Minden kutyus életében eljön a pillanat, amikor ivaréretté válik. Innentől pedig az ivarzás, a párosodás egy fontos kérdés lesz még akkor is, ha nem vagy tenyésztő. Míg a tenyésztők legfőbb célja, hogy egészséges kiskutyák jöjjenek a világra, egyszerű gazdiként valószínűleg azt szeretnéd elkerülni, hogy egy “baleset” folytán kedvencednek nem várt kölykei szülessenek.

Akárhogyan is, a kutya párzása kapcsán jó néhány kérdés felvetődik, amivel minden gazdinak érdemes tisztában lennie. Cikkünkből mindent megtudhatsz a témáról.

Petchef Kutya Fedeztetes

Mikor ivarérett a kutya?

A párzás akkor válik biológiailag lehetségessé, amikor a kutyus ivaréretté válik.

De mikor is következik ez be pontosan?

 • A szukák esetében gyakorlatilag az első tüzelés jelenti az ivarérettség elérését. A kis testű szukák esetében ez korábban, 6-8 hónapos koruk környékén következik be. Nagyobb testű kutyusoknál ez valamivel később, kb. 9-10 hónaposan várható.
 • A kan kutya ivarérettségének jelei már nem ennyire egyértelműek. A kanoknál ugyanis nem köthető az ivarérettség semmilyen külső testi tünethez vagy állapothoz. A párzást mímelő mozdulatok sem mérvadóak, mert az ivarérettséget megelőzően is produkálhatja őket kedvenced. Az életkor azonban használható támpontot jelent: az ivarérettség kialakulása a kanok esetében is többé-kevésbé megegyezik a szukáknál említett időpontokkal.

Ivarérettség és tenyészérettség

Fontos tudnivaló azonban, hogy attól, hogy kutyusod ivaréretté válik, még nem tenyészérett. Ez az utóbbi fogalom akkor lényeges, ha szeretnél kiskutyákat. A tenyészérettségről akkor beszélünk, ha az állat nem csak világra hozni, de felnevelni is képes az utódját. A tenyészérettség az ivarérettséghez képest egy erősebb, fejlettebb állapotot jelent, amely rendszerint a 3-4. ivarzás után alakul ki. Az tehát, hogy mikor termékeny a kutya, és az, hogy mikor tenyészérett, két különböző dolog.

Petchef Kakizacsko New Main

Komposztálható kakizacskó

  1 guriga 15 darab perforált, könnyen leszakítható tasakot tartalmaz. A kora reggeli sétáknál és az esti csavargásoknál a kutyaürülék talán a kedvenceinkkel járó egyik legnagyobb fejtörés. Kakizacskónk használatával csökkenthető kedvenced ökomancsnyoma. Azontúl, hogy alapból elvárható, igenis menő dolog feltakarítani a kakit kutyusunk után. A lila, szupercuki mintás kakizacsival ezt te is könnyedén megteheted a kedvenceddel való séták során.
  megnézem

A kutyák tüzelési ciklusa

Ahogy már említettük, a szuka kutyák ivarérettségét az első tüzelés jelzi, amely testmérettől függően 6-10 hónapos kor körül jelentkezik. Ezután a tüzelés a kutyus élete végéig (még idős korban is) időről időre, általában évente jelentkezik. Érdemes tudnod, hogy a kutyák tüzelési ciklusa jelentősen eltér az emberi menstruációs ciklustól, mind gyakoriságát,mind jellegét tekintve. Néha lehet olyat hallani, hogy a kutyus menstruál – nos, ez a kifejezés teljesen helytelen.

Ezen kívül lényeges, hogy a kan kutyák nem tüzelnek. Az ivarérett kanok ugyanis egész évben készen állnak a párosodásra.

Mikor tüzel a kutya?

Általában évente kétszer, először tavasszal, majd pedig ősszel tüzelnek a szukák. A tavaszi tüzelés ideje rendszerint február vége, március eleje, az őszié pedig október-november. Egyes kutyusoknál ugyanakkor a tüzelési ciklus eltolódhat, a nyugalmi időszak a szokásosnál rövidebb vagy hosszabb is lehet. Arra is van példa, hogy egy állat csak egyszer tüzel egy évben.

A kutya tüzelés szakaszai

A kutyák tüzelési ciklusa 4 fő részből tevődik össze. Lássuk, mit kell tudnod az egyes részekről!

1. Előivarzás

Az ivarzást közvetlenül megelőző, jellemzően 7-10 napos időszak. A szuka már felkelti a kanok érdeklődését, de közeledésüket még elutasítja.

Az előivarzásra utaló főbb jellemzők:

 • A szuka kutyus vulvája, a péra megduzzad, néha a kutya nemi szerve piros, vöröses színűre változik.
 • A péra sötétebb színű, véres ivarzási nyálkát termel. Ez a vérzés teljesen különböző a női menstruációtól!
 • A tüzelő kutya hangulata változékonyabbá válik: szeszélyesebb, nyugtalanabb lesz, étvágya csökkenhet, szívesen és gyakran elkóborol, ha megteheti.
 • A kanokra nagy hatással van az ivarzási nyálkából és a vizeletből távozó “hormonkoktél”. A szuka azonban ekkor még abszolút elutasítja a közeledésüket.
 • Az előivarzás időtartama 3-17 nap között ingadozhat, de a 9-10 nap körüli időtartam a leggyakoribb.

Petchef Kutya Szaporodasa

2. Ivarzás

Ez az előivarzást követő, 5-9 napig tartó fázis. Tényleges ivarzásnak is hívják, ugyanis ekkor indul be a peteérés. Ilyenkor tehát komoly esély van arra, hogy a kutyák párzása sikeres lesz és megtörténik a fogantatás.

Az ivarzás jelei:

 • A péra duzzanata kissé lanyhul, mérséklődik.
 • A hüvelyváladék “feltisztul”, vizesebbé válik, kevésbé lesz véres.
 • A szuka is érdeklődni kezd a kanok iránt, nem utasítja el a közeledésüket.
 • Sőt, rendszerint szívesen megáll, farkát félrecsapja, és szívesen részt vesz a párzásban

3. Utóivarzás

Az ivarzást követő szakasz, sárgatest-fázisnak is hívják. Ha a párzás sikeres volt, a kutyusod méhében elkezdenek fejlődni a magzatok.

Jellemzői:

 • A megduzzadt péra lassan visszahúzódik.
 • A tüzelésre jellemző “vérzés”, vagyis a hüvelyi folyás fokozatosan megszűnik.
 • A szuka egyre kevésbé érdeklődik a kanok iránt, egyre kevésbé tolerálja a közeledésüket, végül teljesen közömbössé válik irántuk.
 • A peteérést követően a petefészek felszínén úgynevezett sárgatestek keletkeznek. Ezek választják ki a progeszteron nevű hormont, ami az embriók fejlődéséhez járul hozzá. (Innen ered a sárgatest-fázis elnevezés.)
 • A sárgatestek 9-12 hét elmúltával fejezik be működésüket és pusztulnak el. Ekkor egy másik, prolaktin nevű hormon termelése indul be. Ez a hormon hozza működésbe a tejtermelő mirigyeket.

A sárgatestek működése, illetve a tejtermelést serkentő hormon kiválasztása akkor is bekövetkezhet, ha az állat nem termékenyült meg. Ilyenkor a kutya álvemhessége is kialakulhat.

4. Nyugalmi fázis

A szuka “normál állapota”, amikor semmiféle érdeklődést nem mutat a kanok iránt, nem is ingerli őket a hormonjaival, és nem is képes megtermékenyülni.

A nyugalmi fázis főbb ismérvei:

 • Több héttől akár hónapokig tarthat, általában 4-4,5 hónapra tehető.
 • A kutya nemi szervei nyugalmi állapotba kerülnek.
 • Leáll a progeszteron fokozott termelése.
 • A szuka kutya viselkedése, étvágya stb. visszatér a megszokott kerékvágásba.

Mire figyelj, ha fedeztetni szeretnéd a kutyusodat?

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél kiskutyákat, akkor fontos, hogy megfelelően felkészítsd rá kedvencedet.

Ennek egyik fontos eleme, hogy a szuka kutyus már tenyészérett legyen, tehát semmiképp sem érdemes fedeztetni az első 3-4 tüzelés alkalmával. Ezen kívül lényeges, hogy mind a szuka, mind a kan a lehető legjobb formáját nyújtsa. Ennek érdekében jó, ha a kutyussal minél többet mozogtok, sétáltok, játszotok a szabad levegőn. A jó erőnlét másik, talán még ennél is fontosabb feltétele pedig a megfelelő táplálkozás.

A párzásra kiszemelt kutyusod eledelének ideális esetben a következő jellemzőknek kell megfelelnie:

 • kiváló minőségű alapanyagokból készüljön
 • kizárólag friss és természetes hozzávalókat használjanak az elkészítéséhez
 • kíméletes módszerekkel készítsék el

Petchef Tanyasi Marha Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a Tanyasi marha menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod fáradékony, nagy mozgásigényű, válogatós, cukorbeteg, esetleg magas tápanyagszükségletű vagy még kölyök? Akkor válaszd a Tanyasi marha eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a marhahús mellett, helyet kapott még egy kis barnarizs, sütőtök, édesburgonya és friss erdei áfonya is. Remek választás válogatós kutyák számára, de még számos más előnye is van. A marhahús extra magas fehérjetartalommal rendelkezik, ezért különösen támogatja az izomzat, a csontok és a fogak megfelelő fejlődését, és rengeteg energiával látja el a kutyusokat.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

Teendők a kutyák párzása előtt

Amikor eljön a fedeztetés időszaka, a legtöbb gazdi úgy gondolja, hogy innen már a természet úgyis átveszi az irányítást. Ez azonban nem minden esetben van így: érdemes pár dologra odafigyelni, tapasztalatlan kutyák esetében pedig szükség lehet a párzás segítésére is.

 • A kutyusok semmiképpen sem teli gyomorral kezdjenek neki az ismerkedésnek. Célszerű a kis- és nagydolgot is letudni a találkozás előtt.
 • Lehetőleg ne legyen a szuka és kan között jelentős méretbeli különbség.
 • Érdemes mindkét kutyát először pórázon vezetni. Ha megismerkedtek egymással, és láthatóan kialakulóban van a szimpátia, csak akkor engedd szabadon őket!
 • A sikeres fedezés esélye jóval nagyobb ha, mindkét résztvevő rutinos, tapasztalt. Általában az is jó kombináció, ha szűz szukát gyakorlott kannal vagy tapasztalatlan kant rutinos szukával párosítunk. A legkevésbé szerencsés, ha mindkét állat szűz és tapasztalatlan.
 • Főleg a kezdő hímek esetében lényeges, hogy nyugodt, ismerős környezetben kerüljön sor a párzásra. Ezért ilyenkor a legjobb, ha a szuka látogatja meg a kant, ugyanis jól jöhet a “hazai pálya” előnye.
 • Tapasztalatlan páros esetében szükség lehet a gazdik segítségére, ugyanakkor jelenlétük akadályozhatja is az aktus létrejöttét. Rutinosabb kutyák esetében érdemes a dolgot inkább rájuk, illetve a természetre bízni, és inkább diszkréten a háttérbe vonulni.

A sikeres párzás számos tényezőn bukhat el. A kutyáknak lehetnek szervi problémáik, amelyek nem teszik lehetővé a fogantatást. Arról se feledkezz meg, amit a legtöbb gazdi egyébként pontosan tud: a kutyusok is érző lények! Nagyon is van egyéniségük és ízlésük. És bizony, ahogy az embereknél, náluk is előfordul, hogy a partner egyszerűen nem tetszik nekik – bármilyen tökéletes példánynak tűnik is a mi szemünkben.

Fontos, hogy ilyenkor, bármennyire is csalódott vagy, tartsd tiszteletben a kutya döntését! Az erőszakos makacsság ugyanis akár azt is eredményezheti, hogy legközelebb egyáltalán nem lesz már lelkes a kutyus a párzást illetően.

Petchef Kutya Alvemhesseg

Hogyan zajlik pontosan a kutyák párzása?

Az udvarlás, vagyis rövidebb-hosszabb játék, évődés után a szuka megáll és oldalra csapja a farkát. Ezzel jelzi a kannak, hogy kész a párosodásra. A kan ekkor felugrik rá és elkezdődik a párzás.

Általában 2-4 perc elteltével a párzásnak vége lesz. A hímivarsejtek 15-20 perc alatt elérnek a petevezetékbe. Itt akár még további 4-7 napig is képesek a megtermékenyítésre. A kan lenyugszik, ellazulnak az izmai, a fejét lehajtja, elülső lábaival nem fogja át tovább a szuka testét.

Mit tegyél, amikor a kutyák összeragadnak?

A kutya párosodásának természetes velejárója, hogy utána a kutyák összeragadnak. Ez azért van, mert a hímvessző megduzzad, a hüvely fala pedig ráfeszül. Ez a furcsa helyzet negyed órától akár egy teljes óráig is elhúzódhat.

A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy simogatod, nyugtatgatod a kutyust. Főleg a szukáknak lehet erre szükségük. Megpróbálhatjátok a kant is leemelni és úgy átfordítani, hogy a mellső lábai érintkezzenek a talajjal. Semmiképpen ne próbáljátok szétválasztani őket erőszakkal, mert ez sérüléseket okozhat az állatoknak! A legjobb nyugodtan megvárni, amíg az összeragadt kutyák maguktól szétválnak.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

A kutya párzás segítése – további hasznos tippek

 • Tapasztalatlan szukáknál előfordulhat, hogy rosszul tűrik a kan próbálkozását, esetleg hátra is harapnak. Ilyenkor a legjobb, ha igyekszel megnyugtatni őket, de a szájkosár bevetése sem ördögtől való ötlet.
 • Néha előfordul, hogy a szuka a kan közeledésére inkább leül, ez is a tapasztalatlan állatokra jellemző. Ezen úgy lehet segíteni, ha az egyik kezeddel megfogod a nyakörvét, hogy ne tudjon elmozdulni, a másikkal pedig felállítod, és a hasa alatt tartod a kutyát. Ezután a kan már könnyebben teheti a dolgát.
 • Megtörténhet, hogy viszonylag hosszabb próbálkozás sem hoz eredményt. Ilyenkor érdemes egy kis, kb. 15 perces szünetet beiktatni. A kutyákat erre az időre különítsd el egymástól!
 • A kutyák párzása szervi okok vagy betegségek miatt is kudarcba fulladhat. Heregyulladás, a hátsó láb betegségei, helytelen táplálkozás és még számos ok lehet a háttérben, ha a kan vagy a szuka nem mutat érdeklődést, vagy más okból sikertelen a párzás. Ha ilyesmire gyanakszol, mindenképpen vizsgáltasd ki a kutyust egy állatorvossal!
 • A párzás után a kutyák nemi szerveit érdemes lemosni. Mindenképpen adj nekik bőségesen vizet, és ha teheted, vidd el őket sétálni (persze külön-külön)!
 • A befedezett szukát mindenképpen tartsd elzárva vagy biztos helyen, tökéletesen elkerített udvarban még néhány napig. Ebben az időszakban ugyanis, ha találkozik egy másik kannal, az incidensnek az eredetileg tervezettek mellett további, nem kívánt kölykök születése lehet az eredménye.

Ha a fedeztetés sikeres volt, akkor bekövetkezik a vemhesség, majd kb. 68 nap elteltével megszületnek az imádnivaló kiskutyák. Ha szeretnél többet megtudni a témában, olvasd el a kutyák vemhességéről szóló cikkünket is!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük