Mindig óriási öröm és izgalom, hogyha kiskutya érkezik a családba. Szeretnénk tökéletes kétlábú gazdik lenni, a legjobb nevelést adni és boldog, egészséges kutyaéveket biztosítani a kis szőrmóknak. Hogyan készülj fel a kölyökkutya fogadására? Mik a kutyatartás szabályai, amelyeket mindenképpen be kell tartani? Hogyan biztosíthatod számára a legbiztonságosabb de mégis ingergazdag környezetet? Cikkünkben most ezt fogjuk körüljárni.

A kutyatartás szabályai: a felelős állattartás fontossága és törvényi háttere

Magyarországon közel másfél millió kutya él és több tízezerre tehető a kóbor kutyák száma. Sajnos még mindig sokan nem tudják felmérni, hogy a kis négylábúak érző élőlények, akik tartásához megfelelő feltételeket kell biztosítani. Emiatt sok négylábú kutyához méltatlan körülmények között éli mindennapjait és végzi végül az utcán.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény ( Ávtv. ) hatályba lépése, valamint az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk óta jelentősen megszaporodtak az állatvédelem területén fellelhető jogszabályok. Ezek súlyos szankciók kilátásba helyezésével próbálják az állattartókat felelős magatartásra bírni.

A jogszabály többek között a kutyatartásra vonatkozó előírásokat is tartalmaz. A törvény maga azonban csak egy keretjellegű szabályozás, amely egészen minimális követelményeket rögzít, melyeket kormány-, miniszteri- és önkormányzati rendeletek részletszabályai egészítenek ki.

Nézzük most meg, hogy mik azok a legfontosabb szempontok, amiket jó gazdiként köteles vagy szem előtt tartani!

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

Hallottál már a PetChefről, de nem tudod melyik eledelt válaszd kedvencednek?

  Próbáljátok ki mindegyiket egyszerre!
  Mi mindegyikből rakunk a dobozba, így kutyusod eldöntheti, hogy melyik a kedvence. A doboz tartalma: 7 darab, egyenként 160 grammos kutyaeledel, mindegyik ízből.
  Tanyasi marhaSzüreti pulykaErdei nyúlÜnnepi malacHáztáji bárányMennyei kenguruAtlanti lazac
  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledeleit!
  rendelek

Kiskutya érkezik: a fizikai és mentális egészség alapkövetelményei

Ha kutyavállalás mellett döntesz, akkor fontos, hogy biztosítsd a kutya fajtájának, életkorának, nemének és egészségi állapotának megfelelő elhelyezést, táplálást és a megfelelő mennyiségű mozgást.

Emellett az alábbiakra fontos odafigyelni:

 • A kutyának legyen mindig megfelelő élettere, ugyanis a rendszeres kikötés vagy a folyamatos kennelben tartás hatással lehet a szocializációjára, az emberekkel és más kutyákkal való kapcsolatára, valamint mentális és egészségügyi problémákhoz vezethet.
 • Tedd lehetővé, hogy négylábú kedvenced rendszeresen találkozhasson más kutyákkal és emberekkel, különösen kölyökkorban.
 • Akár lakásban, akár kertben tartod a kutyust, mindig gondoskodj a biztonságáról, hogy ne okozhasson sérülést magának. Például ne tudjon mérgező dolgokat megkóstolni, ne vegyék körbe olyan tárgyak, melyek sebesülést okozhatnak neki, vagy ahová a kutyus beszorulhat.
 • Más állatokkal (pl. kutyával, macskával) akkor tartsd csak együtt, ha ez nem veszélyezteti egyik kedvenced testi épségét sem. Minden állatnak biztosítani kell a zavartalan pihenés és étkezés lehetőségét.
 • Amennyiben a kutya agresszív, ne veszélyeztesd más állat biztonságát.
 • Az azonos nemű kutyusokat, ha egymásra vagy környezetükre veszélyt jelentenek, különítsd el.
 • A blöki egészsége érdekében sose tartsd nagy zajban, állandó sötétségben vagy fényben.
 • Figyelj arra, hogy kedvenced ne zavarjon másokat. Mindig tartsd tiszteletben a társadalmi együttélés szabályait. Így például hogy ne ugráljon másokra vagy ne ugasson folyton. Célszerű erre tudatosan nevelni. Ugatósabb fajta esetén előzetesen mérlegelni kell, hogy környezeted számára mennyire zavaró ez a szokás, nem irritálja-e a szomszédokat, nem okoz-e felfordulást a hétköznapok során.

kutyatartás szabályai

Mire figyelj a kutya elhelyezésénél?

A kutyusoknak szükségük van megfelelő méretű helyre. A jogszabályok szerint például tilos kistestű ebet 10 m2 -nél, közepes testű ebet 15 m2 -nél, nagy testű ebet 20 m2 -nél kisebb területen tartósan tartani.

Továbbá ezekre is mindenképp figyelj oda:

 • Amennyiben több kutyusod is van, minden kis négylábú számára legalább 6 négyzetméternyi területről gondoskodj.
 • Ha a blökit szabadtéren tartod, biztosíts számára olyan körülményeket, melyek megvédik az időjárás viszontagságaival szemben (pl. szigetelt és vízmentes kutyaház)
 • Az udvaron télen sose használj sót síkosságmentesítésre, az ugyanis kimarhatja az állat talpát. Helyette válassz hamut vagy fűrészport.
 • Nyáron mindig legyen árnyékos helye és elegendő friss víz a számára, ugyanis az állatok nagyon hamar hőgutát kaphatnak. Ilyenkor a sétákat is a hűvösebb időszakra, reggelre vagy estére időzítsd. Ügyelj arra, hogy soha ne hagyd bezárva a forró autóban.

Milyen szabályokat tarts szem előtt kutyasétáltatáskor?

Névtelen Terv (3)

Most pedig tekintsük át azokat a fontos szabályokat, amelyekre a mindennapos séták során kell ügyelned.

 • A kutyaürüléket sose felejtsd el felszedni, elmulasztása ugyanis köztisztasági szabálysértésnek számít.
 • A pórázt vagy hámot mindig úgy tedd rá a kutyusra, hogy az ne veszélyeztesse az egészségét.
 • Közterületen kötelező a póráz használata, ha szabadon szeretnéd engedni, azt az ebek futtatására alkalmas kijelölt helyeken teheted meg.
 • Mindig biztosítanod kell, hogy szőrös kedvenced más állatokat, vagy embereket ne harapjon meg.
 • Amennyiben törvény, kormány- vagy miniszteri rendelet nem írja elő a szájkosár használatát, akkor nem szükséges használnod, kivéve azt az esetet, ha az eb agresszív.
 • Közforgalmú közlekedési eszközön kötelező a szájkosár és a póráz alkalmazása.
 • Természeti és védett természeti területen, vadászterületen nem szabad a kutyát póráz nélkül elengedni.

A kutyasétáltatás szabályairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

Hogyan akadályozhatod meg, hogy elszökjön a kutyus?

A négylábú családtag érkezésekor nagyon fontos gondoskodni róla, hogy kedvenced ne tudjon elszökni. Ez egyrészt a kutyus érdekében is fontos, másrészt emberekre is veszélyt jelenthet.

Ha kertes házba kerül az eb, akkor az alábbiakra lehet szükség:

 • Kerítés építése
 • Kerítés foltozása
 • Kerítés pótlása stb.

Mindezt úgy kell kivitelezni, hogy a kutyus a későbbiekben ne tudja a kerítést átugrani, és ne is juthasson át alatta, valamint a feje se férjen ki a lécek között.

Erre egyébként az állatvédelmi hatóság bármikor kötelezhet is, ha kedvencedre sok panasz érkezik.

Mit tegyél tűzijáték, petárdázás idején?

Sajnos sok kutyus nagyon nehezen viseli a szokásos augusztus 20-i tűzijátékot, vagy a szilveszteri petárdázást, de előfordul, hogy más alkalommal is sajnos előfordulhat, hogy nagy fény- és hanghatásokkal járó szórakozással mulattatják magukat az emberek.

Fontos, hogy ilyenkor nyugtassuk meg az állatot, aki félelmében képes elszökni. Vannak, akik szerencsés esetben később hazatalálnak, mások viszont menhelyen végzik vagy az autók között rohangálva veszélyeztetik az életüket.

Hogyan előzheted meg, hogy baj érje a kutyust?

 • A kertben lakó négylábút már a tűzijáték, petárdázás előtt vidd be.
 • Kérhetsz nyugtató hatású készítményt az állatorvostól, ami segít átvészelni a stresszes időszakot. Igyekezz azonban minél kisebb adagot beadni neki.
 • Teremts számára biztonságos környezetet, hogy érezze, minden rendben van.
 • Ne vidd el ilyenkor sétálni.
 • A kutya nyakörvére tegyél telefonszámmal ellátott bilétát, hogy ha mégis elszökne, akkor hamar hazajuttathassák.
 • A tévé, rádió hangja, a zene segíthet tompítani a kinti kellemetlen zajokat.
 • A naprakész mikrochip adatok segítenek azonosítani bennünket, ha elszaladna a kutya.
 • Ha a tűzijáték, petárdázás idején nem vagy otthon, érdemesebb elvinni egy nyugodt helyen lévő kutyapanzióba a blökit a lelki nyugalma érdekében.

Ha szeretnél több tippet olvasni arra vonatkozóan, hogy hogyan készítsd fel a kedvencedet erre az időszakra, olvasd el a petárdázásra való felkészítésről szóló cikkünket.

Hogyan biztosíthatod az egészséges kutyaéletet szőrös kedvencednek?

A kutyus egészségéhez elengedhetetlen kezelésekről, védőoltásokról mindig egyeztess a háziorvossal. Lássuk, mire figyelj oda különösen!

 • Mikrochip beültetése – Minden 4 hónaposnál idősebb kutya kizárólag bőr alá ültetett mikrochippel megjelölve tartható.
 • Veszettség elleni oltás – Ez minden három hónaposnál idősebb kutya esetén kötelező. 30 napon belül gondoskodj a vakcina beadatásáról, majd az első oltást követően 6 hónapon belül, ezután pedig évente. A veszettség elleni oltás feltétele a mikrochip. Ennek igazolására az oltási könyvet ajánlott minden séta alkalmával magaddal vinni. Amennyiben elveszett a kiskönyv, 8 napon belül újat kell igényelni a háziorvosnál.
 • Egyéb kötelező védőoltások – az oltási programról feltétlen egyeztess az állatorvosoddal, hogy nektek a legjobb megoldást tudjátok kiválasztani
  • 6 hetesen: Parvovírus elleni oltás
  • 8 hetesen: Parvovírus, parainfluenza, szopornyica, fertőző májgyulladás és leptospira elleni oltás
  • 10 hetesen: Parvovírus, parainfluenza, szopornyica, fertőző májgyulladás elleni oltás
 • JÓ, HA TUDOD: Kiskutyádat a teljes kötelező oltási sorozat beadását követő 5-7 nap múlva viheted el sétálni.

  • Féreghajtó kezelés – A kutyusok viszonylag könnyen képesek megfertőződni valamilyen bélféreg fajtával, mivel előszeretettel szaglásznak, nyalogatnak meg mindent. Emiatt a féreghajtó kezelések időről időre elengedhetetlenek.
  • Egyéb paraziták elleni védekezés (pl. kullancs, bolha, szúnyog, atka, tüdőféreg) – Már 6-8 hetes korban célszerű elkezdeni a paraziták ellen hatásos készítmények alkalmazását. Ebben az állatorvos tud segíteni, hogy melyik szert javasolja kedvenced számára.
  • Ivartalanítás – Az ivartalanítás nem csak az utódnemzést akadályozza meg, hanem a szukáknál a gennyes méhgyulladást, méhdaganatot és különböző méhelváltozásokat, emlődaganatot és petefészek elváltozásokat, valamint az álvemhességet is. Kanoknál elkerülhető a heredaganat, a prosztatagyulladás, a jóindulatú prosztata megnövekedés, valamint a prosztataciszták megjelenése.
  • Az ivartalanítást szukáknál a tüzelés megkezdése után nagyjából 3 hónappal érdemes elvégezni, míg kanoknál 6-8 hónaposan.
  • Fogak védelme – A kutyusok általában 6-8 hónapos korukban váltják a fogazatukat. A rágókák segtíthetnek a fogváltásban és a fogak egészségének megőrzésében.

  TIPP: A fogak erősítésében és a fog- és ínybetegségeket okozó lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában már szuper ízletes farkashal bőr vagy tőkehal bőr rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

  FONTOS: Amennyiben a kutyus beteg vagy megsérül, soha ne késlekedj, azonnal vidd el állatorvoshoz és otthon is folytasd az előírt kezeléseket.

  kutyanyakorv kutyaporaz szett

  Kutyanyakörv és kutyapóráz szett

   PetChef x Collarful kapszula kollekció: egyedi stílus & cuki megjelenés. Rendeld együtt a PetChef kutyanyakörv és kutyapóráz szettünket, amit a PetChef cuki mintái díszítenek! Ezek a gyönyörű, kézzel készült darabok igazi remekművek, a minőségre pedig a Collarful márka a garancia. Ahogy kutyusod etetésében, úgy a megjelenésében se köss kompromisszumokat: kedvenced a legjobbat érdemli!
   megnézem

  Mi a teendő, ha felnőtt, kóbor kutyát fogadsz be?

  Amennyiben nincs információd arról, hogy a kutya milyen oltásokkal, kezelésekkel rendelkezik, mindenképp elengedhetetlen a parazitairtás és az eb 2 hetes elkülönítése. Ezt követhetik a veszettség elleni oltások és a kombinált oltások 2-2 hét eltéréssel, majd fél év múlva ismételve. Ezt követően évente kötelező beoltani veszettség ellen, valamint ajánlott a kombinált védőoltást is ismételni minden évben.

  Kutya etetése: a legfontosabb szabályok

  Akár tenyésztőtől, akár menhelyről érkezik a kutya, fontos megtudni, hogy milyen eledelt kapott és néhány napig még azzal táplálni, miután hozzánk került. Ezután fokozatosan térhetsz át az általad választott eledelre, elkerülve az esetleges bél- vagy gyomorpanaszokat.

  Míg a kiskutya nem éri el a 6 hónapos kort, javasolt háromszor etetni, ezt követően viszont elegendő számára a napi kétszeri étkezés.

  Ezeket tartsd szem előtt:

  • Mindig tápanyagokban gazdag eledelt adj neki.
  • Ügyelj rá, hogy az állat rendszeresen tiszta ivóvízhez jusson.
  • Ne kapjon csontot, mert komoly problémákat okozhat az emésztőrendszerében.
  • Ha a kutya a kertben él, télen a napi táplálék adagját érdemes emelni vagy más fajtát adni neki a magasabb energiatartalom érdekében.
  • Az etetés és itatás során is tartsd szem előtt az időjárási faktorokat, például télen figyelj rá, hogy ne fagyjon be az ivóvize, illetve csapadékos időben ellenőrizd, hogy a kutyaeledel ne ázzon el.
Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük