A szopornyica a kutyákat fenyegető vírusos betegségek közül talán a legfélelmetesebb, mivel akár az állat halálával is végződhet. Szerencsére Magyarországon is van lehetőség a szopornyica oltás révén történő megelőzésére, ami teljes védelmet nyújt négylábú kedvenced számára.

Ennek is köszönhető, hogy ahogy a legtöbb országban, nálunk is sikerült visszaszorítani a kutya szopornyica terjedését. Ám a betegség nem tűnt el teljesen, elsősorban a kóbor kutyák körében továbbra is szedi áldozatait.

Cikkünkből megismerheted:

 • a szopornyica történetét,
 • kórokozóját,
 • a szopornyica tüneteit és lefolyását,
 • a szopornyicás, illetve a lábadozó kutya etetését,
 • illetve a a szopornyica kezelésének és megelőzésének lehetséges módjait.

Mi az a szopornyica?

A szopornyica egy vírusos fertőző betegség, amely heveny lefolyású, súlyos tüneteket okoz és nem ritkán halálos kimenetelű. Az esetek többségében az egy évnél fiatalabb kutyákat érinti.

A szopornyica kutyáknál a leggyakoribb, de macskák, nagymacskák, menyétfélék és egyes főemlősök is elkaphatják és terjeszthetik. A macskáknál a szopornyica tünetmentes, így őket nem fenyegeti ez a betegség. Ez az emberre is igaz, minket ugyanis nem fertőzhet meg ez a vírus.

A szopornyica története

A szopornyicát Európában elsőként 1761-ben, Spanyolországban írták le, de egészen 1905-ig kellett várni, mire felfedezték, hogy egy vírus okozza. Az első védőoltást az olasz Puntoninak köszönhetjük, aki 1923-ban, szopornyicában elhullott kutyák agyszöveteit formalinnal kezelte, így alkotta meg a szopornyica elleni vakcinát. A szopornyica elleni oltás az 1950-es évektől vált széles körben elérhetővé.

A szopornyica vírusa

A szopornyica kórokozója az úgynevezett kutya-morbillivírus, amit – főleg régebben – szopornyicavírusnak is neveztek. Ez a kórokozó a Paramyxoviridae vírusok családjába tartozik, RNS-genomja pedig egyszálú.

A szopornyica rendkívül könnyen fertőz, cseppfertőzéssel terjed, leginkább az alábbi testnedvek és anyagok hordozzák és továbbítják egyik kutyáról a másikra:

 • vizelet,
 • széklet,
 • szem- és orrváladék.

Elég, ha egy egészséges kutya megszaglássza vagy megnyalja egy fertőzött kutya vizeletét, és máris elkaphatja a szopornyicát. A fertőzést az ember is átviheti egyik kenelből a másikba, egyik kutyáról a másikra, de általában egymást fertőzik meg az állatok a testnedveikkel.

Érdekesség: a szopornyica vírusa közeli rokonságban áll azzal a vírussal, ami szarvasmarháknál a keleti marhavészt okozza, valamint a kanyaró vírusával is.

A szopornyica tünetei és lefolyása

Petchef Kutya Kotohartya Gyulladas

A szopornyica kutyáknál mindig magas lázzal kezdődik. Ezután három, jól elkülönülő szakasza alakulhat ki. A szopornyica tünetei is a betegség egyes fázisaihoz kapcsolódnak. A szopornyicás kutya áteshet az összes szakaszon, de az is lehet, hogy csak egyetlen jelentkezik a három közül.

1. Kezdeti szakasz

A fertőzés pillanatától körülbelül egy hétig tart a szopornyica kezdeti szakasza. A vírus a torok környékén található nyirokszövet-állományban szaporodik, innen kerül a véráramba. Ennek a stádiumnak a legjellemzőbb tünete a magas, akár 41 fokos láz. A lázas kutya fáradékony, elesett, alig mozog, egész nap hever. Sokan úgy jellemzik ezt az állapotot, hogy a kutya depressziós.

Bizonyos esetekben a fertőzéstől számított 1-2 nap elteltével például az állat combjainak belső részén sötétpiros-vörös árnyalatú foltok jelennek meg. Ezekből rövid időn belül hólyagok lehetnek, amelyekből gennyes váladék is szivároghat. A kiütések mellett a szopornyicát bágyadtság, levertség, étvágytalanság is kísérheti ebben a szakaszban.

A szopornyica lefolyását ezután a kettős lázcsipkének nevezett jelenség kíséri. Ezen azt értjük, hogy a kutyus belázasodik, majd a láz elmúlik, és olyan, mintha az állat újra egészséges lenne. Ám 2-3 nap elteltével a újra jelentkezik a láz, és a kutyus állapota drasztikusan romlik.

Petchef Szopornyica

2. Hurutos szakasz

Ekkorra a szopornyica vírusa olyan mértékben legyengítette az állat szervezetét, hogy további kórokozók, elsősorban gennyes gyulladást okozó baktériumok is megfertőzik a beteg kutyát. A kutya ebben a fázisban szemgyulladás kialakulásától is szenvedhet, pontosabban a kutya kötőhártya-gyulladásáról beszélhetünk.

Ezen felül a szopornyica hurutos változatát az alábbi tünetek, illetve szövődmények jellemezhetik:

 • Torokgyulladás, mandulagyulladás, de akár tüdőgyulladás is jelentkezhet.
 • Mindezt gennyes szem- és orrváladék képződés kíséri.
 • A kutya tüsszög, köhög.
 • A kutya bélgyulladás tüneteit is produkálhatja, amely a gyomrot is érintheti.
 • Emiatt hányás, hasmenés is jelentkezhet.

Ezek mellett az állat bőre megvastagodhat az orrán és a talppárnákon, fogai sötét, barnás árnyalatúra színeződhetnek. Ez utóbbi a szopornyica azon tünetei közé tartozik, amit egy életen át kénytelen viselni magán az állat.

3. Neurológiai vagy ideges szakasz

Ennél a fázisnál a betegség tovább súlyosbodik. Az izgatottságtól, ferde fejtartástól, remegéstől a tünetek egészen a kutya izomrángásáig terjedhetnek. A lokális izomrángásokból rángógörcsök, majd az egész testre kiterjedő rohamok keletkezhet.

További lehetséges tünetek a neurológiai fázisban:

 • tétova, zavart mozgás (pl. körbejárás),
 • fényérzékenység,
 • érintéssel szembeni túlzott érzékenység,
 • fogcsattogtatás.

A betegség tovább súlyosbodhat, a kutya lebénulhat, megsüketülhet, akár meg is vakulhat.

Az alábbi tünetek az állatot egész életében végigkísérik:

 • izomrángás,
 • részleges bénulás,
 • süketség,
 • vakság
 • izomsorvadás
 • gyomor- és bélhurut.

Legrosszabb esetben sajnos a kutya bele is halhat a szopornyicába.

A szopornyicás kutya etetése

A szopornyicában szenvedő vagy felgyógyulóban lévő kutya etetésénél több szempontot is érdemes figyelembe venni.

A szopornyicás kutya étvágytalanságban szenvedhet, miközben a létfontosságú tápanyagokra ugyanúgy, vagy még inkább szüksége van, mint egészségesen. Emiatt érdemes a szervezetét megerősítő, vitaminokban, ásványi anyagokban és értékes tápanyagokban gazdag, ugyanakkor minél ízletesebb táplálékkal etetni.

A szopornyica sajnos a kutya emésztőrendszerére is rámehet, a bélgyulladás rendkívül súlyos is lehet. Emiatt nagyon lényeges, hogy minél kímélőbb, könnyen emészthető, a gyomrot és a beleket minél kevésbé megterhelő ennivalót kapjon a beteg kutyus.

Dr. Varga József állatorvos, a kutyák táplálkozásának szakértője az Erdei nyúl kutyaeledel összeállításához is hozzájárult szaktudásával és sok éves szakmai tapasztalatával. Ennek is köszönhető, hogy ez az eledel a legjobb választás a szopornyicából felgyógyuló kutyusok részére.

Nézzük meg miért is van ez így:

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel 14

Erdei nyúl kutyaeledel

megnézem
 • Alacsony zsírtartalmának és a benne lévő összetett szénhidrátoknak köszönhetően könnyen emészthető.
 • A benne lévő sütőtök, édesburgonya és erdei áfonya C-vitamin tartalma külön-külön is igen magas. A C-vitamin erősíti a szervezet ellenálló-képességét, kiváló antioxidáns és az idegrendszer regenerálódását is segíti.
 • A sütőtökben nagy mennyiségű béta-karotin és rengeteg vitamin (A-, C-, B és E-) és antioxidáns is található, így hatékonyan erősíti az immunrendszert.
 • Az édesburgonya ugyancsak superfood, gazdag antioxidánsokban, nyomelemekben és vitaminokban. Gyomornyugtató és gyulladáscsökkentő hatása pedig különösen előnyös a szopornyicában szenvedő vagy abból lábadozó kutyáknak.

Emellett, mint minden PetChef kutyaeledel, így az Erdei nyúl is emberi fogyasztásra alkalmas, friss alapanyagokból, például nyúlhúsból és -májból, chiamagból, kukoricadarából, édesburgonyából, sütőtökből és erdei áfonyából készül. A nyúlhúsban, gabonában és zöldségekben lévő tápanyagok a kíméletes főzési eljárás révén szinte hiánytalanul benne vannak a késztermékben. Így elfogyasztás után a kutya szervezetében is hasznosulni tudnak.

A PetChef kutyaeledelek az összes jó tulajdonságuk ellenére nem pótolják a szakszerű gyógykezelést és ápolást. A legfontosabb, hogy a szopornyicás kutya kezeléséről mindenképpen konzultálj egy állatorvossal!

A szopornyica megelőzése és kezelése

Petchef Szopornyica Virus

A szopornyica megelőzése

A szopornyica a betegség ellen kifejlesztett védőoltás segítségével szerencsére hatékonyan megelőzhető. Ez nem egyszeri védőoltást, hanem egy oltássorozatot jelent. A vakcinát először 6-8 hetes korban adják be, majd 2-4 hét elteltével ismétőoltást kapnak a kiskutyák. Ezt egészen addig folytatják, amíg el nem érik a 16 hetes kort. A védettséget a teljes oltássorozat beadása alakítja ki.

A szopornyica elleni védőoltás számos országban kötelező, Magyarországon az ajánlott kategóriába tartozik. Egyedileg ritkán, de más védőoltással együtt, kombinálva elérhető.

A szopornyica kezelése

A szopornyicás megbetegedés az idegrendszeri tüneteken kívül – amelyek nem, vagy csak nagyon nehezen gyógyíthatók-, az egyéb gyulladásos bántalmak nehezen ugyan, de kezelhetők. A szopornyicás megbetegedés elején alkalmazható passzív immunitás, ami egy ellenanyagokban dús szérumot jelent. Ez lényegében egy már harcra kész ellenanyag-tömeget ad az állatnak, ami segíti a vírus legyőzésében. Ezt csak a fertőzés elején érdemes használni.

Egyébként a következményes gyulladásos és bakteriális megbetegedés tüneti kezelését kell alkalmazni, és nem szabad megfeledkezni az immunerősítésről sem.

Természetesen a felépülés támogatáshoz helyes táplálás is szükséges. A támogató kezelések a következőket jelentik:

 • megfelelő folyadékpótlás,
 • a kutya lázának csillapítása,
 • görcsoldók,
 • fájdalomcsillapítók adagolása,
 • illetve antibiotikum-kúra,
 • vitaminok és immunerősítőbhasználata.

Petchef Kutya Laz Csillapitasa

A gyógyszeres kezelést is csak állatorvossal egyeztetve, az ő útmutatásait követve folytasd!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.