Miért remeg a kutyám? Mitől remeg a kutya lába, feje, teste? Ezek a kérdések gyakran felvetődnek, a válasz pedig sokféle lehet. A kutya remegése ugyanis számos különbözó okra vezethető vissza.

A kutya remegése, reszketése természetes reakció lehet a hőmérsékletre, de komolyabb okok, betegségek, láz vagy fájdalom is állhat a kutyaremegés hátterében.
Ebben a posztban áttekintjük a főbb okokat, a fizikai tényezők, betegségek mellett a kutya táplálására is kitérünk.

A kutya remegése számos betegség és tünet kísérője lehet

A kutyákat sújtó betegségek és egészségügyi panaszok tünetei közt a remegéssel gyakran találkozhatunk. Nézzünk néhány lehetséges kiváltó okot.

Alacsony vérkalciumszint
A kalcium fontos szerepet játszik az izomműködésben, a kalciumhiány egyik jele a kutyáknál a remegés. Elsősorban a nagyobb, de még szoptatós kölyköket tápláló kutyák esetében alakulhat ki az alacsony kalciumszint, de nem csak náluk. Komolyabb tünetek, pl. izomrángás vagy étvágytalanság is kísérhetik, gyanús esetén ajánlott állatorvoshoz fordulni.

Fájdalom
A fájdalom egy igen gyakori ok, amiért remeg a kutya. Sokszor hasi vagy ízületi, illetve gerincfájdalom lehet a háttérben. Baleset vagy más sérülés is okozhatja a fájdalmat, aminek következtében remeg a kutya teste.

Láz
A lázat, vagyis a 39,7 foknál magasabb testhőmérsékletet is kísérheti remegés, reszketés, lihegés, hidegrázás a kutyáknál. A láz is sokféle betegség tünete lehet, rövid távon alapvetően jótékony hatású, mert gátolja a kórokozók túlzott elszaporodását. Hosszabb távon azonban nagyon megviseli, legyengíti a kutya szervezetét.

Petchef Miert Remeg A Kutya 2

Hányinger

A hányingert is sokszor kíséri remegés a kutyáknál. A hányás sokféle betegség tünete lehet, de más okból is előfordulhat. Például nehéz, fűszeres, zsíros, vagyis a kutyák számára nem ideális ételek fogyasztásakor – vagy ha a kutya egyszerűen túleszi magát, Sokszor autózás közben jelentkezik és egyes gyógyszereknek is van ilyen mellékhatása.

A veseműködés zavarai

A kutya remegése komoly veseproblémákra is utalhat. Az egyik ilyen betegség az idült veseelégtelenség. Ez a vesék krónikus betegsége, amelynek lényege, hogy a vesék tartósan nem tudják ellátni a feladataikat. Alattomos betegség, mert komolyabb tüneteket már csak akkor tapasztalhatunk, ha a veséket alkotó szövetek körülbelül 75%-a károsodott.

Az idült veselégtelenség kezelését érdemes nagyon komolyan venni. Ennek része a gyógyszeres terápia és a vesekárosító gyógyszerek elhagyása mellett a megfelelő etetés. (A veseelégtelenség tüneteiről, kezeléséről részletesen is írtunk korábbi posztunkban.)

A vesék a méregtelenítés mellett bizonyos kulcsfontosságú hormonok termelésében is részt vesznek. Az Addison-kórban szenvedő kutyák esetében a mellékvesék nem termelnek megfelelő mennyiségű kortikoszteroid hormont. Az Addison-kór tünetei között több is megegyezik az idült veseelégtelenség tüneteivel (pl. hányás, hasmenés, étvágytalanság, rossz közérzet). A kezeletlen betegség végül úgynevezett Addison-krízist okozhat, ami életveszélyes a kutyákra nézve.

A kutya remegése és a táplálkozás

Az eddigiekből is kiderült, hogy igen sokféle oka lehet, amiért remeg a kutya. A kiegyensúlyozott táplálkozás alapvető fontosságú a remegést okozó betegségek megelőzésében. A PetChef prémium, emberi fogyasztásra is alkalmas minőségű alapanyagokból készülő, frissen főzött eledelei bővelkednek a kutyák egészségének fenntartásához szükséges tápanyagokban. A dr. Varga József állatorvos közreműködésével összeállított receptek pedig minden tekintetben a kutyák emésztőrendszerére vannak optimalizálva.

A remegés mögött meghúzódó vesezavarok kezelésénél különösen fontos a megfelelő diéta. Ennek gerincét alkothatja a PetChef Erdei Nyúl kutyaeledele, amelyet kifejezetten máj- és vesebeteg kutyusok számára fejlesztettünk ki. Csökkentett fehérjetartalma ideális a veseproblémákban szenvedő kutyáknak. A benne lévő chiamagban nagy mennyiségben található omega-3-, illetve omega-6 zsírsavak pedig gyulladáscsökkentő hatásúak.

A májbeteg kutya etetése során nélkülözhetetlenek a májvédő diéta receptek.

Erdei nyúl

megnézem

A remegés mögött meghúzódó vesezavarok kezelésénél különösen fontos a megfelelő diéta. Ennek gerincét alkothatja a PetChef Erdei Nyúl kutyaeledele, amelyet kifejezetten máj- és vesebeteg kutyusok számára fejlesztettünk ki. Csökkentett fehérjetartalma ideális a veseproblémákban szenvedő kutyáknak. A benne lévő chiamagban nagy mennyiségben található omega-3-, illetve omega-6 zsírsavak pedig gyulladáscsökkentő hatásúak.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel 10

Háztáji bárány

megnézem

Az alacsony kalciumszint ellensúlyozására pedig kifejezetten javasolt a kalciumban bővelkedő étrend. A PetChef összes eledele tartalmazza ezt az ásványi anyagot, de a brokkoliban bővelkedő Háztáji Bárány, illetve az eledelben található brokkoli különösen gazdag kalciumban. A brokkoli kalciumtartalma ugyanis 113 mg 100 grammra vetítve. A zöldségben található szerves kalciumot pedig kiemelkedő hatékonysággal képes hasznosítani az állatok szervezete.

Ha a remegés hátterében láz vagy hányinger áll, az utókezelést kiegészítő kímélő étrend tökéletes eleme a PetChef Szüreti Pulyka és Ünnepi Malac prémium kutyaeledel. Ilyenkor érdemes a sok folyadék mellett nem túl nehéz, könnyen emészthető, kímélő ételeket adni a kutyának. Olyan étrendet biztosítani számára, ami ugyanakkor tápanyagokban gazdag és ízletes.

A PetChef által dr. Varga József állatorvos közreműködésével kifejlesztett Szüreti Pulyka prémium kutyaeledel tökéletes a tartósan magas lázban szenvedő, már lábadozó kutyák táplálására. Ebben az eledelben is megtalálható a chiamag, aminek omega-3 és omega-6 tartalma gyulladáscsökkentő hatása mellett az emésztésre is jó hatással van. Ez, valamint a pulykahús és a könnyen emészthető szénhidrátok a gyomor és az emésztőrendszer számára kifejezetten kímélővé teszik ezt az eledel. Így az a hányást követő diéta során is ideális.

Az Ünnepi Malac prémium kutyaeledel a gyulladáscsökkentő hatású anyagokat és antioxidánsokat (pl. béta-karotint, A-, C- és E-vitaminokat, különböző flavoinodokat és fenolsavakat) tartalmazó zöldségekben gazdag. Az édesburgonya, a sárgarépa és a sütőtök számos további értékes tápanyagot tartalmaz, ráadásul könnyen emészthető. Akárcsak a sovány malachús, amire szintén igaz, hogy nem terheli meg a gyomrot.

Fontos, hogy a diéta, illetve a beteg vagy lábadozó kutya táplálásának részleteiről minden esetben konzultáljunk az őt kezelő állatorvossal.

További betegségek, amelyek kiválthatják a kutya remegését

Alacsony vércukorszint

Ha a vércukorszint leesik, akkor is jelentkezhet az egyidejű remegés és lihegés. Ez nem csak a cukorbeteg kutyáknál fordulhat elő, hanem az egészséges, főleg kistestű ebek esetében is. Az ő tartalékaik gyorsabban kimerülnek, ha egy étkezés kimarad vagy a szokásosnál nagyobb erőkifejést igénylő tevékenységet végeztek, lezuhanhat a vécukorszintjük. A remegés, reszketés, lihegés mellé gyengeség, sőt étvágytalanság is jelentkezhet. Súlyos esetben pedig a remegés és lihegés akár egy hipogligkémiás roham előjele is lehet.

Az alacsony vércukorszint kialakulását megelőzhetjük, ha naponta kétszer, kiskutyák esetében akár háromszor adunk enni az állatnak. Intenzív mozgás, nagyobb séta, sok futás stb. után pedig pihenjen legalább fél órát, majd etessük meg.

Súlyos esetben természetesen forduljunk állatorvoshoz – ez az összes felsorolt betegségre és panaszra is vonatkzik.

Szívproblémák, keringési zavarok

A remegés hátterében szívproblémák, keringési zavarok is meghúzódhatnak, főleg az idős kutya remegése esetén gyanakodhatunk erre. A vérnyomás-ingadozás mellett a szívizmok és szívbillentyűk elöregedése is szerepelhet az okok között. De a szívmegnagyobbodás is kiválthat ilyen tüneteket.

Szopornyica

Vírusos eredetű, cseppfertőzéssel terjedő betegség, amelynek a remegés mellett néhány további jellemzője:

 • szem– és orrváladékozás,
 • láz,
 • kötőhártya-gyulladás,
 • köhögés,
 • hányás,
 • hasmenés,
 • étvágytalanság,
 • letargia.

A szopornyicában korábban sok kutya lelte halálát, szerencsére ma már rendelkezésre áll a védőoltás, ami hatékony védelmet jelent. Ennek hiányában azonban a kutyák elkaphatják. Mivel megtámadhatja az emésztő-, valamint a légzőrendszert, sőt, az idegrendszert is, gyanú esetén azonnal keressünk fel egy állatorvost.

Időskori izomgyengeség

A remegés, reszketés az idős kutyáknál éppen olyan természetes jelenség, mint az embereknél. Különösen gyakori, hogy remeg a kutya hátsó lába idős korban. A kutya hátsó lábának gyengeségét az idegi ingerületátvitel zavara vagy az idegpályákra irányuló nyomás okozhatja. Az öreg kutyáknak ezért nehezére eshet a mozgás, nem képesek már olyan hosszú sétákra, mint korábban.

Miért remeg a kutya? Azért, mert fázik – vagy éppen melege van

Ahogyan az embernél, úgy a kutyánál is a remegés sok esetben a legalapvetőbb okra vezethető vissza: arra, hogy az állat fázik. Ez egy természetes reakció arra, ha a külső hőmérséklet a kutya számára ideálisnál (kb. szobahőmérséklet) jóval alacsonyabb. A szervezet ilyenkor mozgósítja a belső tartalékait, és a remegés segítségével hőt termel.

Az alábbi esetekben a hideg miatti remegés hamarabb/fokozottabban jelentkezik:

 • kistestű kutyák esetében,
 • rövid szőrű kutyáknál,
 • a vékonyabb zsírréteggel rendelkező, vékonyabb bőrű kutyáknál (pl. agár),

A megfelelően táplált, egészséges kutya teste a hideggel szemben is ellenállóbb. Fontos, hogy a kutya fekhelye télen is meleg legyen, párnákkal, takarókkal kellően kibélelve. A kisebb, fázósabb, rövidebb szőrű fajtákra télen séta közben adjunk pulóvert, kutyaruhát – főleg, ha a hideg komolyabbra fordul.

Mitől remeg a kutya? A nem megfelelő táplálás következtében fellépő egyes betegségek is okozhatják.

Érdekesség, hogy a nyári kánikulában a hőguta ellen is védekezhet a kutya remegéssel, lihegéssel. Ilyenkor ügyeljünk rá, hogy árnyékba tudjon húzódni, ha pedig túlhevült, haladéktalanul vigyük árnyékos helyre, és adjunk neki hideg (de nem túlságosan hideg) vizet.

A kutya remegés okai között számos további betegség, panasz, körülmény is szóba jöhet, pl. mérgezés, epilepszia stb. Ezek mellett széles az érzelmi eredetű okok skálája is, mint például az izgalom, a gazdi figyelmének kivívása, szorongás, félelem és így tovább.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.