A szopornyica a kutyákat fenyegető vírusos betegségek közül talán a legfélelmetesebb, mivel akár az állat halálával is végződhet. Szerencsére Magyarországon is van lehetőség a szopornyica oltás révén történő megelőzésére, ami teljes védelmet nyújt négylábú kedvenced számára.

Ennek is köszönhető, hogy ahogy a legtöbb országban, nálunk is sikerült visszaszorítani a kutya szopornyica terjedését. Ám a betegség nem tűnt el teljesen, elsősorban a kóbor kutyák körében továbbra is szedi áldozatait.

Cikkünkből megismerheted:

 • a szopornyica történetét,
 • kórokozóját,
 • a szopornyica tüneteit és lefolyását,
 • a szopornyicás, illetve a lábadozó kutya etetését,
 • illetve a a szopornyica kezelésének és megelőzésének lehetséges módjait.

Mi az a szopornyica?

A szopornyica egy vírusos fertőző betegség, amely heveny lefolyású, súlyos tüneteket okoz és nem ritkán halálos kimenetelű. Az esetek többségében az egy évnél fiatalabb kutyákat érinti.

A szopornyica kutyáknál a leggyakoribb, de macskák, nagymacskák, menyétfélék és egyes főemlősök is elkaphatják és terjeszthetik. A macskáknál a szopornyica tünetmentes, így őket nem fenyegeti ez a betegség. Ez az emberre is igaz, minket ugyanis nem fertőzhet meg ez a vírus.

A szopornyica története

A szopornyicát Európában elsőként 1761-ben, Spanyolországban írták le, de egészen 1905-ig kellett várni, mire felfedezték, hogy egy vírus okozza. Az első védőoltást az olasz Puntoninak köszönhetjük, aki 1923-ban, szopornyicában elhullott kutyák agyszöveteit formalinnal kezelte, így alkotta meg a szopornyica elleni vakcinát. A szopornyica elleni oltás az 1950-es évektől vált széles körben elérhetővé.

A szopornyica vírusa

A szopornyica kórokozója az úgynevezett kutya-morbillivírus, amit – főleg régebben – szopornyicavírusnak is neveztek. Ez a kórokozó a Paramyxoviridae vírusok családjába tartozik, RNS-genomja pedig egyszálú.

A szopornyica rendkívül könnyen fertőz, cseppfertőzéssel terjed, leginkább az alábbi testnedvek és anyagok hordozzák és továbbítják egyik kutyáról a másikra:

 • vizelet,
 • széklet,
 • szem- és orrváladék.

Elég, ha egy egészséges kutya megszaglássza vagy megnyalja egy fertőzött kutya vizeletét, és máris elkaphatja a szopornyicát. A fertőzést az ember is átviheti egyik kenelből a másikba, egyik kutyáról a másikra, de általában egymást fertőzik meg az állatok a testnedveikkel.

Érdekesség: a szopornyica vírusa közeli rokonságban áll azzal a vírussal, ami szarvasmarháknál a keleti marhavészt okozza, valamint a kanyaró vírusával is.

A szopornyica tünetei és lefolyása

Petchef Kutya Kotohartya Gyulladas

A szopornyica kutyáknál mindig magas lázzal kezdődik. Ezután három, jól elkülönülő szakasza alakulhat ki. A szopornyica tünetei is a betegség egyes fázisaihoz kapcsolódnak. A szopornyicás kutya áteshet az összes szakaszon, de az is lehet, hogy csak egyetlen jelentkezik a három közül.

1. Kezdeti szakasz

A fertőzés pillanatától körülbelül egy hétig tart a szopornyica kezdeti szakasza. A vírus a torok környékén található nyirokszövet-állományban szaporodik, innen kerül a véráramba. Ennek a stádiumnak a legjellemzőbb tünete a magas, akár 41 fokos láz. A lázas kutya fáradékony, elesett, alig mozog, egész nap hever. Sokan úgy jellemzik ezt az állapotot, hogy a kutya depressziós.

Bizonyos esetekben a fertőzéstől számított 1-2 nap elteltével például az állat combjainak belső részén sötétpiros-vörös árnyalatú foltok jelennek meg. Ezekből rövid időn belül hólyagok lehetnek, amelyekből gennyes váladék is szivároghat. A kiütések mellett a szopornyicát bágyadtság, levertség, étvágytalanság is kísérheti ebben a szakaszban.

A szopornyica lefolyását ezután a kettős lázcsipkének nevezett jelenség kíséri. Ezen azt értjük, hogy a kutyus belázasodik, majd a láz elmúlik, és olyan, mintha az állat újra egészséges lenne. Ám 2-3 nap elteltével a újra jelentkezik a láz, és a kutyus állapota drasztikusan romlik.

Petchef Szopornyica

2. Hurutos szakasz

Ekkorra a szopornyica vírusa olyan mértékben legyengítette az állat szervezetét, hogy további kórokozók, elsősorban gennyes gyulladást okozó baktériumok is megfertőzik a beteg kutyát. A kutya ebben a fázisban szemgyulladás kialakulásától is szenvedhet, pontosabban a kutya kötőhártya-gyulladásáról beszélhetünk.

Ezen felül a szopornyica hurutos változatát az alábbi tünetek, illetve szövődmények jellemezhetik:

 • Torokgyulladás, mandulagyulladás, de akár tüdőgyulladás is jelentkezhet.
 • Mindezt gennyes szem- és orrváladék képződés kíséri.
 • A kutya tüsszög, köhög.
 • A kutya bélgyulladás tüneteit is produkálhatja, amely a gyomrot is érintheti.
 • Emiatt hányás, hasmenés is jelentkezhet.

Ezek mellett az állat bőre megvastagodhat az orrán és a talppárnákon, fogai sötét, barnás árnyalatúra színeződhetnek. Ez utóbbi a szopornyica azon tünetei közé tartozik, amit egy életen át kénytelen viselni magán az állat.

3. Neurológiai vagy ideges szakasz

Ennél a fázisnál a betegség tovább súlyosbodik. Az izgatottságtól, ferde fejtartástól, remegéstől a tünetek egészen a kutya izomrángásáig terjedhetnek. A lokális izomrángásokból rángógörcsök, majd az egész testre kiterjedő rohamok keletkezhet.

További lehetséges tünetek a neurológiai fázisban:

 • tétova, zavart mozgás (pl. körbejárás),
 • fényérzékenység,
 • érintéssel szembeni túlzott érzékenység,
 • fogcsattogtatás.

A betegség tovább súlyosbodhat, a kutya lebénulhat, megsüketülhet, akár meg is vakulhat.

Az alábbi tünetek az állatot egész életében végigkísérik:

 • izomrángás,
 • részleges bénulás,
 • süketség,
 • vakság
 • izomsorvadás
 • gyomor- és bélhurut.

Legrosszabb esetben sajnos a kutya bele is halhat a szopornyicába.

A szopornyicás kutya etetése

A szopornyicában szenvedő vagy felgyógyulóban lévő kutya etetésénél több szempontot is érdemes figyelembe venni.

A szopornyicás kutya étvágytalanságban szenvedhet, miközben a létfontosságú tápanyagokra ugyanúgy, vagy még inkább szüksége van, mint egészségesen. Emiatt érdemes a szervezetét megerősítő, vitaminokban, ásványi anyagokban és értékes tápanyagokban gazdag, ugyanakkor minél ízletesebb táplálékkal etetni.

A szopornyica sajnos a kutya emésztőrendszerére is rámehet, a bélgyulladás rendkívül súlyos is lehet. Emiatt nagyon lényeges, hogy minél kímélőbb, könnyen emészthető, a gyomrot és a beleket minél kevésbé megterhelő ennivalót kapjon a beteg kutyus.

Dr. Varga József állatorvos, a kutyák táplálkozásának szakértője az Erdei nyúl kutyaeledel összeállításához is hozzájárult szaktudásával és sok éves szakmai tapasztalatával. Ennek is köszönhető, hogy ez az eledel a legjobb választás a szopornyicából felgyógyuló kutyusok részére.

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Erdei nyúl menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod máj- és vesebetegséggel küzd, hasnyálmirigy problémáktól szenved, esetleg idős, allergiás vagy cukorbeteg? Akkor válaszd az Erdei nyúl eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a nyúlhús mellett, helyet kapott még egy kis kukoricadara, chia mag, édesburgonya, sütőtök és friss erdei áfonya is. Erdei nyúl eledelünk hipoallergén hatással is rendelkezik, ezért ideális azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. Csökkentett fehérjetartalma pedig támogatja a vesék szűrő funkcióját, így kifejezetten ajánljuk máj- vagy vese problémák fennállása esetén.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  Rendelek

Nézzük meg miért is van ez így:

 • Alacsony zsírtartalmának és a benne lévő összetett szénhidrátoknak köszönhetően könnyen emészthető.
 • A benne lévő sütőtök, édesburgonya és erdei áfonya C-vitamin tartalma külön-külön is igen magas. A C-vitamin erősíti a szervezet ellenálló-képességét, kiváló antioxidáns és az idegrendszer regenerálódását is segíti.
 • A sütőtökben nagy mennyiségű béta-karotin és rengeteg vitamin (A-, C-, B és E-) és antioxidáns is található, így hatékonyan erősíti az immunrendszert.
 • Az édesburgonya ugyancsak superfood, gazdag antioxidánsokban, nyomelemekben és vitaminokban. Gyomornyugtató és gyulladáscsökkentő hatása pedig különösen előnyös a szopornyicában szenvedő vagy abból lábadozó kutyáknak.

Emellett, mint minden PetChef kutyaeledel, így az Erdei nyúl is emberi fogyasztásra alkalmas, friss alapanyagokból, például nyúlhúsból és -májból, chiamagból, kukoricadarából, édesburgonyából, sütőtökből és erdei áfonyából készül. A nyúlhúsban, gabonában és zöldségekben lévő tápanyagok a kíméletes főzési eljárás révén szinte hiánytalanul benne vannak a késztermékben. Így elfogyasztás után a kutya szervezetében is hasznosulni tudnak.

A PetChef kutyaeledelek az összes jó tulajdonságuk ellenére nem pótolják a szakszerű gyógykezelést és ápolást. A legfontosabb, hogy a szopornyicás kutya kezeléséről mindenképpen konzultálj egy állatorvossal!

A szopornyica megelőzése és kezelése

Petchef Szopornyica Virus

A szopornyica megelőzése

A szopornyica a betegség ellen kifejlesztett védőoltás segítségével szerencsére hatékonyan megelőzhető. Ez nem egyszeri védőoltást, hanem egy oltássorozatot jelent. A vakcinát először 6-8 hetes korban adják be, majd 2-4 hét elteltével ismétőoltást kapnak a kiskutyák. Ezt egészen addig folytatják, amíg el nem érik a 16 hetes kort. A védettséget a teljes oltássorozat beadása alakítja ki.

A szopornyica elleni védőoltás számos országban kötelező, Magyarországon az ajánlott kategóriába tartozik. Egyedileg ritkán, de más védőoltással együtt, kombinálva elérhető.

kerámia kutyatál

Kerámia kutyatál

  Az egészséges kutyaeledelhez minőségi kerámia tál dukál. Lepd meg szőrös barátodat a PetChef újdonságával, a szupercuki kerámia etetőtálkával, amely kedvenc falataihoz és vízhez egyaránt tökéletes választás! Sok kutyus szenved a fémtálak okozta allergiától, számukra pl. a kerámiából készült tál a megfelelő választás.
  megnézem

A szopornyica kezelése

A szopornyicás megbetegedés az idegrendszeri tüneteken kívül – amelyek nem, vagy csak nagyon nehezen gyógyíthatók-, az egyéb gyulladásos bántalmak nehezen ugyan, de kezelhetők. A szopornyicás megbetegedés elején alkalmazható passzív immunitás, ami egy ellenanyagokban dús szérumot jelent. Ez lényegében egy már harcra kész ellenanyag-tömeget ad az állatnak, ami segíti a vírus legyőzésében. Ezt csak a fertőzés elején érdemes használni.

Egyébként a következményes gyulladásos és bakteriális megbetegedés tüneti kezelését kell alkalmazni, és nem szabad megfeledkezni az immunerősítésről sem.

Természetesen a felépülés támogatáshoz helyes táplálás is szükséges. A támogató kezelések a következőket jelentik:

 • megfelelő folyadékpótlás,
 • a kutya lázának csillapítása,
 • görcsoldók,
 • fájdalomcsillapítók adagolása,
 • illetve antibiotikum-kúra,
 • vitaminok és immunerősítőbhasználata.

Petchef Kutya Laz Csillapitasa

A gyógyszeres kezelést is csak állatorvossal egyeztetve, az ő útmutatásait követve folytasd!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük