A bűzmirigy kutyák esetében számos panasz okozhat, például bűzmirigy gyulladást. Hogyan kezelhető ez a betegség, és jó ötlet-e a bűzmirigy kinyomása otthon?

Mi a bűzmirigy és mi a funkciója?

A bűzmirigy vagy paraproctalis mirigy a kutyák végbélnyílása mellett, két oldalt található babszem nagyságú képlet. A mirigyek belsejében speciális sejtek vannak, amelyek jellegzetes, erős, kellemetlen szagú, olajos állagú váladékot termelnek. Ha a kutyák bűzmirigye jól működik, ez a váladék székelés során a széklettel együtt távozik.

A kutya bűzmirigye valószínűleg egyfajta “személyi igazolvány” szerepét tölti be a kutyák társas érintkezésében. A kutya ürüléke, vizelete, illetve a mirigy váladéka révén jelöli ki territóriumát és jelzi a többiek számára felségterületének határait.
A bűzmirigy további funkciói:

 • A kutya utcán, parkokban a bűzmirigy váladékának ürítésével egyedi szagnyomot hagyva üzenhet fajtársainak. A többi állat a szag alapján be tudja azonosítani, melyik kutya járt ott korábban.
 • A bűzmirigy megkönnyíti a székelést azáltal, hogy a végbélnyílás környékét sikamlóssá teszi.
 • Vészhelyzetben “vegyi fegyverként” szolgálhat, összezavarva az ellenfelet.

Milyen tünetei vannak a kutyának bűzmirigy problémák esetén?

A bűzmiriggyel kapcsolatos panaszokat (pl. bűzmirigy gyulladás) számos tünet kíséri. A legegyértelműbb az úgynevezett radírozás vagy szánkázás, amikor a kutya ülő helyzetben, a mellső lábaival húzza magát előre, miközben a talajhoz dörzsöli a végbéltájékát. Ez a viselkedés mókásnak tűnhet, de egyértelmű jele, hogy a bűzmiriggyel valami nincs rendben.

További lehetséges tünetek:

 • a végbél környékének duzzanata, kipirosodása,
 • a kutya erőlködik ürítés közben, rosszabb esetben erős fájdalom gyötri,
 • a végbéltájékot nyalogatja, harapdálja,
 • kellemetlen számára az ülő pozíció,
 • farokkergetés,
 • a hajlatok és a fülek kipirosodása, vakarása,
 • súlyosabb esetben testszerte bekövetkező gyulladások,
 • valamint ekcémás bőrgyulladás bőrpírral, szőrhullással.

A megfelelő étrend

A megfelelő táplálék megakadályozhatja a bűzmirigy megbetegedését, illetve a betegség kiújulását. Továbbá segíthet az elhízás megelőzésében, amely a bűzmirigy betegségek egyik rizikófaktora.

A tartósítószerektől, mesterséges aromáktól és színezőanyagoktól mentes, természetes és friss alapanyagokból álló étrend az allergiás tünetek megjelenését is gátolja, amelyek ugyancsak katalizálják a bűzmirigy zavarait. (Ez az egyik oka, amiért a száraztápokat érdemes mellőzni.) Fontos, hogy a táplálék megfelelő mennyiségű rostot tartalmazzon. Ez nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez, és elősegíti a megfelelő mennyiségű és állagú széklet képződését.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel 10

Háztáji bárány

megnézem

Ilyen eledel a PetChef kínálatából például a hipoallergén Háztáji bárány házikészítésű monoprotein kutyaeledel. Összetevői úgy lettek válogatva, hogy az allergiás tüneteket csökkenti, vagy akár 100%-ban meg is szüntetheti. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést és csökkenti a kockázatát bármilyen gyulladás kialakulásának a szervezetben.

A PetChef Háztáji bárány monoproteines eledele többek között brokkoli, sütőtök, édesburgonya és hajdina hozzáadásával készül.

A kutya bűzmirigy problémáinak lehetséges okai: a bűzmirigy gyulladás

Amennyiben a bűzmirigy csatornái elzáródnak, a képződő váladék csak részben vagy egyáltalán nem ürül ki. A folyadék ilyenkor pangani kezd, tovább sűrűsödik, végül teljesen elzárja a kivezető járatokat. Ekkor megjelennek az első tünetek, a mirigyek, illetve a végbél környékének kipirosodása irritációja.

Amennyiben a probléma nem oldódik meg, és a tünetektől egyre inkább szenved a kutya, bűzmirigy gyulladás alakul ki. A pangó mirigyváladékban baktériumok szaporodhatnak el, könnyen elfertőződhet. Kezelés hiányában az állat szervezete megpróbálja elhatárolni a fertőzést: védőburokkal veszi körbe. Ilyenkor tályog alakul ki. A gennyes váladék felgyülemlik, de a mirigyek elzáródása miatt nem tud kiürülni. A létrejövő tályogok a bőr alatt érzékeny csomók formájában tapinthatóak ki.

A kutya bűzmirigy számos panaszt és betegséget okozhat, például bűzmirigy gyulladást.

Végül a tályog kifakad, és a váladék a bőrön keresztül távozik. A kifakadt bűzmirigy szaga, pontosabban az abból ürülő gennyes folyadéké kifejezetten kellemetlen, a megszokottnál is büdösebb. Ez a stádium már kifejezetten fájdalmas, kínzó az állat számára, ezért ekkor mindenképpen fordulj vele orvoshoz! Ellenkező esetben a gyulladás a végbéltájéki szövetekre is átterjedhet, azokat súlyosan károsíthatja.

A bűzmirigy megbetegedésére hajlamosító tényezők:

 • ha a kutya bűzmirigy kivezető nyílása eleve túl szűk,
 • túlsúly,
 • tartósan lágy széklet vagy hasmenés,
 • a végbéltájékot érintő egyéb fertőzés vagy sérülés,
 • a végbél záróizmainak rendellenes működése,
 • bőratka fertőzés,
 • a pajzsmirigy működési zavara,
 • jelentős túlsúly,
 • étel- és egyéb allergiák,
 • továbbá minél kisebb testű a kutya, annál nagyobb a valószínűsége a bűzmirigy zavarok jelentkezésének.

A bűzmirigy gyulladásának, elzáródásának kezelése

A bűzmirigy kinyomása otthon

Amennyiben a bűzmirigy elzáródását időben észreveszi a gazdi, még mielőtt a további tünetek megjelennének, a problémát viszonylag könnyű orvosolni. Ilyenkor a meleg borogatás is segíthet, de a megoldás általában a kutya bűzmirigyének kinyomása.

A bűzmirigy gyulladás súlyos is lehet, ilyenkor nem elég csupán a bűzmirigy kinyomása.

Hogyan nyomjuk ki a kutya bűzmirigyét?

1. Keresd meg a kutya bűzmirigyeit.
Ha a végbélnyílást egy óra középpontjának vesszük, akkor a két mirigy kb. 8 és 4 óránál helyezkedik el.

2. Gumikesztyűben, a kezedben egy meleg vízzel átitatott puha kendővel vagy vattával finoman, mégis határozottan nyomd meg a bűzmirigyeket.
A szövet megakadályozza, hogy a kifröccsenő bűzös folyadék szétfolyjon. Fontos, hogy ha esetleg maradt is valamennyi folyadék a mirigyekben, akkor se nyomd meg őket többször!

3. Töröld le a kutya hátsó felét, és jutalmazd meg.
Lényeges, hogy a procedúra a lehető legrövidebb ideig tartson. A legfontosabb azonban, hogy csak akkor fogj bele, ha pontosan tudod, mit és hogyan kell tenned, különben nagyobb bajt okozhatsz, mint a kiinduló helyzet. Ennek érdekében először érdemes elsajátítani a technikát az állatorvosodtól, és csak akkor próbálkozni, ha már magabiztosan megy. De a legbiztosabb, ha szakemberre bízod a bűzmirigy kinyomását.

Mikor fordulj állatorvoshoz?

A bűzmirigy gyulladás kezelése házilag nem javasolt. Amennyiben a bűzmirigy gyulladás kialakult, főleg, ha tályog is képződött, mindenképpen keresd fel az állatorvost. Ha a kutyának ürítés közben nagy fájdalmai vannak, véres a széklete, illetve a fülén és a bőrén ekcéma vagy gyulladások jelentek meg, akkor is haladéktalanul fordulj orvoshoz.

Az állatorvos elsőként rendszerint manuálisan kitisztítja a kutya bűzmirigyeit. A betegség súlyosságától függően ezután gyógyszeres kezelés következhet gyulladáscsökkentőkkel, antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal. Súlyosabb esetben gyulladáscsökkentő injekciót is alkalmazhat az orvos, ha pedig a tályog állapota indokolja, műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

Amennyiben a bűzmirigy betegség az állat esetében krónikus vagy visszatérő, meg kell vizsgálni a bűzmirigy eltávolításának lehetőségét is. Ez azonban sok kockázatot nyert (záróizmok esetleges károsodása miatt később széklettartási nehézségek, fertőzésveszély stb.). Ezért az állatorvossal alaposan át kell beszélni a bűzmirigy eltávolítás előnyeit és esetleges hátrányait, mielőtt végleges döntést hozol.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel 22

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

4 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

3 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

4 390 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

3 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.