A tacskó még mindig az egyik legnépszerűbb kistestű kutyafajta, amiről ezernyi elnevezése is árulkodik. Tacskó, tacsi, dachshund, dakszi, borzeb, kolbászkutya – ezek mind-mind a kicsi, ámde annál nagyobb hírű vadász elnevezései. Hírnevét intelligenciájának, önálló gondolkodásának, de vicces külsejének is köszönheti, és persze a csomag részeként érkező ravaszságának, makacsságának is. Mindezekkel együtt a tacskó egy igazán szerethető, különleges egyéniségű társ. Cikkünkben összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

Méret

normál: kb. 9kg | törpe: 6-7 kg | nyúlász: max. 3 kg

Mozgásigény

Alacsony

Élettartam

12-16 év

Vérmérséklet

Önálló, erős vadászösztön

Etetés

Ízületvédő, alacsony zsírtartalmú eledel

Ajánlott PetChef menü

Mennyei kenguru, Szüreti pulyka

Színek

A tacskó külseje

A tacskó védjegye a hosszúra nyúlt, tömzsi test, rövid lábacskákkal, amely oly sokszor volt már gúnyolódás tárgya. Ez a testfelépítés azonban semmiképpen sem lebecsülendő. Tökéletesen szolgálja ugyanis a fajta kitenyésztésének eredeti célját, nevezetesen a rókák, borzak, nyulak felhajtását a vadászat során.

De nem csak az egyébként meglepően fürge test alkalmas erre a célra: a tacskó orra hosszú, harapása erős, szinte harapófogóra emlékeztet, mancsai szélesek, ásásra termettek. Szeme nagy, tekintete pedig elbűvölő, főleg ha könyörgésről van szó. Fülei testéhez képest nagyok, V alakban kertezik a hosszú, szép pofit.

Tacskó fajták

A tacskónak méret szerint 3 fajtája van – az egyes méreteket egyébként nem súlyuk, hanem mellkasméretük alapján különítik el egymástól.

 • Normál tacskó: Mellkasmérete 35 cm vagy annál több, súlya 9 kg
 • Törpe tacskó: Mellkasmérete 30-35 cm, súlya 6-7 kg
 • Nyúlász vagy kaninchen tacskó: mellkasmérete 30 cm alatti és maximum 3 kg a súlya

Tacskó színek

Fehér tacskó nem létezik, hiszen teljesen ésszerűtlen volna: hogyan tudna észrevétlenül közlekedni egy hófehér vadász az erdőben? Ezen kívül a tacskó színei igen változatosak. A leggyakoribb színek a következők:

 • Egyszínű: vörös, sárga és cservörös
 • Két színből álló: fekete barna, sötét alapon világos foltos

Nagyon népszerűek az úgynevezett harlekin tacskók, a pöttyös, foltos tacsikat nevezik így.

A tacskó szőrzetének típusai

Nem csak színben és méretben, de a szőrzet típusát tekintve is három különböző típusú tacskóval lehet találkozni:

 • Rövidszőrű tacskó: fényes, testhezálló szőrzet, amely kellemes, puha tapintású – számítani kell rá azonban, hogy a rövid szőrű fajta egész évben vedlik egy kicsit
 • Hosszúszőrű tacskó: csillogó, selymes, puha szőrzet. Ez a típus évente 2x vedlik nagyobb mennyiségben. Nyugodtabb, csendesebb természetet tulajdonítanak az ilyen tacsiknak.
 • Szálkásszőrű tacskó: durva tapintású szőrzettel és a jellegzetes bajusszal rendelkezik. Sokak szerint igazi bajkeverő.

Petchef Szalkasszoru Tacsko

A tacskó vérmérséklete és jelleme

Ahogy már említettük, a tacskók elsődleges alkalmazási területe a vadászatokon volt, ahol kotorékebeknek használták őket. Az ő feladata volt tehát, hogy a kisebb vadakat kiűzze búvóhelyükről. Mérete miatt arra nem volt alkalmas, hogy maga is harcba szálljon, nyomkeresésben azonban jeleskedett.

A vadászkutya léthez azonban jó adag bátorság, függetlenség, önálló döntéshozatali képesség szükséges, ami napjainkban is eléggé meghatározza a tacskó jellemét. Így aztán ha egy tacskó tulajdonosa szeretnél lenni, akkor számolj a következőkkel. A tacskó:

 • Önálló gondolkodású, makacs
 • Emiatt néha konfliktusba keveredik nagyobb kutyákkal is, mert úgy érzi neki is jár a kellő tisztelet
 • Nem lesz sosem igazi öleb, bár a simogatást kedveli, ha éppen van hozzá kedve
 • Jó jelzőkutya, de eléggé ugatós fajta
 • Nagyon okos, de egyben ravasz is, szereti bosszantani a gazdit
 • Nehéz szobatisztaságra tanítani, mivel nem igazán érti, mi szükség van erre
 • Az élete árán is megvédené a gazdáját, de emiatt gyanakvó az idegenekkel
 • Kijön a gyerekekkel, de gyermek mellé nem feltétlenül az első számú választás
 • Kijön más háziállatokkal, de vadászkutya lévén az udvarban futkározó “betolakodók” a szemében pusztán zsákmányt jelentenek

Ugyanakkor abban biztos lehetsz, hogy tacskó tulajdonosként egy igazi imádnivaló egyéniség lesz a kutyusod, aki egyben büszke és független. Ha első kutyának szeretnéd, akkor számíts arra, hogy nem a legkönnyebben kezelhető fajtát választottad.

A tacskó nevelése

A tacskó nagyon intelligens fajta, de a fent említettek miatt már egészen kis korától nagy következetességgel kell nevelni. Makacs természetéhez sok türelemre és mindenekelőtt világos, egyértelmű szabályokra lesz szükséged.

Íme néhány tipp a neveléséhez:

 • A visszahívás megtanulása első számú prioritást élvez, ha bárhol, bármikor szabadon szeretnéd engedni kutyusodat – a vadászösztönt ugyanis nem könnyű kordában tartani.
 • Már egészen kicsi korától szocializáld! Vidd minél előbb gyerekek, idegenek, más kutyák közé, ha azt szeretnéd, hogy barátságos legyen a kutyusod!
 • A tacskó imád ásni és kitartó – éppen ezért a legjobb, ha folyamatos elfoglaltságot találsz a számára, illetve kijelölsz számára egy helyet, ahol szabad ásnia.
 • A szobatisztaság megtanulásában, a féktelen természet megzabolázásában és az utazáshoz szoktatásban nagy segítség, ha kedvencedet ketrechez szoktatod – de sose tartsd 1-2 óránál többet bezárva!
 • Ez a fajta óriási kitartással képes könyörögni 1-2 lopott falat reményében, viszont hajlamos az elhízásra, ezért ne engedj neki!

Petchef Tacsko Nevelese

A tacskó betegségei, életmódbeli tanácsok

A tacskó többnyire különösen hosszú, egészséges életet él. De mint minden fajtának, a kolbászkutyának is megvannak a maga fajtára jellemző betegségei. Lássuk, mire kell figyelned!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. A szaporítókat mindenképp kerülni kell, őket sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek, klubnak
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Érdekli, hogy milyen célra, milyen körülmények között szeretnéd tartani a kölyköt

Fontos tudnivaló, hogy biztonyos örökletes betegségeket a kutyus 2 éves kora előtt nem lehetséges kiszűrni. Felelősségteljes tenyésztő tehát 2 éves kor alatt nem engedi szaporodni a kutyáit.

A tacskó tartása

A tacskó nem kifejezetten kerti kutya, ugyanis nem tűri jól a kinti hideget. Ha kint szeretnéd tartani, a jól szigetelt kutyaház a minimum, de szerencsésebb fűtött garázsban kialakítani a helyét. Lakásban kiválóan tartható.

Petchef Hosszuszoru Tacsko

A tacskó betegségei

Tacskóbénulás, azaz intervertebrális lemezbetegség:

Az intervertebrális lemezbetegségben (IVDD) szenvedő kutyáknál a porckorong közepe elmeszesedik, a kapszula pedig törékennyé válik. A porckorong kapszula figyelmeztetés nélkül elrepedhet, így a gerincvelő közepén lévő elmeszesedett anyag bejuthat a gerinccsatornába és nyomást gyakorolhat a gerincvelőre. Milyen tünetek esetén gyanakodj IVDD-re?

 • Nyak-, végtag- vagy hátmerevség
 • A hátsó lábak húzása
 • Nyilvánvaló fájdalom futás vagy ugrás közben
 • Fokozott érzékenység a mozgásra vagy érintésre
 • Csökkent aktivitás

A kezelés a betegség súlyosságától függően lehet gyógyszeres, esetleg műtéti és olyan kiegészítő kezelések, mint a masszázs, víz alatti futópad, elektromos stimuláció is szóba jöhetnek. A tacskóbénulás esélyét jelentősen csökkenti,megóvod az elhízástól, valamint érdemes a lépcsőn inkább felemelni, kanapéra (ha felengeded), vegyél inkább speciális rámpát.

Fogászati betegségek

A tacskók, különösen a törpetacskók hajlamosak a gyors fogszuvasodásra és a fogágybetegségre. Fogai zsúfoltan helyezkednek el az állkapcsában, ezért az ételdarabok könnyen beszorulnak a fogak közé, lepedék- és fogkő-lerakódást okozva. Ezért a tacskók hajlamosak a korai fogvesztésre. Sokat javíthatsz a helyzeten, ha hetente több alkalommal megmosod a kutyusod fogát speciális kutyáknak kifejlesztett fogkrémmel, vagy a fogakat tisztító rágókát adsz neki.

Cushing-szindróma

A Cushing-szindróma egy hormonális eredetű betegség, amely során a mellékvesék túl sok kortikoszteroid hormont termelnek. Tünete a túlzott vízfogyasztás, nagy mennyiségű vizelet ürítése, sorvadt izmok, fáradékonyság, gyengeség. Ezen kívül jellegzetes bőrtünetek tapasztalhatóak: kétoldali szimmetrikus szőrhullás a törzsön, elvékonyodott bőr és szőrzet. Élethosszig tartó gyógyszeres kezelés, valamint rendszeres állatorvosi vizsgálat lehet szükséges, bizonyos esetekben műtét is szóba jöhet.

PRA (progresszív retina atrófia)

Örökletes szembetegség, a szemben található ideghártya károsodásával jár. Eleinte farkasvakság tapasztalható, majd a látás folyamatosan romlik, teljes vakság is bekövetkezhet. Sajnos a betegség jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható. Genetikai szűrővizsgálattal azonban kiszűrhető, emiatt is lényeges a megfelelő tenyésztő kiválasztása.

Szürkehályog

A tacskók az átlagnál is hajlamosabbak a szürkehályogra, amely gyakran a PRA-val együtt fejlődik. A szemlencse lassan homályossá válik, kívülről is jól látható a hártyára emlékeztető hályog. Ez a betegség is örökletes.

Epilepszia

Sajnos a tacskók genetikailag hajlamosabbak az epilepsziára, ami csak önmagában, vagy egy fejsérülést követően is kialakulhat. Fontos, hogy már az első roham után vidd állatorvoshoz kedvencedet, a gyógyszeres kezelés sokat javíthat állapotán.

Extra tipp: bár a legtöbb a tacskó hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kiskutyakorban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

Petchef Tacsko Jellemzoi

A tacskó etetése

A tacskó nem mondható válogatós fajtának, éppen ellenkezőleg: bármit és bármikor szívesen felfal. Kis termete miatt azonban könnyű túletetni, különösen akkor ha netán egy lustább négylábúról van szó. Érdemes éppen ezért alacsony zsírtartalmú ételeket választani a számára. A gerinc egészségének megőrzéséért az ízületek védelmére kifejlesztett eledel ugyancsak jó választás lehet.

Petchef Mennyei Kenguru Kutyaeledel 3

Mennyei kenguru kutyaeledel

megnézem

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod bármelyik menünket tacskódnak is.

A mi ajánlatunk:

 • Szüreti pulyka kutyaeledel: azoknak a kutyusoknak, akikre könnyen felszaladnak a kilók.
 • Mennyei kenguru menü: szintén rendelkezik hipoallergén hatással, gyömbér és kurkuma tartalma pedig az ízületek egészségét is támogatja. Édeskés íze miatt a finnyás kutyusok is szeretik.

A tacskó mozgásigénye, játék

A tacskó mozgásigénye nem magas, már a napi 2×10 perc séta is elegendő lehet neki. Ugyanakkor szívesen elkísér a hosszabb lélegzetvételű sétákra is, feltéve, ha hagysz neki elegendő időt körbeszaglászni, bóklászni.

Azt viszont jó, ha tudod, hogy sok elfoglaltságra van szüksége, máskülönben unatkozni (és ezzel együtt esetleg bosszantani) kezd:

 • Imád labdázni
 • Az apportírozás is neki való
 • Nyomkeresésben is kiváló: szereti megkeresni az elrejtett játékokat

Idősebb korukban a tacskók hajlamosak a lustálkodásra, ezért az etetést és a mozgást ehhez kell igazítani.

A tacskó ápolása

A tacskó nem túl ápolás igényes, de heti pár alkalommal érdemes átkefélni a szőrét. A hosszú szőrű fajtánál ez különösen érvényes. Ezen kívül a következőkre kell figyelni:

 • Fésülködésnél nézd át a fülecskéket, szükség esetén nedves törlőkendővel töröld át őket!
 • Töröld meg a szemeket is!
 • Mosd meg a fogakat!
 • Nézd meg, hogy kell-e vágni a karmaiból!
 • Nézd át a tappancsokat! Mivel a tacskó imád belegázolni a bozótba, könnyen összeszedhet valamilyen élősködőt vagy toklászt!

Kinek való és kinek nem való a tacskó?

Mikor válaszd a tacskót?

 • Ha türelmes és következetes vagy
 • Ha nem zavar, hogy kutyusod független, önálló
 • Ha jó a humorod és nem zavar egy kis huncutság
 • Ha szeretnél egy okos, intelligens, éber kutyust különleges egyéniséggel
 • Ha lakásban laksz, de nem kell sokat lépcsőzni

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha egy bújós ölebet szeretnél
 • Ha sok a lépcső a lakhelyeden
 • Ha túl engedékeny vagy

És végül egy kis történelem: így alakult ki a tacskó fajta

A tacskó története évszázadokra nyúlik vissza, de érdekes módon jellegzetességeit csak a 19. század végén írták le. Ősei már az ókori Egyiptomban jelen lehettek, ahol az ásatások során rövid lábú kutyák maradványait tárták fel. A ma ismert tacsi Németországból származik, elnevezése is német: a Dachshund jelentése borzkutya. A XV. században rókakopókból, pincserekből, a szálkásszőrű fajtát schnauzerből, a hosszú szőrű fajtákat szetter spánielekből tenyészthették ki.

A fajta hosszú ideig a nemesség kiváltsága volt, olyan rajongói voltak, mint Napoleon, Picasso, Andy Warhol vagy éppen Clint Eastwood. Németországban a világháború után egy időre visszaesett a népszerűsége, de aztán az 1972-ben megrendezett Olimpiai Játékok kabalája újra egy Waldi nevű tacskó lett. Bár még mindig sok rajongója van, a többi kistestű kutyafajta elterjedésével már kevesebben tartanak tacskót.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

4 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

3 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

4 390 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

3 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.