Felelős gazdiként nagyon fontos, hogy pontosan ismerd és betartsd a kutyasétáltatás szabályait, hiszen ez a békés együttélés alapvető feltétele. Cikkünkben összeszedtük, hogy milyen jogi szabályozások vonatkoznak a kutyasétáltatásra, de arról is szó lesz, hogy mik azok az íratlan szabályok, amit még érdemes figyelembe venned. Végül pedig pár tippet is összegyűjtöttünk, amely megkönnyíti a kutyasétáltatást.

Petchef Kutyasetaltatas Szabalyai

A kutyasétáltatás szabályai belterületen

A jogi szabályozás megkülönbözteti a belterületen, külterületen, illetve a védett vagy nem védett természeti területen történő kutyasétáltatást. Fontos tudnod, hogy amennyiben a szabályozást megsérted, a közterület felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki!

Lássuk, mire kell figyelni a kormányrendelet szerint belterületen!

 • Szabálysértést követ el, ha valaki a felügyelet alatt álló kutyát belterületen, közterületen felügyelet nélkül szabadon bocsát vagy kóborolni hagy. Ez arra az esetre is igaz, ha a kutyusod kiássa magát, kiszökik, szóval fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a kerítést!
 • Közterületen kizárólag pórázzal szabad sétáltatni a kutyát! A póráz nélküli kutyasétáltatás törvénybe ütközik. Kivételt képeznek ez alól a kutyafuttatók – tehát olyan kijelölt helyek, ahol szabadon engedheted a kutyust. Ha szeretnél többet megtudni a kutyafuttató etikettről, olvasd el ezt a cikkünket!
 • Kizárólag olyan személy sétáltathatja a kutyát, aki képes irányítani, kezelni és féken tartani őt.
 • Biztosítani kell, hogy a kutya más állatot, embert harapással ne veszélyeztessen. A szájkosár használata tehát nem kötelező, de a gazdi felelőssége eldönteni, hogy szükséges-e. Ha a kutya sérülést okoz, az szintén a gazdi felelőssége.
 • Tömegközlekedésen ugyanakkor kötelező a szájkosár a kutyáknak!

A jogszabály szerint nem lehet bevinni vagy beengedni kutyát:

 • Élelmiszert árusító üzletekbe (kivételt képeznek a vendéglátó-egységek)
 • Játszóterekre

A fenti szabályok hallatán sok gazdi azzal érvel, hogy az ő kutyája barátságos, szófogadó, nem szalad el, könnyű visszahívni, így nincs szükség pórázra, szájkosárra meg végképp.

Ugyanakkor gondolj bele! Bár lehet, hogy te ismered a saját kutyusodat, sosem tudhatod, hogy más kutyák hogyan reagálnak a közeledtére, nem ijeszt-e meg egy gyermeket vagy valakit, aki fél az állatoktól. A fenti szabályok betartásával megelőzheted az esetleges baleseteket és konfliktusokat!

Köztisztasági szabálysértés, ha nem szeded össze a kutyakakit

Sajnos még a mai napig előfordul, hogy egyes kutyatulajdonosok nem szedik össze az utcán a kutyaürüléket. A természetben pedig sajnos szinte senki sem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Pedig jó, ha tudod, hogy a kutyakaki nem csak esztétikai szempontból kellemetlen látvány, de a természetben is nagyon kellemetlen belelépni. A legnagyobb baj pedig az, hogy a kutyakaki más állatokra, emberekre fertőzésveszélyes is lehet!

Petchef Szajkosar Kotelezo

kakizacsi tartó

Kakizacsi tartó

  A Petchef új kakizacsi tartója stílusos kiegészítője a sétáknak, kirándulásoknak. Az oldalán található karabinerrel egyszerűen rögzítheted akár pórázra, akár táskára, így mindig kéznél van, ha a kutyus után takarítani kell. Nem fordul elő, hogy otthon marad vagy sérül a kakizacskó. Igazán strapabíró anyagból készült, ezért megannyi sétán hű szolgálatot tehet. A kakizacsi tartó anyaga bioműanyag, ezért nem csak trendi kiegészítője a kakizacsinak, hanem még környezetbarát is.
  megnézem

A kutyasétáltatás szabályai külterületen és természeti helyeken, például erdőben

Lakott területen kívül nincs olyan szabály, miszerint a kutyát pórázon kell sétáltatni. Ez azonban nem igaz a védett vagy nem védett természeti helyekre, például erdőkre. Természeti helyeken ugyanis szintén kötelező a póráz. Természetesen kicsi az esély arra, hogy ezt bárki ellenőrzi. Ugyanakkor, ha bármi kétséged van afelől, hogy kedvenced bármikor visszahívható és fegyelmezhető, akkor semmiképp se kockáztass!

Na, de miért van erre szükség? Egyrészt a kutyus megijeszthet más természetjárókat, gyermekeket és kutyákat. Ráadásul az erdő vadon élő állatok élettere, amelyet a kutyusod komolyan megzavarhat.

 • Előfordulhat, hogy megkerget valamilyen erdei állatot, ami bár a kutyusodnak játék, a vadnak óriási stressz. Ráadásul könnyen szem elől tévesztheted kedvencedet, és akár baleset is történhet.
 • A bozótosban rohangálva a kutyus megzavarhat költő madarat, vagy tönkretehet alacsonyra rakott fészket.
 • Kiáshat ürgét, vakondot.
 • Lehet, hogy játékból megöl valamilyen kisebb állatot, például erdei rágcsálót, kisemlőst, madarat, békát, gyíkot.
 • Legrosszabb esetben összeakadhat malacait védő erdei kocával is, aki megtámadhatja a kutyust, vagy akár téged is!

További elrettentő információ, hogy természeti területen és vadászterületen, a kóborolni hagyott vagy elengedett kutyát a vadász elfoghatja, vagy akár elejtheti akkor, ha a kutyus vadat űz és a vad sérelme másképp nem akadályozható meg. Ugyanez igaz arra az esetre, ha másképp nem lenne kivédhető a kutya támadása, vagy az állat fertőzésveszélyt okozna. A szabályok alól kivételt képeznek a vadász- és triflakereső (szarvasgombász) kutyák.

Petchef Kutyasetaltatas Szabalyai2

Milyen íratlan szabályokat érdemes még betartanotok kutyasétáltatás közben?

Vannak bizonyos szabályok, amelyeket bár jogszabály nem rögzít, de mégis érdemes megfogadni a békés együttélés érdekében.

 • Mindig figyelj másokra! Akármennyire kedves és barátságos a kutyusod, kérdés nélkül ne engedd oda másokhoz, főleg gyermekekhez! Van, amelyik szülőt kifejezetten zavarja, ha a gyermekét alaposan megnyalogatja egy idegen kutya.
 • Ha a kutyusod hajlamos akár pórázon is agresszíven kitámadni, fogd szorosan, és ne adj rá lehetőséget, hogy másokat megijesszen!
 • Sétáltatás közben mindig figyelj rá: ne beszélj telefonon, ne írj üzenetet! A baj egyetlen pillanat alatt bekövetkezhet.
 • Ha többen sétáltatjátok a kutyust, akkor is tartsd figyelemmel őt!

Ismerkedés más kutyákkal

Mielőtt kedvencedet összeengednéd más kutyusokkal, mindig kérdezd meg a másik gazdit, hogy nem zavarja-e az ismerkedés? Lehet ugyanis, hogy a te kutyusod kedves, barátságos, viszont nem tudhatod, hogy a másik is az vagy sem. Előfordulhat ugyanis, hogy a másik kutya agresszív, vagy éppen félős, de akár beteg is lehet, vagy rehabilitáció alatt is állhat.

Ha zöld utat kaptok a másik gazditól, akkor fontos arra is odafigyelni, hogy ismerkedéskor mindkét kutya legyen szabadon, vagy laza pórázon. A feszes póráz ugyanis feszültséget sugároz, ami problémát okozhat.

Petchef Kakizacsko New Main

Komposztálható kakizacskó

  1 guriga 15 darab perforált, könnyen leszakítható tasakot tartalmaz. A kora reggeli sétáknál és az esti csavargásoknál a kutyaürülék talán a kedvenceinkkel járó egyik legnagyobb fejtörés. Kakizacskónk használatával csökkenthető kedvenced ökomancsnyoma. Azontúl, hogy alapból elvárható, igenis menő dolog feltakarítani a kakit kutyusunk után. A lila, szupercuki mintás kakizacsival ezt te is könnyedén megteheted a kedvenceddel való séták során.
  megnézem

Pár tipp kutyasétáltatóknak

Végezetül hoztunk pár tippet, amivel élvezetesebbé és biztonságossá teheted a közös sétát.

Lista kutyasétáltatáshoz

Először is lássuk, hogy mi mindenre lehet szükség a sétáltatáskor!

 • Nyakörv vagy hám és póráz: a kutyusod számára megfelelőt érdemes kutyakiképzővel egyeztetni
 • Kakizacsi és kakizacsi tartó
 • A kutya oltási könyve (a jogszabály szerint mindig nálad kellene lennie)
 • Ha este sétáltatsz, akkor világító nyakörv, vagy valamilyen jól látható jelzés, esetleg láthatósági mellény a kutyusra
 • Bolha- kullancs elleni védelem: nyakörv, spot-on vagy tablettás készítmény (erre természetesen nem csak sétáltatáskor van szükség)
 • Játék (frizbi, labda)
 • Jutalomfalat (oktatáshoz)
 • Hűvösebb időben igény szerint mellény, kutyaruha

Pár hasznos tanács

 • Minden kutyusnak jót tesz, ha elviszed engedelmességi alapképzésre, ahol megtanuljátok a biztonságos visszahívást. Amíg ez nem megy bombabiztosan, zárt területen kívül sose engedd szabadon a kutyust!
 • A sétáltatás megtanulásához és a tempótok összehangolásához jól jöhet pár ízletes, egészséges jutalomfalat. A PetChef kínálatában már elérhetőek az izlandi tőkehalból és farkashalból készült teljesen természetes és adalékmentes hipoallergén kutya rágókák és jutifalik, amelyek allergia esetén is bátran adhatók kedvencednek.
 • Ha erdőben sétáltok, a biztonság kedvéért napfelkeltétől napnyugtáig időzítsétek a kiruccanást! Vadászat magaslesről általában hajnalban vagy este, éjszaka történik. Kerüljétek el ezt az időszakot!
 • Ne keseredj el, ha eleinte gondok vannak a sétával! Gyakoroljatok minden nap, és hamarosan mindketten belejöttök!

Kellemes sétát kívánunk!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük