A diszplázia egyre gyakoribb betegség a kutyák körében. A címben említett témák mellett cikkünkben kitérünk a csípődiszplázia részleteire és áttekintjük, mit jelent a diszpláziás kutya etetése.

A kutyák körében egyre gyakoribbak a modern, városias életmóddal összefüggő betegségek. A kutya diszplázia esetén is ilyen megbetegedésben szenved, ugyanis a vadon élő kutyaféléknél (pl. farkas, sakál) ismeretlen a diszplázia. Éppen úgy, ahogyan természetes körülmények között sokat mozgó, például pásztor- vagy terelőkutyák körében sem fordul elő.

Az utóbbi évtizedekben azonban megváltoztak a kutyatartás körülményei. Az állatok többsége a korábbinál jóval kevesebbet mozog. Emellett sajnos a kutyák körében is jellemző a túlzott kalóriabevitel, az elhízás, és az alacsony minőségű kutyaeledelek, száraztápok használata. A betegség terjedéséhez a szelektív, “pedigrés”, illetve a nem kellő szakértelemmel végzett tenyésztés is hozzájárult. Mindez mára a diszpláziás kutyák számának ugrásszerű növekedését eredményezte.

A diszplázia jelentése, fogalma

A diszplázia a kutyák genetikai gyökerű mozgásszervi megbetegedése. A görög eredetű szó (dysplasia) jelentése: rendellenes fejlődés. A betegség a csípő-, a könyök-, illetve a vállízületeket támadja meg. A diszpláziás kutya ízületeit alkotó csontvégek és az azokat borító porcok pontatlanul, nem megfelelően illeszkednek egymáshoz.

A diszplázia jelentése rendellenes fejlődés.

Enyhe diszplázia esetén a kutya akár teljesen tünetmentes is lehet. A betegség súlyosabb fokozatai azonban jelentős mozgászavarral és egyéb betegségekkel, tünetekkel járhatnak.

Néhány példa:

 • porckopás,
 • ízületi fájdalom,
 • sántaság,
 • degeneratív ízületi elváltozás, porcfelrakódás (arthrosis),
 • ízületi ficam (subluxáció).

A diszplázia okai, kialakulása

A diszplázia egy örökletes eredetű, poligén (több gén által előidézett) fejlődési rendellenesség. A betegséget úgynevezett recenzív, lappangó gének váltják ki, először általában a kölyökkutyák 6 hónapos korában jelenik meg.

A betegség az ízületi nedv felhalmozódásával kezdődik. Ezt néhány héttel vagy 1-2 hónappal később ízületi tokok kialakulása követi. Végül az ízület meglazul, ami az egymással érintkező ízületi felületek pontatlan illeszkedéséhez vezet. Ettől kezdve bármikor bekövetkezhet a baj, hiszen a lazán illeszkedő ízületek könnyebben sérülnek vagy betegszenek meg. Az előzőekben említett porckopás és ficam mellett ízületi gyulladás és izomsorvadás is felléphet.

Elsősorban a nagyobb testű, népszerű, túltenyésztett kutyafajták hajlamosak a diszpláziára. Néhány példa:

 • kaukázusi juhász,
 • német juhász,
 • belga juhász,
 • rottweiler,
 • bernáthegyi,
 • boxer,
 • masztiff,
 • ír szetter.

A diszplázia tünetei

A diagnózis felállítását megnehezíti, hogy a diszpláziának nincsenek sajátos, csak erre a betegségre jellemző tünetei. Az alábbi tünetek megjelenésekor diszpláziára gyanakodhatunk, ezért érdemes állatorvoshoz fordulni.

A dysplasia jelentése: rendellenes fejlődés. A diszplázia kutya örökletes betegsége.

A diszplázia tünetei fiatalkorban:

 • csökkent mozgásigény,
 • a kutya gyorsan kifárad, sokat pihen,
 • nehezen áll fel,
 • a két hátsó lábával furcsán, kacsázva jár (a megszokottnál közelebb vagy távolabb érnek talajt egymáshoz képest a lábai),
 • futás közben a hátsó lábak egyszerre rugaszkodnak el a földtől, illetve érnek földet (nem pedig a szokott módon, felváltva),
 • a kutya hátsó lábainak gyengesége,
 • a kutya hátsó lábaiban fájdalom, görcs jelentkezik,
 • egy idő után sántít a kutya, illetve biceg,
 • a kutya hátsó lába összecsuklik,
 • a kutya ízületei járás közben “kattogó” hangot adnak ki,
 • előrehaladott állapotban a kutya hátsó combjai elvékonyodnak.

Idős korban a diszpláziás kutya csak erőlködve, sántikálva tud elindulni, de kis idő után az ízületei bemelegednek, mozgása közelít a normálishoz. Idővel a sántaság és a betegség következtében fellépő mozgászavar súlyosbodik, és gerincproblémák is jelentkezhetnek.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

A diszplázia fokozatai

A diszpláziás kutyákat két nagy csoportra bonthatjuk:

 • Tenyésztési szempontból diszpláziás kutyák – a betegséget hordozó, továbbörökítő de tünetmentes állatok.
 • Klinikailag diszpláziás kutyák – Tüneteket produkáló, kezelésre szoruló kutyák.

A diszplázia fokozatait a tenyésztési szempontból diszpláziás kutyák esetében különböztetjük meg. A diszplázia szűrésen átesett állatok az FCI (Federation Cynologic Internationale) Európában, így Magyarországon is érvényes előírásai szerint az alábbi minősítéseket kaphatják:

 • mentes,
 • majdnem mentes,
 • enyhe diszplázia,
 • közepes diszplázia,
 • súlyos diszplázia.

Az előírások értelmében az első három kategóriába tartozó kutyák tenyészthetőek, a közepes és súlyos diszpláziával diagnosztizált állatok tenyésztése viszont nem etikus.

A csípődiszplázia

A betegség leggyakoribb formája a csípőízületi diszplázia, ha diszpláziáról beszélünk, általában ezt értjük alatta. A csípődiszplázia tulajdonképpen egy örökletes csípőficam, amelynek során a csípőízület részét képező combcsontfej pontatlanul illeszkedik a medencecsont ízületet alkotó vápájába.

A folyamatosan – részlegesen vagy teljesen – ficamodó csípőízületben porckopás, porcdegeneráció, ízületi gyulladás, illetve csípőízületi arthrózis keletkezik. Ezek pedig

 • mozgászavart,
 • fájdalmat
 • sántaságot okoznak.

Mint már említettük, a csípődiszpláziára is igaz, hogy a kistestű kutyák nem veszélyeztetettek. Ellenben a hirtelen, gyors növekedés és az elhízás rizikótényezők.

A csípődiszplázia mellett létezik könyökízületi és vállízületi diszplázia is. Az utóbbit viszonylag kevéssé ismerjük, az előbbi szerepe viszont egyre jelentősebb.

A diszplázia kezelése

A diszplázia kezelése a diagnózissal kezdődik. Ez általában röntgenvizsgálatot jelent, amit altatásban végeznek. Az eredmények alapján megállapítható a betegség súlyossága.

A csípő diszplázia a leggyakoribb kutya diszplázia.

A diszpláziás kutya mozgatása

Enyhébb esetben a diszpláziás kutya mozgatása, vagyis a megfelelő mozgásterápia szükséges és a megfelelő étrenddel együtt elégséges feltétele az állat gyógyulásának. A kutya fajtájához és életkorához szabott mozgásterápia kialakításához érdemes szakember segítségét kérni. Annál is inkább, mert a rendszeres és helyes mozgás a diszplázia megelőzését is segíti.

Diszplázia elleni gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés három területre összpontosul a diszpláziás kutyák esetében:

 • a diszpláziához kapcsolódó fájdalom csillapítása,
 • az ízületekben keletkező gyulladás csökkentése, megszüntetése,
 • illetve porckopásgátló gyógyszerek alkalmazása.

Fontos, hogy humán gyógyszereket sosem adjunk a kutyának, a diszplázia elleni gyógyszer alkalmazása pedig állatorvosi felügyelet mellett történjen!

Mivel a gyógyszerekkel csak tüneti kezelés lehetséges, súlyos esetben, a betegség előrehaladott stádiumaiban műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Fontos azonban megjegyezni, hogy sok más betegséghez hasonlóan a diszplázia esetében is érdemes a megelőzésre helyezni a hangsúlyt. A már említett mozgásterápia, illetve a megfelelő étrend segítségével.

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Erdei nyúl menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod máj- és vesebetegséggel küzd, hasnyálmirigy problémáktól szenved, esetleg idős, allergiás vagy cukorbeteg? Akkor válaszd az Erdei nyúl eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a nyúlhús mellett, helyet kapott még egy kis kukoricadara, chia mag, édesburgonya, sütőtök és friss erdei áfonya is. Erdei nyúl eledelünk hipoallergén hatással is rendelkezik, ezért ideális azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. Csökkentett fehérjetartalma pedig támogatja a vesék szűrő funkcióját, így kifejezetten ajánljuk máj- vagy vese problémák fennállása esetén.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  Rendelek

A diszpláziás kutya etetése

A helytelen táplálkozás ugyan nem a diszplázia fő oka, de az egyik legfőbb rizikófaktora, vagyis a betegség klinikai tüneteit jelentős mértékben súlyosbíthatja. A két legfontosabb szempont, amit a diszpláziás kutya etetése során figyelembe kell venni, a kalcium-túladagolás elkerülése és a fehérjeszegény étrend.

habzsolásgátló tál

Habzsolásgátló kutyatál

  A kutyusok sokszor hajlamosak a habzsolásra, ami felfúvódáshoz, emésztési problémákhoz vezethet. A PetChef kínálatában már elérhető a habzsolásgátló szilikon tál, mely megakadályozza, hogy kedvenced túl nagy lendülettel lásson neki a falatozásnak és felesleges levegőt nyeljen. A barázdákkal ellátott tál emellett fizikai és szellemi stimulációt biztosít kedvencednek, hiszen a kutyusnak minden egyes falatért alaposan meg kell dolgoznia, ami remek unaloműző számára. Sőt, akkor is jól jön, ha szeretnéd lekötni szőrös barátod figyelmét például körömvágás vagy fazonírozás közben.
  megnézem

Mit tehetünk a kalcium-túladagolás elkerülésére a diszpláziás kutya étrendjében?

Amennyiben nem teljes értékű kutyaeledelt vagy tápot adunk kedvencünknek, szükség lehet csonterősítők alkalmazására. Azonban sosem használjunk humán csonterősítőket, csakis olyanokat, amelyeket az állatorvos javasolt a kutya számára. Teljes értékű tápok mellett a csonterősítőket hagyjuk el.

A diszpláziás kutya etetése fehérjeszegény táplálékkal

A túlzott kalcium- és fehérjebevitel a diszplázia mellett egyéb mozgásszervi megbetegedéseket is okozhat (pl. ízületi porcleválás, csonthártyagyulladás). A boltban kapható kutyaeledelek és száraztápok többségének fehérjetartalma sajnos túlságosan magas egy diszpláziás kutya számára.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

1 thoughts on “A diszplázia jelentése, tünetei, fokozatai és kezelése

 1. Egy elégedett gazdi :) says:

  A kutyusom, fajtiszta Golden Retriever. Mivel már 11 éves elmúlt és eddig sima száraztáppal és kutyakonzervvel etettük, azon kezdtem gondolkodni, hogy ez nem biztos, hogy a legegészségesebb módszer, mégha a kutyánk nem is panaszkodik érte. Szeretném, ha minnél tovább, minnél egészségesebben és boldogabban velünk lehetne hiszen együtt nőttünk fel, olyan nekem mint egy testvér. Az egyik rokonom mesélt a PetChefről, az ő kutyusa is a nyúl húsos változatot eszi. Rendeltem is belőle, a pulyka húsosból és a malac húsosból is. Mondanom sem kell fél perc alatt elfogyott 🙂 Most rendelek a bárányosból is, mindet kipróbáljuk, mert tudom, nem lőhetek mellé ezekkel a szuper, minőségi ételekkel.
  Köszönjük <3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük