Kutyával utazni óriási öröm és kaland. Különösen ha a kutya külföldre vitele a cél, esetleg kontinenseken átívelő vakációra készültök. Cikkünkben most megnézzük, hogy mire kell odafigyelni, ha imádott négylábúddal indulsz útnak. Milyen szabályok vonatkoznak a szőrös kedvencekre az EU-ban és Unión kívül? Milyen okmányokra van szükség, és mi az, ami semmiképpen se maradjon ki a kutya bőröndjéből?

Utazás kutyával külföldre az Unióban és az EU-n kívül

Utazás kutyával az EU országaiba és Észak-Írországba

Szerencsére az uniós szabályok lehetővé teszik, hogy zökkenőmentesen mozogj kutyusoddal az Unió 27 tagállamában, valamint Norvégiában és Észak-Írországban.

Bár kisebb eltérések lehetnek az egyes országok beutazási előírásaiban, az alábbi szabályok általános érvényűnek mondhatók, ha kutyusoddal az EU területén szeretnél utazni.

Milyen szabályoknak kell megfelelni az utazás során?

 • Mikrochip – Határátlépéskor a kutyusoknak kötelező mikrochippel, vagy 2011. július 3. előtt készített jól olvasható tetoválással rendelkezniük. Mielőtt útnak indultok, célszerű ellenőrizni a chipen lévő adatok helyességét is.
 • Veszettség elleni oltás – Az oltás minden esetben kötelező, ennek igazolására mindig vidd magunkkal a kutya oltási könyvét.
 • Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelés – Abban az esetben előírás, ha a célországban ez a galandféreg nem fordul elő. Amennyiben Finnországba, Írországba, Máltára, Észak-Írországba vagy Norvégiába utazol, akkor biztosan szükség lesz rá.
 • Kutya útlevél (azaz európai kisállatútlevél) vagy uniós állategészségügyi bizonyítvány – Az Európai Unión belül, illetve ha uniós országból Észak-Írországba, vagy Észak-Írországból valamelyik EU tagállamba mentek, akkor érvényes európai kisállat útlevéllel kell rendelkeznie kedvencednek. Ha pedig Unión kívülről érkeztek az EU-ba, kötelező az uniós állategészségügyi bizonyítvány.

Az EU-n belül is lehetnek speciális szabályok

Mivel egyes tagállamok szigorúbbak a beutazási feltételek tekintetében, nem árt a kötelező szabályok mellett alaposabban utánaolvasni az egyedi előírásoknak is, nehogy meglepetések érjenek benneteket.

Nézzünk is meg néhány országot, ahol komolyabb rendelkezések vonatkoznak a kutyusokra!

 • Olaszország – 15 hetesnél fiatalabb és veszettség ellen oltatlan kutyát még egységes európai állatútlevéllel sem engednek be.
 • Németország – Szintén nem vihető be 15 hetes kor alatti négylábú, valamint ha nem rendelkezik veszettség elleni oltással.
 • Spanyolország – Nem engedélyezik a 3 hónaposnál fiatalabb, veszettség ellen oltatlan állatok beutazását.
 • Görögország – Amennyiben a kutyát Szerbián és Montenegrón keresztül visszük, mindenképpen szükséges az ún. ellenanyag-titer vizsgálat elvégeztetése. Erre ugyanis a görög határon, valamint a Magyarországra történő visszautazáskor is szükség lesz.

Mi a helyzet az EU-n kívüli utazásokkal?

Ebben az esetben célszerű felkeresni az adott ország külképviseletét, hogy pontos tájékoztatást kapj az előírásokkal kapcsolatban. Amennyiben beszélsz angolul, a fontos információk megtalálhatók az illetékes hatóságok hivatalos weboldalain.

A kutya útlevél beszerzése

Az Európai kisállat útlevelet vagy uniós állategészségügyi bizonyítványt – egy rövid vizsgálat után – bármely, engedéllyel rendelkező állatorvos kiállíthatja.

Európai kisállat útlevél

Az útlevél az alábbi információkat tartalmazza:

 • A kutyus neve és neme
 • mikrochip vagy tetoválás kódja
 • veszettség elleni védőoltásokkal kapcsolatos információk
 • tulajdonos és dokumentumot kiállító állatorvos elérhetősége

Az útlevél érvényességének feltétele minden esetben az érvényes veszettség elleni védőoltás megléte.

Bár nem uniós országokról van szó, az alábbi helyekről a kutyusok európai kisállatútlevéllel utazhatnak az EU-ba vagy Észak-Írországba:

 • Andorra
 • Svájc
 • Feröer-szigetek
 • Gibraltár
 • Grönland
 • Izland
 • Liechtenstein
 • Monaco
 • Norvégia
 • San Marino
 • Vatikán

Nem árt tudni: 2021. január 1-jétől a Nagy-Britanniában élő kutyusok számára kiállított európai uniós kisállatútlevelek már nem érvényesek.

Uniós állategészségügyi bizonyítvány

Az uniós állategészségügyi bizonyítvány nem azonos a kisállat útlevéllel. Ezt a dokumentumot egy szabványos uniós minta alapján készítik el, és a kutya azonosító és egészségügyi adatait, valamint a veszettség elleni védőoltásait tartalmazza.

A bizonyítványt maximum 10 nappal az Unióba érkezést megelőzően kell kiállítani, amit az induló ország állatorvosa tehet meg. A dokumentum az elkészítéstől számított 4 hónapig, vagy a veszettség elleni védőoltás lejártáig érvényes annak függvényében, hogy melyik a korábbi időpont.

Az uniós állategészségügyi bizonyítványhoz ezen kívül csatolni kell egy írásbeli nyilatkozatot is, mely szerint az utazás nem kereskedelmi okokból történik.

Petchef Utazas Kulfoldre Kutyaval

Kutya utazás külföldre: egyéb praktikus tippek

Ha már tisztában vagy a beutazási szabályokkal és megvannak a kutya fontos iratai, akkor az alábbiakra is érdemes odafigyelni.

További oltások és kezelések

Akár EU-s, akár Unión kívüli vakációt tervezünk, nem árt utánanézni, hogy a célországban van-e olyan betegség, ami ellen ajánlott még a nyaralás előtt beoltatni a kutyust.

Ezen kívül sok parazita (kullancs, szúnyog, bolha) leselkedhet a négylábú barátodra. Az élősködők támadásait könnyen kivédheted, ha gondoskodsz házi kedvenced külső (nyakörv, cseppek) vagy belső (tabletta) védelméről.

Biztosítás

Ne csak saját utasbiztosításodra fókuszálj, hanem mindenképp köss kisállatbiztosítást is. Az ördög nem alszik, a nyaralás során bármilyen váratlan esemény történhet, ezért jó, ha – különösen külföldön – kapsz némi anyagi segítséget az állatorvosi ellátáshoz.

Milyen problémák fordulhatnak elő a nyaralás során kedvenceddel?

 • hőgutát kap
 • a forró beton felsérti a lábát
 • megsérül a talpa az élesebb sziklákon
 • gyomorrontása lesz
 • allergiás roham tör rá stb.

Legyen nálad a legközelebbi állatorvos, állatkórház telefonszáma

Keresd ki a külföldi szálláshoz legközelebb található 24 órás állatorvosi rendelő vagy kórház elérhetőségeit és mentsd el mobiltelefonodba. Így ha kutyusodnak sürgős orvosi ellátásra van szüksége, azonnal segítséget tudsz kérni.

Póráz, nyakörv, hám, szájkosár

Petchef Utazas Kutyaval Kulfoldre

Nyaralás közben fontos, hogy kutyusodat pórázon sétáltasd. Ez védi egyrészt a blökit is, hiszen idegen helyen könnyen megijedhet, elszaladhat, másrészt védi a járókelőket és más ebeket, mert így megelőzhetők az esetleges összezördülések.

Nézz utána a helyi rendeleteknek, mert elképzelhető, hogy például olyan helyeken is megkövetelnek szájkosarat, ahol nem is gondolnál rá.

A nyakörvre tegyél azonosító címkét, amelyen az alábbiak szerepeljenek:

 • a kutya neve
 • saját neved
 • telefonszámod
 • a veszettség elleni oltás száma, időpontja

Emellett érdemes lehet ráírni a nyaralóhely telefonszámát és címét is.

Kutyafekhely

Elképzelhető, hogy kutyusod könnyen elalszik bárhol, de még jobb, ha tökéletesen otthon érzi magát. Szeretik saját illatukkal átitatott fekhelyen álomra hajtani a fejüket, ezért ha a hely engedi, érdemes saját fekhelyet magaddal vinni.

Kakizacskó

Gondoskodj megfelelő mennyiségű kakizacskóról, hogy ne a nyaralás közben érjen kellemetlen meglepetés, hogy nem tudod eliminálni a kutyaürüléket. Válassz komposztálható kakizacskót, hogy még a vakációzás alatt is csökkentsd kutyusod öko-mancsnyomát.

Étel, ital, gyógyszerek

Mindig vigyél magaddal kedvenced megszokott ételéből. Ugyan szinte minden kis boltban kapható kutyaeledel, de fontos, hogy négylábú családtagoda jól megszokott falatokat kapja az üdülés során is. Ezen kívül legyen nálad palackozott víz és olyan utazó tálka, amiből gond nélkül ihat. Továbbá ne feledkezz meg a rendszeresen szedett gyógyszereiről sem.

A PetChef kutyaeledelei a kikapcsolódás pillanatait is megédesítik, hiszen ízletes, könnyen emészthetőek ételeket biztosítanak kutyusod számára. Az Erdei nyúl kutyaeledel például színhúsból és májból készül chia mag és kukoricadara ágyon, édesburgonyával, sütőtökkel és áfonyával. A száraz tápokkal ellentétben pedig segít, hogy kedvenced hidratált maradjon.

Válaszd ki kedvenc kutyaeledeleidet a vakációzás napjaira >>

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.