Frissen főtt kutyaeledelek pumi kutyádnak

A pumi egy kedvelt magyar kutyafajta, amelyet a szarvasmarhák és juhok terelésére tenyésztettek ki. A jellemzően kistestű, intelligens és nagyon energikus kutyus amellett, hogy kiváló munkakutya, a család igazi kedvence is. Remek társ a sportolás, túrázás során és biztos lehetsz benne, hogy távol tartja a betolakodókat otthonodtól. Cikkünkből most mindent megtudhatsz a pumi tulajdonságairól, tartásáról és etetéséről, így könnyen eldöntheted, hogy mennyire ideális számodra ez a kutyafajta.

Méret
Nagytestű | marmagasság: 38-47 cm, súly: 11-25 kg
Mozgásigény
Nagy
Élettartam
12-14 év
Vérmérséklet

Aktív, intelligens, védelmező, érzékeny, lármás, gyanakvó az idegenekkel

Etetés
Napi 2x
Ajánlott PetChef menü
Háztáji bárány, Szüreti pulyka
Színek

A pumi külseje

A pumi a közepesnél kisebb termetű kutya, amely hordozza terrier őseinek jegyeit. Szőrzete gyönyörű: hullámos és göndör szálak keveréke, melyek egész testén fürtökbe rendeződnek. Nagyjából 4-7 cm hosszúak, nem nemezesednek. A kutyusok szálkás fedőszőrzettel és puha aljszőrzettel büszkélkedhetnek.

A fajtastandard több elfogadható színt is felsorol, köztük a fehéret, a feketét, a szürke bármely árnyalatát és a vörös színtől a halvány krémszínűig terjedő őzbarna megjelenést.

Jellegzetesek a pumik felálló fülei, melyek egyedi külsőt kölcsönöznek nekik.

A marmagasság kanok esetében 41–47 cm, szukáknál 38–44 cm . Súlyuk nemtől függően 8–15 kg.

A pumi vérmérséklete és jelleme

Pumi Kutya

A pumi nagy munkakedvvel megáldott, kissé nyugtalan természetű juhászkutya. Intelligens és energikus, amely hajlamos gyorsan kötődni családtagjaihoz. Szórakoztató, vidám és figyelmes társ, olyannyira, hogy sokszor azt hihetjük, hogy valódi gondolatolvasó.

A pumi amellett, hogy nagyon aktív, képes ölelgető mackóvá válni, ha épp kuckózós hangulatban van.

Általában jól kijön a család minden tagjával, egyes kutyák azonban hajlamosak lehetnek a gyerekeket csipkedve terelgetni. Erre fontos figyelni és megakadályozni, valamint megtanítani a legkisebbeket, hogy hogyan kell helyesen kezelniük a helyzetet.

A pumi más kutyusokkal is tartható, de nem árt felügyelni, olykor ugyanis előfordulhat, hogy nem az udvarias arcát mutatja más blökiknek. Azt is tartsd szem előtt, hogy kedvelt időtöltése a rágcsálók vadászata, így az egerek, hörcsögök, tengerimalacok, patkányok nincsenek biztonságban mellette.

A pumi remek házőrző, azonnal ugatással jelzi, ha arra járót észlel. Finomra hangolt védőösztöneinek köszönhetően a legapróbb neszre is gyorsan reagál. Rendkívül gyanakvó az idegenekkel és ennek minden esetben hangot is ad.

Nem szabad meglepődni, ha a pumit valahol a magasban találod, mivel imád mászni, emellett nagyon kíváncsi, véletlenül sem akar lemaradni semmilyen történésről. Szeret bebújni a dolgok alá, ezért mindig nézz a párnák, takarók alá, mielőtt valahová nagy lendülettel lehuppannál. Pumi gazdiként garantáltan nem lesz unalmas az életed!

Nagyon igényli a figyelmet, a törődést, amit ha nem kap meg, unatkozó, boldogtalan és destruktív kutyává válhat.

A pumi nevelése

A pumi kiskutyák szeretnek tanulni és gyorsan el is sajátítják mind az alapvető, mind az összetettebb parancsokat. Könnyen képezhetők és nagyon engedelmesek. Kiváló munkamoráljukról híresek és készségesen vállalnak minden kihívást, amivel szembesülnek.

Egy jól szocializált, megfelelő mentális stimulációval és fizikai aktivitással rendelkező pumira általában nem jellemzőek a viselkedésbeli problémák, de van néhány olyan szokása, amelyet érdemes kordában tartani megfelelő neveléssel. Ilyen például a túlzott ugatás, az ásás és hogy megpróbálja terelgetni az embereket.

Íme néhány tipp a pumi neveléséhez:

 • Mivel hajlamos a zárkózott és befelé forduló viselkedésre, elengedhetetlen, hogy a pumi kölyök korától kezdve szocializálódjon, és minél több új helyzetbe kerüljön. Ellenkező esetben óvatos lehet az idegenekkel, a házba érkező látogatókkal és az új helyzetekkel szemben.
 • Szeret tanulni és keményen dolgozni, de nem rajong az unalmas, ismétlődő gyakorlatokért, ezért nevelésében törekedni kell a változatosságra, a szórakoztató fizikai és mentális edzésre.
 • Kerülni kell a kemény verbális vagy fizikai bánásmódot, a jutalmazás sokkal célravezetőbb a nevelése során.
 • Ha sok mozgást és figyelmet biztosítasz kutyusodnak, jó eséllyel szoktathatod le a felesleges ugatásról.

EXTRA TIPP: Pumid betanításához, kiképzéséhez természetesen szükséged lesz ízletes, de egészséges jutalomfalatokra. Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, és ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot, de lehetőleg glutént sem, ami kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy -allergiát.

A PetChef kínálatában már elérhetőek az ínycsiklandóan finom és omlós rágókák, amelyek fagyasztva szárított eljárással készülnek friss tőkehalból és farkashalból. Tökéletes választás kutyusod jutalmazására!

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

A pumi betegségei, életmódbeli tanácsok

A pumik átlagosan 12-14 évig élnek. Ahhoz, hogy biztosíthasd számukra az egészséges és boldog kutyaéletet, érdemes odafigyelni az alábbiakra:

 • Csakis kiváló minőségű, tápanyagokban gazdag kutyaeledel kerüljön a tányérjára.
 • Mindig gondoskodj a megfelelő napi mozgásmennyiségről.
 • Figyelj oda szőre rendben tartására és szemei, fogai, fülei és mancsai ápolására.
 • 1-1,5 évente vidd el teljes körű egészségügyi kivizsgálásra, illetve ha bármi szokatlan tünetet, problémát tapasztalsz, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Nézzük most meg, mit tehetsz, hogy a lehető legegészségesebb kiskutyát válaszd!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a pumi népszerűségének köszönhetően sokan szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések közt hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

A pumi betegségei

A pumik egészsége szerencsére jónak mondható, de náluk is kialakulhatnak bizonyos problémák a nem megfelelő tartás vagy felelőtlen tenyésztés következtében.

Milyen betegségekkel találkozhatunk a kutyusoknál?

Degeneratív myelopathia

A degeneratív myelopathia a gerincvelőt érinti, és először 5 éves kor után, vagy még később jelentkezik. A betegség oka egyelőre ismeretlen, de autoimmun eredetre gyanakodnak. Eleinte a hátsó, majd a mellső végtagok lebénulásával jár, sajnos később a teljes test lebénul. A betegség örökletes és teszt is létezik a kimutatására, de jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható.

Könyökízületi diszplázia

A könyökízületi diszplázia során a könyökízületet alkotó karcsont és két alkarcsont egymással érintkező ízületi felszíne nem illeszkedik megfelelően. Emiatt helyenként feszülés, más helyen pedig instabilitás jön létre a könyökízületben. Ennek következményeként porcleválások (anconeus és coronoideus leválás), porcdegeneráció (oszteokondrózis dissecans), porckopásokkal, porcfelrakódásokkal kísért degeneratív ízületi betegség, arthrosis jön létre a könyökízületben.

Csípőízületi diszplázia

Ez egy örökletes rendellenesség, amelynek lényege, hogy a csípőízület vérellátása nem megfelelő. Ezért ezen a területen a combcsont felső területei károsodnak. Már 4 hónapos kutyusoknál is jelentkezhet, de mindenképpen 1 éves kor alatt jellemző.

A diszplázia eleinte sokszor tünetmentes, a kutyus idősödésével azonban gyulladás, fájdalom és sántítás alakulhat ki. Egyik legjellemzőbb tünete, hogy a kutya húzza a lábát. Bár tornáztatással és megfelelő diétával sokat lehet javítani az állapoton, teljesen nem gyógyítható.

Mivel csípődiszpláziával diagnosztizált kutya nem tenyészthető, mindenképp kérj negatív teszteredményt a tenyésztőktől!

Térdkalács ficam (patella luxatio)

A térdkalács ficam azt jelenti, hogy a térdkalács (patella) elmozdul a normál helyzetéből. Ilyenkor a kutyus számára fájdalmas a láb terhelése. Súlyos esetben krónikussá válhat a probléma, és műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

Elsődleges lencseficam

Szintén a fajtára jellemző örökletes betegség az úgynevezett lencseficam. A probléma a genetikai okokon kívül a zöldhályoggal együtt vagy más szembetegség (pl. szürkehályog vagy a szem belső gyulladása) miatt is kialakulhat. Ilyenkor a szemlencsét felfüggesztő rostok elszakadnak és a szemlencse kimozdul a normál helyzetéből.

Extra tipp: bár a legtöbb a pumi hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

A pumi etetése

A pumi etetésével kapcsolatos igények alapvetően ugyanazok, mint bármely más kutyafajta esetében. Nemcsak arra kell ügyelni, hogy az eledel ízletes legyen, hanem arra is, hogy minden fontos tápanyagot tartalmazzon az egészséges élethez. Az ételnek mentesnek kell lennie a tartósítószerektől és egyéb adalékanyagtól.

Mivel a pumi nagyon mozgékony, aligha kell aggódnod amiatt, hogy elhízik.

A napi kétszeri etetés ideális számára.

Ugyan sok helyen olvashatod, hogy a száraztápos etetés tökéletes a kutyák számára, a száraztápok nagy része azonban nem megfelelő választás. Ezek ugyanis olyan silány minőségű összetevőkből készülnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, és akár allergiát is okozhatnak. Ezen kívül lényeges tudnivaló, hogy bár sok helyen az extra magas hústartalmat hirdetik, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok szerint vese- és májproblémákat okozhat.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Háztáji bárány menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma. Sajnos majdnem minden betegség visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced elé.

  Kutyusodnál szőrhullást, vakarózást, folyamatos mancsrágást és nyalogatást vagy bűzmirigy problémákat tapasztalsz? Akkor válaszd Háztáji bárány eledelünket!

  A gondosan összeállított raguban, a bárányhús mellett, helyet kapott egy kis hajdina, quinoa, sütőtök, brokkoli és édesburgonya is. Tudtad, hogy a bárányhús kiváló fehérjeforrás, könnyen emészthető és hipoallergén hatással is rendelkezik? Ideális választás azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. A benne található omega-3 és omega-6 pedig hozzájárul az allergiás tünetek csökkentéséhez.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

Vegyes etetés – jó megoldás a tisztán száraztápos etetés helyett

A tisztán száraztápos etetés helyett még mindig pénztárcakímélő, de egészségesebb megoldás az úgynevezett vegyes etetés. Ez azt jelenti, hogy a száraztápot valamilyen – mondjuk 50-50%-os arányban – kevered össze valamilyen másik, magasabb víztartalmú prémium kutyaeledellel, például esetünkben PetChef eledellel. Ilyenkor értelemszerűen a kutyus testsúlyának megfelelő mennyiségből csak a választott aránynak megfelelő mennyiséget kell venni – tehát 50-50%-os aránynál 50%-ot az adott eledelből.

A vegyes etetés további előnye, hogy mivel a táp általában ugyanaz marad, a hozzászokási idő is rövidebb. A kutyusok étvágya is javul, hiszen míg önmagában a száraztáp nem túl vonzó, “valódi” étellel keverve már étvágygerjesztőbb.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy hetente ellenőrizd a kutyus testsúlyát, és szükség szerint igazíts a mennyiségeken!

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket pumidnak is.

A pumi mozgásigénye, játék

Pumi Kutya Mozgasigenye

A puminak nagy a mozgásigénye, de ha már sikerült levezetni az energiáját egy kiadós sétával vagy játékkal, általában szívesen ül a lábadnál, vagy követ téged a házban, őriz, amíg dolgozol.

Mindenképp olyan otthonba érdemes választani, ahol van kert, mert nagyon szeret futkározni. Igazán az aktív családokban érzi jól magát, ahol naponta minél több időt hódolhat mozgás szenvedélyének, együtt sportolhat, futhat vagy túrázhat kétlábú barátaival.

A pumi olyan fizikai és szellemi potenciállal rendelkezik, hogy szinte bármilyen kutyasportban jól teljesít, így például kiváló agilityben és terelésben. De imádja a labda vagy repülő korong keregetést, sőt még úszni is szeret.

kutya teniszlabda

Kutya teniszlabda

  A teniszlabda színes, pattog, tökéletesen illeszkedik a szájba és a legszórakoztatóbb és legsokoldalúbb kutyajáték, ami jó pár generáció óta népszerű a kutyusok körében. A PetChef kínálatában már megtalálod a vidám, egészségbarát teniszlabdákat, melyek télen-nyáron kiváló mókát biztosítanak az örökmozgó ebeknek.
  megnézem

A pumi ápolása

Sokan azt gondolják, hogy a pumi göndör bundája rengeteg odafigyelést igényel, azonban szerencsére nagyon egyszerű az ápolása.

Nézzük meg, hogy mire érdemes még odafigyelni a mindennapos gondozás során:

 • Elég hetente egyszer alaposan átfésülni, hogy ne csomósodjon a szőre.
 • Trimmelésre elsősorban a puha szőrzetű pumi esetében van szükség, a drótszőrűeknek sem árt, de nem feltétlenül szükséges. Ugyanakkor arra mindig figyelj, hogy a szemek környékén és az análiák táján ne nőjön meg nagyon a kutyus szőre, mert ez látás- vagy higiéniai problémákat okozhat.
 • Havonta egyszer vagy kétszer vágd le a körmeit, ha nem kopik természetes módon, hogy megelőzd a fájdalmas szakadásokat és más problémákat.
 • Füleit hetente ellenőrizd, hogy nem pirosak-e, illetve nincs-e kellemetlen szaguk, mert az fertőzésre utalhat.
 • Vizsgáld meg a szemeit, nem szabad kipirosodniuk vagy váladékozniuk.
 • A fogak egészségének megőrzéséhez rendszeresen távolítsd el a kutyus fogairól a lepedéket, amelyből fogápolás hiányában fogkő alakulhat ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet. Iktasd be a napi fogmosást kutya fogkrémmel és fogkefével.

+1 EXTRA TIPP: A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában megtalálod a szuper ízletes farkashal bőr vagy tőkehal bőr rágókákat, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Kinek való és kinek nem való a pumi?

Mikor válaszd a pumit?

 • Ha egy magabiztos, intelligens és nagyon éber fajtát keresel.
 • Ha aktív kutyust szeretnél, aki imád rohangálni, szívesen megy veled túrázni.
 • Ha engedelmes, gyorsan tanuló kutyára vágysz.
 • Ha elegendő időt tudsz tölteni blökiddel, biztosítva számára a megfelelő mennyiségű mozgást és szellemi stimulációt.
 • Ha egy vérbeli házőrzőt keresel.

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha lakásban tartható, nyugodt természetű kutyát szeretnél.
 • Ha kis mozgásigényű, lustizós blöki lenne számodra az igazi.
 • Ha nem vagy biztos benne, hogy mindig lesz erőd sétálni menni vele.
 • Ha a kutyus mellett hörcsögöket, patkányt, tengerimalacokat is tartanál.
 • Ha nem szereted, ha kutyaugatástól hangos a ház.

És végül egy kis történelem: így alakult ki a pumi kutyafajta

A magyar szülőhazával rendelkező pumit gyakran összetévesztik a pulival. Mindkettő magyar juhászkutya fajta, és valószínűleg közösek az őseik. Úgy gondolják, hogy a pumi körülbelül 300 évvel ezelőtt jöhetett létre, a puli német és francia pásztorkutyákkal történő keresztezése nyomán.

A pumi az 1920-as évek körül vált önálló fajtává. Magyarországon nagyon népszerűek, emellett a pumikat megtalálhatjuk még Finnországban és más európai országokban is.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük