A diszplázia egyre gyakoribb betegség a kutyák körében. A címben említett témák mellett cikkünkben kitérünk a csípődiszplázia részleteire és áttekintjük, mit jelent a diszpláziás kutya etetése.

A kutyák körében egyre gyakoribbak a modern, városias életmóddal összefüggő betegségek. A kutya diszplázia esetén is ilyen megbetegedésben szenved, ugyanis a vadon élő kutyaféléknél (pl. farkas, sakál) ismeretlen a diszplázia. Éppen úgy, ahogyan természetes körülmények között sokat mozgó, például pásztor- vagy terelőkutyák körében sem fordul elő.

Az utóbbi évtizedekben azonban megváltoztak a kutyatartás körülményei. Az állatok többsége a korábbinál jóval kevesebbet mozog. Emellett sajnos a kutyák körében is jellemző a túlzott kalóriabevitel, az elhízás, és az alacsony minőségű kutyaeledelek, száraztápok használata. A betegség terjedéséhez a szelektív, “pedigrés”, illetve a nem kellő szakértelemmel végzett tenyésztés is hozzájárult. Mindez mára a diszpláziás kutyák számának ugrásszerű növekedését eredményezte.

A diszplázia jelentése, fogalma

A diszplázia a kutyák genetikai gyökerű mozgásszervi megbetegedése. A görög eredetű szó (dysplasia) jelentése: rendellenes fejlődés. A betegség a csípő-, a könyök-, illetve a vállízületeket támadja meg. A diszpláziás kutya ízületeit alkotó csontvégek és az azokat borító porcok pontatlanul, nem megfelelően illeszkednek egymáshoz.

A diszplázia jelentése rendellenes fejlődés.

Enyhe diszplázia esetén a kutya akár teljesen tünetmentes is lehet. A betegség súlyosabb fokozatai azonban jelentős mozgászavarral és egyéb betegségekkel, tünetekkel járhatnak.

Néhány példa:

 • porckopás,
 • ízületi fájdalom,
 • sántaság,
 • degeneratív ízületi elváltozás, porcfelrakódás (arthrosis),
 • ízületi ficam (subluxáció).

A diszplázia okai, kialakulása

A diszplázia egy örökletes eredetű, poligén (több gén által előidézett) fejlődési rendellenesség. A betegséget úgynevezett recenzív, lappangó gének váltják ki, először általában a kölyökkutyák 6 hónapos korában jelenik meg.

A betegség az ízületi nedv felhalmozódásával kezdődik. Ezt néhány héttel vagy 1-2 hónappal később ízületi tokok kialakulása követi. Végül az ízület meglazul, ami az egymással érintkező ízületi felületek pontatlan illeszkedéséhez vezet. Ettől kezdve bármikor bekövetkezhet a baj, hiszen a lazán illeszkedő ízületek könnyebben sérülnek vagy betegszenek meg. Az előzőekben említett porckopás és ficam mellett ízületi gyulladás és izomsorvadás is felléphet.

Elsősorban a nagyobb testű, népszerű, túltenyésztett kutyafajták hajlamosak a diszpláziára. Néhány példa:

 • kaukázusi juhász,
 • német juhász,
 • belga juhász,
 • rottweiler,
 • bernáthegyi,
 • boxer,
 • masztiff,
 • ír szetter.

A diszplázia tünetei

A diagnózis felállítását megnehezíti, hogy a diszpláziának nincsenek sajátos, csak erre a betegségre jellemző tünetei. Az alábbi tünetek megjelenésekor diszpláziára gyanakodhatunk, ezért érdemes állatorvoshoz fordulni.

A dysplasia jelentése: rendellenes fejlődés. A diszplázia kutya örökletes betegsége.

A diszplázia tünetei fiatalkorban:

 • csökkent mozgásigény,
 • a kutya gyorsan kifárad, sokat pihen,
 • nehezen áll fel,
 • a két hátsó lábával furcsán, kacsázva jár (a megszokottnál közelebb vagy távolabb érnek talajt egymáshoz képest a lábai),
 • futás közben a hátsó lábak egyszerre rugaszkodnak el a földtől, illetve érnek földet (nem pedig a szokott módon, felváltva),
 • a kutya hátsó lábainak gyengesége,
 • a kutya hátsó lábaiban fájdalom, görcs jelentkezik,
 • egy idő után sántít a kutya, illetve biceg,
 • a kutya hátsó lába összecsuklik,
 • a kutya ízületei járás közben “kattogó” hangot adnak ki,
 • előrehaladott állapotban a kutya hátsó combjai elvékonyodnak.

Idős korban a diszpláziás kutya csak erőlködve, sántikálva tud elindulni, de kis idő után az ízületei bemelegednek, mozgása közelít a normálishoz. Idővel a sántaság és a betegség következtében fellépő mozgászavar súlyosbodik, és gerincproblémák is jelentkezhetnek.

A diszplázia fokozatai

A diszpláziás kutyákat két nagy csoportra bonthatjuk:

 • Tenyésztési szempontból diszpláziás kutyák – a betegséget hordozó, továbbörökítő de tünetmentes állatok.
 • Klinikailag diszpláziás kutyák – Tüneteket produkáló, kezelésre szoruló kutyák.

A diszplázia fokozatait a tenyésztési szempontból diszpláziás kutyák esetében különböztetjük meg. A diszplázia szűrésen átesett állatok az FCI (Federation Cynologic Internationale) Európában, így Magyarországon is érvényes előírásai szerint az alábbi minősítéseket kaphatják:

 • mentes,
 • majdnem mentes,
 • enyhe diszplázia,
 • közepes diszplázia,
 • súlyos diszplázia.

Az előírások értelmében az első három kategóriába tartozó kutyák tenyészthetőek, a közepes és súlyos diszpláziával diagnosztizált állatok tenyésztése viszont nem etikus.

A csípődiszplázia

A betegség leggyakoribb formája a csípőízületi diszplázia, ha diszpláziáról beszélünk, általában ezt értjük alatta. A csípődiszplázia tulajdonképpen egy örökletes csípőficam, amelynek során a csípőízület részét képező combcsontfej pontatlanul illeszkedik a medencecsont ízületet alkotó vápájába.

A folyamatosan – részlegesen vagy teljesen – ficamodó csípőízületben porckopás, porcdegeneráció, ízületi gyulladás, illetve csípőízületi arthrózis keletkezik. Ezek pedig

 • mozgászavart,
 • fájdalmat
 • sántaságot okoznak.

Mint már említettük, a csípődiszpláziára is igaz, hogy a kistestű kutyák nem veszélyeztetettek. Ellenben a hirtelen, gyors növekedés és az elhízás rizikótényezők.

A csípődiszplázia mellett létezik könyökízületi és vállízületi diszplázia is. Az utóbbit viszonylag kevéssé ismerjük, az előbbi szerepe viszont egyre jelentősebb.

A diszplázia kezelése

A diszplázia kezelése a diagnózissal kezdődik. Ez általában röntgenvizsgálatot jelent, amit altatásban végeznek. Az eredmények alapján megállapítható a betegség súlyossága.

A csípő diszplázia a leggyakoribb kutya diszplázia.

A diszpláziás kutya mozgatása

Enyhébb esetben a diszpláziás kutya mozgatása, vagyis a megfelelő mozgásterápia szükséges és a megfelelő étrenddel együtt elégséges feltétele az állat gyógyulásának. A kutya fajtájához és életkorához szabott mozgásterápia kialakításához érdemes szakember segítségét kérni. Annál is inkább, mert a rendszeres és helyes mozgás a diszplázia megelőzését is segíti.

Diszplázia elleni gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés három területre összpontosul a diszpláziás kutyák esetében:

 • a diszpláziához kapcsolódó fájdalom csillapítása,
 • az ízületekben keletkező gyulladás csökkentése, megszüntetése,
 • illetve porckopásgátló gyógyszerek alkalmazása.

Fontos, hogy humán gyógyszereket sosem adjunk a kutyának, a diszplázia elleni gyógyszer alkalmazása pedig állatorvosi felügyelet mellett történjen.

Mivel a gyógyszerekkel csak tüneti kezelés lehetséges, súlyos esetben, a betegség előrehaladott stádiumaiban műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Fontos azonban megjegyezni, hogy sok más betegséghez hasonlóan a diszplázia esetében is érdemes a megelőzésre helyezni a hangsúlyt. A már említett mozgásterápia, illetve a megfelelő étrend segítségével.

A diszpláziás kutya etetése

A helytelen táplálkozás ugyan nem a diszplázia fő oka, de az egyik legfőbb rizikófaktora, vagyis a betegség klinikai tüneteit jelentős mértékben súlyosbíthatja. A két legfontosabb szempont, amit a diszpláziás kutya etetése során figyelembe kell venni, a kalcium-túladagolás elkerülése és a fehérjeszegény étrend.

Mit tehetünk a kalcium-túladagolás elkerülésére a diszpláziás kutya étrendjében?

Amennyiben nem teljes értékű kutyaeledelt vagy tápot adunk kedvencünknek, szükség lehet csonterősítők alkalmazására. Azonban sosem használjunk humán csonterősítőket, csakis olyanokat, amelyeket az állatorvos javasolt a kutya számára. Teljes értékű tápok mellett a csonterősítőket hagyjuk el.

A diszpláziás kutya etetése fehérjeszegény táplálékkal

A túlzott kalcium- és fehérjebevitel a diszplázia mellett egyéb mozgásszervi megbetegedéseket is okozhat (pl. ízületi porcleválás, csonthártyagyulladás). A boltban kapható kutyaeledelek és száraztápok többségének fehérjetartalma sajnos túlságosan magas egy diszpláziás kutya számára.

Amennyiben alacsony fehérjetartalmú, kiváló minőségű táplálékot keresünk diszpláziás kedvencünknek, a Petchef Erdei nyúl frissen főzött kutyaeledele ideális erre a célra. Az emberi fogyasztásra is alkalmas minőségű alapanyagok közül a nyúlhús és a máj adják ennek a terméknek a nyersfehérje-tartalmát. Ez a PetChef eledelek között a legalacsonyabb, ami az Erdei nyúl kutyaeledelt máj- és vesediétához is alkalmassá teszi.

A diszpláziás kutya etetése kulcsfontosságú a betegség kezelése szempontjából.

Az első osztályú, hazai termelőktől származó nyúl színhús mellett többféle szuperfood, például chiamag, édesburgonya, sütőtök és áfonya biztosítja, hogy a kutya minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. Az Erdei nyúl eledel emellett hipoallergén tulajdonságú, vagyis az allergiában szenvedő állatok speciális étrendjébe is beilleszthető.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Mi a PetChef?

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas friss alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss, lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Mi a PetChef?

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas friss alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss, lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

kutyaeledel

Mennyei kenguru

4 290 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Erdei nyúl

4 290 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Háztáji bárány

4 090 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Ünnepi malac

3 390 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Tanyasi marha

3 790 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Szüreti pulyka

3 390 Ft-tól /heti adag

One thought on “A diszplázia jelentése, tünetei, fokozatai és kezelése

 1. Egy elégedett gazdi :) says:

  A kutyusom, fajtiszta Golden Retriever. Mivel már 11 éves elmúlt és eddig sima száraztáppal és kutyakonzervvel etettük, azon kezdtem gondolkodni, hogy ez nem biztos, hogy a legegészségesebb módszer, mégha a kutyánk nem is panaszkodik érte. Szeretném, ha minnél tovább, minnél egészségesebben és boldogabban velünk lehetne hiszen együtt nőttünk fel, olyan nekem mint egy testvér. Az egyik rokonom mesélt a PetChefről, az ő kutyusa is a nyúl húsos változatot eszi. Rendeltem is belőle, a pulyka húsosból és a malac húsosból is. Mondanom sem kell fél perc alatt elfogyott 🙂 Most rendelek a bárányosból is, mindet kipróbáljuk, mert tudom, nem lőhetek mellé ezekkel a szuper, minőségi ételekkel.
  Köszönjük <3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük