A kutya alomból és kutya wc-ből ma már rengeteg praktikus és kényelmes megoldás létezik, mégis az egyik leginkább félreértett és lenézett kiegészítőnek számítanak a gazdik körében. Pedig a jól megválasztott kutya alom számtalan esetben nagyon hasznos. Cikkünkből kiderül, melyek a kutya wc-k leggyakoribb fajtái, mik ezek előnyei és hátrányai, és mikor érdemes elgondolkodni a beszerzésükön. Szó lesz továbbá a témát övező gyakori tévhitekről is, valamint arról, hogy hogyan szoktasd kedvencedet az alomra.

Kutya Alom Es Wc Hasznalata

A kutya alom és kutya wc fajtái

A legtöbb gazdi kizárólag a kutyapelenkát ismeri, mint beltéri megoldást a kutyus dolgának elvégzésére. A kutyapelust önmagában leteríteni nem túl szerencsés, ugyanis felgyűrődik a kutyus tappancsa alatt, kifolyik vagy lefolyik róla a vizelet és a kutyus gyakran játéknak tekinti és tépni kezdi. Valamivel szerencsésebb megoldás a mosható kutyapelenka, amely jóva környezetkímélőbb, és a játékos kedvű blöki nem tudja olyan könnyen szétszedni, mint a papírpelenkát.

Kevesebben tudják, hogy ma már más, kényelmesebb, esztétikusabb lehetőségek is vannak.

Kutyapelenka feszítőkerettel

A kutyapelenkához lehet kapni különböző méretekben elérhető feszítőkeretet, amely egy tálcából, és egy levehető keretből áll. A tálcára kell ráhelyezni a pelust, majd a tetejére kell tenni a keretet és ezzel rögzíteni. Ez a simán leterített pelusnál már eggyel szerencsésebb megoldás, hiszen így megakadályozható, hogy a kutyus a játék hevében körbehordozza a pelust a lakásban vagy széttépje.

Előnyök

 • Egyszerű, könnyen tisztántartható
 • A keret önmagában kedvező áron van
 • Viszonylag jó nedvszívó és szagsemlegesítő képesség

Hátrányok:

 • Oldalt könnyen kifolyhat a vizelet
 • Folyamatosan újra kell vásárolni a pelenkát, ami folyamatos kiadást jelent
 • A pelust a szemetesbe dobva kellemetlen szagok keletkezhetnek
 • Környezetszennyező a sok hulladék

Műfüves kutya alom

A műfüves kutya wc szintén két részből áll: egy alsó tálcából, és egy ráhelyezhető műfű téglalapból, amely átengedi a tálcába a vizeletet. A kutya wc tálcája itt nagyobb, ezért több vizeletet képes tartani. Kiegészítőként lehet vásárolni hozzá vizeletmegkötő port, ami semlegesíti a kellemetlen szagokat. Ürítése pedig egyszerű, a tartalmát egyszerűen ki lehet önteni a wc-be, az elemeket pedig egyszerűen el lehet mosni. Ha a kutyusod a nagydolgát végezte, akkor a kakit csak össze kell szedni, és a szokásos módon kidobni.

Ma már a műfüves kutya alom több méretben is megvásárolható, így nagyobb testű kutyák esetében is jelenthet megoldást. A műfű betét sokáig bírja, elhasználódás esetén viszont cserélhető.

Előnyök

 • A kutyusok könnyebben szoknak hozzá a fűhöz hasonló megjelenés miatt
 • Viszonylag nagy tartálya van, így kisebb az esélye, hogy kifolyik a padlóra a vizelet, kellemetlen szagokat, vagy foltokat hagyva maga után
 • Könnyen mosható
 • Környezetbarátabb, mivel nem termelődik folyamatosan hulladék
 • Esztétikusabb látvány

Hátrányok:

 • Magasabb ár, bár ez hosszú távon megtérülhet
 • Hasmenés esetén kellemetlen a tisztítása, és a kutyus beleléphet a hígabb ürülékbe és körbehordhatja a lakásban
 • Ásásra hajlamos kutyusok megpróbálhatják felásni a műfüvet

Petchef Kakizacsko New Main

Komposztálható kakizacskó

  1 guriga 15 darab perforált, könnyen leszakítható tasakot tartalmaz. A kora reggeli sétáknál és az esti csavargásoknál a kutyaürülék talán a kedvenceinkkel járó egyik legnagyobb fejtörés. Kakizacskónk használatával csökkenthető kedvenced ökomancsnyoma. Azontúl, hogy alapból elvárható, igenis menő dolog feltakarítani a kakit kutyusunk után. A lila, szupercuki mintás kakizacsival ezt te is könnyedén megteheted a kedvenceddel való séták során.
  megnézem

A cicákéhoz hasonló kutya alom

Kutyák számára is létezik a cicákéhoz hasonló kutya alom. Ez egy viszonylag mély tálcából áll, amelybe jó nedvszívó és szagsemlegesítő képességgel rendelkező természetes kő vagy valamilye szilikonos anyag szórható.

Kutya Alom Es Wc Hasznalata 2

Előnyök

 • Kedvező ár
 • Könnyű beszerezni
 • Könnyen mosható
 • Hasmenés esetén előnyös, a nedvességet azonnal felszívja

Hátrányok:

 • Nagytestű kutyafajtákhoz nem elérhető megfelelő méretű tálca
 • A kutyusok sokszor kaparnak benne ürítés után, így a környékére kiszóródhat a tartalma
 • Ásásra hajlamos kutyáknak nem ajánlott

TUDTAD? A kutya székletének állaga rengeteget elárul arról, hogy milyen az egészségügyi állapota, és megfelelő-e az etetése. A száraztápokban gyakran székletszilárdító adalékokat használnak, hogy a széklet megfelelő állagúnak tűnjön. A megfelelő állagú kutyakaki ugyanis szilárd, nem kőkemény, kissé nedves, és bár szaga enyhén kellemetlen nem zavaróan büdös.

A PetChef kutyaeledeleket kizárólag emberi fogyasztásra alkalmas összetevőkből, adalékmentesen készítjük állatorvosi recept alapján. Ha menüinkből választasz, az átszoktatás után hamarosan tökéletes kutyakakit produkál majd a kedvenced! Ha a kutyusod gyomra különösen érzékeny, akkor Ünnepi Malac és Szüreti Pulyka eledeleinket javasoljuk a számára.

Kutya Alom Es Wc Hasznalata 3

Milyen esetekben javasolt a kutya alom használata?

Bár sok gazdi ellenzi vagy lenézi, valójában számos olyan élethelyzet van, amikor nagyon is előnyös és praktikus a kutya alom használata.

Kutya alom kiskutya korban

A kötelező oltások beadatásáig nem ajánlott a kiskutyát utcára vinni, mivel olyan veszélyes fertőzéseket kaphat el, amiben súlyosan meg is betegedhet vagy bele is halhat. A teljes oltottság kb. 16 hetes korban következik be, eddig tehát valamilyen megoldást kell találni a kutyus számára, hogy elvégezhesse a dolgát.

Ráadásul még 4 hónapos korban sem elég érett a kölyök idegrendszere és húgyhólyagja ahhoz, hogy órákon át visszatartsa a vizeletet:

 • 3 hónapos kor előtt 1-2 óránként kell pisilnie
 • 3-4 hónapos korban kb. 2-3 óránként
 • 6 hónapos korban 4-5 óránként
 • Csupán 1 éves korban érhető el, hogy 8 órát kibírjon a kutyus.

Kutya alom felnőtt és senior korban

Felnőtt és idős kutyák esetén is előállhatnak olyan helyzetek, amikor jól jön a kutya wc használata:

 • Betegség során, a lábadozás időszakában, ha nem ajánlott a kutyust utcára vinni, vagy korlátozott a mozgása
 • Idős vagy inkontinenciával küzdő kutyák esetén
 • Télen nagyon fázós kutyafajtáknál (például whippet, agár, csivava, vagy bizonyos terrierek) jól jön, ha nem kell napi több alkalommal felöltöztetni kedvencedet. Ettől függetlenül napi egyszeri hosszabb séta mindenképp szükséges a megfelelő mozgásmennyiség biztosítása érdekében
 • Bizonyos kistestű kutyafajták esetén, akik eleve kisebb húgyhólyaggal rendelkeznek, és alacsony mozgásigényűek. A napi egyszeri séta ilyen esetben sem hagyható el!
 • Ha otthon kell hagynod a kutyusodat munka közben
 • Speciális utazásokhoz: lakóautóban vagy hajós nyaralásokon

Tévhitek a kutya alom használatával kapcsolatban

#1 A kutya alom lustáknak való

Az előbbiekből már talán nyilvánvalóvá vált, hogy ez az állítás nem igaz. Rengeteg olyan eset van, amikor jól jön a kutyaalom használata. Arra viszont ne használd, hogy elkerüld a napi testmozgást, a kutyáknak mind mentálisan, mind fizikailag szüksége van a napi szintű sétára!

kakizacsi tartó

Kakizacsi tartó

  A Petchef új kakizacsi tartója stílusos kiegészítője a sétáknak, kirándulásoknak. Az oldalán található karabinerrel egyszerűen rögzítheted akár pórázra, akár táskára, így mindig kéznél van, ha a kutyus után takarítani kell. Nem fordul elő, hogy otthon marad vagy sérül a kakizacskó. Igazán strapabíró anyagból készült, ezért megannyi sétán hű szolgálatot tehet. A kakizacsi tartó anyaga bioműanyag, ezért nem csak trendi kiegészítője a kakizacsinak, hanem még környezetbarát is.
  megnézem

#2 A kutya nem akarja kint végezni a dolgát, ha kutya almot használsz

Bár tény és való, hogy a kutyapelust használó kutyusok nehezebben szokják meg, hogy kint kell végezni a dolgukat, következetes trenírozással igenis átszoktathatók a séta közbeni ürítésre. Erről a következőkben bővebben is írunk.

#3 A kutya alom nem működik megfelelően, rendetlen és kellemetlen szagok képződését okozza

Önmagában a kutya pelus valóban nem a legtisztább és legkényelmesebb megoldás, egy jól megválasztott kutya alom tiszta és praktikus. Ehhez persze az is kell, hogy rendszeresen tisztítsd, és megfelelően kiképezd a kutyust a használatára.

Hogyan szoktasd a kutyát a kutya alomra?

A kutya alomra szoktatás nem túl nehéz feladat, viszont eleinte elkerülhetetlen, hogy balesetek következnek be, tehát a kutyus máshova is ürít majd. Ezért egy kis türelemre és következetességre mindenképp szükséged lesz. Fontos, hogy ne szidd és büntesd meg kedvencedet, amíg nem szokik hozzá az alomhoz, ő ugyanis szinte biztosan nem tudja, hogy miért kapott büntetést, és ez félelemérzet vagy zavarodottság kialakulásához vezethet.

Kutya Alom Es Wc Hasznalata 4

Hogyan kell tehát alomra szoktatni a kutyát?

 • Először is tanuld meg felismerni, hogy a kutyusnak pisilni vagy kakilni kell. Erre utal, ha nyugtalanná válik, szaglászni kezdi a talajt, forgolódni esetleg nyöszörögni kezd, vagy az ajtóhoz megy. Evés előtt és után, valamint alvás előtt és után szinte mindig érdemes rátenni az alomra
 • Ha tehát arra gyanakodsz, hogy pisilnie, kakilnia kell, helyezd az alomra és várd meg, amíg üríteni kezd. Ilyenkor taníthatsz valamilyen vezényszót is
 • Ha látod, hogy sikerül az alomba üríteni, dicsérd meg nagyon, de jutalomfalatot is adhatsz neki
 • Az alomba helyezhetsz egy vizelettel átitatott rongyot is, ugyanis ennek a szaga jelzi a számára, hogy oda kell üríteni. Erre a célra egyébként elérhetőek szoktató spray-k is
 • Nem szabad hagyni, hogy a kutya lefeküdjön az alomba, vagy játsszon vele vagy benne, így hamarabb világossá válik számára, hogy mi lesz ott a feladata
 • Ha a kutya máshová ürít, mindig töröld fel. Ne használj hagyományos tisztítószereket, mert kedvenced felnyalhatja, károsíthatja a szőnyeget, Ráadásul ezek után a blöki gyakran mégis érzi a pisi szagát. Nagyon jó megodás viszont az ecet vagy citromlé és szódabikarbóna kombináció – ez valóban semlegesíti a szagokat.
 • Elérhető olyan spray is, aminek a szaga azt jelzi a számára, hogy ne oda végezze a dolgát
 • Később, ha már szeretnéd kiszoktatni a kutyust, akkor ne dícsérd meg többé, ha a kutya alomba pisil, csak akkor ha a szabadban végzi a dolgát. Ilyenkor viszont ne fukarkodj a dícsérettel és a jutalomfalatokkal sem!

Ha szeretnél megtudni többet a szobatisztaságra nevelésről, olvasd ezt a cikkünket>>

EXTRA TIPP: A kutyusod betanításához, kiképzéséhez szükséged lesz ízletes, de egészséges jutalomfalatokra. Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, és ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot, de lehetőleg glutént sem, ami kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy -allergiát.

A PetChef kínálatában elérhetőek az ínycsiklandozóan finom és omlós tőkehal rágókák, amelyek fagyasztva szárított eljárással készülnek friss tőkehalból és farkashalból. Tökéletes választás kutyusod jutalmazására!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük