Az epilepszia a kutyáknál az egyik leggyakoribb idegrendszeri betegség. A kutyaepilepszia tünetei sokfélék lehetnek, mivel a betegségnek is többféle típusa van.

Mi az az epilepszia?

A kutyák körében az epilepszia egyre gyakrabban fordul elő, olyannyira, hogy mára ez az egyik leggyakrabban diagnosztizált idegrendszeri betegség. Az epilepszia egy olyan agyi működési zavar, amelynek során az agy egyes területein fokozott elektromos tevékenység keletkezik. Ez a fokozott agyi aktivitás megzavarja az idegsejtek ingerületi, illetve gátló folyamatainak egyensúlyát, és izgalmi túlsúlyt eredményez.

Az epilepsziás kutya étrendje

Az epilepsziás kutya táplálásánál érdemes C-vitaminban gazdag ételeket előnyben részesíteni. Ez a vitamin ugyanis egy rendkívül hatékony antioxidáns, ami eredményesen semlegesíti a szervezetben jelenlévő szabadgyököket. Ezek a rákkeltő anyagok az idegrendszert is károsítják, így a C-vitamin ennek működését segíti. Ráadásul a sejtek regenerációját is támogatja, így hátráltatva a görcsök kialakulását.

A másik, az epilepszia megelőzése és fékentartása szempontjából fontos anyag az omega-3 esszenciális zsírsav. Ez az anyag nagy segítséget jelent az agy és a gerincvelő idegrostjainak és sejtjeinek, katalizálva ezek működését és megújulását.

Az epilepsziás kutya megfelelő táplálása érdekében a legjobb, ha mi magunk főzünk számára friss, emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból. Ha erre nincs módunk, érdemes vitaminokban és tápanyagokban gazdag, minőségi állateledellel táplálni kedvencünket – mint amilyenek a PetChef kutyaeledelei.

Petchef Szureti Pulyka Kutyaeledel 28

Szüreti pulyka

megnézem

Ezek közül két eledelt ajánlunk leginkább az epilepsziás kutyusok számára. Az egyik a Szüreti pulyka, amely jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz chiamag-tartalmának köszönhetően. Emellett a bennelévő sárgarépa, édesburgonya és zöldborsó C-vitamin-tartalma külön-külön is igen magas. A Szüreti pulyka kutyaeledelünk készítése során alkalmazott kíméletes hőkezelésnek köszönhetően ezek a zöldségek vitamintartalmuk jó részét megőrzik.

A Szüreti pulyka kutyaeledel további előnye, hogy könnyen emészthető. Ennek köszönhetően lebontásakor nem keletkezik annyi, a tökéletlen emésztés eredményeként létrejövő káros anyagcseretermék, mint a nehezen emészthető ételek fogyasztása esetén. Így jelentősen csökken ezeknek az anyagoknak a mennyisége a véráramban, amelyek egyébként az idegsejtek ingerlésével hozzájárulhatnak a görcsös állapot kialakulásához.

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel 12

Erdei nyúl

megnézem

A másik PetChef-eledel, ami javasolt az epilepsziás kutyák számára az Erdei nyúl. Ez az eledel szintén gazdag omega-3-ban. A benne lévő sütőtök, édesburgonya és erdei áfonya pedig biztosítja a kellő C-vitamin-mennyiséget.

Az Erdei nyúl eledel mindezek mellett csökkentett fehérjetartalmú, ennek köszönhetően kíméli a májat és a vesét. Mivel ezeknek a szerveknek a betegségei a kutyaepilepszia rizikótényezői, az Erdei nyúl eledel segíthet a betegség megelőzésében is.

Fontos, hogy az itt leírtak nem pótolják az állatorvosi diagnózist és nem helyettesítik a kezelést. Ezért epilepsziás kedvencünk étrendjét mindig az állatorvos tanácsaival összhangban alakítsuk ki.

Az epilepszia fajtái

Elsődleges (idiopátiás) epilepszia

Sem az agy szövettani vizsgálata, sem az EEG nem mutat ki olyan elváltozást vagy okot, ami az epilepsziás rohamokat indokolná. A feltételezések szerint a kutyaepilepszia e típusának hátterében örökletes okok állhatnak.

Másodlagos (tüneti) epilepszia

Az epilepsziás rohamokat, illetve az agyműködés zavarát kiváltó ok beazonosítható.
Néhány lehetséges kiváltó ok:

 • egyes toxikus hatású vegyi anyagok (pl. xilit);
 • gyulladásos góc;
 • agydaganat;
 • agyi trauma;
 • fejsérülés;
 • agyvérzés stb.

Az epilepsziás rohamok típusai

Fokális epilepszia

Az epilepsziát kiváltó elektromos zavar a kutya agyának csak egy részét érinti. Ilyenkor nincsen tudatvesztés, ájulás, a tünetek pedig sokfélék lehetnek, attól függően, melyik agyterület kerül izgalmi állapotba.

Generalizált epilepszia

A túlműködéses zavar mindkét agyféltekére, az agy egészére kiterjed. Enyhébb esetben (úgynevezett absence vagy petit mal roham) az állat csak elréved, elbambul.

A clonusos és myoclonusos rohamoknál tudatvesztés nélkül rángatózik, remeg a kutya teste.

A generalizált rohamok közül a legsúlyosabb az úgynevezett tónusos-clonusos roham (más néven grand mal roham). Ilyenkor a kutya teljesen elveszti az eszméletét és rángatózás, rángógörcs, illetve a kutya teljes testére kiterjedő merevgörcs is jelentkezik.

A kutyaepilepszia kiváltó okai

Az epilepsziás rohamokat sokféle tényező, körülmény, illetve anyag kiválthatja, ami az agyműködés kóros, rohamszerű zavarát eredményezheti:

 • születéskor szerzett, oxigénhiány által okozott agyi károsodás;
 • egyes agyi sérülések, traumák;
 • mérgezés, vegyszerek, a kutya számára toxikus anyagok (pl. patkányméreg, xilit, nagy mennyiségű csokoládé stb.);
 • anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség)
 • vese- és májbetegségek;
 • bizonyos fertőzések;
 • az agyvelő fejlődési rendellenességei;
 • agydaganat.

A kutyaepilepszia tünetei

Az epilepsziás kutya tüneteit a generalizált epilepszia esetében már ismertettük, most következzenek a fokális epilepszia jelei. Mint említettük, ezek sokfélék lehetnek, attól függően, hogy a betegség melyik agyterületet sújtja.
A fokális epilepszia tünetei kutyáknál:

 • a kutya hirtelen nyáladzása, különösebb indok nélkül;
 • hallucinációk, amelyek több érzékszervet is érinthetnek (pl. lefetyelés, “légykapkodás”, láthatatlan dolgok követése, heves szimatolás, viszketés, stb.);
 • a viselkedés változását előidéző pszichés zavarok (pl. indokolatlan zavartság, félelem, agresszió, izgatottság);
 • nyugtalan járkálás, körmozgás vagy céltalan menetelés;
 • fejremegés, egy vagy több végtag ütemes rángatózása,
 • szőrborzolódás;
 • kitágult pupillák;
 • hányás;
 • nyeldeklés, csámcsogás, cuppogás;
 • fogcsikorgatás;
 • fejrázás.

A kutyaepilepszia lefolyása

1. Roham előtti bevezető szakasz (rohamelőérzet)

A rohamot megelőző 24-48 órában jelentkezik, számos tünete lehet, amelyek az állat hangulatának és viselkedésének változásában mutatkoznak meg.

Néhány példa:

 • a kutya nyugtalanná válik;
 • búvóhelyet keres;
 • a kutya bepisil vagy bekakil;
 • remegés, rángatózás;

2. Az epilepsziás görcsroham

Petchef Kutya Epilepszia Mit Tegyek

Az epilepsziás rohamot közvetlenül megelőző másodperceket aurának nevezzük. Ezt is változatos tünetek kísérhetik, attól függően, hogy az agykéreg melyik részében keletkezik a roham.
Magát a rohamot a fej és a test izmainak részleges vagy teljes görcse, rángása jelzi. Az epilepsziás görcsöket öntudatvesztés és habzó száj kísérheti.

3. Az epilepsziás roham utáni, megnyugvási szakasz

Ez a zavart állapot néhány perctől órákig, sőt, napokig is eltarthat, és zavartság, valamint számos súlyos tünet kísérheti.
Ilyenek lehetnek:

 • amnézia;
 • átmeneti látászavar;
 • céltalan bolyongás, menekülés;
 • agresszió;
 • a mozgáskoordináció zavarai;
 • fájdalomra utaló magatartás (pl. nyüsztés);
 • tárgyak intenzív harapdálása.

A kutyaepilepszia kezelése

Kutya epilepszia – mit tegyek roham esetén?

Az epilepsziás görcsroham kitörésekor távolítsunk el minden olyan tárgyat a kutya közeléből, ami sérülést okozhat neki. A földön heverő, rángatózó kutya alá próbáljunk meg egy puha párnát helyezni. Amennyiben egy szekrény vagy egy fal mellett kapta el az epilepszia roham, párnázzuk ki a függőleges felülettel érintkező oldalát is.

A kutya szájába ne nyúljunk bele, ne tegyünk rá kísérletet, hogy a nyelvét kihúzzuk. Ugyanis könnyen ráharaphat a kezünkre, ahogyan a saját nyelvére is.

A roham elmúltával igyekezzünk megnyugtatni az állatot, hiszen fogalma sincs, mi az, amin átment. Fontos, hogy mi magunk is minél nyugodtabban viselkedjünk, mivel a nyugalmunk, ahogyan a nyugtalanságunk is ragadós lehet.

Igyekezzünk a lehető legnyugodtabb körülményeket biztosítani a számára, amíg teljesen magához nem tér. A legjobb, ha egy csendes kuckóba el tud húzódni, ahol semmilyen stresszfaktor nem éri a külvilágból. Ennek érdekében amennyire lehet, kíméljük meg a hangos zajoktól, gyerekzsivajtól, más háziállatok közelségétől, szokatlan, váratlan hatásoktól, körülményektől.

Lehetőség szerint próbáljunk mindent megjegyezni a rohamot megelőző szakasztól a záró szakasz végéig. Még jobb, ha amint tudjuk, lejegyezzük az információkat, például a roham kezdetét, időtartamát, lefolyását stb. Ha kéznél van a telefonunk, videofelvételt is készíthetünk. Ezek az információk nagy segítségére lesznek az állatorvosnak.

A kutya epilepszia gyógyítása

A kutya epilepszia végleges gyógyítása az orvostudomány számára sajnos a mai napig megválaszolatlan kérdés. Szerencsére a betegség azért kezelhető: a kutya epilepszia gyógyszerekkel, úgynevezett antiepileptikumok alkalmazásával akár teljesen tünetmentessé tehető. Ilyen gyógyszer például a Sevenal, Sevenaletta tabletta, vagy a Diphedan. Utóbbi nem kifejezetten kutya epilepszia gyógyszer, az állatorvosok esetenként mégis felírják.

Az epilepszia kutyáknál is nagy kihívás elé állítja az állatorvosokat. Sajnos az is előfordul, hogy a rohamok nem szűnnek meg. Néhány esetben pedig az állat viselkedésének torzulása, például agresszivitása annyira kezelhetetlen, hogy a betegség miatt az epilepsziás kutya elaltatása, vagyis az eutanázia az egyetlen megoldás.

Legtöbbször azonban az epilepsziás rohamok megritkulnak, enyhébb lefolyásúvá válnak, vagy teljesen meg is szűnnek a kezelésnek köszönhetően. Sok példa van rá, hogy az epilepsziás kutya egészséges társaihoz hasonló, teljes életet élhet.

Petchef Kutya Epilepszia Gyogyszer

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

4 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

3 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

4 390 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

3 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.