A kutyák jóindulatú bőrelváltozásai között igen gyakori a szemölcs, amely gyakran nagy riadalmat okoz a gazdik körében. Sokan ugyanis azonnal rosszindulatú elváltozásra gyanakodnak, mások viszont házilag próbálják eltávolítani. Pedig a korai aggodalom felesleges, a házi módszerek pedig akár károsak is lehetnek. A cikkből mindent megtudhatsz a szemölcsök fajtáiról és a kezelésükről.

Petchef Kutya Szemolcs Idoskori

Kutya szemölcs fajták

A kutya szemölcsnek két fajtáját lehet megkülönböztetni. Az egyik fajta, az időskori szemölcs az idősödéssel jár, bizonyos fajták hajlamosabbak rá, de a hátterében állhatnak egészségügyi okok is. A másik szemölcs fajta fiatal vagy legyengült immunrendszerű állatok esetében jelenik meg, vírusos eredetű és fertőző.

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

Hallottál már a PetChefről, de nem tudod melyik eledelt válaszd kedvencednek?

  Próbáljátok ki mindegyiket egyszerre!
  Mi mindegyikből rakunk a dobozba, így kutyusod eldöntheti, hogy melyik a kedvence. A doboz tartalma: 7 darab, egyenként 160 grammos kutyaeledel, mindegyik ízből.
  Tanyasi marhaSzüreti pulykaErdei nyúlÜnnepi malacHáztáji bárányMennyei kenguruAtlanti lazac
  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledeleit!
  rendelek

Időskori szemölcs kutyákon

Az időskor egyik velejárója lehet, hogy a bőrszövet sejtjeinek jóindulatú szaporulata, azaz időskori szemölcs jelenik meg a kutyuson. Ezek felszíne általában elszarusodott, számuk és méretük növekedhet, ahogy telik az idő.

Hajlamosító tényezők

Érdekes módon bizonyos fajták hajlamosabbak az időskori szemölcs kialakulására, illetve egyéb egészségügyi okokat is lehet sejteni a szemölcsök megjelenésének hátterében:

 • Szemölcsre hajlamos kutyafajták: bichon havanese, bichon bolognese, yorkshire terrier, boxer, golden retriever, angol szetter, magyar vizsla
 • Egészségügyi okok: gyakran vakart területek krónikus allergia esetén, pajzsmirigy problémák miatt megváltozott faggyúműködés

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amennyiben a szemölcs nincs zavaró, sérülékeny helyen, a kutyus nem éri el, tehát nem tudja rágni, vakarni, akkor nincs vele teendő. Ettől függetlenül a következő állatorvosi vizit alkalmával a biztonság kedvéért megmutathatod a szemölcsöt az állatorvosnak.

Ugyanakkor, ha a szemölcs rossz helyen van (könnyen beleakadhat valamibe, a kutya rágja, nyakörv vagy kutyaruha irritálja stb.), akkor érdemes mielőbb ellátogatnotok a rendelőbe.

A következő esetekben viszont azonnali orvosi ellátásra, a szemölcs mielőbbi eltávolítására van szükség:

 • Ha a szemölcs leszakad, megsérül és vérzik
 • Ha a szemölcs színe és mérete megváltozik

Utóbbi esetben szövettani vizsgálat is szükséges, mivel ritkán előfordulhat, hogy rosszindulatú daganatról van szó.

Papilloma vírus okozta kutya szemölcs

A szemölcsök másik gyakori fajtája vírusos eredetű, a papilloma vírus okozza. Ha ez a név ismerősen cseng, nem csoda: a papilloma vírus egy másik “emberekre szakosodott” változata (HPV – humán papilloma vírus) felelős az embereken megjelenő szemölcsökért, de más, komolyabb betegségekért is.

Míg az embert fertőzni képes HPV vírus ártalmatlan a kutyák számára, létezik kifejezetten kutyákat fertőző papilloma vírus is, a CPV (canine papilloma vírus). A CPV, amely a bőrfelszín és a nyálkahártya jóindulatú kinövéseit okozza, emberre nem ragályos.

Petchef Kutya Szemolcs Papilloma

A CPV vírus terjedése

A vírus terjedhet közvetlen kontaktus által például egymás szájának megnyalásával, játék közben harapdálással. Az is előfordulhat azonban, hogy a közösen használt játékokról, tálkákról kapja el a kutyus. Fontos tudnivaló, hogy rendkívül szívós vírusról van szó, amely képes ellenállni a savas kémhatású tisztítószereknek, hagyományos zsíroldóknak, de még a magas hőmérsékletet is percekig képes elviselni. Éppen ezért a fertőzött kutya környezetét speciális, vírus elpusztítására is alkalmas fertőtlenítőszerrel kell tisztítani.

Nagyon fontos: Ha kutyusodon papillomák jelennek meg, ne vidd közösségbe, más kutyák közé! Ez az állatorvosi rendelőre is érvényes, inkább hívd ki az orvost!

Hogyan okoz szemölcsöt a papilloma vírus?

 1. A vírus valamilyen sérülésen át behatol a kutya szervezetébe (egészséges bőrfelszínen nem tud áthatolni)
 2. Behatol a sejtbe és a DNS-ben elhelyezi a saját genetikai információját
 3. Aktivál bizonyos növekedésért felelős géneket, miközben kikapcsolja azokat, amelyek megakadályoznák a sejtek elburjánzását
 4. Így a sejtek abnormális szaporodásba kezdenek és kialakul a szemölcs

A papilloma vírus okozta szemölcsök tünetei

A fertőzés egészséges immunrendszer esetén a legtöbbször tünetmentes, de ettől még a fertőzött kutya hordozóvá válik. Tünetek leginkább a következő esetekben jelentkeznek:

 • Kölyök- és fiatalkorban, amikor az immunrendszer még fejletlen
 • Időskorban
 • Más betegségek vagy gyógyszerszedés okozta immunproblémák esetén
 • Gyenge immunrendszer esetén

Az immunrendszer egészséges működéséhez megfelelő tartási körülmények, elegendő testmozgás és kiegyensúlyozott, egészséges táplálás szükséges. Ez utóbbi kiemelt jelentőségű, főleg annak tükrében, hogy rengeteg kutyát silány minőségű ipari táppal etetnek. A száraz tápok káros hatásairól éppen ezért már külön cikk született.

A PetChef frissen főzött kutyaeledelei kutyák táplálkozására szakosodott állatorvos által összeállított receptúra alapján készülnek, kizárólag emberi fogyasztásra is alkalmas, friss összetevőkből. Bármelyik menüt választod is, biztos lehetsz abban, hogy kutyusod immunrendszere megkapja a kellő támogatást.

És most lássuk, milyen tüneteket okozhat a papillomavírus:

Nyálkahártya tünetek:

 • Száj, szájüregben található szemölcsök kialakulása, amely akár átterjedhet a nyelvre, szájpadlásra, garat és torok nyálkahártyájára
 • Akár fájdalmas, vagy akadályozott lehet az evés, ivás nyelés, sőt légzés is
 • A szemölcsök sérülés esetén rendkívül fájdalmasak lehetnek, megdagdhatnak és begyulladhatnak

A nyálkahártyán jelentkező tünetek általában fiatal állatokon jellemző, de bármelyik életkorban előfordulhat. Ha kutyusod nyálkahártyáján szemölcsöt tapasztalsz, forduljatok állatorvoshoz, mert kezelésre lehet szükség!

Bőr tünetek:

 • Lapos vagy hosszúkás, akár levélre emlékeztető, egyedülálló szemölcsként jelentkezik
 • Elsősorban a pofa, szemek környékén, végtagokon, mancsokon, talppárnákon és a hajlatokban jelentkezik
 • Bármely életkorban előfordulhat, de az idősebb kutyusoknál gyakoribb
 • Létezik egy befelé forduló formája is, amely a bőrrétegek közé növekszik. A talppárnákon ez kulönösen fájdalmas lehet

Petchef Kutya Szemolcs Vizsgalat

A papilloma vírus okozta kutya szemölcs diagnózisa és kezelése

Mivel a szemölcsök külseje igen jellegzetes, állatorvos általában ránézésre képes felállítani a diagnózist. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor nem lehet a szemölcs külseje alapján egyértelműen eldönteni, hogy a papilloma vírus miatti elváltozásról, vagy a faggyúmirigy daganatáról van szó. Ilyenkor először sejtmintát vehet az állatorvos és mikroszkópos vizsgálatot végezhet.

Ha az eredmény továbbra sem egyértelmű, akkor a szemölcsből kimetsz egy darabot (vagy kisebb méret esetén az egészet eltávolítja) és szövettanra küldi a mintát.

kerámia kutyatál

Kerámia kutyatál

  Az egészséges kutyaeledelhez minőségi kerámia tál dukál. Lepd meg szőrös barátodat a PetChef újdonságával, a szupercuki kerámia etetőtálkával, amely kedvenc falataihoz és vízhez egyaránt tökéletes választás! Sok kutyus szenved a fémtálak okozta allergiától, számukra pl. a kerámiából készült tál a megfelelő választás.
  megnézem

A szemölcsök kezelése

Gyakran nem szükséges kezelés, ugyanis egy egészséges kutya immunrendszere gyakran önmagától leküzdi a fertőzést. Ebben esetben a szemölcsök egy területre korlátozódnak, majd a fertőzés leküzdésével maguktól elmúlnak.

Néha azonban előfordulhat, hogy a szemölcsök zavaró helyen vagy zavaró mennyiségben terjednek el és zavarják a kutyát evés, ivás vagy mozgás közben. További problémát jelent, ha a szemölcsök megsérülnek: ilyenkor gyulladás és nagyfokú fájdalom léphet fel.

Ezekben az esetekben gyógyszeres kezelés lehet szükséges, súlyos esetben pedig sor kerülhet az elváltozások műtéti eltávolítására is.

Ha szemölcsök megjelenését tapasztalod, akkor a következőkre kell figyelni:

 • Figyeld, hogy kedvenced ne vakarja, nyalogassa rágja az elváltozásokat!
 • Tartsd tisztán a területet!
 • Ha étvágytalanságot, vagy akadályozott légzést tapasztalsz, azonnal forduljatok állatorvoshoz!

Összefoglalva a fentieket, azt javasoljuk, hogy ha szemölcsöt tapasztalsz, ne ijedj meg, de hívd ki az állatorvost már csak a saját magad megnyugtatása miatt is! Ha pedig vírusos eredetű szemölcsről van szó, ne vidd a kutyát más kutyák közé! A gyógyulásban kiemelten fontos a kutyusod immunrendszerének támogatása. A PetChef eledelei ebben nagy segítséget nyújthatnak.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük