Hogyan lett egy ételallergiás kutya történetéből a PetChef?

Hallgasd vagy nézd kedvenc platformjaidon

YT Gomb
Spotify Ikon
Apple Ikon
Podpad Ikon
Castbox Ikon

Tizenkilencedik adásunk igazán közel áll a szívünkhöz, hiszen ez a MI történetünk. 💜 A mai adásunkból megismerhetitek a PetChef alapítóit, Éles Gábort és Grim Dánielt, akiknek a munkájára nagyon büszkék vagyunk, valamint megtudhatjátok, hogyan lett egy ételallergiás kutyus történetéből kutyaeledel gyártó cég. Igazi kulisszatitkokra számíthattok a kezdetekről és a jövőbeli tervekről.

[00:00:41.01]

Sziasztok gazdik. Ez itt a KutyaDolog podcast. Rádai Boglárka vagyok, 2 kutyus gazdija. Korábban 2 évig dolgoztam állatkórházban, ahol nagyon sok kutyusnak kísértem figyelemmel a kezelését, a diagnózis felállításától egészen a felépülésükig. A legjobb állatorvosok mellett szereztem tapasztalatot a betegségekről és megelőzésükről, sőt az egészséges táplálkozásról is. A KutyaDolog podcast adásai során állatorvosokkal, kutyatrénerekkel, szakértőkkel, kutya táplálkozási tanácsadókkal és más gazdikkal, olyan témákról beszélgetek, amik gazdiként titeket is érintenek. A KutyaDolog podcast nem jöhetett volna létre a PetChef nélkül.

[00:00:41.01]

A mai adásunkban egy nagyon különleges témával készültünk nektek. Itt van velem Éles Gábor és Grim Dániel, akik a PetChef alapítói és ma arról fogunk beszélgetni, hogy hogyan is lett egy ételallergiás kutyus történetéből kutyaeledel gyártó cég. Vagyis ma a Petchef sztoriról lesz szó.

[00:01:19.05]

Iratkozz fel a PetChef Youtube csatornájára a videó alatt található “Feliratkozás” gombra kattintva, vagy keress rá a KutyaDolog podcastra Spotify-on, Apple podcasts-en vagy a PodPaden, és klikkelj a “Követés” gombra, hogy értesülj a következő epizódokról! Kövess minket Instagramon, Facebookon, TikTokon! Iratkozz fel a KutyaDolog hírlevelünkre, és lépj be a Facebookon található “Főttel etetek” csoportunkba is, hogy tudatos gazdi válhasson belőled! Az epizód leírásában minden linkünket megtalálod. Van kutyás, ismerősöd? Oszd meg vele a KutyaDolog podcastet!

A PetChef előtt

[00:01:52.22]

Sziasztok! Köszönöm, hogy eljöttetek!

[00:01:54.18]

Köszönjük szépen a meghívást!

[00:01:56.02]

Mesélnétek kicsit arról, hogy hogyan ismertétek meg egymást?

[00:02:00.04]

Egy közös ismerősünk által találkoztunk. Korábban nem volt jellemző, hogy ilyen szoros kötelék van köztünk, majd a cég alapításkorkor egyre szorosabb és szorosabb lett, és ma itt ülünk veletek.

[00:02:11.24]

Ez hány éve volt egyébként körülbelül?

[00:02:13.24]

Hát körülbelül 8-10.

[00:02:15.20]

Az igen!

[00:02:16.05]

Jó régen.

[00:02:16.23]

Tehát jó régen.

[00:02:17.20]

Jó régen.

[00:02:18.21]

És mindig is kutyások voltatok? Tehát voltak kutyáitok, így mondjuk kiskorotoktól kezdve, vagy így a családban voltak kutyák?

[00:02:26.07]

Nálunk a sávban volt kis kutya, nővéremé volt a kutya. Úgy emlékszem, hogy westi volt egy kis fehér westi, de nekem csak később lett kutyám, mikor a PetChef megalakult.

[00:02:37.21]

És neked Gábor?

[00:02:38.22]

Nekem a PetChef alakulása előtt lett egy kis kutyám közvetlenül, egy öt éve.

Folti kutyus története

[00:02:44.03]

Azt bizonyára a legtöbb gazdi tudja a weboldalunkról, vagy mondjuk a rendelése mellé kapott Welcome füzetből, hogy a PetChefnek a története, az Gábor veled, vagyis pontosabban Folti kutyusotokkal kezdődött. Milyen tüneteket tapasztaltál nála? A választ megtudhatjátok a PetChef megoldási javaslata után!

[00:03:06.11]

Mancsrágás, fülgyulladás? Válaszd Háztáji bárány eledelünket az allergiás tünetek csökkentéséhez! Látogass el a petchef.hu weboldalra és rendelj most!

[00:03:22.07]

Foltinak a kezdetek kezdetén, mint véleményem szerint a legtöbb gazdi, a legkényelmesebb módot alkalmaztam, fogtam a kis száraztápot és eléborítottam, kimérve pontosan, megnéztem, szépen nézett ki a csomagolás, gyönyörű adatokat írtak róla, hát mondom ez a legjobb táp a világon. A gyakorlat sajnos nem ezt mutatta, egyre többször fordult elő, hogy hasmenése alakult ki, gyomorfájdalom, ízületi probléma és elszíneződés a mancsoknál meg a szája szélén.

[00:03:47.05]

Tehát minden, amit el lehet képzelni, tulajdonképpen.

[00:03:49.13]

Szokásos tünetek, igen.

[00:03:50.06]

Lényegében a tipikus tüneteket produkálta. Miután elmentem állatorvoshoz, ott világosítottak fel, hogy nagyon rossz dolgot teszek ezzel, hogy ilyen jellegű étellel, tehát táppal etetem a kutyust, és szükséges az azonnali életmódváltás. Ez abból következett, hogy elkezdtem főzni neki, és láttam, hogy a tünetek szinte egyből elkezdenek egy-két hét elteltével enyhülni.

[00:04:12.15]

De ez már rögtön egyébként Józsi dokinál volt? Tehát te rögtön Józsi dokihoz kerültél a Foltival?

[00:04:17.18]

Ez már Józsi dokinál volt, igen. Nagyon-nagyon leszidott az elején, hogy hogy lehet így etetni egy kutyust, és innentől kezdve életmódváltás történt.

[00:04:25.09]

Milyen kezelési tervet kaptatok Józsi dokitól? Elmondta, hogy akkor mondjuk milyen fehérjével kell ezt a főtt eledelt elkezdeni Foltinál?

[00:04:32.22]

Józsi nagy figyelmet fordít a hús és a zöldség arányaira, mindig azt mondja, hogy kevés hús és sok zöldség, köret, vegyes gyümölcsöt kell adni a kutyusnak. Az elején mondta, hogy szigorú baromfimentes diéta és ezt máig állítja, hogy a csirkét ki kell vonni az állat táplálkozásából, hiszen ez a leggyakrabban előforduló allergén.

[00:04:50.03]

És akkor mondjuk fogott egy papírt és leírta neked ezeket az arányokat tulajdonképpen?

[00:04:54.10]

Ez pontosan agy zajlott. Egy fehér papírra elkezdte leírni, hogy X% hús, X% zöldség és köret, ilyen aránnyal kell adni, napi hányszor kell adni a kutyusnak, milyen összetevőket kell még mellé tenned, én meg teljesen ott álltam, hogy nagyon jó ez összerakhatatlan.

[00:05:08.22]

Igen, azért ez elég bonyolultnak tűnik, tehát főleg egy olyan gazdinál, aki először szembesül ezzel, hogy akkor tulajdonképpen nem elég kibontani a zacskót és kiborítani annak a tartalmát, hanem ez egy komoly fejtörés, számolás és odafigyelés. Arról nem is beszélve, hogy honnan szerzi be ezeket az alapanyagokat, mert ugye az sem mindegy, feltételezem, hogy a legjobb helyről kell a kutyusoknak is ezeket.

[00:05:32.16]

Hát gyakorlatilag ugyanonnan, ahonnan nekünk is, tehát a boltból, hentestől, zöldségestől. Ez a legjobb forrása mindig ezeknek az alapanyagoknak.

Hogyan lett az allergiás kutya történetéből kutyaeledel gyártó cég?

[00:05:40.06]

Elkezdtél főzni Foltinak. De hogyan lett ebből PetChef? Honnan jött az ötlet, hogy akkor így más kutyusoknak is átadd ezt a főzési technikát tulajdonképpen?

[00:05:53.22]

Én a kontroll időszakban Foltival még rengetegszer voltam a rendelőben. Józsinál gyorsan sorra lehet kerülni, ez köztudott. Tehát a három órás várakozás alatt én ott gazdikkal azért beszélgettem, hogy ki mit ad a kutyusnak, nekünk milyen problémánk van, és ők is mondták, hogy igen, ők is ezzel szembesültek, otthon főznek, és a májszag ami belengi a konyhát, az nem a legkellemesebb.

[00:06:15.10]

Én sem szeretem a májat, úgyhogy ezt abszolút el tudom képzelni. Ugye én is a kutyusaimat PetCheffel etetem, de hogyha nekem otthon meg kéne csinálnom a májat, hát biztos, hogy kifordulnék a konyhából.

[00:06:18.14]

Hát igen, az nem a legkellemesebb illat.

[00:06:31.11]

Ugyanezzel szembesültem én is. Nem volt kényelmi szolgáltatás ebben az időszakban Magyarországon, és úgy gondoltam, hogy erre lenne igény, aki szeretne a kedvencéért többet tenni, viszont nincs meg az idő. Illetve az a probléma, ami a főzéssel jár, az kiküszöbölésre kerül ezáltal.

[00:06:46.16]

Hát meg a legtöbben maguknak sem szeretnek főzni.

[00:06:48.16]

Így van, manapság ez egyre kivitelezhetetlenebb, munka után késő este nincsen kedve senkinek főzni.

[00:06:54.14]

Nemhogy még a kutyának, arról nem is beszélve, hogy utána azt tárolni a fagyasztóban kis dobozokban, azokat mind beszerezni –

[00:07:01.17]

Kiporciózni.

[00:07:02.22]

És akkor tulajdonképpen ugyanezzel a problémával találkoztál, azoknál a gazdiknál, akik Józsi dokinál vártak. Egyébként ugye köztudott, hogy Józsi dokihoz már külön ilyen problémával irányítanak is embereket. Én amikor az állatkórházban dolgoztam, én akkor találkoztam először a Józsi doki nevével, mert amikor mondjuk olyan kutyus volt, akinél tényleg már semmi nem segített, mindenféle gyógytápokat ajánlott a doki, ilyen gyógyszer, olyan gyógyszer, és akinél látták mondjuk az orvosok, hogy van benne hajlandóság valami kicsit másfajta alternatíva irányába, őt a Józsi dokihoz irányították. Tehát, hogy tényleg ebből a szempontból egyértelmű, hogy olyan gazdikkal találkoztál ott, akik hasonló problémákkal küzdenek a kutyusnál. Meg hát nagyon sok kutyus küzd ilyen problémákkal.

[00:07:54.02]

Dani!

[00:07:54.17]

Igen?

[00:07:55.02]

Te hogyan kerültél a képbe?

[00:07:57.02]

Gábor engem a cég megalakulása után nagyjából egy ilyen három-négy hónappal keresett meg. Igazából egy logóra lett volna szüksége az elinduláshoz. Azt én megcsináltam neki, majd egy weboldalt is szeretett volna, egy webshopot, és igazából a legnagyobb kihívást neki az jelentette, hogy találjon egy olyan céget, vagy olyan embert, aki ezt meg tudja csinálni, szépen, rendesen. Nem talált, úgyhogy igazából emiatt én kerültem a képbe, és végülis együtt kezdtük el ezt az egészet emiatt csinálni.

[00:08:26.07]

És akkor ugrott be neked, hogy mondjuk találkoztatok, a baráti társaságon belül, és mesélte gondolom a Dani neked, hogy ő ilyesmivel foglalkozik, és akkor ezért kerested meg.

[00:08:36.11]

Hát persze, tudta rólam, hogy mivel foglalkozom és megkeresett engem. Igazából nem beszéltünk abban az időben túl sokat, nem tartottunk úgy kapcsolatot direktbe, de felkeresett engem emiatt, hogy esetleg tudnék-e neki segíteni.

A PetChef kezdetekről

[00:08:50.09]

Ugye itt azt mondtad, hogy két-három hónapos volt a cég. Ebben a formában hogyan nézett ki a cég?

[00:08:56.21]

Nagyon kezdetleges időszak volt, tehát ez otthoni konyhában való kezdeti főzés, kísérletezés jellemezte, abszolút felkészülés arra, hogy meglegyen egy engedélyköteles kiskonyha. Első időszakban ez Turán volt, és egy bölcsikonyhát kell elképzelni, amit berendeztünk…

[00:09:15.10]

Egy pici menzakonyha.

[00:09:15.16]

Egy nagyon pici menzakonyhát főzésre alkalmas területté, és ott történt az első kiszállított terméknek a legyártása.

[00:09:23.03]

És akkor már Dani is ott volt veled?

[00:09:25.11]

Akkor már ott voltam.

[00:09:25.14]

Igen.

[00:09:25.17]

Tehát hogy ott együtt főztetek Turán, egy kis konyhában, egy bölcsi konyhában tulajdonképpen.

[00:09:31.17]

Igen. És még mind a ketten dolgoztunk ráadásul, tehát ez munka után történt, lementünk, 8-9 felé Turára. Ez egyébként Budapesttől egy 20-30 kilométer, tehát az is elég sok idő volt, és akkor este 9-10 felé kezdtünk el gyakorlatilag főzni.

[00:09:48.09]

Tartott hajnali négyig-ötig.

[00:09:48.15]

És akkor reggel keltetek, mentetek a munkahelyetekre?

[00:10:10.13]

Reggel úgy emlékszem, még a pénteki nap volt, amikor kelni kellett három óra alvással, és szombaton meg megint mentünk Turára kiszállítani hajnali négykor.

[00:10:10.13]

Tehát lementünk Turára, mert ott voltak a termékek lefagyva, fel kellett hozni őket, és akkor utána kezdtük kiszállítani Budapesten őket szombat reggel.

[00:10:10.13]

És akkor ketten beültétek a kocsiba, vittétek a gazdikhoz.

[00:10:14.09]

Eleinte ketten egy autóval, majd utána ketté váltunk és akkor két külön autóval Budapesten.

[00:10:19.22]

És akkor ekkor még volt munkahelyetek, mivel foglalkoztatok egyébként?

[00:10:24.03]

Korábban a City banknál voltam bankár, majd a nemzeti banknál lettem elemző és utána váltottam a PetChefre.

[00:10:30.01]

Tehát pénzügyi szektorban dolgoztál számokkal tulajdonképpen.

[00:10:34.01]

Lényegében igen.

[00:10:35.06]

És te Dani? Már mondjuk korábban említetted.

[00:10:38.03]

Én Londonban dolgoztam, de itthonról távmunkával, webfejlesztéssel és webdesignnal foglalkoztam abban az időben.

[00:10:45.12]

Mennyi idő telt el így ebben az életvitelben, amit most előbb itt felvázoltatok, amikor is úgy döntöttetek, hogy márpedig ti váltotok, és otthagyjátok az eredeti munkahelyeteket, és csak a PetChefen lesz a fókuszt?

[00:11:00.24]

Én úgy emlékszem, hogy nagyjából egy ilyen fél év, háromnegyed év kellett ahhoz, hogy ez így látszódjon, hogy lesz valami, elindult valami, és akkor láttuk mind a ketten, hogy érdemes otthagyni a munkahelyünket, hogy ezt egy picit komolyabban kezdjük el csinálni.

[00:11:15.07]

Meg addigra már kellő kialvatlan óraszám összegyűlt, feltételezem.

[00:11:19.07]

Igen, ez meg a másik, hogy nehezen lehetett ezt a kettőt együtt csinálni, és muszáj volt eldönteni, hogy akkor hova tovább.

[00:11:25.21]

És milyen jól döntöttetek, tulajdonképpen.

[00:11:28.22]

Igen.

Hogyan került Mimi kutyus a csapatba?

[00:11:29.19]

A PetChefnek a social oldalairól már nagyon sokan ismerhetik Mimit, nagyon sok képet töltünk fel róla, hiszen rendkívül fotogén kislányról van szó. Ő hogyan került hozzád? Már a PetChef alatt? És hogyan választottad ki őt?

[00:11:45.21]

Ő a PetChef indulása után néhány hónappal került hozzám. Facebookon láttam meg egy menhelynek egy posztját, egy másik kutyus tetszett meg igazából. Lementem a menhelyre, ez lent volt az hiszem Balaton-felvidéken. És hát bementem a menhelyre, és gyakorlatilag a kutyusok rám rontottak, vagy 20-30 kiskutya, de a Mimi volt a legkitartóbb és a legaranyosabb az összes közül, és ugye sokszor mondják azt, hogy nem is a gazdi választja ki a kutyát, hanem fordítva, és ez tényleg így történt. Annyira ragaszkodó volt, annyira láttam rajta, hogy szeretne honnan eljönni, hogy őt választottam tulajdonképpen.

[00:12:28.20]

És hát egyébként azóta is elképesztően tart ez a szerelem, tehát Miminek te vagy tényleg a mindene.

[00:12:34.14]

Igen, hát nagyon ragaszkodó, nagyon kis “matrica kiskutya”.

[00:12:38.02]

Ez tényleg a sors keze volt, akkor hogy hozzád került. És feltételezem ő is PetChefet fogyaszt. Neki voltak egyébként olyan tünetei, ami miatt ez indokolt is volt?

[00:12:47.10]

Igen, már a menhelyen is táppal etették, ott is előjött neki az allergia, vakarta magát, mancsrágás, és nyilván őt is PetCheffel etettem a kezdetek óta, ez szépen elmúlt nála, szépen kialakult, hogy melyik ízeket szereti a legjobban, és azóta szinte tünetmentes, úgyhogy nagyon örülök neki.

[00:13:08.17]

És hát az egyik fő íztesztelő kutyus egyébként.

[00:13:10.14]

Így van.

Mérföldkövek a PetChef életében

[00:13:12.17]

Milyen mérföldkövek voltak a PetChef életében? Mi az, amit így mondjuk ki tudnátok emelni, amit tényleg olyan, hogy így visszagondoltok rá, és na, ez igazi mérföldkő volt?

[00:13:23.19]

Nekem a kezdetek kezdetén, miután meglett a konyha és nekünk kellett a Danival ott dolgozni, amikor először tudtuk megengedni, hogy felvegyünk két embert, aki helyettünk főz.

[00:13:33.13]

Hát nem is helyettünk, de mellettünk, igen, igen. Aztán ugye ingáztunk rengeteget. Az első üzem az ugye Turán volt, és Budapest között az rengeteg időt vitt el, aztán lett egy raktárunk Budapesten, ami miatt már nem kellett ezt az utat mindennap megtenni többször. Az egy óriási előrelépés volt. Aztán ugye felköltöztünk Fótra, ugye jelenleg is ott van az üzemünk, az egy óriási fejlődés volt, előrelépés.

[00:14:01.11]

Ez mikor volt pontosan, mikor kerültetek Fótra?

[00:14:04.14]

Talán ’21-ben? Körülbelül ’21-ben, december.

[00:14:08.08]

Igen. Ugye ott sokkal több helyünk van, vagy helyünk lett, rengeteg gépet tudtunk beszerezni, és akkor igazából ott kezdődött kialakulni a tényleges mostani működésünk, rendes raktár, rendes üzem, a kiszállítás, a logisztika, tehát ott alakítottunk ki mindent a mai formájában.

[00:14:28.16]

Tehát az volt tulajdonképpen az, amikor már tényleg úgy tekintettetek rá, hogy akkor helyben vagytok, és úgy megy ez a cég, ahogy mennie kell.

[00:14:37.21]

Én azt gondolom, hogy onnan számolhatjuk a tényleges komoly operatív működését a cégnek, igen.

[00:14:44.14]

Utána kezdett egyébként így csapat is kialakulni? Tehát utána vettetek fel mondjuk különböző pozíciókra is embereket, mondjuk ügyfélszolgálat vagy marketing?

[00:14:54.24]

Igen, kezdetben ugye mindent mit csináltunk, mi vettük fel a telefonokat, én foglalkoztam a marketinggel, ugye Gábor meg az egyéb pénzügyekkel, operatív dolgokkal, és akkor igen, ott Fóton volt az első olyan alkalom, amikor fel tudtunk venni ténylegesen az irodába ügyfélszolgáltatokat, marketingeseket és az összes egyéb pozícióra embereket, kollégákat.

[00:15:19.10]

Mik a legnagyobb kihívások, amikkel így vezetőként találkoztok, amire a legtöbb ember mondjuk nem is gondolna?

[00:15:25.18]

Hát önmagában a gyártás az egy rendkívül nagy kihívás így a működés során. Egyébként én azt látom vezetőként, hogy a növekedés az a legnagyobb kihívásunk, tehát az, hogy hogyan alakítjuk ki a belső jól működő struktúrát, metodikát, amire építkezve lehet a cég méretét növelni és hatékonyságot növelni.

[00:15:47.09]

Úgy érzitek egyébként, hogy könnyebb a helyzetetek ahhoz képest, mint mikor mondjuk még csak Turán voltatok?

[00:15:53.01]

Egyáltalán nem. A jelen körülmények között mindig kell egy B és egy C terv, ha valami nem úgy alakul, ahogy terveztük, menjen tovább az üzlet normál mederben, az emberekkel való kapcsolattartás és a delegálása a feladatoknak az egy hatalmas feladat, amit muszáj megtennünk vezetőként, illetve a leosztott feladatok ellenőrzése egy szintén egy olyan rész, amit nekünk kell megtenni, hogy megfelelő minőségben elvégezve egy adott munka.

[00:16:15.23]

Tehát minél nagyobb a cég, igazából annál sűrűbb nektek így a feladatkörök, meg annál több mindennek kell foglalkoznotok.

[00:16:24.24]

Így van. Sokszor azt gondolják az emberek, hogyha már megvan egy bizonyos méret és alattunk dolgoznak akárhányan, az mindig sokkal könnyebb, de ez szerintem az ellenkezője, annál többrétű feladat van, annál nagyobb felelősség, úgyhogy én azt gondolom, hogy inkább nehezebb lett, minthogy könnyebb.

A sikertörténetekről

[00:16:43.22]

És mi az, ami motivált titeket az ilyen nehezebb időszakokban?

[00:16:48.13]

Én azt mondanám, hogy az ügyfél visszajelzés, amikor kapunk egy emailt, hogy nagyon köszönik és hálásak nekünk, amikor a kisállatot lényegében a mi ételünk javította egy olyan negatív helyzetből pozitívvá, hogy végre lábra tud állni, nincsenek emésztési gondjai, és nagyon hálás a gazdi.

[00:17:05.07]

Szerencsére rengeteg sikersztorit kaptok egyébként, tehát a weboldalon is, hogyha valamelyik gazdi felmegy a blokkcikkek közé, akkor van külön sikersztori rovat, és az csak egy töredéke annak a visszajelzésnek egyébként, amit nap, mint nap kaptok.

[00:17:21.04]

Így van, ügyfélszolgálati e-mailek között rengeteg pozitív visszajelzést találni, és nagyon jó érzés olvasni Facebookon is a kommenteket, illetve egyéb csatornákon, úgyhogy ez mindenképp egy nagyon motiváló dolog, hogy ezeket látjuk és olvassuk nap, mint nap.

Quality-control a PetChef-nél

[00:17:36.08]

Mire vagytok a legbüszkébbek a PetChef termékekkel kapcsolatban?

[00:17:40.04]

Én úgy gondolom, hogy a quality-control illetve az a kutatás, amit a termékek mögé teszünk. Minden beszállítót igyekszünk megfelelő minőségben ellenőrizni. Rengeteg gazdi, ha otthon főz, látja, hogy ha egy húst elkezd pirítani teszem azt, rengeteg vizet enged. Ez azért van, mert rengeteg állatot sajnos hozam fokozóval tápoznak, ami azt eredményezi, hogy a hús minősége, az nem megfelelő. Sok antibiotikumot használnak, ami a kisállatnak nem tesz jót, amikor elfogyasztja ezekből a húsokból készült eledeleket. Mi igyekszünk minden beszállított ilyen szempontból is megnézni, illetve olyan gépeket beszerezni, ami az étel biztonságot előmozdítja, ilyen például egy röntgen gép, egy szalagmérleg, hogy az eledel súlya ne változzon a megengedett törvényi szinteken kívül eső tartományba.

A hipoallergén eledelekről és a keresztszennyeződés elkerüléséről

[00:18:25.14]

Vannak nálatok hipoallergén eledelelek a PetChefnél, meg nem hipoallergén eledelek. Hogyan oldjátok meg ezt gyártásnál, hogy ne keveredjenek össze, és ne legyen átmenet a kettő között?

[00:18:40.12]

Egy nap csak egyféle húsból kerül előállításra termék, illetve minden húsnak van és színkódolt ládája, amibe csak az a hús kerülhet. A nap végén a gépeket amivel a hús érintkezett egy fehérje ellenőrző rendszerrel leellenőrizzük. Ez azt jelenti, hogy mintegy fülpiszkát végighúznak több ponton egy adott gépen, és egy gépbe tesznek, ott jelez egy tartományt, hogy van-e fehér szennyeződést, vagy nincsen. Itt mindig a maximális sterilitásra törekszünk, vagyis ha negatívat mutat a rendszer, akkor lehet hazamenni, és akkor van vége a takarításnak adott napon.

[00:19:10.24]

És akkor így teljes mértékben elkerülhető, hogy egy allergiás kutyus mondjuk, bármi keresztszennyeződés okán olyan fehérjeforráshoz jut, ami egy problémát válthat ki nála.

[00:19:22.10]

Így van, minden olyan felületet leellenőrizünk ezzel a rendszerrel, amivel érintkezett az adott főzési napon az éppen elkészítésre került húst, tehát nem érintkezhet bármi mással csak azzal a fejével, amit éppen aznap előállításra kerül.

[00:19:37.24]

Illetve mi még tovább mentünk egy ponton, kíváncsiak voltunk, hogy mennyire szigorú ez a rendszer, úgyhogy a bárányos eledelt beküldtük laborba, hogy kimutatható-e a pulyka DNS benne, vagy más idegen fehérje DNS.

[00:19:48.17]

Azta mindenit! Biztosra mentek!

[00:19:51.09]

Sikerült ellenőrizni a DNS tisztaságot, DNS szinten nincsen benne más fehérje forrás.

[00:19:55.23]

Ez tényleg konkrétan a nullával egyenlő.

[00:19:58.08]

Igen, ez nagyon fontos. Tehát hiába van hipoallergén eledelünk, hogyha nem tudjuk biztosítani azt, hogy bármilyen keresztszennyeződés jusson az ételbe, tehát ez egy nagyon fontos pontja a gyártásunknak.

Az ISO minősítésekről

[00:20:12.08]

Ahhoz, hogy különböző ISO számokat megkapjon egy konyha, nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelni. Mik ezek az előírások?

[00:20:20.08]

Minden ilyen rendszer feltételezi, hogy egy cég egy adott rendszerben szabályokat alkalmaz annak érdekében, hogy az operatív működése megfelelő legyen. Ilyen a tisztaság betartása, ha a tisztaságban valami probléma adódik, tehát nem lesz lett takarítva valami, akkor milyen szabályzatokat vagy szabályokat hoz annak érdekében, hogy ilyen ne forduljon többet elő. Egy ilyen ISO rendszer ezeket a folyamatokat ellenőrzi le, egy adott cégnél. Megfelelőek a folyamatok, illetve megfelelő hatástanulmány van annak érdekében, hogyha valami probléma történik, a jövőben ez ne történjen meg.

[00:20:50.03]

És ezeknek a szigorú szabályrendszereknek abszolút megfelel a PetChef.

[00:20:54.03]

Így van.

[00:20:54.19]

Egyébként én azt hallottam, de javítsatok ki ha tévedek, hogy szinte szigorúbb szabályrendszer van a kutyaeledel gyártás során, mint az emberek részére gyártott, mondjuk ilyen készételek során. Ez tényleg így van?

[00:21:08.19]

Igen, ezt jól tudod. Tulajdonképpen ugyanazok a szabályok érvényesek az állateledel előállításra, mint az embereknek szánt konyhán, szabályokat alkalmaznak, tehát nekünk is ugyanazokat a tisztasági és egyéb követelményeket kell betartanunk, mint bármelyik másik étteremnek, konyhának.

[00:21:25.05]

Ezáltal emberi fogyasztásra alkalmas összetevőkből készül az eledel, de elárulok ugye egy kis titkot, hogy tulajdonképpen ti is meg szoktátok kóstolni ezeket az eledeleket, ugye?

[00:21:37.13]

Illetve a konyhán a műszakvezetőnk is minden egyes kiengedett üstből kóstolja, hogy a minőség megfelelő, a hajdina nem túl puha, nem túl kemény, a hús megfelelő, a zöldség nem túl kemény. Ezt mi is alá szoktuk vetni egy vízpróbának.

[00:21:50.21]

Én is kóstoltam már, van is erről videófelvétel, úgyhogy nem rejtek semmit véka alá, és egyébként tényleg hihetetlen, hogy tulajdonképpen olyan íze van, mondjuk például teszem azt a pulykásnak, mint egy rizottó.

[00:22:03.04]

Mint egy rizottó. Tulajdonképpen igen, nincs fűszerezve, ez az egyetlen különbség.

[00:22:07.02]

Igen.

[00:22:07.12]

De ha meg lenne sózva, meg lenne picit borsozva, akkor egy tényleg nagyon finom étel lenne belőle.

[00:22:12.19]

Illetve, hát én soha nem felejtem el, amikor először találkoztam azzal, hogy még Fóton hoztad ki Gábor nagy kondérban az eledelt, hogy a kutyusok kóstolják meg, hogy most nem szárított rozmaring van benne, hanem friss rozmaring, hogy akkor ez most vajon jobban ízlik-e az irodakutyusoknak vagy sem, tehát ők tényleg biztosra mentek így bármiféle kísérletezés során mindennel.

[00:22:37.01]

Igen, ilyenkor jön nagyon jól, hogy az irodában vannak kutyusok. Szoktunk egyébként kísérletezni, pont egyébként ez egy jó példa, amit felhoztál. Igyekszünk a lehető legjobb minőségű alapanyagokat használni, ez vonatkozik a fűszerekre is, és bármilyen pici változtatás történik, azt igyekszünk letesztelni azonnal így házon belül, úgyhogy a legalkalmasabbak erre az irodai kutyusaink.

[00:22:58.17]

Hol látjátok magatokat öt év múlva, és hol látjátok a PetChefet öt év múlva? Vannak-e olyan távlati tervek, amikről mondjuk szívesen beszélnétek?

A PetChef jövőjéről

[00:23:10.02]

Mi a PetChefet nem csak egy eledeles cégnek szeretnénk bepozícionálni, hanem szeretnénk, ha elérnénk egy olyan pozícióba, hogy ha a gazdi a PetChefre gondol, minden olyan terméket és kiegészítőt meg tud találni, ami a kutyaneveléshez szükséges számára. Akár bélflóra regenerálót, akár vitaminokat, jutalomfalatokat, mindezt egy olyan magas szinten, ami az egészséget promotálja.

[00:23:33.07]

Én azt gondolom, hogy emellett nagyon jó lenne eljutni egy olyan pozícióba, egy olyan szintre is, hogy az egészséges etetésről elsősorban a PetChef jusson eszébe mindenkinek, nemcsak Magyarországon, de akár a környező országokban Európában.

[00:23:49.04]

Tehát itt akkor elejtettél egy kis sneak peeket tulajdonképpen, hogy azért terveitek között szerepel az, hogy minél nagyobb közegben elérhetővé váljon és egyre távolabbi pontokon is tulajdonképpen a kutyusoknak ez a szuper eledel, amit ti adtok.

[00:24:06.23]

Szlovákiában ugye elérhetőek vagyunk már, illetve tervben van egyéb környező országoknak a becélzása, megcélzása is.

[00:24:14.05]

Köszönöm szépen ezt az exkluzív betekintést itt a színfalak mögé, így tényleg minden hallgatónk, illetve nézőnk is egy teljes képet kaphatott arról, hogy mi is a PetChefnek az igazi célja, és hogy kik állnak a PetChef mögött. Tehát tulajdonképpen két tisztaszívű állatszerető ember, akiknek tényleg olyan történetük van, ami minden allergiás, vagy bármiféle egészségügyi problémával rendelkező kutyus, de az egészséges kutyusoknak is tulajdonképpen megteremtették a tündérmeséjét.

[00:24:48.07]

Köszönjük szépen!

[00:24:50.05]

És a kutyusaim nevében is köszönöm, mert ők is imádják az eledeleket!

[00:24:55.03]

Ezt jól hallani, köszönjük szépen!

[00:24:57.11] 

Mivel ezt az adást december 15-én tesszük közzé, ezért minden kedves hallgatónknak és nézőnknek kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

[00:25:40.15] 

Ha eddig még nem tetted meg, ne felejts el feliratkozni a PetChef YouTube csatornájára a videó alatt található “Feliratkozás” gombra kattintva, vagy keress rá a KutyaDolog podcastra, Spotify-on, Apple podcastson , vagy a PodPaden és klikkelj a “Követés” gombra, hogy értesülj a következő epizódokról! Kövess minket Instagramon, Facebookon, TikTokon, iratkozz fel a KutyaDolog hírlevelünkre és lépj be a Facebookon található Főttel etetek csoportunkba is, hogy tudatos gazdi válhasson belőled! Az epizód leírásában minden linkünket megtalálod. Van kutyás ismerősöd? Oszd meg vele a KutyaDolog podcastet!

[00:25:42.15] 

A PetChef eledeleket már az INTERSPAR áruházakban is megveheted!  Ezennel elérkeztünk a Kutyadolog podcast első évadának utolsó epizódjához. Az elmúlt évadban sok izgalmas és hasznos témát érintettünk, amelyek reméljük, hogy segítettek titeket gazdikat a mindennapokban. De nem kell sokáig nélkülöznötök minket. A második évad január 7-én indul, és onnantól kéthetente keddenként új adásokkal érkezünk.

[00:26:11.23] 

Rengeteg izgalmas témával és különleges vendégekkel készülünk, így érdemes lesz velünk tartani. Most pedig szeretnék mindannyiótoknak boldog, békés karácsonyt és sikeres, boldog új évet kívánni! Találkozunk januárban, addig is vigyázzatok magatokra és a kedvenceitekre.

[00:26:41.23] 

Még egy fontos dolgot el kell mondanom gazdik. A KutyaDolog podcast csak általános tájékoztatásra és szórakoztatásra szolgál, és nem minősül állatorvosi szolgáltatásnak. A podcastben elhangzott információk vagy a weboldalról linkelt anyagok felhasználása csak a felhasználó saját felelősségére történik. A podcast hallgatása nem helyettesíti az állatorvos, kutyadietetikus, vagy más képzett szakember tanácsát, diagnózisát, kezelését! Tudatos gazdiként nem szabad figyelmen kívül hagyni az állatorvosi konzultációt! Kutyusotoknál, esetlegesen fennálló egészségügyi problémák esetén mindig kérjetek állatorvosi segítséget! 

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

  • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
  • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
  • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
  • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot