Ápolt mancsok, szépen karbantartott karmok: a kutya körömvágás nem valami úri huncutság, hanem kedvenced gondozásának nagyonis fontos része. A túl hosszú karmok ugyanis nem csak kényelmetlenséget, de akár komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. A cikkből megtudhatod, hogy miért szükséges a karmok rendszeres ápolása, melyek a kutya körömvágás lépései, milyen eszközökkel készülj és hogyan szoktasd hozzá négylábú barátodat a számára nem túl kellemes procedúrához.

Petchef Koromvagas Kutyaknal

Miért olyan fontos a kutyáknál a körömvágás?

A kutyák karma egész életük során folyamatosan nő és ideális esetben folyamatosan kopik is. A megfelelő mértékű kopáshoz azonban megfelelő körülmények szükségesek. Ha a kutyus kinti és van lehetősége ásni, keményebb talajon futkározni, vagy a benti kutyus sokat sétál mondjuk járdán, nincs is probléma. A karmok ilyenkor ugyanis a növekedéssel arányosan képesek kopni. Azonban ha a kutyus idősebb, és/vagy kevésbé aktív, esetleg sokat tartózkodik lakásban, akkor a karmok nem kopnak eléggé.

A túl hosszú karmok nem csak kényelmetlenek, hanem számos egyéb gondot is okozhatnak:

 • A karom letörhet, berepedezhet, ami kényelmetlenséggel, akár fájdalommal is járhat a kedvencednek
 • A hosszú karom bárhová beakadhat és akár le is szakadhat, ami komoly sérülésveszéllyel jár
 • Ráadásul a kutyusod nemcsak magát sértheti meg, hanem másokat is
 • A túl hosszú karom visszanyomódik mozgás közben és fájdalmat okozhat, ami elveszi kedvenced kedvét a mozgástól – ez pedig túlsúlyhoz és egyéb egészségügyi problémához vezethet
 • A lábujjak a karmok miatt kifordulhatnak, ami a testtartás megváltozását és hosszú távon ízületi problémák kialakulását okozhatja
 • A hosszú köröm okozta fájdalom miatt a kutya nyalogatni, rágni kezdi a tappancsát – ez a bőr elvékonyodásához, sebek keletkezéséhez vezethet, megtelepedhetnek a gombák, baktériumok és más kórokozók
 • A karom akár a talppárnába is belenőhet, extrém fájdalmat és fertőzéseket okozva

A kutyák körömvágásának elmulasztása tehát komoly betegségek kialakulásához is vezethet: éppen ezért fontos, hogy ne feledkezz meg róla!

Mikor túl hosszú a kutyusod karma?

A karmok ideális esetben nem érnek le a talajig. Tehát, ha azt tapasztalod, hogy kedvenced érkezését a körmöcskék kopogása jelzi, akkor itt az ideje a körömvágásnak! A következő képen látható karmok már túl hosszúnak számítanak:

Petchef Kutya Koromvagas Ara

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

Hallottál már a PetChefről, de nem tudod melyik eledelt válaszd kedvencednek?

  Próbáljátok ki mindegyiket egyszerre!
  Mi mindegyikből rakunk a dobozba, így kutyusod eldöntheti, hogy melyik a kedvence. A doboz tartalma: 7 darab, egyenként 160 grammos kutyaeledel, mindegyik ízből.
  Tanyasi marhaSzüreti pulykaErdei nyúlÜnnepi malacHáztáji bárányMennyei kenguruAtlanti lazac
  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledeleit!
  rendelek

Egy kis anatómia: így épül fel a kutyák karma

A kutyakarom 3 fő részből áll:

 • Körömágy: a karom legbelső, eleven része, amely igen érzékeny, mivel ereket, ideget tartalmaz
 • Subunguis: a karom középső, a külsőnél puhább, keratinból álló része, amely a körömágyat védi
 • Unguis: a karom külső, kemény része, amelyben a növekedés irányára merőleges, egymásra ferdén rétegelt, körkörösen futó keratin szálak találhatóak

A külső, kemény rész gyorsabban nő, ennek köszönheti a karom a hajlott formáját. Minél nagyobb a karom, annál nagyobb ugyanakkor a belső, élő körömágy is, amelyet ha elvágsz, az nem csak erős vérzéssel, de fájdalommal is jár. Sajnos a fájdalom okozta rossz emlék miatt pedig szinte biztos, hogy ellenállásba ütközöl majd a következő körömvágás során.

A kutya körömvágás menete

A fentiek alapján ijesztő is lehet a körömvágás, de egy kis odafigyeléssel és óvatossággal gyorsan bele lehet jönni a műveletbe.

Mire van szükség a karomvágáshoz?

 • Karomvágó: bármelyik állatfelszerelést árusító üzletben vásárolhatsz ilyen eszközt. Sok esetben határolóval vannak felszerelve, hogy ne tudj egyszerre túl sokat vágni kedvenced körméből.
 • Guillotine-os karomvágó: egyetlen pengét tartalmaz, általában kisebb kutyák, vékonyabb karmok vágására alkalmas
 • Ollós karomvágó: erős, ollószerű eszköz, nagyobb testű, erős karmú kutyusoknak is tökéletes
 • Elektromos, görgős karomreszelő: ezzel biztosíthatod, hogy ne maradjon túl éles kedvenced karma.
 • Törlőkendő, fertőtlenítő és vérzéscsillapító por: ezekre akkor lehet szükséged, ha véletlenül mégis belevágtál az eleven részbe. Vérzéscsillapító port állatgyógyászati termékeket árusító üzletben kaphatsz.
 • Jutalomfalat: jól jöhet beszoktatásnál, és vigaszként, ha belevágnál a körömágyba. Ha nem akarsz extra kalóriákat adni a kutyusnak, tegyél el pár falatot a vacsorájából. Arra viszont figyelj, hogy a dolog csak akkor működik, ha a kutya tényleg szereti a kutyaeledelt, amit adsz neki – a PetChef frissen főzött kutyaeledelei biztosan nem okoznak csalódást kutyusodnak.

Petchef Koromvagas Kutyaknal2

Megfelelő körülmények

Megkönnyítheted a saját dolgodat, ha megfelelő körülményeket teremtesz a körömvágás előtt. Érdemes kedvencedet megetetni vagy éppen megsétáltatni, így eleve nyugodtabb hangulatban kezdődik a folyamat. Az, hogy kedvenced álló vagy fekvő helyzetben van, teljesen mindegy: azt válaszd, ami számára kényelmesebb!

Szintén lényeges, hogy a körömvágás helyszínén elegendő fény álljon rendelkezésre, ha kell, kapcsolj be egy extra kislámpát!

  1. Fogd meg a kutyus tappancsát úgy, hogy az ujjak kissé szétnyíljanak: így jobban hozzáférsz majd a karmokhoz!

  2. A karomvágót az ujjak végéhez képest 45°-os szögben, a körömre merőlegesen kell tartani. A karmokat az élő körömágyhoz képest minimum 2mm-re vágd le. Na, de hol is van a körömágy?

 • Fehér vagy világos körmök esetén könnyű dolgod lesz: az eleven rész halványpiros vonalként jelenik meg.
 • A fekete köröm vágását inkább apránként, kis részletekben végezd: ha a karom belsejében kör alakú szürkés, vagy fehéres részhez érkezel, közepén fekete folttal, akkor ne vágj többet!
 • 3. A karmok reszelése: érdemes vágás után megreszelgetni kedvenced karmait, hogy ne akadjanak bele semmibe, illetve az éles körmök ne okozzanak sérülést.

A körömvágási rutin része lehet még a mancsok átvizsgálása toklász vagy sérülések után, szükség szerint a szőrzet kibontásával vagy formára nyírásával.

Mit tehetsz, ha mégis vérzik a kutya körme?

Még gyakorlott gazdikkal, sőt kutyakozmetikusokkal vagy állatorvosokkal is előfordul néha, hogy belevágnak a kutya körmének körömágyába, ami vérzéssel jár. Ne ess pánikba, szerencsére nem történik ilyenkor tragédia! Sőt,ha a gazdi nyugodt marad, a kutyus is előbb nyugszik majd meg.

A sérült karmot mártsd vérzéscsillapító porba, majd fertőtlenítsd le! Kutyusodat pedig alaposan simogasd meg és adj neki 1-2 jutalomfalatot!

Mi a teendő, ha extra hosszú a karom?

Minél hosszabb a karom, annál hosszabb a körömágy, így annál nagyobb az esélye, hogy belevágsz az érzékeny részbe. A jó hír viszont az, hogy a karom fokozatos visszavágásával a körömágy is egyre visszább húzódik majd és pár hét alatt elérheted a kívánt állapotot. Tehát ilyen esetben az a legjobb, ha apránként, de viszonylag sűrűn vágsz kedvenced karmából.

A farkasköröm nagyobb figyelmet igényelhet

A lábközépcsont belső oldalán helyezkedik el (már amennyiben egyáltalán kifejlődik) a kutyák 5. ujja, a farkaskörömmel. Ez a köröm kevésbé kopik, így sok mindenbe beakadhat. Éppen ezért még akkor is figyelj rá, ha a kutyusod többi körme nem, vagy csak ritkán igényel vágást!

kutya teniszlabda

Kutya teniszlabda

  A teniszlabda színes, pattog, tökéletesen illeszkedik a szájba és a legszórakoztatóbb és legsokoldalúbb kutyajáték, ami jó pár generáció óta népszerű a kutyusok körében. A PetChef kínálatában már megtalálod a vidám, egészségbarát teniszlabdákat, melyek télen-nyáron kiváló mókát biztosítanak az örökmozgó ebeknek.
  megnézem

Hogyan szoktathatod hozzá a kutyusodat a körömvágáshoz?

Ahogy már említettük, a kutyusok ösztönösen utálják a körömvágást, amin nem segít, ha még valamilyen kellemetlen emlékük is van a témában. Mivel segíthetsz?

 • Ösztönözd jutalomfalattal! Eleinte az egy karom, egy jutifali elvet is alkalmazhatod, később elegendő lehet a mancsonként egy jutalomfalat adása.
 • Ha a kutyusnak rossz emlékei vannak, jutalomfalattal először szoktasd hozzá, hogy megfogod a mancsát, majd kezedbe veszed az ollót, de még ne csinálj semmit!
 • Az is segíthet, ha egyszerre csak egy mancson vágod le a karmokat, így egyszerre kevesebb időt kell kibírni kedvencednek.

Ha a fenti tanácsok nem segítenek, akkor kérheted tapasztalt kutyakiképző segítségét is. Ha pedig nem a kutyusod, hanem te magad félsz a körömvágástól, nem muszáj vesződni vele: állatorvos vagy kutyakozmetikus is szívesen elvégzi a feladatot.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük