Frissen főtt kutyaeledelek a West highland white terrierednek

A westie, vagyis a west highland white terrier a skót felföldek egykori vadászkutyája mára népszerű családi kedvenccé lényegült át. Legalábbis részben, hiszen a vadászösztön és a hamisítatlan terrier vér nem válik vízzé.

Cikkünkből megtudhatod, milyen is kívül-belül ez a rokonszenves fehér kiskutya, mivel érdemes etetni, és arra is választ kapsz végül, ez a fajta-e az ideális neked.

Méret

Kistestű | 7-10 kg, marmagasság: max. 28 cm

Mozgásigény

Közepes

Élettartam

12-15 év

Vérmérséklet

Család- és gyerekbarát, játékos, éber, elszánt, önfejű, rettenthetetlen

Etetés

Napi 2x

Ajánlott PetChef menü

Háztáji bárány, Mennyei kenguru

Színek

A westie külseje

A west highland white terrier a kistestű kutyák közé tartozik, marmagassága legfeljebb 28 cm. Testfelépítése erős, hátsó lábai izmosak, a mozgékonyság és az erő tökéletes elegye ez a fajta.

A westie-k legfőbb sajátosságai, hogy bundájuk minden esetben fehér színű és kétrétegű szőrzettel rendelkezik. Fedőszőrzete kb. 5 cm hosszú, kissé durvább tapintású, aljszőrzete viszont rövid, puha és selymes, igen sűrű. Orra fekete, szemei sötétek. Csintalan megjelenése ellenére állkapcsa masszív, ollós harapása van.

A westie vérmérséklete és jelleme

Kicsi a bors, de erős – ez a mondás tökéletesen igaz a westie-re. A kissé talán mókás megjelenésű fehér kutyus ugyanis egyúttal magabiztos, elszánt, néha önfejű is tud lenni . (Ezzel egyébként nincs egyedül a kistermetű kutyák között, gondoljunk pl. a drótszőrű tacskóra.)

A cuki öleb jellegű külső tehát megtévesztő lehet, bár kétségtelen, hogy ilyen vonása is van a westie-nek. Túl sokáig azért nem heverészik a gazdi ölében, inkább játékos énje kerekedik felül. Imád a társaság középpontja lenni, szereti produkálni magát és bohóckodni. Nem véletlen, hogy a gyerekekkel kifejezetten kompatibilis kutyafajta, értük ugyanis határozottan odavan.

Egyébként a westie egy igazi családbarát négylábú, a saját “falkájához” ragaszkodik, körükben kifejezetten békés. Ugyanakkor éber, kíváncsi és érdeklődő, ám az idegenekkel bizalmatlan, legjobb esetben semleges. Főleg az ismeretlen kutyákra igaz ez, az ilyen találkozások során még az is előfordulhat, hogy veszekedés alakul ki köztük, ha nem vigyázunk. Ebből a szempontból kiköpött terrier, annak minden vehemenciájával, temperamentumával és vadászösztönével.

A westie nevelése

Petchef Westie Kutya

Egy vérbeli westie kutya bizony nem szűkölködik önbizalomban – mondhatjuk úgy is, hogy igencsak keményfejű egyéniség. Persze egy west highland terrier esetében ez nem is annyira meglepő. Hiszen (ahogyan az eredetüknél is olvasható), komoly vadászkutya múltja van ennek a fajtának. Amikor rókákat kutatott fel és terelt a vadászok elé, nagyon is szüksége volt erre a fajta karakánságra.

Szerencsére ez a tulajdonsága sikerrel kezelhető, ha elég magabiztos és határozott vagy – vagyis határozottabb nála. Ebben az esetben tudja, hogy te vagy a főnök, és beadja a derekát. Innentől már a westie nevelése nem lesz nehéz, mert egy igen érdeklődő és tanulékony négylábúról van szó.

Íme néhány tipp a westie neveléséhez:

 • Minél előbb tudatosítsd a westie-dben, hogy kettőtök közül te vagy a falkavezér! Ne hagyd, hogy levegyen a lábadról, légy következetes, amikor szigorúnak kell lenni!
 • Ugyanakkor lehetőleg ne kapd fel a vizet, ha előbújik belőle a tipikus terrier, és megmakacsolja magát vagy “bevágja a durcit”! A szigor és a türelem helyes arányát érezni kell – de ez egyáltalán nem megoldhatatlan feladat.
 • A westie-k egyik gyengéje lehet a többi kutyával való kapcsolat. Ezért lehetőleg már kölyökkorban kezd el hozzászoktatni, hogy más kutyákkal is találkozik, illetve tanítsd meg a helyes viselkedésre!
 • Ehhez akár kutyaiskola vagy profi tréner segítségét is igénybe veheted – garantáltan meg fog térülni ez a befektetés.

A westie etetése

Petchef Kistestu Kutyak

A westie-t, mint általában a kisméretű kutyákat, naponta kétszer ideális etetni (kölyökkorában ez napi 4 etetés is lehet). Az egyik legfontosabb dolog, amire az etetéskor oda kell figyelni, az az esetleges fellépő ételallergia. Ezért a csirke- és pulykahús inkább kerülendő, helyette inkább hipoallergén kutyaeledelt válassz!

A másik szempont, hogy a westie-k gyomra gyakran érzékeny, ezért inkább kis adagokban, könnyen emészthető táplálékkal etesd!

A száraz kutyatáp kényelmes megoldás, de sajnos a legnagyobb részüknél felmerül a junk food kategória gyanúja. Egyrészt, mert sok üres kalóriát hordoznak a benne lévő gyenge minőségű gabonák. Másrészt fehérjetartalmuk nagy hányada nem színhús, hanem hús- és csontliszt, ín, köröm, bőr, toll és más húsipari melléktermék.

Persze az extra hústartalom is gondot jelenthet, hiszen ahogyan az gazdiknál, a kutyáknál is betegségeket okozhat a túl sok fehérje. Nem is szólva a tartósítószerekről, színezékekről és aromákról, amelyekből szintén nincs hiány a legtöbb száraz kutyatápban.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket westie-dnek is.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Háztáji bárány menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma. Sajnos majdnem minden betegség visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced elé.

  Kutyusodnál szőrhullást, vakarózást, folyamatos mancsrágást és nyalogatást vagy bűzmirigy problémákat tapasztalsz? Akkor válaszd Háztáji bárány eledelünket!

  A gondosan összeállított raguban, a bárányhús mellett, helyet kapott egy kis hajdina, quinoa, sütőtök, brokkoli és édesburgonya is. Tudtad, hogy a bárányhús kiváló fehérjeforrás, könnyen emészthető és hipoallergén hatással is rendelkezik? Ideális választás azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. A benne található omega-3 és omega-6 pedig hozzájárul az allergiás tünetek csökkentéséhez.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

A westie betegségei, életmódbeli tanácsok

Mivel alapvetően egy, a skót felföldön portyázó vadászkutya ősökkel rendelkező kutyafajtáról beszélünk, az esőtől és a hidegtől nem kell félteni a westie-t. A nyári kánikulát azonban már nem biztos, hogy ennyire jól bírja, ezért ekkor érdemes árnyékos menedékről gondoskodni a számára.

A westie ugyanakkor azok közé a kistestű kutyafajták közé tartozik, amelyek az 1990-es évektől hirtelen igen népszerűvé váltak. Ezzel párhuzamosan a tenyésztés is felpörgött, és a tömeges szaporításból adódó beltenyészetnek köszönhetően sajnos gyakoribbá váltak a fajtára jellemző betegségek.

Az alábbiakban ezek közül részletesen is felsoroljuk a legjellemzőbbeket. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy rendszeres mozgás és egészséges táplálék mellett a westie akár 16 éves kort is megérhet.

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Petchef West Highland Terrier

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a westie népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek, betartja annak szabályait
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Szeretné tudni, hogy hova, milyen körülmények közé kerül a westie kiskutya
 • Szerződést írat veled
 • Az ellések közt hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

A westie betegségei

Szárazszem-betegség

Csökken a könnytermelés, kezelés nélkül a kötőhártya és a szaruhártya elváltozása, valamint fájdalom következik be, akár vakság is kialakulhat.

Allergia

A west highland white terrier sajnos hajlamos a különféle allergiákra. A pollen és a poratka éppúgy kiválthatja, mint bizonyos vegyszerek. Az allergia gyakran bőrpanaszok formájában jelentkezik a westie esetében.

A másik érzékeny pont az ételallergia. A leggyakoribb a csirkehús-allergia, de sok westie kutyus a pulykára is allergiás.

Csípődiszplázia

Ez egy örökletes rendellenesség, ami már 4 hónapos westie-knél is jelentkezhet. Eleinte sokszor tünetmentes, a kutyus idősödésével azonban gyulladás, fájdalom és sántítás alakulhat ki. Egyik legjellemzőbb tünete, hogy a kutya húzza a lábát.
Mivel csípődiszpláziával diagnosztizált kutya nem tenyészthető, mindenképp kérj negatív teszteredményt a tenyésztőktől!

Legg-Calve-Perthes kór

Ez a kistestű fajták széles körét érintő betegség azt jelenti, hogy a combcsont fejének vérellátása nem megfelelő. Emiatt a csontállomány felszívódik, az ízület nem képes ellátni a megfelelő funkcióját. Főként fiatal kutyákon (5-12 hónapos korban) jelentkezik, tünetei igen markánsak. A kutyus erősen sántít, nehezen áll fel stb.

A gyógymód a beteg terület eltávolítása, ahol hamarosan kialakul egy speciális kötőszövet, úgynevezett álízület. Ezután a láb visszanyeri mozgásképességét. A betegség örökletes, tehát felelős tenyésztőtől történő vásárlással nagyrészt kiszűrhető.

Az állkapocs kóros elmeszesedése, megvastagodása (CMO)

Az állkapocs és a koponya csontozatának rendellenes megnagyobbodása általában 4-8 hónapos korban jelentkezik. Jellemző tünetei a duzzadt állkapocs, a nyáladzás, de az is előfordul, hogy a westie kölyök nem tudja kinyitni a száját. Súlyosabb esetben láz is felléphet, ami megszűnhet, majd néhány hét múlva újra visszatérhet.

A CMO nem gyógyítható, de fájdalom- és lázcsillapítókkal viszonylag hatékonyan enyhíthetők a tünetek. Örökletes megbetegedés, ezért erre figyelj oda, amikor westie kölyök beszerzésére kerül sor! Csak garantáltan egészséges kölyköket vásárolj!

Térdkalácsficam

A térdkalácsficam azt jelenti, hogy a térdkalács (patella) elmozdul a normál helyzetéből. Ilyenkor a kutyus számára fájdalmas a láb terhelése. Súlyos esetben krónikussá válhat a probléma, és műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

A fentiek mellett a gazdik szerint viszonylag gyakori a fülgyulladás is a westie kutyusok körében.

A westie mozgásigénye, játék

Petchef Kistermetu Kutyak

A kistestű kutyafajták más képviselőihez hasonlóan a west highland white terrier is jól tartható a lakásban. Akár napközben is magára hagyhatod, jól elvan egyedül is.

Ugyanakkor méretéhez képest jelentős a mozgásigénye. Tökéletes mozgásforma számára a séta, a legjobb, ha hagyod, hogy ilyenkor többé-kevésbé a maga útját járja. Terrierként ugyanis a vérében van a felfedezés, sőt, egy kis ásásra is sor kerülhet néha. Ha ki tud menni a kertbe, amikor kedve tartja, elegendő lehet a napi egyszeri séta, egyébként viszont napi több alkalomra is szüksége lehet.

A westie számára ideális mozgásformák, feladatok:

 • kiadós séták, lehetőség szerint a természetben
 • rendszeres futkározás a kertben – itt egyébként a pockok és vakondokok féken tartásában is számíthatsz rá
 • agility
 • klasszikus házőrző szerepben is tökéletesen teljesít
 • terápiás kutyának is ideális
 • keresőkutyaként is megállja a helyét

kutya teniszlabda

Kutya teniszlabda

  A teniszlabda színes, pattog, tökéletesen illeszkedik a szájba és a legszórakoztatóbb és legsokoldalúbb kutyajáték, ami jó pár generáció óta népszerű a kutyusok körében. A PetChef kínálatában már megtalálod a vidám, egészségbarát teniszlabdákat, melyek télen-nyáron kiváló mókát biztosítanak az örökmozgó ebeknek.
  megnézem

A westie ápolása

A west highland white terrier bundája kétrétegű, amit naponta kell fésülni és kefélni. A felső réteg így nem gubancolódik össze. Az aljszőrzetet azonban kb. 10 hetente trimmelni is kell, ezt érdemes kutyakozmetikusra vagy -fodrászra bízni.

Samponos vagy szappanos fürdetésre, valamint a westiek szőrének vágására is csak ritkán van szükség. Ezt is érdemes szakemberre hagyni, mert a rosszul kiszárított bunda vagy a nem megfelelő kutyasampon bőrproblémákat okozhat.

Mire kell figyelned még a kutyusod ápolásakor?

 • Hetente egyszer nézd át a westie füleit! Ha a fül belseje piszkos, töröld át kifejezetten a fülek tisztítására szánt készítménnyel!
 • Ha a fülek belsejében pirosságot vagy kellemetlen szagot tapasztalsz, látogassatok el állatorvoshoz!
 • Bár a westie igen aktív fajta, a beltéri tartás miatt könnyen előfordulhat, hogy a karmai nem kopnak megfelelően. Éppen ezért legalább havonta ellenőrizd a karmokat és szükség szerint vágd le őket, vagy bízd a kutyakozmetikusra!

Az egészséges fogsor rendkívül fontos, ha szeretnéd, hogy kedvenced egészséges és hosszú kutyaéletet éljen. A fogak egészségének megőrzéséhez pedig arra van szükség, hogy a kutyus fogairól rendszeresen eltávolításra kerüljenek a lerakódások, amelyekből fogápolás hiányában fogkő alakulna ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet.

A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában már szuper ízletes izlandi farkashal bőr vagy tőkehal bőr rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Kinek való és kinek nem való a westie?

Mikor válaszd a west highland white terriert?

 • Ha egy ízig-vérig család- és gyerekbarát kutyára van szükséged.
 • Ha lakásban tartható kutyát keresel.
 • Ha egy önfejű terrier sem kerekedik föléd.
 • Ha van kerted vagy biztosan elviszed a kutyát naponta sétálni.
 • Ha olyan kutyát szeretnél, amit magára hagyhatsz, amíg dolgozol, de akár magaddal is viheted.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha nem szívesen fésülgetsz egy kutyát napi szinten.
 • Ha nem vagy biztos benne, hogy mindig lesz erőd sétálni menni.
 • Ha nem vagy róla meggyőződve, hogy te, illetve a pénztárcád el tudja viselni az állatorvos, a gyógyszerek és a kutyakozmetikus költségét.
 • Ha egy szelíd, simulékony, abszolút alárendelt karakterű kutyát keresel.
 • Ha a jól megtermett kutyákat kedveled.

És végül egy kis történelem: így alakult ki a westie fajta

Petchef Westie Kolyok

A west highland white terrier pontos eredete homályba vész, de abban egyetértés van, hogy a skót felföldről származik. Egyesek szerint a crain terrier az (egyik) őse, mások úgy vélik, a különböző skót terriereknek lehetett egy közös ősük.

Az előbbi elképzelést támogató legenda szerint egy bizonyos Malcolm ezredes, egy régi skót nemesi család sarja crain terriereket tenyésztett, amiket vadászatokon használt. Az egyik – természetesen a neki legkedvesebb – rőtszínű kutyát azonban egy alkalommal az egyik vadász rókának nézte és lepuffantotta. Az ezredes pedig megfogadta, hogy ezután csak fehér vadászkutyája lesz. Ezért lettek a westie-k fehér kutyák. Pedig állítólag azelőtt a fehér terriereket életképtelennek, gyengének, “selejtesnek” tartották, és gyakran meg is ölték, vagy hagyták elpusztulni.

Annyi biztos, hogy a fehér kutyák nagyon jól megkülönböztethetőek a prédától. Az is tény, hogy a westie-k a rágcsálók ellen is hatékonynak bizonyultak, amelyek előszeretettel dézsmálták a skót gazdák gabonakészleteit.

Akárhogy is, a fehér szőrű pici kutyák egyre népszerűbbek lettek. 1905-ben létrejött az első fajtaklub, 1907-ben pedig az angol Kennel Club hivatalosan is bejegyezte a fajtát. Az 1990-es években ért népszerűsége csúcsára, világszerte ekkor volt belőle a legtöbb. Azóta a számuk valamelyest csökkent, de népszerűségük továbbra is töretlen.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük