Az elmúlt években hazánkban is egyre nő a népszerűsége a nyers etetés egyik formájának, a BARF etetésnek. A módszer népszerűsítői azt állítják, hogy a nyers hús a kutyáknak a tökéletes választás, mert ez az, ami a legjobban hasonlít az ősi táplálékra. De vajon tényleg így van? Utánajártunk a nyers etetés előnyeinek és kockázatainak. Azt is megtudhatod, hogy mikor nem ajánlott a nyers etetés, illetve mire figyelj, ha mégis ezt az utat választod.

Petchef Barf Etetes

Miért terjedt el a nyers etetés?

A nyers etetés térhódítását valahol a modern tápok elterjedésére adott válasznak tekinthetjük. Körülbelül 60-80 éve kezdtek el iparilag, nagyüzemben gyártani eledelt a kutyáknak, sajnos ezzel párhuzamosan az egekbe szöktek kedvenceink allergiás, daganatos és egyéb betegségei. Ez legfőképp annak köszönhető, hogy az ipari tápok – legyen az konzerv vagy száraztáp – leginkább silány minőségű alapanyagokból, a kutyák számára szinte teljesen szükségtelen gabonából készülnek, ráadásul az ipari feldolgozás során még a maradék elenyésző tápértéküket is elveszítik. A nyers etetés egyfajta “vissza a gyökerekhez” hozzáállás, amelytől a kétségbeesett gazdik azt remélik, hogy megoldódnak a kutyák egészségügyi problémái.

Ha szeretnél többet az ipari tápok káros hatásairól és silány minőségéről, két cikket is írtunk a témában:

Nemsokára megtudhatod, hogy tényleg a nyers etetés-e az egyetlen alternatíva az ipari tápokkal szemben. De először ismerkedj meg jobban a nyers etetéssel!

A nyers etetés fajtái: BARF etetés és Prey Modell

Mielőtt belevágnánk, fontos megemlíteni, hogy a nyers etetésnek két közismert fajtája van: a BARF etetés és a Prey Modell. Bár mindkettő a nyers hús etetésére alapul, a táplálék összetételében jelentős eltérések vannak. Lássuk, mit takar a két módszer!

BARF etetés

A BARF a “Biologically Approved Raw Food” kifejezésből származik, a BARF jelentése tehát szó szerinti fordításban “biológiailag jóváhagyott nyers élelmiszer”. A kifejezés arra utal, hogy az etetés ezen formája megegyezik kutyáink őseinek táplálkozási szokásaival és megfelel biológiai szükségleteinek.

Ugyanakkor szokás a BARF-ot a “Bones and Raw Food” rövidítéseként is emlegetni, ami az összetételére utal. A BARF alapvetően csontos hús, színhús, belsőségek, valamint zöldségek és gyümölcsök megfelelő arányú összeállításán alapul, szükség esetén táplálék-kiegészítőkkel kombinálva. A szokásos arányok a következőek:

 • 40-50% csontos hús
 • 30-40% színhús
 • 5-10% belsőség
 • 10-20% zöldség és gyümölcs

A táplálék szokásos napi adagja a kutya aktivitási szintjének, illetve más tényezők (pl. vemhesség) függvényében a kutya testtömegének 2%-a. Az adagot napi kétszeri étkezésre kell elosztani.

A BARF etetés elsősorban az USA területén terjedt el, dr. Ian Billinghurst 1998-ban megjelent Grow your Pups with Bones című könyvének hatására, aki a témában később több könyvet is publikált.

Prey Modell

A Prey Modell arra az elképzelésre alapul, hogy a nyers hús a kutyának elegendő tápanyagforrás. Ez teljes mértékben tükröződik az etetés ajánlott összetételén:

 • 80% színhús
 • 10% csontos hús
 • 10% belsőség

Ebben a modellben nem szerepel tehát gyümölcs és az alkalmazott étrendkiegészítők köre is kisebb, általában csak a lazacos és zöldkagylós étrendkiegészítő megengedett. Mivel a Prey Modell láthatóan sokkal radikálisabb, kevésbé elterjedt, mint a BARF etetés.

Petchef Nyers Etetés

Nyers hús a kutyának: előnyök és kockázatok

Ha az interneten körülnézel, rengeteg olyan oldalt találhatsz, ami ódákat zeng a nyers etetés áldásos hatásairól. Nagyon fontos azonban megvizsgálni, hogy milyen weboldalakon találod az információt: elsősorban a BARF etetés-re szakosodott állateledel kereskedők oldalai fogod majd megtalálni. Mi végigolvastuk ezeket is és az állatorvosok oldalait is, illetve igyekeztünk utánanézni az elérhető, de sajnos igen kevés idegen nyelvű hivatalos kutatásnak a témában, hogy minél objektívebb képet tudjunk a gazdiknak átadni.

A BARF etetés és a Prey Modell előnyei

A BARF etetés és a Prey Modell előnyeiről elsősorban internetes oldalakon találhatók információk, amelyek főként kereskedők oldalairól származnak. Állatorvosi oldalakon járva szinte mind kiemelik, hogy jelenleg egyetlen olyan tudományos kutatás sincs, amely a nyers etetés előnyeit igazolná. A cikk írásakor mi is körülnéztük az elérhető kutatások között és sajnos valóban nincs ilyen. De azt is fontos megjegyezni, hogy ez nem jelenti azt, hogy a nyers etetésnek ne lennének pozitív egészségügyi hatásai.

Lássuk, melyek azok a főbb pozitív egészségügyi hatások, amelyekre a kereskedők hivatkoznak:

 • Megszűnő allergia
 • Kevesebb fogkő
 • Kevesebb és rendeződött széklet
 • Megnövekedett aktivitási szint
 • Erősebb inak, csontok, szalagok és izomzat
 • Jobb étvágy
 • Rendeződő testsúly
 • Kutyaszag megszűnése

A kevesebb fogkő valószínűleg tényleg a nyers etetés hozadéka, hiszen a csontok rágcsálása valóban tisztíthatja a fogakat. De a megszűnő allergia, kevesebb és rendeződött széklet, megnövekedett aktivitás és étvágy, erősebb inak, csontok, szalagok, NEM feltétlenül a nyers etetésnek köszönhetőek. Hanem annak, hogy a silány minőségű tápok helyett végre átgondoltan és jó minőségű alapanyagokból állítjuk össze az étrendet, illetve odafigyelünk az adagok méretére is. Ami a kutyaszag megszűnését illeti, ez a tétel eléggé szubjektívnek tekinthető és kérdéses.

Mi a PetChefnél frissen főzött kutyaeledeleket készítünk, kizárólag emberi fogyasztásra alkalmas és kiváló minőségű alapanyagokból. Receptjeinket állatorvos állította össze. A tőlünk rendelő gazdik folyamatos és lelkes visszajelzései alapján elmondhatjuk, hogy a fenti előnyök jelentős részét mi is tapasztaljuk annak ellenére, hogy az eledeleink nem nyersek.

Petchef Barf2

A BARF etetés és Prey Modell kockázatai

Mielőtt a nyers etetés mellett döntesz, lényeges, hogy tisztában legyél az esetleges kockázatokkal. Bár a kereskedők és állatorvosok álláspontja sok mindenben eltér, józan ésszel átgondolva azért nagyjából eldönthető, hol az igazság.

Tényleg a magas hústartalmú, “ősi” táplálék a legjobb a kutya számára?

A kereskedők a legtöbbször azzal érvelnek, hogy a BARF etetés hasonlít legjobban a kutyák ősi táplálkozási szokásaihoz, így ez az etetési forma felel meg legjobban a szükségleteiknek. Azt is állíták, hogy a főzés tönkreteszi az értékes tápanyagok nagy részét.
Lássuk először a második állítást! Az, hogy a főzés tönkreteszi a fontos összetevőket, leginkább az ipari tápok készítésére igaz: a kíméletes, alacsony hőmérsékletű főzés ugyanis jóval kevesebb vitamin veszteséggel jár, ráadásul segíti a tápanyagok emészthetőségét, felszívódását. Az igazság tehát valahol középen van: bár jelentkezik valamekkora tápanyagveszteség főzés közben és bizonyos élő enzimek is elpusztulnak, de ezt kompenzálja a tény, hogy nagyobb mennyiségű tápanyag szívódik fel.

Most nézzük azt az állítást, hogy ez az etetési forma fedezi legjobban a kutyák tápanyagszükségletét!. Az állatorvosok és ez a tudományos lapban megjelent cikk sajnos éppen azt hangsúlyozzák, hogy a nyers etetés csak nagy odafigyelés mellett ajánlott. Lássuk, miért!

A túl magas fehérjetartalmú táplálék etetése kockázatos a modern kutya számára

Dr. Varga József, a PetChef receptúráit összeállító állatorvos több, mint két évtizedes tapasztalata és még számos kutatás bizonyítja, hogy a nagy mennyiségű fehérjebevitel a háziasított, modernkori kutyák számára kockázatokkal jár és különböző betegségek kialakulásához vezethet, úgymint:

 • Köszvény
 • Vesefunkciók beszűkülése
 • Májproblémák kialakulása
 • Bélbaktériumok egyensúlyának felborulása
 • Csontosodási problémák

Ennek az az oka, hogy a kutyák emésztése alkalmazkodott az ember által fogyasztott táplálékhoz a mellettünk töltött sok ezer év során. A szelekciós rendszer következményeképpen azon egyedek utódai terjedtek el, akik jobban viselték az ősökéhez képest megváltozott étrendet.

Ráadásul a modern idők előtt az ember tányérjára is jóval kevesebb hús került, mint manapság és kutyáink ennek is csak a maradékát ették. Így a kutyák emésztése – még ha csak az evolúciós kényszer miatt is – de alkalmazkodott a kevés húst és sok köretet tartalmazó házikoszt evéshez.

A mai tudomány pedig már pontosan tudja, hogy a generációkon keresztül a szervezetet érő hatások genetikailag rögződnek. Így aztán kijelenthető, hogy a mai kutyák – ellentétben a közhiedelemmel – már kevésbé húsevők, mint az őseik. Tehát nem igaz az a feltevés, hogy a magas hústartalom és az ősi táplálék a legjobb a modernkori, háziasított kutya számára is.

A PetChef eledelei ennek megfelelően dr. Varga József tanácsa alapján viszonylag alacsony, 25-30%-os hústartalomra épülnek.

Hiánybetegségek

Egy másik gyakori probléma, hogy felborul a kalcium-foszfor egyensúly, mivel a színhúsokban túl magas a foszfortartalom. Ilyenkor a csontozat gyengévé válik, “felpuhul”, ami csonttöréshez vezethet. Éppen ezért a megfelelő kalcium pótlásra nagyon oda kell figyelni, főként kölyökkutyák esetében.

További gond lehet, hogy a nyers tojás a benne található avidin miatt biotinhiányhoz, a nyers hal pedig tiaminhiányhoz vezethet.

Ezen kívül vannak olyan helyzetek, amikor biztosan nem megfelelő a nyers etetés:

 • Bármelyik formáját válaszd is a nyers etetésnek, a fehérjetartalom igen magas lesz. Ezért idős, illetve máj-, és vesebeteg kutyák esetében egyáltalán nem ajánlott.
 • Ha túl zsíros nyers húst kap a kutya, hasnyálmirigy problémák jelentkezhetnek.
 • A kölyökkutyák esetében (főleg a nagytestű fajtáknál) a nyers etetés tápanyaghiányhoz, alulfejlettséghez vezethet, amiről egy tudományos esettanulmány is készült.

A nyers etetés megnöveli a fertőzések kockázatát

Ezen a területen meglehetősen ellentmondásos a kereskedők és az állatorvosok álláspontja. A kereskedők többsége azzal érvel, hogy a kutyák gyomorsava annyira erős, hogy azonnal elbánik például a rettegett Salmonella és E.Coli baktériumokkal. Ez bár így van, csak részigazság: hiszen evés közben a baktériumok nem csak a gyomorba kerülnek, de a kedvenced orrába, szájába is.

És való igaz, hogy a kórokozók náluk nagyon ritkán okoznak betegséget, azonban a kutyák hordozók és fertőzők is lehetnek, amiről ez a kutatás is árulkodik. Ezáltal tehát sajnos veszélyt jelenthetnek a környezetükben élő emberekre.

Ráadásul más, emberre is veszélyes kórokozókkal való fertőződés is megtörténhet. Nézzünk pár példát:

 • Bármelyik formáját válaszd is a nyers etetésnek, a fehérjetartalom igen magas lesz. Ezért idős, illetve máj-, és vesebeteg kutyák esetében egyáltalán nem ajánlott.
 • Ha túl zsíros nyers húst kap a kutya, hasnyálmirigy problémák jelentkezhetnek.
 • A kölyökkutyák esetében (főleg a nagytestű fajtáknál) a nyers etetés tápanyaghiányhoz, alulfejlettséghez vezethet, amiről egy tudományos esettanulmány is készült.

A nyers csont bélelzáródást vagy bélsérüléseket okozhat

A csont főzés közben megkeményedik, merevvé válik és utána sokkal nagyobb az esélye, hogy szilánkosra törik. Tény tehát, hogy a nyers csont jóval puhább, kevésbé veszélyes. Ugyanakkor sajnos vannak olyan csontok, amelyek nyersen is képesek szilánkosra törni, illetve még a puhább csontok is okozhatnak kölyköknél vagy idős kutyáknál bélproblémákat. Éppen ezért, ha valaki a nyers csontos hús etetése mellett dönt, nagyon fontos az alapos tájékozódás és az adott kutya egészségi állapotának, életkorának figyelembe vétele.

A kutyák megvadulnak a nyers etetéstől?

Természetesen ez az állítás teljességgel valótlan, ebben megegyeznek az állatorvosok és a kereskedők is. Attól, hogy nyers húst adsz a kutyádnak, még lehet kezes bárány.

Mikor nem ajánlott a nyers hús a kutyának?

Vannak olyan élethelyzetek, mind a kutya, mind a gazdi számára, amikor egyáltalán nem ajánlott a nyers etetés. A következő esetekben érdemes inkább más etetési formát választanod:

 • Máj- és vesebeteg kutyánál kifejezetten veszélyes a magas fehérjetartalmú nyers etetés
 • Gyomor- és bélbetegséggel küzdő kutyák esetén nagyobb a veszélye, hogy nem pusztulnak el a nyers húsban található kórokozók és nehezebben emésztik meg a nyers táplálékot
 • Daganatos beteg kutyák: szintén a kórokozók miatt kockázatos a nyers etetés
 • Immunrendszer-működési zavarban szenvedő kutyáknál is nagyobb a fertőzések esélye
 • Terápiás kutyák esetében sem javasolt a BARF etetés vagy a Prey modell, hiszen ők betegekkel dolgoznak
 • Ha a háztartásban a fertőzésekre fogékonyabb, veszélyeztetett személy lakik: például kisgyermek, várandós, idős- vagy krónikus beteg, akkor inkább válassz más etetési módszert!

Mire figyelj, ha a nyers etetés mellett döntesz?

Ha mérlegelted a potenciális előnyöket és kockázatokat, valamint nincs semmilyen kizáró oka a nyers etetésnek, akkor a következő pár tanácsot mindenképpen tartsd be a saját, családod és a kutyusod biztonsága érdekében:

 • Kizárólag ellenőrzött forrásból származó nyers hússal etesd a kutyust!
 • A húst feltétlenül fagyaszd le pár napra, ezzel a kórokozók egy jó részét elpusztíthatod! Sose olvassz ki egyszerre 1-2 adagnál több húst!
 • Az eledel összeállításánál figyelj, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel, alaposan takarítsd le a munkafelületet és a kezedet is körültekintően mosd le!
 • A kutya tálját és vizes tálját mosd el és fertőtlenítsd etetés után!
 • Sose azért etess nyersen, mert így olcsóbb, épp ellenkezőleg: kizárólag minőségi táplálékot adj kedvencednek, amit gondosan, a tápanyagszükséglet alapján állítottál össze, lehetőleg a témában jártas állatorvos segítségével!
 • Mindig figyeld a kutya székletét, illetve, hogy nem jelentkezik-e valamilyen betegségre, érzékenységre utaló tünet!

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel 12

Akkor is van alternatíva, ha nem szeretnél sem tápot adni, sem nyers húst a kutyának!

A legtöbb állatorvos a gondosan összeállított, frissen főzött kutyaeledelek mellett teszi le a voksát. Így nem csak a kutyus tápanyagszükségletét fedezheted, de a fertőzésveszélyt is elháríthatod. Ha házikosztot szeretnél készíteni a kedvencednek, mindig egyeztess az állatorvossal vagy kérd ki kisállat dietetikus tanácsát a megfelelő receptúráról! Ha pedig úgy érzed, hogy nincs időd külön főzni a kutyusnak, rendelhetsz frissen főzött kutyaeedelt is. A PetCheftől rendelhetsz frissen főzött kutyaeledelt és több menü közül is válogathatsz, így biztosan megtalálod a kedvencednek megfelelőt.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.