Szétrágott cipők, szétcincált ágynemű és a kutyavonyítás miatt panaszkodó szomszédok: ez minden gazdi rémálma. A romboló viselkedés hátterében nem a gazdi távozása miatti bosszúvágy áll, hanem pánik és félelem: szaknyelven a szeparációs szorongás. A cikkből megtudhatod, mi vezet a kutya szeparációs félelméhez, hogyan előzheted meg és mitévő legyél, ha már kialakult.

Mi az a szeparációs szorongás kutyáknál?

A kutya alapvetően társas lény, és falkában érzi jól magát. Emiatt a legtöbb kutyus nem szereti, sőt, akár kifejezetten rosszul viseli az egyedüllétet. Ilyenkor a falkájától elszakítva érzi magát, szoronghat, félhet és pánikolhat. Ezt a szorongást próbálja enyhíteni mindenféle pusztító vagy néha akár önpusztító viselkedéssel. Lássuk, milyen viselkedés utal a szeparációs szorongásra!

A szeparációs szorongás tünetei kutyáknál

Négylábú barátod valószínűleg szeparációs szorongásban szenved, ha a következő viselkedésformák valamelyike (vagy akár egyszerre több is) tartósan fennáll, amikor elhagyod a lakást:

 • romboló, pusztító viselkedés: szétrágott, széttépett holmik, tárgyak
 • az egyébként szobatiszta kutyus bekakil, bepisil
 • órákig fennálló sírás, ugatás, vonyítás (ami a szomszéd idegeire megy)
 • ritkán öncsonkítás (pl. farok, végtagok kirágása)

Fontos, hogy tisztában legyél vele, a kutyusod nem pusztán rosszalkodik, hanem nagyon bizonytalan és fél. A feszültségét pedig a fenti módokon próbálja enyhíteni. Éppen ezért, ha megbünteted és leszidod, azzal csak rontasz a helyzeten, hiszen a büntetés miatt tovább nő a feszültsége.
Sajnos a már kialakult szeparációs szorongás enyhítése nem könnyű és sokszor hosszas folyamat. Éppen ezért jobb megelőzni, illetve megérteni a kialakulás okait. Lássuk, mi vezet a pánik kialakulásához!

Petchef Kutya Szeparacios Szorongas

Miért alakul ki a szeparációs szorongás a kutyákban?

A kutyák szeparációs szorongását már hosszabb ideje vizsgálják a viselkedéskutatók. Ennek megfelelően számos potenciális okot találtak, ami a kellemetlen viselkedés kialakulásához vezethet.

Nincs rendben a kutya falkában betöltött helye

A legelterjedtebb elmélet szerint a fő probléma, hogy a kutya falkában betöltött szerepe nincs rendben. A gazdi helytelen viselkedése miatt a kutya azt érzi, hogy ő a falkavezér, ami károsan hat a biztonságérzetére. Abban a pillanatban ugyanis, hogy a falka tagjai elhagyják a falka helyét, a kutya úgy érzi, nem tudja elvégezni a falkavezér legfontosabb feladatát, a tagok védelmét. Ez óriási stresszt és frusztrációt okoz benne. Ezért nagyon fontos, hogy te, vagy valamelyik másik családtag legyen a falka vezére, és a család összes tagja lehetőleg feljebb álljon a kutyánál a falka hierarchiájában.

Hogyan kell viselkedned, hogy ezt elérd?

 • Állíts fel egy a kutya számára betartható szabályrendszert, és tartsd be következetesen. Például legyenek helyek, ahol kedvenced szabadon mozoghat, de legyenek számára tilos helyek
 • Etetésnél figyelj arra, hogy a kutya csak akkor kezdjen enni, ha megengedted neki!
 • Mindig te lépj ki/be először a lakásba, kedvenced csak utánad következzen
 • Ha elhagyod a lakást, nem kell köszönnöd a kutyádnak: a falkavezérnek nem kell engedélyt kérni
 • Ha megérkezel a lakásba, először a többi családtagot üdvözöld. a kutyushoz csak akkor hajolj le, ha már nem ugrál és megnyugodott!

Hidd el, a fenti szabályokra szükség van, a kutya egy olyan állat, ami csak szilárd szabályrendszerben érzi magát biztonságban!

Elkényeztetett kutya

Az előzőkhöz kapcsolódó, szintén igen gyakori hiba, hogy a kutyát kölyökkorában elkényeztetik. Azon kívül, hogy az ilyen kutyus jó eséllyel falkavezérnek érzi magát, ha minden nyüsszögésnél engedsz neki, azt is megtanulja, hogy egy kis sírással bármit elérhet. Sok gazdi már a kiskutya első napjaiban elköveti az első hibákat, hiszen sajnálja, hogy a kölyök sír az anyukája és testvérei után. Az elkényeztetés következménye hosszú távon pedig az, hogy a kutyus büntetésnek éli meg, ha nem vele foglalkozol.
Bármennyire nehéz, már ebben a korban fontos, hogy ne vedd minden nyüszítésnél ölbe a kiskutyát, és már az első napokban érdemes őt rövid időre egyedül hagyni.

Túl hirtelen, túl sok időt hagytad magára

Az egyedüllétre szoktatásnál is nagyon fontos betartani a fokozatosság elvét. Először csak rövid időre hagyd otthon a kedvencedet, majd napról napra told ki az időtartamot. Az is jó ötlet, ha eleinte olya alkalmakkor mész el otthonról, ha a kutyus már eleve fáradt, és jóllakott, ilyenkor kisebb az esélye, hogy stresszes lesz. Egy dologra azonban figyelj: egy teljes napra sose hagyd egyedül négylábú barátodat, még akkor sem, ha egyébként jól viseli. Az egész napos egyedüllét könnyen traumatizálhatja őt.

Kellemetlen élmények, traumák

Sajnos ez a tényező az, amit a legkevésbé tudsz befolyásolni. Még a legjobban nevelt kutya esetében is előfordulhat ugyanis, hogy az egyedüllét alatt valamilyen trauma éri. Ez leggyakrabban valami ijesztő hanghatás, például petárda hangja, de a szomszédban síró kutya is kiválthat pánikot. Bár ezt a faktort nehéz kiküszöbölni, jó ötlet lehet bekapcsolva hagyni zenét, míg nem vagy otthon.

Egy új probléma: túlkötődés a home office miatt

Házikedvenced valószínűleg nagyon boldogan fogadta, ha a koronavírus járvány miatt home office-ból dolgoztál. Ugyanakkor emiatt fokozottan fennáll a túlkötődés veszélye, és a rengeteg együtt töltött idő miatt különösen nehéz lesz az egyedüllét. Légy előrelátó gazdi, és a home office alatt is hagyd egyedül a kutyust, még akkor is, ha nem kellene elmenned otthonról: egy hosszú séta egyedül neked is jót fog tenni.

Petchef Kutyus Szeparacios Szorongas

Mit tegyél, ha már megtörtént a baj, és kialakult a szeparációs szorongás a kutyusban?

Bár a szeparációs szorongás kezelése időt, türelmet, na meg persze kövekezetességet kíván, igenis lehet eredményesen kezelni. Első körben mindenképp a falka hierarchiát kell rendbe tenni a már fent ismertetett módokon. Sokszor ez már önmagában is rengeteget segít, de ezen kívül is van pár lehetőséged.

Egészséges életmód és táplálkozás

A másik dolog, amit feltétlenül rendezni kell, az egészséges életmód. A kutyáknak fajtától függően változik a mozgásigénye, de még az alacsony mozgásigényű fajtáknak is szüksége van a rendszeres sétára, játékra. Arra is érdemes figyelned, hogy a kutyus ne csak fizikailag, hanem mentálisan is elfáradjon: érdemes tehát tanítani és feladatokat adni neki. Szintén fontos, hogy a kutyával járjatok társaságba, ismerkedjetek meg más kutyákkal is.

Talán még a mozgásnál is fontosabb, hogy a kutya olyan táplálékot kapjon, ami tartalmazza a számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Ez ugyanis elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez, és a kiegyensúlyozott viselkedéshez. Sajnos a száraztápok és konzervek túlnyomó többsége nem képes fedezni a kutya tápanyagszükségletét a silány minőségű alapanyagok és a rossz feldolgozási mód miatt. A legjobb, amit tehetsz, hogy frissen főzött kutyaeledelt adsz a kutyádnak, melynek receptjét állatorvos állította össze.

A PetChef kutyaeledelek kizárólag emberi fogyasztásra alkalmas, jó minőségű alapanyagokból készülnek, frissen főzve. A recepteket pedig állatorvos állította össze, így minden táplálkozási igénynek megfelelő étrendet megtalálhatod az eledelek között.

A biztonság megteremtése

Ahogy már említettük a halk zene megnyugtatólag hat sok kutya számára. Kipróbálhatod a kutyakerítést is: ezzel nem bezárod a kutyát, hanem a határok megszabásával egy számára biztonságos környezetet hozol létre.

Társaság vagy napközi

Az is megoldás lehet, ha ismerőst kérsz meg, hogy pár órát vigyázzon a kutyára. Eleinte érdemes olyan ismerőst választani, akit a kutyus ismer, később érdemes váltani számára ismeretlenre, majd teljesen egyedülhagyni a kutyust rövidebb, majd hosszabb időre. Ha van megbízható másik kutya a közelben (olyan, akinél nem jelentkeznek a szorongásos tünetek), vele is hagyhatod a kutyusod. Ilyenkor jellemzően átveszi nyugodt társának a viselkedését.

Mivel a kutyák nem szeretnek egyedül lenni, a legjobb nekik, ha hosszú időre nem maradnak egyedül. Ha van ilyen a közeledben, jó ötlet kipróbálni a kutyanapközit, ahol képzett szakemberek figyelnek a kutyákra. Az egész napos társaság és játék nem csak eltereli a figyelmét, de kellemesen el is fárasztja a kutyust.

Még egy kutya örökbefogadása

A legtöbb esetben jól működik, ha még egy kutyát fogadsz örökbe. Az esetek kb. 80%-ában ugyanis a társ jelenléte megnyugtatja a kutyát, és nem pánikol többé. Ezt a megoldást csak akkor válaszd, ha nem probléma számodra a dupla felelősség, és amúgy is terveztél még egy kutyust. Ritkán ugyanis előfordulhat, hogy egymásra ragasztják a pánikot, és dupla problémával szembesülsz.

A szeparációs pánik kezelése sokszor embertpróbáló feladat. Ezért ha úgy érzed, nincs javulás, érdemes lehet viselkedésterápiás szakember segítségét kérned. Az ő segítségével jelentősen lerövidítheted a folyamatot.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

One thought on “Szeparációs szorongás kutyáknál: mit tehetsz ellene?

 1. Búzás Sándorné says:

  A megrendelt étel megjött.
  Mindet kipróbáltuk és az én kis finnyás elkényeztetett nasi zabáló kisjószágomnak a mennyei kenguru és az ünnepi malac ízlett a legjobban.
  Megette mindet és nála már ez is nagyon nagy szó.
  Kiszállítás pontos,csomagolás kifogástalan.
  Biztos hogy fogok még rendelni!
  Köszönöm szépen és ajánlom mindenkinek!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.