Frissen főtt kutyaeledelek a pomerániai törpespiccnek

A pomerániai törpespicc, azaz eredeti nevén Zwergspitz, – bármilyen furcsa is – a nagy szánhúzó kutyafajták leszármazottja. A kissé rókaképű kutyusok nem méretükkel tűnnek ki, sokkal inkább aktivitásukkal, hihetetlen energiájukkal, engedelmességükkel és barátságos természetükkel, belopva magát a családok szívébe. Cikkünkben összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat természetükkel és táplálkozási szokásaikkal kapcsolatban, így könnyedén eldöntheted, hogy mennyire ideális számodra ez a fajta.

Méret

Kistestű | marmagasság: kb. 20 cm, súly: 2-2,5 kg (szukák), 3-4 kg (kanok)

Mozgásigény

Közepes

Élettartam

12-16 év

Vérmérséklet

Játékos, intelligens, barátságos, aktív, társasági, extrovertált

Etetés

Naponta 2x

Ajánlott PetChef menü

Tanyasi marha, Szüreti pulyka

Színek

A pomerániai törpespicc külseje

A pomerániai a legkisebb tagja a spicc családnak, amelybe többek között a szamojéd, az alaszkai malamut és a norvég elkhound is tartozik. A pomerániai törpespicc azonban törékeny alkatú, nem sokban hasonlít szánhúzó rokonaihoz. Marmagassága körülbelül 20 centiméter, a szukák testsúlya 2-2,5 kg, a kanoké 3-4 kg.

Ék alakú feje és felálló, hegyes füle van, egyesek rókaszerűnek írják le külsejét. Sötét, mandula alakú szemében intelligencia és kíváncsiság csillog. Orra lehet sötét vagy a bundája színével megegyező színű. Jellegzetes farka a hátuk fölött legyezőszerűen helyezkedik el.

A pomerániaiak sokféle színben fordulnak elő, a leggyakoribbak a vörös, a narancssárga, a fehér vagy krémszínű, a kék, a barna vagy a fekete. Ritkán találkozhatunk fehér pomerániaival, vagy fekete-barna, esetleg narancssárga és coboly színű fajtával.

A pomerániai törpespicc ékessége dús, kétrétegű szőrzete és oroszlánsörényre hasonlító gallérja, amely igen megtévesztő: a valóságnál jóval nagyobb testméretet sugall. Nyakán és mellkasán fényűző fodrokat visel. Első látásra úgy tűnhet, hogy bundája nehezen ápolható, de valójában csak rendszeres fésülést igényel.

A pomerániai törpespicc vérmérséklete és jelleme

Az aranyos, életvidám pomerániaiak intelligensek és hűségesek a családjukhoz. Ne engedd azonban, hogy a cukiságfaktor megtévesszen! Ezeknek a független, bátor kutyáknak megvan a magukhoz való eszük. Éberek és kíváncsiak a körülöttük lévő világra. Sok energiával rendelkeznek és szeretnek sétálni. Büszkén, felemelt fejjel, új látnivalókat és szagokat felfedezve vágtatnak.

Fejben sokszor sokkal nagyobbak, mint amekkorák valójában, ami néha arra készteti őket, hogy zaklassák, sőt megtámadják a náluk jelentősen nagyobb kutyákat. Kicsi a bors, de erős – legalábbis ők így gondolkodnak magukról. Szerencsére, ha idejekorán és megfelelően szocializálják őket más kutyákkal és állatokkal, általában nincs gond az együttéléssel.

A pomerániaiak kiváló társat jelentenek szinte bárkinek, idősebbek számára is tökéletes választás ez a fajta. Ideálisak lakásban tartáshoz, hangos ugatásukkal azonban előszeretettel hívják fel magukra a szomszédok figyelmét. Kis méretük miatt viszont nem ajánlottak kisgyermekes családok számára, hiszen a kisgyermekek véletlenül megsebesíthetik őket.

A pomerániai törpespicc nevelése

A törpespiccek nagyon okosak, általában könnyen tanulnak, de következetesnek és határozottnak kell lenni a kiképzésük során. Ellenkező esetben a törpespicc szívesen átveszi az irányítást, és akár harapóssá is válhat.

Íme néhány tipp a pomerániai törpespicc neveléséhez:

 • Nem árt már korán elkezdeni hozzászoktatni a kutyust, hogy néhány órácskát egyedül maradjon.
 • Mivel nagyon hangosan tudnak ugatni, érdemes megtanítani őket arra, hogy parancsra csendben maradjanak.
 • Jó, ha már kölyökként más kutyákhoz, háziállatokhoz szoktatod. A szocializációhoz remek, ha elviszed a kutyaiskola kölyök foglalkozásaira.

A pomerániai törpespicc etetése

A törpespicceknél nem ritka, hogy kissé válogatósak. Ügyelni kell a súlyukra, mert sok gazdi túleteti őket, ami aztán további egészségügyi problémákhoz vezet. Éppen ezért figyelj, hogy ne vidd túlzásba az étel és a nasik mennyiségét. Ezen kívül a pomerániaiaknál előfordulhatnak ételérzékenységek színezékekre, ízfokozókra, tartósítószerekre és egyéb, a kutyatápokban előforduló adalékanyagokra. Emiatt különösen figyelni kell arra, hogy mindig olyan ételeket adj, amelyek mentesek minden mesterséges adaléktól.

Bár sok helyen olvashatod, hogy a száraztápos etetés a legmegfelelőbb, a legtöbb száraztáp sajnos nem lesz megfelelő választás. Ezek ugyanis olyan silány minőségű összetevőkből készülnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, és akár allergiát is okozhatnak. Ezen kívül lényeges tudnivaló, hogy bár sok helyen az extra magas hústartalmat hirdetik, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok szerint vese- és májproblémákat okozhat.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket pomerániai törpespicc kutyádnak is.

Petchef Szureti Pulyka Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Szüreti pulyka menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod túlsúlyos, hízékony, érzékeny emésztésű, esetleg cukorbeteg? Akkor válaszd a Szüreti pulyka eledelünket! A gondosan összeállított monoprotein raguban, a pulykahús mellett, helyet kapott még egy kis barna rizs, sárgarépa, zöldborsó, édesburgonya és chia mag is.

  Kis kedvenced szeret enni? Torkos kutyusodnak problémák vannak az emésztésével? Esetleg már súlyproblémákkal küszködik, és kicsit kigömbölyödött négylábú pajtásod? Szüreti pulyka eledelünk alacsony zsírtartalma és a benne található könnyen emészthető szénhidrátok miatt kiváló választás azoknak a kutyusoknak, akikre hamar felszaladnak a kilók.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

A pomerániai törpespicc betegségei, életmódbeli tanácsok

Ahhoz, hogy kutyusod hosszú és egészséges életet éljen, fontos néhány alapszabályra odafigyelni:

 • A törpe spicceknek kevés táplálékra van szükségük, viszont hízásra hajlamosak, ezért kerüld a túletetést.
 • Imádnak sokat sétálni, de érzékenyek a melegre, így nyáron igyekezz árnyékot biztosítani számukra.
 • 1-1,5 évente vidd el teljes körű egészségügyi kivizsgálásra, illetve ha bármikor problémát tapasztalsz, azonnal hívd fel az állatorvost.
 • A pomerániaiak idegrendszere meglehetősen gyenge, ezért meg kell próbálni megvédeni őket a stressztől és az félelemtől.

Lássuk, mit tehetsz, hogy a lehető legegészségesebb kiskutyát válaszd!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a pomerániai törpespiccet népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Mindkét szülő egészségügyi bizonyítvánnyal rendelkezik, így megtudhatod, milyen betegségekre vizsgálták, milyen eredménnyel.
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések közt hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

A pomerániai törpespicc betegségei

A pomerániaiak általában egészségesek, de mint minden fajta, ők is hajlamosak bizonyos egészségügyi problémákra. Életkoruk átlagosan tizenhárom-tizenöt év, előfordul azonban, hogy genetikai betegségek vagy rossz tartás miatt nem érik meg ezt a kort.

Milyen betegségek fordulnak elő a törpespicceknél?

Térdkalácsficam

A térdkalácsficam azt jelenti, hogy a térdkalács (patella) elmozdul a normál helyzetéből. Ilyenkor a kutyus számára fájdalmas a láb terhelése. Súlyos esetben krónikussá válhat a probléma, és műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

Légcsőösszeesés, légcsőszűkület

A légcső tartását C-alakú porcgyűrűk biztosítják, így a légcső kellően merev, de egyben rugalmas is lesz. Ezek végeit egy membrán fogja össze, ami egyes kutyáknál meglazulhat, belóghat a cső üregébe és összetartó erő híján a porcgyűrűk ellapulhatnak. A levegő áramlása így akadályozottabbá válik, száraz, kattogó köhögés jelentkezik, amely éjjelenként vagy izgalom, terhelés hatására fokozódik. Gyógyszeres kezeléssel enyhíthetőek a tünetek, de tökéletesen gyógyítani nem tudják a betegséget. Az elhízás nagymértékben növeli a kór kialakulásának kockázatát.

Perzisztáló Ductus Arteriosus (PDA)

A kutyák leggyakoribb veleszületett szívbetegsége. A ductus a magzati lét alatt funkcionáló artéria, amelynek születés után be kell zárulnia. Ha ez nem történik meg, és a ductus-on keresztül tartósan vér áramlik, az túlterhelést okoz a tüdő vérkeringésében és a bal szívkamrában, ami végül bal oldali szívelégtelenséghez vezet az első két életévben. Ha időben észreveszik, az ér műtéti úton bezárható és a kutyus teljes életet élhet.

Csípőízületi diszplázia

Örökletes rendellenesség, amelynek lényege, hogy a csípőízület vérellátása nem megfelelő. Ezért ezen a területen a combcsont felső területei károsodnak. A diszplázia eleinte sokszor tünetmentes, a kutyus idősödésével azonban gyulladás, fájdalom és sántítás alakulhat ki. Egyik legjellemzőbb tünete, hogy az állat húzza a lábát. Bár tornáztatással és megfelelő diétával sokat lehet javítani az állapoton, teljesen nem gyógyítható.

Mivel csípődiszpláziával diagnosztizált kutya nem tenyészthető, mindenképp kérj negatív teszteredményt a tenyésztőktől!

Ezen kívül még a következő betegségek fordulhatnak elő a pomerániai törpespicceknél:

 • Allergia
 • Szürkehályog
 • Szemszárazság
 • Epilepszia
 • Hő érzékenység, hőguta
 • Pajzsmirigy alulműködés
 • Perthes-kór
 • Rohamok

Extra tipp: Bár a legtöbb a pomerániai törpespicc hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

kutyakendő rózsaszín

PetChef kutyakendő

  Sétához, játékhoz, kiránduláshoz, kutyasuliba vagy akár ünnepi alkalmakra is tökéletes választás a PetChef 100% pamutvászon kendője, mely igazán stílusossá teszi kedvencedet. Válaszd a kutyusod személyiségéhez legjobban illő modellt! A PetChef kínálatában már megtalálod a karakteres lila mellett a romantikus rózsaszín változatot is. A kendők két méretben érhetők el kicsiknek és nagyoknak, hogy a tekintélyesebb nyakméret se jelentsen problémát. A cuki kendőkkel ráadásul a világ tudtára adhatod, hogy kedvenced a szuperegészséges, minőségi PetChef menük imádója. A divatos kendők bőrbarátok és mosógépben moshatók.
  megnézem

A pomerániai törpespicc mozgásigénye, játék

A törpespicc igényli és szereti a rendszeres mozgást, a napi többszöri, hosszabb sétát és a játékidőt. A játékokat ugyanakkor könnyen megunhatja, ezért adj neki többfélét és gyakran cseréld őket, hogy mindig legyen számára változatosság. Szeret a figyelem középpontjában lenni, aktív a lakásban és azon kívül is.

Mivel imádja, ha új dolgokat tanulhat, érdemes trükkökkel szórakoztatni, hiszen így jobban fog kötődni, emellett szellemi tréninget is biztosíthatunk számára. Legyen minél rövidebb, de annál szórakoztatóbb, és ha ügyesen teljesít, jutalomfalattal honoráljuk.

Milyen aktivitás a legmegfelelőbb a számukra?

 • Egyre több pomerániait képeznek engedelmességre, agilityre, nyomkövetésre és flyballra.
 • Kiváló terápiás kutyák, örömet és vigaszt nyújtanak a betegeknek és időseknek a kórházakban és az idősek otthonában.

A pomerániai törpespicc ápolása

Elengedhetetlen törpespicced gyönyörű bundájának folyamatos ápolása:

 • Érdemes minden nap, de legalább hetente két alkalommal növésiránnyal szemben alaposan átkefélni dús szőrzetét.
 • A szőrcsomókat távolítsd el a lábak alján és a melle környékén, mert szőre sajnos könnyen összegubancolódik.
 • Tartsd tisztán a mancsait, a füleit és szemeit. A szemekben váladék gyűlhet fel, hetente legalább egyszer ki kell tisztítani, erre alkalmas speciális készítményekkel.
 • Emellett ajánlott a kutyus fogainak ápolása a megfelelő kutyafogkefével és fogkrémmel, ezzel megelőzhető a fogkőképződés.

A PetChef kínálatában már speciális, Izlandi tőkehalból és farkashalból készült kutya rágóka is kapható, amely segít megelőzni a fogkőképződést.

Kinek való és kinek nem való a pomerániai törpespicc?

Mikor válaszd a pomerániai törpespiccet?

 • Ha szereted, hogy kutyusod minél többet van veled és nem akarod hosszú időre egyedül hagyni.
 • Ha aktív, intelligens, könnyen tanítható fajtát keresel.
 • Ha olyan négylábúra van szükséged, aki kistestű és bátran tartható lakásban is.
 • Ha kutyusodat akár az irodába is magaddal vinnéd.
 • Ha barátságos, ragaszkodó társat képzeltél el.
 • Ha idősek számára is ideális kedvencben gondolkodsz.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha nincs elég időd és kedved ahhoz, hogy kutyusod dús bundáját napi szinten ápold.
 • Ha zavar a rendszeres ugatás, vagy a szomszédaid nehezen tolerálják a hangoskodást.
 • Ha egy kevésbé aktív, játékos kutyára vágysz.
 • Ha nagytestű kutyát keresel.
 • Ha nem vagy benne biztos, hogy anyagilag tudod finanszírozni az állatorvos, a gyógyszerek és a kutyakozmetikus költségét.

És végül egy kis történelem: így alakult ki a pomerániai törpespicc fajta

A törpespicc vélhetően a tőzegkutya, Közép-Európa legősibb eb fajtájának leszármazottja lehet. Ez a faj 6000 éve, az egykori finn és svájci területeken élt, mikor még a nagyobb testfelépítés jellemezte. Jelenkori alakját Pomerániából származtatják, Németország és Lengyelország északi területeiről, amit a Balti-tenger szegélyez. A kutyus több évszázad során vált ilyen kis termetűvé. Későbbiekben innen terjedt el Angliába a 18. században. Közismertségét elsősorban az akkori brit uralkodónő, Viktória királynő hozta meg, aki rajongott a fajtáért.

A törpespicc népszerűsége aztán a tengeren túlra is eljutott. 1888-ban vettek fel először pomerániait az Amerikai Kennel Klub (AKC) törzskönyvébe és 1892-ben nevezték be először a kutyafajtát a New York-i kutyakiállításra.

A fajta népszerűségét jól mutatja, hogy több híres ember is őt választotta hűséges társául. Egyikük Luther Márton teológus volt, akinek volt egy Belferlein nevű spicce, akit gyakran említett írásaiban. Michelangelo kedvence szatén párnán ült, és figyelte, ahogy a Sixtus-kápolna mennyezetét festi. Isaac Newton fizikus Gyémánt nevű kutyája állítólag sok kéziratát megrágta, Mozart kedvencét pedig Pimperlnek hívták, akinek egy áriát is dedikált.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük