Évről évre változatlan az a tendencia, hogy szilveszterkor és augusztus 20-án kutyák százai rémülnek halálra és menekülnek el otthonról fejvesztve a petárda, tűzijáték okozta zaj miatt. Négylábú barátainknak ugyanis sajnos nem tudjuk elmagyarázni, mi és miért történik, a reakciójuk pedig teljesen kiszámíthatatlan. Éppen ezért ebben a helyzetben a gazdin a felelősség: megfelelő felkészüléssel és odafigyeléssel megelőzhetőek a balesetek.

A cikkből megtudhatod, hogy milyen előkészületeket tehetsz a kutya petárdázásra való felkészítéséért, hogyan viselkedj a rémült kutyussal, hogyan tudod a legjobban megnyugtatni.

Mit él át a kutya petárdázáskor?

Először is gondolj bele, hogy te hogyan reagálsz, ha nem szilveszter vagy augusztus 20-a van és dörrenéseket, robbanásokat hallasz. Először valószínűleg te is nagyon megijedsz. Persze amint rájössz, hogy mi okozta a furcsa hangokat, megnyugszol, hiszen tudod, hogy biztonságban vagy.

Nos, ez a kutyusodnál nem így van. Ő ugyanis sem az ünnep, sem a tűzijáték, sem a petárda fogalmát nem ismeri. Számára úgy tűnik, hogy valami természetellenes, beazonosíthatatlan és valószínűleg nagyon fenyegető dolog történik. Ilyenkor kedvenced megrémül, ami az ijedtség szintjétől függően a következőképp nyilvánulhat meg:

 • Izgatottan liheg
 • Védett sarokba, sötét helyre bújik
 • Védelmet keresve hozzád simul
 • Hátraveti a füleit, reszket
 • Behúzott farokkal fel-alá járkál
 • Extrém esetben bepánikol és menekülni kezd, sőt akár agresszívvá is válhat

A reakció egyed- és fajtafüggő: például a vadász- rendőr- vagy katonai kutyák könnyebben viselik az ilyen zajokat. Sajnos a jelenlegi tenyésztési gyakorlat nem szűri ki a pánikra hajlamos kutyusokat, így még több a gyenge idegrendszerű kutyus. Tévhit ugyanakkor például, hogy a kistestű kutyusok természetüknél fogva félősek: legtöbbször a gazdi helytelen, túlféltő viselkedése okozza a kutyákban kialakuló félelmet.

Petchef Kutya Petarda 2

Hogyan készítheted fel a kutyát petárdázásra, tűzijátékra?

A legjobb, ha már egész kicsi kölyökkorban elkezdődik a váratlan helyzetekre, zajokra való felkészítés, de a petárdázás előtti időszakban történő felkészülés is sokat segíthet.

Felkészítés kölyökkorban

A felkészítés történhet kutyaiskolában, felkészült tréner segítségével, de akár otthon is: lövéseket, robbanásokat tartalmazó hangfelvételek lejátszásával, vagy ha egy barátot megkérsz, hogy csapjon zajt a közeletekben mondjuk könyvek összecsapásával. Ilyenkor fontos, hogy mindig maradj nyugodt, viselkedj természetesen, és ha a kutyus jól reagál, jutalmazd meg, játssz vele. Ezután ismételjétek meg a hangot közelebbről, amíg teljesen hozzászokik.

Kiskutya korban különösen fontos, hogy ne hagyd egyedül a kutyát szilveszterkor, vagy augusztus 20-án, hogy megtanulja, ilyenkor is biztonságban van. Fontos tudnivaló ugyanis, hogyha a kutya egyszer traumatizálódik, akkor a félelem annyira mélyen képes berögzülni, hogy nem, vagy csak rendkívül hosszas, kitartó munkával lehet felülírni. Ráadásul a traumatizált kutyusok sokszor a vihartól, mennydörgéstől is rettegnek, ami tovább nehezíti a helyzetet.

Felkészülés a tűzijátékra az ünnepek előtt

Akár történt előzetes trenírozás, akár nem, érdemes az ünnepek előtt is a fent ismertetett módokon gyakorlatozni. Ugyanakkor, ha látod, hogy a kutyusod már ekkor rosszul reagál a hangokra vagy tudod, hogy a mennydörgéstől is halálra rémül, akkor más előkészületeket is tehetsz:

 • Ha kinti kutyusról van szó, alakíts ki számára egy meleg, biztonságos, jól zárható helyet, ahová bekuckózhat, amíg folyik a petárdázás. A helyen legyen megfelelő mennyiségű élelem, és víz, de ha van rá lehetőség, zenét is tehetsz be neki, hogy minél kevesebb zaj szűrődjön be
 • A kuckót már napokkal az esemény előtt kezdjétek el használni, hogy ne legyen idegen a számára
 • Ha a kutyust csak a lakásban tudod biztonságba helyezni, akkor érdemes már pár nappal a tűzijáték előtt napi 1-2 órát beengedni, hogy ne kösse össze a két eseményt és ne azt érezze, hogy biztosan valami baj van
 • Bent tartott kutyusok esetén készítsd a fekhelyét sötét, kis méretű helyiségbe, ugyanis itt szeretnek a legjobban elbújni a rémült kutyusok

Petchef Kutya Petarda 3

Hogy nyugtathatod meg a kutyát a tűzijáték alatt?

Sajnos a gondos felkészülés ellenére is gyakori, hogy a kutyák nehezen élik meg a petárdázás okozta zajokat. Mit tehetsz ilyenkor?

 • Először is gondoskodj róla, hogy minél kevesebb fény, zaj jöjjön be a helyiségbe, ahol a kutya tartózkodik. Húzd be a függönyöket, engedd le a redőnyt, és tegyél be nyugtató zenét, hangosítsd fel a tévét (olyan csatornát válassz, ahol nem lövöldöznek, nem közvetítik a tűzijátékot)!
 • NE kezdd el simogatni, ölelgetni, puszilgatni a kutyát, bármennyire is nehéz! Ezzel a viselkedéssel megerősíted a reakcióját és csak még jobban fog félni. Ha pedig azt érzi, hogy te is nyugtalanná válsz, akkor beigazolódni látja a rettegését: hiszen ha a gazdi fél, akkor biztosan nagy a baj.
 • Az sem jó, ha teljesen ignorálod a kutyát, ugyanis ilyenkor magára marad a félelmével és bizonytalanná válik.
 • A legjobb, amit tehetsz, hogy nyugodtan viselkedsz és megpróbálod elterelni a figyelmét:
  – Először egy egyszerű feladattal, ami könnyű a számára, például fektesd le vagy ültesd le!
  – Ha teljesítette, adj neki jutalomfalatot!
  – Megpróbálhatsz játszani is vele, így megfeledkezhet a külvilágról.

Mit tegyél, ha a fenti taktikák nem működnek?

 • Biztosíts kedvencednek egy sötét helyet, ahová elvonulhat! Jó választás lehet a fürdőszoba vagy akár a WC is, de ha hozzá van szokva a hordozóketrechez, letakarva az is remek búvóhelyet jelent.
 • Vigyél be neki rágójátékot, fekhelyet és elegendő vizet!
 • A kinti kutyát szintén vidd fedett, zárható helyre, ahol nem tud kárt tenni magában és a környezetében sem!
 • Semmiképpen ne kösd meg a kutyust, hiszen ijedtében elrághatja a kötelet, maga köré tekerheti a láncot és akár meg is fulladhat!
 • Megpróbálkozhatsz feromonos nyakörvvel vagy spray-vel is: ezek a készítmények a kölykeit gondozó anyakutya hormonjaihoz hasonló feromonokat tartalmaznak, amik nyugtató hatással vannak a felnőtt állatokra is.

Amennyiben nagyon extrém a kutya félelme és pánikreakció alakul ki minden petárdázáskor, érdemes állatorvossal konzultálnod, aki javasolhat valamilyen nyugtató hatású készítményt. Önhatalmúlag azonban ne adj a kutyusnak nyugtatót, mert bajt okozhatsz vele!

Kerti kutyusoknak egyébként nem javasolt nyugtatót vagy altatót adni, főleg akkor, ha őrizetlenül hagyod kedvencedet: ha elalszik a mínuszokban, akár ki is hűlhet, el is pusztulhat.

Petchef Kutya Petarda 4

Szabad-e sétáltatni a kutyát a petárdázás időszakában?

Sajnos még a legképzettebb, legfegyelmezettebb kutyáknál is előfordulhat, hogy pánikba esik. Ezért a tűzijáték időszakában kizárólag stabil nyakörvvel, vagy hámmal pórázon sétáljatok és csak akkor, ha biztos vagy benne, hogy meg tudod tartani a bepánikolt kedvencedet.

Nagyon fontos, hogy ilyenkor is maradj nyugodt, ne csinálj nagy ügyet a kutya félelméből, hogy azt lássa, semmi különös nem történik.

Amikor pedig nagyon aktívan tűzijátékoznak, akkor maradjatok otthon a biztonság kedvéért!

Mit tegyél, ha nem tudsz otthon maradni a kedvenceddel?

Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy nem tudsz együtt lenni a kutyusoddal a kritikus időszakban, próbálj meg valakit megkérni, hogy vigyázzon rá. Ma már akár kutyapanziók is vállalnak szilveszterkor megőrzést. Bár az idegen környezet megviselheti a kutyust, még mindig jobb, mintha elszökne és esetleg baleset érné vagy eltűnne.

Ha pedig erre sincs lehetőség, akkor a legjobb, ha bezárod a kutyust valamilyen biztonságos helyre – ne feledkezz meg a játékokról, fekhelyről, élelemről és megfelelő mennyiségű ivóvízről sem!

Végszóként arra szeretnénk kérni, hogy legyél felelős gazdi: a kutyatartással nem csak jó dolgok, de nehéz időszakok is járhatnak, amikor csak te tudsz kedvencednek segíteni.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

4 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

3 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

4 390 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

3 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.