A tacskó még mindig az egyik legnépszerűbb kistestű kutyafajta, amiről ezernyi elnevezése is árulkodik. Tacskó, tacsi, dachshund, dakszi, borzeb, kolbászkutya – ezek mind-mind a kicsi, ámde annál nagyobb hírű vadász elnevezései. Hírnevét intelligenciájának, önálló gondolkodásának, de vicces külsejének is köszönheti, és persze a csomag részeként érkező ravaszságának, makacsságának is. Mindezekkel együtt a tacskó egy igazán szerethető, különleges egyéniségű társ. Cikkünkben összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

Méret

normál: kb. 9kg | törpe: 6-7 kg | nyúlász: max. 3 kg

Mozgásigény

Alacsony

Élettartam

12-16 év

Vérmérséklet

Önálló, erős vadászösztön

Etetés

Ízületvédő, alacsony zsírtartalmú eledel

Ajánlott PetChef menü

Mennyei kenguru, Szüreti pulyka

Színek

A tacskó külseje

A tacskó védjegye a hosszúra nyúlt, tömzsi test, rövid lábacskákkal, amely oly sokszor volt már gúnyolódás tárgya. Ez a testfelépítés azonban semmiképpen sem lebecsülendő. Tökéletesen szolgálja ugyanis a fajta kitenyésztésének eredeti célját, nevezetesen a rókák, borzak, nyulak felhajtását a vadászat során.

De nem csak az egyébként meglepően fürge test alkalmas erre a célra: a tacskó orra hosszú, harapása erős, szinte harapófogóra emlékeztet, mancsai szélesek, ásásra termettek. Szeme nagy, tekintete pedig elbűvölő, főleg ha könyörgésről van szó. Fülei testéhez képest nagyok, V alakban kertezik a hosszú, szép pofit.

Tacskó fajták

A tacskónak méret szerint 3 fajtája van – az egyes méreteket egyébként nem súlyuk, hanem mellkasméretük alapján különítik el egymástól.

 • Normál tacskó: Mellkasmérete 35 cm vagy annál több, súlya 9 kg
 • Törpe tacskó: Mellkasmérete 30-35 cm, súlya 6-7 kg
 • Nyúlász vagy kaninchen tacskó: mellkasmérete 30 cm alatti és maximum 3 kg a súlya

Tacskó színek

Fehér tacskó nem létezik, hiszen teljesen ésszerűtlen volna: hogyan tudna észrevétlenül közlekedni egy hófehér vadász az erdőben? Ezen kívül a tacskó színei igen változatosak. A leggyakoribb színek a következők:

 • Egyszínű: vörös, sárga és cservörös
 • Két színből álló: fekete barna, sötét alapon világos foltos

Nagyon népszerűek az úgynevezett harlekin tacskók, a pöttyös, foltos tacsikat nevezik így.

A tacskó szőrzetének típusai

Nem csak színben és méretben, de a szőrzet típusát tekintve is három különböző típusú tacskóval lehet találkozni:

 • Rövidszőrű tacskó: fényes, testhezálló szőrzet, amely kellemes, puha tapintású – számítani kell rá azonban, hogy a rövid szőrű fajta egész évben vedlik egy kicsit
 • Hosszúszőrű tacskó: csillogó, selymes, puha szőrzet. Ez a típus évente 2x vedlik nagyobb mennyiségben. Nyugodtabb, csendesebb természetet tulajdonítanak az ilyen tacsiknak.
 • Szálkásszőrű tacskó: durva tapintású szőrzettel és a jellegzetes bajusszal rendelkezik. Sokak szerint igazi bajkeverő.

Petchef Szalkasszoru Tacsko

A tacskó vérmérséklete és jelleme

Ahogy már említettük, a tacskók elsődleges alkalmazási területe a vadászatokon volt, ahol kotorékebeknek használták őket. Az ő feladata volt tehát, hogy a kisebb vadakat kiűzze búvóhelyükről. Mérete miatt arra nem volt alkalmas, hogy maga is harcba szálljon, nyomkeresésben azonban jeleskedett.

A vadászkutya léthez azonban jó adag bátorság, függetlenség, önálló döntéshozatali képesség szükséges, ami napjainkban is eléggé meghatározza a tacskó jellemét. Így aztán ha egy tacskó tulajdonosa szeretnél lenni, akkor számolj a következőkkel. A tacskó:

 • Önálló gondolkodású, makacs
 • Emiatt néha konfliktusba keveredik nagyobb kutyákkal is, mert úgy érzi neki is jár a kellő tisztelet
 • Nem lesz sosem igazi öleb, bár a simogatást kedveli, ha éppen van hozzá kedve
 • Jó jelzőkutya, de eléggé ugatós fajta
 • Nagyon okos, de egyben ravasz is, szereti bosszantani a gazdit
 • Nehéz szobatisztaságra tanítani, mivel nem igazán érti, mi szükség van erre
 • Az élete árán is megvédené a gazdáját, de emiatt gyanakvó az idegenekkel
 • Kijön a gyerekekkel, de gyermek mellé nem feltétlenül az első számú választás
 • Kijön más háziállatokkal, de vadászkutya lévén az udvarban futkározó “betolakodók” a szemében pusztán zsákmányt jelentenek

Ugyanakkor abban biztos lehetsz, hogy tacskó tulajdonosként egy igazi imádnivaló egyéniség lesz a kutyusod, aki egyben büszke és független. Ha első kutyának szeretnéd, akkor számíts arra, hogy nem a legkönnyebben kezelhető fajtát választottad.

A tacskó nevelése

A tacskó nagyon intelligens fajta, de a fent említettek miatt már egészen kis korától nagy következetességgel kell nevelni. Makacs természetéhez sok türelemre és mindenekelőtt világos, egyértelmű szabályokra lesz szükséged.

Íme néhány tipp a <tacskó> neveléséhez:

 • A visszahívás megtanulása első számú prioritást élvez, ha bárhol, bármikor szabadon szeretnéd engedni kutyusodat – a vadászösztönt ugyanis nem könnyű kordában tartani.
 • Már egészen kicsi korától szocializáld! Vidd minél előbb gyerekek, idegenek, más kutyák közé, ha azt szeretnéd, hogy barátságos legyen a kutyusod!
 • A tacskó imád ásni és kitartó – éppen ezért a legjobb, ha folyamatos elfoglaltságot találsz a számára, illetve kijelölsz számára egy helyet, ahol szabad ásnia.
 • A szobatisztaság megtanulásában, a féktelen természet megzabolázásában és az utazáshoz szoktatásban nagy segítség, ha kedvencedet ketrechez szoktatod – de sose tartsd 1-2 óránál többet bezárva!
 • Ez a fajta óriási kitartással képes könyörögni 1-2 lopott falat reményében, viszont hajlamos az elhízásra, ezért ne engedj neki!

Petchef Tacsko Nevelese

A tacskó betegségei, életmódbeli tanácsok

A tacskó többnyire különösen hosszú, egészséges életet él. De mint minden fajtának, a kolbászkutyának is megvannak a maga fajtára jellemző betegségei. Lássuk, mire kell figyelned!

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!


Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. A szaporítókat mindenképp kerülni kell, őket sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek, klubnak
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Érdekli, hogy milyen célra, milyen körülmények között szeretnéd tartani a kölyköt

Fontos tudnivaló, hogy biztonyos örökletes betegségeket a kutyus 2 éves kora előtt nem lehetséges kiszűrni. Felelősségteljes tenyésztő tehát 2 éves kor alatt nem engedi szaporodni a kutyáit.

A tacskó tartása

A tacskó nem kifejezetten kerti kutya, ugyanis nem tűri jól a kinti hideget. Ha kint szeretnéd tartani, a jól szigetelt kutyaház a minimum, de szerencsésebb fűtött garázsban kialakítani a helyét. Lakásban kiválóan tartható.

Petchef Hosszuszoru Tacsko

A tacskó betegségei

Tacskóbénulás, azaz intervertebrális lemezbetegség:

Az intervertebrális lemezbetegségben (IVDD) szenvedő kutyáknál a porckorong közepe elmeszesedik, a kapszula pedig törékennyé válik. A porckorong kapszula figyelmeztetés nélkül elrepedhet, így a gerincvelő közepén lévő elmeszesedett anyag bejuthat a gerinccsatornába és nyomást gyakorolhat a gerincvelőre. Milyen tünetek esetén gyanakodj IVDD-re?

 • Nyak-, végtag- vagy hátmerevség
 • A hátsó lábak húzása
 • Nyilvánvaló fájdalom futás vagy ugrás közben
 • Fokozott érzékenység a mozgásra vagy érintésre
 • Csökkent aktivitás

A kezelés a betegség súlyosságától függően lehet gyógyszeres, esetleg műtéti és olyan kiegészítő kezelések, mint a masszázs, víz alatti futópad, elektromos stimuláció is szóba jöhetnek. A tacskóbénulás esélyét jelentősen csökkenti,megóvod az elhízástól, valamint érdemes a lépcsőn inkább felemelni, kanapéra (ha felengeded), vegyél inkább speciális rámpát.

Fogászati betegségek

A tacskók, különösen a törpetacskók hajlamosak a gyors fogszuvasodásra és a fogágybetegségre. Fogai zsúfoltan helyezkednek el az állkapcsában, ezért az ételdarabok könnyen beszorulnak a fogak közé, lepedék- és fogkő-lerakódást okozva. Ezért a tacskók hajlamosak a korai fogvesztésre. Sokat javíthatsz a helyzeten, ha hetente több alkalommal megmosod a kutyusod fogát speciális kutyáknak kifejlesztett fogkrémmel, vagy a fogakat tisztító rágókát adsz neki.

Cushing-szindróma

A Cushing-szindróma egy hormonális eredetű betegség, amely során a mellékvesék túl sok kortikoszteroid hormont termelnek. Tünete a túlzott vízfogyasztás, nagy mennyiségű vizelet ürítése, sorvadt izmok, fáradékonyság, gyengeség. Ezen kívül jellegzetes bőrtünetek tapasztalhatóak: kétoldali szimmetrikus szőrhullás a törzsön, elvékonyodott bőr és szőrzet. Élethosszig tartó gyógyszeres kezelés, valamint rendszeres állatorvosi vizsgálat lehet szükséges, bizonyos esetekben műtét is szóba jöhet.

PRA (progresszív retina atrófia)

Örökletes szembetegség, a szemben található ideghártya károsodásával jár. Eleinte farkasvakság tapasztalható, majd a látás folyamatosan romlik, teljes vakság is bekövetkezhet. Sajnos a betegség jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható. Genetikai szűrővizsgálattal azonban kiszűrhető, emiatt is lényeges a megfelelő tenyésztő kiválasztása.

Szürkehályog

A tacskók az átlagnál is hajlamosabbak a szürkehályogra, amely gyakran a PRA-val együtt fejlődik. A szemlencse lassan homályossá válik, kívülről is jól látható a hártyára emlékeztető hályog. Ez a betegség is örökletes.

Epilepszia

Sajnos a tacskók genetikailag hajlamosabbak az epilepsziára, ami csak önmagában, vagy egy fejsérülést követően is kialakulhat. Fontos, hogy már az első roham után vidd állatorvoshoz kedvencedet, a gyógyszeres kezelés sokat javíthat állapotán.

Extra tipp: bár a legtöbb a tacskó hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kiskutyakorban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

Petchef Tacsko Jellemzoi

A tacskó etetése

A tacskó nem mondható válogatós fajtának, éppen ellenkezőleg: bármit és bármikor szívesen felfal. Kis termete miatt azonban könnyű túletetni, különösen akkor ha netán egy lustább négylábúról van szó. Érdemes éppen ezért alacsony zsírtartalmú ételeket választani a számára. A gerinc egészségének megőrzéséért az ízületek védelmére kifejlesztett eledel ugyancsak jó választás lehet.

Petchef Szureti Pulyka Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Szüreti pulyka menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod túlsúlyos, hízékony, érzékeny emésztésű, esetleg cukorbeteg? Akkor válaszd a Szüreti pulyka eledelünket! A gondosan összeállított monoprotein raguban, a pulykahús mellett, helyet kapott még egy kis barna rizs, sárgarépa, zöldborsó, édesburgonya és chia mag is.

  Kis kedvenced szeret enni? Torkos kutyusodnak problémák vannak az emésztésével? Esetleg már súlyproblémákkal küszködik, és kicsit kigömbölyödött négylábú pajtásod? Szüreti pulyka eledelünk alacsony zsírtartalma és a benne található könnyen emészthető szénhidrátok miatt kiváló választás azoknak a kutyusoknak, akikre hamar felszaladnak a kilók.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

A tacskó mozgásigénye, játék


A tacskó mozgásigénye nem magas, már a napi 2×10 perc séta is elegendő lehet neki. Ugyanakkor szívesen elkísér a hosszabb lélegzetvételű sétákra is, feltéve, ha hagysz neki elegendő időt körbeszaglászni, bóklászni.

Azt viszont jó, ha tudod, hogy sok elfoglaltságra van szüksége, máskülönben unatkozni (és ezzel együtt esetleg bosszantani) kezd:

 • Imád labdázni
 • Az apportírozás is neki való
 • Nyomkeresésben is kiváló: szereti megkeresni az elrejtett játékokat

Idősebb korukban a tacskók hajlamosak a lustálkodásra, ezért az etetést és a mozgást ehhez kell igazítani.

kutya teniszlabda

Kutya teniszlabda

  A teniszlabda színes, pattog, tökéletesen illeszkedik a szájba és a legszórakoztatóbb és legsokoldalúbb kutyajáték, ami jó pár generáció óta népszerű a kutyusok körében. A PetChef kínálatában már megtalálod a vidám, egészségbarát teniszlabdákat, melyek télen-nyáron kiváló mókát biztosítanak az örökmozgó ebeknek.
  megnézem

A tacskó ápolása


A tacskó nem túl ápolás igényes, de heti pár alkalommal érdemes átkefélni a szőrét. A hosszú szőrű fajtánál ez különösen érvényes. Ezen kívül a következőkre kell figyelni:

 • Fésülködésnél nézd át a fülecskéket, szükség esetén nedves törlőkendővel töröld át őket!
 • Töröld meg a szemeket is!
 • Mosd meg a fogakat!
 • Nézd meg, hogy kell-e vágni a karmaiból!
 • Nézd át a tappancsokat! Mivel a tacskó imád belegázolni a bozótba, könnyen összeszedhet valamilyen élősködőt vagy toklászt!

Az egészséges fogsor rendkívül fontos, ha szeretnéd, hogy kedvenced egészséges és hosszú kutyaéletet éljen. A fogak egészségének megőrzéséhez pedig arra van szükség, hogy a kutyus fogairól rendszeresen eltávolításra kerüljenek a lerakódások, amelyekből fogápolás hiányában fogkő alakulna ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet.

A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában már szuper ízletes izlandi farkashal bőr vagy tőkehal bőr rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Kinek való és kinek nem való a tacskó?

Mikor válaszd a tacskót?

 • Ha türelmes és következetes vagy
 • Ha nem zavar, hogy kutyusod független, önálló
 • Ha jó a humorod és nem zavar egy kis huncutság
 • Ha szeretnél egy okos, intelligens, éber kutyust különleges egyéniséggel
 • Ha lakásban laksz, de nem kell sokat lépcsőzni

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha egy bújós ölebet szeretnél
 • Ha sok a lépcső a lakhelyeden
 • Ha túl engedékeny vagy

És végül egy kis történelem: így alakult ki a tacskó fajta

A tacskó története évszázadokra nyúlik vissza, de érdekes módon jellegzetességeit csak a 19. század végén írták le. Ősei már az ókori Egyiptomban jelen lehettek, ahol az ásatások során rövid lábú kutyák maradványait tárták fel. A ma ismert tacsi Németországból származik, elnevezése is német: a Dachshund jelentése borzkutya. A XV. században rókakopókból, pincserekből, a szálkásszőrű fajtát schnauzerből, a hosszú szőrű fajtákat szetter spánielekből tenyészthették ki.

A fajta hosszú ideig a nemesség kiváltsága volt, olyan rajongói voltak, mint Napoleon, Picasso, Andy Warhol vagy éppen Clint Eastwood. Németországban a világháború után egy időre visszaesett a népszerűsége, de aztán az 1972-ben megrendezett Olimpiai Játékok kabalája újra egy Waldi nevű tacskó lett. Bár még mindig sok rajongója van, a többi kistestű kutyafajta elterjedésével már kevesebben tartanak tacskót.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük