Évről évre változatlan az a tendencia, hogy szilveszterkor és augusztus 20-án kutyák százai rémülnek halálra és menekülnek el otthonról fejvesztve a petárda, tűzijáték okozta zaj miatt. Négylábú barátainknak ugyanis sajnos nem tudjuk elmagyarázni, mi és miért történik, a reakciójuk pedig teljesen kiszámíthatatlan. Éppen ezért ebben a helyzetben a gazdin a felelősség: megfelelő felkészüléssel és odafigyeléssel megelőzhetőek a balesetek.

A cikkből megtudhatod, hogy milyen előkészületeket tehetsz a kutya petárdázásra való felkészítéséért, hogyan viselkedj a rémült kutyussal, hogyan tudod a legjobban megnyugtatni.

Mit él át a kutya petárdázáskor?

Először is gondolj bele, hogy te hogyan reagálsz, ha nem szilveszter vagy augusztus 20-a van és dörrenéseket, robbanásokat hallasz. Először valószínűleg te is nagyon megijedsz. Persze amint rájössz, hogy mi okozta a furcsa hangokat, megnyugszol, hiszen tudod, hogy biztonságban vagy.

Nos, ez a kutyusodnál nem így van. Ő ugyanis sem az ünnep, sem a tűzijáték, sem a petárda fogalmát nem ismeri. Számára úgy tűnik, hogy valami természetellenes, beazonosíthatatlan és valószínűleg nagyon fenyegető dolog történik. Ilyenkor kedvenced megrémül, ami az ijedtség szintjétől függően a következőképp nyilvánulhat meg:

 • Izgatottan liheg
 • Védett sarokba, sötét helyre bújik
 • Védelmet keresve hozzád simul
 • Hátraveti a füleit, reszket
 • Behúzott farokkal fel-alá járkál
 • Extrém esetben bepánikol és menekülni kezd, sőt akár agresszívvá is válhat

A reakció egyed- és fajtafüggő: például a vadász- rendőr- vagy katonai kutyák könnyebben viselik az ilyen zajokat. Sajnos a jelenlegi tenyésztési gyakorlat nem szűri ki a pánikra hajlamos kutyusokat, így még több a gyenge idegrendszerű kutyus. Tévhit ugyanakkor például, hogy a kistestű kutyusok természetüknél fogva félősek: legtöbbször a gazdi helytelen, túlféltő viselkedése okozza a kutyákban kialakuló félelmet.

Petchef Kutya Petarda 2

Hogyan készítheted fel a kutyát petárdázásra, tűzijátékra?

A legjobb, ha már egész kicsi kölyökkorban elkezdődik a váratlan helyzetekre, zajokra való felkészítés, de a petárdázás előtti időszakban történő felkészülés is sokat segíthet.

Felkészítés kölyökkorban

A felkészítés történhet kutyaiskolában, felkészült tréner segítségével, de akár otthon is: lövéseket, robbanásokat tartalmazó hangfelvételek lejátszásával, vagy ha egy barátot megkérsz, hogy csapjon zajt a közeletekben mondjuk könyvek összecsapásával. Ilyenkor fontos, hogy mindig maradj nyugodt, viselkedj természetesen, és ha a kutyus jól reagál, jutalmazd meg, játssz vele. Ezután ismételjétek meg a hangot közelebbről, amíg teljesen hozzászokik.

Kiskutya korban különösen fontos, hogy ne hagyd egyedül a kutyát szilveszterkor, vagy augusztus 20-án, hogy megtanulja, ilyenkor is biztonságban van. Fontos tudnivaló ugyanis, hogyha a kutya egyszer traumatizálódik, akkor a félelem annyira mélyen képes berögzülni, hogy nem, vagy csak rendkívül hosszas, kitartó munkával lehet felülírni. Ráadásul a traumatizált kutyusok sokszor a vihartól, mennydörgéstől is rettegnek, ami tovább nehezíti a helyzetet.

Felkészülés a tűzijátékra az ünnepek előtt

Akár történt előzetes trenírozás, akár nem, érdemes az ünnepek előtt is a fent ismertetett módokon gyakorlatozni. Ugyanakkor, ha látod, hogy a kutyusod már ekkor rosszul reagál a hangokra vagy tudod, hogy a mennydörgéstől is halálra rémül, akkor más előkészületeket is tehetsz:

 • Ha kinti kutyusról van szó, alakíts ki számára egy meleg, biztonságos, jól zárható helyet, ahová bekuckózhat, amíg folyik a petárdázás. A helyen legyen megfelelő mennyiségű élelem, és víz, de ha van rá lehetőség, zenét is tehetsz be neki, hogy minél kevesebb zaj szűrődjön be
 • A kuckót már napokkal az esemény előtt kezdjétek el használni, hogy ne legyen idegen a számára
 • Ha a kutyust csak a lakásban tudod biztonságba helyezni, akkor érdemes már pár nappal a tűzijáték előtt napi 1-2 órát beengedni, hogy ne kösse össze a két eseményt és ne azt érezze, hogy biztosan valami baj van
 • Bent tartott kutyusok esetén készítsd a fekhelyét sötét, kis méretű helyiségbe, ugyanis itt szeretnek a legjobban elbújni a rémült kutyusok

Petchef Kutya Petarda 3

kutya teniszlabda

Kutya teniszlabda

  A teniszlabda színes, pattog, tökéletesen illeszkedik a szájba és a legszórakoztatóbb és legsokoldalúbb kutyajáték, ami jó pár generáció óta népszerű a kutyusok körében. A PetChef kínálatában már megtalálod a vidám, egészségbarát teniszlabdákat, melyek télen-nyáron kiváló mókát biztosítanak az örökmozgó ebeknek.
  megnézem

Hogy nyugtathatod meg a kutyát a tűzijáték alatt?

Sajnos a gondos felkészülés ellenére is gyakori, hogy a kutyák nehezen élik meg a petárdázás okozta zajokat. Mit tehetsz ilyenkor?

 • Először is gondoskodj róla, hogy minél kevesebb fény, zaj jöjjön be a helyiségbe, ahol a kutya tartózkodik. Húzd be a függönyöket, engedd le a redőnyt, és tegyél be nyugtató zenét, hangosítsd fel a tévét (olyan csatornát válassz, ahol nem lövöldöznek, nem közvetítik a tűzijátékot)!
 • NE kezdd el simogatni, ölelgetni, puszilgatni a kutyát, bármennyire is nehéz! Ezzel a viselkedéssel megerősíted a reakcióját és csak még jobban fog félni. Ha pedig azt érzi, hogy te is nyugtalanná válsz, akkor beigazolódni látja a rettegését: hiszen ha a gazdi fél, akkor biztosan nagy a baj.
 • Az sem jó, ha teljesen ignorálod a kutyát, ugyanis ilyenkor magára marad a félelmével és bizonytalanná válik.
 • A legjobb, amit tehetsz, hogy nyugodtan viselkedsz és megpróbálod elterelni a figyelmét:
  – Először egy egyszerű feladattal, ami könnyű a számára, például fektesd le vagy ültesd le!
  – Ha teljesítette, adj neki jutalomfalatot!
  – Megpróbálhatsz játszani is vele, így megfeledkezhet a külvilágról.

Mit tegyél, ha a fenti taktikák nem működnek?

 • Biztosíts kedvencednek egy sötét helyet, ahová elvonulhat! Jó választás lehet a fürdőszoba vagy akár a WC is, de ha hozzá van szokva a hordozóketrechez, letakarva az is remek búvóhelyet jelent.
 • Vigyél be neki rágójátékot, fekhelyet és elegendő vizet!
 • A kinti kutyát szintén vidd fedett, zárható helyre, ahol nem tud kárt tenni magában és a környezetében sem!
 • Semmiképpen ne kösd meg a kutyust, hiszen ijedtében elrághatja a kötelet, maga köré tekerheti a láncot és akár meg is fulladhat!
 • Megpróbálkozhatsz feromonos nyakörvvel vagy spray-vel is: ezek a készítmények a kölykeit gondozó anyakutya hormonjaihoz hasonló feromonokat tartalmaznak, amik nyugtató hatással vannak a felnőtt állatokra is.

Amennyiben nagyon extrém a kutya félelme és pánikreakció alakul ki minden petárdázáskor, érdemes állatorvossal konzultálnod, aki javasolhat valamilyen nyugtató hatású készítményt. Önhatalmúlag azonban ne adj a kutyusnak nyugtatót, mert bajt okozhatsz vele!

Kerti kutyusoknak egyébként nem javasolt nyugtatót vagy altatót adni, főleg akkor, ha őrizetlenül hagyod kedvencedet: ha elalszik a mínuszokban, akár ki is hűlhet, el is pusztulhat.

Petchef Kutya Petarda 4

Szabad-e sétáltatni a kutyát a petárdázás időszakában?

Sajnos még a legképzettebb, legfegyelmezettebb kutyáknál is előfordulhat, hogy pánikba esik. Ezért a tűzijáték időszakában kizárólag stabil nyakörvvel, vagy hámmal pórázon sétáljatok és csak akkor, ha biztos vagy benne, hogy meg tudod tartani a bepánikolt kedvencedet.

Nagyon fontos, hogy ilyenkor is maradj nyugodt, ne csinálj nagy ügyet a kutya félelméből, hogy azt lássa, semmi különös nem történik.

Amikor pedig nagyon aktívan tűzijátékoznak, akkor maradjatok otthon a biztonság kedvéért!

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

Hallottál már a PetChefről, de nem tudod melyik eledelt válaszd kedvencednek?

  Próbáljátok ki mindegyiket egyszerre!
  Mi mindegyikből rakunk a dobozba, így kutyusod eldöntheti, hogy melyik a kedvence. A doboz tartalma: 7 darab, egyenként 160 grammos kutyaeledel, mindegyik ízből.
  Tanyasi marhaSzüreti pulykaErdei nyúlÜnnepi malacHáztáji bárányMennyei kenguruAtlanti lazac
  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledeleit!
  rendelek

Mit tegyél, ha nem tudsz otthon maradni a kedvenceddel?

Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy nem tudsz együtt lenni a kutyusoddal a kritikus időszakban, próbálj meg valakit megkérni, hogy vigyázzon rá. Ma már akár kutyapanziók is vállalnak szilveszterkor megőrzést. Bár az idegen környezet megviselheti a kutyust, még mindig jobb, mintha elszökne és esetleg baleset érné vagy eltűnne.

Ha pedig erre sincs lehetőség, akkor a legjobb, ha bezárod a kutyust valamilyen biztonságos helyre – ne feledkezz meg a játékokról, fekhelyről, élelemről és megfelelő mennyiségű ivóvízről sem!

Végszóként arra szeretnénk kérni, hogy legyél felelős gazdi: a kutyatartással nem csak jó dolgok, de nehéz időszakok is járhatnak, amikor csak te tudsz kedvencednek segíteni.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük