Frissen főtt kutyaeledelek a törpe pincserednek

A törpe pincser igazi energiabomba: apró termettel, de óriási mozgásigénnyel. Bátor, energikus, és igazi hű társ, viselkedése azonban könnyen dominánssá válhat. Emiatt ez a fajta elsősorban tapasztalt és kifejezetten sportos gazdiknak ajánlott. Cikkünkből mindent megtudhatsz a törpe pincser jelleméről, tartásáról, etetéséről, így eldöntheted, hogy mennyire ideális számodra ez a fajta.

Méret

Kistermetű | magassága: 24-33 cm, súlya: 4-6 kg

Mozgásigény

Nagy

Élettartam

10-14 év

Vérmérséklet

Robbanékony, energikus, hűséges

Etetés

Napi 2x

Ajánlott PetChef menü

Tanyasi Marha, Szüreti Pulyka

Színek

A törpe pincser külseje

A törpe pincser külseje a dobermannra emlékeztet. A hasonlóság azonban ne tévesszen meg: a törpe pincser a német pincserekkel áll legközelebbi rokonságban, és a pinscher-schnauzer családba tartozik.

Teste izmos és elegáns, formája pedig négyzetes, ami azt jelenti, hogy magassága nagyjából megegyezik hosszúságával. A fenséges megjelenésről az izmost testen kívül a szépen ívelt nyak, hosszúkás, erős fej és a sarlós farok gondoskodik, a szép formát pedig kihangsúlyozza a fényes, rövid szőrzet. Fülei V-formájúak és magasan tűzöttek, amelyek vagy állnak vagy pedig előre lógnak.

A törpe pincser marmagassága 24-33 cm között van, testsúlya pedig 4-6 kg közötti.

Törpe pincser színek

A törpe pincser 2 változatban fordul elő:

 • A fekete-vörös törpe pincserek alapszíne fekete, amelyet vörös vagy barna foltok tarkítanak. A foltok általában a szemek felett, a pofa és a nyak alsó részén, a mellény részen, a mellső és hátsó lábak belső részén, a tappancsokon és a farok alatt fordulnak elő.
 • Az egyszínű törpepincserek őzbarna színűek – emiatt őzpincsernek, vagy szarvaspincsernek is nevezik őket.

ozpincser

A törpe pincser vérmérséklete és jelleme

A törpe pincser két legfontosabb jellemzője robbanékonysága és hűsége.

Az apró kutyus ugyanis tele van energiával, mozgásigénye kiemelkedően magas. Ahhoz, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott társad legyen, gondoskodnod kell arról, hogy megfelelően lefáraszd – mind testileg, mind szellemileg. Ha ez nem történik meg, akkor akár feszültté és agresszívvá is válhat.

A törpe pincserek őseit eredetileg patkány és egyéb rágcsálók vadászatára tenyésztették. Emiatt vadászösztöne is igen erős, így nem ajánlott más háziállatokkal, főleg rágcsálókkal egy háztartásban tartani. Ugyanígy a szabadban is különös figyelmet igényel: mivel bármikor egy zsákmánynak nézett madár vagy cica nyomába eredhet, érdemes mindig pórázon tartani. Kertes házban pedig fontos, hogy a kerítés kutyabiztos legyen – ahol a kezed átfér, ott a pincsered is, ő ugyanis igazi szabadulóművész.

A törpe pincser másik fontos jellemvonása a gazdihoz való ragaszkodása, szeretete. Kifejezetten egygazdás fajta, aki bár jól elvan más emberek társaságában, igazán boldognak csak szeretett gazdája mellett érzi magát. Erős az őrző-védő ösztöne is, főleg a szeretett személy társaságában – emiatt rendkívül jó jelzőkutya. Az viszont fontos, hogy a gazdi erős jellem legyen, máskülönben miniatűr diktátor válhat a fajta képviselőiből.

Mivel a törpe pincser sok figyelmet igényel, ezért nem viseli jól, ha sok időre egyedül hagyják. Főállásban dolgozók számára – hacsak a kutyus nem kísérheti el a munkába – nem ajánlott. Ugyanígy nem való kicsi gyerekek mellé sem, apró mérete miatt.

A törpe pincser nevelése

A törpe pincsert temperamentumos jelleme és elképesztő mennyiségű energiája miatt nagyon következetesen kell nevelni. Ugyanakkor gyors felfogásának köszönhetően könnyen és szívesen tanul, így a gazdinak sok sikerélménye lesz vele. Ezen kívül rendkívül fontos esetében a korai szocializálás is.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Íme néhány tipp a törpe pincser neveléséhez:

 • Vidd el kedvencedet rendszeresen kutyaoviba, ahol megszokhatja más kutyusok társaságát!
 • Óriási segítséget jelent és szinte kötelező a kutyaiskola, ahol megtaníthatod neki az indulatkezelést és a feszültség levezetését is;
 • Már kiskorában szoktasd a különböző ingerekhez, hangokhoz, külső hatásokhoz, így felnőtt korban ez sem jelent gondot számára;
 • Érdemes ketrecbe szoktatni és ketrec tréninget alkalmazni;
 • A törpe pincser olyan, mint egy kisgyermek. Mindent felfedezne, mindent megszagolna és lehetőség szerint felenne. Éppen ezért otthonodat alakítsd “bababiztossá”, tehát pakold el az apró tárgyakat, kupakokat vagy gyógyszereket!

A törpe pincser betegségei, életmódbeli tanácsok

A fajta képviselői különösen érzékenyek a hidegre, ezért hűvösebb időben elengedhetetlen a kutyaruha, kutyakabát használata. Mivel a vékonyka fülek akár el is fagyhatnak, ezért télen javasolt kapucnis kutyaruhát választani a számára.

Ezen kívül még érdemes az alábbiakra odafigyelned:

 • Csakis minőségi, tápanyagokban gazdag kutyaeledel kerüljön a tányérjára.
 • A törpe pincser nagyon hajlamos a hízásra, ezért rendszeresen figyeld kutyusod testsúlyát, ha súlygyarapodást tapasztalsz, mérsékeld a napi ételmennyiséget.
 • Ha bármi szokatlan tünetet, problémát tapasztalsz, azonnal fordulj állatorvoshoz és 1-1,5 évente vidd el egy teljes körű egészségügyi kivizsgálásra.

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a törpe pincser népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések közt hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

Fontos tudnod, hogy a túl apró méret komoly egészségügyi problémákkal járhat együtt. Éppen ezért, bár nagyon cuki az úgynevezett mini törpe pincser, légy felelős gazdi és ne válassz olyan kiskutyát, amelynek a szülei 2 kg körüliek, vagy annál kisebbek!

A törpe pincser kölyök kiválasztása

Ahogy már említettük, a törpe pincser hajlamos a túlzott feszültségre, esetenként agresszivitásra. Emiatt amikor kölyköt választasz, ne az alom legélénkebb tagját hozd el, aki a legjobban cincálja a testvéreit. Jobban jársz a kicsit nyugodtabb kölyökkel – belőle kiegyensúlyozottabb felnőtt válik majd.

A törpe pincser betegségei

A törpe pincser kis mérete ellenére érdekes módon nem hajlamos a legtöbb kistestű kutyákat érintő betegségre.

Kifejezetten erős és egészséges fajta, amely átlagosan 10-14 évet él.

Természetesen azért vannak olyan betegségek, amelyek gyakoribbak náluk. Lássuk, mik ezek!

Epilepszia

Az epilepszia egy olyan agyi működési zavar, amelynek során az agy egyes területein fokozott elektromos tevékenység keletkezik. Ez a fokozott agyi aktivitás megzavarja az idegsejtek ingerületi, illetve gátló folyamatainak egyensúlyát, és izgalmi túlsúlyt eredményez.
Az epilepszia a kutyák gyakori idegrendszeri betegsége. Tünetei változatosak lehetnek, mivel a betegségnek is többféle típusa van. A kutya epilepsziáról itt olvashatsz részletesebben >>

kutyanyakorv kutyaporaz szett

Kutyanyakörv és kutyapóráz szett

  PetChef x Collarful kapszula kollekció: egyedi stílus & cuki megjelenés. Rendeld együtt a PetChef kutyanyakörv és kutyapóráz szettünket, amit a PetChef cuki mintái díszítenek! Ezek a gyönyörű, kézzel készült darabok igazi remekművek, a minőségre pedig a Collarful márka a garancia. Ahogy kutyusod etetésében, úgy a megjelenésében se köss kompromisszumokat: kedvenced a legjobbat érdemli!
  megnézem

Progresszív retina atrófia (PRA)

Örökletes szembetegség, amelynek során a szemben található ideghártya károsodik, a benne található fényérzékelő sejtek, csapok és pálcikák degenerálódnak, sorvadnak. A látás folyamatosan romlik, majd teljes vakság is bekövetkezhet. A betegség sajnos mai ismereteink szerint nem gyógyítható. Erre a betegségre elérhető genetikai szűrővizsgálat, amelynek eredményét érdemes a tenyésztőtől elkérni.

Legg-Calve-Perthes kór (LPCD)

Mivel a combcsont vérellátása nem megfelelő, a csontállomány egy része felszívódik, és az ízületek nem képesek ellátni a funkciójukat. Már fiatal korban jelentkezik, általában 5-12 hónapos kor között. Tünetei az erős sántítás, a végtag terhelésének elkerülése, nehéz mozgás. A kezelés során a beteg területet műtéti úton eltávolítják, és itt hamarosan kialakul egy új, speciális kötőszövet. Ezután a láb visszanyeri mozgásképességét. Mivel szintén örökletes betegség, felelős tenyésztőtől való vásárlással jelentősen csökkenhet a megjelenésének az esélyét.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködése a pajzsmirigy rendellenessége. Feltételezések szerint felelős az olyan gondokért, mint az epilepszia, fokozott szőrhullás, az elhízás, a letargia, a hiperpigmentáció, a pioderma és más bőrbetegségek. Gyógyszerekkel és diétával kezelik.

Térdkalácsficam (patella luxatio)

A térdkalácsficam azt jelenti, hogy a térdkalács (patella) elmozdul a normál helyzetéből. Ilyenkor a kutyus számára fájdalmas a láb terhelése. Súlyos esetben krónikussá válhat a probléma, és műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

Extra tipp: bár a legtöbb a törpe pincser hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rá. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

A törpe pincser etetése

A hosszú, egészséges élet és a kirobbanó törpe pincser energia csak akkor lehetséges, ha kedvencedet kiegyensúlyozottan, táplálkozási igényeinek megfelelően eteted. Éppen ezért válassz csúcsminőségű, válogatott összetevőkből készült kutyaeledelt. Mivel a pincserek hízásra hajlamosak, ezért rájuk különös veszélyt jelentenek a silány forrásból származó, üres kalóriában bővelkedő tápok.

Emiatt a legtöbb száraztáp sajnos nem lesz megfelelő választás. Ezek ugyanis olyan gyenge minőségű összetevőkből készülnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, és akár allergiát is okozhatnak.

Ezen kívül lényeges tudnivaló, hogy bár sok helyen az extra magas hústartalmat hirdetik, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok szerint vese- és májproblémákat okozhat.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket törpe pincserednak is.

Petchef Tanyasi Marha Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a Tanyasi marha menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod fáradékony, nagy mozgásigényű, válogatós, cukorbeteg, esetleg magas tápanyagszükségletű vagy még kölyök? Akkor válaszd a Tanyasi marha eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a marhahús mellett, helyet kapott még egy kis barnarizs, sütőtök, édesburgonya és friss erdei áfonya is. Remek választás válogatós kutyák számára, de még számos más előnye is van. A marhahús extra magas fehérjetartalommal rendelkezik, ezért különösen támogatja az izomzat, a csontok és a fogak megfelelő fejlődését, és rengeteg energiával látja el a kutyusokat.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

A törpe pincser mozgásigénye, játék

torpe-pinscher

A törpe pincser hatalmas mozgásigényének köszönhetően aktív gazdik mellé való. Kicsi mérete ellenére olyan társ lesz, aki bármilyen szabadtéri tevékenységre szívesen elkísér – túrázni, biciklizni, trekkingezni, sőt akár lovagolni is. Választhatsz számára valamilyen kutyasportot is, hogy az energiáját le tudja vezetni – például az agility remek elfoglaltság a számára.

Mivel nemcsak mozogni szeret, de okos is, ezért biztosítsd számára a megfelelő szellemi terhelést is, így a mindennapokban harmonikusabb lesz a viselkedése.

A törpe pincser ápolása

A törpe pincser szőre nem igényel különösebb ápolást, elegendő néhány naponta átkefélni egy puha kefével. Fürdetni nem szükséges, csak ha muszáj, például amikor nagyon összekoszolja magát. Azt viszont megteheted, hogy egy nedves ronggyal néhány naponta áttörlöd a pofiját – különös tekintettel a szem alatti részre, illetve a test többi részét is megtörölheted.

Mire figyelj még a törpe pincser ápolásakor?

 • Rendszeresen ellenőrizd kedvenced karmait. Amennyiben már hallod a karmok kopogását, mindenképp vágd vissza őket. A kutya körömvágásról ebben a cikkben olvashatsz.
 • Ellenőrizd a füleit hetente. A kellemetlen szag és a pirosság fertőzésre utalhat – ezért ha ilyet tapasztalsz, akkor forduljatok állatorvoshoz. A fülek tisztításáról speciális, erre a célra készült ápolószerrel gondoskodhatsz, viszont csak a fül külső területeit szabad tisztítani, a hallójáratokat nem.
 • Figyelj fogai egészségére! Érdemes heti 2-3 alkalommal megmosni a fogát speciális kutyafogkrémmel, ezzel elkerülheted a fogkő és a különböző szájüregi betegségek kialakulását is.

Extra tipp: A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában már szuper ízletes farkashal bőr vagy tőkehal bőr rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Kinek való és kinek nem való a törpe pincser?

Mikor válaszd a törpe pincsert?

 • Ha egy kis méretű, de mégis nagyon aktív társat keresel, aki szívesen elkísér majd sportolni
 • Ha lépést tudsz tartani az élénk természetével, és nem engeded ki a kezedből az irányítást
 • Ha van kedved és időd sokat foglalkozni vele
 • Családba csak nagyobb gyerekek mellé való

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha egy nyugodt, higgadt kutyust szeretnél
 • Ha nincs tapasztalatod kutyákkal, és nem szeretnél kutyaoviba, kutyasuliba menni vele
 • Ha nem élsz aktív, sportos életet
 • Ha zavarna, hogy kedvenced néha feszült

És végül egy kis történelem: így alakult ki a törpe pincser fajta

A törpe pincser egy eredetileg német fajta, a német pincser a legközelebbi rokona, de annál sokkal kisebb termetű. A pincsereket eredetileg istállókban és otthonokban tartották elsősorban patkányok és egyéb rágcsálók vadászatának céljából. Közeli rokona még a schnauzer, amellyel közösek az ősei, a schnauzer azonban elkülönült szálkás, drótos szőrzete miatt.

Bár a pincserek ősei nagyjából 300 éve ismertek, a fajta standardját először 1895-ben ismerték el német tenyésztők, akik megalapították a Pinscher Klubot. A századfordulón már kiállításokon szerepelt, az ezt követő években pedig Németországban nagyon elterjedté vált. 1919-ben már megjelent az Egyesült Államokban is.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük