Akárcsak az emberek esetében, számos oka lehet annak, ha köhög a kutya. Amíg csak átmeneti, múló panaszról van szó, nincs semmi tennivalód. Azonban ha a köhögés tartósan fennáll, esetleg más tünetek is kísérik, érdemes állatorvoshoz fordulni. A cikkből megtudhatod, hogy melyek a kutyák köhögésének leggyakoribb okai, és hogy milyen jellegű köhögés milyen betegséget jelezhet.

Petchef Kohog A Kutya Oklendezik

Mi okozza a kutyáknál a köhögést?

Maga a köhögés a kutyáknál is egy reflexes folyamat eredménye. Mindig valamilyen, a nyálkahártyát irritáló anyag, esetleg részecske az, ami a köhögést kiváltja. Ez lehet felszippantott anyag, de fertőzés vagy betegség következtében kialakult rendellenes összetételű váladék is.

Mivel a kutyusok természetéhez tartozik, hogy mindent megszimatolnak, esetleg akár meg is kóstolnak, ezért könnyen előfordulhat, hogy valamilyen irritáló részecske kerül a légcsőbe, garatra. Ilyenkor a kutyák gyakran köhögnek, öklendeznek, amivel elősegítik a zavaró anyag távozását.

Ha a köhögés azonban tartósan fennáll, akkor már gyanakodhatsz valamilyen fertőzésre, vagy egyéb betegségre, a köhögés jellegétől és a kísérő tünetektől függően.

Milyen betegség okozhatja, hogy köhög a kutya?

Az alábbiakban áttekintjük a leggyakoribb olyan betegségeket, amelyek a köhögést okozhatják a kedvencednél. Az áttekinthetőség érdekében egy összefoglaló táblázatot is készítettünk. Lássuk, hogy mi minden okozhatja a kutyusod köhögését!

Megfázás, meghűlés

Hiába borítja őket sűrű bunda, szőrös barátaink is megfázhatnak. Nyáron lakásban (is) tartott kutyáknál gyakori, hogy előszeretettel fekszenek a bekapcsolt klíma alá, ami náluk is meghűlést okozhat. De az is előfordulhat, hogy a kutyus megázik és vizes bundával tartózkodik a hűvösben, vagy tavi fürdőzés közben fázik meg.

A megfázás tünetei:

 • Köhögés, amely lehet száraz, de járhat váladékkal is
 • Jelentkezhet orrfolyás
 • Nyálkahártya kivörösödése
 • Szemek bepirosodása, különösen a légkondícionáló okozta megfázásnál
 • Hőemelkedés, levertség

A megfázás általában jól gyógyul magától is. Ilyenkor a legjobb, ha gyengélkedő kedvencedet pihenteted, kevesebbet hagyod mozogni és gondoskodsz a megfelelő folyadékellátásról. Embernek való gyógyszert viszont ne adj neki! Amennyiben a kutyus állapota 1-2 napon belül nem javul, konzultálj az állatorvossal!

A megfázás megelőzésében és kezelésében különösen fontos a kutya vitamindús, és kiegyensúlyozott etetése. A PetChef frissen főzött kutyaeledeleit állatorvos állította össze, és minden olyan fontos tápanyagot tartalmaz, amely támogatja az immunrendszer egészséges működését és a betegségek leküzdését.

Kennel köhögés

A köhögés másik gyakori oka a kennel köhögés, amely egy rendkívül fertőző betegség. Érdekessége, hogy kialakulása nem egyetlen kórokozóra vezethető vissza, hanem legtöbbször több mikroorganizmus együttes hatása váltja ki. A kennel köhögést leggyakrabban olyan kutyák kapják el, akik gyakran járnak társaságba, például kutyaóvodába, kutyaiskolába, de a közös kutyafuttatók is potenciális helyszínek a fertőzésre. Az ilyen kutyusok esetében ajánlott az immunizálás, amely részint oltással, részint speciális orrba cseppenthető vakcinával zajlik

A kennel köhögés tünetei:

 • Száraz, görcsös köhögés, amely rendkívül kellemetlen, akár hetekig is eltarthat
 • Köhög a kutya és öklendezik
 • Ritkábban orrfolyás, a mandulák duzzanata is előfordulhat

A kennel köhögés nem számít súlyos betegségnek, ugyanakkor nem szabad elmulasztani a kezelést, mert megvan az esélye további szövődmények, például tüdőgyulladás kialakulásának is. Ha kennel köhögésre gyanakszol, ne te vidd a kutyát az orvoshoz, inkább hívd ki magatokhoz, hogy kutyusod ne fertőzzön meg más kutyákat!

Ha szeretnél többet megtudni a kennel köhögésről, olvasd el A kennel köhögés okai, megelőzése és kezelése című cikkünket!

Egyéb vírusos fertőzések

A kutyák között is időről időre kialakulnak vírusfertőzés okozta járványok, amelyek többek közt köhögéssel is járhatnak. A vírusok igen változatosak lehetnek, érdekesség azonban, hogy kutyainfluenza, amelyért a H3N8 és a H3N2 vírustörzsek a felelősek, hazánkban még egyetlenegy (igazolt) fertőzést sem okozott.

A vírusos fertőzések tünetei:

 • Magas láz
 • Étvágytalanság
 • Vírustól függően száraz vagy váladék ürítéssel járó köhögés
 • Elesettség
 • Esetleg hányás, hasmenés

A vírusfertőzések egyik legveszélyesebbike a szopornyica vírus, amely eleinte magas lázzal, kiütéssel jelentkezik. Majd pár nap javulás után orr- és szemváladékozást, súlyos tüdőgyulladást, és akár komoly neurológiai tüneteket is okozhat. Sajnos a fertőzött állatok esélye a túlélésre nem túl magas, ezért mindenképpen ajánlatos a szopornyica elleni védőoltás beadatása!

Petchef Miert Kohog A Kutya

Szívbetegség

Más jellegű köhögést tapasztalhatsz, ha a kutya köhögését szívbetegség okozza. Ha a szívbillentyűk nem működnek megfelelően, vagy gyenge a szívizomzat, a tüdőben vérpangás léphet fel, és felhalmozódhat a tüdőerek falán átszivárgó vérsavó. Ez és a hörgők görcse okozza a visszatérő fulladásszerű köhögést.

A szívbetegség tünetei:

 • Nehezített légzés és fulladásszerű köhögés – a köhögés közben a tüdő felett sercegő hangot hallasz
 • Has puffadása vizesedés miatt, tappancsok ödémája
 • Csökkent terhelhetőség
 • Szélsőséges esetben ájulás

A kezelés a diagnózistól és a tünetek súlyosságától függ, de mindenképpen gyógyszer szedésével jár. Ezen kívül rendkívül fontos a rendszeres mozgás, és a diéta.

Szívférgesség

A szívférgesség sajnos hazánkban is egyre gyakoribb az éghajlat felmelegedésének köszönhetően. A szívféreg lárvái szúnyogcsípéssel kerülnek be a kutyus szervezetébe, majd a kutya szívében és tüdőartériáiban fejlődnek ki. Sajnos a betegség igen súlyos légzőszervi és szívpanaszokat is okozhat, emiatt kiemelt jelentősége van a megelőzésnek. A már fertőzött állat kezelése kockázatos, és igen hosszadalmas. A kifejlett férgek eltávolítása pedig csak műtéti úton lehetséges.

A szívférgesség tünetei:

 • Eleinte csak megerőltető tevékenység pl. futás után jelentkezik a köhögés, amely később a mindennapok során is tapasztalható
 • Szívzörej
 • Hasi vizesedés
 • Teljesítőképesség romlása

A szívférgességet minél előbb szükséges kezelni, különben gyors állapotromlásra lehet számítani. Ha szeretnél többet megtudni a témában, olvasd el a Kutya szívférgesség című cikkünket!

Gombás fertőzés

Bár a kutya bőrgomba fertőzése elsősorban szőrhullást, viszketést és váladékozást okozhat, ritkán megbetegítheti a felső légutakat is. Mivel a tünetek az állat testén is jelentkeznek, a diagnózis egyértelmű. Gombaellenes gyógyszer adása szükséges a fertőzött kutyának.

A gombás fertőzés tünetei:

 • Folyamatos vakarózás
 • A kutya testén vöröses, akár kellemetlen szagú, váladékozó foltok alakulnak ki
 • Ha a bőrgomba elterjed a légutakban, köhögés

Ha szeretnél többet megtudni a kutya bőrgombás fertőzéséről, olvasd el A kutya bőrgombás fertőzése: háttérben álló okok, kezelés című cikkünket!

Miért köhög a kutya?
Betegség Köhögés jellege Kísérő tünetek
Megfázás száraz vagy hurutos is lehet hőemelkedés
nyálkahártya kipirosodása
néha orrfolyás, szem gyulladása
Kennel köhögés száraz, görcsös, akár öklendezéssel vagy hányással Öklendezés, hányás
Orrfolyás ritkán előfordulhat
Ritkán mandulák duzzanata
Vírusos fertőzés fertőzés típusától függően száraz vagy hurutos Magas láz
Levertség, étvágytalanság
Néha hasmenés, hányás
Szívbetegség Szörcsögő köhögés, kifejezetten a tüdő tájékán hallható szörcsögő hang Légszomj
Teljesítménycsökkenés
Súlyosabb esetben hasi vizesedés, ájulás
Szívférgesség Terhelésre köhögés Szívzörej
Hasi vizesedés
Teljesítménycsökkenés
Kutya bőrgomba Köhögés Súlyos vakarózás
Váladékozás
Kellemetlen szag

Köhög a kutya: mit adjak neki?

A fentiekből talán már leszűrhető, hogy nincs egyetemes megoldás arra, hogy mit adhatsz a kutyusodnak köhögésre. Ami nagyon fontos, hogy emberi gyógyszert ne, vagy kizárólag az állatorvos tanácsára adj kedvencednek! A kutyák szervezete ugyanis sok mindenben eltér a miénktől, és a nem megfelelő gyógyszer akár súlyos tüneteket vagy mérgezést is okozhat.

Tehát, ha köhög a kutya először fordulj az állatorvoshoz, és az ő tanácsára vásárolj az állatpatikában beszerezhető készítmények közül!

Petchef Kohog A Kutya2

Megelőzés

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészséges táplálkozás szerepét a betegségek megelőzésében. Sajnos mind a túlsúlyos, mind az alultáplált kutyákra igaz, hogy az immunrendszer képtelen megfelelően működni, és a kutyus fogékonnyá válik a fertőzésekre. Túlsúlyos kutyáknál ráadásul fokozottabb az esélye annak, hogy valamilyen szervi elégtelenség, például szívbetegség alakul ki.

Mindez megelőzhető, ha kedvencedet megfelelően, kiegyensúlyozottan eteted. A PetChef kutyaeledelei úgy lettek összeállítva, hogy bármilyen táplálkozási igényű, akár vese-, májbeteg, túlsúlyos, sőt az allergiás kutyusok is megtalálják a számukra legmegfelelőbbet, mindezt úgy, hogy alig várják a következő adagot!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.