Nagyon sokszor merül fel a kérdés, hogy adható-e a csont kutyának. A legtöbben úgy gondolják, hogy mivel a ragadozók már ősidők óta fogyasztják zsákmányállataik csontjait, és a rókáknak, farkasoknak sem lett komolyabb bajuk a csontrágcsálásból, akkor a kutyusok sem veszélyeztetettek. Sajnos azonban ez nem igaz! A csont etetés miatti székrekedés, a csont elakadása a nyelőcsőben olyan problémák, melyekkel gyakorta keresik fel az aggódó gazdik az állatorvosi rendelőket.

Mit okozhat, ha a kutya csontot kap? Milyen előnyei lehetnek a csontfogyasztásnak? Milyen csontot ehet a kutyus és milyen esetekben ne kapjon egyáltalán? Cikkünkben most ezeket a kérdéseket járjuk körbe!

Petchef Kutyanak Csont

A csontért valósággal rajonganak a kutyusok és gazdi legyen a talpán, aki ellen tud állni a könyörgő kutyaszemeknek. Vannak, akik megszokásból adják kedvencüknek, hiszen az a hiedelem él a köztudatban, hogy a megmaradt csont a kutyáé. Akadnak azonban olyanok is, akik egyszerűen csak örömöt szeretnének szerezni négylábúiknak.

Az állatorvosok egyetértenek abban, hogy jobb, ha a kutyusok nem kapnak csontot, ugyanis számos veszély leselkedhet rájuk. Bár sok esetben nem okoz problémát a csont etetése, azonban ha mégis gond van, rendkívül kellemetlen, nehézkes és igen költséges a kezelés.

A csont etetés veszélyei

Nem árt tudni, hogy nem minden csont azonos és bizonyos fajták fogyasztása kiemelt kockázatot jelent.

A problémát azok a csontok okozzák, amelyek szilánkosra törnek, hegyes a végük, hiszen ezek átlyukaszthatják a kutya nyelőcsövét, gyomrát vagy akár a beleit, amely életveszélyes állapotot eredményezhetnek.

Mik a leggyakrabban kialakuló problémák, ha a kutya csontot kap?

Kutya székrekedés

A székrekedés a kis- és nagytermetű kutyákat egyaránt veszélyezteti. A kezelése nagyon drága és körülményes. Hosszú utógondozásra lehet számítani, valamint a kutyus komoly diétára szorul, ami mind az állat, mind a gazdi számára megterhelő.

A székrekedés kezelése beöntéssel történik, melynek során paraffinolajas, langyos vizes csövet vezetnek a kutya végbelébe, hogy megfelelően kitisztíthassák a bent rekedt csontdarabokat.

Súlyos esetben bélelzáródás alakulhat ki, ilyenkor azonnali műtétre van szükség, mely igen kockázatos.

Nyelőcsőelzáródás

A nyelőcsőelzáródás során a csonttörmelék egy dugóvá áll össze és beszűkíti a nyelőcsövet. Kezelés nélkül kedvenced halálához vezethet. A probléma sürgős és veszélyes műtéti beavatkozást igényel. Figyelmeztető jel lehet, ha a kutya öklendezni, hányni kezd, miután csontot evett.

Ha bármi szokatlant tapasztalsz a kutyusnál, fontos azonnal felkeresni az állatorvost.

A szilánkosra tört csontok miatt az alábbiak is előfordulhatnak:

 • száj-, nyelv- és mandula sérülés
 • alsó állkapocsba befúródott csontdarabok
 • letört fogak
 • rektális vérzés
 • hasmenés, hányás

Milyen csontot ehet a kutya?

Ha bevállalod a csont etetés kockázatát, mindig olyan darabot adj kedvencednek, amit nem tud egészben lenyelni, ezzel ugyanis elkerülheted a fulladásveszélyt. Az az ideális, ha a csont nem kisebb a kutya fejénél.

Ezen kívül az alábbiakat tartsd szem előtt!

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Főtt vagy nyers csont?

A kutyus csak nyers csontot ehet, azon belül is olyat, amin van még mit rágcsálni, vagyis húsos, inas. A csonton lévő hús védi a beleket, a gyomorfalat és abban is segít, hogy ne legyen túl kemény a széklete.

A főtt és sült csontok óriási veszélyt jelenthetnek a blökik számára, ezért a vasárnapi ebéd megmaradt csontjaival még véletlenül se kedveskedj kedvencednek. A hőkezelt csont szerkezete ugyanis nem azonos a nyersével és szilánkosra törhet.

Tömör csont vagy csöves csont?

A tömör csont – pl. marhalábszár – kisebb, és tompább darabokra törik a rágás során, így nem okoz komolyabb bélsérüléseket vagy egyéb problémákat a kutyusoknál, a szárnyasok hosszú, csöves, üreges csontjaival ellentétben.

Marha, sertés, szárnyas, vagy vadhús csont?

Szárnyasok csontját – pl. kacsa, pulyka – soha ne add kedvencednek. Csontjai főzést követően szúrósra, szilánkosan törnek, melyek a már korábban említett fulladáshoz vezethetnek, megsérthetik a torkot, a nyelőcsövet és a beleket.

A sertés és vaddisznó hús csont teljesen tiltólistás, mivel hőkezelés híján álveszettséget okozhat. Ugyanakkor a fent említett okok miatt főtten sem alkalmas fogyasztásra.

A velős csont kutyának valódi csemege lehet. Ha a csontos etetés mellett döntöttél, akkor a marhalábszár tökéletes választás.

Mikor ne kapjon egyáltalán csontot a kutya?

Bizonyos fajták és egészségügyi problémák esetén mindenképpen kerülni kell, hogy a kutyának csontot adj:

 • Nem ajánlott idős korban nyers csontot adni kutyádnak, ugyanis a csont etetéssel járó székrekedésre a korosabb, főleg hím ebek hajlamosabbak.
 • Gondot okozhat a csontfogyasztás olyan rövid orrú fajták esetén, mint a mopsz, a bulldog vagy a boxer.
 • Amennyiben kutyusodnak nem jó az emésztése, csakis műcsontot vagy rágókát kaphat, kerüld a nyers csontot is.
 • Ha szőrös kedvenced kissé túlsúlyos, vagy hasnyálmirigy problémákkal küzd, soha ne etesd velős csonttal.
 • Anyagcsere zavarok esetén is célszerű kihagyni a csontot az étrendből.

Ha mégis csonttal kedveskednél kutyusodnak, ezekre figyelj!

Amennyiben úgy döntesz, hogy kutyusodat a fentiek ellenére is meglepnéd egy-egy ízletes csonttal, akkor az alábbiakat mindenképpen tartsd szem előtt:

 • Ne etesd csonttal napi szinten, hetente max. 1-2-szer kapjon rágcsálnivalót és ne kerüljön elé nagyobb mennyiség.
 • Kizárólag tömör csontot adj neki, kerüld a hosszú, csöves, üreges darabokat.
 • Soha ne adj főtt csontot kutyádnak.
 • Csakis olyan csontot vásárolj kedvencednek, amelyen van még rágnivaló.
 • Mindig a kutya méretének megfelelő nagyságú csontot vásárolj, vedd figyelembe, hogy milyen erős a fogazata és a csont mennyire kemény.
 • Csak olyan csontot válassz, amit nem tud egészben lenyelni, hogy megelőzd a fulladásveszélyt.
 • Figyelj rá, hogy megbízható helyről, minőségi csontot szerezz be.
 • Mindig legyél ott a kutyussal, ha csontot kap, hogy lásd, ha valami probléma adódik.
 • A korábban már elásott csontot ne engedd blökidnek újra rágcsálni.

A csont etetés előnyei

Petchef Kutyanak Velos Csont
Nézzük, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek, ha a kutya (számára megfelelő minőségű és mennyiségű) csontot kap!

A csontok kiváló tápanyagforrások

A csontok számos értékes összetevőt, ásványi anyagot tartalmaznak, melyek előnyösek a blökiknek. Nagyon gazdagok kalciumban, magnéziumban, de jelentős A-, D- és E-vitamin tartalmuk is, valamint bővelkednek foszforban. Emellett az esszenciális zsírsavak kiváló forrásai. Remek kollagénbombák, amely biztosítja az ebek csontjainak, porcainak, ízületeinek egészségét.

Ha azonban mégis tartasz attól, hogy csontot adj szőrös barátodnak, minőségi kutyaeledellekkel bármikor biztosíthatod ugyanezeket az értékes tápanyagokat számára.

TIPP: A PetChef kutyaeledeleit frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest, a lassú főzési eljárásnak köszönhetően, sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

Hallottál már a PetChefről, de nem tudod melyik eledelt válaszd kedvencednek?

  Próbáljátok ki mindegyiket egyszerre!
  Mi mindegyikből rakunk a dobozba, így kutyusod eldöntheti, hogy melyik a kedvence. A doboz tartalma: 7 darab, egyenként 160 grammos kutyaeledel, mindegyik ízből.
  Tanyasi marhaSzüreti pulykaErdei nyúlÜnnepi malacHáztáji bárányMennyei kenguruAtlanti lazac
  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledeleit!
  rendelek

Mentálisan pozitív hatással van a blökikre

A kutyusok imádják csócsálni az ízletes csontokat, remek szórakozást nyújtanak számukra. Ez azért is nagyon hasznos, mert ilyenkor garantáltan nem a lakás bútordarabjain élik ki rágószenvedélyüket. A csontok annyira képesek lekötni őket, hogy ez alatt biztosan nem csínytevésen törik a fejüket.

A rágás jót tesz a kutyusok fogainak

A rágás nagyon fontos a kutyák számára, hiszen erősíti és edzésben tartja az állkapcsot, a fogakat, valamint tisztítja is azokat. Ugyanakkor, ha tartasz a valódi csontoktól, érdemes kipróbálni a műcsontot, vagy az ízletes természetes rágókákat.

Válassz csont helyett rágókát!

Ahhoz, hogy megőrizhesd kutyusod fogának egészségét, szükséges, hogy rendszeresen eltávolításra kerüljenek a lerakódások, amelyekből fogápolás hiányában fogkő alakulna ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet.

A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában már szuper ízletes izlandi farkashal bőr vagy tőkehal bőr kutya rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük