A kiskutyák érkezése mindig óriási öröm. Ugyanakkor sokszor még a tapasztaltabb gazdik sem tudják pontosan, hogy hogyan zajlik a kutya ellése, mik a teendők. Írásunkban most mindent megtudhatsz a kutya szülésről, hogy hogyan készülj rá, mennyi ideig tart, milyen fázisai vannak és milyen esetekben elengedhetetlen, hogy állatorvoshoz fordulj. Szó lesz a szülés közben és után lehetséges problémákról, továbbá arról is szót ejtünk, hogy mit tegyél, miután megérkeztek a kölykök.

Kutya szülés: honnan tudhatod, hogy vemhes a kutya?

A vemhesség korai szakaszában a kutyusok többnyire még nemigen mutatnak jeleket, kivéve a megnagyobbodott és rózsaszínebbé vált mellbimbóikat és a duzzadt szeméremtestet. Ahogy azonban a kiskutyák növekednek, egyre láthatóbbá válik a kutya család bővülése.

Milyen jelekből veheted észre, hogy kedvenced vemhes?

 • súlygyarapodás és feszes, kerek pocak, amely kezd megereszkedni.
 • fokozott éhségérzet, különösen a vemhesség második felében
 • az emlőmirigyek duzzanata
 • alacsony energiaszint
 • viselkedésbeli változások (pl.: fészkelődés, a szokásosnál csendesebb viselkedés, és néha agresszió)

Ha szeretnél többet megtudni a kutya vemhességről, olvasd el ezt a cikkünket!

Fontos az állatorvos a kutya szüléséhez

Amint felmerül a gyanú, hogy kutyusod vemhes, azonnal jelentkezz be az állatorvoshoz. A szakember egyrészt megállapítja, hogy valóban terhességről van-e szó, valamint végig tudja kísérni kedvencedet egészen a szülésig, és minden szükséges tudnivalót el fog mondani az elléssel kapcsolatban. Vészhelyzet esetére mindig legyen kéznél a telefonszáma, hogy probléma esetén azonnal tudj segítséget kérni tőle.

Hány napra fial a kutya? A kutyák vemhességi ideje

A kutyusok nagyjából 63 napig vemhesek, de ez az idő 57-71 nap között változhat. Fontos tudni, hogy nagyjából mikorra várható a szülés, hogy mindent gondosan elő tudj készíteni és fokozottabban figyelhesd a kutyát a szülés időpontja körül.

Így készülj a kutya ellésére!

Akárcsak egy gyermek születésénél, a kiskutyák világrajövetele előtt is alaposan fel kell készülni a nagy eseményre. A vemhesség időszakában és mielőtt megindulna az ellés, érdemes az alábbiakra figyelni.

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

Hallottál már a PetChefről, de nem tudod melyik eledelt válaszd kedvencednek?

  Próbáljátok ki mindegyiket egyszerre!
  Mi mindegyikből rakunk a dobozba, így kutyusod eldöntheti, hogy melyik a kedvence. A doboz tartalma: 7 darab, egyenként 160 grammos kutyaeledel, mindegyik ízből.
  Tanyasi marhaSzüreti pulykaErdei nyúlÜnnepi malacHáztáji bárányMennyei kenguruAtlanti lazac
  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledeleit!
  rendelek

Minőségi kutyaeledelek fogyasztása

A kutyusok étvágya a vemhesség alatt nagyon megnő. Az első 5 hétben még a megszokott mennyiségű táplálékra lesz szükségük, azonban az ellést megelőzően valószínű, hogy a normálisnál körülbelül két-háromszor többet fognak enni. Folyamatosan, de ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy csakis magas minőségű kutyaeledelt kapjon kedvenced. Ez biztosítja ugyanis, hogy az anya állat és a kölykök minden szükséges tápanyaghoz hozzájussanak, és csökkenti az olyan problémák esélyét, mint a vemhességi toxémia és az eklampszia. Ideális esetben a nap folyamán több apró étkezéssel etesd a kutyát, mivel a méh nyomja a hasát, így nem tud egyszerre sokat enni.

PETCHEF TIPP: Ismerd meg a PetChef kutyaeledeleket! Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest, a lassú főzési eljárásnak köszönhetően, sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok, ezért kiválóan alkalmasak a vemhes kutyák tápanyag szükségleteinek fedezésére.

A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkozási igénnyel rendelkeznek

 • Teljesen tartósítószer és adalékanyag mentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát vállalunk: amennyiben bármilyen oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre vagy akár a teljes árát visszatérítjük!

Az állapotnak megfelelő testmozgás

Fontos, hogy szőrös kedvencedet a vemhessége alatt is fitten tartsd. Azonban ahogy közeledik az elléshez, már nem lesz igénye annyi mozgásra, mint korábban. Hagyd, hogy kutyád döntse el, hogy mennyi elegendő számára és engedd meg neki, hogy pihenjen, ha fáradtnak tűnik, különösen a szülés előtti időszakban.

Gyakoribb féregtelenítés

Vemhesség alatt a kutyusokat többször kell féregteleníteni, ezzel megelőzve, hogy a kölyköknek parazitákat adjanak át. A féreghajtók kiválasztásakor mindig kérd ki az állatorvos tanácsát, mert nem minden szer ajánlott terhesség idején.

Kényelmes elletőláda a kutya fialásához

A kutya elléséhez szükség lesz egy úgynevezett elletőládára, amit készen meg is vásárolhatsz, vagy akár magad is elkészíthetsz. Ha azonban nem akarsz nagyobb összeget költeni, akkor megfelelően kialakított kartondoboz is alkalmas lehet erre a célra.

Milyen a jó elletőláda?

 • Legyen meleg és kényelmes a kutyusnak.
 • A doboznak legalább akkorának kell lennie, hogy a kutya ki tudjon nyújtózni benne és meg tudjon fordulni.
 • Mindig csendes és félreeső helyen tartsd, ahol a hőmérséklet nagyjából 22-24 °C.
 • A ládát minden esetben béleld ki tiszta, mosható, nedvszívó ágyneművel vagy törölközővel.
 • Fontos, hogy olyan magas legyen, hogy az újszülött kölykök ne szökhessenek ki, de elég alacsony ahhoz, hogy kutyád át tudjon lépni rajta.
 • Belül jó, ha vannak korlátok, hogy a kölykök ne nyomódjanak a falához.

A kutya ellés jelei, szakaszai

Most pedig lássuk, hogy milyen jelekből veheted észre, ha megindul a szülés és milyen fázisai vannak.

1. szakasz: A szülésre való felkészülés

Ahogy a kutya az ellésre készül, a szülőcsatorna ellazul és kitágul, miközben a kölykök a megfelelő pozícióba fordulnak. A szülés előkészületi szakasza általában 6-12 órán át tart, de a kutya ellési ideje akár 36 óra is lehet. Különösen akkor szokott hosszabb lenni az intervallum, ha a kutyus először szül, vagy idegesebb természetű.

A kutya ellés jelei a szülés megindulása előtt:

 • nyugtalanság
 • zihálás
 • elbújik a kutya
 • kevesebbet eszik, a szülést megelőző 24 órában teljesen megtagadhatja az ételt
 • hasmenés, hányás
 • csökkent, 37 fok alatti testhőmérséklet
 • sokat fészkelődik, körbe-körbe jár
 • kis mennyiségű vörös vagy barnás váladék távozik a szeméremtestéből
 • ilyenkor még csak gyenge összehúzódásai vannak, nem nyom
 • elfolyik a magzatvíz

A magzatvíz elfolyása, valamint az első összehúzódás után nagyjából 3-4 órán belül várható az első kölyök érkezése.

1. szakasz: A szülés

A szülési szakaszt az jelzi, hogy a kutyus összehúzódásai erősödnek, a kutyus nyomni kezd.
A kiskutyák érkezése között 10 perc, vagy akár 1,5 óra is eltelhet. A legtöbb kölyök fejjel előrefelé születik, de vannak farfekvéses ebek is, akik először a farkukat mutatják meg a világnak. Ez a blökik esetében nem probléma.

A kiskutyák érkezése között az anya kényelmesen és nyugodtan fekszik, újszülött kölykeit nyalogatja, amíg az összehúzódások újra nem kezdődnek.

1. szakasz: Utószakasz

A picik magzatburokkal együtt érkeznek, amelyet az anya eltávolít és átharapja a köldökzsinórt, így lehetővé téve számukra a légzést.

Minden kölyök után nagyjából 5-15 perccel megérkezik a méhlepény, melyet az anya a magzatburokkal együtt rendszerint megeszik. A méhlepény biztosítja az oxigént és tápanyagokat a kölyökkutyáknak, amíg az anyaméhben fejlődnek.

FONTOS: Ha egy kutyusnak sok utóda születik, akkor célszerű megakadályozni, hogy túl sok méhlepényt fogyasszon, mivel ez hasmenést és hányást okozhat nála.

Mi a teendő a kiskutyák megszületése után?

A Basset Hound Gondozasa Tulajdonsagai Es Etetese 3

Az egész alom világrajövetele a legtöbbször 3-12 órát vesz igénybe az összehúzódások kezdetétől számítva. Ez elsősorban attól is függ, hogy hány kölyköt szül egy kutya. Fontos azonban, hogy a folyamat nem tarthat tovább 24 óránál, ebben az esetben ugyanis jelentősen megnő az esetleges problémák kockázata.

Miután a kicsinyek megérkeztek, az anya kutya rendkívül fáradt és éhes lesz. Ezért biztosítani kell számára a megfelelő táplálékot, valamint, hogy zavartalanul pihenhessen az apróságokkal. Biztonságos, nyugodt környezetben kell lennie, ahol kényelmesen megkezdheti a csöppségek táplálását és kialakulhat a kötődés az utódokkal. Ha nincsenek meg ezek a feltételek, előfordulhat, hogy elutasítja a saját kölykeit és nem fogja etetni őket.

Kutya Elles Legfontosabb Tudnivalok

kerámia kutyatál

Kerámia kutyatál

  Az egészséges kutyaeledelhez minőségi kerámia tál dukál. Lepd meg szőrös barátodat a PetChef újdonságával, a szupercuki kerámia etetőtálkával, amely kedvenc falataihoz és vízhez egyaránt tökéletes választás! Sok kutyus szenved a fémtálak okozta allergiától, számukra pl. a kerámiából készült tál a megfelelő választás.
  megnézem

Hogyan segíts gazdiként a kutya ellése során?

A kutyusoknak általában nincs szükségük segítségre a szülés alatt. Nem árt ugyan szemmel tartani őket, de ne próbáld vizsgálgatni és beleavatkozni a szülés folyamatába, ez ugyanis a kicsik világrajövetele után problémákat okozhat.

Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, inkább konzultálj állatorvosoddal.

Melyek a leggyakoribb kutya ellés problémák?

A legtöbb kutya esetében nincsenek komplikációk az ellés folyamán, azonban ritkán előfordulhat szülési nehézség. Ennek előfordulása gyakoribb a lapos arcú fajtáknál, például a mopszoknál, az angol vagy francia bulldogoknál.

Milyen komplikációk fordulhatnak elő?

Beragad a kölyök a szülőcsatornába

Ha azt tapasztalod, hogy a kölyök elakadt a szülőcsatornában, azonnal hívni kell az állatorvost. Fontos, hogy ne nyúlj hozzá és ne próbáld meg kihúzni a kiskutyát a szakember külön tanácsa és útmutatása nélkül.

A nyomás ellenére nem érkezik kölyök

Sürgősen állatorvoshoz kell fordulni, ha a kutya 20-30 percen keresztül erőlködik anélkül, hogy kölyköt hozna a világra.

Túlzott vérzés vagy zöld folyás

Az ellés során a kutya szeméremtestéből tiszta vagy véres folyadék folyik, ami normális. Azonban néhány cseppnél nagyobb vérzés problémára utal. Ugyanígy, a kölykök születését követően kis mennyiségű zöld színű váladék látható, de ha nem érkezik kutyus, a sűrű zöld váladék gondot jelez. Azt jelentheti, hogy a meg nem született kölyöknek romlik a vér- és oxigénellátása.

Magzatburok eltávolításának nehézsége

Egyes kutyáknak segítségre van szükségük a magzatburok eltávolításában. Többnyire ez az első alkalommal szülő anyáknál szokott gondot okozni. Hagyd, hogy próbálkozzon vele, de ha nem sikerül, lyukakat kell vájni és segíteni kiszabadítani a kölyök fejét, hogy lélegezni tudjon. Sose használj azonban ollót! Ha nem sikerül, mindenképp hívd az állatorvost!

Köldökzsinór problémák

Legtöbbször az anya rágja át a köldökzsinórt. Ha valamelyik kölyökkutya esetében ez néhány órával a születése után sem történik meg, el kell vágni, mert elfertőződhet vagy problémákat okozhat. Továbbá a vérző csonkokat be kell kötözni. Mindenképpen kérj tanácsot az állatorvostól, hogy hogyan kell helyesen megkötni és elvágni a köldökzsinórt. Ha ugyanis helytelenül végzed, az fertőzést okozhat, vagy megsérülhet a kiskutya.

Halva született kölykök

Ha halott kiskutyának ad életet az anya, feltétlenül állatorvosi vizsgálat szükséges.

Nincs jól a kölyök

Azonnal keress fel szakembert, ha bármelyik kölyök nem lélegzik, nem mozog, nem táplálkozik, vagy betegségre utaló jelei vannak.

Kimerültség

Ha a kutya vajúdása hosszú ideig tart, vagy idősebb ebről van szó, akinek eleve kevesebb energiája van, előfordulhat, hogy kimerül és orvosi segítségre is szüksége lesz.

Hogyan segíthet az állatorvos, ha probléma van a szülés során?

Ha gond adódna a vemhesség vagy a kicsik világrajövetele során, az állatorvos a következőképpen segítheti a folyamatokat.

Megfigyelés

A szakember dönthet úgy, hogy a kutyát a vemhesség, vagy a szülés során kórházban tartja, hogy megfigyelhesse és szükség esetén további intézkedéseket tegyen.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Röntgenfelvétel és egyéb vizsgálatok

A röntgenfelvételek és vizsgálatok a születendő kölykök ellenőrzését szolgálják, és az esetleges problémák diagnosztizálásában segédkeznek.

Gyógyszeres kezelés

Ha a kutyus nehezen szül, az állatorvos dönthet úgy, hogy oxitocint ad neki, amely a méh erőteljesebb összehúzódását okozza. Fontos azonban, hogy az orvos megvizsgálja kutyát, mielőtt ezt beadná, mert az oxitocin nem minden esetben alkalmazható.

Orvosi segítség szülés közben

Ha a kölykök nehezen tudnak kibújni, az állatorvos gyengéden segítheti ezt a folyamatot. Ha azonban a kiskutya túl nagy vagy deformált ahhoz, hogy a medencén áthaladjon, császármetszésre lehet szükség.

Császármetszés

A császármetszés egy általános érzéstelenítésben végzett műtét, amelynek célja, a méh megnyitása és a kölykök világra hozatala.

Kutya ellés utáni problémák

Van néhány dolog, amire oda kell figyelnie a kiskutyák születése után.

Emlőproblémák

Érdemes naponta ellenőrizni az anya tejmirigyeit, hogy megbizonyosodj arról, hogy elegendő tejet termel a kölykök táplálására, és hogy nem alakult ki semmilyen rendellenesség, például tőgygyulladás. Mindenképp kérd állatorvosod tanácsát, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalod:

 • tejhiány
 • fájdalom
 • vörösség
 • viszketés
 • duzzanat
 • szokatlan színű tej

Metritisz (méhgyulladás)

A metritisz egy méhen belüli fertőzés. Ritka, de nagyon súlyos probléma, amely a nehéz szülés következtében alakul ki, illetve ha a placenta vagy a kölykök a méhben maradnak. Olyan tüneteket okoz, mint az alacsony energia, csökkent étvágy, magas láz, bűzös hüvelyi folyás és csökkent tejtermelés.

Eklampszia (hipokalcémia)

Az eklampszia az alacsony kalciumszint okozta életveszélyes állapot, amely általában a vemhesség utolsó néhány hetében, valamint a szülés utáni első néhány hétben alakul ki. Leggyakoribb a nagy alomban lévő kistestű kutyáknál, valamint a vemhességük alatt nem megfelelően táplált ebeknél, és a sok tejet termelő blökiknél.

Azoknál a négylábúaknál, akik a vemhesség alatt kalciumot kaptak, szintén nagyobb az eklampszia kockázata, ami meglepőnek tűnhet, de a kalcium-kiegészítők valójában gyakoribbá teszik a problémát. Ennek oka, hogy a szervezet függővé válik tőlük, és szükség esetén nem képes felhasználni a saját kalciumát. Tünetei közé tartozik a nyálfolyás, a merevség, a gyengeség és a bizonytalanná válás, a furcsa viselkedés, az izomrángások és görcsök.

Viselkedési, anyasággal kapcsolatos problémák

A legtöbb kutya nagyon ösztönösen fogadja az anyaságot, de néhányuknak kicsit nagyobb kihívást jelent, különösen, ha császármetszésen vagy stresszes szülésen estek át, esetleg sok segítségre volt szükségük a gazdájuktól, illetve állatorvosuktól. A probléma esélyének csökkentése érdekében jóval a szülés előtt biztosítsd a kutyus számára a megfelelő és nyugodt környezetet. Tartsd szemmel a kutyát, amíg szül, és csak akkor avatkozz be, ha feltétlenül szükséges.

Ha kutyusodnál bármelyik tünetet tapasztalod, feltétlenül keresd fel állatorvosodat!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük