Frissen főtt kutyaeledelek a whippetednek

Az elegáns külsejű whippet az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ami nem is csoda, hiszen egyedülálló természetének, kedves személyiségének és stílusos külsejének köszönhetően mind a családosok, mind a sportos egyedülállók nagyszerű társa. Bár mozgásigénye nagyon magas, ha ezt kielégítik, remekül elvan a lakásban is, szívesen kuckózik a kanapén. Cikkünkből most mindent megtudhatsz a whippet, azaz másik nevén a kis angol agár tartásáról, gondozásáról és etetéséről, így eldöntheted, hogy mennyire ideális neked ez a kutyafajta.

Méret

Közepes | marmagassága: 45-55 cm, súlya: 8-16 kg

Mozgásigény

Magas

Élettartam

12-16 év

Vérmérséklet

Kedves, kiegyensúlyozott, tanulékony

Etetés

Napi 2x

Ajánlott PetChef menü

Mennyi kenguru, Tanyasi marha

Színek

A kis angol agár külseje

A whippet külseje nagyobb testű rokonára, az angol agárra emlékeztet. Testalkata vékony és kecses, áramvonalas testfelépítésének köszönhetően fantasztikus futó. Az egyik leggyorsabb állat a világon, akár 60 km/h sebességgel is képes futni. Mellkasa széles, hasa felhúzott, farkát pedig behúzva hordja, ami a tévhittekkel ellentétben nem a félelem jele ennél a fajtánál.

A whippet bundája sűrű, de nagyon rövid, ezért hajlamos fázni. Rengeteg színben és színkombinációban elérhető, egyszínű és többszínű változatban is.

A whippet vérmérséklete és jelleme

A whippet egy igazán kedves és barátságos, vidám és kiegyensúlyozott kutyafajta. Családját és gazdáját imádja, nagyon igényli közelségüket. Vágyik a símogatásra és szeretgetésre, a hosszú ideig tartó egyedüllétet nehezen viseli. Gyerekekkel nagyon jól kijön, így családosok is választhatják.

A kis angol agár mozgásigénye magas, ezért minden nap szüksége van az intenzív mozgásra. Valódi élsportoló, aki futni, biciklizni vagy görkorcsolyázni is szívesen elkísér. Azért persze a pihenést sem veti meg: ha megvolt a napi edzés, akkor egy puha kutyaágyban vagy a kanapén heveri ki a fáradalmakat.

A whippet ezért jól alkalmazkodik a lakásban tartáshoz – kültéri tartásra pedig egyáltalán nem alkalmas, hiszen kifejezetten fázós. A nagy kertnek persze nagyon örül, hiszen itt kedvére kifutkározhatja magát. Ritkán ugat, így a szomszédokat sem zavarja, de ha idegen közeledik, azonnal jelez. Itt azonban meg is áll a házőrzés: a betolakodók egy kis símogatással könnyen lekenyerezik. Érdekesség, hogy sétáltatás közben viszont egyáltalán nem érdeklik más emberek.

Ami a háziállatokat illeti, más kutyákkal jól kijön, de kisebb háziállatokkal szemben néha előtör a vadászösztöne. Ezért nagyon fontos a korai szocializáció, ha más állatot is szeretnél mellette tartani. A vadászösztön séta közben is gondot jelenthet – csak azt a kis angol agárt szabad póráz nélkül sétáltatni, aki a visszahívást tökéletesen teljesíti. Bizonyos példányokban erősebb a vadászösztön, és előfordulhat, hogy sosem tanulják meg a visszahívást tökéletesen.

Whippet Kutya Kolyok

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

A whippet nevelése


A kis angol agár egy tanulékony és jól nevelhető fajta. Értelmes, figyelmes és szeretne gazdijának a kedvére tenni. Éppen ezért az alapvető engedelmességi feladatokat nagyon gyorsan elsajátítja, de a bonyolultabb trükkök sem jelentenek gondot a számára.

Íme néhány tipp a whippet neveléséhez:

 • Mint minden kutyának, a whippetnek is szüksége van a korai szocializációra. Szerencsés, ha minél korábban ismerkedik meg különböző ingerekkel – emberekkel, állatokkal, hanghatásokkal. Így később barátságos és magabiztos lesz
 • A korai szocializációban nagyszerű segítség, ha kedvencedet kutyaoviba viszed
 • A kutyasuliban pedig gyorsan és hatékonyan taníthatod meg a különböző feladatokra
 • A whippet nagyon nyitott, ezért esetében szuperül működik a jutalmazásos, pozitív megerősítéses oktatás, a kiabálásra viszont különösen érzékenyen reagál és gyakran magába fordul

Extra tipp: A kutyusod betanításához, kiképzéséhez természetesen szükséged lesz ízletes, de egészséges jutalomfalatokra. Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, és ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot, de lehetőleg glutént sem, ami kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy -allergiát.

A PetChef kínálatában már elérhetőek az ínycsiklandozóan finom és omlós tőkehal rágókák, amelyek fagyasztva szárított eljárással készülnek friss tőkehalból. Tökéletes választás kutyusod jutalmazására!

A whippet betegségei, életmódbeli tanácsok

Ne tévesszen meg a whippet vékony, törékenynek tűnő teste, ugyanis egy nagyon egészséges fajtáról van szó! A hosszú és egészséges kutyaélet azonban a tartás körülményein is múlik. Lássuk, mire kell odafigyelni:

 • Kedvencedet kizárólag egészséges, tápanyagokban gazdag, minőségi kutyaeledellel etesd, így sportos kedvenced mindig energikus lehet
 • A whippet nem hajlamos a hízásra, ennek ellenére rendszeresen ellenőrizd a testsúlyát és ha hízást tapasztalsz, csökkentsd az eledel mennyiségét
 • Ugyanígy, ha kedvenced nagyon sokat mozog, akkor lehet, hogy a szokásosnál több energiára van szüksége
 • Ez a fajta elég fázós, ezért kutya pulcsikra és kutya kabátokra is szüksége lehet, ha hűvösebb az időjárás

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a whippet népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések közt hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

Az ideális whippet kölyök kiválasztása

A kiegyensúlyozott jellem nem csak a nevelés körülményeitől, de örökletes tényezőktől is függ. Érdemes ezért olyan whippet kölyköt választani, aki játékos és kíváncsi, érdeklődik az emberek iránt és szívesen játszik is velük. Az a kiskutya, aki már kicsiként is folyton támadja társait, vagy éppen szívesebben bújik el, nem megfelelő választás. Ezen kívül szerencsés, ha van lehetőség találkozni a szülőkkel, vagy nagyobb testvérekkel, ebből ugyanis már lehet következtetést levonni a whippet kölyök jelleméről.

A whippet betegségei

A whippet szerencsére örökletesen viszonylag kevés betegségre hajlamos. Nézzük, mire kell figyelni:

Szembetegségek

A whippetek szeme az átlagosnál érzékenyebb, ezért mindig kérj igazolást arról, hogy a szülők nem szenvednek semmilyen szembetegségben, és az elmúlt egy évben nem volt gondjuk a szemükkel.

Bully Whippet szindróma

Néhány whippet olyan genetikai hibával születik, hogy a megengedettnél nagyobb izomtömeg épül fel rájuk. Ezek a példányok hajlamosabbak az izomgörcsökre, és gyakran a felső fogaik is előrébb állnak. A fajtastandard nem ismeri el ezeket a kutyusokat. Rendelkezésre áll szűrési lehetőség a szindróma felismerésére.

Von Willebrand-szindróma

A von Willebrand-szindróma egy örökletes vérbetegség, amelyet a VIII. alvadási faktor (von Willebrand-faktor) hiánya okoz. Elsődleges jele a sérülést vagy műtétet követő túlzott vérzés. Egyéb tünetek, például orrvérzés, vérző íny, vagy gyomor- és bélvérzés is előfordulhat. A legtöbb von Willebrand-kóros kutya normális életet él. Gyanú esetén azonban mindenképpen érdemes az állatorvossal vizsgálatokat végezni a szindróma igazolására.

Süketség

A whippeteknél viszonylag ritkán, de előfordul a süketég. A hallássérült kutyusokat speciális módon lehet kiképezni vagy kommunikálni velük, nagyon hasznos lehet például az elektromos nyakörv az esetükben.

Érzékenység gyógyszerekre és altatószerekre

Az agarak, beleértve a whippeteket is, gyakran érzékenyebbek az érzéstelenítőkre és altatószerekre, de akár más gyógyszerekre is, ami valószínűleg az alacsony testzsírszázalék miatt fordul elő. Emiatt érdemes megtudni, hogy az állatorvosodnak van-e tapasztalata az agarakkal, ugyanis a normál dózis akár halálos is lehet számukra.

Extra tipp: bár a legtöbb a whippet hosszú és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

Whippet Kutya

A whippet etetése

A whippet etetésénél első számú szempont, hogy biztosítsd számára a megfeleő mennyiségű energiát. Előfordulhat, hogy az átlagos mozgásigényű kutyusoknál nagyobb adagokra lesz szüksége, a megfelelő adag beállításához érdemes rendszeresen mérni kedvenced testsúlyát. Ezen kívül érdemes olyan eledelt vagy táplálékkiegészítőt választanod, ami erősíti az ízületeket.

A legtöbb száraztáp sajnos nem lesz megfelelő választás a whippeted etetésére. Ezek ugyanis olyan silány minőségű összetevőkből készülnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, és akár allergiát is okozhatnak. Ezen kívül lényeges tudnivaló, hogy bár sok helyen az extra magas hústartalmat hirdetik, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok szerint vese- és májproblémákat okozhat.

Whippet Kutya Etetese

Petchef Mennyei Kenguru Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Mennyei kenguru menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod nagytestű, idős, ízületi gyulladással, hasnyálmirigy problémákkal, vagy diszpláziával küzd, esetleg cukorbeteg? Akkor válaszd a Mennyi kenguru eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a kenguruhús mellett, helyet kapott egy kis köles, quinoa, sütőtök, édesburgonya, friss erdei áfonya, valamint kurkuma és gyömbér is. A kenguruhús rendkívül magas omega-3 tartalommal, valamint hipoallergén hatással is rendelkezik, így ideális azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. A gyömbérnek és a kurkumának köszönhetően extra támogatás nyújt kutyusod ízületei számára. Biztosítja a porcok, ízületek, inak, csontok rugalmasságát és csökkenti az öregedéssel járó ízületi merevséget.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

Vegyes etetés – jó megoldás a tisztán száraztápos etetés helyett

A tisztán száraztápos etetés helyett még mindig pénztárcakímélő, de egészségesebb megoldás az úgynevezett vegyes etetés. Ez azt jelenti, hogy a száraztápot valamilyen – mondjuk 50-50%-os arányban – kevered össze valamilyen másik, magasabb víztartalmú prémium kutyaeledellel, például esetünkben PetChef eledellel. Ilyenkor értelemszerűen a kutyus testsúlyának megfelelő mennyiségből csak a választott aránynak megfelelő mennyiséget kell venni – tehát 50-50%-os aránynál 50%-ot az adott eledelből.

A vegyes etetés további előnye, hogy mivel a táp általában ugyanaz marad, a hozzászokási idő is rövidebb. A kutyusok étvágya is javul, hiszen míg önmagában a száraztáp nem túl vonzó, “valódi” étellel keverve már étvágygerjesztőbb.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy hetente ellenőrizd a kutyus testsúlyát, és szükség szerint igazíts a mennyiségeken!

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket whippetednak is.

A whippet mozgásigénye, játék

A whippet mozgásigénye igen magas, mindennap szüksége van legalább egy hosszabb 40-50 perces sétára. Emellett szerencsés, ha magaddal tudod vinni futni, túrázni vagy biciklizni is.
A kis angol agár természetesen remekel a kutyasportokban is: például nagyon jól megy neki az agility, de labdázni, frizbizni is nagyon kedvel.

kutya teniszlabda

Kutya teniszlabda

  A teniszlabda színes, pattog, tökéletesen illeszkedik a szájba és a legszórakoztatóbb és legsokoldalúbb kutyajáték, ami jó pár generáció óta népszerű a kutyusok körében. A PetChef kínálatában már megtalálod a vidám, egészségbarát teniszlabdákat, melyek télen-nyáron kiváló mókát biztosítanak az örökmozgó ebeknek.
  megnézem

A whippet ápolása

A whippet viszonylag kevés ápolást igényel. Ahhoz, hogy bundája szép fényes maradjon, érdemes hetente egyszer átfésülni egy finom kefével, vagy kézre húzható kefés kesztyűvel. Ez segít eltávolítani a kihullott szőrszálakat – szerencsére a whippet nem vedlik túlzottan. Fürdetni nem szükséges, csak ha kedvenced meghempereg valamilyen igazán kellemetlen szagú dologban.

A vékonyka szőrzet a többi fajtához képest kevésbé óvja a whippeteket a sérülésektől, ezért gyakoribbak náluk a különböző vágások, karcolások, horzsolások. Érdemes ezért rendszeresen átnézni a kutyusod testét és kezelni a sérüléseket, hogy elkerüld az elfertőződésüket.

Ezen kívül a következőkre érdemes figyelned kedvenced ápolásakor:

 • Mindig ellenőrizd kedvenced füleit! Ha pirosságot vagy kellemetlen szagot tapasztalsz a fülekben, az fertőzést jelezhet, ilyenkor forduljatok állatorvoshoz!
 • Vágd le a kutyusod körmeit havi egy vagy két alkalommal, ha nem kopnak természetesen! Ha hallod, hogy a karmok kopognak a padlón, akkor itt az ideje a lerövidítésüknek. Ebből a cikkből mindent megtudhatsz a karom levágásáról.
 • A fogakat érdemes heti pár alkalommal, vagy akár minden nap megtisztítani. Ez segít megakadályozni a fogkőképződést és megelőzni a későbbi szájüregi betegségeket.

Kinek való és kinek nem való a whippet?

Mikor válaszd a whippetet?

 • Ha sportos vagy, és nem gond kielégíteni a kutyus magas mozgásigényét
 • Ha szeretnél egy szuper sporttársat, vagy kutyusodat kutyasport versenyeken indítanád
 • Ha van időd bújós kedvenced szeretetét viszonozni
 • Ha egy lakásban tartható, csendes, kiegyensúlyozott társra vágysz

Mikor ne válaszd a whippetet?

 • Ha napi szinten sokáig egyedül hagynád kedvencedet
 • Ha egy igazi házőrzőre vágysz
 • Ha nem tudod lakásban tartani a kutyust vagy zavarna, hogy fázós
 • Ha nem élsz aktív, sportos életet
 • És végül egy kis történelem: így alakult ki a whippet fajta

  A kis angol agár körülbelül a 18. század óta létezik. Beceneve a “szegény ember agara” volt, ugyanis feltehetően bányászok és gyármunkások tenyésztették ki. Ősei a külsőre nagyon hasonló, nagyobb testű angol agár, az olasz agár és valamilyen rövidszőrű terrierfajta lehetett. Tenyésztésének célja az illegális nyúlvadászat volt, innen örökölte erős vadászösztönét.

  A fajtát 1891-ben ismerték el, a standard már akkor is ezt a futásra született testfelépítést és a kiegyensúlyozott személyiséget ismerte el. A kis angol agár ebben az időszakban óriási népszerűségre tett szert az angol munkásosztályban, akik elsősorban kiváló futásteljesítményét értékelték.

  Nagy-Britannia még mindig első számú a whippetetek tenyésztésében, de ma már Európa-szerte egyre kedveltebb a fajta, főleg a nagyvárosokban.

  Jozsi Doboz Badge New Small 1

  Ismerd meg a PetChefet!

  Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

  A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

  • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
  • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
  • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
  • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

  Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

  Jozsi Doboz Badge New Small 1

  Ismerd meg a PetChefet!

  Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

  A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

  • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
  • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
  • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
  • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

  Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

  Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

  Ünnepi malac

  Érzékeny gyomorra

  Megnézem

  Tanyasi marha

  Fokozott energiaszükségletre

  Megnézem

  Háztáji bárány

  A szőr- és bőr támogatására

  Megnézem

  Szüreti pulyka

  Az emésztés támogatására

  Megnézem

  Erdei nyúl

  A máj- és vese támogatására

  Megnézem

  Atlanti lazac

  Az immunrendszer támogatására

  Megnézem

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük