Frissen főtt kutyaeledelek a csivavádnak

A csivaváról a legtöbbeknek a celebek táskájában hordozható “Zsebibaba” jut eszébe, nem alaptalanul. Ugyanakkor azt már kevesen tudják, hogy ez az ősi mexikói kutyafajta egyúttal intelligens, életvidám, és igazi őrzőkutya, aki imádattal tekint gazdájára és a családjára. Ráadásul, ha megfelelő tenyésztőtől származik, kiemelkedően hosszú élettartam vár rá, így sokáig lehet szerető társad. A cikkből mindent megtudhatsz a csivava tulajdonságairól, tartásáról és etetéséről.

Méret

Kistestű | 1-3 kg (toy)

Mozgásigény

Nagy, de kis mérete miatt könnyű kielégíteni

Élettartam

14-20 év

Vérmérséklet

Extrovertált, feltűnő személyiség, ragaszkodó

Etetés

Omega-3 zsírsavban gazdag, energiadús eledel

Ajánlott PetChef menü

Mennyei kenguru, Erdei nyúl, Háztáji bárány

Színek

A csivava (vagy eredeti nevén chihuahua) külseje

A csivava a világ legkisebb méretű kutyafajtája. Ideális testsúlya 1,5 és 3 kg között van, de a fajita standard elismeri az 1,5 kg-nál kisebb, de 1 kg-nál még nagyobb példányokat is. Fontos tudnod azonban, hogy az extra mini csivavák méretéből adódóan gyakoribbak a megbetegedések, ezért nem javasolt túl kicsi szülőktől származó kiskutyákat választani.

Az is előfordul, hogy egyes csivavák túlméretesek, azaz 3 kg-nál nagyobbra nőnek. Bár ezeket a kutyusokat a standard nem ismeri el, egészségügyileg semmilyen hátrányt nem szenvednek és nem utolsó sorban kisgyermekes családoknak is jó választás lehetnek.

A csivava apró termetén kívül más jellegzetességekkel is bír: például nagy, denevérszerű fülekkel, alma formájú fejecskével, hatalmas szemekkel és csúcsos orrocskával. Ugyancsak lényeges, hogy a túl rövid orr légzési problémákhoz, vagy a szemek túlérzékenységéhez vezethet.

Csivava fajták

A csivava létezik rövid és hosszú szőrű változatban is. A rövid szőrű változat tömör, fényes szőrzettel rendelkezik; a hosszú szőrű bundája puha, a szőrszálak lehetnek egyenesek vagy hullámosak, a füleken rojtokban lóg a szőr, nyakán pedig gallérhoz hasonlóan helyezkedik el.

Csivava színek

A csivava színei és mintázatai rendkívül változatosak. Éppen ezért az FCI fajtastandard a merle mintázaton kívül bármilyen színt és mintázatot elfogad.

Petchef Hosszu Szoru Csivava

A csivava vérmérséklete és jelleme

A mexikói eredetű csivava igazi latin-amerikai vérmérséklettel rendelkezik. Bár a világ legkisebb kutyusa, a pici testben óriási személyiség és öntudat rejtőzik. Imád a középpontban lenni, és mint minden sztárnak, neki is rengeteg imádója van. Bár a csivavához társuló sztereotípia a kis női táskában hurcolható luxuskutya, a pici külső és nagy egó valójában egy játékos, intelligens és szeretetteljes belsőt takar.

A csivava ugyanis rendkívül ragaszkodik a gazdájához és családjához és akár az élete árán is hajlandó lenne megvédeni őket. Éppen ezért gyakran konfrontálódik idegenekkel, más kutyákkal vagy állatokkal. A kötődésnek azonban további hátránya is van: megfelelő nevelés hiányában kifejezetten féltékennyé vagy birtoklóvá is válhat.

A csivava pozitív tulajdonsága, hogy intelligens és gyorsan tanul. Negatívum azonban, hogy mivel meglehetősen akaratos, akaratát ugatva vagy akár fájdalmat színlelve is képes érvényesíteni.

További érdekesség, hogy a csivava nem csak táskában szeret utazni: igazi felfedező, aki mozgékony és sportos. Olyannyira, hogy akár rövidebb futásokra is boldogan elkísér. A kerítésen lévő lyukakkal azonban nagyon kell vigyázni : apró termete miatt szinte bárhol kifér és ilyenkor úgy dönthet, hogy egyedül fedezi fel a környéket. Az idegenekkel sokszor bizalmatlan, cicákkal azonban jól kijön, viszont pici mérete miatt csak nagyobb gyerekek mellé ajánlott.

Figyelem! A csivavát sose hagyd felügyelet nélkül a kertben vagy a mezőn! Sajnos a fajta sok képviselőjével előfordult már, hogy pici teste miatt elragadta valamilyen ragadozómadár!

Petchef Csivava Csibaba

A csivava nevelése

A csivava nevelésében nagyon fontos, hogy már idejekorán leszoktasd az ugatásról és akaratosságról. Ehhez nagy adag következetesség és egy jól behatárolt szabályrendszer szükséges.

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Erdei nyúl menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod máj- és vesebetegséggel küzd, hasnyálmirigy problémáktól szenved, esetleg idős, allergiás vagy cukorbeteg? Akkor válaszd az Erdei nyúl eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a nyúlhús mellett, helyet kapott még egy kis kukoricadara, chia mag, édesburgonya, sütőtök és friss erdei áfonya is. Erdei nyúl eledelünk hipoallergén hatással is rendelkezik, ezért ideális azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. Csökkentett fehérjetartalma pedig támogatja a vesék szűrő funkcióját, így kifejezetten ajánljuk máj- vagy vese problémák fennállása esetén.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  Rendelek

Íme néhány tipp a csivava neveléséhez:

 • Mint a legtöbb fajtánál, a csivavánál is fontos a korai szocializáció
 • A csivava érzékeny fajta, szidalmazással és büntetéssel nem nevelhető
 • Annál inkább szereti a játékos feladatokat és jó nagy dicséreteket
 • Természetesen a jutalomfalatokat sem veti meg
 • Ne becsüld le! A kutyaiskolában a többi nagykutyát megszégyenítő módon képes helytállni
 • Ismeretlen helyen azonban figyelj rá, mert simán konfliktusba kerülhet más kutyákkal!

A csivava betegségei, életmódbeli tanácsok

A csivava népszerűségének egyik fő oka apró termete és érdekes, alma formájú feje. Azonban jó ha tudod, hogy a túl apró termet, illetve a csak külsőségekre koncentráló tenyésztés számos egészségügyi probléma okozója lehet. Ugyanakkor, ha jó alomból származó csivaváról van szó, akkor várható élettartama a többi kutyafajtánál magasabb: a fajta képviselői között nem ritka akár a 16 évet meghaladó kor. Mire kell figyelni?

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a csivava népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon.

Az extrém kicsi (500 g vagy azalatti) méretű csivavák nagyon érzékenyek a fertőzésekre, és akár egy egyszerű hasmenéses fertőzés is halálos lehet számukra. A túl rövid orr légzési nehézségeket okozhat, valamint fokozza a szemek érzékenységét is. Az is gyakori, hogy a helytelenül tenyésztett csivaváknál rendellenesen növekvő fogak, korai fogvesztés, fogínygyulladás következik be, illetve nagyon gyakori a szívbillentyű-rendellenesség is.

Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Mindkét szülőről tud mutatni egészségügyi alkalmassági vizsgát
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Tartja a fajta standardokat
 • Tud mutatni származási igazolást
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Szívesen bemutatja a szülőket és az életkörülményeiket
 • Az ellések között hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

Ezen kívül jó, ha tudod, hogy sok tenyésztő nem adja oda a kiskutyákat olyan családnak, ahol túl pici gyerek van. A pici gyermekek ugyanis sajnos akaratukon kívül is kárt tehetnek az apró kutyusban.

A csivava ára jó tenyésztőtől igen borsos lehet. Ha nem szeretnél ekkora összeget kiadni a kutyusért, több csivava fajtamentő csoport is létezik, ahol sokkal kedvezőbb áron választhatod ki kedvencedet és egyben óriási örömöt is okozol egy gazdátlan kutyusnak.

Petchef Csivava Jellemzoi

A csivava betegségei

Mint minden kutyafajtának, a csivavának is megvannak a fajtára jellemző betegségei. Lássuk, melyek ezek!

Térdkalácsficam

Kistestű kutyáknál gyakori rendellenesség, hogy a térdkalács kimozdul a normál pozíciójából, ami fájdalommal és sántítással jár. Enyhébb esetben elegendő a térdkalács visszahelyezése az eredeti pozícióba, krónikus esetben azonban műtét is szükségessé válhat.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Hypoglikémia, azaz alacsony vércukorszint

A nagyon apró testméretnél viszonylag gyakran előfordul, hogy a kutyus csak kevés szénhidrátot képes elraktározni, ezért hirtelen terhelésnél nem képes a szervezet elegendő szénhidrátot felszabadítani. Ha a vércukorszint tartósan alacsonnyá válik, görcsroham vagy kóma is bekövetkezhet. Ha vészhelyzet alakul ki, etess mézet vagy cukrot kedvenceddel és mielőbb menjetek állatorvoshoz!

Szívzörej és egyéb szívbetegségek

A szívzörejt a szívkamrákon keresztüláramló véráramlás zavara okozza. Ez jelezhet olyan szívbetegséget, amelyet figyelni és kezelni kell. Gyógyszeres kezelés, speciális diéta és kevesebb testmozgás lehet szükséges.

Csivavák esetén billentyű problémák is kialakulhatnak, ilyenkor a vér nem áramlik megfelelően, a szívnek pedig keményebben kell dolgoznia. Ez hosszú távon szívnagyobbodáshoz, és szívelégtelenséghez vezethet. Enyhe esetben nem szükséges kezelni a problémát, de súlyosabb esetben műtéti kezelés válhat szükségessé.

Légcsőösszeesés, légcsőszűkület

A légcső tartását C-alakú porcgyűrűk biztosítják, amelyek segítségével a légcső megfelelően merev, de egyben rugalmas is lesz. Ezek a porcgyűrűk azonban nem veszik teljes egészében körbe a légcsövet, végeiket egy membrán fogja össze. Egyes kutyáknál a membrán meglazulhat, belóghat a cső üregébe és összetartó erő híján a porcgyűrűk ellapulhatnak. A levegő áramlása így akadályozottabbá válik. Tünete a száraz, kattogó köhögés, amely éjjelenként vagy izgalom, terhelés hatására fokozódik. Gyógyszeres kezeléssel enyhíthetőek a tünetek, de tökéletesen gyógyítani nem tudják a betegséget. Az elhízás nagymértékben növeli a kór kialakulásának kockázatát.

Vízfejűség

A hidrokefália, azaz vízfejűség lehet veleszületett rendellenesség, de baleset, vagy egyéb kóros állapot (például agydaganat) következtében is előfordulhat. Ilyenkor túlzott mennyiségű agyi folyadék gyülemlik fel, a megnövekedett nyomás pedig kárt tehet az agyszövetben. Jellemzően kölyökkorban jelentkezik, a fej kupolaszerű alakot vesz fel. Sajnos az ilyen kutyusok 1-2 évnél ritkán élnek tovább.

Remegés

Gyakori jelenség csivaváknál a remegés, amelyet általában stressz vagy hideg vált ki. A jelenség oka egyelőre ismeretlen.

Extra tipp: bár a legtöbb csivava hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

Petchef Csivava Betegsegek

A csivava etetése

Bár a csivavádnak nem lesz szüksége óriási adag eledelre, arra mindenképpen nagyon figyelj, hogy megfelelő minőségű táplálékot kapjon! Mivel gyenge pontja a szíve, ezért válassz Omega-3 zsírsavakban gazdag eledelt, illetve az ízületkímélő összetevők is fontosak számára, hogy megelőzd vagy enyhítsd az időskori arthritis kialakulását. Ezen kívül lényeges, hogy olyan eledelt válassz számára, amely egész nap képes őt energizálni!

Bár sok helyen még mindig a száraztápot ajánlják a csivavák számára, sajnos a legtöbb száraztáp silány minőségű összetevőkből készül, gyakran húslisztet és gabonát tesznek bele. Ezek az összetevők, azon kívül, hogy alacsony tápértékkel rendelkeznek, gyakran még allergizálnak is. Ugyanígy fontos tudnod, hogy bár sok helyen az extra magas hús- vagy fehérjetartalmat hirdetik az eledel legfontosabb tulajdonságaként, a legtöbb állatorvos egyetért abban, hogy a túl magas fehérjetartalom vese- és májproblémákat is okozhat.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket csivavádnak is.

A csivava mozgásigénye, játék

A csivava kis mérete ellenére igen mozgékony, sőt akár meglepő is lehet az energiamennyisége. Ez sokszor abban nyilvánul meg, hogy üldözőbe veszi a rovarokat, rágcsálókat, sőt a nagyobb testű ellenfelektől sem riad vissza. Képes akár teljes kifulladásig játszani és futkosni, ezért érdemes figyelni rá és lenyugtatni, főleg forróbb napokon.

Számos különböző kutya sportban sikeresek, például jól megy nekik az agility is.

kutya teniszlabda

Kutya teniszlabda

  A teniszlabda színes, pattog, tökéletesen illeszkedik a szájba és a legszórakoztatóbb és legsokoldalúbb kutyajáték, ami jó pár generáció óta népszerű a kutyusok körében. A PetChef kínálatában már megtalálod a vidám, egészségbarát teniszlabdákat, melyek télen-nyáron kiváló mókát biztosítanak az örökmozgó ebeknek.
  megnézem

A csivava ápolása

A csivava ápolása nem túl bonyolult. Akár rövid, akár hosszú a szőre, elegendő heti 2-3 alkalommal átfésülni, amely eltávolítja az elhalt szőrszálakat. A csivava egész évben enyhén vedlik, tavasszal és ősszel pedig előfordulhat, hogy a csivavának jobban hullik a szőre. Fürdetni elegendő havonta vagy akár két havonta, illetve szükség esetén.

Mire kell még figyelni a csivava ápolásakor?

 • Ellenőrizd rendszeresen a füleket! Ha kellemetlen illatot vagy fülzsírt tapasztalsz, speciális fültisztításra alkalmas folyadékkal tisztítsd meg a kutyus fülének külső részét!
 • Előfordulhat, hogy a fülek külsején száraz a bőr: ilyenkor használj babaolajat vagy kókuszolajat!
 • A csivava körmei viszonylag gyorsan nőnek, ezért vágd őket rendszeresen!
 • Mosd meg kedvenced fogát hetente 2 vagy 3 alkalommal, illetve adj neki kalóriaszegény rágófalatot!

Kinek való és kinek nem való a csivava?

Mikor válaszd a csivavát?

 • Ha szeretnél egy vidám, extrovertált társat, aki mindenhova elkísér
 • Ha van lehetőséged sok időt tölteni vele
 • Ha nem zavar a csivava ragaszkodása és jól kezeled az akaratosságot
 • Bármely életkorban, egyedülállóknak, pároknak és családoknak 6 évesnél nagyobb gyerekekkel javasolt a csivava

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Kisgyermek mellé
 • Ha sokat hagynád egyedül

És végül egy kis történelem: így alakult ki a csivava fajta

A csivava eredetét illetően két teória is kialakult. Az egyik, hogy a csivavák a Közép- és Dél-Amerikában őshonos Techichi nevű kutyafajtától származnak. Ezt bizonyítja, hogy már a tolték civilizációból, a IX. századból léteznek olyan faragványok, amelyek nagy fülű, kerek fejű kutyusokat ábrázolnak.

A későbbiekben, amikor az aztékok meghódították a tolték birodalmat, az apró kutyusok áldozati kutya szerepét vették fel. Az aztékok ugyanis azt hitték, hogy a csivava ősei mágikus erőkkel rendelkeznek és a halottak lelkeit képesek voltak biztonságban kísérni a túlvilágon. Amikor a spanyolok az 1500-as években meghódították az aztékokat, a techichik feledésbe vesztek.

A másik teória szerint a csivavák a kínai kopasz kutyákból alakultak ki. A spanyol kereskedők juttatták át ezt a fajtát Mexikóba, ahol kistestű őshonos fajtákkal keresztezték őket.

Bárhogyan is, azt biztosan tudjuk, hogy a jelenleg ismert csivavát az 1850-es években Mexikóban fedezték fel, majd amerikai turistákkal kerültek át az Egyesült Államokba. Kiállításokon először az 1890-es években szerepelt csivava, az Amerikai Kennel Klub pedig 1904-ben fogadta el a fajtát A hosszú szőrű csivavát pedig valószínűleg papillonokkal és pomerániai spiccekkel keresztezve tenyésztették ki. Mára a csivava a világ egyik legnépszerűbb kutyafajtája.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük