A fog- és szájbetegségek a kutyák egyik leggyakoribb egészségügyi problémái, 60%-uknál kétéves korukig jelentkezik valamilyen rendellenesség. Bár ezek rendkívül kellemetlenek lehetnek, a kutyák gyakran nem mutatják a fájdalom külső jeleit, így nehéz lehet észrevenni. Kezeletlenül hagyva azonban jelentősen csökkentheti az életminőségüket, és más súlyos egészségügyi állapotokat is okozhat. Mit érdemes tudni a kutyák fogazatáról? Miért veszíthetik el a kutyusok a fogaikat? És hogyan őrizheted meg kedvenced fogainak egészségét? Cikkünkből most mindent megtudhatsz!

Mit érdemes tudni a kutyák fogazatáról?

Tűéles kölyökkutya tejfogak
A kutyusok fogak nélkül születnek és 2-4 hetes korukban kezdenek előbújni a tejfogaik. 8-10 hetes korukra általában már 28 tejfoguk van: 14 alul és 14 fölül.

A kölykök foga kifejezetten éles, amivel igen fájdalmasakat tudnak harapni. Mindez nem véletlen, ugyanis a kiskutyáknak ebben az életszakaszban extra segítségre van szükségük a rágáshoz, mivel az állkapcsuk nem olyan erős, mint a felnőtt kutyáké. Az éles fogak megkönnyítik a rágást, amikor elkezdenek szilárdabb táplálékot enni, vagy jutalomfalatokat, játékokat rágcsálnak.
https://petchef.hu/wp-admin/index.php
A kutyusok gyors érésük miatt nagyon gyorsan elveszítik az első fogaikat. Mérettől és fajtától függően a metszőfogak hullanak ki először 4 hónapos kor körül, majd a szemfogak következnek, általában 5-6 hónapos korban. Ezután 5-8 hónapos kor között megjelennek az előzápfogak és a zápfogak, végül összesen 42 felnőtt állandó fog bújik ki.

ÉRDEKESSÉG: A kistestű kutyáknál általában hosszabb ideig tart a tej- és állandó fogak kifejlődése.

A kutyusok állandó fogai

A felnőtt kutyák 42 fogából 20 található az állkapocs felső részén és 22 pedig alul.
Előfordulhat olyan eset, hogy a tejfogak nem hullanak ki és az állat szájában maradnak. Ez azért nem szerencsés, mert a felnőtt fogak rendellenes elhelyezkedését okozzák, valamint hajlamosítanak a fogágybetegségekre. A visszamaradt fogakat általában genetikai problémának tekintik. Bármelyik kutyánál előfordulhat, de a kistestűeknél valószínűbb. Az állatorvosnak műtéti úton el kell távolítania ezeket, hogy helyet csináljon az állandó fogaknak.

Milyen típusú fogai vannak a kutyusoknak?

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is többféle foguk van. Ezek különböző feladatokat látnak el, és rágás közben segítenek a blökiknek az étel lebontásában.

Minden kutya szájában 4 típusú fog található:

 • Metszőfogak
 • Szemfogak
 • Előzápfogak
 • Zápfogak

Kutyak Fogazatanak Tipusai

Metszőfogak

A metszőfogak a kutya szájában elöl találhatók. A felső és az alsó állkapocsban 6-6 metszőfog helyezkedik el.
A blökik ezeket az étel megragadására, valamint rágásra és tisztálkodásra használják. Bundájuk rágcsálásakor a metszőfogak segítségével próbálják meg eltávolítani a különböző élősködőket, kullancsokat.
A metszőfogak viszonylag kicsik és foganként egy gyökérrel rendelkeznek.

Szemfogak

A szemfogak a leghosszabb fogak a száj elülső részén, amelyek „agyarakként” jelennek meg, a metszőfogak mögött kaptak helyet.

A kutyáknak 4 szemfoguk van, 2 a felső és 2 az alsó állkapocsban. Ezek a fogak jól fejlettek és enyhén íveltek, hogy jobban meg tudják fogni a tárgyakat – csontot, rágókát – és az ételt is ezekkel tépik szét. A szemfogaknak a metszőfogakhoz hasonlóan egy gyökerük van.

Előzápfogak (kisőrlők vagy premolárisok)

Az előzápfogak a szemfogak mögött találhatók. A felnőtt kutyáknak 16 premolárisuk van, 8 a felső állkapocsban és 8 alul.
A kutyusok az előzápfogak segítségével aprítják fel az ételt és rágják meg. Jól megfigyelhető, ahogy a kutyus oldalt rágcsálja a húsos csontokat, a kisőrlőkkel fejti le a finom falatokat.

Zápfogak (őrlők vagy molárisok)

Az őrlőfogak a kutya szájának hátsó részében helyezkednek el. Nagyon hasonlítanak az előzápfogakra. A felső állkapocsban 4, az alsó állkapocsban 6 moláris fog található. Az őrlőfogak arra szolgálnak, hogy az ételt – így a száraz, keményebb táplálékot is – apró darabokra őröljék, hogy azt a kutya könnyedén le tudja nyelni és emészthető legyen. Ezeknek a fogaknak rendszerint 1-3 gyökerük van.

Miért veszíthetik el a kutyusok a fogukat?

Ha a kutya a tejfogváltáson kívül veszít fogat, annak leggyakoribb oka valamilyen betegség, vagy ha letörik a foga.
FONTOS: Ha észreveszed, hogy kedvencednek problémája van a rágással, hiányzik egy darab belőle vagy kiesett, mindenképpen keress fel állatorvost!

Milyen problémák állhatnak a fogvesztés hátterében?

Lássuk most, hogy mi állhat a fogeltávolítás hátterében.

Fogágybetegség

A kutyák fogvesztésének leggyakoribb oka, a szájban lévő előrehaladott fogágybetegség, azaz a fogakat körülvevő szövetek baktériumok okozta gyulladása. A kellemetlen kutya szájszagot is sok esetben ez okozza.

Megfelelő fogápolás – például fogmosás és állatorvosi fogtisztítás – nélkül a kutyusoknál fogágybetegség és fogszuvasodás alakul ki. A fertőzést nem csak a fogak elveszítése miatt kell komolyan venni, hanem azért is, mert a baktériumok az állat más szerveit is megtámadhatják, így a szívét, a máját és a veséit.

Kutya Fogvesztes Okai

Fogszuvasodás

A kutyák fogai sokkal gyorsabban szuvasodnak és kopnak, mint a mi fogaink, ami részben annak köszönhető, hogy nem csak evésre és ivásra használják a szájukat.

Hanem például arra, hogy felvegyenek, cipeljenek és rágjanak dolgokat. Ezen kívül rengeteg dolog érintkezik a szájukkal, például nyálas játékok, szőr, piszok, ürülék, étel stb. Ezek pedig károsíthatják a fogakat.
Egyes kutyáknál – különösen a kistestű fajtáknál és az agaraknál – a fogszuvasodás rendkívül gyors ütemben zajlik, így életük során gyakoribb, hogy az állatorvosnak el kell távolítania a beteg fogakat. Ez érzéstelenítésben történik és rutin eljárásnak számít.

Bár a foghúzás drasztikusnak hangzik, sokkal jobb megoldás, mintha a beteg fog a fájdalom és fertőzés forrásaként a kutyus szájában maradna. Meglepő módon a kutyák szükség esetén fogak nélkül is tökéletesen tudnak enni.

Trauma

A blökik előszeretettel visznek különböző tárgyakat a szájukban, például köveket vagy vastag botokat, ami miatt gyakori, hogy letörik a foguk. Ezen kívül a csontok is veszélyt jelenthetnek a kutyusok számára.

Kedvenced fogainak védelme érdekében a legjobb, ha nem adsz neki olyan dolgokat, mint a marha- vagy sertéscsont, mivel ez az anyag túl kemény lehet, és gyakran vezet törésekhez és fogsérülésekhez. Valamint rendszeresen ellenőrzöd, hogy a nagy játékok, felfedezések hevében nem érte-e baleset a fogakat.

Mennyire gyakori, hogy probléma van a kutyák fogazatával?

A fogbetegségek az egyik leggyakoribbnak számítanak a kutyusoknál. A három évesnél idősebb kutyák több mint 80%-ánál tapasztalható aktív probléma.

Kevés kutya mutatja a fogbetegség nyilvánvaló jeleit, ezért a családon és az állatorvoson is múlik, hogy időben fény derüljön a rejtett és gyakran fájdalmas állapotra.

Ha azt veszed észre, hogy szőrös pajtásodnak nem megfelelő a rágása, egyre rosszabb a lehelete, feltétlenül fordulj szakemberhez. A rossz fogak eltávolítása vagy az íny kezelése kulcsfontosságú.
Ne várj addig, amíg kedvenced nem eszik, kérj fogászati konzultációt állatorvosodtól.

Fordíts figyelmet kedvenced megfelelő szájhigiéniájára

Hogy kedvenced fogai és ínye egészséges legyen, nagyon fontos az általános közérzete és életminősége szempontjából.
A rendszeres fogmosás, valamint a szájüregi vizsgálatok és fogtisztítások – amikor az állatorvos szükségesnek ítéli -, biztosítják a fogak és a fogágy épségét.

Így őrizd meg kutyusod fogainak egészségét

Fogmosás

A fogak egészségének megőrzéséhez arra van szükség, hogy a kutyus fogairól rendszeresen eltávolításra kerüljenek a lerakódások, amelyekből fogápolás hiányában fogkő alakulna ki, ami hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet. Ennek egyik legjobb módja, ha minden nap alaposan lesúrolod kedvenced fogairól a rárakódott lepedéket.

Válassz minőségi kutya fogkefét és csakis kifejezetten ebek számára kifejlesztett fogkrémet használj. Az emberi fogkrémek gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, mint a xilit, amely a kutyusoknak mérgezők, ezért kerülendők.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Speciális rágókák

A rágókák jó alternatívát jelentenek a fogmosást nem tűrő kutyák számára. A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A Petchef kínálatában már szuper ízletes farkashal bőr vagy tőkehal bőr rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük