A kutya ivartalanítás az egyik legfontosabb kérdés a kutyák – és a gazdik – életében. Szukák esetében a “balesetek” következtében megszülető, nem várt kiskutyák komoly fejfájást okozhatnak. A kutyák ivartalanítása emellett a tüzelést kísérő problémákra is megoldást jelent.

Ugyanakkor egy komoly műtétről van szó, ami számos kérdést felvet. Ezeket körbejárva igyekszünk teljes képet adni róla, mit is jelent és mivel jár az ivartalanítás a kutya esetében.

Cikkünkben szó lesz az alábbiakról:
 • Milyen életkorban érdemes elvégezni a kutya ivartalanítást?
 • Az ivartalanítás menete szuka és kan kutyák esetén
 • Tudnivalók, tippek kutya ivartalanítás után
 • A kutya ivartalanítás előnyei, hátrányai
 • A kutya ivartalanítás ára

Kutya ivartalanítás: mikor ideális és mire érdemes figyelni?

Akár kanról, akár szukáról van szó, kedvenced ivartalanítását érdemes megfontoltan előkészíteni. Ebbe az is beletartozik, hogy a beavatkozás időpontját akkorra tűzöd ki, amikor az a kutya számára optimális.
Mire figyelj a kutya ivartalanítása előtt?

Az ivartalanítás ma már rutin beavatkozásnak számít, de azért ne felejtsd el, hogy mégiscsak egy műtétről van szó. A legfontosabb, hogy a kutyusod a lehető legjobb állapotban legyen az ivartalanítás előtt.

Ennek érdekében az alábbi szempontokra figyelj:
 • Tápláld változatosan, minőségi eledellel, amely a testalkatának és a korának is leginkább megfelel! Sajnos a száraztápok még akár károsak is lehetnek kutyusod egészségére nézve, erről már bővebben is írtunk. A legjobb ha állatorvosi recept alapján összeállított házikoszttal eteted a kutyusodat, de ha erre nincs időd, nézz körül a PetChef prémium frissen készített kutyaeledelei között!
 • Mozogjatok rendszeresen, minél többet a szabad levegőn!
 • Ha úgy ítéled meg, étrendkiegészítőket, vitaminokat, immunerősítőket is adhatsz neki, hogy még jobb formában legyen. Erről érdemes egyeztetni az állatorvossal is.
 • Az ivartalanítást megelőző 12 órában ne etesd a kutyát! Ha pedig nincsen épp nyári kánikula, ne is itasd a műtét előtt 4-6 órával!

A beavatkozás előtt mindenképpen konzultáljatok az állatorvosoddal! Ő a kutya fajtájának, esetleges korábbi betegségeinek, étrendjének, életmódjának ismeretében konkrét iránymutatást tud adni arról, hogyan készüljetek fel az ivartalanításra.

Petchef Kutya Ivartalanitas Ara

A kutya ivartalanítás időzítése

Nőstény kutyák ivartalanítása 3 hónapos kor előtt nem célszerű. A kutya szervezete ekkor még nincs kellőképpen felkészülve egy ilyen komoly beavatkozásra.

Ugyanakkor, ha kedvenced elmúlt 3 hónapos, minél hamarabb sor kerül a beavatkozásra, annál jobb. Az életkorral arányosan ugyanis nő a különböző komplikációk rizikója. A legjobb, ha a műtétre még az ivarérettség előtt kerül sor, így minimális az esélye, hogy valami balul sül el.

Az állatorvosok általában 4 és 9 hónapos kor között tartják ideálisnak az ivartalanítás időpontját.

Egyes kutyák esetében ugyanakkor ennél korábbi és későbbi időpont is elképzelhető. A konkrét időpont sok mindentől függ. A nagy testű fajták például általában később érik el az ivarérett kort, esetükben eltolódhat a beavatkozás időpontjának felső határa. Emellett, ahogy már említettük, a kutya egyéni tulajdonságai döntően befolyásolhatják az ivartalanítás optimális időpontját. Ezért érdemes erről is az állatorvossal egyeztetni.

A szuka és kan kutya ivartalanításának menete

Mivel ez a beavatkozás a kutyák nemét meghatározó szervek eltávolítását jelenti, érdemes külön tárgyalni a szuka és a kan kutyusok ivartalanítását.

Sterilizálás vagy ivartalanítás – mi a különbség?

Mind egyes gazdik körében, mind az interneten bizonyos mértékű zűrzavar tapasztalható a két fogalom körül. Tévhit, hogy a sterilizáció és az ivartalanítás ugyanazt jelenti. Mi a különbség?

 • Az ivartalanítás során a kutyák nemi hormonokat termelő szerveit távolítják el. Nőstény kutyáknál tehát a petefészket, kan kutyák ivartalanításánál pedig a herezacskót.
 • Sterilizálás során csak a petevezetéket, illetve az ondóvezetéket vágják el, a többi szervhez nem nyúlnak.

Utóbbi esetben tehát a hormonok ugyanúgy termelődnek, a nemi ösztön és a tüzelés ugyanúgy működik. Ezért lehetséges, hogy egyes gazdik abban a hitben vannak, hogy ivartalanítás után tüzel a kutya. Valójában ekkor nem ivartalanítás, hanem sterilizálás történt.

Szuka kutya ivartalanítása

Petchef Szuka Kutya Ivartalanitasa

 • A nőstény kutya ivartalanítása altatásban történik.
 • A beavatkozás során az orvos felnyitja a hasüreget, majd eltávolítja a petefészkeket.
 • Ha úgy ítéli meg, a petevezeték és a méh eltávolítására is sor kerülhet. A méhet jellemzően akkor veszik ki, ha a szuka kutya idősebb korú.
 • A beavatkozás a seb összevarrásával zárul. Ha felszívódó cérnát használnak, varratszedésre sincs szükség.

További tudnivalók a szuka ivartalanítása kapcsán

  1. 1. Fontos, hogy a szukák ivartalanításánál mindenképpen várd meg a tüzelés végét. Ivarzáskor ugyanis a méh duzzadt lehet, ráadásul az állat vérzékenyebb. További probléma, hogy ilyenkor az immunműködése is gyengébb lehet a szokásosnál.
  1. 2. A szukáknál is rutinbeavatkozás az ivartalanítás, ám a lábadozási idő hosszabb, mint a kanok esetében. A seb általában a műtétet követő 7. napon gyógyul be, varratszedésre pedig a 8-10. napon kerül sor.

Kan kutya ivartalanítása

Az ivartalanítás a kan kutya esetében jóval kisebb volumenű beavatkozás, mint a nőstényeknél. Itt ugyanis nincs szükség a hasüreg felnyitására.

 • A kan kutya ivartalanítás is altatással indul.
 • Ezután egy kis vágással megnyitják a herezacskót.
 • Az ondóvezetéket és a vérereket elzárják.
 • Utána eltávolítják a heréket.
 • Végül összevarrják a sebet.

Tudnivalók a kanok ivartalanításával kapcsolatban:

  1. 1. A kanok esetében a lábadozás ideje is rövidebb, általában mindössze egy nap.
  1. 2. Ha a műtéti heg, illetve a herezacskó környékén duzzanat alakul ki, haladéktalanul fordulj állatorvoshoz!

Laparoszkópos ivartalanítás

Ma már egyre gyakrabban előfordul, hogy az ivartalanítást úgynevezett laparoszkópos eljárással végzik.

A laparoszkópos eljárás lényege, hogy a hasüreg felnyitása helyett csak két kis, 0,5-1 centiméteres metszésre van szükség a hasfalon. Ezeken keresztül vezetnek be egy speciális kamerát és két speciális csipeszt. A csipeszek két pofája között átfolyó elektromos áram segítségével zárják el az ereket és vágják le az eltávolítandó szövetrészeket.

A laparoszkópos ivartalanítás egy, a hagyományosnál modernebb és előnyösebb elektrosebészeti módszer.

A laparoszkópos eljárás előnyei:
 • Jóval kisebb bemetszésre van szükség, így nem kell felnyitni a hasüreget és izmokat átvágni.
 • Ennek köszönhetően sokkal kevésbé veszi igénybe az állatot a műtét.
 • Jóval kisebb a komplikációk veszélye.
 • Lényegesen rövidebb ideig tart a felépülés.
 • Nincs varratszedés.
 • Nincs szükség védőgallérra és utógondozásra.
 • Rutinos állatorvos esetén a műtét is sokkal rövidebb a hagyományosnál.
 • Az inhalációs altatás is kevésbé “drasztikus”, mint a hagyományos.

Jellegéből adódóan a laparoszkópiát nőstény kutyák ivartalanítására használják. Olyan kan kutyusoknál is alkalmazható, amelyeknél rejtettheréjűség áll fenn. Ez azt jelenti, hogy a herék az állat hasüregében maradnak.

Petchef Laparoszkopos Ivartalanitas

Az ivartalanított kutya táplálása

Mit adj a kutyának a varratszedésig?

A műtét után közvetlenül csak akkor adj a kutyának vizet vagy táplálékot, ha teljesen magához tért. Főleg a szukáknál fontos, hogy az első napokban csak könnyen emészthető ételt kapjanak, ugyanis kímélni kell a hasizmaikat az ürítés során is. Ennek érdekében kerüld a száraz kutyatápokat, csak nedves vagy frissen főzött eledelt adj a kedvencednek! Ha pedig nyers hússal eteted, a varratszedésig ne kapjon csontot!

Az ivartalanított kutya táplálása a későbbiekben

Az ivartalanítás következtében megváltozik a kutya viselkedése, csökkenhet az aktivitása, illetve a hormonháztartása és anyagcseréje is átalakul. Az ösztrogéntermelés kiesése az étvágy növekedését eredményezi, így a korábbi kalóriabevitel mellett a kutya könnyen elhízik. Ez pedig sajnos náluk is számos olyan súlyos civilizációs betegség kialakulását okozhatja, mint például a cukorbetegség.

Az ivartalanított kutya táplálásánál tehát az alábbi két feltételnek kell teljesülnie:
 • A kisebb mennyiségű, kevesebb kalóriát jelentő étrend a szükséges (változatlan) mennyiségben tartalmazzon vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, rostokat és aminosavakat.
 • Minél kevesebb gyorsan felszívódó szénhidrátot vigyünk be a kutya szervezetébe, és az étel zsírtartalma se legyen túlzott, hogy megakadályozzuk az elhízást (vagy elősegítsük a fogyást).

Ideális eledel ivartalanítás után: PetChef Erdei nyúl kutyaeledel

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel 14

Erdei nyúl kutyaeledel

megnézem

A PetChef Erdei nyúl kutyaeledele minden fenti szempontnak megfelel, sőt, még ennél is “többet tud”

 • Nyers zsír- és olajtartalma mindössze 2,5% körül van.
 • Nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy lisztet.
 • A benne lévő édesburgonya glikémiás indexe alacsony, így jó hatással van a vércukorszintre.
 • Az édesburgonyában, sütőtökben, áfonyában és chiamagban található rostok lassítják a cukrok lebontását és felszívódását. Ez a vércukorszint optimalizálása mellett hozzájárul ahhoz, hogy az állat tovább érzi jóllakottnak magát.
 • A nyúlhús értékes fehérjékben gazdag, tápláló, miközben könnyen emészthető, és rendkívül kevés zsírt tartalmaz. Ezért ideális ivartalanított kutyák táplálására.
 • A chiamag fehérjetartalma is igen magas, rendkívül tápláló, ami szintén hozzájárul, hogy az éhségérzet jóval később jelentkezik. Emellett igazi szuperélelmiszer számos értékes és nélkülözhetetlen tápanyaggal.

A fenti összetevők amellett, hogy több is kifejezetten könnyen emészthető, illetve emésztést segítő tulajdonságú, tartalmaznak minden olyan tápanyagot, amire egy ivartalanított kutyának szüksége van. A PetChef eledelek elkészítésénél alkalmazott különleges gyártástechnológia pedig garantálja, hogy az értékes tápanyagok döntő része a kutyus szervezetébe is bekerül és ott hasznosul.

Kutya ivartalanítás után

A beavatkozás altatásban történik. Fontos, hogy lehetőleg légy a kedvenced mellett, amikor ébredezik, egészen addig, míg teljesen magához tér.

Természetes, ha a a kutyus lassan tér magához, sokáig kába. Az is lehet, hogy szokatlan viselkedést vagy tüneteket mutat (pl. erősen nyáladzik). Ilyenkor se ess pánikba, csak gondoskodj róla, hogy nyugodt környezet vegye körül! A legjobb, ha 22 fok körüli, vagyis szobahőmérsékletű a helyiség, ahol lábadozik.

Az ivartalanítás utáni ápolás

Minél kevesebb idő telt el a műtét óta, annál fontosabb az odaadó és gondos ápolás. A varratszedésig mindenképpen kövesd fokozott figyelemmel négylábú barátod állapotát. Légy mellette, simogasd, érezze, hogy számíthat rád – ez éppen olyan sokat jelent a számára, mint az emberek esetében.

Lábadozás az első egy-két napban

Mikor hazavitted a kutyát a rendelőből, helyezd el őt a kedvenc helyére, a vackába, kuckójába. Az első órában tüzetesen vedd szemügyre, milyen állapotban van, hogyan viselkedik. Ha az állatorvos által szokásosként jellemzett tüneteken túl (pl. bódultság, nyáladzás, kábaság) bármilyen szokatlan dolgot tapasztalsz, mindenképpen keresd az orvost késlekedés nélkül. (Ezekről a tünetekről részletesen is olvashatsz alább, A kutya ivartalanítás utáni komplikációk című részben.)

Az ivartalanított kutya ápolása a későbbiekben

A kan kutya ivartalanítás utáni lábadozása általában egy, legfeljebb két napig tart. Mivel a szukáknál – ha nem laparoszkópiás beavatkozás történt – a hasüreget is felnyitják, a gyógyulási idő is hosszabb. Átlagosan 8-10 nap telik el a varratszedésig, de ez egy-két nappal több vagy kevesebb is lehet.

Ebben az időszakban:
 • Semmiképpen ne emelgesd kedvencedet, mert óhatatlanul megfeszülnek a hasizmai!
 • Varratszedésig ne fürdesd meg!
 • Általában nem jelent problémát, ha enyhén váladékozik a seb, nedves ruhával, óvatosan törölgesd meg!
 • Azért, hogy ne férjen hozzá a gyógyuló sebhez, használj védőgallért vagy speciális, kifejezetten az ivartalanítás utáni napokra tervezett, kényelmes kutyaruhát!
 • Antibiotikum is segítheti a gyógyulást, ha szükséges, fájdalomcsillapítót is adhatsz a kutyának – mindkettőt természetesen csak az állatorvos beleegyezésével.

A kutya ivartalanítás utáni komplikációk

A beavatkozás utáni gyógyulás a legtöbbször panaszmentes, de előfordul, hogy komplikációk lépnek fel.

Az ivartalanítás utáni tünetek közül az alábbiakra érdemes odafigyelni:

 • Több napon át tartó étvágytalanság, bágyadtság.
 • A kutyus belázasodik.
 • Duzzanat jelenik meg, szukáknál a műtéti heg, illetve a kan kutya ivartalanítás utáni sebe vagy herezacskója környékén.
 • Ivartalanítás után vérzik a kutya, a vérzés intenzív, és/vagy hosszabb idő után sem szűnik meg.

Fontos, hogy a fenti tünetek észlelésekor vagy más, szokatlan panaszok jelentkezése esetén haladéktalanul fordulj az állatorvoshoz! A problémák hátterében gyakran gyulladás áll, ami könnyen orvosolható. Ellátás hiányában azonban veszélyes is lehet. A vérzésnél sem lehet tudni, hogy a varrat szakadt fel, vagy esetleg életveszélyes belső vérzésről van szó. Ezért mindenképpen konzultálj az orvossal!

A kutya ivartalanítás előnyei és hátrányai

A kutya ivartalanításának számos előnye van, de akárhogy nézzük, mégiscsak egy igen jelentős beavatkozásról van szó. Vegyük sorra, miért érdemes mégis belevágni, illetve vannak-e olyan szempontok, amelyek ellene szólnak.

Petchef Kutya Ivartalanitasa2

A kutya ivartalanítás előnyei:

  • Szukák esetében elkerülhető a nem kívánt szaporulat.
  • A szukák ivartalanítás után nem tüzelnek.
 • A kanok nem jelölnek a vizeletükkel és jóval kevésbé agresszívak a többi kannal.
 • Mindannyiuknál megszűnik az ilyenkor jellemző elszökdösés.
 • Jelentősen csökken egyes betegségek valószínűsége, mint például:
  • prosztata problémák
  • sérvek
  • hererák
  • petefészek-, méh- és emlődaganat
  • álvemhesség
  • méhgyulladás
  • hüvelyi folyás

A kutya ivartalanítás hátrányai

A hátrányok között az altatás, a műtét, illetve az utána bekövetkező komplikációk kockázatát említhetjük első helyen. Lényeges azonban, hogy minél fiatalabb a kutya, ezek esélye annál kisebb. Egy idősebb kutya esetében azonban mindegyiknél jelentősen nő a rizikó.

A másik szempont, amit az ivartalanítás ellenében gyakran felmerül, inkább elvi vagy morális természetű. Arról van szó, hogy úgymond az állatot megfosztjuk a párosodás és az utódnemzés örömétől.

A szakmai és a laikus közvélemény konszenzusa alapján ez nem így van. Hiszen egy kutyának, ami még el sem érte az ivarérettséget, nem hiányozhat mindez, nem tudhatja, “miből marad ki”. Az ivartalanítás előnyei pedig nagyon is kézzelfoghatóak, és többszörösen meghaladják az esetleges hátrányokat – nem csak a gazdik, hanem a kutyusok számára is.

A kutya ivartalanítás ára

A kutya ivartalanítás ára sok mindentől függ.

Néhány példa arra, mi befolyásolhatja a kutya ivartalanítás árát:

 • nem mindegy, hogy a rendelő a fővárosban, egy megyeszékhelyen vagy egy nagyközségben található
 • nagyobb település esetén van-e több rendelő a közelben, ahol szintén végeznek ivartalanítást
 • a kutya mérete

Fontos tudnivaló, hogy a nőstény kutya ivartalanításának ára jelentősen meghaladja a kan kutya ivartalanítás árát. Ennek oka, hogy az előbbi jóval komolyabb beavatkozást jelent, hiszen fel kell tárni az állat hasüregét.

Mindezek következtében az itt közölt árak csupán tájékoztató jellegűek:
 • A kutya ivartalanítás ára 2022-ben 15.000 és 80.000 forint között változhat, az említett tényezők függvényében.
 • A sterilizáció tarifája 30-40.000 forint körül alakul.
 • A kutya laparoszkópos ivartalanításának ára általában 60.000-től 75.000 forintig terjedhet.

Összefoglalva tehát jóval több érv szól a kutya ivartalanítása mellett, mint ellene. Ha a beavatkozás nem túl idős korban történik, a mai, modern eljárásoknak és a felkészült szakembereknek köszönhetően a műtéti kockázatok elhanyagolhatóak. Egy kis odafigyeléssel és helyes táplálással pedig az ivartalanítás utáni komplikációk és problémák is megelőzhetők.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.