Kedvenceink életében is vannak olyan helyzetek, amikor speciális diéta bevezetése szükséges. Ilyen lehet például ha a kutyus felszedett pár kilót, vagy betegség miatt szükséges az étrendet átalakítani. Ebben a cikkben mindkét esetet érintjük: megtudhatod, hogy mire figyelj a kutya fogyókúrájánál, illetve hogyan változik a táplálkozási igény a különböző betegségek esetén.

Mit takar a kutya diéta?

A kutya diétája azt jelenti, hogy az étrendet speciális szempontok szerint, a kutyusod egészségügyi igényeinek megfelelően alakítod át. Ez érintheti:

 • A táplálék minőségét és összetételét
 • A táplálék mennyiségét
 • És az etetés gyakoriságát is

A diéta időtartama annak okától függ: míg egy hasmenés esetén elegendő lehet néhány nap diétás etetés, a kutya fogyókúrájához hónapokra is szükség lehet. Bizonyos betegségek pedig az étrend élethosszig tartó megváltoztatásával járhatnak.

Petchef Kutya Fogyokura

A kutya fogyókúrás diétája

Sajnos nem csak az emberek között számít népbetegségnek az elhízás, a túlsúly kedvenceinket is érintheti. Ennek különböző okai lehetnek. Például bizonyos fajták eleve hízékonyabbak, de nagy a szerepe a mozgáshiánynak, és főként a helytelen etetésnek. Ezen kívül vannak olyan élettani változások, például az ivartalanítás és az idősebb kor, amik szintén hajlamosítanak arra, hogy felszaladjanak a kutyusra a kilók.

Miért akkora probléma az elhízás?

Az elhízás negatívan befolyásolja az életminőséget, és sajnos a kutya várható élettartamát is csökkentheti. Ez annak köszönhető, hogy az elhízás miatt könnyebben alakulnak ki bizonyos rendellenességek, például:

 • Szív- és érrendszeri betegségek
 • Légzési rendellenességek
 • Endokrin rendszert érintő betegségek (cukorbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás)
 • Ortopédiai elváltozások (diszplázia, porckopás)
 • Gyulladásos állapotok
 • Daganatos megbetegedések

Mikor számít túlsúlyosnak a kutya?

Míg embereknél a testmagasságból és a testtömegből kiszámolható a testtömeg index és ebből lehet következtetni a túlsúlyra, kutyáknál – más testfelépítésükből adódóan – kicsit bonyolultabb a helyzet. Ökölszabályként elmondható, hogy ha a bordák nem, vagy nehezen kitapinthatóak, és a zsírréteg egyértelműen látszik a kutya hátán, mellkasán, akkor a kutyus sajnos el van hízva.

A normál és ettől eltérő testsúly szuper indikátora a Globális Állatorvosi Közösség 9 pontos skálája, a Body Condition Score – BSC, amely alapján nagyjából be lehet lőni, hogy a kutyus testsúlya normális-e.

Petchef Kutya Idealis Sulya

A fenti kép alapján nagyjából be lehet lőni, hogy a kutyus a skálán hova tartozik. A kutya testsúlya akkor ideális, ha a testalkata a skála 5. fokozatával egyezik meg. Minden plusz pont a skálán 10% túlsúlyt jelent az ideális testsúlyhoz képest. Természetesen extrém elhízott kutyusok esetében előfordulhat, hogy a túlsúly több, mint 40%-os.

A kutya diéta túlsúly esetén

A kutya diéta első lépése, hogy írd össze pontosan, mi mindent kap a kutyus egy nap alatt.

Nasik, jutalomfalatok

A problémát nagyon sokszor azok a nasik, jutalomfalatok okozzák, amelyek magas kalóriatartalommal rendelkeznek. Enyhébb elhízás esetén már elegendő lehet a nasi megszűntetése, illetve helyettesítése valamilyen kevés kalóriát tartalmazó alternatívával, például répával vagy almával.

A táplálék minősége

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kutya elhízásában mekkora a szerepe a silány tápláléknak. Sajnos a legtöbb száraz- és konzerves táp nem éppen azt tartalmazza, ami a kedvencednek megfelelő. Az ipari tápok ugyanis sokszor gabona alapúak, és a bennük található fehérjeforrások gyenge minőségű húsipari maradékokból készülnek. Az ipari gyártás során pedig még a kicsi tápanyagtartalmuk is elvész. A témáról rengeteget lehetne még írni, ha szeretnél többet megtudni olvasd el ezeket a cikkeinket:

 • A száraztápok káros hatásai
 • A kutyatápok és a kiábrándító valóság

Ha a kutyusod túlsúlyos, mindenképpen vizsgáld meg, hogy milyen táplálékot adsz neki! Nagyon fontos ugyanis, hogy kedvenced megfelelő minőségű, minőségi fehérjéhez és számára előnyös zsiradékhoz jusson, nem beszélve a rostokról, vitaminokról, ásványi anyagokról. A legjobb, ha állatorvos által összeállított recept alapján te magad készítesz neki házikosztot, vagy frissen főzött kutyaeledelt rendelsz.

A PetChef frissen főzött kutyaeledelei kizárólag emberi fogyasztásra is alkalmas, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, állatorvosi recept alapján. Szüreti Pulyka kutyaeledelünk pedig kifejezetten hízékony kutyáknak került összeállításra.

Petchef Szureti Pulyka Kutyaeledel 2

Szüreti pulyka kutyaeledel

megnézem

Ha a kutyusod túlsúlyos, mindenképpen vizsgáld meg, hogy milyen táplálékot adsz neki! Nagyon fontos ugyanis, hogy kedvenced megfelelő minőségű, minőségi fehérjéhez és számára előnyös zsiradékhoz jusson, nem beszélve a rostokról, vitaminokról, ásványi anyagokról. A legjobb, ha állatorvos által összeállított recept alapján te magad készítesz neki házikosztot, vagy frissen főzött kutyaeledelt rendelsz.

A PetChef frissen főzött kutyaeledelei kizárólag emberi fogyasztásra is alkalmas, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, állatorvosi recept alapján. Szüreti Pulyka kutyaeledelünk pedig kifejezetten hízékony kutyáknak került összeállításra.

A táplálék mennyisége

Sajnos sok gazdi ezzel kezdi a kutya fogyókúrát, és kihagyja az előző lépéseket. Pedig nagyon fontos tudatosítani, hogy önmagában a táplálék mennyiségének csökkentése nem diéta!

Ha már biztos vagy benne, hogy négylábú barátod megfelelő tápértékű és minőségű táplálékot kap, akkor jön el az ideje a mennyiség beállításának. Ezen a ponton nagyon fontos a fokozatosság: érdemes a táplálék mennyiségét hétről hétre maximum 5%-kal csökkenteni, míg eléred a kívánt mennyiséget.

A nagyon lelkes gazdik a fogyáshoz szükséges kalóriamennyiséget is kiszámolhatják a következő képlettel:

 • Fogyáshoz szükséges kalóriamennyiség= ideális testsúly^0,75 x 70

Nagyon elhízott kutyáknál fokozatosan lehet még csökkenteni ezt a kalóriamennyiséget, de maximum a fenti érték 60%-ig. A fogyáshoz szükséges testsúlyt kiszámolhatod a fenti BCS skála alapján, de a legjobb, ha konzultálsz az állatorvossal.

Ha PetChef frissen főzött kutyaeledelt rendelsz és kérdésed van a szükséges mennyiséggel kapcsolatban, hívd bátran ügyfélszolgálatunkat, akik készségesen segítenek majd.

Az etetések száma

Ha csökkented a táplálék mennyiségét és elhagyod a jutalomfalatokat, szinte 100%, hogy kutyusod tiltakozására, könyörgő tekintetére számíthatsz. A kutya fogyókúrájánál érdemes a táplálékot napi kétszerre szétosztani, így kevésbé lesz éhes a kutyusod. Ezen kívül az is fontos, hogy az etetés mindig ugyanazokban az időpontokban történjen, és sose hagyj a kutya előtt egész napra ételt.

További tippek a kutya fogyókúrához

 • A legjobb, ha a fogyókúra kezdete előtt konzultálsz állatorvossal, aki részletes tanácsokkal tud ellátni, illetve kizárja, hogy a kutya túlsúlyának hátterében valamilyen egyéb betegség áll.
 • A kutyusod testsúlyának normalizálását elősegítheted, ha több mozgást iktatsz be az életetekbe. Javasolt a napi többszöri séta, de a labdázás, frizbizés is nagyon hatékony. Itt is tartsd be a fokozatosság elvét!
 • 2 hetente érdemes ellenőrizni a kutya testsúlyát. Az az ideális, ha a kutya a testsúlya heti szinten 1-2%-kal, havi szinten 6-8%-kal csökken. Ennél nagyobb mértékű fogyás nem egészséges: így ha szükséges, változtass a diétán
 • Ha a kutyusod könyörög, próbáld meg elterelni a figyelmét játékkal, sétával, és ha minden kötél szakad, kínálj neki valamilyen rostban gazdag zöldséget, például cukkinit vagy répát

A beteg kutya diétája

Az étrend speciális megváltoztatása bizonyos betegségek esetén is szükséges, sőt sokszor gyógyító hatású vagy egyenesen életmentő lehet. A betegségekkel legtöbbször ugyanis megváltozott tápanyagszükséglet jár együtt, amit mindig figyelembe kell venni.
Sajnos a betegségekkel sokszor gyakran jár az étvágytalanság is, ami megnehezíti a beteg kutya etetését. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy a táplálékot tedd kívánatossá és hozzáférhetővé. Mivel a száraztápok még messziről sem hasonlítanak igazi élelemre, így nem csoda, ha a kutyusod nem találja őket étvágygerjesztőnek. A konzerves tápok ilyen szemontból talán egy fokkal jobbak.

Éppen ezért ebben az időszakban is az a legelőnyösebb, ha állatorvosi recept alapján készített házikosztot, vagy a tápanyag igénynek megfelelő frissen főzött kutyaeledelt adsz kedvencednek.

Petchef Szureti Pulyka Kutyaeledel 20

A következőkben összefoglaltuk, hogy mire kell figyelni a kutya diétájában a különböző betegségek esetén.

Hasmenéses kutya etetése

Petchef Unnepi Malac Kutyaeledel 4

Ünnepi malac kutyaeledel

megnézem

Ha hasmenés hátterében számos ok állhat, ritkán jelentkezik önmagában. Ha a kutyusodnak hasmenése van, tehát a megszokottnál többször végzi a dolgát és a széklete híg, akkor először tartsatok 12 vagy 14 órás táplálékmegvonással járó böjtöt. Ilyenkor különösen figyelj a friss víz ellátásra, hiszen a hasmenéssel együtt jár a kiszáradás veszélye is. Ezután az etetés kis adagokban, fokozatosan kezdődhet el.

Ha a hasmenés nem javul 24-48 órán belül, vagy egyéb tünetek is társulnak hozzá, (láz, hányás, vagy véres a széklet), akkor mindenképpen keressétek fel az állatorvost. A krónikus, de nem súlyos hasmenés hátterében általában a nem megfelelő táplálék, vagy ételallergia áll. Érzékeny gyomrú kutyusoknak érdemes kipróbálni a kifejezetten gyomornyugtató hatású Ünnepi Malac kutyaeledelüket.

Ha szeretnél többet megtudni a témában, olvasd el A kutya hasmenés okai, a kutya gyomorrontás tünetei című cikkünket

Diéta a kutya gyomor- és bélgyulladása esetén

Bélgyulladás esetén kímélő, alacsony rost- és zsírtartalmú táplálékra van szüksége kedvencednek. Ugyanakkor lényeges, hogy a koszt elegendő, jó minőségű fehérjét és könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmazzon. Mivel ilyenkor fokozottan fennáll a veszélye az étvágytalanságnak, különösen javasolt étvágygerjesztő, finom illatú, akár kissé édeskés eledelt választani. A PetChef kutyaeledelei közül a Szüreti Pulyka kutyaeledelt javasoljuk, amely sovány pulyka színhúsból és májból készül, és a többi összetevőt is úgy válogattuk össze, hogy a sérült bélrendszerre jótékony hatással legyen.

A bélrendszer betegségeiről és a bélgyulladásról ebben a cikkben írtunk.

Petchef Kutya Dieta2

Májbeteg kutya diéta

A májbeteg kutya etetése során a legfontosabb, hogy 20-25%-nál ne legyen magasabb a táplálék fehérjetartalma. Ilyenkor a fő energiaforrást a szénhidrátoknak kell biztosítani. Mindkét makrotápanyag esetében lényeges, hogy könnyen emészthető formában kerüljön a kosztba, de a mikrotápanyagokról, tehát a megfelelő ásványi anyagok, vitaminok pótlásáról se feledkezz meg. A májbeteg kutya számára különösen fontos a B-, E-, C-vitaminok és a karnitin, cink pótlása.

Az etetés soha ne egyben, hanem naponta többször, kisebb adagokban történjen, mert az egyszerre nagy adag étel nagyon leterhelheti a májat. A PetChef Erdei Nyúl menüjét kifejezetten máj- és vesebeteg kutyák számára állítottuk össze, ezért ideális lehet a májbeteg kutyának, de mindenképpen szükséges állatorvossal egyeztetni.

A májbeteg kutya etetéséről ebben az írásunkban olvashatsz bővebben

A vesebeteg kutya etetése

A veseelégtelenségben szenvedő kutyusok esetén még szigorúbb, állatorvos által előírt diéta szükséges. A lényeg, hogy a vesét minél kevesebb terhelés érje. Alacsony foszfor és karbamid tartalmú diétát kell bevezetni, ugyanakkor nagyon fontos a táplálék magas minősége. Mivel a vese képtelen egyszerre sok salakanyagot kiválasztani, tilos egy időben sok ételt adni! Az előírt ételmennyiséget napi 5-6 adagra kell elosztani. Vesebeteg kutyák számára szintén az Erdei Nyúl eledelünket javasoljuk, de mindenképpen konzultálj az állatorvosoddal!

A kutyák veseelégtelenségéről itt írtunk bővebben.

Bőrbetegséggel küzdő kutya diétája

A bőrproblémák hátterében számos ok állhat: valamilyen parazita, hiányos táplálás és akár allergia is. A diéta mindig a háttérben álló okoktól függ – ezért nagyon lényeges a kutya kivizsgálása.

Ha allergiára gyanakszol, érdemes az eliminációs diétát elvégezni, amiről a kutya allergia című cikkünkben olvashatsz bővebben. Kifejezetten allergiára hajlamos kutyáknak készült a Háztáji bárány kutyaeledelünk, de a Mennyei Kenguru is jó választás lehet.

Ha a bőrproblémák hátterében valamilyen más ok áll, akkor magas fehérjetartalmú, de alacsony zsírtartalmú eledelt válassz.

Hasnyálmirigy-gyulladás diétája

Ha kedvenced hasnyálmirigy gyulladásban szenved, akkor étrendjének szigorúan zsírszegénynek kell lennie. Ebben az esetben is szükséges az alacsonyabb fehérjebevitel, inkább szénhidrát alapú élelmet adj neki. Sajnos a betegség könnyen kiújulhat, így egy életre el kell köszöntünk a leeső kolbászvégtől, vagy szalonnadaraboktól. Az alacsony zsírtartalmú Szüreti Pulyka vagy Erdei Nyúl eledel jó választás lehet.

A kutyák hasnyálmirigy gyulladásáról ebben a cikkben írtunk.

Szívbeteg kutya diéta

A kardiológiai diéta zsiradékban, sóban, fűszerezésben szegény – bár a fűszerek és a só egyébként sem ajánlottak szőrös barátainknak. Fontos, hogy alacsony zsírtartalmú, kalóriaszegény étrendet állíts össze, fokozottan kell figyelni arra, hogy a kutyus nehogy elhízzon. ASzüreti Pulyka eledel ebben az esetben is ideális választás.

Gáttáji betegségek

Amennyiben a gáttájékon fordul elő valamilyen egészségügyi probléma (például tályog, medencetörés, vagy műtét stb.), akkor olyan táplálékot kell adni, ami után laza és kevés széklet keletkezik. Ilyenkor is jó választás a darált húsból készült, főtt koszt etetése. Csont etetése szigorúan tilos!

Összefoglalva a fentieket, a megfelelő kutya diéta segít megőrizni a kutyus egészségét, megtartani a normális testsúlyt, sőt bizonyos esetekben gyógyító, életet mentő hatása lehet.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.