A vemhesség a kutyák számára is különleges időszak. És bár nincs szükség olyan szintű orvosi ellátásra, mint az embereknél a várandósság alatt, mégis fontos tudnod, hogyan gondozd kedvencedet, amikor kiskutyákat vár. Ebből a cikkből megismerheted a kutya vemhesség jeleit, megtudhatod, hogyan etesd és gondozd a vemhes kutyusodat, de szó lesz a vemhesség megszakításáról és az álvemhességről is. Végül pedig áttekintjük, hogyan készülj fel a kiskutyák érkezésére.

Pethef Vemhes A Kutya

Honnan tudhatod, hogy vemhes a kutya?

Mivel kutyák számára nem létezik olyan terhességi teszt, mint az emberek esetében, ezért más jelekre kell hagyatkoznod a vemhesség megállapításánál. Az első pár hétben előfordulhat, hogy semmilyen változást nem tapasztalsz, de van olyan kutyus, akinek megváltozik az étvágya és nyugodtabbá válik. Az emlők elkezdenek megduzzadni, a mirigyállomány megszaporodik.

Mikor kezd el nőni a vemhes kutya hasa?

A has körmérete általában az 5. hét után kezd el nőni, de ez attól is függ, hogy hány magzat fejlődik kedvenced pocakjában. Ilyenkor a has alul kezd el szélesedni, sok magzat esetén megtelik a horpasz.

Kistestű és lazább hasfalú kutyák esetében már a 18-20. naptól, nagyobb kutyusok esetében kb. a 30. naptól kitapintható a vemhesség, ami a méh úgynevezett ampullázottságában nyilvánul meg. Az 50. naptól pedig akár már a magzatok is kitapinthatóak. A tapintásos vizsgálat ugyanakkor tapasztalatot igényel, sokszor a szuka ellenállásába ütközik, valamint további problémát jelent, ha keményebb hasfalú kutyáról van szó.

Hogyan állapítható meg biztosan a kutya vemhessége?

A fenti módszereknél egyszerűbb, ha a kedvencedet elviszed ultrahang vizsgálatra, amely már a vemhesség 21-25. napjától kezdve képes biztosan megállapítani a vemhességet, sőt, a magzatok száma is kiderül a segítségével. Az ultrahangon továbbá látható a kiskutyák szívének pulzálása, valamint a reflexmozgások is.

A 30. naptól kezdve egyébként a relaxin hormon mérésével, vérvétellel történő teszt segítségével is kimutatható a vemhesség, ugyanakkor ebből nem derül ki például a magzatok száma, így célszerűbb ultrahangos vizsgálatot végeztetni.

Álvemhesség

A kutyáknál igen gyakori jelenség az álvemhesség, amelyet feltehetően hormonális egyensúlyhiány okoz. Ennek köszönhetően jelentkeznek az olyan tünetek, mint az emlők megduzzadása és más viselkedésbeli változások. A tünetek a tüzelés után 1-2 hónappal szoktak jelentkezni és akár egy hónapig is eltarthatnak. Éppen ezért, ha a kutyusodon a vemhesség tüneteit tapasztalod, érdemes felkeresni az állatorvost, hogy kiderüljön, nem álvemhességről van-e szó.

Petchef Kutya Elles

Mennyi ideig tart a vemhesség és mi történik ezalatt?

A kutya vemhessége a tüszőrepedéstől számítva átlagosan 63 napig tart, de ez 58-68 nap között változhat. Például, a nagyon kis testű kutyusok vemhessége akár 3-5 nappal rövidebb lehet. Ha csak 1 magzat van, 2-3 nappal meghosszabbodhat a vemhesség ideje. Az állatorvosi vizsgálatot célszerű a 25-45. nap közé beütemezni.

Hogyan zajlik a vemhesség?

 • Megtermékenyülés után a megtermékenyített petesejtek szedercsíra állapotban vándorolnak a petevezetékekben a méh felé
 • A méhben tovább osztódnak majd pár nap után beágyazódnak
 • Itt elkezdődik a magzatburok és a placenta kialakulása, miközben a kiskutya-embriók tovább fejlődnek
 • A 8-30. nap között differenciálódnak és fejlődnek ki a magzatokban a különböző szervek, így ez a legkritikusabb időszak
 • Az 50-55. napon történik meg a tüdő érése, bár a végső fejlettséget csak a születés után, a légzés beindulásával éri el a tüdő
 • A kiskutyák valahol a 63. nap környékén születnek meg

Hány kölyköt szülhet egy kutya?

A születendő kölykök száma akár 1 és 20 között is ingadozhat:

 • Kistestű kutyáknál általában 3-5 kölyök
 • Közepes testű fajtáknál átlagosan 5-7 kölyök
 • Nagytestű kutyusoknál pedig átlagban 8-12 kölyök is születhet

Ugyanakkor a kiskutyák várható száma függ a fajtától, egészségi állapottól és az életkortól is, valamint az is befolyásolja, hogy milyen minőségű, mennyire kiegyensúlyozott étrenden tartod a kedvencedet. A PetChef frissen főzött, kiváló minőségű kutyaeledeleiben mindent megtalálsz, ami a kedvenced egészséges táplálásához szükséges és ami elősegíti, hogy sok egészséges kiskutya szülessen.

Petchef Vemhes Kutya

A vemhes kutya etetése és gondozása

Gyakori és veszélyes tévhit, hogy a vemhes kutyát sokkal bőségesebben kell táplálni a megszokottnál. Valójában a vemhesség első felében, tehát a 4. hétig nem is magasabb a kutya tápanyagigénye a normálisnál. Az etetés ezután a következőképpen alakuljon:

 • Az 5-6. héten 10-20%-kal több eledelt kapjon a kutyus
 • 6-9. héten ezt további 10-20%-kal kell megemelni és az etetéseket napi több alkalomra elosztani, mivel ezzel kímélhető a növekvő méh miatt amúgy is megterhelt bélrendszer

Az is nagyon lényeges, hogy milyen eledelt adsz a kutyának ebben az időszakban. Fontos tudni, hogy a vemhesség alatt nem ajánlott a szukát nyers hússal etetni, mivel sokkal magasabb az esetleges fertőzések kockázata, amelyek károsíthatják a fejlődő magzatokat. Ehelyett inkább állatorvosi tanács által összeállított, frissen főtt eledel etetése ajánlott. A PetChef frissen főtt kutyaeledelei ebben az időszakban is tökéletesen alkalmasak a kutyusod etetésére, az eledelt ilyenkor viszont kiegészítheted egy kis extra főtt hússal.

Mi a helyzet a vitaminokkal és a táplálékkiegészítőkkel?

Ha minőségi alapanyagokból készült menüt kap a kutyusod, nincs szükség extra vitaminok, táplálékkiegészítők etetésére. Gyakori hiba, hogy a gazdik a szoptatás időszakára szánt, kalciummal dúsított tápot adnak kedvencüknek, de ez inkább kontraproduktív, mint előnyös. Ha ugyanis kalcium többlet van a kutyus szervezetében, nem lesz képes megfelelően reagálni az ellés után kialakult kalciumhiányos állapotra, ami komplikációkat okozhat a szoptatás alatt.

Mire kell figyelni még a vemhesség alatt?

 • Kutyusodnak továbbra is szüksége van a rendszeres mozgásra, tehát ne tiltsd el a játéktól, futástól, csak válasszatok kíméletesebb tevékenységet!
 • Előfordulhat, hogy a vemhesség utolsó heteiben a kutyus nem hajlandó lefelé menni a lépcsőn – ennek az oka a méh belső szervekre gyakorolt nyomás okozta kellemetlenség, esetleg légszomj érzés. Segíts neki ilyenkor!
 • Oltást nem javasolt adni a vemhesség időszaka alatt, csak nagyon indokolt esetben (például teljes oltatlanság esetén) és ilyenkor is csak elölt vírust tartalmazó vakcinák beadása ajánlott.
 • A vemhesség alatt egyetlenegyszer javasolt féreghajtást végezni, de csak akkor, ha a kutyus székletében parazitát találnak. Ilyenkor kizárólag az állatorvos által felírt féreghajtót használd, mivel bizonyos készítmények károsak lehetnek a magzatokra!

Fontos tudnivaló, hogy a húsevő állatok esetén a magzati vérkeringés sokkal kevésbé különül el az anya vérkeringésétől, mint például az embereknél. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gyógyszerek vagy fertőzések sokkal könnyebben átjutnak a fejlődő magzat szervezetébe.

Felkészülés a kiskutyák érkezésére

Ahhoz, hogy az ellés problémamentesen, kényelmesen zajlódjon le, érdemes előre felkészülni rá. A legfontosabb, hogy kutyusod számára egy biztonságos, védett területet biztosíts, amihez te magad is hozzáférhetsz, amennyiben a beavatkozásodra lenne szükség! Tenyésztők erre a célra egy speciális magas falú elletőládát szoktak alkalmazni, amelyben belül egy kb. 10 cm-es perem van elhelyezve. A perem célja, hogy megakadályozza, hogy az anya összenyomja a kölyköket.
A láda aljára nem tanácsos pokrócot, törülközőt vagy egyéb ruhaneműt helyezni, mivel ez felszívja az ellés közben távozó testnedveket. Ez növeli a fertőzésveszélyt, ráadásul, a felgyűrődött textília réseibe belegabalyodhatnak, sőt akár meg is fulladhatnak a kiskutyák. Ehelyett sokkal jobb választás a vastag karton vagy hullámpapír.

Lényeges, hogy már az ellés időpontja előtt szoktasd oda kedvencedet a kiválasztott helyre!

Honnan tudhatod, hogy közeledik az ellés időpontja?

 • Az emlők megduzzadnak, elindul a tejelválasztás
 • A kutya ösztönösen elkezd vackolni
 • A hasfal ellazul és leereszkedik
 • A hüvelyváladék szürkéssé, nyúlóssá válik
 • Ha méred a kutyus testhőmérsékletét (ezt a végbélben lehet mérni), azt tapasztalhatod, hogy a terhesség 56-57. napjától a normális 38-39°C-os hőmérséklet 37-37,5°C-ig süllyed, de közvetlenül az ellés előtt ismét megemelkedik majd.

Figyelem! Ha a testhőmérséklet 39°C fölé vagy 36,6°C alá megy, az kóros állapotra utal, ezért ilyenkor forduljatok állatorvoshoz!
Ha az ellés beindul, a kölykök átlagosan 45-60 percenként követik egymást. 3-4 kiskutya után ez az intervallum megnőhet és akár pár óra szünet is következhet. Az ellésről és a kutyusod ellés utáni gondozásáról egy másik cikkben írunk.

Váratlan vemhesség: mi a teendő?

Sajnos előfordulhat, hogy a kutyus a gazdi akarata ellenére lesz vemhes. A kutyák ugyanis igen leleményesek, ha az utódnemzésről van szó – hallottunk már kerítésen át megfogant szerelem gyümölcséről és átszakított kapukról is. Ráadásul a kutyalányok valamilyen okból kifolyólag nagy szenvedélyt képesek érezni az ápolatlan, kóbor játszótéri keverék kutyalegények felé. Mi a teendő ilyenkor?

Dönthetsz természetesen úgy, hogy megtartod a kutyakölyköket. Ebben az esetben azonban neked kell majd gondoskodni a gazdikeresésről, de a kiskutyák chippeltetéséről, oltásáról és féreghajtásáról is. Ha sok kiskutya születik, ez akár komoly költséget jelenthet, amit csak ritkán lehet a jövendőbeli gazdiktól visszakérni.

Egy másik lehetőség a gyógyszeres terhességmegszakítás, amely a párzás utáni 0-46. napon kivitelezhető. Érdemes azonban minél előbb gondoskodni a gyógyszerről, a 3. hét után ugyanis már vetélés következik be.

Légy felelős gazdi: ha nem akarsz kiskutyákat, inkább ivartalaníts!

Kutyák számára sajnos csak az ivartalanítás az egyetlen létező fogamzásgátló módszer. Így ha nem szeretnél kiskutyákat, érdemes konzultálnod az állatorvossal az ivartalanításról. Az ivartalanításnak ráadásul rengeteg pozitív hatása van, például megelőzhető vele az igen veszélyes méhgyulladás és bizonyos daganatos betegségek is.

Végül egy utolsó gondolat vagy inkább kérés a részünkről. Légy felelős gazdi és csak akkor vállalj kiskutyákat, ha kedvenced tökéletesen egészséges (ma már egészen kedvező áron léteznek különböző szűrések) és ha biztosan találsz gazdát a születendő kölyköknek! Túl sok a beteg és a gazdátlan kutyus, segíts te is tenni ellene!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.