettartam

12-15 év

Vérmérséklet

Intelligens, energikus, lojális, tanulékony

Etetés

Napi 2x

Ajánlott PetChef menü

Erdei nyúl, Szüreti pulyka

Színek

A border collie külseje

A standard szerint a border collie szőrzete kétféle hosszúságú lehet: az egyiknek mérsékelten hosszú, sima bundája van, a másiknak pedig durva, rövidebb szőrzete. Mindkét típusra a vastag fedőszőrzet jellemző, dús, puha aljszőrzettel, mely extrémebb időjárási körülmények között is kellő védelmet biztosít.

A border collie-k középtermetűek, testalkatuk nagyon arányos. Izmosak, atlétikusak, járásuk könnyed. Farkuk mérsékelten hosszú, mélyen tűzött, a vége felfelé ívelő.

Fejük elkeskenyedő, szemeik közepesen nagyok, többnyire sötétbarnák, tekintetük átható. Merlék esetén megengedett a kék szemszín.

Füleik közepesen nagyok, félig lelógnak, néhány kutyusnál álló, vagy teljesen lelógó fül is megfigyelhető.

Marmagasságuk nemtől függően 48-55 cm, súlyuk: 13-22 kg. A kutyusok várható életkora 12-15 év.

Border collie színek

A border collie fajták közt többféle színárnyalattal találkozhatunk. Szinte minden szín megengedett, viszont a fehér sosem domináns. A leggyakoribb a fekete-fehér bunda, de emellett a barna, arany, kék merle, valamint a szürke árnyalatok mindegyike előfordulhat a kutyusoknál.

A border collie kutya tulajdonságai, vérmérséklete és jelleme

A border collie nagyon éber, szorgalmas, a világ legokosabb kutyájának tartják. Intelligenciája és fegyelmezettsége miatt nagyszerű munkakutya. Erős akaratú és független jellem.

Igazi juhászkutyaként nagyon aktív és energikus. Fontos számára, hogy mindig legyen valami elfoglaltsága, mert hamar unatkozni kezd, és ilyenkor ugatással, ásással, tárgyak rágcsálásával vagy autók, háziállatok kergetésével köti le magát.

Ne várjuk tőle, hogy naphosszat békésen heverészik majd a kanapén. Természetéből adódóan rohangálni és dolgozni szeret. A border collie lakásban nem érzi jól magát, mert fontos számára a nagy tér.

Remekül kijön mind az emberekkel, mind az állatokkal, gyerekek mellé is kiválóan alkalmas. Ugyanakkor a család legkisebb tagjainak is tudniuk kell, hogy hogyan kell a border collie-val bánni.

Természete miatt kedvelt kutyafajta sportokhoz, kábítószer kereséshez, remek mentőkutya és sokszor találkozni vele terápiás programokban.

A border collie nevelése

Petchef Borde Collie Tulajdonsagai

A border collie-nál fontos a nevelési tapasztalat, ezért nem ajánlott tapasztalatlan gazdiknak. Ha kölyökként nem szocializálják megfelelően, akkor az okos, fegyelmezett kutyus akár félénk, vagy félelmetes ebbé is válhat. A korai szocializáció és a megfelelő kiképzés azonban kiváló munkakutyát farag belőle, nagyon érdeklődő és könnyen tanul.

Íme néhány tipp a border collie neveléséhez:

 • Célszerű már kiskorától minél több emberrel, állattal, látnivalóval, hanggal megismertetni.
 • Nevelése során fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt a szigor és a jutalmazás között. A keményebb szavakra érzékenyen reagál.
 • Fontos a határozottság és a következetesség a nevelésében, különben hajlamos a gazdi fejére nőni.

EXTRA TIPP: Kutyusod betanításához, kiképzéséhez szükséged lesz ízletes, de egészséges jutalomfalatokra. Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, és ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot, de lehetőleg glutént sem, ami kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy -allergiát.

A PetChef kínálatában már elérhetőek az ínycsiklandozóan finom és omlós tőkehal kutya rágókák, amelyek fagyasztva szárított eljárással készülnek friss tőkehalból. Tökéletes választás kutyusod jutalmazására!

A border collie etetése

A border collie-k számára a napi kétszeri etetés ideális. Bár nagyon aktív ebekről van szó, fontos, hogy a falatozás után 1 óráig ne futtassuk őket, hogy elkerüljük a gyomorcsavarodást.

Ugyan sok helyen olvashatod, hogy a száraztápos etetés tökéletes a kutyák számára, a száraztápok nagy része azonban nem megfelelő választás. Ezek ugyanis olyan silány minőségű összetevőkből készülnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, és akár allergiát is okozhatnak. Ezen kívül lényeges tudnivaló, hogy bár sok helyen az extra magas hústartalmat hirdetik, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok szerint vese- és májproblémákat okozhat.

Vegyes etetés – jó megoldás a tisztán száraztápos etetés helyett

A tisztán száraztápos etetés helyett még mindig pénztárcakímélő, de egészségesebb megoldás az úgynevezett vegyes etetés. Ez azt jelenti, hogy a száraztápot valamilyen – mondjuk 50-50%-os arányban – kevered össze valamilyen másik magasabb víztartalmú prémium kutyaeledellel, például esetünkben PetChef eledellel. Ilyenkor értelemszerűen a kutyus testsúlyának megfelelő mennyiségből csak a választott aránynak megfelelő mennyiséget kell venni – tehát 50-50%-os aránynál 50%-ot az adott eledelből.

A vegyes etetés további előnye, hogy mivel a táp általában ugyanaz marad, a hozzászokási idő is rövidebb. A kutyusok étvágya is javul, hiszen míg önmagában a száraztáp nem túl vonzó, “valódi” étellel keverve már étvágygerjesztőbb.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy hetente ellenőrizd a kutyus testsúlyát, és szükség szerint igazíts a mennyiségeken!

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket border collie-dnak is.

A mi ajánlatunk:

Petchef Szureti Pulyka Kutyaeledel 2

Szüreti pulyka kutyaeledel

megnézem

Szüreti pulyka kutyaeledel: Tökéletes választás Border Collie kutyádnak, hiszen a lazac Omega-3 és Omega-6 zsírsav tartalma segíti a kognitív és koncentrációs funkciókat, de az érzékeny bőrt és a selymes bundát is támogatja. Többi értékes összetevőjének köszönhetően pedig gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is.

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel Uj2 1

Erdei nyúl kutyaeledel

megnézem

Erdei nyúl kutyaeledel: Tökéletes választás Border Collie kutyádnak, hiszen teljes értékű, monoprotein kutyaeledel, 100% nyúlból készítve. Nyúlhúsos ragu színhúsból és májból chia mag és kukoricadara ágyon, édesburgonyával, sütőtökkel és áfonyával. Ez az eledel csökkentett fehérjetartalmú, így kifejezetten alkalmas máj- és vesebeteg kutyusok etetésére. A nyúlhús hipoallergén hatással is rendelkezik, így ajánlható azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérje forrásra.

A border collie kutyafajta betegségei, életmódbeli tanácsok

Ahhoz, hogy a border collie hosszú és egészséges kutyaéletet élhessen, érdemes az alábbiakra odafigyelni:

 • Kizárólag minőségi kutyaeledelt kapjon!
 • Rendszeresen figyeld kedvenced testsúlyát, és ha növekedést tapasztalsz, csökkentsd a napi ételmennyiséget!
 • 1-1,5 évente vidd el teljes körű egészségügyi kivizsgálásra, illetve ha bármi szokatlan tünetet, problémát tapasztalsz, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Lássuk most, hogy mit tehetsz, hogy a lehető legegészségesebb kiskutyát válaszd!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a border collie népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések közt hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

A border collie betegségei

A border collie-k többnyire egészségesek, de mint minden fajta, ők is hajlamosak bizonyos egészségügyi problémákra. Életkoruk átlagosan 12-15 év, azonban előfordul, hogy öröklött betegségek vagy rossz tartás miatt nem érik meg ezt a kort.

Milyen betegségek fordulhatnak elő a border colliek-nál?

Collie szembetegség (Collie eye anomaly, CEA)

Ez a border collie kutyák örökletes fejlődési rendellenessége. A problémát a szem fejlődését meghatározó gén mutációja okozza, ami a szem számos rétegének hibáját eredményezi.

A leggyakoribb jele a vakság. A látásvesztés mértéke a fejlődési rendellenesség súlyosságától függően változhat, vakság általában akkor következik be, ha a kutyus retinája levált. A betegségre utalhat ezen kívül a normálisnál kisebb, vagy a mélyen a szemüregbe süllyedt szemgolyó.

Sajnos a betegség nem visszafordítható. Részleges retinaleválás esetén lézeres műtéttel meg lehet kísérelni a retina újbóli rögzítését, ha időben felfedezik a problémát.

Csípődiszplázia

Ez egy örökletes rendellenesség, amelynek lényege, hogy a csípőízület vérellátása nem megfelelő. Ezért ezen a területen a combcsont felső területei károsodnak. Már 4 hónapos kutyáknál is jelentkezhet, de mindenképpen 1 éves kor alatt jellemző.

A diszplázia eleinte sokszor tünetmentes, a kutyus idősödésével azonban gyulladás, fájdalom és sántítás alakulhat ki. Egyik legjellemzőbb tünete, hogy a kutya húzza a lábát. Bár tornáztatással és megfelelő diétával sokat lehet javítani az állapoton, teljesen nem gyógyítható.

Mivel csípődiszpláziával diagnosztizált kutya nem tenyészthető, mindenképp kérj negatív teszteredményt a tenyésztőktől!

Epilepszia

Az epilepszia egy olyan agyi működési zavar, amelynek során az agy egyes területein fokozott elektromos tevékenység keletkezik. Ez a fokozott agyi aktivitás megzavarja az idegsejtek ingerületi, illetve gátló folyamatainak egyensúlyát, és izgalmi túlsúlyt eredményez.

Az epilepszia a kutyák gyakori idegrendszeri betegsége. Tünetei változatosak lehetnek, mivel a betegségnek is többféle típusa van. A kutya epilepsziáról itt olvashatsz részletesebben >>

Osteochondritis dissecans (OCD)

Az osteochondritis dissecans (OCD) a porc betegsége, amely a kutya különböző ízületeinél jelentkezik. Az ízületek sérülése, örökletes tényezők, hirtelen növés, hormonális egyensúlyhiány és helytelen táplálkozás vezethet kialakulásához. Az OCD főként a nagytestű kutyáknál fordul elő. Megtámadhatja a váll-, könyök- és térdízületeket, de többnyire a vállat érinti.

A beteg ízületek miatt a kutya sántítani kezd. A vállízület betegségénél rövidebbeket lép mellső lábával, mert el akarja kerülni, hogy ízületei megfeszüljenek. Ha idővel mindkét mellső lábat megtámadja a betegség, a kutya vonakodva fog csak mozogni. A beteg vállízületek mozgatása nagy fájdalommal járhat, erőltetett mozgatása a betegség súlyosbodásával járhat.

Progresszív retina atrófia (PRA)

Genetikai öröklődésű szembetegség, amelynek során a szemben található ideghártya károsodik, a benne található fényérzékelő sejtek, csapok és pálcikák degenerálódnak, sorvadnak. A látás folyamatosan romlik, majd teljes vakság is bekövetkezhet. A betegség sajnos mai ismereteink szerint nem gyógyítható. Erre a betegségre is elérhető genetikai szűrővizsgálat.

A fenti betegségek mellett a border collie kutyusoknál gyakori az ételallergia (tojás, tej, gabona, búza), valamint a pollen- és por érzékenység, emellett sűrűn előfordul a kémiai adalékanyagok által kiváltott kontaktallergia.

Extra tipp: Bár a legtöbb a border collie hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

A border collie mozgásigénye, játék

A border collie-knak hatalmas a mozgásigényük, óriási energiával rendelkeznek. Fontos a fizikai és szellemi lefárasztásuk, különben csínytevésekre hajlamosak. Kifejezetten olyan családok számára ideálisak, akik sportos életmódot folytatnak.

A kutyafajtának lételeme az aktivitás. Imádja az engedelmességi gyakorlatokat, a nyomkövetést, a kutyafrizbit, kiváló agilityben, flyballban, dog dancingben, canicrossban és kiemelkedő versenyszerű terelésben.

Petchef Border Collie Lakasban

A border szőrápolása

A border collie szőrápolása nem igényel túlzott figyelmet. Ha vizes, sáros lesz, szőre akkor is könnyen kipergeti magából a szennyeződéseket.

Nézzük most meg, hogy mire érdemes odafigyelni mindennapos ápolása során:

 • Hetente 1-2-szer fésüld át alaposan bundáját, vedlési időszakban azonban érdemes akár kétnaponta is!
 • Rendszeresen vizsgáld át kutyusod szőrét, hogy nehogy élősködők telepedjenek meg benne!
 • Nem szükséges sűrűn fürdetni, évente néhány alkalom bőven elegendő! Ilyenkor mesterséges adalékanyagoktól mentes kutyasampont használj, amely nem tartalmaz allergizáló összetevőket!
 • Kirándulás, szabadtéri programok után nézd át a szőrét és távolítsd el a bogáncsokat, toklászokat, egyéb szennyeződéseket!
 • Rendszeresen ápold fülét és szemét, hogy elkerüld a gyulladásokat.
 • Soha ne hagyd ki a szezonális bolhakezelést!
 • Ellenőrizd kutyusod körmeit és ha szükséges vágd rövidre őket!
 • A fogak egészségének megőrzéséhez rendszeresen távolítsd el a kutyus fogairól a lepedéket, amelyből fogápolás hiányában fogkő alakulhat ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet. Iktasd be a napi fogmosást kutya fogkrémmel és fogkefével!

+1 FOGÁPOLÁSI TIPP: A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában megtalálod a szuper ízletes farkashal bőr vagy tőkehal bőr rágókákat, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Kinek való és kinek nem való a border collie?

Mikor válaszd a border collie-t?

 • Ha nagyon aktív, lojális, intelligens kutyust keresel.
 • Ha olyan ebre vágysz, aki remek munkakutya.
 • Ha közepes termetű négylábút szeretnél.
 • Ha van már tapasztalatod a kutyák nevelésben.
 • Ha nagy mozgásigényű kutyafajta jöhet csak szóba.
 • Ha nagy mozgásteret tudsz biztosítani kutyusodnak.

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha nem élsz aktív, sportos életet.
 • Ha kis lakásban is tartható négylábút szeretnél.
 • Ha hosszabb időre egyedül akarod hagyni kedvenced.

És végül egy kis történelem: így alakult ki a border collie fajta

A border collie ősei Anglia és Skócia határvidékéről származnak, ahol a négylábúakat a juhok őrzésére és terelésére használták. A kutyusok a pásztorok egyik legértékesebb eszközeivé váltak és a legjobb munkakutyákat egymással keresztezték.

A pásztorkutyák egy adott régióhoz kötődtek, és végül walesi juhászkutyák, északi juhászkutyák, felföldi collie-k és skót collie-k néven váltak ismertté. A border collie neve részben skót örökségét tükrözi: a collie szó, amely a juhászkutyákra utal, a skót dialektusból származik.

A skót juhászkutyákat 1860-ban megrendezett második kutyakiállításon mutatták be Angliában. Nem sokkal később, egy Balmoralban tett kirándulás alkalmával Viktória királynő meglátta az egyik kutyát és a fajta rajongójává vált.

Mára a border collie az egyik legelismertebb juhászkutya.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük