A kutya szőrhullás ellen a védekezés módját mindig a kiváltó ok határozza meg. Márpedig a kutya szőrhullás okai szerteágazóak. A pontos diagnózis felállításához, valamint a megfelelő kezeléshez mindenképpen szükség lesz állatorvosi segítségre. Ugyanakkor számos dolgot megtehetsz a szőrhullás megelőzésére és kezelésére. Ilyen például a kutya bundájának ápolása és az állat megfelelő táplálása.

Kutya szőrhullás vagy alopécia tünetei

Az alopécia jelentése a szezonális vedlési időszakon túli kóros, fokozott szőrvesztés. Erről akkor beszélünk, ha:

 • az állat szőre elveszti fényét, száraz, sprőd, törékeny tapintású,
 • a kutya szőrhullás intenzívebb, mind vedléskor,
 • illetve, ha a kutya szőrhullás foltokban jelentkezik.

A kutya szőrhullás okai

Bakteriális és gombás fertőző kutya bőrbetegségek

Miközben egyes baktériumok és gombák betegséget okoznak, mások a kutya szervezetének jótékony szereplői. Ugyanakkor nem minden baktériumok, gombák okozta kutya bőrbetegség jár együtt szőrhullással, némelyiknek azonban jellemző tünete. Ha piros, gyulladt az állat bőre, ha hullik a kutya szőre foltokban, valószínű, hogy gomba vagy baktérium okozta fertőzés áll a háttérben.

Örökletes tényezők

A rendellenes szőrhullásnak is vannak örökölhető változatai. Ilyen például a színmutációs alopécia (color dilution alopecia). Ennek jellemző sajátossága, hogy féléves kor környékén a kutya szőre a test egyes részein (pl. a háton, mellkason, combtöveknél vagy a füleknél) elvékonyodik. Ha ezeken a helyeken kihullik a kutya szőre foltokban, színmutációs alopéciára gyanakodhatunk.

Hormonális okok

A hormonális panaszok az emberekhez hasonlóan a kutyákat is sújthatják. Az endokrin-rendszer bizonyos problémáinak a szőrhullás az egyik jellemző tünete. Ha a szőrhullás a törzsön tapasztalható és szimmetrikus elhelyezkedésű, szinte biztos, hogy hormonális oka van. Az ilyen jellegű szőrhullás rendszerint nem társul egyéb panasszal (pl. viszketegséggel).

A szőrhullással járó főbb hormonális okok:

 • a nemi hormonok zavarai,
 • Cushing-szindróma,
 • a kutya pajzsmirigy zavarai.

Ahogyan az korábbi posztjainkból is kiderül, a Cushing szindróma a kutyák hasnyálmirigy-gyulladásánál, a pajzsmirigy-alulműködés pedig a fülgyulladás esetében is kiváltó ok lehet. Ezért különösen fontos a kutya pajzsmirigy-alulműködés kezelése az állatorvos utasításainak megfelelően.

Rühesség

A kutya rühesség esetén a rühatka kezelésével védekezhetünk a kutya szőrhullás ellen.

A kutya rühesség esetén vakarózással reagál a betegség okozta viszketésre. A rühes kutya tulajdonképpen egy élősködő okozta fertőzésnek esik áldozatul. A rühatka egy olyan szőrtüszőatka, amely gyulladást vált ki. Az állat rüh esetén vakarózik, bőre kipirosodik és a kutya szőrhullás foltokban is gyakran jelentkezik, mint jellemző tünet.

Stressz

Azt, hogy a kutyának lelke van, egyetlen gazdinak sem kell bizonygatni – így a szőrhullásnak lelki okai is lehetnek. Első helyen említhető a stressz, amit sokféle váratlan vagy traumatikus helyzet kiválthat. Ilyen lehet például

 • a költözés,
 • ha egy új kutya érkezik a házhoz,
 • baleset,
 • bántalmazás,
 • tűzijáték,
 • állatorvosi látogatás.

A stressz kiváltotta szőrhullás az esetek többségében átmeneti, és a feszültség okának megszűnésével véget ér.

A kutyákat érintő stresszről ebben és ebben a posztban olvashatsz bővebben.

Allergiák

Sajnos egy ideje tapasztalhatjuk, hogy a kutyákat is utolérte számos olyan civilizációs betegség, ami az embereket is sújtja. Ilyen például az elhízás, illetve az allergia is.

A kutyáknál négyféle allergiát különböztetünk meg:

 • atópiás vagy környezeti allergiát, amely belégzés útján fejti ki a hatását (pl. virágpor, háziporatka, különféle vegyszerek),
 • bolhanyál, illetve bolhacsípés okozta allergia,
 • kontakt dermatitis (közvetlen érintkezés során okoz irritációt),
 • valamint az ételallergia.

A kutyákat sújtó allergiákról, ezek kezeléséről, illetve hogy lehetséges-e, és ha igen, hogyan a kutya allergia kezelése házilag, erről szóló blogposztunkban foglalkoztunk részletesen, de ebben a posztban is írtunk róla. Ahogyan ezekből is kiderül, az allergia tipikus tünetei közé tartozik a vakarózás és a szőrhullás. Mivel az ételallergia önmagában is megközelítőleg az allergiás esetek 10%-ért felel a kutyák esetében, egy külön alfejezetet szentelünk neki a továbbiakban.

Rák

Az allergiánál már volt szó a civilizációs betegségekről – sajnos a rák ugyancsak viszonylag gyakran érinti a kutyákat. Ennek részben az az oka, hogy a kutyusok életmódja sokban hasonult a gazdikéhoz.

Például:

 • a városias életmód,
 • a mozgáshiány
 • és a sokféle mesterséges anyag, amivel kapcsolatba kerülnek,
 • illetve ami a nem megfelelő táplálkozás kapcsán bejut a szervezetükbe, egyaránt hajlamosít a különböző daganatos megbetegedésekre.

A rák hatékony kezelését tovább nehezíti, hogy sokféle különböző tünete lehet (például a kutya hasmenése is). Ezek közül több is olyan – beleértve a kutya szőrhullást is -, amely más betegségek kapcsán is kialakulhat. Ezért nagyon fontos, hogy ha szőrhullást tapasztalsz, minél előbb fordulj állatorvoshoz. A rák megelőzésében ugyanakkor segíthetnek az olyan, antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, mint például az édesburgonya.

Védekezés a kutya szőrhullás ellen

A rendellenes vagy makacs kutya szőrhullás ellen házilag is védekezhetünk bizonyos esetekben. Ehhez azonban azonosítani kell a szőrhullás okát, amihez elengedhetetlen az állatorvos közreműködése. Hiszen a felsoroltak mellett egyéb okai is lehetnek a szőrhullásnak, a megfelelő terápia feltétele pedig a pontos diagnózis.

Bizonyos esetekben, például stressz okozta szőrhullásnál a gazdi feladata megszüntetni a kiváltó okot. Fokozott, a szokásosnál intenzívebb vedlés esetén, illetve, ha az állatorvos tanácsolja, kutya szőrhullás elleni vitamin, bőr vitamin alkalmazásával javíthatjuk a bőr és a szőr védelmét, regenerálódását.

Ugyanilyen fontos a kutya szőrtípusának pontos ismerete, illetve az ennek megfelelő ápolás. A rendszeres bőr- és szőrápolás, a megfelelő kutyasampon használata és az állat bundájának átkefélése szintén elengedhetetlen.

Ha a kutya szőre hullik, és ennek oka valamilyen élősködő vagy fertőzés, az első lépés mindig a kórokozó vagy élősködő legyőzése. Ennek érdekében pontosan kövessük az állatorvos utasításait, és használjuk az általa felírt krémet, gyógysampont, kenőcsöt vagy gyógyszert.

A kutya szőrhullás és az ételallergia

A kutya szőrhullás foltokban ismert, jellegzetes tünet.

Mint már említettük, az ételallergia meglepően gyakori a kutyáknál: minden 10. allergiás állat ebben szenved. Leginkább akkor gyanakodhatunk ételallergiára, ha a kutya vakarózik, de sem bőrbetegségre, sem élősködőkre utaló jelek nincsenek. A kutya szőrhullás szintén utalhat ételallergiára, de gyakori tüsszögés, kiütés, fülfolyás is tünete lehet.

Annak megállapítására, hogy pontosan milyen ételre allergiás a kutya, a legjobb eszköz az úgynevezett eliminációs diéta – erről ebben a posztban írtunk bővebben. Egyszerűbb és gyorsabb eredményt hoz egy speciális vérvizsgálat. Ez 60-80 allergénről mutatja ki, hogy érzékeny-e rá az állat. Megbízható módszer, de nem olcsó mulatság.

Ételallergia esetén érdemes speciális diétát követni – erről dr. Varga József állatorvos, a kutyák táplálásának szakértője részletesen is beszélt az alábbi videóban. A megoldás mindenképpen egy allergizáló összetevektőlől, mesterséges aromáktól, színezéketől és tartósítószerektől mentes, hipoallergén étrend.

Egészséges étrenddel a kutya szőrhullás ellen

A szőrhullás az egyoldalú, elégtelen táplálkozás következtében is kialakulhat. A bőr állapota alapvetően meghatározza a belőle sarjadó szőrzet egészségét. Kevesen gondolnak rá, hogy a bőr a test legnagyobb kiterjedésű szerve, számos fontos tápanyagra van szüksége, hogy egészséges maradjon.

Néhány tápanyag, amelynek hiánya kritius lehet a szőrhullás szempontjából:

kollagén,
egyes telítetlen zsírsavak,
nyomelemek,
egyes kéntartalmú aminosavak,
valamint a biotin.

A szőrhullást előidéző tápanyaghiány kiküszöbölése és megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy a kutyát biotinban és könnyen emészthető fehérjékben gazdag étrenddel tápláljuk. A megfelelő tápanyagokat tartalmazó étrend kialakításához mindenképpen kérd ki szakember tanácsát. A másik lehetőség, ha olyan kutyaeledelt választasz, amelyet eleve állatorvos felügyelete mellett állítottak össze.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

4 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

3 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

4 390 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

3 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.