A bűzmirigy kutyák esetében számos panasz okozhat, például bűzmirigy gyulladást. Hogyan kezelhető ez a betegség, és jó ötlet-e a bűzmirigy kinyomása otthon?

Mi a bűzmirigy és mi a funkciója?

A bűzmirigy vagy paraproctalis mirigy a kutyák végbélnyílása mellett, két oldalt található babszem nagyságú képlet. A mirigyek belsejében speciális sejtek vannak, amelyek jellegzetes, erős, kellemetlen szagú, olajos állagú váladékot termelnek. Ha a kutyák bűzmirigye jól működik, ez a váladék székelés során a széklettel együtt távozik.

A kutya bűzmirigye valószínűleg egyfajta “személyi igazolvány” szerepét tölti be a kutyák társas érintkezésében. A kutya ürüléke, vizelete, illetve a mirigy váladéka révén jelöli ki territóriumát és jelzi a többiek számára felségterületének határait.
A bűzmirigy további funkciói:

 • A kutya utcán, parkokban a bűzmirigy váladékának ürítésével egyedi szagnyomot hagyva üzenhet fajtársainak. A többi állat a szag alapján be tudja azonosítani, melyik kutya járt ott korábban.
 • A bűzmirigy megkönnyíti a székelést azáltal, hogy a végbélnyílás környékét sikamlóssá teszi.
 • Vészhelyzetben “vegyi fegyverként” szolgálhat, összezavarva az ellenfelet.

Milyen tünetei vannak a kutyának bűzmirigy problémák esetén?

A bűzmiriggyel kapcsolatos panaszokat (pl. bűzmirigy gyulladás) számos tünet kíséri. A legegyértelműbb az úgynevezett radírozás vagy szánkázás, amikor a kutya ülő helyzetben, a mellső lábaival húzza magát előre, miközben a talajhoz dörzsöli a végbéltájékát. Ez a viselkedés mókásnak tűnhet, de egyértelmű jele, hogy a bűzmiriggyel valami nincs rendben.

További lehetséges tünetek:

 • a végbél környékének duzzanata, kipirosodása,
 • a kutya erőlködik ürítés közben, rosszabb esetben erős fájdalom gyötri,
 • a végbéltájékot nyalogatja, harapdálja,
 • kellemetlen számára az ülő pozíció,
 • farokkergetés,
 • a hajlatok és a fülek kipirosodása, vakarása,
 • súlyosabb esetben testszerte bekövetkező gyulladások,
 • valamint ekcémás bőrgyulladás bőrpírral, szőrhullással.

A megfelelő étrend

A megfelelő táplálék megakadályozhatja a bűzmirigy megbetegedését, illetve a betegség kiújulását. Továbbá segíthet az elhízás megelőzésében, amely a bűzmirigy betegségek egyik rizikófaktora.

A tartósítószerektől, mesterséges aromáktól és színezőanyagoktól mentes, természetes és friss alapanyagokból álló étrend az allergiás tünetek megjelenését is gátolja, amelyek ugyancsak katalizálják a bűzmirigy zavarait. (Ez az egyik oka, amiért a száraztápokat érdemes mellőzni.) Fontos, hogy a táplálék megfelelő mennyiségű rostot tartalmazzon. Ez nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez, és elősegíti a megfelelő mennyiségű és állagú széklet képződését.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel 10

Háztáji bárány

megnézem

Ilyen eledel a PetChef kínálatából például a hipoallergén Háztáji bárány házikészítésű monoprotein kutyaeledel. Összetevői úgy lettek válogatva, hogy az allergiás tüneteket csökkenti, vagy akár 100%-ban meg is szüntetheti. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést és csökkenti a kockázatát bármilyen gyulladás kialakulásának a szervezetben.

A PetChef Háztáji bárány monoproteines eledele többek között brokkoli, sütőtök, édesburgonya és hajdina hozzáadásával készül.

A kutya bűzmirigy problémáinak lehetséges okai: a bűzmirigy gyulladás

Amennyiben a bűzmirigy csatornái elzáródnak, a képződő váladék csak részben vagy egyáltalán nem ürül ki. A folyadék ilyenkor pangani kezd, tovább sűrűsödik, végül teljesen elzárja a kivezető járatokat. Ekkor megjelennek az első tünetek, a mirigyek, illetve a végbél környékének kipirosodása irritációja.

Amennyiben a probléma nem oldódik meg, és a tünetektől egyre inkább szenved a kutya, bűzmirigy gyulladás alakul ki. A pangó mirigyváladékban baktériumok szaporodhatnak el, könnyen elfertőződhet. Kezelés hiányában az állat szervezete megpróbálja elhatárolni a fertőzést: védőburokkal veszi körbe. Ilyenkor tályog alakul ki. A gennyes váladék felgyülemlik, de a mirigyek elzáródása miatt nem tud kiürülni. A létrejövő tályogok a bőr alatt érzékeny csomók formájában tapinthatóak ki.

A kutya bűzmirigy számos panaszt és betegséget okozhat, például bűzmirigy gyulladást.

Végül a tályog kifakad, és a váladék a bőrön keresztül távozik. A kifakadt bűzmirigy szaga, pontosabban az abból ürülő gennyes folyadéké kifejezetten kellemetlen, a megszokottnál is büdösebb. Ez a stádium már kifejezetten fájdalmas, kínzó az állat számára, ezért ekkor mindenképpen fordulj vele orvoshoz! Ellenkező esetben a gyulladás a végbéltájéki szövetekre is átterjedhet, azokat súlyosan károsíthatja.

A bűzmirigy megbetegedésére hajlamosító tényezők:

 • ha a kutya bűzmirigy kivezető nyílása eleve túl szűk,
 • túlsúly,
 • tartósan lágy széklet vagy hasmenés,
 • a végbéltájékot érintő egyéb fertőzés vagy sérülés,
 • a végbél záróizmainak rendellenes működése,
 • bőratka fertőzés,
 • a pajzsmirigy működési zavara,
 • jelentős túlsúly,
 • étel- és egyéb allergiák,
 • továbbá minél kisebb testű a kutya, annál nagyobb a valószínűsége a bűzmirigy zavarok jelentkezésének.

A bűzmirigy gyulladásának, elzáródásának kezelése

A bűzmirigy kinyomása otthon

Amennyiben a bűzmirigy elzáródását időben észreveszi a gazdi, még mielőtt a további tünetek megjelennének, a problémát viszonylag könnyű orvosolni. Ilyenkor a meleg borogatás is segíthet, de a megoldás általában a kutya bűzmirigyének kinyomása.

A bűzmirigy gyulladás súlyos is lehet, ilyenkor nem elég csupán a bűzmirigy kinyomása.

Hogyan nyomjuk ki a kutya bűzmirigyét?

1. Keresd meg a kutya bűzmirigyeit.
Ha a végbélnyílást egy óra középpontjának vesszük, akkor a két mirigy kb. 8 és 4 óránál helyezkedik el.

2. Gumikesztyűben, a kezedben egy meleg vízzel átitatott puha kendővel vagy vattával finoman, mégis határozottan nyomd meg a bűzmirigyeket.
A szövet megakadályozza, hogy a kifröccsenő bűzös folyadék szétfolyjon. Fontos, hogy ha esetleg maradt is valamennyi folyadék a mirigyekben, akkor se nyomd meg őket többször!

3. Töröld le a kutya hátsó felét, és jutalmazd meg.
Lényeges, hogy a procedúra a lehető legrövidebb ideig tartson. A legfontosabb azonban, hogy csak akkor fogj bele, ha pontosan tudod, mit és hogyan kell tenned, különben nagyobb bajt okozhatsz, mint a kiinduló helyzet. Ennek érdekében először érdemes elsajátítani a technikát az állatorvosodtól, és csak akkor próbálkozni, ha már magabiztosan megy. De a legbiztosabb, ha szakemberre bízod a bűzmirigy kinyomását.

Mikor fordulj állatorvoshoz?

A bűzmirigy gyulladás kezelése házilag nem javasolt. Amennyiben a bűzmirigy gyulladás kialakult, főleg, ha tályog is képződött, mindenképpen keresd fel az állatorvost. Ha a kutyának ürítés közben nagy fájdalmai vannak, véres a széklete, illetve a fülén és a bőrén ekcéma vagy gyulladások jelentek meg, akkor is haladéktalanul fordulj orvoshoz.

Az állatorvos elsőként rendszerint manuálisan kitisztítja a kutya bűzmirigyeit. A betegség súlyosságától függően ezután gyógyszeres kezelés következhet gyulladáscsökkentőkkel, antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal. Súlyosabb esetben gyulladáscsökkentő injekciót is alkalmazhat az orvos, ha pedig a tályog állapota indokolja, műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

Amennyiben a bűzmirigy betegség az állat esetében krónikus vagy visszatérő, meg kell vizsgálni a bűzmirigy eltávolításának lehetőségét is. Ez azonban sok kockázatot nyert (záróizmok esetleges károsodása miatt később széklettartási nehézségek, fertőzésveszély stb.). Ezért az állatorvossal alaposan át kell beszélni a bűzmirigy eltávolítás előnyeit és esetleges hátrányait, mielőtt végleges döntést hozol.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel 22

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Mi a PetChef?

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas friss alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss, lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Mi a PetChef?

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas friss alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss, lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

kutyaeledel

Mennyei kenguru

4 290 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Erdei nyúl

4 290 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Háztáji bárány

4 090 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Ünnepi malac

3 390 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Tanyasi marha

3 790 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Szüreti pulyka

3 390 Ft-tól /heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük