Ha egy kis kubai vidámságot szeretnél otthonodba, akkor a bichon havanese neked való. Okos, élénk, jól tanítható, és igazán ragaszkodó fajta. Bármikor benne van egy kis játékban vagy sétában de az sem baj neki, ha éppen babusgatnád. Társaságban barátságos, más állatokkal is jól kijön. Bár hosszú szőre igényli a folyamatos gondozást, minden frizura jól áll neki, így ha kevesebb az időd, rövidebbre is vágathatod a szőrét. A havanese ugyanakkor jóval több,mint jól fésült öleb: intelligenciájának köszönhetően számos feladatra alkalmas.

Méret

Kistestű, 20-28 cm

Mozgásigény

20-40 perc naponta

Élettartam

12-15 év

Vérmérséklet

Élénk, éber, ragaszkodó

Etetés

Napi 2x, hízásra hajlamos

Ajánlott PetChef menü

Mennyei kenguru, Háztáji bárány

Színek

A bichon havanese külseje

Hosszú selymes szőrzet, szép, kifejező szemek és pöttöm termet – a havanese nem véletlenül napjaink egyik legkedveltebb fajtája. A dús bunda alatti test meglepően erős, a hasonló méretű kutyáknál kevésbé törékeny. Teste valamivel hosszabb, mint amilyen magas, farkát magasan és a háta fülé ívelően hordja.

Selymes szőre akár a 18 cm hosszúságot is elérheti, lehet egyenes, hullámos vagy akár göndör is. A bichon havanese szinte minden színben megtalálható: fehértől a feketéig, a szürkén át a barna minden árnyalatáig, foltos és egyszínű mintázatban. Érdekessége, hogy két testvér egy alomban akár teljesen különbözően nézhet ki.

A magyarul havannai pincsinek is nevezett fajta előnye, hogy alig vedlik, a levedlett szőrszálakat pedig saját szőrzete fogja fel. Tehát, ha ilyen fajtát választasz, akkor nem kell félned a lakásban keletkező szőrhalmoktól. Ennek a tulajdonságnak megvan a maga hátránya is: kedvencedet ugyanis mindennap fésülnöd kell majd, hogy ne filcesedjen a szőre.

A bichon havanese vérmérséklete és jelleme

Ha egy különösen kedves és ragaszkodó kutyust szeretnél, akkor jó helyen jársz. A havanese ugyanis bárhova követné a gazdáját, különösen hűséges és ragaszkodó típus. Éppen ezért azonban nehezen viseli, ha sokáig egyedül marad, gyakran alakul ki nála szeparációs szorongás.

Természete élénk, vidám és nyitott, ráadásul igen értelmes és könnyen tanul. Nem csak társasági kutyának alkalmas, de számos feladatkört képes betölteni:

 • Remek cirkuszi kutya, előszeretettel tanul meg mutatványokat
 • Kutyasportokban is jól teljesít
 • Kubában alkalmazták madarak őrzésére is, igen jó eredményekkel
 • Nagy-Britanniában ma is képzik őket fogyatékkal élők, hallássérültek segítésére
 • Házőrzőként jelzőkutyának is alkalmas ébersége miatt

Ettől függetlenül a Havanese nem ugat sokat, csak akkor jelez, ha oka van rá, vagy ha úgy érzi, nem kap elég figyelmet. És az acsarkodás, agresszivitás sem jellemző rá, mint sok más apró termetű fajtára.

Bárkinek jó társaság: egyedülállóknak, pároknak, időseknek és gyermekeseknek is ajánlott. Arra azért oda kell figyelni, hogy ha gyermek van a háznál, óvatosan bánjon a kutyussal, hiszen apró mérete miatt viszonylag könnyen megsérülhet. Más háziállatokkal is kiválóan kijön, a cicák sem zavarják.

A bichon havanese nevelése

A havannai pincsit öröm tanítani lelkesedése és intelligenciája miatt. Fontos azonban, hogy pozitívan és gyengéden állj hozzá, mert rosszul viseli a szidalmazást és büntetést. Mint minden kutyánál, nála is fontos a következetesség: bár nehéz ellenállni könyörgő tekintetének, ha nem szeretnéd, hogy feljöjjön az ágyba, már kölyökként se engedd meg neki.

Íme néhány tipp a bichon havanese neveléséhez:

 • Már kiskorától kezdd el szocializációt: minél több helyet és minél több új embert, állatot mutass meg neki. Arra viszont figyelj, hogy ne érezze magát veszélyben!
 • Ne kiabálj vele, ha nem sikerül valami, inkább próbáld meg rávezetni a megoldásra!
 • Mivel barátságos és energikus, bátran járjatok kutyaiskolába vele
 • A szobatisztaságra való nevelésnél vedd figyelembe, hogy kistestű kutya lévén kisebb húgyhólyaggal is rendelkezik, ezért gyakrabban kell pisilnie

Petchef Havanese Kiskutya

A bichon havanese betegségei, életmódbeli tanácsok

Nulladik lépés: kizárólag megbízható tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a hiteles tenyésztő kiválasztása. Sajnos a bichon havanese népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően nagyon sokan szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • A jó tenyésztő nem csak a fajta külsejére figyel, de az egészségre, sőt a szülők temperamentumára, jellemére is
 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Szívesen megmutatja a szülőket és azt is, hogy milyen körülmények közt tarja őket
 • Az ellések közt hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

A bichon havanese betegségei

A legtöbb havanese egészséges és szép, hosszú életet él. Ugyanakkor sok olyan betegség van, amire ez a fajta hajlamosabb a többinél. Felelős tenyésztő éppen ezért rendszeresen végez szűrővizsgálatot a szülőkön, ami jelentősen csökkenti a kiskutyák későbbi egészségügyi problémáinak esélyét. Lássuk, milyen betegségekre hajlamos a havanese!

Térdkalácsficam

A térdkalácsficam azt jelenti, hogy a térdkalács (patella) elmozdul a normál helyzetéből. Ilyenkor a kutyus számára fájdalmas a láb terhelése. Súlyos esetben krónikussá válhat a probléma, és műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

Csípődiszplázia

Ez egy örökletes rendellenesség, amely eleinte sokszor tünetmentes, a kutyus idősödésével azonban gyulladás, fájdalom és sántítás alakulhat ki. Bár tornáztatással és megfelelő diétával sokat lehet javítani az állapoton, teljesen nem gyógyítható. Mivel csípődiszpláziával diagnosztizált kutya nem tenyészthető, mindenképp kérj negatív teszteredményt a tenyésztőktől!

Progresszív retina atrófia (PRA)

Genetikai öröklődésű szembetegség, amelynek során a szemben található ideghártya károsodik, a benne található fényérzékelő sejtek, csapok és pálcikák degenerálódnak, sorvadnak. A látás folyamatosan romlik, majd teljes vakság is bekövetkezhet. A betegség sajnos mai ismereteink szerint nem gyógyítható. Erre a betegségre is elérhető genetikai szűrővizsgálat.

Szürkehályog

A szürkehályog gyakran a progresszív retina atrófiával együtt fejlődik, és a szemlencse homályosságát okozza. Az érintett szemen külső szemlélőként is észlelhető a hártyára hasonlító hályog. A probléma örökletes és bár általában idős korban jelentkezik, bármely életkorban előfordulhat.

Legg-Calve-Perthes kór

Ez a kistestű fajták széles körét érintő betegség azt jelenti, hogy a combcsont fejének vérellátása nem megfelelő. Emiatt a csontállomány felszívódik, az ízület nem képes ellátni a megfelelő funkcióját. Főként fiatal kutyákon (5-12 hónapos korban) jelentkezik, tünetei igen markánsak. A kutyus erősen sántít, sokszor már állás közben sem terheli a fájdalmas végtagot, nehezen áll fel stb.

A gyógymód a beteg terület eltávolítása, ahol hamarosan kialakul egy speciális kötőszövet, úgynevezett álízület. Ezután a láb visszanyeri mozgásképességét. A betegség örökletes, tehát felelős tenyésztőtől történő vásárlással nagyrészt kiszűrhető!

Portoszisztémás sönt (hepatoencephalopathia)

A porstoszisztémás sönt avagy máj sönt olyan elváltozás, amelynek során a vér rendellenesen áramlik az emésztőrendszer és a szervezet vérkeringése közt, olyan módon, hogy a máj nem képes ellátni méregtelenítő funkcióját. Ennek köszönhetően következik be a központi idegrendszer metabolikus rendellenessége, amely számos problémát okozhat: a lassúságon, álmosságon kívül zavartságot, rohamokat, kómát, hirtelen fellépő agressziót stb.

A betegség lehet örökletes (veleszületett) vagy szerzett. Ha a betegség veleszületett, sebészeti beavatkozás megoldhatja a problémát.

Egyéb betegségek

A fenti betegségeken kívül a metszőfogak hiánya, az időskorban jelentkező süketség és a szőr kihullásával járó sebadenitis bőrbetegség is gyakori ennél a fajtánál.

Extra tipp: bár a legtöbb a bichon havanese hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rá. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

Petchef Havanese

A bichon havanese etetése

A havanese szereti a pocakját és sokszor igen válogatós. Mindamellett hajlamos az ételallergiára, ezért érdemes már a kezdetektől elkerülni a magas gabonatartalmú tápokat, és ha lehet, a csirkét is. Kis testméretének köszönhetően könnyű túleteteni, ami hosszú távon hízáshoz vezethet. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálás ennél a fajtánál is nagyon fontos: a betegség kialakulásának esélyét jelentősen csökkenti a helyesen összeállított étrend.

Mire kell figyelned?

 • Érdemes olyan eledelt választani számára, ami a fogára való. A száraztáp jó eséllyel nem fog beválni, sokkal jobb az állatorvosi recept alapján frissen elkészített házikoszt, vagy frissen főtt kutyaeledel
 • Olyan eledelt válassz, amely jó minőségű összetevőket tartalmaz, a kutyus számára megfelelő arányban
 • A napi szükséges mennyiséget 2 részletben tálald
 • Bánj csínján a jutalomfalatokkal! Az a pár extra kalória ilyen pici testméretnél sokat tud jelenteni, ráadásul ha kedvencednek a jutifalival van tele a pocakja, nagyobb az esélye, hogy elutasítja az eledelt
 • Mindig biztosíts elegendő vizet kedvencednek!
Petchef Mennyei Kenguru Kutyaeledel 3

Mennyei kenguru kutyaeledel

megnézem

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket bichon havanese kutyusodnak is.

A mi ajánlatunk:

 • Háztáji bárány menü: hypoallergén eledel, amely a bőr és a szép, csillogó szőrzet egészségét is szolgálja. Különleges íze miatt sok négylábú kedvence.
 • Mennyei kenguru menü: szintén rendelkezik hipoallergén hatással, gyömbér és kurkuma tartalma pedig az ízületek egészségét is támogatja. Édeskés íze miatt a finnyás kutyusok is szeretik.

A bichon havanese mozgásigénye, játék

A havannai pincsi energikus, mozgékony és akár a hosszabb sétákon is szívesen részt vesz. Ennek ellenére mindig figyelj rá séta közben, hiszen kis termete miatt a nehéz terep vagy a túl sok mozgás megterhelő lehet számára. Napi 40 perc mozgással kielégítheted mozgásigényét.

A bichon havanese ápolása

A havanese dísze a gyönyörű, hosszú, selymes szőre, amely azonban rendszeres ápolást igényel. Bőre érzékeny, akár szeplős is lehet.

Tényleg hipoallergén a havanese szőre?

Sok helyen olvasni, hogy a bichon havanese szőre hipoallergén, ez azonban ebben a formában nem igaz. Az allergiát ugyanis a kutyák szőrében, bőrpikkelyeiben, testnedveiben, pl. a nyálában és ürülékében található fehérje okozza, amely ennél a fajtánál is megtalálható. Amikor az állat vedlik, a szőrzet mindenfelé elhullatva érintkezik a rá allergiás egyénnel, kiváltva az allergiás reakciót.

A havanese előnye abban rejlik, hogy mivel nem nyáladzik, és alig vedlik, az allergén jóval kevesebbszer kerül kontaktba az allergiás személlyel, így kevésbé heves a reakció. Ennek ellenére nem ajánlott állatszőr-allergia esetén havanese-t örökbefogadni.

Mire figyelj a havanese ápolása során?

 • Találd meg az egyensúlyt a fürdetésben! Bár a havanese-t relatív gyakran kell fürdetni, a túl sok fürdetés az érzékeny bőr kiszáradásához vezethet
 • Fésüld napi szinten! Mivel az elhullajtott szőrt felfogja a szőrzet többi része, ezért fennáll a veszélye a filcesedésnek, azaz bőr közeli csomók kialakulásának. Ezt nagyon nehéz eltávolítani, és megnő a fertőzés és a gombák megtelepedésének a veszélye
 • Melegebb időben a könnyebb ápolás érdekében nyírathatod rövidebbre is a kutyus szőrét, télen azonban hosszabb bunda szükséges, hogy ne fázzon
 • Gondoskodj arról, hogy kutyusod szabadon lásson! A szemekbe lógó szőrt vágd rövidre vagy hajcsattal tűzd el!
 • Ellenőrizd rendszeresen a füleket! A hallójáratokba nőtt szőrt tompa végű csipesszel kell eltávolítani
 • Ügyelj a rendszeres körömvágásra! Kistestű és beltéren tartott kutyusoknál a karmok nem kopnak eléggé, és rendszeresen vágni kell őket!

Kinek való és kinek nem való a bichon havanese?

Mikor válaszd a bichon havanese-t?

 • Kezdőként is választható fajta
 • Nagyszerűen viseli, ha lakásban tartják
 • Gyermekes családok, idősek is választhatják
 • Nem gond és van időd rendszeresen ápolni
 • Ha sokat tudsz vele lenni
 • Ha szeretnél egy igazán ragaszkodó szeretetbombát

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha kültéren szeretnéd tartani
 • Ha sokat lenne egyedül
 • Ha nem lesz időd napi szinten ápolni a szőrzetét

És végül egy kis történelem: így alakult ki a bichon havanese fajta

A havannai pincsi az egyetlen őshonosnak nevezett kubai fajta. Bár ősei Európából származtak és Kolombusz hódításával jutottak el Kuba területére, később helyi fajtákkal keresztezték őket. Sokáig a kubai elit tipikus kutyája volt, ami majdnem a fajta kihalásához vezetett: Fidel Castro hatalomra lépése után a gazdagok örökségének tekintették, és ezért népszerűsége rendkívül megcsappant.

Szerencsére a Kubából menekülő felső osztálybeliek kedvenceiket is magukkal vitték Amerikába, ahol a fajta hamarosan rajongókra talált, így végül megmenekült a kihalástól. Ma már nem csak az Egyesült Államokban, de világszerte is nagy népszerűségnek örvend ez az intelligens és kedves kutyus.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

4 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

3 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

4 390 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

3 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.