Az elmúlt években hazánkban is egyre nő a népszerűsége a nyers etetés egyik formájának, a BARF etetésnek. A módszer népszerűsítői azt állítják, hogy a nyers hús a kutyáknak a tökéletes választás, mert ez az, ami a legjobban hasonlít az ősi táplálékra. De vajon tényleg így van? Utánajártunk a nyers etetés előnyeinek és kockázatainak. Azt is megtudhatod, hogy mikor nem ajánlott a nyers etetés, illetve mire figyelj, ha mégis ezt az utat választod.

Petchef Barf Etetes

Miért terjedt el a nyers etetés?

A nyers etetés térhódítását valahol a modern tápok elterjedésére adott válasznak tekinthetjük. Körülbelül 60-80 éve kezdtek el iparilag, nagyüzemben gyártani eledelt a kutyáknak, sajnos ezzel párhuzamosan az egekbe szöktek kedvenceink allergiás, daganatos és egyéb betegségei. Ez legfőképp annak köszönhető, hogy az ipari tápok – legyen az konzerv vagy száraztáp – leginkább silány minőségű alapanyagokból, a kutyák számára szinte teljesen szükségtelen gabonából készülnek, ráadásul az ipari feldolgozás során még a maradék elenyésző tápértéküket is elveszítik. A nyers etetés egyfajta “vissza a gyökerekhez” hozzáállás, amelytől a kétségbeesett gazdik azt remélik, hogy megoldódnak a kutyák egészségügyi problémái.

Ha szeretnél többet az ipari tápok káros hatásairól és silány minőségéről, két cikket is írtunk a témában:

Nemsokára megtudhatod, hogy tényleg a nyers etetés-e az egyetlen alternatíva az ipari tápokkal szemben. De először ismerkedj meg jobban a nyers etetéssel!

A nyers etetés fajtái: BARF etetés és Prey Modell

Mielőtt belevágnánk, fontos megemlíteni, hogy a nyers etetésnek két közismert fajtája van: a BARF etetés és a Prey Modell. Bár mindkettő a nyers hús etetésére alapul, a táplálék összetételében jelentős eltérések vannak. Lássuk, mit takar a két módszer!

BARF etetés

A BARF a “Biologically Approved Raw Food” kifejezésből származik, a BARF jelentése tehát szó szerinti fordításban “biológiailag jóváhagyott nyers élelmiszer”. A kifejezés arra utal, hogy az etetés ezen formája megegyezik kutyáink őseinek táplálkozási szokásaival és megfelel biológiai szükségleteinek.

Ugyanakkor szokás a BARF-ot a “Bones and Raw Food” rövidítéseként is emlegetni, ami az összetételére utal. A BARF alapvetően csontos hús, színhús, belsőségek, valamint zöldségek és gyümölcsök megfelelő arányú összeállításán alapul, szükség esetén táplálék-kiegészítőkkel kombinálva. A szokásos arányok a következőek:

 • 40-50% csontos hús
 • 30-40% színhús
 • 5-10% belsőség
 • 10-20% zöldség és gyümölcs

A táplálék szokásos napi adagja a kutya aktivitási szintjének, illetve más tényezők (pl. vemhesség) függvényében a kutya testtömegének 2%-a. Az adagot napi kétszeri étkezésre kell elosztani.

A BARF etetés elsősorban az USA területén terjedt el, dr. Ian Billinghurst 1998-ban megjelent Grow your Pups with Bones című könyvének hatására, aki a témában később több könyvet is publikált.

Prey Modell

A Prey Modell arra az elképzelésre alapul, hogy a nyers hús a kutyának elegendő tápanyagforrás. Ez teljes mértékben tükröződik az etetés ajánlott összetételén:

 • 80% színhús
 • 10% csontos hús
 • 10% belsőség

Ebben a modellben nem szerepel tehát gyümölcs és az alkalmazott étrendkiegészítők köre is kisebb, általában csak a lazacos és zöldkagylós étrendkiegészítő megengedett. Mivel a Prey Modell láthatóan sokkal radikálisabb, kevésbé elterjedt, mint a BARF etetés.

Petchef Nyers Etetés

Nyers hús a kutyának: előnyök és kockázatok

Ha az interneten körülnézel, rengeteg olyan oldalt találhatsz, ami ódákat zeng a nyers etetés áldásos hatásairól. Nagyon fontos azonban megvizsgálni, hogy milyen weboldalakon találod az információt: elsősorban a BARF etetés-re szakosodott állateledel kereskedők oldalai fogod majd megtalálni. Mi végigolvastuk ezeket is és az állatorvosok oldalait is, illetve igyekeztünk utánanézni az elérhető, de sajnos igen kevés idegen nyelvű hivatalos kutatásnak a témában, hogy minél objektívebb képet tudjunk a gazdiknak átadni.

A BARF etetés és a Prey Modell előnyei

A BARF etetés és a Prey Modell előnyeiről elsősorban internetes oldalakon találhatók információk, amelyek főként kereskedők oldalairól származnak. Állatorvosi oldalakon járva szinte mind kiemelik, hogy jelenleg egyetlen olyan tudományos kutatás sincs, amely a nyers etetés előnyeit igazolná. A cikk írásakor mi is körülnéztük az elérhető kutatások között és sajnos valóban nincs ilyen. De azt is fontos megjegyezni, hogy ez nem jelenti azt, hogy a nyers etetésnek ne lennének pozitív egészségügyi hatásai.

Lássuk, melyek azok a főbb pozitív egészségügyi hatások, amelyekre a kereskedők hivatkoznak:

 • Megszűnő allergia
 • Kevesebb fogkő
 • Kevesebb és rendeződött széklet
 • Megnövekedett aktivitási szint
 • Erősebb inak, csontok, szalagok és izomzat
 • Jobb étvágy
 • Rendeződő testsúly
 • Kutyaszag megszűnése

A kevesebb fogkő valószínűleg tényleg a nyers etetés hozadéka, hiszen a csontok rágcsálása valóban tisztíthatja a fogakat. De a megszűnő allergia, kevesebb és rendeződött széklet, megnövekedett aktivitás és étvágy, erősebb inak, csontok, szalagok, NEM feltétlenül a nyers etetésnek köszönhetőek. Hanem annak, hogy a silány minőségű tápok helyett végre átgondoltan és jó minőségű alapanyagokból állítjuk össze az étrendet, illetve odafigyelünk az adagok méretére is. Ami a kutyaszag megszűnését illeti, ez a tétel eléggé szubjektívnek tekinthető és kérdéses.

Mi a PetChefnél frissen főzött kutyaeledeleket készítünk, kizárólag emberi fogyasztásra alkalmas és kiváló minőségű alapanyagokból. Receptjeinket állatorvos állította össze. A tőlünk rendelő gazdik folyamatos és lelkes visszajelzései alapján elmondhatjuk, hogy a fenti előnyök jelentős részét mi is tapasztaljuk annak ellenére, hogy az eledeleink nem nyersek.

Petchef Barf2

A BARF etetés és Prey Modell kockázatai

Mielőtt a nyers etetés mellett döntesz, lényeges, hogy tisztában legyél az esetleges kockázatokkal. Bár a kereskedők és állatorvosok álláspontja sok mindenben eltér, józan ésszel átgondolva azért nagyjából eldönthető, hol az igazság.

Tényleg a magas hústartalmú, “ősi” táplálék a legjobb a kutya számára?

A kereskedők a legtöbbször azzal érvelnek, hogy a BARF etetés hasonlít legjobban a kutyák ősi táplálkozási szokásaihoz, így ez az etetési forma felel meg legjobban a szükségleteiknek. Azt is állíták, hogy a főzés tönkreteszi az értékes tápanyagok nagy részét.
Lássuk először a második állítást! Az, hogy a főzés tönkreteszi a fontos összetevőket, leginkább az ipari tápok készítésére igaz: a kíméletes, alacsony hőmérsékletű főzés ugyanis jóval kevesebb vitamin veszteséggel jár, ráadásul segíti a tápanyagok emészthetőségét, felszívódását. Az igazság tehát valahol középen van: bár jelentkezik valamekkora tápanyagveszteség főzés közben és bizonyos élő enzimek is elpusztulnak, de ezt kompenzálja a tény, hogy nagyobb mennyiségű tápanyag szívódik fel.

Most nézzük azt az állítást, hogy ez az etetési forma fedezi legjobban a kutyák tápanyagszükségletét!. Az állatorvosok és ez a tudományos lapban megjelent cikk sajnos éppen azt hangsúlyozzák, hogy a nyers etetés csak nagy odafigyelés mellett ajánlott. Lássuk, miért!

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

A túl magas fehérjetartalmú táplálék etetése kockázatos a modern kutya számára

Dr. Varga József, a PetChef receptúráit összeállító állatorvos több, mint két évtizedes tapasztalata és még számos kutatás bizonyítja, hogy a nagy mennyiségű fehérjebevitel a háziasított, modernkori kutyák számára kockázatokkal jár és különböző betegségek kialakulásához vezethet, úgymint:

 • Köszvény
 • Vesefunkciók beszűkülése
 • Májproblémák kialakulása
 • Bélbaktériumok egyensúlyának felborulása
 • Csontosodási problémák

Ennek az az oka, hogy a kutyák emésztése alkalmazkodott az ember által fogyasztott táplálékhoz a mellettünk töltött sok ezer év során. A szelekciós rendszer következményeképpen azon egyedek utódai terjedtek el, akik jobban viselték az ősökéhez képest megváltozott étrendet.

Ráadásul a modern idők előtt az ember tányérjára is jóval kevesebb hús került, mint manapság és kutyáink ennek is csak a maradékát ették. Így a kutyák emésztése – még ha csak az evolúciós kényszer miatt is – de alkalmazkodott a kevés húst és sok köretet tartalmazó házikoszt evéshez.

A mai tudomány pedig már pontosan tudja, hogy a generációkon keresztül a szervezetet érő hatások genetikailag rögződnek. Így aztán kijelenthető, hogy a mai kutyák – ellentétben a közhiedelemmel – már kevésbé húsevők, mint az őseik. Tehát nem igaz az a feltevés, hogy a magas hústartalom és az ősi táplálék a legjobb a modernkori, háziasított kutya számára is.

A PetChef eledelei ennek megfelelően dr. Varga József tanácsa alapján viszonylag alacsony, 25-30%-os hústartalomra épülnek.

Hiánybetegségek

Egy másik gyakori probléma, hogy felborul a kalcium-foszfor egyensúly, mivel a színhúsokban túl magas a foszfortartalom. Ilyenkor a csontozat gyengévé válik, “felpuhul”, ami csonttöréshez vezethet. Éppen ezért a megfelelő kalcium pótlásra nagyon oda kell figyelni, főként kölyökkutyák esetében.

További gond lehet, hogy a nyers tojás a benne található avidin miatt biotinhiányhoz, a nyers hal pedig tiaminhiányhoz vezethet.

Ezen kívül vannak olyan helyzetek, amikor biztosan nem megfelelő a nyers etetés:

 • Bármelyik formáját válaszd is a nyers etetésnek, a fehérjetartalom igen magas lesz. Ezért idős, illetve máj-, és vesebeteg kutyák esetében egyáltalán nem ajánlott.
 • Ha túl zsíros nyers húst kap a kutya, hasnyálmirigy problémák jelentkezhetnek.
 • A kölyökkutyák esetében (főleg a nagytestű fajtáknál) a nyers etetés tápanyaghiányhoz, alulfejlettséghez vezethet, amiről egy tudományos esettanulmány is készült.

A nyers etetés megnöveli a fertőzések kockázatát

Ezen a területen meglehetősen ellentmondásos a kereskedők és az állatorvosok álláspontja. A kereskedők többsége azzal érvel, hogy a kutyák gyomorsava annyira erős, hogy azonnal elbánik például a rettegett Salmonella és E.Coli baktériumokkal. Ez bár így van, csak részigazság: hiszen evés közben a baktériumok nem csak a gyomorba kerülnek, de a kedvenced orrába, szájába is.

És való igaz, hogy a kórokozók náluk nagyon ritkán okoznak betegséget, azonban a kutyák hordozók és fertőzők is lehetnek, amiről ez a kutatás is árulkodik. Ezáltal tehát sajnos veszélyt jelenthetnek a környezetükben élő emberekre.

Ráadásul más, emberre is veszélyes kórokozókkal való fertőződés is megtörténhet. Nézzünk pár példát:

 • Bármelyik formáját válaszd is a nyers etetésnek, a fehérjetartalom igen magas lesz. Ezért idős, illetve máj-, és vesebeteg kutyák esetében egyáltalán nem ajánlott.
 • Ha túl zsíros nyers húst kap a kutya, hasnyálmirigy problémák jelentkezhetnek.
 • A kölyökkutyák esetében (főleg a nagytestű fajtáknál) a nyers etetés tápanyaghiányhoz, alulfejlettséghez vezethet, amiről egy tudományos esettanulmány is készült.

A nyers csont bélelzáródást vagy bélsérüléseket okozhat

A csont főzés közben megkeményedik, merevvé válik és utána sokkal nagyobb az esélye, hogy szilánkosra törik. Tény tehát, hogy a nyers csont jóval puhább, kevésbé veszélyes. Ugyanakkor sajnos vannak olyan csontok, amelyek nyersen is képesek szilánkosra törni, illetve még a puhább csontok is okozhatnak kölyköknél vagy idős kutyáknál bélproblémákat. Éppen ezért, ha valaki a nyers csontos hús etetése mellett dönt, nagyon fontos az alapos tájékozódás és az adott kutya egészségi állapotának, életkorának figyelembe vétele.

A kutyák megvadulnak a nyers etetéstől?

Természetesen ez az állítás teljességgel valótlan, ebben megegyeznek az állatorvosok és a kereskedők is. Attól, hogy nyers húst adsz a kutyádnak, még lehet kezes bárány.

Mikor nem ajánlott a nyers hús a kutyának?

Vannak olyan élethelyzetek, mind a kutya, mind a gazdi számára, amikor egyáltalán nem ajánlott a nyers etetés. A következő esetekben érdemes inkább más etetési formát választanod:

 • Máj- és vesebeteg kutyánál kifejezetten veszélyes a magas fehérjetartalmú nyers etetés
 • Gyomor- és bélbetegséggel küzdő kutyák esetén nagyobb a veszélye, hogy nem pusztulnak el a nyers húsban található kórokozók és nehezebben emésztik meg a nyers táplálékot
 • Daganatos beteg kutyák: szintén a kórokozók miatt kockázatos a nyers etetés
 • Immunrendszer-működési zavarban szenvedő kutyáknál is nagyobb a fertőzések esélye
 • Terápiás kutyák esetében sem javasolt a BARF etetés vagy a Prey modell, hiszen ők betegekkel dolgoznak
 • Ha a háztartásban a fertőzésekre fogékonyabb, veszélyeztetett személy lakik: például kisgyermek, várandós, idős- vagy krónikus beteg, akkor inkább válassz más etetési módszert!

Mire figyelj, ha a nyers etetés mellett döntesz?

Ha mérlegelted a potenciális előnyöket és kockázatokat, valamint nincs semmilyen kizáró oka a nyers etetésnek, akkor a következő pár tanácsot mindenképpen tartsd be a saját, családod és a kutyusod biztonsága érdekében:

 • Kizárólag ellenőrzött forrásból származó nyers hússal etesd a kutyust!
 • A húst feltétlenül fagyaszd le pár napra, ezzel a kórokozók egy jó részét elpusztíthatod! Sose olvassz ki egyszerre 1-2 adagnál több húst!
 • Az eledel összeállításánál figyelj, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel, alaposan takarítsd le a munkafelületet és a kezedet is körültekintően mosd le!
 • A kutya tálját és vizes tálját mosd el és fertőtlenítsd etetés után!
 • Sose azért etess nyersen, mert így olcsóbb, épp ellenkezőleg: kizárólag minőségi táplálékot adj kedvencednek, amit gondosan, a tápanyagszükséglet alapján állítottál össze, lehetőleg a témában jártas állatorvos segítségével!
 • Mindig figyeld a kutya székletét, illetve, hogy nem jelentkezik-e valamilyen betegségre, érzékenységre utaló tünet!

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel 12

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Háztáji bárány menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma. Sajnos majdnem minden betegség visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced elé.

  Kutyusodnál szőrhullást, vakarózást, folyamatos mancsrágást és nyalogatást vagy bűzmirigy problémákat tapasztalsz? Akkor válaszd Háztáji bárány eledelünket!

  A gondosan összeállított raguban, a bárányhús mellett, helyet kapott egy kis hajdina, quinoa, sütőtök, brokkoli és édesburgonya is. Tudtad, hogy a bárányhús kiváló fehérjeforrás, könnyen emészthető és hipoallergén hatással is rendelkezik? Ideális választás azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. A benne található omega-3 és omega-6 pedig hozzájárul az allergiás tünetek csökkentéséhez.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

Akkor is van alternatíva, ha nem szeretnél sem tápot adni, sem nyers húst a kutyának!

A legtöbb állatorvos a gondosan összeállított, frissen főzött kutyaeledelek mellett teszi le a voksát. Így nem csak a kutyus tápanyagszükségletét fedezheted, de a fertőzésveszélyt is elháríthatod. Ha házikosztot szeretnél készíteni a kedvencednek, mindig egyeztess az állatorvossal vagy kérd ki kisállat dietetikus tanácsát a megfelelő receptúráról! Ha pedig úgy érzed, hogy nincs időd külön főzni a kutyusnak, rendelhetsz frissen főzött kutyaeedelt is. A PetCheftől rendelhetsz frissen főzött kutyaeledelt és több menü közül is válogathatsz, így biztosan megtalálod a kedvencednek megfelelőt.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük