Ahhoz, hogy kedvenc négylábúd hosszú és boldog kutyaéletet éljen, nagyon fontosak az egészséges, ápolt fogak. Ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani kutyusunk tökéletes szájhigiéniájára, hiszen az ártalmatlannak tűnő foglepedék is fogkő, valamint komolyabb betegségek kialakulásához vezethet. Mik a kutya fogkő okai? Kiket érint leginkább a fogkövesség? Milyen jeleket figyeljünk és hogyan előzhető meg? Jöjjenek a legfontosabb tudnivalók!

A kutya fogkő okai

A fogkő elsődleges oka a kutyusoknál, a nem megfelelő szájhigiénia. Az ételmaradékok ugyanis a nyállal, baktériumokkal és a szájüreg hámsejtjeivel keveredve egy lepedék réteget képeznek és bevonják a fogak felületét. Ezek a plakkok a kalciumsók hatására megkeményednek és sárgás-barnás, szürkés lerakódást képeznek.

A fogkő eleinte a fognyaknál, a fogínnyel szomszédos területeken jelentkezik, de elhanyagolt esetekben a fog egész felszínét érintheti.

Hogyan ismerheted fel, ha fogköves a kutyád?

Sajnos előfordul, hogy a fogkövek úgy megbújnak, hogy első látásra észre sem vesszük őket. Nagyon kedvelik például a fogak hátsó részét, ami nagyban megnehezíti az otthoni diagnózist.

Van azonban néhány jel, amire érdemes odafigyelned, mert fogkövességre utalhat:

 • A kutyus rossz lehelete
 • Szürke, sárgás-barnás elszíneződés a fogon
 • Gyakori ínygyulladás
 • Fájdalmas rágás

Kiket érint leginkább a fogkövesség?

Petchef Kutya Fogko

A fogkövesség főként azokra a kutyusokra jellemző, akiknek túl szorosak vagy ferdén helyezkednek el a fogaik. A fogdeformitások ugyanis kedveznek a lepedék megtapadásának. A fogkövek többnyire a fogak között és nehezebben hozzáférhető helyeken alakulnak ki.

A kistestű kutyáknál szintén gyakrabban fordul elő a probléma, mivel a nyáluk több szervetlen anyagot – kalcium és magnézium sót – tartalmaz, mint a nagytestű fajtáké.

Mi történik, ha nem távolítjuk el kutyusunk fogkövét?

A kialakult fogkő nem csak esztétikai probléma, mivel baktériumok elszaporodásához vezet a szájüregben. A kórokozók amellett, hogy kellemetlen tüneteket okozhatnak, komolyabb egészségügyi problémák kialakulását is előidézhetik, ugyanis a vérkeringéssel más szervekbe is eljuthatnak.

Milyen következményei lehetnek a fogkőnek?

 • A baktériumok hatására krónikus fogínygyulladás alakulhat ki, ami fogínysorvadáshoz és a fogak elvesztéséhez vezethet.
 • A folyamatos gyulladás megterheli a kutyus immunrendszerét és egész szervezetét.
 • Állandósulhat a kutya kellemetlen szájszaga.
 • Romolhat a rágási funkció, ami negatív hatással van az emésztésre.
 • A fájdalmas rágás hatására csökkenhet a tápanyagbevitel.
 • Növelheti a szívbillentyű rendellenességek kockázatát, megjelenhetnek a szívbetegség tünetei: a köhögés, fáradékonyság, zihálás, légszomj.
 • Megnő a veseelégtelenség kialakulásának valószínűsége.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

A kutya fogkő eltávolítás lehetőségei

Ha kedvencednél felfedezted a fogkövesség jeleit, fontos, hogy minél előbb szakemberhez forduljatok. A kutya fogkő eltávolítás házilag nem lehetséges, mindig keressetek fel állatorvost.

Állatorvosi ultrahangos fogkőeltávolítás kutyáknak

Az állatorvos altatásban, ultrahangos depurátorral szabadítja meg a fogakat a lerakodásoktól. Mindezt a szájüreg alapos vizsgálata előzi meg, ahol a szakember felméri, hogy mennyire súlyos a fogkövesség, illetve kérhet röntgen vizsgálatot is, ha állkapocscsont érintettségre utaló jeleket talál.

A kövek eltávolítását követően állapítható meg, hogy milyen a fogíny állapota. Amennyiben a fogkövesség a fogínytasakokra is kiterjedt, azokat is alaposan meg kell tisztítani és meggyőződni róla, hogy milyen mélységű a probléma. Komolyabb esetekben foghúzásra is sor kerülhet.

A kezelést a polírozás zárja, melynek célja, a lehető legsimább felület kialakítása, amelyen kevésbé tud megülni a lepedék.

Néhány esetben a fogkőeltávolítást követően antibiotikum kúra is indokolt.

Kozmetikai ultrahangos fogkefés tisztítás

A ultrahangos fogkefével történő tisztítás közel sem olyan hatásfokú, mint az állatorvos által végzett beavatkozás. Esztétikailag ugyan javíthat a helyzeten és a kutya szájszaga is csökkenthető, azonban a szájüreg további problémái rejtve maradhatnak. A fogkefék ugyanis nem alkalmasak arra, hogy az íny alatt megbúvó fogköveket is eltávolítsák, emellett nem fordítanak figyelmet a gyulladásos folyamatok megelőzésére, kezelésére.

Ezért fontos, hogy fogkő esetén semmiképp se kutya kozmetikushoz, hanem minden esetben állatorvoshoz fordulj.

Fontos a prevenció: így előzheted meg a fogkövek kialakulását

Petchef Kutya Fogko Ellen

Annak érdekében, hogy megóvd kedvencedet a fogkő problémától és megelőzd egyéb betegségek kialakulását, érdemes az alábbiakat beépíteni a napi rutinba.

Ne hagyd ki a mindennapos fogmosást!

Ugyanúgy, ahogy nálunk embereknél, szőrös négylábúink esetén is fontos a fogmosás. Különösen igaz ez a kistestű fajtákra, akik sokkal hajlamosabbak a fogkövesedésre. Mindig tartsd szem előtt, hogy csakis adalékanyagmentes, kifejezetten kutyáknak készült fogkrémet használj. Sose a saját fogpasztádat alkalmazd, mert ezek nem alkalmasak állatok számára.

Érdemes a kutyust már kölyökkorban hozzászoktatni a fogkeféhez és a rendszeres fogápoláshoz. A boltok polcain sokféle fogkefét találhatsz, az ujjfogkefétől a kis- illetve nagyfejű vagy akár ultrahangos fogkeféig.

Fontos a helyes etetés

Kerüld a száraztápos eledeleket, mert ezek az ételek többnyire olyan silány minőségű összetevőkből készülnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, emellett a nem kívánatos összetevők felgyorsíthatják a fogproblémák kialakulását.

TUDTAD? Sokan tévesen azt hiszik, hogy a száraz eledel előnyös a fogkő megelőzése szempontjából. Az igazság azonban az, hogy a száraz tápok szemcséi túl kicsik ahhoz, hogy dörzsölő műveletet hajtsanak végre, így semmiképpen sem tisztítják az ínyt a peremnél, ahol leginkább szükséges lenne.

Ha szeretnél még többet megtudni a témáról, olvasd el A kutyatápok és a kiábrándító valóság című cikkünket.

Használj speciális rágókát!

A fogak egészségének megőrzéséhez arra van szükség, hogy a kutyus fogairól rendszeresen eltávolításra kerüljenek a lerakódások.

Ehhez a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában már szuper ízletes izlandi farkashal bőr vagy tőkehal bőr kutya rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük