Házikedvenceink meglehetősen könnyedén képesek megfertőzödni valamilyen bélféreg fajtával, hiszen előszeretettel szaglásznak, nyalogatnak meg mindent. Ráadásul több olyan féreg fajta is létezik, ami nem csak az ő egészségüket veszélyezteti, de ember is elkaphatja. A bélférgesség tehát egyúttal közegészségügyi veszélyt is jelent. A felelős gazdinak ezért kötelessége a rendszeres féregtelenítés.

A cikkből megtudhatod, hogy milyen gyakran szükséges a kutyának féreghajtót adni és hogyan kell adagolni. Arról is szó lesz, hogy melyek a leggyakrabban előforduló féreg fajok, milyen betegséget okozni és milyen óvintézkedéseket kell megtenned ahhoz, hogy a kutyusodon kívül magadat és a családodat is biztonságban tudhasd.

Petchef Fereghajto Kutya2

Miért szükséges a rendszeres féregtelenítés?

A kutyák természetüknél fogva mindent megszaglásznak, megnyalnak. Boldogan hempergőznek a talajon, előszeretettel dörgölőznek állati ürülékbe, vagy akár valamilyen elhullott állatba is. Mivel a férgek petéi éppen ezeken a helyeken vannak leggyakrabban jelen, ezért nagyon gyakori, hogy a kutyák megfertőződnek valamilyen féreggel. A férgek azután az állat testében kifejlődnek, és különböző betegségeket okoznak, a kutya pedig megfertőzi a környezetében található állatokat, sőt akár az embert is.

A bélférgesség tünetei, diagnózisa és kezelése

Mivel számos különböző bélféreg faj létezik és okoz megbetegedést, a tünetek igen sokfélék lehetnek. Ha a következő tüneteket tapasztalod kutyusodon, haladéktalanul keressétek fel az állatorvost!

 • A leggyakoribb tünet a hasmenés, amely néha vért is tartalmazhat
 • Jelentkezhet hányás, amiben néha maguk a férgek is megtalálhatóak
 • Hirtelen, más okra vissza nem vezethető fogyás
 • Állandó lihegés
 • Rossz általános állapot
 • Faroktő gyakori rágása

Hogyan lehet diagnosztizálni a bélférgességet?

A fertőzöttség kimutatásához székletminta, vagy vérvétel szükséges. Az eredmények alapján egyértelműen megállapítható, hogy a kutya fertőzött-e.

A bélférgesség kezelése

A bélférgesség kezelése a bélféreg fajtájának megállapítása után valamilyen féreghajtó készítménnyel, általában tablettával vagy injekcióval kezelendő. Ezek a gyógyszerek a kutyára nem ártalmasak, és elpusztítják a férgeket.

Bár a bélféreg fertőzés jól kezelhető, a férgek petéi rendkívül ellenállóak, és még hosszú ideig életképesek maradnak. Ezzel képesek más állatokat és embert is megfertőzni. Éppen ezért a bélférgesség esetében kritikus fontosságú a megelőzés!

A rendszeres féregtelenítés a megelőzés kulcsa

Mindez elkerülhető, ha a kutya rendszeres időközönként kap valamilyen féreghajtó készítményt, például féreghajtó tablettát. Ha problémás a féreghajtó tabletta beadása, ma már rendelkezésre áll féreghajtó paszta, vagy spot-on (rácsepegtetős) készítmény is. Lássuk, hogyan kell használni a féreghajtó gyógyszereket!

A féreghajtó adagolása kutyáknak

A féreghajtó adagolása testsúly alapján történik. A pontos adagolás mindig az adott készítménytől függ, ezért figyelmesen olvasd el a készítmény használati útmutatóját!

Milyen gyakran kell beadni a féreghajtót?

Azt, hogy a féreghajtót kutyáknak milyen gyakran kell beadni, a kutya életkora, illetve bizonyos élethelyzetek határozzák meg. A következő táblázatban összegyűjtöttük a legfontosabb információkat

Milyen gyakran kell beadni a féreghajtót kutyáknak?
Kiskutya 12 hetes koráig 2 hetente: 2-4-6-8-10-12 hetes korában
Kiskutya 12 hetes – 6 hónapos korig Havonta
6 hónapos kor után és felnőtt korban: 3 havonta
Nőstény kutya vemhesség előtt és alatt: Párzás előtt és a vemhesség 40. napjától, valamint szoptatás alatt 2 hetente
Vadászkutyák (ők jobban ki vannak téve bizonyos galandféreg fajoknak) 6-8 hetente

További fontos tudnivaló, hogy befogadott állat esetén (amennyiben nem ismered a féregtelenítés előzményeit) a befogadáskor azonnal, valamint 2 héttel később szükséges adni féreghajtót.

Tipp: használd a telefonod emlékeztetőjét annak érdekében, hogy biztosan ne feledkezz meg a féreghajtó beadásáról!

Figyelem! A hagyományos féreghajtók nem védenek a rendkívül súlyos betegséget okozó szívférgesség ellen. Tudj meg többet a Kutya szívférgesség című cikkünkből!

Petchef Fereghajto Kutyaknak

További óvintézkedések a megelőzés érdekében

Mivel a férgek petéit a kutyus legkönnyebben szájon át, elhullott állatból vagy ürülékből tudja összeszedni, mindenképpen érdemes megtanítani rá, hogy ne egyen bele semmibe. Ezen kívül mellőzni kell a nyers belsőségek, nyers hús etetését is.

A PetChef frissen készült kutyaeledeleit kizárólag ellenőrzött forrásból származó, emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokból készítjük és frissen főzzük meg. Az eledelek receptjeit pedig állatorvos állította össze, így a kedenced minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthat és az immunrendszere erős lesz, ami szintén fontos a fertőzések megelőzésében.

A bélférgek fajtái és az általuk okozott megbetegedések kutyáknál és embereknél

Orsóférgek

A fonálférgek közül a két leggyakoribb fajta a Toxocara canis és a Toxocara leonina. Utóbbi nem csak kutyákat, de cicákat is képes megfertőzni. Ezek a fajok főleg fiatal kutyusoknál tudnak komolyabb megbetegedést okozni, de immunitás nem alakul ki rájuk, ezért felnőtt állatoknál “alvó állapotban” is megtalálhatóak. Vemhes kutyákban újra aktivizálódva az anyatejjel megfertőzhetik a születendő kölyköket is, ezért is fontos a kölykök féregtelenítése.

A Toxocara fajok veszélyesek az emberre, különösen a kisgyermekek vannak veszélyben, akik még előszeretettel kóstolnak meg, vesznek a szájukba mindent. Különösen oda kell figyelni a játszótéri homokozókra, ahová idegen állatok piszkíthatnak, ugyanis ezek jelentik az elsődleges veszélyforrást. A lárvák a szájból a bélbe jutnak, ahol áttörik a bél falát, és tovább vándorolnak a szervezeten belül. Előszeretettel telepednek meg a központi idegrendszerben, extrém esetben akár kómát vagy vakságot okozva.

Egy másik fonálféreg fajta lárvája pedig képes a bőrön átjutni, és a bőr alatti rétegekben megtelepedve erős gyulladást, viszketést okozó betegséget előidézni.

Ostorférgek

Az ostorférgek közül a leggyakoribb a Trichuris vulpis, amely vérzéses vakbél- vagy vastagbélgyulladást okozhat. A fertőzött kutya széklete nyálkás és kórosan lesoványodhat. Kezeletlenül súlyos dehidratáció, vérszegénység alakulhat ki, akár az állat pusztulása is bekövetkezhet

Galandférgek

A galandférgek egyik faja a Dipylidium Caninum, amelyet a bolha is terjeszt, és képes embert is megfertőzni. Ez a faj nyers hús fogyasztásával is terjed. Általában enyhe hasmenéses tüneteket okoz, valamint lárvái gyakran megtalálhatók a székletben is.

A galandférgek másik, veszélyesebb fajtája az Echinococcus granulosus, amely az emberben lassan fejlődő echinococcus ciszták növekedését eredményezi, és akár életveszélyes klinikai tüneteket is okozhat.

Horgasfejű férgek

Jeles képviselőjük az Ancylostoma Caninum, amely speciális szájszervével a vékonybél falára csatlakozik, majd a fertőzött állat véréből táplálkozik. Okozhat vérszegénységet, amelynek a jellegzetes tünete a halovány nyálkahártya. Ha a kiskutya átesik a betegségen, immunitást szerez, idősebb kórban ugyanakkor krónikus állapot alakulhat ki, a kutya lefogyhat, étvágytalan és vérszegény.

Petchef Fereghajto Kutyaknak2

Emberek esetében is fontos a védekezés

Mivel a férgek petéi akár évekig is életképesek maradhatnak, és egy szimpla simogatással is össze lehet őket szedni, ezért fontos, hogy betartsátok az alábbi óvintézkedéseket:

 • Az udvaron található kutyaürüléket minél előbb szedjétek össze, amit alapos kézmosás kövessen
 • Simogatás után, étkezések előtt mindenképpen mossatok alaposan kezet!
 • Az örökbefogadott állatot fürdessétek meg!

Rendszeres féregtelenítéssel és az óvintézkedések betartásával megelőzhető a féreg fertőzés kialakulása.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.