Az epilepszia a kutyáknál az egyik leggyakoribb idegrendszeri betegség. A kutyaepilepszia tünetei sokfélék lehetnek, mivel a betegségnek is többféle típusa van.

Mi az az epilepszia?

A kutyák körében az epilepszia egyre gyakrabban fordul elő, olyannyira, hogy mára ez az egyik leggyakrabban diagnosztizált idegrendszeri betegség. Az epilepszia egy olyan agyi működési zavar, amelynek során az agy egyes területein fokozott elektromos tevékenység keletkezik. Ez a fokozott agyi aktivitás megzavarja az idegsejtek ingerületi, illetve gátló folyamatainak egyensúlyát, és izgalmi túlsúlyt eredményez.

Az epilepsziás kutya étrendje

Az epilepsziás kutya táplálásánál érdemes C-vitaminban gazdag ételeket előnyben részesíteni. Ez a vitamin ugyanis egy rendkívül hatékony antioxidáns, ami eredményesen semlegesíti a szervezetben jelenlévő szabadgyököket. Ezek a rákkeltő anyagok az idegrendszert is károsítják, így a C-vitamin ennek működését segíti. Ráadásul a sejtek regenerációját is támogatja, így hátráltatva a görcsök kialakulását.

A másik, az epilepszia megelőzése és fékentartása szempontjából fontos anyag az omega-3 esszenciális zsírsav. Ez az anyag nagy segítséget jelent az agy és a gerincvelő idegrostjainak és sejtjeinek, katalizálva ezek működését és megújulását.

Az epilepsziás kutya megfelelő táplálása érdekében a legjobb, ha mi magunk főzünk számára friss, emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból. Ha erre nincs módunk, érdemes vitaminokban és tápanyagokban gazdag, minőségi állateledellel táplálni kedvencünket – mint amilyenek a PetChef kutyaeledelei.

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Erdei nyúl menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod máj- és vesebetegséggel küzd, hasnyálmirigy problémáktól szenved, esetleg idős, allergiás vagy cukorbeteg? Akkor válaszd az Erdei nyúl eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a nyúlhús mellett, helyet kapott még egy kis kukoricadara, chia mag, édesburgonya, sütőtök és friss erdei áfonya is. Erdei nyúl eledelünk hipoallergén hatással is rendelkezik, ezért ideális azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. Csökkentett fehérjetartalma pedig támogatja a vesék szűrő funkcióját, így kifejezetten ajánljuk máj- vagy vese problémák fennállása esetén.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  Rendelek

Az epilepszia fajtái

Elsődleges (idiopátiás) epilepszia

Sem az agy szövettani vizsgálata, sem az EEG nem mutat ki olyan elváltozást vagy okot, ami az epilepsziás rohamokat indokolná. A feltételezések szerint a kutyaepilepszia e típusának hátterében örökletes okok állhatnak.

Másodlagos (tüneti) epilepszia

Az epilepsziás rohamokat, illetve az agyműködés zavarát kiváltó ok beazonosítható.
Néhány lehetséges kiváltó ok:

 • egyes toxikus hatású vegyi anyagok (pl. xilit);
 • gyulladásos góc;
 • agydaganat;
 • agyi trauma;
 • fejsérülés;
 • agyvérzés stb.

Az epilepsziás rohamok típusai

Fokális epilepszia

Az epilepsziát kiváltó elektromos zavar a kutya agyának csak egy részét érinti. Ilyenkor nincsen tudatvesztés, ájulás, a tünetek pedig sokfélék lehetnek, attól függően, melyik agyterület kerül izgalmi állapotba.

Generalizált epilepszia

A túlműködéses zavar mindkét agyféltekére, az agy egészére kiterjed. Enyhébb esetben (úgynevezett absence vagy petit mal roham) az állat csak elréved, elbambul.

A clonusos és myoclonusos rohamoknál tudatvesztés nélkül rángatózik, remeg a kutya teste.

A generalizált rohamok közül a legsúlyosabb az úgynevezett tónusos-clonusos roham (más néven grand mal roham). Ilyenkor a kutya teljesen elveszti az eszméletét és rángatózás, rángógörcs, illetve a kutya teljes testére kiterjedő merevgörcs is jelentkezik.

kerámia kutyatál

Kerámia kutyatál

  Az egészséges kutyaeledelhez minőségi kerámia tál dukál. Lepd meg szőrös barátodat a PetChef újdonságával, a szupercuki kerámia etetőtálkával, amely kedvenc falataihoz és vízhez egyaránt tökéletes választás! Sok kutyus szenved a fémtálak okozta allergiától, számukra pl. a kerámiából készült tál a megfelelő választás.
  megnézem

A kutyaepilepszia kiváltó okai

Az epilepsziás rohamokat sokféle tényező, körülmény, illetve anyag kiválthatja, ami az agyműködés kóros, rohamszerű zavarát eredményezheti:

 • születéskor szerzett, oxigénhiány által okozott agyi károsodás;
 • egyes agyi sérülések, traumák;
 • mérgezés, vegyszerek, a kutya számára toxikus anyagok (pl. patkányméreg, xilit, nagy mennyiségű csokoládé stb.);
 • anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség)
 • vese- és májbetegségek;
 • bizonyos fertőzések;
 • az agyvelő fejlődési rendellenességei;
 • agydaganat.

A kutyaepilepszia tünetei

Az epilepsziás kutya tüneteit a generalizált epilepszia esetében már ismertettük, most következzenek a fokális epilepszia jelei. Mint említettük, ezek sokfélék lehetnek, attól függően, hogy a betegség melyik agyterületet sújtja.
A fokális epilepszia tünetei kutyáknál:

 • a kutya hirtelen nyáladzása, különösebb indok nélkül;
 • hallucinációk, amelyek több érzékszervet is érinthetnek (pl. lefetyelés, “légykapkodás”, láthatatlan dolgok követése, heves szimatolás, viszketés, stb.);
 • a viselkedés változását előidéző pszichés zavarok (pl. indokolatlan zavartság, félelem, agresszió, izgatottság);
 • nyugtalan járkálás, körmozgás vagy céltalan menetelés;
 • fejremegés, egy vagy több végtag ütemes rángatózása,
 • szőrborzolódás;
 • kitágult pupillák;
 • hányás;
 • nyeldeklés, csámcsogás, cuppogás;
 • fogcsikorgatás;
 • fejrázás.

A kutyaepilepszia lefolyása

1. Roham előtti bevezető szakasz (rohamelőérzet)

A rohamot megelőző 24-48 órában jelentkezik, számos tünete lehet, amelyek az állat hangulatának és viselkedésének változásában mutatkoznak meg.

Néhány példa:

 • a kutya nyugtalanná válik;
 • búvóhelyet keres;
 • a kutya bepisil vagy bekakil;
 • remegés, rángatózás.

2. Az epilepsziás görcsroham

Petchef Kutya Epilepszia Mit Tegyek

Az epilepsziás rohamot közvetlenül megelőző másodperceket aurának nevezzük. Ezt is változatos tünetek kísérhetik, attól függően, hogy az agykéreg melyik részében keletkezik a roham.
Magát a rohamot a fej és a test izmainak részleges vagy teljes görcse, rángása jelzi. Az epilepsziás görcsöket öntudatvesztés és habzó száj kísérheti.

3. Az epilepsziás roham utáni, megnyugvási szakasz

Ez a zavart állapot néhány perctől órákig, sőt, napokig is eltarthat, és zavartság, valamint számos súlyos tünet kísérheti.
Ilyenek lehetnek:

 • amnézia;
 • átmeneti látászavar;
 • céltalan bolyongás, menekülés;
 • agresszió;
 • a mozgáskoordináció zavarai;
 • fájdalomra utaló magatartás (pl. nyüszítés);
 • tárgyak intenzív harapdálása.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

A kutyaepilepszia kezelése

Kutya epilepszia – mit tegyek roham esetén?

Az epilepsziás görcsroham kitörésekor távolítsunk el minden olyan tárgyat a kutya közeléből, ami sérülést okozhat neki. A földön heverő, rángatózó kutya alá próbáljunk meg egy puha párnát helyezni. Amennyiben egy szekrény vagy egy fal mellett kapta el az epilepszia roham, párnázzuk ki a függőleges felülettel érintkező oldalát is.

A kutya szájába ne nyúljunk bele, ne tegyünk rá kísérletet, hogy a nyelvét kihúzzuk. Ugyanis könnyen ráharaphat a kezünkre, ahogyan a saját nyelvére is.

A roham elmúltával igyekezzünk megnyugtatni az állatot, hiszen fogalma sincs, mi az, amin átment. Fontos, hogy mi magunk is minél nyugodtabban viselkedjünk, mivel a nyugalmunk, ahogyan a nyugtalanságunk is ragadós lehet.

Igyekezzünk a lehető legnyugodtabb körülményeket biztosítani a számára, amíg teljesen magához nem tér. A legjobb, ha egy csendes kuckóba el tud húzódni, ahol semmilyen stresszfaktor nem éri a külvilágból. Ennek érdekében amennyire lehet, kíméljük meg a hangos zajoktól, gyerekzsivajtól, más háziállatok közelségétől, szokatlan, váratlan hatásoktól, körülményektől.

Lehetőség szerint próbáljunk mindent megjegyezni a rohamot megelőző szakasztól a záró szakasz végéig. Még jobb, ha amint tudjuk, lejegyezzük az információkat, például a roham kezdetét, időtartamát, lefolyását stb. Ha kéznél van a telefonunk, videofelvételt is készíthetünk. Ezek az információk nagy segítségére lesznek az állatorvosnak.

A kutya epilepszia gyógyítása

A kutya epilepszia végleges gyógyítása az orvostudomány számára sajnos a mai napig megválaszolatlan kérdés. Szerencsére a betegség azért kezelhető: a kutya epilepszia gyógyszerekkel, úgynevezett antiepileptikumok alkalmazásával akár teljesen tünetmentessé tehető. Ilyen gyógyszer például a Sevenal, Sevenaletta tabletta, vagy a Diphedan. Utóbbi nem kifejezetten kutya epilepszia gyógyszer, az állatorvosok esetenként mégis felírják.

Az epilepszia kutyáknál is nagy kihívás elé állítja az állatorvosokat. Sajnos az is előfordul, hogy a rohamok nem szűnnek meg. Néhány esetben pedig az állat viselkedésének torzulása, például agresszivitása annyira kezelhetetlen, hogy a betegség miatt az epilepsziás kutya elaltatása, vagyis az eutanázia az egyetlen megoldás.

Legtöbbször azonban az epilepsziás rohamok megritkulnak, enyhébb lefolyásúvá válnak, vagy teljesen meg is szűnnek a kezelésnek köszönhetően. Sok példa van rá, hogy az epilepsziás kutya egészséges társaihoz hasonló, teljes életet élhet.

Petchef Kutya Epilepszia Gyogyszer

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük