Frissen főtt kutyaeledelek ausztrál juhászkutyádnak

Egy ausztrál juhászkutyával – vagy ahogyan sokan becézik, aussie-val – csupa kaland az élet. Napkeltétől napnyugtáig dolgozik és játszik, és hűséges és szeretetteljes személyiségével meghódítja a szíveket. Okos, céltudatos és nagyon ragaszkodik családjához. Igazi négylábú barát, de csak akkor, ha megfelelően gondoskodsz fizikai és mentális lefárasztásáról. Cikkünkből most megismerheted az ausztrál juhászkutya tulajdonságait, mindent megtudhatsz a tartásáról és etetéséről, így könnyen eldöntheted, hogy mennyire ideális számodra ez a kutyafajta.

Méret

Közepes | magassága: 46–58 cm, súlya: 16-32 kg

Mozgásigény

Nagy

Élettartam

13-15 év

Vérmérséklet

Intelligens, aktív, céltudatos, barátságos, szeretetteljes, védelmező

Etetés

Napi 2x

Ajánlott PetChef menü

Mennyei kenguru, Tanyasi marha

Színek

Az ausztrál juhászkutya külseje

Az ausztrál juhászkutya erős, izmos, atletikus testfelépítésű. Megjelenése tekintélyt parancsoló. Közepes hosszúságú vízálló szőrzete van, hogy esőben és hóban is megfelelően ellenálló legyen. A hideg éghajlaton élő aussie-kra a sűrűbb, nehezebb aljszőrzet jellemző.

Testét egyenes vagy hullámos szőr borítja, a fején és a füleken, a mellső lábak elülső részén és a sarkak alatt rövid, sima szőr található. A mellső lábak hátsó részét és a “gatyáját” mérsékelten hosszabb szőrszálak borítják. A nyakon és a mellkason hosszú, dús szőrzet ékeskedik. Farka rövid, erős fogazattal rendelkezik, fülei háromszögletűek.

Az ausztrál juhászkutya színek nagyon változatosak lehetnek. Négy alapszín létezik, amelyek kombinációja és különböző rajzolatai 16 lehetséges lehetséges variációt eredményeznek.

A négy alapszín:

 • vörös
 • fekete
 • kék merle (az ausztrál juhászkutya blue merle típusa márványos megjelenésű, fekete-szürke alapszínnel)
 • vörös merle (az ausztrál juhászkutya barna/vörös vagy bézs alapszínű márványos fajtája nagyon egyedi)

A szemek környékén és a füleken általában nem jellemző a fehér szín. Bár fehér foltok lehetnek, de nem uralkodó, ugyanis a fajta standard nem engedélyezi a fehér helyeket a testen és a teljesen pigmentáció-mentes orrot sem.

Az aussie-k szeme is többféle színű lehet, így kék, barna, amber és ezeknek variációi.

Marmagasságuk 46-58 centiméter, súlyuk 16-32 kilogramm.

ÉRDEKESSÉG: Az ausztrál juhászkutya mini változata, a miniatűr amerikai juhászkutya vagy törpe ausztrál juhászkutya története szorosan összefonódik az aussiké-val, küllemre is nagyon hasonlítanak, így sokszor össze is tévesztik őket. Bár méretükben ez a kutyák kisebbek, energikusságukban rendkívül hasonlóak.

Az ausztrál juhászkutya vérmérséklete és jelleme

Aussie

Az ausztrál juhászkutya szuperokos, sokoldalú, alkalmazkodó és energikus. Egy valódi főnök típus. Arra tenyésztették ki, hogy használja az eszét és döntéseket hozzon. Mindenben részt akar venni, ami körülötte történik, és aktív életmódra van szüksége ahhoz, hogy boldog legyen. Vérében van a terelés, atletikus mozgással, csipkedéssel, ugatással tereli a nyáját és adja a világ tudtára vezetői minőségét. Ha pedig nincs nyáj, akkor mindezt előszeretettel gyakorolja gyerekeken, más háziállatokon.

Amennyiben kertes házban élsz, nem árt megerősíteni a kerítést, mert ha blökidnek terelni támad kedve, könnyen meglóghat.

Remekül tud alkalmazkodni minden környezethez. Bár azt hinnénk, hogy csakis a kertes házak megfelelőek számára, valójában lakásban is tartható, ha több órányi mozgást tudsz biztosítani neki. Ellenkező esetben magányos, unatkozó és romboló eb válik belőle.

Ha jó nevelést kap, nagyon szeretetteljes, hűséges kutya, aki élvezi családja társaságát és mindent megtenne értük. A legtöbb terelőfajtához hasonlóan az ausztrál juhászkutya is veleszületett védelmezői hajlammal rendelkezik, ezért óvatos az idegenekkel szemben. Nem mindenkivel barátkozik, akivel találkozik, még a bőséges szocializáció ellenére sem. Remek házőrző, azonnal figyelmeztet, ha bármilyen betolakodót észlel.

Az ausztrál juhászkutya nevelése

Az ausztrál juhászkutya nagyon intelligens, ezért kulcsfontosságú a következetes és magabiztos nevelése, különben csakhamar a fejedre nő. Szereti, ha a dolgok – étkezés, séta, lefekvés – minden nap ugyanabban az időben történik, ezért elengedhetetlen rendszert vinni az életébe.

Nemcsak a mindennapjaiban nem szabad sajnálnod az időt a foglalkoztatására, hanem bizony a kiképzésére is rengeteg energiát kell fordítanod.

Imád dolgozni, ezért tanítsd meg neki, hogy hozza be az újságot, vigye ki koszos ruhákat a szennyeskosárba, segítsen neked a kertben, és ha végzett a házimunkával, készen áll majd arra, hogy sportoljon egy kicsit, elkísérjen túrázni vagy kerékpározni.

Íme néhány tipp az ausztrál juhászkutya neveléséhez:

 • Gondoskodj kutyusod korai szocializációjáról, találkozzon minél több emberrel, állattal, élethelyzettel, ellenkező esetben félénkké vagy agresszívvá válhat ismeretlen emberek jelenlétében.
 • Ismertesd meg minél több hanggal, az aussie-k ugyanis rendkívül érzékenyek és zajfóbia alakulhat ki náluk. Különösen zivatarok idején, ha nincsenek hozzászokva a hangos vagy váratlan hanghatásokhoz.
 • Szeret tanulni és keményen dolgozni, ezért rendszeresen gyakorolj vele, hogy nehogy romboló természetűvé váljon!
 • Az aussie előszeretettel harapdál és kergetőzik, ami nem feltétlen szerencsés családtagok és más háziállatok esetén, azonban az engedelmességi órákkal könnyedén leszoktathatod erről.
 • Kerüld a kemény verbális vagy fizikai bánásmódot, inkább a jutalmazást részesítsd előnyben nevelése során!
 • Ha sok mozgást és figyelmet biztosítasz kedvencednek, jó eséllyel szoktathatod le a felesleges ugatásról.

PETCHEF TIPP: Ausztrál juhászkutyád neveléséhez, kiképzéséhez természetesen szükséged lesz ízletes, de egészséges jutalomfalatokra. Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, és ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot, de lehetőleg glutént sem, ami kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy -allergiát.

A PetChef kínálatában már elérhetőek az ínycsiklandóan finom és omlós rágókák, amelyek fagyasztva szárított eljárással készülnek friss tőkehalból és farkashalból. Tökéletes választás kutyusod jutalmazására!

kutyanyakorv kutyaporaz szett

Kutyanyakörv és kutyapóráz szett

  PetChef x Collarful kapszula kollekció: egyedi stílus & cuki megjelenés. Rendeld együtt a PetChef kutyanyakörv és kutyapóráz szettünket, amit a PetChef cuki mintái díszítenek! Ezek a gyönyörű, kézzel készült darabok igazi remekművek, a minőségre pedig a Collarful márka a garancia. Ahogy kutyusod etetésében, úgy a megjelenésében se köss kompromisszumokat: kedvenced a legjobbat érdemli!
  megnézem

Az ausztrál juhászkutya betegségei, életmódbeli tanácsok

Ahhoz, hogy ausztrál juhászkutyád kiegyensúlyozott, hosszú és egészséges kutyaéletet élhessen, érdemes az alábbiakra odafigyelni:

 • Csakis minőségi kutyaeledel kerüljön a tányérjára.
 • Soha ne adj neki olyan ételt, ami mesterséges adalékanyagokat, tartósítószert tartalmaz!
 • Rendszeresen mérd a súlyát és ha hízást tapasztalsz, csökkentsd az ételmennyiséget!
 • 1-1,5 évente vidd el kutyusodat teljes körű egészségügyi kivizsgálásra, illetve ha bármi szokatlan tünetet, problémát tapasztalsz, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Nézzük most meg, mit tehetsz, hogy a lehető legegészségesebb kiskutyát válaszd!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos az ausztrál juhászkutya népszerűségének köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések közt hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

Az ausztrál juhászkutya betegségei

Az ausztrál juhászkutyák általában egészségesek, de náluk is kialakulhatnak bizonyos problémák, például csípőízületi diszplázia, különböző szembetegségek. Hajlamosak az allergiára és érzékenyek lehetnek bizonyos gyógyszerekre. Életkoruk átlagosan 13-15 év, azonban előfordul, hogy öröklött betegségek vagy rossz tartás miatt nem érik meg ezt a kort.

Milyen betegségekkel találkozhatsz az ausztrál juhászkutyáknál?

Collie szembetegség

Ez a kutyák örökletes fejlődési rendellenessége. A problémát a szem fejlődését meghatározó gén mutációja okozza. Ez a szem számos rétegének hibáját eredményezi.

A leggyakoribb jele a vakság. A látásvesztés mértéke a fejlődési rendellenesség súlyosságától függően változhat. Sok kutya látása normális, de előfordulhat látásvesztés vagy vakság, különösen, ha a kutyus retinája levált.

A betegségre utalhat ezen kívül a normálisnál kisebb, vagy a mélyen a szemüregbe süllyedt szemgolyó.

Sajnos a betegség nem visszafordítható. Részleges retinaleválás esetén lézeres műtéttel meg lehet kísérelni a retina újbóli rögzítését, ha időben felfedezik a problémát.

Szürkehályog

A szürkehályog gyakran a progresszív retina atrófiával együtt fejlődik, és a szemlencse homályosságát okozza. Az érintett szemen külső szemlélőként is észlelhető a hártyára hasonlító hályog. A probléma örökletes és bár általában idős korban jelentkezik, bármely életkorban előfordulhat.

Süketség

A kutyusok süketsége lehet veleszületett, illetve az öreg kutyák gyakori betegsége a hallás részleges elvesztése. Gyógyítására nincs lehetőség. A figyelmetlenség vagy a parancsszavakra történő lelassult reakció gyakran a halláskárosodás első jele.

Könyökízületi diszplázia

A könyökízületi diszplázia során a könyökízületet alkotó karcsont és két alkarcsont egymással érintkező ízületi felszíne nem illeszkedik megfelelően. Emiatt helyenként feszülés, más helyen pedig instabilitás jön létre a könyökízületben. Ennek következményeként porcleválások (anconeus és coronoideus leválás), porcdegeneráció (oszteokondró-zis dissecans), porckopásokkal, porcfelrakódásokkal kísért degeneratív ízületi betegség, arthrosis jön létre a könyökízületben.

Epilepszia

Az epilepszia egy olyan agyi működési zavar, amelynek során az agy egyes területein fokozott elektromos tevékenység keletkezik. Ez a fokozott agyi aktivitás megzavarja az idegsejtek ingerületi, illetve gátló folyamatainak egyensúlyát, és izgalmi túlsúlyt eredményez.

Az epilepszia a kutyák gyakori idegrendszeri betegsége. Tünetei változatosak lehetnek, mivel a betegségnek is többféle típusa van. A kutya epilepsziáról itt olvashatsz részletesebben >>

Csípőízületi diszplázia (HD)

Ez egy örökletes rendellenesség, amelynek lényege, hogy a csípőízület vérellátása nem megfelelő. Ezért ezen a területen a combcsont felső területei károsodnak. Már 4 hónapos kutyusoknál is jelentkezhet, de mindenképpen 1 éves kor alatt jellemző.

A diszplázia eleinte sokszor tünetmentes, a kutyus idősödésével azonban gyulladás, fájdalom és sántítás alakulhat ki. Egyik legjellemzőbb tünete, hogy a kutya húzza a lábát. Bár tornáztatással és megfelelő diétával sokat lehet javítani az állapoton, teljesen nem gyógyítható.

Mivel csípődiszpláziával diagnosztizált kutya nem tenyészthető, mindenképp kérj negatív teszteredményt a tenyésztőktől!

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés során a szervezet nem tudja fenntartani a megfelelő pajzsmirigy hormonszintet. Ennek jelei közé tartozik a súlygyarapodás, a szőrzet elvékonyodása, a száraz bőr, a lassú szívverés és a hideg iránti érzékenység. Mivel a pajzsmirigy alulműködés progresszív állapot, ha a fenti jelek bármelyikét észleled, mindenképp vizsgáltasd ki kutyusodat állatorvossal. A pajzsmirigy alulműködés könnyen kezelhető napi gyógyszeres kezeléssel, amelyet a kutya egész életében folytatni kell. Érdemes a tenyésztőtől információt kérni a kölyökkutya nagyszüleinek pajzsmirigy állapotáról, hiszen így megtudható, hogy a probléma előfordult-e a vérvonalon.

Osteochondritis dissecans (OCD)

Az osteochondritis dissecans (OCD) a porc betegsége, amely a kutya különböző ízületeit érinti. Az ízületek sérülése, örökletes tényezők, hirtelen növés, hormonális egyensúlyhiány és helytelen táplálkozás vezethet kialakulásához. Az OCD főként a nagytestű kutyáknál jelentkezik. Megtámadhatja a váll-, könyök- és térdízületeket, de többnyire a vállat érinti. A beteg ízületek miatt a kutya sántítani kezd. A vállízület betegségénél rövidebbeket lép mellső lábával, mert el akarja kerülni, hogy ízületei megfeszüljenek. Ha idővel mindkét mellső lábat megtámadja a betegség, a kutya vonakodva fog csak mozogni. A beteg vállízületek mozgatása nagy fájdalommal járhat, erőltetett mozgatása a betegség súlyosbodásával járhat.

Progresszív retina atrófia (PRA)

Genetikai öröklődésű szembetegség, amelynek során a szemben található ideghártya károsodik, a benne található fényérzékelő sejtek, csapok és pálcikák degenerálódnak, sorvadnak. A látás folyamatosan romlik, majd teljes vakság is bekövetkezhet. A betegség sajnos mai ismereteink szerint nem gyógyítható. Erre a betegségre is elérhető genetikai szűrővizsgálat.

Ezen kívül az ausztrál juhászkutyáknál gyakori az allergia, a gyógyszerérzékenység, valamint nagyobb számban fordulhatnak elő daganatos megbetegedések.

Extra tipp: Bár a legtöbb ausztrál juhászkutya hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

Az ausztrál juhászkutya etetése

Az ausztrál juhászkutyák etetésével kapcsolatos igények alapvetően ugyanazok, mint bármely más kutyafajta esetében. Amellett, hogy az étel ízletes legyen, törekedni kell arra is, hogy tartalmazzon minden fontos tápanyagot és legyen mentes minden olyan összetevőtől, ami árthat kutyusodnak.

Mivel az aussie nagyon mozgékony, szerencsére nem kell hízástól tartanod. A napi kétszeri etetés ideális számára.

Ugyan sok helyen olvashatod, hogy a száraztápos etetés tökéletes a kutyák számára, a száraztápok nagy része azonban nem megfelelő választás. Ezek ugyanis olyan silány minőségű összetevőkből készülnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, és akár allergiát is okozhatnak. Ezen kívül lényeges tudnivaló, hogy bár sok helyen az extra magas hústartalmat hirdetik, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok szerint vese- és májproblémákat okozhat.

Petchef Mennyei Kenguru Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Mennyei kenguru menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod nagytestű, idős, ízületi gyulladással, hasnyálmirigy problémákkal, vagy diszpláziával küzd, esetleg cukorbeteg? Akkor válaszd a Mennyi kenguru eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a kenguruhús mellett, helyet kapott egy kis köles, quinoa, sütőtök, édesburgonya, friss erdei áfonya, valamint kurkuma és gyömbér is. A kenguruhús rendkívül magas omega-3 tartalommal, valamint hipoallergén hatással is rendelkezik, így ideális azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. A gyömbérnek és a kurkumának köszönhetően extra támogatás nyújt kutyusod ízületei számára. Biztosítja a porcok, ízületek, inak, csontok rugalmasságát és csökkenti az öregedéssel járó ízületi merevséget.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

Vegyes etetés – jó megoldás a tisztán száraztápos etetés helyett

A tisztán száraztápos etetés helyett még mindig pénztárcakímélő, de egészségesebb megoldás az úgynevezett vegyes etetés. Ez azt jelenti, hogy a száraztápot valamilyen – mondjuk 50-50%-os arányban – kevered össze egy másik, magasabb víztartalmú prémium kutyaeledellel, például esetünkben PetChef eledellel. Ilyenkor értelemszerűen a kutyus testsúlyának megfelelő mennyiségből csak a választott aránynak megfelelő mennyiséget kell venni – tehát 50-50%-os aránynál 50%-ot az adott eledelből.

A vegyes etetés további előnye, hogy mivel a táp általában ugyanaz marad, a hozzászokási idő is rövidebb. A kutyusok étvágya is javul, hiszen míg önmagában a száraztáp nem túl vonzó, “valódi” étellel keverve már étvágygerjesztőbb.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy hetente ellenőrizd a kutyus testsúlyát, és szükség szerint igazíts a mennyiségeken!

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket ausztrál juhászkutyádnak is.

Az ausztrál juhászkutya mozgásigénye, játék

Ausztral Juhaszkutya Mozgasigenye

Az aussie-knak rendszeres, többórás mozgásra van szükségük. Ugyanakkor arra érdemes odafigyelni, hogy a kölyökkutyáknak még nem tesznek jót a kemény edzések. Sőt, legalább egyéves korukig nem szabad hagyni, hogy kemény felületeken, például betonon fussanak, vagy sokat ugráljanak. Ez megterhelheti a még fejlődő csontrendszerüket, és jövőbeli ízületi problémákat okozhat.

Az ausztrál juhászkutya rajong a kutyasportokért. Remekel agilityben, flyballban, szereti a frizbizést, jeleskedik a terelésben, engedelmességben és nyomkövetésben. A napi néhány órás séták, kocogások vagy túrák, valamint néhány otthoni tréning szintén segít kielégíteni a mozgásigényét.

A kutyusok amellett, hogy telve vannak energiával és imádnak kedvükre rohangálni, szívesen pallérozzák képességeiket, ezért sok idő kell testi és szellemi stimulációjukhoz. Ha azt várod el tőlük, hogy a nappalokat a hátsó kertben töltsék teljes nyugalomban, esténként meg csendes társaságot nyújtsanak, miközben a kedvenc műsorodat nézed, az biztos út ahhoz, hogy ugató, unatkozó, romboló ebek váljanak belőlük.

Az ausztrál juhászkutya ápolása

Bár az ausztrál juhászkutyának sok szőre van és elsőre ijesztőnek tűnhet ápolási igénye, valójában rendben tartása nem olyan sok munka, mint elsőre gondolnád.

Lássuk, hogy mire érdemes odafigyelned a mindennapok során:

 • Rendszeresen keféld ki a szőrzetét, távolítsd el az elhalt szőrszálakat, amelyek egyébként a ruhádon vagy bútoraidon éktelenkednének.
 • Az aussie-t nem szükséges rendszeresen fürdetni, csak ha a sportolás, játékok során extra koszmennyiséget szedett fel a blöki.
 • Füleit hetente ellenőrizd, nézd meg, hogy nincsenek-e fertőzésre utaló jelek, például kipirosodás, illetve nem észlelsz-e kellemetlen szagot.
 • Havonta egyszer vagy kétszer vágd le a körmeit, ha nem kopik természetes módon, hogy megelőzd a fájdalmas szakadásokat és más problémákat.
 • Az ausztrál juhászkutyák hajlamosak a szembetegségekre, ezért sűrűn vizsgáld meg a szemeit, hogy nem tapasztalsz-e kipirosodást, váladékozást.
 • A fogak egészségének megőrzéséhez rendszeresen távolítsd el a kutyus fogairól a lepedéket, amelyből fogápolás hiányában fogkő alakulhat ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet. Iktasd be a napi fogmosást kutya fogkrémmel és fogkefével.

+1 FOGÁPOLÁSI TIPP: A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában megtalálod a szuper ízletes farkashal bőr vagy tőkehal bőr rágókákat, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Kinek való és kinek nem való az ausztrál juhászkutya?

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Mikor válaszd az ausztrál juhászkutyát?

 • Ha egy nagyon energikus kutyafajtát választanál, aki része aktív, sportos életednek.
 • Ha intelligens, könnyen tanítható fajtára vágysz.
 • Ha hűséges társat keresel.
 • Ha elegendő időt tudsz tölteni kedvenc négylábúddal, biztosítva számára a megfelelő mennyiségű mozgást és szellemi stimulációt.
 • Ha egy remek házőrzőre van szükséged.
 • Ha jól alkalmazkodó társban gondolkodsz.

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha kis mozgásigényű, lustizós blöki lenne számodra az igazi.
 • Ha nem élsz aktív életet és ezt kutyádnak sem tudod biztosítani.
 • Ha sokat akarod egyedül hagyni kutyusodat.
 • Ha nem szereted, ha kutyaugatástól hangos a ház.

És végül egy kis történelem: így alakult ki az ausztrál juhászkutya fajta

Bár ausztrál juhászkutyának nevezik, mégis egy amerikai születésű fajtáról van szó. Az aussie-kat eredetileg arra fejlesztették ki, hogy az USA nyugati részén élő farmerek segítségére legyenek és tereljék a jószágokat. Ugyan a legtöbb kutyus ma már családban él és nem foglalkozik tereléssel, néhányan azonban még mindig végeznek ilyen munkát.

Számos elmélet létezik arról, hogy milyen fajtákból hozták létre az ausztrál juhászkutyát. Valószínű, hogy az aussie ősei között collie és pásztorkutya típusú kutyák is vannak, akik az 1840-es években Ausztráliából behozott juh szállítmányokkal érkeztek, innen ered az elnevezésük is. A tenyésztők arra törekedtek, hogy tökéletesítsék terelőképességüket, és olyan kutyát hozzanak létre, amely sokoldalú, keményen dolgozik és nagyon intelligens.

A fajta elsősorban a II. világháború utáni években lett népszerű, ami együtt járt a western stílusú lovaglás iránti megújult érdeklődéssel. A rodeók és lovasbemutatók közönségét, valamint a westernfilmek és tévéműsorok nézőit lenyűgözték a cowboyok mellett dolgozó atlétikus mozgású kutyusok. És bár a nagyközönség rajongott értük, az Amerikai Kennel Klub mégis csak 1993–ban ismerte el a fajtát.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük