A kutya szőrhullás ellen a védekezés módját mindig a kiváltó ok határozza meg. Márpedig a kutya szőrhullás okai szerteágazóak. A pontos diagnózis felállításához, valamint a megfelelő kezeléshez mindenképpen szükség lesz állatorvosi segítségre. Ugyanakkor számos dolgot megtehetsz a szőrhullás megelőzésére és kezelésére. Ilyen például a kutya bundájának ápolása és az állat megfelelő táplálása.

Kutya szőrhullás vagy alopécia tünetei

Az alopécia jelentése a szezonális vedlési időszakon túli kóros, fokozott szőrvesztés. Erről akkor beszélünk, ha:

 • az állat szőre elveszti fényét, száraz, sprőd, törékeny tapintású,
 • a kutya szőrhullás intenzívebb, mind vedléskor,
 • illetve, ha a kutya szőrhullás foltokban jelentkezik.

A kutya szőrhullás okai

Bakteriális és gombás fertőző kutya bőrbetegségek

Miközben egyes baktériumok és gombák betegséget okoznak, mások a kutya szervezetének jótékony szereplői. Ugyanakkor nem minden baktériumok, gombák okozta kutya bőrbetegség jár együtt szőrhullással, némelyiknek azonban jellemző tünete. Ha piros, gyulladt az állat bőre, ha hullik a kutya szőre foltokban, valószínű, hogy gomba vagy baktérium okozta fertőzés áll a háttérben.

Örökletes tényezők

A rendellenes szőrhullásnak is vannak örökölhető változatai. Ilyen például a színmutációs alopécia (color dilution alopecia). Ennek jellemző sajátossága, hogy féléves kor környékén a kutya szőre a test egyes részein (pl. a háton, mellkason, combtöveknél vagy a füleknél) elvékonyodik. Ha ezeken a helyeken kihullik a kutya szőre foltokban, színmutációs alopéciára gyanakodhatunk.

Hormonális okok

A hormonális panaszok az emberekhez hasonlóan a kutyákat is sújthatják. Az endokrin-rendszer bizonyos problémáinak a szőrhullás az egyik jellemző tünete. Ha a szőrhullás a törzsön tapasztalható és szimmetrikus elhelyezkedésű, szinte biztos, hogy hormonális oka van. Az ilyen jellegű szőrhullás rendszerint nem társul egyéb panasszal (pl. viszketegséggel).

A szőrhullással járó főbb hormonális okok:

 • a nemi hormonok zavarai,
 • Cushing-szindróma,
 • a kutya pajzsmirigy zavarai.

Ahogyan az korábbi posztjainkból is kiderül, a Cushing szindróma a kutyák hasnyálmirigy-gyulladásánál, a pajzsmirigy-alulműködés pedig a fülgyulladás esetében is kiváltó ok lehet. Ezért különösen fontos a kutya pajzsmirigy-alulműködés kezelése az állatorvos utasításainak megfelelően.

Rühesség

A kutya rühesség esetén a rühatka kezelésével védekezhetünk a kutya szőrhullás ellen.

A kutya rühesség esetén vakarózással reagál a betegség okozta viszketésre. A rühes kutya tulajdonképpen egy élősködő okozta fertőzésnek esik áldozatul. A rühatka egy olyan szőrtüszőatka, amely gyulladást vált ki. Az állat rüh esetén vakarózik, bőre kipirosodik és a kutya szőrhullás foltokban is gyakran jelentkezik, mint jellemző tünet.

Stressz

Azt, hogy a kutyának lelke van, egyetlen gazdinak sem kell bizonygatni – így a szőrhullásnak lelki okai is lehetnek. Első helyen említhető a stressz, amit sokféle váratlan vagy traumatikus helyzet kiválthat. Ilyen lehet például

 • a költözés,
 • ha egy új kutya érkezik a házhoz,
 • baleset,
 • bántalmazás,
 • tűzijáték,
 • állatorvosi látogatás.

A stressz kiváltotta szőrhullás az esetek többségében átmeneti, és a feszültség okának megszűnésével véget ér.

A kutyákat érintő stresszről ebben és ebben a posztban olvashatsz bővebben.

Allergiák

Sajnos egy ideje tapasztalhatjuk, hogy a kutyákat is utolérte számos olyan civilizációs betegség, ami az embereket is sújtja. Ilyen például az elhízás, illetve az allergia is.

A kutyáknál négyféle allergiát különböztetünk meg:

 • atópiás vagy környezeti allergiát, amely belégzés útján fejti ki a hatását (pl. virágpor, háziporatka, különféle vegyszerek),
 • bolhanyál, illetve bolhacsípés okozta allergia,
 • kontakt dermatitis (közvetlen érintkezés során okoz irritációt),
 • valamint az ételallergia.

A kutyákat sújtó allergiákról, ezek kezeléséről, illetve hogy lehetséges-e, és ha igen, hogyan a kutya allergia kezelése házilag, erről szóló blogposztunkban foglalkoztunk részletesen, de ebben a posztban is írtunk róla. Ahogyan ezekből is kiderül, az allergia tipikus tünetei közé tartozik a vakarózás és a szőrhullás. Mivel az ételallergia önmagában is megközelítőleg az allergiás esetek 10%-ért felel a kutyák esetében, egy külön alfejezetet szentelünk neki a továbbiakban.

Rák

Az allergiánál már volt szó a civilizációs betegségekről – sajnos a rák ugyancsak viszonylag gyakran érinti a kutyákat. Ennek részben az az oka, hogy a kutyusok életmódja sokban hasonult a gazdikéhoz.

Például:

 • a városias életmód,
 • a mozgáshiány
 • és a sokféle mesterséges anyag, amivel kapcsolatba kerülnek,
 • illetve ami a nem megfelelő táplálkozás kapcsán bejut a szervezetükbe, egyaránt hajlamosít a különböző daganatos megbetegedésekre.

A rák hatékony kezelését tovább nehezíti, hogy sokféle különböző tünete lehet (például a kutya hasmenése is). Ezek közül több is olyan – beleértve a kutya szőrhullást is -, amely más betegségek kapcsán is kialakulhat. Ezért nagyon fontos, hogy ha szőrhullást tapasztalsz, minél előbb fordulj állatorvoshoz. A rák megelőzésében ugyanakkor segíthetnek az olyan, antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, mint például az édesburgonya.

Védekezés a kutya szőrhullás ellen

A rendellenes vagy makacs kutya szőrhullás ellen házilag is védekezhetünk bizonyos esetekben. Ehhez azonban azonosítani kell a szőrhullás okát, amihez elengedhetetlen az állatorvos közreműködése. Hiszen a felsoroltak mellett egyéb okai is lehetnek a szőrhullásnak, a megfelelő terápia feltétele pedig a pontos diagnózis.

Bizonyos esetekben, például stressz okozta szőrhullásnál a gazdi feladata megszüntetni a kiváltó okot. Fokozott, a szokásosnál intenzívebb vedlés esetén, illetve, ha az állatorvos tanácsolja, kutya szőrhullás elleni vitamin, bőr vitamin alkalmazásával javíthatjuk a bőr és a szőr védelmét, regenerálódását.

Ugyanilyen fontos a kutya szőrtípusának pontos ismerete, illetve az ennek megfelelő ápolás. A rendszeres bőr- és szőrápolás, a megfelelő kutyasampon használata és az állat bundájának átkefélése szintén elengedhetetlen.

Ha a kutya szőre hullik, és ennek oka valamilyen élősködő vagy fertőzés, az első lépés mindig a kórokozó vagy élősködő legyőzése. Ennek érdekében pontosan kövessük az állatorvos utasításait, és használjuk az általa felírt krémet, gyógysampont, kenőcsöt vagy gyógyszert.

A kutya szőrhullás és az ételallergia

A kutya szőrhullás foltokban ismert, jellegzetes tünet.

Mint már említettük, az ételallergia meglepően gyakori a kutyáknál: minden 10. allergiás állat ebben szenved. Leginkább akkor gyanakodhatunk ételallergiára, ha a kutya vakarózik, de sem bőrbetegségre, sem élősködőkre utaló jelek nincsenek. A kutya szőrhullás szintén utalhat ételallergiára, de gyakori tüsszögés, kiütés, fülfolyás is tünete lehet.

Annak megállapítására, hogy pontosan milyen ételre allergiás a kutya, a legjobb eszköz az úgynevezett eliminációs diéta – erről ebben a posztban írtunk bővebben. Egyszerűbb és gyorsabb eredményt hoz egy speciális vérvizsgálat. Ez 60-80 allergénről mutatja ki, hogy érzékeny-e rá az állat. Megbízható módszer, de nem olcsó mulatság.

Ételallergia esetén érdemes speciális diétát követni – erről dr. Varga József állatorvos, a kutyák táplálásának szakértője részletesen is beszélt az alábbi videóban. A megoldás mindenképpen egy allergizáló összetevektőlől, mesterséges aromáktól, színezéketől és tartósítószerektől mentes, hipoallergén étrend.

Egészséges étrenddel a kutya szőrhullás ellen

A szőrhullás az egyoldalú, elégtelen táplálkozás következtében is kialakulhat. A bőr állapota alapvetően meghatározza a belőle sarjadó szőrzet egészségét. Kevesen gondolnak rá, hogy a bőr a test legnagyobb kiterjedésű szerve, számos fontos tápanyagra van szüksége, hogy egészséges maradjon.

Néhány tápanyag, amelynek hiánya kritius lehet a szőrhullás szempontjából:

kollagén,
egyes telítetlen zsírsavak,
nyomelemek,
egyes kéntartalmú aminosavak,
valamint a biotin.

A szőrhullást előidéző tápanyaghiány kiküszöbölése és megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy a kutyát biotinban és könnyen emészthető fehérjékben gazdag étrenddel tápláljuk. A megfelelő tápanyagokat tartalmazó étrend kialakításához mindenképpen kérd ki szakember tanácsát. A másik lehetőség, ha olyan kutyaeledelt választasz, amelyet eleve állatorvos felügyelete mellett állítottak össze.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Mi a PetChef?

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas friss alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss, lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Mi a PetChef?

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas friss alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss, lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

kutyaeledel

Mennyei kenguru

4 290 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Erdei nyúl

4 290 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Háztáji bárány

4 090 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Ünnepi malac

3 390 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Tanyasi marha

3 790 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Szüreti pulyka

3 390 Ft-tól /heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük