Frissen főtt kutyaeledelek kínai kopasz kutyádnak

A kínai kopasz kutyák nemcsak külsejükkel, de hihetetlen energikusságukkal, vidámságukkal és ragaszkodásukkal is kitűnnek négylábú társaik közül. Bár mozgásigényük mérsékelt, mégis nagyon atlétikusak és az agilityben is kiválóan megállják a helyüket. Ráadásul nem minden meztelen kutya kopasz a valóságban, így azok számára is jó választás lehet, akik a szőrös kedvenceket részesítik előnyben. Cikkünkben összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat természetükkel és táplálkozási szokásaikkal kapcsolatban, így könnyedén eldöntheted, hogy mennyire ideális számodra ez a fajta.

Méret

Kistestű | magassága: 21-33 cm, súlya: 3-4 kg

Mozgásigény

Mérsékelt

Élettartam

13-15 év

Vérmérséklet

Vidám, játékos, szeretetteljes, élénk, könnyen tanítható

Etetés

Napi 2x

Ajánlott PetChef menü

Erdei nyúl, Háztáji bárány

Színek

A kínai meztelen kutya külseje

A kínai kopasz kutya egy karcsú, finom csontozatú, kecses külsejű kistestű kutya. Vannak, akik megjelenése miatt egyáltalán nem vonzódnak ehhez a fajtához, másokat épp egyedi külső jegyei ejtenek rabul.

A kínai kutya feje jellegzetesen hosszúkás. Sötét szemei átható tekintetet kölcsönöznek neki, fülei többnyire felállnak, kivéve a szőrös változatoknál. Farka magasan tűzött, hosszú, felfelé vékonyodik. Marmagassága nemtől függően 23-33 cm, testsúlya 3-5 kg.

Noha szőrtelen kutyaként szokták aposztrofálni, valójában teste egy részét szőr borítja, sőt léteznek teljesen szőrös típusok. Bundája bármilyen színű lehet.

A tipikus szőrtelen kutya

Petchef Kinai Meztelen Kutya

Ezeknek a kis négylábúaknak a teste nagyrészt csupasz, azonban fejüket selymes, sűrű szőr borítja bóbitaként, mely rendszerint nyakukig ér. Továbbá farkuk kétharmadát és lábukat is zokniszerűen szőr borítja.

Powder puff, a szőrös meztelen kutya

Petchef Powder Puff Kinai Kutya

A powder puffok – vagy púderpamacsok – csak nevükben meztelenek, ugyanis egész testüket szőr fedi. Azt hihetnénk, hogy ez a változat nagyon ritka, azonban a legtöbb alomban vannak szőrös kutyusok. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a szőrtelen kutyák is magukban hordozzák a szőrösséget okozó gént. Esetükben megengedett a lógó fül.

A kínai kopasz kutya vérmérséklete és jelleme

Bár a kínai kopasz kutya kistermetű, annál nagyobb egyéniség. Rendkívül vidám és imádja, ha rászegeződnek a tekintetek. Szórakoztató, játékos, mentes mindenfajta agressziótól.

Nagyon szeretetéhes, ragaszkodik a gazdájához, fontos számára, hogy mindig a közelében legyen. Igényli a törődést, babusgatást. Boldog, ha részt vehet a család életében. Igazi társas lény, mindig ott szeret lenni, ahol az események történnek. Rosszul viseli, ha egyedül hagyják, egyáltalán nem vágyik függetlenségre.

A kínai meztelen kutya nagyon érzékeny, azonnal megérzi, hogy gazdijának milyen kedve van és vissza is tükrözi érzelmeit. Keveset ugat, azt is csak okkal teszi, félelem, riasztás vagy védelem esetén.

Ideális lakásban tartáshoz, de mivel kellően vagány, kertes házba is kiváló.

Jól kijön a gyerekekkel és más háziállatokkal, időseknek is jó választás.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

A kínai meztelen kutya nevelése

A kopasz kutya számára elengedhetetlen a szabályos napi rutin. És bár a szigorú büntetéseket érzelmileg nehezen tolerálja, mégis szükség van az alapvető szabályok lefektetésére. Nevelésében fontos a következetesség.

Íme néhány tipp a kínai kutya neveléséhez:

 • Érdemes már korán elvinni kutyaiskolába, ahol más négylábúakkal is barátkozhat, szocializálódhat.
 • Nagyon könnyedén tanítható. Gyorsan megtalálja a parancsok és a tevékenységek közötti összefüggéseket, a kutyasuli tehát ebből a szempontból is ajánlott számára.
 • Ha nem szeretnéd, hogy kedvenced az ágyban aludjon, már kölyökként is fontos erre nevelni. A kopasz kutya jól tud hízelegni, nem szabad bedőlni neki.

A kínai kopasz kutya etetése

Talán meglepő, de a kínai kutyák imádják a hasukat és a finom falatokat, igazi ínyencek. Általában azonban tudják, hol a határ. Jutalom falatokkal nagyon könnyen és gyorsan tanulnak, gazdiként azonban fontos, hogy tartsd a mértéket!
Napi kétszeri etetés ideális számukra.

Bár sok helyen olvashatod, hogy a száraztápos etetés a legjobb, a száraztápok nagy része azonban nem megfelelő választás. Ezek ugyanis olyan silány minőségű összetevőkből készülnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, és akár allergiát is okozhatnak. Ezen kívül lényeges tudnivaló, hogy bár sok helyen az extra magas hústartalmat hirdetik, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok szerint vese- és májproblémákat okozhat.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket szőrtelen kutyádnak is.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Háztáji bárány menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma. Sajnos majdnem minden betegség visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced elé.

  Kutyusodnál szőrhullást, vakarózást, folyamatos mancsrágást és nyalogatást vagy bűzmirigy problémákat tapasztalsz? Akkor válaszd Háztáji bárány eledelünket!

  A gondosan összeállított raguban, a bárányhús mellett, helyet kapott egy kis hajdina, quinoa, sütőtök, brokkoli és édesburgonya is. Tudtad, hogy a bárányhús kiváló fehérjeforrás, könnyen emészthető és hipoallergén hatással is rendelkezik? Ideális választás azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. A benne található omega-3 és omega-6 pedig hozzájárul az allergiás tünetek csökkentéséhez.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

A kínai kopasz kutya betegségei, életmódbeli tanácsok

Petchef Szortelen Kutya

Ahhoz, hogy kínai meztelen kutyád hosszú és egészséges életet élhessen, érdemes odafigyelned ezekre:

 • Már kölyökkorától csakis minőségi kutyaeledelt adj neki!
 • Rendszeresen figyeld kutyusod testsúlyát, ha hízást tapasztalsz, csökkentsd a napi mennyiséget! Szerencsére a csupasz kutyusokat ez nem nagyon érinti, a súlygyarapodás elsősorban a szőrös kínai kutyáknál fordulhat elő.
 • 1-1,5 évente vidd el teljes körű egészségügyi kivizsgálásra, illetve ha bármi szokatlan tünetet, problémát tapasztalsz, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a kínai kutyát népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések között hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

A kínai meztelen kutya betegségei

A kínai kutyák többnyire egészségesek, azonban előfordulhatnak bizonyos fajtajellegű egészségügyi problémák, amelyekre nem árt odafigyelni, szükség esetén megvizsgáltatni.
A kopasz kutyák esetében jó tudni, hogy a szőrtelenség és a fogazat alakulásáért felelős gének között kapcsolat van. Ez azt jelenti, hogy míg a púderpamacs kutyusok hiánytalan fogazattal rendelkeznek, addig a mezteleneknél előfordulhatnak hiányok.

Milyen betegségek gyakoriak a kínai kopasz kutyáknál?

Epilepszia

Az epilepszia egy olyan agyi működési zavar, amelynek során az agy egyes területein fokozott elektromos tevékenység keletkezik. Ez a fokozott agyi aktivitás megzavarja az idegsejtek ingerületi, illetve gátló folyamatainak egyensúlyát, és izgalmi túlsúlyt eredményez.

Az epilepszia a kutyák gyakori idegrendszeri betegsége. Tünetei változatosak lehetnek, mivel a betegségnek is többféle típusa van. A kutya epilepsziáról itt olvashatsz részletesebben >>

Zöldhályog (glaukóma)

A fajta képviselői hajlamosak a zöldhályogra, azaz glaukómára, amely során a szemben több csarnokvíz termelődik, mint amennyi el tud vezetődni. Ezáltal a felesleges folyadék felhalmozódik a szemben, a szem szöveteire terhelődő nyomás pedig megnő. Hosszú távon a megemelkedett nyomás a szem szöveteinek károsodását, részleges vagy teljes látásvesztést eredményezhet. A betegség kezelése során szükség lehet a csarnokvíz közvetlen eltávolítására, emellett pedig folyamatos gyógyszeres kezelésre kell számítani. Bizonyos esetben akár műtét is szükségessé válhat.

Lencseficam (luxáció)

Szintén a fajtára jellemző örökletes betegség az úgynevezett lencseficam. A probléma a genetikai okokon kívül a zöldhályoggal együtt vagy más szembetegség (pl. szürkehályog vagy a szem belső gyulladása) miatt is kialakulhat. Ilyenkor a szemlencsét felfüggesztő rostok elszakadnak és a szemlencse kimozdul a normál helyzetéből.

Progresszív retina atrófia (PRA)

A progresszív retina atrófia a retina sorvadásával járó örökletes betegség. Ilyenkor a retina sejtjei – a nappali és éjszakai látáshoz szükséges – csapjai és pálcikái elsorvadnak. Ez látás csökkenéshez majd vaksághoz vezet.

Ilyen esetben a fényérzékelősejtek kölyökkorban nem fejlődnek ki megfelelő mértékben. És a kutya fiatal korától megfigyelhető a látásromlás, általában 6 hónapos kor körül kezdődnek a tünetek és 2 éves korára vakul meg az állat. Mivel a PRA során fokozatosan romlik a kutyus látása, ezért eleinte nehezen észrevehető. A kutya a megszokott környezetében romló látással is jól tájékozódik, amiben a szaglása és hallása is segíti. Tünete, a tág pupilla, csillogó szem, amikor a szemfenék „világít”, mintha vakuval fotóznánk.

Extra tipp: Bár a legtöbb a kínai meztelen kutya hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

A kínai kopasz kutya mozgásigénye, játék

Petchef Kinai Kopaszkutya

A kínai meztelen kutyának nincs szüksége sok mozgásra. Rövid sétákkal is biztosíthatod számára az elegendő mozgásmennyiséget. Bár mérsékelt aktivitás jellemzi, az utazást és a kirándulást kedveli.

Havas, esős vagy jeges idő esetén fontos óvni kínai meztelen kutyádat, ilyenkor ajánlottabb beltéri elfoglaltságot választani.

Szeret aludni és viszonylag sokat is durmol.

Ha viszont játékról van szó, azonnal aktívvá válik. Örömmel vesz részt sportokban, nagyszerű eredményeket lehet vele elérni például agilityben, de kiváló dog dancingben is, és odavan a frizbizésért.

Idősebb korában kevésbé mozgékony és több odafigyelést igényel tőled gazdiként.

A kínai meztelen kutya ápolása

A kínai kopasz kutya esetében joggal gondolhatnánk, hogy megússzuk a napi szőrápolást, azonban ez közel sincs így.

Ezekre mindenképp figyelj oda kínai kutyád esetében:

 • Rendszeresen fésüld át púderpamacs kutyád bundáját, illetve kopasz négylábúd bóbitáját!
 • Ügyelj fokozottan kutyusod fogainak egészségére, napi fogmosás, tisztítás ajánlott!
 • Rendszeresen vágd le karmait!
 • Ápold rendszeresen kopasz kutyád bőrét, hogy ne száradjon ki, és gondoskodj a megfelelő napvédelemről! Fontos, hogy ne vidd túlzásba a napvédőszerek használatát, inkább tartsd távol a bőrét a tűző naptól!
 • Fürdesd hetente-kéthetente! Ehhez kizárólag kutyáknak való sampont és balzsamot használj, kerüld az emberek számára kifejlesztett készítményeket!
 • A füleket és a szemeket rendszeresen meg kell tisztítani a fertőzések elkerülése érdekében!
 • A fülekből az elhalt szőrt minimum pár havonta el kell távolítani, nehogy begyulladjon.
 • A tappancsokból is ki kell vágni a felesleges szőrt, mert begombásodhat, főleg, ha vizes, nedves marad.
 • Ha nem szeretnél bajlódni a szőr nyírásával, keress fel tapasztalt kutyakozmetikust!

Kinek való és kinek nem való a kopasz kutya?

habzsolásgátló tál

Habzsolásgátló kutyatál

  A kutyusok sokszor hajlamosak a habzsolásra, ami felfúvódáshoz, emésztési problémákhoz vezethet. A PetChef kínálatában már elérhető a habzsolásgátló szilikon tál, mely megakadályozza, hogy kedvenced túl nagy lendülettel lásson neki a falatozásnak és felesleges levegőt nyeljen. A barázdákkal ellátott tál emellett fizikai és szellemi stimulációt biztosít kedvencednek, hiszen a kutyusnak minden egyes falatért alaposan meg kell dolgoznia, ami remek unaloműző számára. Sőt, akkor is jól jön, ha szeretnéd lekötni szőrös barátod figyelmét például körömvágás vagy fazonírozás közben.
  megnézem

Mikor válaszd a kínai meztelen kutyát?

 • Ha kimondottan lakásbarát, kistermetű kutyában gondolkodsz.
 • Ha fontos számodra, hogy könnyen tanítható legyen.
 • Ha olyan háziállatra vágysz, aki minimálisan vedlik és nem lesz csupa szőr a kanapé vagy az autó.
 • Ha gyerekbarát kutyust szeretnél, aki jól kijön az idősekkel is.
 • Ha macska mellé is alkalmas társat keresel.
 • Ha lényeges szempont, hogy kedvenced minimálisat nyáladzon.

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha nagyobb testű kedvencben gondolkodsz.
 • Ha igazán aktív kedvencre vágysz, aki például elkísér a napi futásaid során.
 • Ha házőrző típust keresel.
 • Ha idegesít, ha kedvenced harapdál, csipked.
 • Ha olyan négylábút keresel, akit akár hosszabb időre is egyedül hagyhatsz.

És végül egy kis történelem: így alakult ki a kínai meztelen kutya fajta

A kínai meztelen kutyák nevük ellenére nem Kínából származnak. Egyesek afrikai eredetűnek gondolják őket, mások szerint Mexikóban voltak őshonosok.

A legvalószínűbb, hogy Afrikából érkeztek és mai méretüket köszönhetik a kínaiaknak.

Úgy tartják, hogy a kopasz kutyák már 1530-ban kísérték a kínai tengerészeket a nyílt tengereken, és a pestisjárványok idején vadásztak a fertőzött rágcsálókra. Kifejezetten patkányfogó képességükért tenyésztették és kereskedtek velük. Ma is világszerte megtalálhatók a kikötővárosokban.

A 19. század közepére a kopasz kutyák számos európai festményen és metszeten is helyet kaptak.

A kínaiak a kopasz kutyát mágikus gyógyító erővel rendelkezőnek gondolták; élő ágymelegítőként is használták. A takaró alá bújtatták őket éjszakára, hogy enyhítsék a reumás tüneteket vagy az asztmát.

A kínai császárok és tengerészek kedvelt ebei voltak.

A fajta népszerűsége az 1880-as években kezdett növekedni. Egy újságíró, Ida Garett és a tenyésztő, Dabra Woods nagyon megkedvelte a kínai meztelen kutyát. Ezért hírét vitték szerte Amerikában és tenyésztési programba is kezdtek. Ekkoriban már Európában is egyre inkább elterjedtek, Kínában azonban megcsappant létszámuk. Az Egyesült Államokban hivatalosan 1991-óta számít önálló fajtának.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük