Ismerkedés a többi kutyával, játék és rohangálás kellemes zöldkörnyezetben, szabadon, póráz nélkül… A kutyapark vagy kutyafuttató egészségügyi és szociális szempontból is fantasztikus élmény lehet neked és a kutyádnak egyaránt, ehhez azonban be kell tartani néhány pofonegyszerű és logikus szabályt. Összefoglaltuk, mik is ezek.

Ha először mentek kutyafuttatóba

Ha először mennétek egy parkba, tanácsos először egyedül, a kutyád nélkül menni, hogy felmérd a terepet, elolvasd a szabályokat, és ennek megfelelően készülj fel az első látogatásra. Az első alkalom egy kutyafuttatóban kulcsfontosságú, nagyon nem mindegy, hogy pozitív, vagy negatív élményeket raktároz el a kutyád.

Kutyás parkokból sokfélét találhatsz, melyek méretben, befogadóképességben és szolgáltatásokban is eltérhetnek. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minden kutyafuttató kerítéssel elkerített zöldterületen található, a kutyák számára különböző foglalkoztató eszközökkel, az emberek számára pedig padokkal. A jobban felszerelt parkok itató eszközöket, vizet, kutyagumi felszedőket és papírzsákot is biztosítanak, van akadálypályájuk, valamint elkülönített részeik pórázzal és póráz nélkül játszó, kis-, és nagytestű kutyák számra. Sok kutyafuttató kettős ki-, és bejárati kapuval van felszerelve, ami kiválóan alkalmas a szökés megakadályozására.

Minden egyes kutyás élményparknak megvan a saját, speciális szabályzata, amit megtalálhatsz a kapura kifüggesztve, vagy esetleg a park honlapján. Ezeket a szabályokat sosem hasraütés-szerűen hozzák meg, hanem a helyi önkormányzat, vagy más fenntartó, illetve a helyi lakosok érdekeit szem előtt tartva alakítják ki. Ezért fontos, hogy akár egyetértesz a házirendben foglaltakkal, akár nem, köteles vagy betartani azokat, legyen szó a nyitvatartási időről, vagy pórázhasználatról.

A kutyafuttató íratlan szabályai

Mielőtt még elindulnál, jó, ha tisztába kerülsz néhány szabállyal, ami garantáltan vonatkozik minden kutyaparkra. Először is 4 hónapnál fiatalabb, a teljes oltási sorral még nem rendelkező kölyökkutyát nem szabad a parkba vinned, (sőt tulajdonképpen más oltatlan kutyák közelébe sem javasolt engedni)! Nem csupán a kölykök immunrendszere nem áll készen erre, és így fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek, de ha a szocializációs időszak elején, közepén rossz tapasztalatot szereznek más, vadabb, kezelhetetlenebb, nagyobb testű, vagy akár csak játékosabb kutyákkal való találkozáskor, akkor egy életre traumatizálódhatnak.

A parkba való belépéskor figyelj oda, hogy a kutyád nyugodjon le, nem tanácsos ugyanis egy túl izgatott ebet beengedni sok más kutya közé! Érdemes ilyenkor egy rövid sétát, vagy egy lefárasztós, stresszoldó futást beiktatni.

Ha a belépésnél kettős beléptető kapu van, érdemes már a két kapu közti részen levenni a pórázt. Fontos, hogy a póráz nélküli területre semmiképp se menj be úgy a kutyával, hogy rajta van a póráz, mert ettől megvadulhat. Nem árt azonban, ha a futtató területén is a kezünk ügyében van. Bármikor előfordulhat olyan szituáció, amiben használnunk kell.

Sajnos nem minden kutya alkalmas arra, hogy kutyafuttatóba vigyük. Agresszív, antiszociális, labilis idegzetű állatot természetesen tilos ilyen helyre vinni. Agressziót kiváltó kockázati tényező lehet az is, ha a kutyusodnak olyan sérülése, fájdalmai (pl. ízületi gyulladás, porckopás) vannak, ami miatt kimarad a játékból, és emiatt ingerült, stresszes lesz.

Figyelj oda a méretkorlátozásokra is! Egyes parkok kifejezetten nagytestű, míg mások a kisebb kutyák számára lettek kialakítva, illetve az egyes kutyafuttatókon belül is lehetnek elkerített területek méret alapján.

6 hónapnál idősebb kutyát csak ivartalanítva szabad bevinni, tüzelő szukakutyát pedig szigorúan tilos, mert ez rengeteg konfliktus forrása lehet. Természetesen fertőző beteg állattal se látogass kutyás élményparkot! A kullancsok, bolhák elleni óvintézkedéseket mindenképp végezd el (bolhanyakörv, csepegtető oldat, stb.)!. Szintén fontos, hogy egy ember maximum három kutyát vihet a kutyaparkba. Ennél többre ugyanis már szinte lehetetlen figyelni.

Sokan visznek olvasnivalót a parkba, vagy belefeledkeznek a telefonjukba. Érhető persze, ha a munka után egy szép zöldkörnyezetben az ember is kicsit ellazul, vagy beszélgetésbe egyeledik a többi gazdival, ugyanakkor mégis fontos, hogy bármit csinálsz, ne veszítsd szem elől az állatodat. Előfordulhat, hogy hirtelen kell közbelépned, hiszen szökés, vagy a kisebb-nagyobb konfliktus veszélye bármikor fennál, de ezeken kívül még arra is figyelned kell, hogy kutyusod nagydolga után feltakaríts!

Dohányozni és enni nem szabad a parkon belül, és csecsemőket, illetve 6 év alatti kisgyermeket sem tanácsos magunkkal vinni, néhány kutya nincs oda a gyerekekért, úgyhogy inkább ne kockáztassuk a testi épségüket!

A szakértő válaszol

A kutyafuttatóval kapcsolatos tudnivalókról megkérdeztük márkanagykövetünket, Szabó Viktória GazdiCoach kutyakiképzőt is, hogy még több hasznos információt tudjunk átadni nektek a témával kapcsolatban. Lássuk, mit is mondott nekünk Viki a kutyafuttatók kapcsán:

Hogyan készüljünk fel az első látogatásunkra a kutyafuttatóban?
Az első látogatást célszerű akkor tenni, amikor a futtatóban 1, maximum 2 olyan kutya tartózkodik, akit – esetleg – ismerünk. Ha kevesen vannak, de nem ismerjük őket, akkor kérdezzük meg mielőtt bemegyünk, hogy a bent lévő kutyák hogyan viselkednek kölyökkorú egyedekkel. Így biztosan elkerülhető a rossz élmény kutyának/gazdinak egyaránt.

Emellett lélekben is fontos felkészülni az első alkalomra, hiszen kutyánkat leginkább úgy tudjuk támogatni, ha nyugodtak és magabiztosak vagyunk a belépéskor. Ezt ugyanis érzik és „átveszik” tőlünk.

Vannak kizáró okok vagy helyzetek, amikor a kutyust nem vihetem el a kutyafuttatóba?
Olyan kölyökkutyát, aki nem rendelkezik a korának megfelelő oltásokkal, féreghajtással és emiatt nem alakult még ki a védettsége, nem szabad sem az utcára, sem a futtatóba kivinni. Fertőző beteg vagy sérült állattal szintén messzire kerüljük el a futtatót.

Tüzelő szukát se vigyünk kutyás közösségbe, hiszen abból szinte biztos, hogy konfliktus lesz. Emellett olyan ebet sem ajánlott bevinni, aki – akár ivarosságából adódóan – más kutyák társaságát nem igazán viseli el, esetleg van esély arra, hogy agresszívan nyilvánuljon meg.

Mik azok, amiket mindenképpen vigyünk magunkkal a kutyafuttatóba?
Kutyakakizacsi soha ne maradjon otthon, ha kutyával lépünk ki az utcára! Felelős gazdiként kutyánk ürülékét ugyanis össze kell szednünk mindenhol! Én általában jutalomfalatot és labdát is viszek magammal. Előbbit a behívás gyakorlásához, utóbbit pedig arra az esetre, ha éppen senki nincs a futtatóban. Hiszen, ha nincs játszótárs, labdával valamelyest le tudjuk mozgatni „labdafüggő” kutyánkat.

Ezenkívül jó, ha tudjuk, a legtöbb futtatóban nincsen vízvételi lehetőség, ezért célszerű itatótálat és vizet is magunkkal vinni, főként nyáron.

Mik azok a vezényszavak, amiket mindenképpen tudnia kell a kutyusnak, aki beteszi a mancsát a kutyafuttatóba?
Nem árt, ha valamennyire behívható a kutya. Ezenkívül, úgy gondolom, nincs szükség arra, hogy bármilyen vezényszóval is tisztában legyen a futtatót használó eb.

Miről ismerem fel, ha a kutyusok agresszívan közelednek egymáshoz?
A kutyafuttatóban mindig figyeljünk a kutyánkra, a másokkal szemben mutatott viselkedésére, testjeleire. Kísérjük figyelemmel a fogócskázást, a birkózást, az ismerkedést, stb.

Agresszióra általában több testjel is utal(hat), ilyen például a fenyegető morgás, a fognyakak/fogak mutatása, összeszorított száj, a hátra csapott fülek, a kidülledő szemek, a mar szőrének borzolása, a feszített izmok és test, görnyedt testtartás, lógó farok.

Ha én ezek bármelyikét látom két egymást kerülgető kutyánál, akkor azonnal közbelépek: kizökkentem őket és mielőtt megtörténik a baj, kiveszem a saját kutyámat a szituációból.

Mi a teendő, ha összeverekednek a kutyák a kutyafuttatóban?
Természetesen azonnal szét kell őket választani. Ugyanakkor ez könnyedén megelőzhető, ha a gazdik figyelik a kutyáikat és már az első jeleknél beavatkoznak. Verekedés általában nem ok és előzmény nélkül történik, ennek vannak jelei.

A kutyafuttatóba újonnan érkező kutyushoz az enyém automatikus odamehet?

Amennyiben lekerült róla a póráz, igen. Pórázon lévő kutyát ugyanis nem szabad póráz nélküliek közé vinni. Fordítva sem, azaz pórázon lévő kutyához sem jó ötlet szabadon lévő kutyát odaengedni. Ezeknek ugyanis az esetek nagy részében konfliktus a vége.

Adhatok jutalomfalatot vagy játékot a kutyámnak a kutyafuttatóban? Más kutyáknak adhatok belőle?
Idegen kutyának – mivel nem tudhatjuk, van-e valamilyen ételallergiája vagy -intoleranciája, esetleg speciális diétán, étrenden van-e – nem ajánlott jutalomfalatot adni. A legtöbb gazdi sem szereti. (Ha mégis égünk a vágytól, kérdezzük meg.)

Arról nem is beszélve, hogy ha egyszer adunk a másik ebnek, onnantól az garantáltan nem fog leszállni rólunk, ezzel pedig a gazdáját is könnyedén magunkra haragíthatjuk. Ezenkívül előfordulhat, hogy a sajátunk vagy a másik kutya a jutalomfalat miatt nekimegy egymásnak (ételbevedés).

A mi ajánlatunk:

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Izlandi rágókák

megnézem

Izlandi rágókák: A kutyusod motiválásához jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is. A jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, és ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot, de lehetőleg glutént sem, ami kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát. A PetChef kínálatában elérhetőek az ínycsiklandozóan finom és omlós kutya rágókák, amelyek fagyasztva szárított eljárással készülnek, így tökéletes választást jelentenek kutyusod jutalmazására!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

  • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
  • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
  • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
  • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

  • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
  • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
  • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
  • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük