A kutya örökbefogadása során az egyik legfontosabb lépés a szobatisztaságra nevelés. Ehhez sok türelem és kitartás kell, de a következetes nevelés meghálálja magát és kedvenced a folyamat végére megbízhatóan tartható majd lakásban. A cikkben mind a kölyök, mind a felnőtt kutya szobatisztaságra neveléséről szó lesz.

Petchef Kutya Szobatisztasag

Kölyök kutyák szobatisztaságra nevelése

Kölyök kutyák esetében a szobatisztaság kialakulása hetekig, de akár hónapokig tartó folyamat is lehet. A folyamatot lényegesen képes felgyorsítani, ha tisztában vagy kedvenced fejlődésével és testének működésével. Ha ez megvan, akkor már félig nyert ügyed van és elkezdheted a konkrét nevelési lépéseket.

A kiskutya testének működése és a szobatisztaság

A kölyök kutyák szervezete (csakúgy, mint a gyermekeké) még másképp működik, mint a felnőtteké. Ahogyan egy pár hónapos, sőt 1-2 éves kisgyermektől sem várható el a szobatisztaság, kutyusoddal is türelemmel kell lenned. Szerencsére az emberhez képest jelentősen rövidebb ideig. Lássuk, melyek a legfontosabb tudnivalók:

 • A kutyus életkora: ez határozza meg, hogy egyáltalán képes-e kontrollálni a záróizmait és ha igen, mennyi ideig
 • Mikor szokott üríteni a kutyusod?
 • Mik azok a figyelmeztető jelek, amelyekből arra következtethetsz, hogy itt az ideje kivinni kedvencedet

A kutyus életkora és fejlettsége

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy 3 hónapos koruk előtt a kutyák nem képesek szabályozni a záróizmaikat. Ez nem jelenti azt, hogy 3 hónapos koráig nem kell foglalkoznod a szobatisztaság kérdésével, csupán ne legyenek irreális elvárásaid. Ha megfigyeled, mikor szokott pisilni vagy kakilni a kutyusod, a szabadba viheted és alaposan megdicsérheted, amikor jó helyen végezte el a dolgát. Így, mire kialakul a záróizmok kontrollálásának a képessége, kedvenced már sejteni fogja, hogy kint kell ürítenie.

Ezen kívül vedd figyelembe, hogy a fiatal kutyusoknak gyakrabban kell wc-re menniük!

 • 3 hónapos kor előtt 1-2 óránként
 • 3-4 hónapos korban kb. 2-3 óránként
 • 6 hónapos korban 4-5 óránként
 • Csupán 1 éves korban érhető el, hogy 8 órát kibírjon a kutyus

Mikor szokott üríteni a kutyus?

A szobatisztaságra szoktatás fontos lépése, hogy megfigyeld, jellemzően mikor ürít a kutyusod. Ez általában nem nagy ördöngösség, ugyanis jellemzően a következő tevékenységek után várható pisi vagy kaki:

 • Evés
 • Alvás
 • Játék

Némelyik négylábú ezen tevékenységek előtt is szokott üríteni, ezért mindenképpen próbáld feljegyezni, hogy a ti esetetekben mi a jellemző. Sokat segít, ha bevezettek egy fix napirendet is – erről a későbbiekben még szó lesz.

Honnan tudhatod, hogy a kutyusodnak wc-re kell mennie?

Végül érdemes lesni a figyelmeztető jeleket, amelyek azt mutatják, itt az ideje kivinni a kutyust. Mik ezek a jelek?

 • Nyugtalanná válik
 • Forgolódni kezd
 • Elkezdi szaglászni a talajt
 • Az ajtóhoz megy
 • Esetleg nyöszörögni kezd

Petchef Szobatisztaságra Neveles

A szobatisztaságra nevelés lépései, tippek

Kutyapelenka és kutya wc: igen vagy nem?

A lakásban tartott kutya szobatisztaságra nevelésénél sokan a kényelmes megoldást választják és kutyapelust vagy kutya WC-t vásárolnak kedvencüknek. Ezek ugyanis lakásban is tarthatóak és a kutyus sokkal könnyebben megtanulja a használatukat, hiszen nem kell kibírni a következő sétáig. Ráadásul kapható hozzájuk egy speciális spray is, amely további segítséget jelent a pelusra szoktatásnál.

Jó ha tudod azonban, hogy azok a kutyák, akik hozzászoknak a kényelmes kutyapelushoz, a későbbiekben jóval nehezebben fognak átszokni a szabadtéri ürítésre. Tehát ezt a megoldást inkább akkor érdemes választani, ha hosszú távon sem ragaszkodsz ahhoz, hogy a kutya kint végezze a dolgát, vagy ha kölyökkorban nem tudsz egész nap otthon maradni a kutyussal.

Tartózkodjatok minél többet a szabadban!

Ha azt szeretnéd, hogy kedvenced inkább szabadtéren ürítsen, akkor érdemes már a kezdetektől sokat kint tartózkodni. Ilyenkor, ha észreveszed, hogy kedvenced éppen a dolgát végzi, jó alaposan dicsérd meg. Ezzel hamar ráérez majd a dolgok menetére. Pár hetes kutyusoknál 1-2 óránként is érdemes kimenni és addig kint maradni, amíg a kutyus ürít. Később már elég ritkábban kivinni.

Előfordulhat, hogy a szabadban a kutyus figyelmét elvonja a sok inger. Éppen ezért minden kint tartózkodás elején és végén érdemes egy megszokott, viszonylag ingerszegény helyre vinni kedvencedet és itt megvárni, amíg elvégzi a dolgát.

Napirend

Sokat segít a szobatisztaságra nevelésben, ha bizonyos események mindig ugyanabban az időpontban történnek. Ébredés után például azonnal következhet egy séta, majd jöhet az etetés. Ha az etetések mindig ugyanabban az időpontban vannak, akkor nagyjából a pisik és a kakik és ugyanakkor fognak következni. Ez nagy segítség neked is és a kutyusnak is.

Szobatisztaság éjszaka: hogyan csináld?

Sokan tapasztalják, hogy az egyébként már majdnem szobatiszta kutyusuk reggelre a lakás valamelyik eldugott sarkába egy kis meglepetéssel készül nekik. Mit lehet tenni ilyenkor?

 • Lefekvés előtt 1-2 órával már ne adj enni és nagy mennyiségű vizet inni sem a kutyusnak!
 • A legszerencsésebb, ha az első pár hónapban éjszaka is (lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban) felkelsz a kutyushoz és kiviszed.
 • Az éjszakai szobatisztaságban segítségedre lehet a ketrec módszer. Éjszakára szoktasd a kutyust egy méretének megfelelő hordozóba (tudjon benne kényelmesen állni és megfordulni), majd ha hallod, hogy nyüszít, kelj fel és vidd ki.

Ne feledd, eleinte nem várható el, hogy a kiskutya egy egész éjszakát kibírjon!

Szidni vagy nem szidni – ez itt a kérdés

A kutyatartók között még mindig bevett szokás, hogyha a lakásban találnak egy kósza pisit vagy kakit, odaviszik a kiskutyát, belenyomják az orrát a saját ürülékébe, majd jól megszidják. Nos, ez a módszer nem csak haszontalan, de brutális és káros is. Miért?
A kiskutya nem fogja tudni összekapcsolni, hogy ezt a pisit vagy kakit ő “csinálta” és a gazdi most ezért mérges. Így a módszer csak bizonytalanságot szül benne és esetleg azt eredményezi, hogy egész más tevékenységgel kapcsolódik össze a büntetés. Ráadásul mindez rossz hatással lesz a gazdi és kutya bizalmi kapcsolatára is.

Mit tehetsz ehelyett?

 • A későn észrevett produktumot erős mosószerrel takarítsd fel, hogy kedvenced később ne érezze a szagát, ne gondolja, hogy a helyszín tökéletes WC! Ammóniamentes készítményt válassz!
 • Tartsd egész nap szemmel a kiskutyát és amint észreveszed, hogy piszkítani készül, szólj rá, kapd fel és vidd ki!
 • MIndig addig maradjatok kint, amíg el nem végzi a dolgát!
 • Ekkor pedig örülj nagyon látványosan és nagyon dicsérd meg!
 • Sokat segít, ha valamilyen vezényszót is hozzákapcsolsz a tevékenységhez egy idő után, hiszen akkor kutyusod tudni fogja mondjuk egy séta során, hogy mit vársz el tőle.

Végül egy utolsó fontos megjegyzés: onnantól, hogy gazdi leszel, nem számít az időjárás: akármilyen idő van, ha menni kell, hát menni kell!

Az etetés kulcsfontosságú

Petchef Mennyei Kenguru Kutyaeledel 3

Mennyei kenguru kutyaeledel

megnézem

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kutyák esetében is mennyire fontos a kiegyensúlyozott, egészséges etetés. Sajnos a bolti tápok jelentős része igen silány minőségű és okozhat hasmenést, de ételmaradékkal sem szabad etetni a kutyát, mert az emberi táplálék túl fűszeres és sokszor túl zsíros a számára. Ilyenkor pedig kialakulhat a bélirritáció és a szokásosnál gyakoribb, fájdalmas ürítés is. Ha tehát azt tapasztalod, hogy nem sikerül szobatisztaságra nevelni a kutyust, akkor erre is gondolni kell.

A PetChef frissen főzött kutyaeledelei már kölyökkortól is tökéletes választás kedvencednek, mivel kizárólag emberi fogyasztásra alkalmas, friss összetevőkből készülnek, állatorvosi recept alapján. Ha úgy gondolod, kutyusod gyomra érzékeny, akkor válaszd a kímélő Ünnepi malac menüt, allergia esetén pedig a Háztáji bárány vagy a Mennyei kenguru eledel javasolt!

Felnőtt kutya szobatisztaságra szoktatása

Miért nem szobatiszta a kutyus?

A felnőtt kutyáknál az első és legfontosabb kérdés, hogy volt-e már szobatiszta. Ha igen és ugyanabba a lakásba újra bepiszkít a kutyus, akkor itt valószínűleg egészségügyi probléma áll a háttérben. Milyen egészségügyi problémák esetén pisil vagy kakil be a kutyus?

 • Hólyag- vagy bélfertőzés
 • Új vagy silány minőségű táp miatti bélrendszeri problémák
 • Allergia
 • Záróizomzat gyengesége: főleg idősebb szuka kutyusoknál jellemző

Ha tehát az előzőleg már szobatiszta kutya bepisil vagy bekakil, mindenképpen keressétek fel az állatorvost!

Lehetséges azonban egy olyan eset is, amikor az előzőleg szobatiszta kutya életében nagy változás következett be, például ilyen lehet a költözés. Kan kutyáknál előfordul, hogy ilyenkor jelölgetni kezdenek és körbepisilik a lakást. Erre gyanakodhatsz, ha:

 • Nem a földön keletkeznek a tócsák, hanem oldalba pisil tárgyakat
 • Több helyen is jelöl
 • Esetleg a gazdi ágyába pisil

Ez az eset azt is mutatja, hogy kutyusod nincs tisztában az erőviszonyokkal és azt gondolja, ő a főnök. Itt tehát egyéb nevelési problémák is lehetnek és olyan szituációkat kell majd teremtened, amiben ő egyértelműen alsóbb rangú, mint te. Kényszeres jelölgetőknél szóba jöhet az ivartalanítás is.

Hogyan szoktasd a felnőtt kutyát szobatisztaságra?

Ha nem a fenti problémákkal állsz szemben, hanem mondjuk egy nevelést nem kapott kutyust fogadsz örökbe, akkor alapvetően a kölyökkutyáknál alkalmazható módszert érdemes alkalmazni, a következő kitételekkel:

 • A felnőtt kutyusok szerencsére már sokkal tovább tudják visszatartani a késztetéseiket, ezért nem kell majd annyira sűrűn levinned kedvencedet
 • Ugyanakkor arra készülj, hogy a hosszú ideig beidegződött szokásokat lassabban tudod majd átírni!
 • Felnőtt és főleg félős, rossz körülmények közül érkező kutyusnál még kevésbé alkalmazd a szidás módszerét, ugyanis ha megszidod például pisilés közben, maga a pisilés válhat számára szégyellni való, tiltott dologgá, ami nagyon megnehezíti majd az életeteket!
 • A dicsérettel viszont ne bánj csínján, ha jó helyre végzi a dolgát!
 • Szükség esetén érdemes kutyakiképző segítségét kérni

Bepisil a kutyám, annyira örül – mit tehetek?

Felnőtt kutyáknál nem ritka jelenség, ha örömükben, izgalmukban bepisilnek. A legjobb, amit tehetsz, hogy hazaérkezéskor nem hajolsz le hozzá, csak amikor megnyugodott és a család többi tagjától is ezt kéred. Pár hét alatt számíthatsz változásra, de előfordulhat, hogy ebben az esetben is tapasztalt kiképző tanácsát kell majd kérned.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.