Hazánk és a világ egyik legkedveltebb kutyafajtája a yorkshire terrier, vagy ahogy gyakrabban emlegetik: a yorkie. Nem is csoda, hiszen hosszú selymes bundája, plüssmacira emlékeztető pofija és pöttöm termete bárki szívébe könnyen belopja magát. A cuki testben azonban igazi terrier vér csörgedezik, ennek megfelelően a yorki valódi küzdő szellem és a vadászösztön sem hiányzik belőle. Lássuk, mire számíthatsz, ha egy yorkie gazdája leszel!

Méret

2-8 kg (a standard 3,2 kg-ig ismeri el a fajtát)

Mozgásigény

Magas, de kis mérete miatt könnyen kielégíthető

Élettartam

11-15 év

Vérmérséklet

Temperamentumos, öntudatos, hűséges

Etetés

Érzékeny emésztőrendszernek megfelelő

Ajánlott PetChef menü

Ünnepi malac, Szüreti pulyka

Színek

A yorkshire terrier külseje

A yorkshire terrier a világ egyik legkisebb kutyafajtája, ugyanakkor fajtán belül nagy eltérések lehetnek a méretében. A fajta standard ugyanis maximum 3,2 kg-ig ismeri el a yorkie-t. Ősei ennél azonban nagyobb testsúlyúak voltak, így manapság sem ritka az 5-6 vagy akár 8 kg-os egyed. További fontos tudnivaló, hogy hivatalosan nem létezik mini, extra mini vagy törpe yorkie és a nagyon apró méret ráadásul számos egészségügyi probléma kockázatát rejti magában.

A yorkie apró teste ellenére peckesen, dinamikusan jár, hátát egyenesen tartja. Szeme sötétbarna, tekintete okos, éber. Szőre selymes, hosszú, kiállítási kutyák esetében akár a földig is leérhet – arra viszont figyelni kell, hogy ez ne zavarja a mozgásban. Mivel alig vedlik, ezért nem kell elhullott szőrcsomóktól tartani a lakásban.

Yorkie színek

A fajtastandard szerint a yorkshire terrier csak egyetlen színösszeállításban elfogadott:

 • Fej: arany tan-színű, két oldalt mélyebb árnyalatú – ez a szín nem terjedhet le a nyakra.
 • A nyakszirttől a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szőrzet, amelybe nem keveredhet fakó, bronz színű vagy sötét árnyalat.
 • A mellkason sűrű, fényes tan színű szőrzet.
 • Végtagok: arany-tan színű szőrzet, a szőrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a tövénél, a tan-színezet nem terjedhet a térdízület fölé.

Egyre divatosabb ugyanakkor a biewer yorkshire terrier is, aminek a testét az arany tan helyett fehér színű szőrzet fedi. A biewer yorkit azonban a legtöbb kennel klub még nem ismeri el.

Petchef Biewer Yorkie

A yorkshire terrier vérmérséklete és jellem

A yorkshire terrier igazi öntudatos, bátor jellem, ami részben a terrier ősöknek köszönhető. Részben pedig annak, hogy a XIX. században a fajtát kitenyésztő angol munkások egér- és patkányfogásra használták a hajdani yorkie-kat. Ehhez pedig nem kevés vadászösztön, talpraesettség és bátorság kellett, ami nem veszett ki az utódokból sem, hiába tartják immáron legalább 100 éve ölebnek.

A yorkie tehát talpraesett és bátor, gazdáit és szeretett családját bármikor kész megvédeni. Olyannyira, hogy vakmerően szembeszáll a nála jóval nagyobb kutyákkal is. Az idegeneket is bátran megugatja, más háziállatokkal pedig csak akkor jön ki, ha együtt nőttek fel. Ellenkező esetben viszont előfordulhat, hogy háborúba kezd az új jövevénnyel szemben. A gyermekekkel jól kijön, arra viszont figyelni kell, hogy meglehetősen törékeny, ráadásul ha megijed, gyakran harap, így kisebb gyerekek mellé nem kimondottan jó választás.

Temperamentuma ellenére a yorkie nagyon alkalmazkodó, kis lakásban de nagy házban is tökéletesen jól érzi magát, sőt az utazás sem zavarja. Emellett kíváncsi, szereti a feladatokat, okos és nagyon jó házőrző. Az viszont fontos, hogy naponta többször levezethesse az energiáját mozgással.

A yorkshire terrier nevelése

A yorki határozott jelleméből könnyen válhat kis zsarnokká, ha nem neveled megfelelően. Következetes, határozott nevelés kell szabályokkal, jól meghúzott határokkal.

Íme néhány tipp a yorkshire terrier neveléséhez:

 • Ha kezdő gazdi vagy, mindenképpen érdemes kutyaiskolába vinni kedvencedet
 • Néha a haladó gazdiknak sem árt tapasztalt tréner tanácsát kikérni
 • Ne tévesszen meg apró termete, tekints rá komoly kutyaként, ő is akkor érzi jól magát!
 • Ha túlságosan félted, könnyen átveszi a feszültségedet és félelmeidet, ijedőssé, remegőssé vagy akár neurotikussá is válhat
 • Energiáit érdekes, izgalmas játékokkal vezetheted le
 • Már egészen kicsi korától (természetesen csak a szükséges oltások beadása után) vidd társaságba, így barátságosabb lesz!

Petchef Yorki Kutya

A yorkshire terrier etetése

A yorkik emésztőrendszere meglehetősen érzékeny, gyakori náluk az étel-intolerancia, az allergia és a kutya IBS. Éppen ezért olyan táplálék etetése javasolt, ami kímélő, friss és tápanyagban gazdag összetevőket tartalmaz. A bolti tápok szinte biztosan valamilyen emésztőrendszeri problémát okoznak hosszú távon. A száraztápok nagy része ráadásul extrudálással készül, amely során az amúgysem csúcsminőségű összetevőket magas hőmérsékletre hevítik, így maradék tápanyagtartalmukat is elveszítik.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket yorkshire terrierednek is.

Petchef Unnepi Malac Kutyaeledel 4

Ünnepi malac kutyaeledel

megnézem

A mi ajánlatunk:

 • Ünnepi malac menü: gyomornyugtató, magas antioxidáns tartalmú eledel, amelyet kifejezetten érzékeny emésztőrendszerű kutyáknak készítettünk. A termék 100% sertéshúsból készül, édesburgonya, sütőtök, sárgarépa, hajdina és sertésmáj hozzáadásával.
 • Szüreti pulyka menü: alacsony zsírtartalmú, könnyen emészthető eledel kizárólag pulykahúsból, pulykamájból és olyan szuper összetevőkből, mint a chia mag, barna rizs, sárgarépa és édesburgonya.

A yorkshire terrier betegségei, életmódbeli tanácsok

Mint minden kutyafajtának, a yorkie-nak is vannak kimondottan a fajtára jellemző betegségei. Mire kell figyelni?

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a yorkshire terrier népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon.

Fontos tudnod, hogy bár vonzó lehet a szuperkicsi méret és az extra pihe-puha és selymes szőrzet, ha ilyen irányba megy el a tenyésztés, az jelentősen megnövelheti az egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát. Márpedig te is azt szeretnéd, hogy kedvenced minél hosszabb ideig és minél egészségesebben legyen veled, ugye?

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Bátran bemutatja a kiskutya szüleit, azok egészségügyi bizonyítványait, és életkörülményeiket
 • Fontos számára, hogy az eladott kiskutya milyen körülmények közé kerül, erről akár szerződést is irat
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések között hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

A yorkshire terrier betegségei

Ízületi problémák

Ahogy más kistestű kutyáknál is, a yorkiknál is gyakori a patella- avagy térdkalácsficam. Ez általában egy veleszületett elváltozás, de baleset miatt is előfordulhat. A sérülésnek több fokozata is van, előrehaladott állapotban műtét lehet szükséges. Ezen kívül a yorkiknál is gyakran előfordul a csípő diszplázia, amelyről a A diszplázia jelentése, tünetei, fokozatai és kezelése című cikkünkben olvashatsz bővebben.

Szembetegségek

A yorkshire terrier másik érzékeny pontja a szeme. A szokásosnál gyakrabban fordulnak elő esetükben a következő szembetegségek:

 • PRA, vagy progresszív retina atrófia: örökletes szembetegség, amely a retina károsodásával jár. Az érintett kutyus egyre rosszabbul lát, majd teljesen elveszíti a látását. Genetikai vizsgálattal szűrhető, de sajnos nem gyógyítható.
 • Szárazszem-betegség: csökken a könnytermelés, kezelés nélkül a kötőhártya és a szaruhártya elváltozása, valamint fájdalom következik be, akár vakság is kialakulhat.
 • Distichiasis: a szempillák rendellenesen, a szem belsejébe növekednek.

Pajzsmirigy rendellenességek

A yorkik esetében az átlagosnál sűrűbben fordul elő a pajzsmirigy alulműködés. Bágyadtság, kedvetlenség, indokolatlan hízás, a szőr ritkulása, a bőr szárazsága utalhat rá. A pajzsmirigy túlműködés ennél jóval ritkább. A kezelés a pajzsmirigy problémák kiváltó okától függ.

Fogproblémák

Yorkiknál viszonylag gyakran előfordul, hogy a kölyökfogak nem esnek ki időben és akadályozzák a végleges fogak kibújását. Ezt körülbelül 5 hónapos korban ellenőrizni kell. Ezen kívül gyakori a fogkövesedés is, amit rendszeres fogmosással lehet megelőzni.

Hypoglikémia, azaz alacsony vércukorszint

A kis testméretű kutyák szervezete kevés szénhidrátot raktároz el, így ha hirtelen megnövekszik a szervezet szénhidrát igénye, nem tud a raktárból megfelelő mennyiséget felszabadítani. Tartósan alacsony vércukorszint esetén görcsrohamok vagy kóma is kialakulhat. Vészhelyzet esetén etess mézet vagy cukrot a kutyussal és forduljatok mielőbb állatorvoshoz!

Légcsőösszeesés, légcsőszűkület

A légcső tartását C-alakú porcgyűrűk biztosítják, amelyek segítségével a légcső kellően merev, de egyben rugalmas is lesz. Ugyanakkor a porcgyűrűk nem veszik teljes egészében körbe a légcsövet, végeiket egy membrán fogja össze. Ez egyes kutyáknál meglazulhat, belóghat a cső üregébe és összetartó erő híján a porcgyűrűk ellapulhatnak. A levegő áramlása így akadályozottabbá válik. Tünete a száraz, kattogó köhögés, amely éjjelenként vagy izgalom, terhelés hatására fokozódik. Gyógyszeres kezeléssel enyhíthetőek a tünetek, de tökéletesen gyógyítani nem tudják a betegséget. Az elhízás nagymértékben növeli a kór kialakulásának kockázatát.

Extra tipp: bár a legtöbb a yorkshire terrier hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

A yorkshire terrier mozgásigénye, játék

A yorkie igencsak mozgékony, játékos kutyafajta, bár mozgásigényét apró termetének köszönhetően viszonylag könnyű kielégíteni. Napi 3 alkalommal szüksége van sétára, futkározásra, emellett pedig kutyasportokat is lehet vele űzni. Remekül megy neki az apportírozás, agility, flyball, de a nyomkereső vagy vadász játékok is .

Ha yorkiet szeretnél, jó, ha tisztában vagy vele, hogy kutyusod szeret majd túrni és ásni. Utóbbiról nehéz leszoktatni, ezért ha kerted van, akkor jelölj ki neki egy olyan helyet, ahol nyugodtan áshat.

A yorkshire terrier ápolása

A yorkie alig hullajtja hosszú, szinte emberi hajszálra emlékeztető szőrzetét. Ugyanakkor a selymes szőrzet rendszeres ápolást kíván. Mire kell figyelni a yorki gondozásánál?

 • Kedvencedet napi 1 alkalommal, széles fogú fém fésűvel fésüld át!
 • Mosd meg a fogait hetente pár alkalommal vagy akár minden nap! A célra speciális kutya fogkrémet használj!
 • Heti 1x szükséges fürdetni kímélő kutyasamponnal és langyos vízzel. A fürdetés menetéről bátran kérdezd meg a kutyakozmetikust!
 • A fürdetéskor ne feledkezz meg a tappancsok átmosásáról, virgonc szőrös barátod ugyanis szeret kapirgálni, túrni!
 • Az arcát nedves kendővel tisztítsd meg!
 • A szemek környékét szintén a fürdetésnél egy nedves vattakoronggal finoman takarítsd le!
 • Havi 1x vágd vissza a karmait!

Yorkie frizura

Ha meghagyod kedvenced hosszú szőrét, akkor szinte végtelen frizura költeményt készíthetsz a buksijára. Hajgumi, csat, masni, miegymás – a yorkienak minden jól áll. Ugyanakkor arra figyelj, hogy kutyusod szemébe ne lógjon szőr és ne legyen zavaró számára a frizura! Ha nincsenek kutyafodrász indíttatásaid, akkor inkább vágasd rövidebbre kedvenced szőrét!

Bármelyik fazont is választod, arra készülj fel, hogy ennek a fajtának gyorsan nő a szőre! A kutyakozmetikushoz mindenképpen szükséges 3 havonta ellátogatni.

Petchef Yorkie Frizura

Kinek való és kinek nem való a yorkshire terrier?

Mikor válaszd a yorkshire terriert?

 • Egyedülállóként, idősként és családoknak nagyobb gyerekekkel ideális választás
 • Ha sokat utazol és emiatt nagyobb fajták nem jöhetnek szóba
 • Ha szeretnél egy hűséges, ámde igen öntudatos barátot
 • Ha van időd ápolni a kutyusod
 • Ha nem zavar, hogy a yorki ugatós típus (és nincsenek papírból a falak)
 • Ha örömmel foglalkozol a kutyáddal

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Kisgyerekesnek nem ajánlott a yorki, mivel nagyon törékeny és ha megijed, könnyen odakap
 • Ha naponta órákra egyedül kell maradnia a kutyusnak
 • Ha egy nyugodt, komótos társat szeretnél

És végül egy kis történelem: így alakult ki a yorkshire terrier fajta

A yorkik története az angol ipari forradalom idejére nyúlik vissza. Ekkor érkeztek ugyanis skót munkások Yorkshire területére, hogy szénbányákban, textilgyárakban és gyárakban dolgozzanak. A munkások magukkal hozták kutyáikat is, főleg a már már kihalt clydesdale terrier vagy paisley terrier fajtákból. Ezeket, az akkor még sokkal nagyobb méretű fajtákat a feltételezések szerint más terrierekkel keresztezték, többek között az angol fekete terrierrel, a Skye és a Tan Toy terrierrel.

A fajta kialakulásakor a yorkikat még nem kedves kísérőkutyának alkalmazták, elsődleges feladatuk ugyanis a patkány és egérfogás volt. Az akkor még 7-8 kg-os kutyusok ugyanis könnyedén befértek a kis résekbe és lyukakba. A kistestű, kedves külsejű kutyusok azonban hamarosan megtetszettek az úri dámáknak, a munkások pedig felfedezték a tenyésztésben rejlő üzleti lehetőséget, így elkezdték az egyre kisebb és egyre selymesebb szőrű példányokat tenyészteni, A yorkshire terrier fajttát a Brit Kennel Club végül 1874-ben jegyezte be.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

4 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

3 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

4 390 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

3 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.